NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

240 medewerkers fruitbedrijven getest • Quarantaine-oproep demonstranten

 • De GGD gaat 240 medewerkers van twee fruitbedrijven preventief testen op corona nadat dertien medewerkers besmet bleken
 • De organisatoren van het protest gisteren op de Dam in Amsterdam roepen deelnemers op in thuisquarantaine te gaan
 • Het openbaar vervoer heeft vandaag de dienstregeling weer grotendeels hervat. Middelbare scholen zijn weer open.
 • De laatste coronacijfers zijn hier terug te vinden.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

 • 'Eiwitten in bloed coronapatiënten kunnen ernst ziekte voorspellen'

  Duitse en Engelse wetenschappers hebben in het bloed van coronapatiënten 27 eiwitten gevonden die kunnen helpen voorspellen hoe ziek een patiënt kan worden. Dat schrijft persbureau Reuters.

  Er zit veel verschil in hoe coronapatiënten reageren op het virus. Sommigen ontwikkelen helemaal geen symptomen, terwijl anderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of zelfs overlijden. Aan de verhouding van die 27 eiwitten in het bloed denken de onderzoekers te kunnen aflezen hoe ziek iemand zal worden.

  "Een test die artsen kan helpen voorspellen of een COVID-19-patiënt ernstig ziek wordt of niet, is van onschatbare waarde", zegt Christoph Messner, een expert in moleculaire biologie die het onderzoek mede leidde.

 • Voor tweede dag op rij geen coronadoden in Spanje

  Het aantal coronadoden in Spanje is voor de tweede dag op rij niet gestegen. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 137 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat berichten Spaanse media.

  Net als veel andere Europese landen is Spanje bezig de strenge lockdownmaatregelen te versoepelen.

  Met ruim 27.000 sterfgevallen en bijna 240.000 besmettingen is Spanje één van de zwaarst getroffen landen.

 • Fransen downloaden per ongeluk Spaanse corona-app

  Vanaf vandaag wordt ook in Frankrijk geprobeerd om via een app de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Via de app krijgen gebruikers een waarschuwing als ze meer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus.

  Zulke apps worden op meerdere plaatsen in de wereld gebruikt.

  De introductie van 'StopCovid' in Frankrijk verliep volgens het ANP niet helemaal vlekkeloos. De vergelijkbare Spaanse app 'Stop Covid 19 CAT' stond in Frankrijk naar verluidt enige tijd bovenaan de lijst met populairste downloads. Dat betekent vermoedelijk dat veel mensen per ongeluk het verkeerde programma op hun telefoon hebben gezet.

 • 'Covid-hubs' mogelijke oplossing voor een tweede golf

  Om ruimte te creëren voor een eventuele nieuwe golf van corona-patiënten stellen IC-artsen en -verpleegkundigen voor om regionale 'covid-hubs' op te zetten. Dat staat in een conceptplan van de beroepsverenigingen van IC-artsen en IC-verpleegkundigen, NVIC en V&VN.

  Zij en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hebben van VWS de opdracht gekregen om met een voorstel te komen voor de uitbreiding van IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen. In eerste instantie gaat dat om een opschaling naar 1700 bedden, daarna naar 3000 bedden.

  "Het zou handiger kunnen zijn om de IC-zorg te centreren", stelt Diederik Gommers, voorzitter van de IC-artsen. "Je kunt een noodhospitaal opzetten of een centrum creëren binnen een ziekenhuis. De eerste optie is minder aantrekkelijk omdat je daar geen personeel hebt."

  Lees hier meer:

 • Coronavirus dreigt ook de euro weer in gevaar te brengen

  Banken kunnen in problemen raken als de economie niet snel weer goed op gang komt, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Na de eurocrisis van zo'n tien jaar geleden is het financiële systeem weliswaar sterker, maar of het robuust genoeg is om de corona-crisis te doorstaan, is lang niet zeker.

  Hoe wordt de euro nu bedreigd en wat wordt daar aan gedaan?

 • Kuipers: 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid'

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt dat deelnemers aan de demonstratie op de Dam van maandag hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen en op grotere afstand toe hadden moeten kijken of naar huis hadden moeten gaan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid'
 • Jerry Afriyie: 'We kwamen voor een dilemma te staan'

  "We roepen alle demonstranten op om in thuisquarantaine te gaan en de GGD te informeren als ze klachten hebben", dat zegt Jerry Afriyie, woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet en een van de organisatoren van het protest op de Dam, tegen de NOS. "Op die manier kunnen we eventuele verspreiding van het coronavirus voorkomen."

  De organisatie had maandag maximaal duizend mensen verwacht, maar dat werden er veel meer. "We hebben de afgelopen jaren nog nooit zoveel mensen samengebracht. En er was ook een live-stream, dus we hadden verwacht dat ook veel mensen thuis naar het protest zouden kijken", zegt hij.

  Er waren duizend kruisjes op de Dam getekend om te zorgen dat mensen afstand zouden houden, maar op een gegeven moment bleek dat niet houdbaar. "En dat zit je met een dilemma", zegt Afriyie. "Waren we vroegtijdig gestopt dan zouden we het risico lopen dat de demonstranten een eigen invulling zouden geven aan hun woede. We hebben geprobeerd de woede op een constructieve manier te faciliteren."

 • Kleine opstoppingen in openbaar vervoer vanwege mondkapjes

  Op de eerste werkdag na de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn er geen noemenswaardige problemen ontstaan. Net als gisteren gaat het over het algemeen heel soepel, zegt branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OVNL).

  "Iedereen moet uiteraard even wennen, zowel de reizigers als onze eigen medewerkers. Toch gaat iedereen er positief mee om en dat verdient een groot compliment", zegt voorzitter Pedro Peters. "We hebben wel een aantal meldingen gekregen van kleine opstoppingen bij het instappen van het voertuig omdat reizigers het mondkapje nog niet op hadden gezet. Zorg er dus voor dat je het mondkapje al op hebt voor je instapt."

 • Kamerleden brengen in groepen hun stem uit

  Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis zijn in de Tweede Kamer hoofdelijke stemmingen geweest. Dat gebeurde op een aangepaste manier. Bij een hoofdelijke stemming wordt van alle aanwezige leden de naam opgeroepen en zij zeggen dan of ze voor of tegen een voorstel zijn.

  Vanwege de coronamaatregelen had Kamervoorzitter Arib de Kamer aanvankelijk gevraagd terughoudend te zijn met het vragen van hoofdelijke stemmingen (elk individueel Kamerlid heeft het recht zo'n stemming af te dwingen) en de Kamer had zich ook aan die oproep gehouden.

  Inmiddels lagen er toch acht moties waarvan de afgelopen weken de uitslag niet kon worden vastgesteld via een 'normale' stemming (met handopsteken).

  Lees hier meer:

 • GGD gaat 240 medewerkers fruitbedrijven testen

  De GGD Gelderland-Zuid gaat deze week 240 medewerkers van twee fruitbedrijven in Geldermalsen en Enspijk preventief testen op corona. Dat gebeurt omdat vorige week bekend werd dat zeker dertien werknemers en naaste contacten van hen besmet zijn geraakt.

  De medewerkers mogen nog wel naar het werk, maar verder moeten ze thuis in quarantaine blijven tot de uitslag van de test bekend is. Een deel van de te testen personen is arbeidsmigrant, meldt Omroep Gelderland.

  Volgens de Veiligheidsregio hebben beide bedrijven na het bekend worden van de besmettingen adequate maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Daardoor is de kans op besmetting op het werk zeer klein.

 • Black Lives Matter-demonstratie van start op Malieveld in Den Haag

 • Veel mondkapjes bij sit-in Groningen

  De opkomst bij de sit-in in Groningen tegen racisme in de VS en de EU lijkt nog niet te groot. Bij de start om 18.00 uur waren en er op de Grote Markt nog plekken vrij. De organisatie heeft kruizen op de grond geplaatst waar demonstranten op kunnen gaan zitten.

  Harde eis van de gemeente is dat er niet meer dan 800 mensen deelnemen. Ook op de Vismarkt kan worden gedemonstreerd.

  De deelnemers is gevraagd zich aan de coronamaatregelen te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht, vrijwel iedereen lijkt daar gehoor aan te hebben gegeven.

  Reuters
 • Minister de Jonge: demonstranten Amsterdam moeten alert zijn op klachten

  Demonstranten die de komende twee weken klachten krijgen die overeenkomen met de symptomen van covid-19 moeten een afspraak maken bij de GGD. Daarbij moeten ze aangeven dat ze aanwezig waren bij de demonstratie op de Dam.

 • Vakanties naar meeste Europese landen vanaf 15 juni weer mogelijk

  Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie naar de meeste Europese landen. Dat besluit heeft het kabinet genomen.

  De landen in het Schengengebied gaan van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel. Dat betekent dat toeristische reizen en familiebezoeken weer kunnen.