liveblog
NOS NieuwsAangepast

240 medewerkers fruitbedrijven getest • Quarantaine-oproep demonstranten

  • De GGD gaat 240 medewerkers van twee fruitbedrijven preventief testen op corona nadat dertien medewerkers besmet bleken
  • De organisatoren van het protest gisteren op de Dam in Amsterdam roepen deelnemers op in thuisquarantaine te gaan
  • Het openbaar vervoer heeft vandaag de dienstregeling weer grotendeels hervat. Middelbare scholen zijn weer open.
  • De laatste coronacijfers zijn hier terug te vinden.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

'Eiwitten in bloed coronapatiënten kunnen ernst ziekte voorspellen'

Duitse en Engelse wetenschappers hebben in het bloed van coronapatiënten 27 eiwitten gevonden die kunnen helpen voorspellen hoe ziek een patiënt kan worden. Dat schrijft persbureau Reuters.

Er zit veel verschil in hoe coronapatiënten reageren op het virus. Sommigen ontwikkelen helemaal geen symptomen, terwijl anderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of zelfs overlijden. Aan de verhouding van die 27 eiwitten in het bloed denken de onderzoekers te kunnen aflezen hoe ziek iemand zal worden.

"Een test die artsen kan helpen voorspellen of een COVID-19-patiënt ernstig ziek wordt of niet, is van onschatbare waarde", zegt Christoph Messner, een expert in moleculaire biologie die het onderzoek mede leidde.

Voor tweede dag op rij geen coronadoden in Spanje

Het aantal coronadoden in Spanje is voor de tweede dag op rij niet gestegen. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 137 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat berichten Spaanse media.

Net als veel andere Europese landen is Spanje bezig de strenge lockdownmaatregelen te versoepelen.

Met ruim 27.000 sterfgevallen en bijna 240.000 besmettingen is Spanje één van de zwaarst getroffen landen.

Fransen downloaden per ongeluk Spaanse corona-app

Vanaf vandaag wordt ook in Frankrijk geprobeerd om via een app de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Via de app krijgen gebruikers een waarschuwing als ze meer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus.

Zulke apps worden op meerdere plaatsen in de wereld gebruikt.

De introductie van 'StopCovid' in Frankrijk verliep volgens het ANP niet helemaal vlekkeloos. De vergelijkbare Spaanse app 'Stop Covid 19 CAT' stond in Frankrijk naar verluidt enige tijd bovenaan de lijst met populairste downloads. Dat betekent vermoedelijk dat veel mensen per ongeluk het verkeerde programma op hun telefoon hebben gezet.

'Covid-hubs' mogelijke oplossing voor een tweede golf

Om ruimte te creëren voor een eventuele nieuwe golf van corona-patiënten stellen IC-artsen en -verpleegkundigen voor om regionale 'covid-hubs' op te zetten. Dat staat in een conceptplan van de beroepsverenigingen van IC-artsen en IC-verpleegkundigen, NVIC en V&VN.

Zij en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hebben van VWS de opdracht gekregen om met een voorstel te komen voor de uitbreiding van IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen. In eerste instantie gaat dat om een opschaling naar 1700 bedden, daarna naar 3000 bedden.

"Het zou handiger kunnen zijn om de IC-zorg te centreren", stelt Diederik Gommers, voorzitter van de IC-artsen. "Je kunt een noodhospitaal opzetten of een centrum creëren binnen een ziekenhuis. De eerste optie is minder aantrekkelijk omdat je daar geen personeel hebt."

Lees hier meer:

Coronavirus dreigt ook de euro weer in gevaar te brengen

Banken kunnen in problemen raken als de economie niet snel weer goed op gang komt, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Na de eurocrisis van zo'n tien jaar geleden is het financiële systeem weliswaar sterker, maar of het robuust genoeg is om de corona-crisis te doorstaan, is lang niet zeker.

Hoe wordt de euro nu bedreigd en wat wordt daar aan gedaan?

Kuipers: 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt dat deelnemers aan de demonstratie op de Dam van maandag hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen en op grotere afstand toe hadden moeten kijken of naar huis hadden moeten gaan:

Kuipers: 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid'

Jerry Afriyie: 'We kwamen voor een dilemma te staan'

"We roepen alle demonstranten op om in thuisquarantaine te gaan en de GGD te informeren als ze klachten hebben", dat zegt Jerry Afriyie, woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet en een van de organisatoren van het protest op de Dam, tegen de NOS. "Op die manier kunnen we eventuele verspreiding van het coronavirus voorkomen."

De organisatie had maandag maximaal duizend mensen verwacht, maar dat werden er veel meer. "We hebben de afgelopen jaren nog nooit zoveel mensen samengebracht. En er was ook een live-stream, dus we hadden verwacht dat ook veel mensen thuis naar het protest zouden kijken", zegt hij.

Er waren duizend kruisjes op de Dam getekend om te zorgen dat mensen afstand zouden houden, maar op een gegeven moment bleek dat niet houdbaar. "En dat zit je met een dilemma", zegt Afriyie. "Waren we vroegtijdig gestopt dan zouden we het risico lopen dat de demonstranten een eigen invulling zouden geven aan hun woede. We hebben geprobeerd de woede op een constructieve manier te faciliteren."

Kleine opstoppingen in openbaar vervoer vanwege mondkapjes

Op de eerste werkdag na de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn er geen noemenswaardige problemen ontstaan. Net als gisteren gaat het over het algemeen heel soepel, zegt branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OVNL).

"Iedereen moet uiteraard even wennen, zowel de reizigers als onze eigen medewerkers. Toch gaat iedereen er positief mee om en dat verdient een groot compliment", zegt voorzitter Pedro Peters. "We hebben wel een aantal meldingen gekregen van kleine opstoppingen bij het instappen van het voertuig omdat reizigers het mondkapje nog niet op hadden gezet. Zorg er dus voor dat je het mondkapje al op hebt voor je instapt."

Kamerleden brengen in groepen hun stem uit

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis zijn in de Tweede Kamer hoofdelijke stemmingen geweest. Dat gebeurde op een aangepaste manier. Bij een hoofdelijke stemming wordt van alle aanwezige leden de naam opgeroepen en zij zeggen dan of ze voor of tegen een voorstel zijn.

Vanwege de coronamaatregelen had Kamervoorzitter Arib de Kamer aanvankelijk gevraagd terughoudend te zijn met het vragen van hoofdelijke stemmingen (elk individueel Kamerlid heeft het recht zo'n stemming af te dwingen) en de Kamer had zich ook aan die oproep gehouden.

Inmiddels lagen er toch acht moties waarvan de afgelopen weken de uitslag niet kon worden vastgesteld via een 'normale' stemming (met handopsteken).

Lees hier meer:

GGD gaat 240 medewerkers fruitbedrijven testen

De GGD Gelderland-Zuid gaat deze week 240 medewerkers van twee fruitbedrijven in Geldermalsen en Enspijk preventief testen op corona. Dat gebeurt omdat vorige week bekend werd dat zeker dertien werknemers en naaste contacten van hen besmet zijn geraakt.

De medewerkers mogen nog wel naar het werk, maar verder moeten ze thuis in quarantaine blijven tot de uitslag van de test bekend is. Een deel van de te testen personen is arbeidsmigrant, meldt Omroep Gelderland.

Volgens de Veiligheidsregio hebben beide bedrijven na het bekend worden van de besmettingen adequate maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Daardoor is de kans op besmetting op het werk zeer klein.

Black Lives Matter-demonstratie van start op Malieveld in Den Haag

Op het Malieveld in Den Haag houden de demonstranten anderhalf meter afstand

Veel mondkapjes bij sit-in Groningen

De opkomst bij de sit-in in Groningen tegen racisme in de VS en de EU lijkt nog niet te groot. Bij de start om 18.00 uur waren en er op de Grote Markt nog plekken vrij. De organisatie heeft kruizen op de grond geplaatst waar demonstranten op kunnen gaan zitten.

Harde eis van de gemeente is dat er niet meer dan 800 mensen deelnemen. Ook op de Vismarkt kan worden gedemonstreerd.

De deelnemers is gevraagd zich aan de coronamaatregelen te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht, vrijwel iedereen lijkt daar gehoor aan te hebben gegeven.

Minister de Jonge: demonstranten Amsterdam moeten alert zijn op klachten

Demonstranten die de komende twee weken klachten krijgen die overeenkomen met de symptomen van covid-19 moeten een afspraak maken bij de GGD. Daarbij moeten ze aangeven dat ze aanwezig waren bij de demonstratie op de Dam.

Vakanties naar meeste Europese landen vanaf 15 juni weer mogelijk

Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie naar de meeste Europese landen. Dat besluit heeft het kabinet genomen.

De landen in het Schengengebied gaan van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel. Dat betekent dat toeristische reizen en familiebezoeken weer kunnen.

'WHO prees China, maar was diep gefrustreerd over moeizame samenwerking'

De Wereldgezondheidsorganisatie prees in januari de "transparantie" van China, terwijl de VN-organisatie in werkelijkheid vol ongeduld en ergernis zat te wachten op meer duidelijkheid over de uitbraak van het coronavirus in het land. Dat concludeert het Amerikaanse persbureau AP uit eigen onderzoek in de zaak. AP voerde tientallen gesprekken en had toegang tot informatie uit vergaderingen van de WHO.

Lees hier meer:

De SP wil spoeddebat over corona-uitbraak in zorgcentrum Arnhem

De SP in Arnhem wil een spoeddebat over een corona-uitbraak in een zorgcentrum in de stad. Volgens de oppositiepartij zitten er veertien medewerkers ziek thuis.

Twee gezonde medewerkers hebben zich bij de SP gemeld, omdat ze zich zorgen maken. Ze zouden op het werk geen mondkapjes mogen dragen, terwijl er een aantal bewoners is overleden aan het coronavirus. Ook zouden ze een spreekverbod hebben.

Een woordvoerder van het zorgcentrum bevestigt aan Omroep Gelderland dat er medewerkers besmet zijn en dat er een aantal bewoners zijn overleden, maar noemt geen concrete aantallen. Over een spreekverbod wil de woordvoerder niks zeggen, maar ze geeft wel aan dat medewerkers bij een coronabesmetting gewoon mondkapjes dragen.

Volgens de SP probeert het zorgcentrum de uitbraak onder de pet te houden. De partij wil de gemeente ingrijpt.

Kuipers: kans op coronabesmettingen door demonstratie Dam 'zeer reëel'

Ziekenhuispersoneel heeft "met afgrijzen" gekeken naar de massale demonstratie op de Dam in Amsterdam gisteravond. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

"Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.

Duizenden mensen waren samengekomen op de Dam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Door de hoge opkomst was het moeilijk voor deelnemers om afstand van elkaar te bewaren. Dat kan volgens Kuipers "wel degelijk leiden tot een opvlamming van het aantal nieuwe infecties. Het virus is niet weg."

Een van de risico's is dat de deelnemers aan het protest na afloop ook weer vertrekken. "Ze gaan naar een terras, naar hun eigen familie, naar een werkkring. Als op één event tientallen mensen besmet raken, gaat het virus snel verder voordat je het detecteert."

Mariet Feltkamp, viroloog bij het LUMC in Leiden, zei eerder vandaag dat er mensen besmet kunnen zijn geraakt, maar dat de betoging op de Dam niet de karakteristieken heeft van een zogenoemd 'super-spreading event' zoals die zich hebben voorgedaan in sommige kerken en stadions.

Kuipers maakte ook bekend dat het aantal Nederlandse patiënten op de IC's is met vier is afgenomen naar 154.

Zittend in vakken demonstreren in Groningen

Op de Grote Markt in Groningen staat vanavond ook een anti-racismedemonstratie op het programma. De lokale VVD heeft de burgemeester al opgeroepen "Amsterdamse toestanden" te voorkomen. Bijvoorbeeld door de betoging te verplaatsen naar het Stadspark als er een hoge opkomst wordt verwacht. Dat zegt fractievoorzitter Jacobs tegen RTV Noord.

De harde eis van de gemeente is dat er maximaal 800 mensen deelnemen en dat te allen anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Er wordt zittend gedemonstreerd, waarbij iedereen zijn eigen vak krijgt en verplicht wordt een mondkapje en desinfecterende gel bij zich te hebben. "We zijn ons ervan bewust dat er veel meer mensen kunnen komen dan verwacht. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen", aldus initiatiefnemer Stacey Lamptey.

Morgenavond wordt er gedemonstreerd in Rotterdam. De gemeente bekijkt nog waar de demonstratie gehouden kan worden en hoeveel demonstranten er toe kunnen worden gelaten.

Grapperhaus: de Amsterdamse raad moet over Halsema oordelen

Het kabinet wil geen oordeel vellen over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Halsema bij de antiracismedemonstratie gisteren. "Verantwoording wordt in de gemeenteraad afgelegd", zei minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus in het Vragenuur.

PVV-leider Wilders vroeg de minister om Halsema te ontslaan. "We houden ons allemaal aan de vrijheidsbeperkende maatregelen, behalve in Amsterdam, behalve als je van GroenLinks bent, behalve als je Halsema heet." Hij noemde haar een linkse activist, verkleed als burgemeester.

Grapperhaus stelde, net als gisteren, dat het "buiten de perken" is gegaan. "Pijnlijk voor mensen die zich er wel aan houden." Hij gaat met het stadsbestuur overleggen hoe ze "kunnen uitdragen naar alle Amsterdammers" dat dit niet de bedoeling is.

Lees hier meer:

Koning praat met horecaondernemer in Apeldoorn

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Apeldoorn gesproken over de gevolgen van de corona-uitbraak met een horecaondernemer en met medewerkers van de gemeente.

Het bezoek begon met een korte toelichting op de crisisorganisatie van de gemeente. Daarbij sprak hij onder andere met medewerkers van het Klant Contact Centrum. Ook werd hij bijgepraat door het team Acute Bevolkingszorg, over hoe de zorg voor onder andere dak-en thuislozen in Apeldoorn is georganiseerd.

Tot slot sprak de koning met een medewerker en een horecaondernemer over de inrichting van de terrassen en de buitenruimte in de binnenstad.

Koning op bezoek in Apeldoorn

Ook coalitiepartijen Amsterdam hebben vragen aan Halsema

Burgemeester Halsema had het niet zo druk moeten laten worden op de Dam. Dat zeggen coalitiepartijen SP en D66 tegen AT5. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig noemt het 'niet te verkroppen'.

Gisteren kwamen er duizenden mensen af op de demonstratie tegen racisme en politiegeweld, waardoor anderhalve meter afstand houden niet meer mogelijk was. Er is een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester uitleg moet geven. Het is nog niet duidelijk wanneer dat plaatsvindt.

Lees hier meer:

Planbureaus: blijf zoveel mogelijk thuiswerken

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) adviseren om zoveel mogelijk thuis te blijven werken en studeren. Als werknemers gespreid een dag per week naar het werk gaan, dan scheelt dat in de spits al 20 tot 25 procent drukte in het openbaar vervoer.

RIVM: 5 nieuwe coronadoden, 6 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 6 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.750 brengt, meldt het RIVM. Gisteren waren er 9 nieuwe opnames. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 5, tot 5967.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

Deskundigen kijken verschillend naar risico door volle Dam

Hoe groot is het risico dat betogers op de Dam gisteren zijn besmet met het coronavirus? Deskundigen verschillen daarover van mening. Volgens viroloog Mariet Feltkamp (LUMC) valt het besmettingsgevaar mee, onder meer omdat de demonstratie buiten was. "En ik zag dat ze mondkapjes ophadden. Niet iedereen, maar ik denk toch 90 procent. Dat maakt wel uit voor de verspreiding van het virus."

Patricia Bruijning, epidemioloog bij het UMC Utrecht, is voorzichtiger: "Het risico dat het misgaat is misschien niet groot, maar aan de andere kant hoeft er maar één tussen te zitten die het virus kan verspreiden. Luid praten en scanderen zijn nou niet echt dingen die je moet doen als je wilt voorkomen dat je anderen besmet." Volgens haar kan iemand met het coronavirus zo tientallen anderen besmetten.

Volgens viroloog Marion Koopmans van het ErasmusMC is het afwachten wat de gevolgen zijn. "Laten we hopen dat het met een sisser afloopt, maar je moet er niet van uitgaan."

Leerlingen voor het eerst weer naar middelbare school

Op een rij, op afstand en je eigen tafel schoonmaken: militaire precisie bij de opening van middelbare scholen

Gemeente Den Haag: organisatie demonstratie moet zorgen voor 1,5 meter afstand

De betoging in Den Haag tegen politiegeweld in de VS en institutioneel racisme mag om 18.00 uur doorgaan op het Malieveld. Wel moet de organisatie er wat de gemeente Den Haag betreft voor zorgen dat deelnemers 1,5 meter afstand kunnen houden.

Om het makkelijker te maken voor de betogers om voldoende afstand te houden, heeft de gemeente het Malieveld als locatie aangewezen, de grootste in de stad. De organisatie moet looproutes met eenrichtingverkeer uitzetten voor het betreden en verlaten van het Malieveld. "Wij zijn hierover in goed overleg met de organisatie en die onderschrijft dit belang", meldt de gemeente.

Als het tijdens de demonstratie toch zo druk wordt dat 1,5 meter afstand in het geding komt, dan moet de organisatie maatregelen nemen. "In het uiterste geval zal de demonstratie door de organisatie zelf beëindigd moeten worden. We hebben er alle vertrouwen in dat de met de organisatie gemaakte afspraken een verantwoorde demonstratie mogelijk maken", staat in een verklaring van de gemeente.

Iets meer criminaliteit door drukkere straten

Met de toenemende drukte op straat loopt ook de veelvoorkomende criminaliteit weer iets op, merkt de politie. Afgelopen week waren er voor het eerst meer inbraken (266) en meldingen van zakkenrollerij (86), al is dat aantal nog altijd veel lager dan normaal.

Het aantal meldingen van huiselijk geweld ligt nog steeds op zo'n 1200 per week, iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk kunnen slachtoffers door het thuisblijven minder makkelijk aan de bel trekken, zo waarschuwden hulpverleners eerder.

Wel is er nog steeds fors meer overlast. De politie kreeg de afgelopen week 15.000 meldingen over geluidsoverlast, burenruzies en hangjongeren. Ook de weken ervoor was er veel overlast, een toename van ongeveer een derde in vergelijking met vorig jaar.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is ook het aantal online misdrijven sterk gestegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om WhatsApp-fraude en phishing. Volgens de politie spelen criminelen met hun berichten in op de coronacrisis.

WHO: besmettingen West-Europa nemen af, toename in oosten

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in West-Europa neemt gestaag af, zegt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar in Rusland en Oost-Europa neemt het aantal gevallen juist toe.

Rusland heeft nu 423.741 besmettingen vastgesteld, wereldwijd het op twee na hoogste totaalaantal. Het dodental is opgelopen naar 5037. Bijna 187.000 patiënten zijn hersteld.

Acht Formule 1-races in tien weken

Het management van de Formule 1 (FOM) heeft het eerste deel van de nieuwe racekalender gepresenteerd, waarmee het seizoen moet worden gered. Daarop staan vooralsnog acht grand prixs, die alle op Europese bodem zullen worden verreden, zonder publiek. Binnenkort hoopt de FOM de kalender voor het volledige seizoen bekend te maken met daarbij ook races in Azië en Noord- en Zuid-Amerika.