Max Verstappen
NOS SportAangepast

Formule 1 presenteert eerste deel nieuwe kalender: acht races in tien weken

Na maanden vol speculaties weet de Formule 1-wereld eindelijk waar het aan toe is. De FOM, het management van de Formule 1, heeft dinsdag het eerste deel van de nieuwe racekalender gepresenteerd, waarmee het seizoen moet worden gered.

Op de kalender staan vooralsnog acht grand prixs, die alle op Europese bodem zullen worden verreden zonder publiek. Binnenkort hoopt de FOM de kalender voor het volledige seizoen bekend te maken met daarbij ook races in Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

De coronacrisis gooide het Formule 1-seizoen overhoop. De eerste race van het seizoen staat nu gepland op zondag 5 juli in het Oostenrijkse Spielberg, waar Max Verstappen de afgelopen twee jaar won.

Een week later wordt nogmaals op dat circuit gereden. Daarna trekt het racecircus naar Hongarije, waarna twee races in Groot-Brittannië op de kalender staan.

Ook in augustus, normaal gesproken de maand van de zomervakantie in de F1, staan GP's gepland. "Acht races in tien weken is een aanslag op iedereen die op de circuits werkt, maar nood breekt wet", zegt verslaggever Louis Dekker.

Afgelast of uitgesteld

De Formule 1 was half maart in Melbourne klaar voor het eerste raceweekeinde, toen de seizoensstart moest worden opgeschort door de uitbraak van het coronavirus. Sindsdien regende het afgelastingen en mededelingen over uitgestelde races.

Door de eerste tien GP's van het jaar ging een streep. De race in Oostenrijk op 5 juli was de eerste die nog op de oorspronkelijke datum gepland stond.

Dat er nog maar acht races op de kalender staan, is volgens Dekker wel een domper op de vreugde voor het Formule 1-management. "Al sinds maart wordt eraan gewerkt, maar ze krijgen het niet voor elkaar een volledig schema te presenteren. Omdat er over een maand al gereden wordt, was deze halve kalender onvermijdelijk."

Grootste struikelblok bij het tweede deel van het seizoen is de onzekerheid rond de race in Singapore, zegt Dekker. "Een race midden in een metropool die op slot moet voor de race, daar is de overheid nog niet mee akkoord."

Mocht Singapore, oorspronkelijk gepland op 20 september, niet doorgaan, dan is een tweede race in Italië een optie, volgens Dekker.

Geen race in Zandvoort

Vorige week werd al bekend dat Zandvoort niet zou terugkeren op de herziene kalender. De directie van de Nederlandse grand prix zag het niet zitten een race te organiseren zonder publiek.

Oorspronkelijk zou de GP van Nederland, de eerste editie sinds 1985, op 3 mei worden gereden.

'Zandvoort na 35 jaar terug zonder publiek, dat moeten we niet doen'

Bij de grand prixs mag elk team maximaal tachtig personeelsleden meenemen. Dat komt, met de wedstrijdleiding en beveiliging erbij gerekend, neer op zo'n duizend mensen per weekeinde.

Dekker: "Maar ook de Formule 2 en 3 rijden op hetzelfde circuit in hetzelfde weekeinde, dus er komen grofweg nog vijfhonderd mensen bij. Het gaan hoe dan ook geen kleine evenementen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl