NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Hadj alleen voor inwoners Saudi-Arabië • 222 nieuwe besmettingen bij Duits vleesbedrijf

 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van maandag 22 juni.

 • Nog twee medewerkers van Trump-campagne besmet met coronavirus

  Twee medewerkers van het campagneteam zijn positief getest op het coronavirus. Ze waren betrokken bij de organisatie van de rally die Trump zaterdag hield in Tulsa, in Oklahoma. De twee zijn in quarantaine gegaan en nagegaan wordt met wie ze contact hebben gehad.

  Voor de verkiezingsbijeenkomst in Tulsa werd al bekend dat zes medewerkers van Trumps campagneteam positief waren getest. Onder hen waren ook twee mensen van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president en andere vooraanstaande functionarissen.

 • Spelen in 2021 zonder ontmoetingsplaats Nederlandse supporters

  Mochten de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio volgend jaar doorgaan, dan zal er geen ontmoetingsplaats voor Nederlandse sporters en supporters zijn.

  Aan het begin van de corona-epidemie, toen de Spelen deze zomer nog gewoon leken door te gaan, werd het TeamNL Tokyo Center (de opvolger van het Holland Heineken House) al geschrapt uit angst voor besmettingen. NOC*NSF had toen al 700.000 euro uitgegeven aan de voorbereidingen van het centrum. Nu onduidelijk is of de Spelen in de zomer van 2021 wel plaatsvinden, heeft NOS*NSF besloten definitief een streep te halen door zo'n centrum.

  Zanger Andre Hazes treedt op in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018 ANP
 • Economie Toronto vrijdag weer opgestart

  Het openbare leven in Toronto, de grootste stad en het financiële hart van Canada, wordt vrijdag weer opgestart. Na drie maanden van lockdown gaan bedrijven en restaurants grotendeels weer open, kondigde de premier van de provincie Ontario aan.

  In Canada zijn meer dan 100.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 8430 mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting. In Toronto overleden ruim duizend mensen.

 • Alleen inwoners Saudi-Arabië dit jaar welkom voor hadj

  De hadj in Saudi-Arabië eind juli gaat dit jaar door, maar alleen voor inwoners van het land zelf. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Ook ouderen zijn dit jaar niet welkom. De autoriteiten hebben dit besloten in de hoop het risico op een uitbraak van het coronavirus te beperken. De bezoekers wordt gevraagd genoeg afstand te houden en hun gezondheid zal vooraf gecontroleerd worden.

  Eind maart riepen de Saudische autoriteiten moslims wereldwijd al op om de voorbereidingen voor hun pelgrimstocht te stoppen.

  Voor moslims is het een plicht en een van de pijlers van hun geloof: minstens een keer in je leven de pelgrimstocht maken naar de heilige plaatsen Mekka en Medina. De hadj trok in 2019 zo'n 2,5 miljoen gelovigen.

 • 222 nieuwe coronabesmettingen bij Duitse vleesverwerker

  Het aantal coronabesmettingen bij de Duitse slachterij Tönnies is flink gestegen. Inmiddels zijn 1553 werknemers positief getest, gisteren waren dat er nog 1331. In totaal zijn tot nu toe 6650 medewerkers onderzocht.

  De corona-uitbraak bij het vleesbedrijf in Rheda-Wiedenbrück, een van de grootste van het land, leidde ertoe dat scholen en kinderdagverblijven in de regio weer de deuren moesten sluiten. Duizenden mensen zitten in quarantaine. De autoriteiten onderzoeken of er nog meer gedaan moet worden om de uitbraak in te dammen. Mogelijk gaat de regio helemaal op slot.

  Lees hier meer over hoe de uitbraak begon:

 • Mississippi Delta: Italiaanse bluesmuzikanten gaan het water op

  Bluesmuzikanten in het midden van Italië hebben een nieuwe manier bedacht om muziekliefhebbers te plezieren, ondanks de beperkingen van het coronavirus. In vissersboten varen ze langs de oever van het meer van Trasimeno.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Italiaanse bluesmuzikanten het water op: 'Het voelde als de Mississippi Delta'
 • Duizenden flexwerkers vragen corona-uitkering aan op de eerste dag

  Zeker 4500 flexwerkers hebben bij het UWV een corona-uitkering aangevraagd op de eerste dag dat deze TOFA-uitkering bestaat. Dat is althans de stand aan het einde van de middag. "De systemen hebben het allemaal goed gehouden", zegt een woordvoerder van het UWV.

  Afgelopen vrijdag was nog niet helemaal duidelijk of het systeem een grote aanloop zou aankunnen, maar gisteren kwam uiteindelijk het bericht dat het UWV er klaar voor was. Het loket is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen.

 • Ook uitreiking Golden Globes uitgesteld

  De uitreiking van de Golden Globes in de Verenigde Staten is uitgesteld tot 28 februari 2021. Normaal gesproken worden de film- en televisieprijzen op de eerste zondag van januari uitgereikt. Dat zou in dit geval op 3 januari zijn geweest.

  Het uitstel volgt op de beslissing om de Oscaruitreiking met twee maanden te verplaatsen naar 25 april vanwege de onzekerheid rond de ontwikkeling van de coronapandemie. Ook de uitreikingen van de Emmy's en de Tony Awards zijn uitgesteld.

 • Dag zonder melding van coronadode, maar morgen kan dat weer anders zijn

  Op 6 maart was de eerste melding van een coronadode in Nederland. Een 86-jarige man was overleden in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Een maand later, op 7 april. beleefde Nederland de dodelijkste dag van de coronacrisis met 234 meldingen van sterfgevallen. Vandaag gebeurde iets wat toen niemand durfde te hopen: de teller stond voor het eerst in 3,5 maand op nul.

  Betekent dit dat de crisis definitief voorbij is, de sterfte iets van het verleden is geworden en de 1,5 meter kan worden losgelaten? De kans daarop is helaas nihil, maakte premier Rutte eerder vandaag al duidelijk.

  Lees hier meer:

 • Macron morgen op bezoek bij Rutte

  De Franse president Macron komt morgenavond naar Nederland voor een gesprek met premier Rutte. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal er onder andere gesproken worden over het voorstel van de Europese Commissie voor een herstelfonds voor landen die getroffen zijn door het coronavirus. Ook zullen ze het hebben over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.

  Donderdag was Macron op bezoek in het Verenigd Koninkrijk bij premier Johnson. Dat was volgens de BBC de eerste fysieke ontmoeting van Europese leiders sinds de start van de pandemie.

 • Kuipers en Gommers waarschuwen dat maatregelen nodig blijven

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zijn blij met het feit dat het RIVM voor het eerst sinds maart geen coronadoden heeft gemeld over de afgelopen 24 uur.

  Maar het betekent volgens hen niet dat de maatregelen kunnen worden teruggedraaid:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Nog te vroeg om afstandsmaatregelen te versoepelen'
 • Helft middelbare scholieren vreest voor leerachterstand

  54 procent van de middelbare scholieren denkt de afgelopen periode een leerachterstand te hebben opgelopen. Dat meldt scholierenorganisatie LAKS na een peiling onder leerlingen.

  "We wisten dat voor sommige scholieren het digitale afstandsonderwijs minder toereikend is, maar dat zulke grote groepen zich zorgen maken over hun leerontwikkeling is schrijnend", zegt voorzitter Pieter Lossie in een persbericht.

  "In de eerste maanden hebben scholen hard gewerkt om het digitaal afstandsonderwijs onder de knie te krijgen, maar helaas moeten we concluderen dat sinds de scholen weer deels open zijn, de kwaliteit van het digitale afstandsonderwijs terug bij af is", stelt hij.

  Als het aan scholieren ligt blijft het goede van het digitale afstandsonderwijs wel behouden in de toekomst, ook als de scholen weer volledig open kunnen (zie de liveblog-post hieronder). 38 procent van de scholieren ziet het liefst dat er een combinatie komt van het fysieke onderwijs en het digitale afstandsonderwijs.

 • Middelbare scholen na de zomer weer helemaal open

  Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open. Haagse bronnen melden dat het kabinet dat woensdag bekend gaat maken na voorlopig het laatste coronacrisisberaad. Voorwaarde is wel dat scholen hygiënemaatregelen treffen en dat voor die tijd het coronavirus niet is opgelaaid.

  De middelbare scholen zijn sinds 2 juni weer deels open. Leerlingen gaan in groepen naar school en moeten onderling anderhalve meter afstand houden. In de praktijk gaan ze gemiddeld een keer per week naar school. Vanaf na de zomervakantie wordt dat dus de hele week. Het idee is dan dat leerlingen niet per se meer afstand tot elkaar hoeven te houden, maar wel tot de docenten.

  Lees hier meer:

 • Veerdiensten willen meer mensen vervoeren

  De Waddenfederatie, het toeristisch samenwerkingsverband op de Waddeneilanden, heeft staatssecretaris Mona Keijzer gevraagd om de maatregelen voor de veerdiensten te versoepelen. Nu gelden er dezelfde regels als in de rest van het openbaar vervoer, maar de veerboten willen meer mensen kunnen vervoeren. Ze willen de bezetting verhogen van 40 procent naar 60 procent.

  Ondanks de inzet van extra boten lukt het de veerdiensten nu niet om alle toeristen naar de eilanden te krijgen, schrijven ze. De federatie wijst er in de brief aan Keijzer op dat er op veerboten meer mogelijkheden zijn om afstand te houden dan in treinen, bussen en vliegtuigen.

  Omdat de boten de enige verbinding zijn met het vasteland zorgen de maatregelen er volgens de federatie voor dat de Waddeneilanden in een economische lockdown blijven.