Studenten mogen vanaf september weer in de spits

Studenten in het mbo, hbo, en aan de universiteit mogen vanaf 1 september tóch in de spits reizen. Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Studentenvakbond LSVb bevestigt de versoepeling die het kabinet morgen bekend maakt.

Nu mogen studenten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur gebruikmaken van het openbaar vervoer. Koepelorganisaties in het voortgezet onderwijs pleiten al langer voor een versoepeling. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten zorgen voor spreiding van lestijden, zodat niet alle lessen tegelijk beginnen. Ook moeten lokale vervoerders afspraken maken met hogescholen en universiteiten.

Zorgen over kwaliteit van het onderwijs

Sinds vorige week mogen de hogescholen en universiteiten beperkt open voor toetsen en praktijklessen buiten spitstijden. Het andere onderwijs gebeurt grotendeels online.

De ov-versoepeling mag het gepuzzel met lestijden straks dan makkelijker maken, het neemt niet alle obstakels weg. De anderhalve meter blijft lastig voor een opleiding voor een contactberoep als verpleegkundige. Zo leggen bij hogeschool InHolland verpleegkunde-studenten een priktoets af door op zichzelf te oefenen in plaats van op hun medestudenten. Alles om contact te voorkomen.

Als iedereen zich netjes aan de regels zou houden, kan er van alles.

Patricia Bruijning, epidemioloog

"We hebben voor volgend jaar gelukkig weer meer aanmeldingen, maar hoe we die 280 nieuwe studenten en ook de ouderejaars bij elkaar krijgen, is een grote uitdaging", stelt InHolland-docent Afke Dappers. "We zullen nog heel veel online moeten doen en dat is eigenlijk wat we niet willen. Want hoe kun je verpleegkundigen opleiden vanuit een beeldscherm?"

Het is een sentiment dat breed leeft: onderwijs grotendeels online geven en soms op locatie kan, maar er zitten grenzen aan. De Algemene Onderwijsbond publiceerde vandaag een enquête waaruit blijkt dat driekwart van de docenten in het mbo en hbo en 69 procent van de universitaire docenten zorgen heeft over de kwaliteit van het onderwijs.

Paul Rüpp, voorzitter van het college van bestuur van de Avans Hogeschool in Breda: "De overgang naar online hebben we goed gedaan. Maar online is leuk voor even, het is een hulpmiddel. Het echte onderwijs vindt fysiek plaats in gebouwen."

Alle studenten fysiek onderwijs

Dat vindt ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Voorzitter Lyle Muns: "Fysiek onderwijs is essentieel zodat studenten sociale cohesie krijgen. Ook de begeleiding en de kansengelijkheid is belangrijk. Dit is een belangrijke stap vooruit."

De onderwijsinstellingen krijgen volgens de vakbond zo meteen erg veel vrijheid om te kiezen welke studenten voorrang krijgen en op welke opleidingen les gegeven kan worden. "Wat ons betreft zouden de eerstejaars studenten en de studenten die praktijkonderwijs krijgen voorrang krijgen. Maar we willen natuurlijk eigenlijk dat alle studenten fysiek onderwijs krijgen.

Op opleidingen die al hebben aangekondigd volgend semester alleen maar online onderwijs te geven, is de LSVb kritisch. "Je betaalt collegegeld voor kwalitatief goed onderwijs en als we nu al voor volgende semester te horen krijgen dat je geen fysiek onderwijs krijgt, dan baart ons dat grote zorgen."

En de anderhalve meter?

In veel gebouwen blijft ruimtegebrek een probleem zolang de anderhalve meter wordt gehandhaafd. Maar volgens epidemioloog Patricia Bruijning zijn uitzonderingen denkbaar. "Het is de vraag of je de anderhalve meter overal en altijd moet handhaven, dat is voor heel veel studies heel lastig. Je kunt ook bredere kaders stellen, bijvoorbeeld: vermijd drukte, dichte ruimten, en nabijheid. Volle collegezalen vallen dan af, maar je kan bijvoorbeeld in een kleine groep wel een practicum doen zonder de anderhalve meter strikt aan te houden."

Wat straks mogelijk is, is een kwestie van maatwerk, zegt Bruijning. "Per opleiding of studie zal goed gekeken moeten worden waar fysiek onderwijs nodig is. Als iedereen zich netjes aan de regels zou houden, kan er van alles."

Bestuursvoorzitter Rüpp sluit zich daarbij aan. "Zolang er geen vaccin is, zullen we met beperkingen te maken hebben. Maar kijk voor die tijd onder welke voorwaarden je kunt afstappen van bepaalde maatregelen. Test studenten regelmatig, zorg dat ze hygiënemaatregelen volgen. Dan kunnen we veel meer groepen compleet onderwijs geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl