liveblog
NOS NieuwsAangepast

240 medewerkers fruitbedrijven getest • Quarantaine-oproep demonstranten

  • De GGD gaat 240 medewerkers van twee fruitbedrijven preventief testen op corona nadat dertien medewerkers besmet bleken
  • De organisatoren van het protest gisteren op de Dam in Amsterdam roepen deelnemers op in thuisquarantaine te gaan
  • Het openbaar vervoer heeft vandaag de dienstregeling weer grotendeels hervat. Middelbare scholen zijn weer open.
  • De laatste coronacijfers zijn hier terug te vinden.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

'Eiwitten in bloed coronapatiënten kunnen ernst ziekte voorspellen'

Duitse en Engelse wetenschappers hebben in het bloed van coronapatiënten 27 eiwitten gevonden die kunnen helpen voorspellen hoe ziek een patiënt kan worden. Dat schrijft persbureau Reuters.

Er zit veel verschil in hoe coronapatiënten reageren op het virus. Sommigen ontwikkelen helemaal geen symptomen, terwijl anderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of zelfs overlijden. Aan de verhouding van die 27 eiwitten in het bloed denken de onderzoekers te kunnen aflezen hoe ziek iemand zal worden.

"Een test die artsen kan helpen voorspellen of een COVID-19-patiënt ernstig ziek wordt of niet, is van onschatbare waarde", zegt Christoph Messner, een expert in moleculaire biologie die het onderzoek mede leidde.

Voor tweede dag op rij geen coronadoden in Spanje

Het aantal coronadoden in Spanje is voor de tweede dag op rij niet gestegen. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 137 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat berichten Spaanse media.

Net als veel andere Europese landen is Spanje bezig de strenge lockdownmaatregelen te versoepelen.

Met ruim 27.000 sterfgevallen en bijna 240.000 besmettingen is Spanje één van de zwaarst getroffen landen.

Fransen downloaden per ongeluk Spaanse corona-app

Vanaf vandaag wordt ook in Frankrijk geprobeerd om via een app de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Via de app krijgen gebruikers een waarschuwing als ze meer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus.

Zulke apps worden op meerdere plaatsen in de wereld gebruikt.

De introductie van 'StopCovid' in Frankrijk verliep volgens het ANP niet helemaal vlekkeloos. De vergelijkbare Spaanse app 'Stop Covid 19 CAT' stond in Frankrijk naar verluidt enige tijd bovenaan de lijst met populairste downloads. Dat betekent vermoedelijk dat veel mensen per ongeluk het verkeerde programma op hun telefoon hebben gezet.

'Covid-hubs' mogelijke oplossing voor een tweede golf

Om ruimte te creëren voor een eventuele nieuwe golf van corona-patiënten stellen IC-artsen en -verpleegkundigen voor om regionale 'covid-hubs' op te zetten. Dat staat in een conceptplan van de beroepsverenigingen van IC-artsen en IC-verpleegkundigen, NVIC en V&VN.

Zij en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hebben van VWS de opdracht gekregen om met een voorstel te komen voor de uitbreiding van IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen. In eerste instantie gaat dat om een opschaling naar 1700 bedden, daarna naar 3000 bedden.

"Het zou handiger kunnen zijn om de IC-zorg te centreren", stelt Diederik Gommers, voorzitter van de IC-artsen. "Je kunt een noodhospitaal opzetten of een centrum creëren binnen een ziekenhuis. De eerste optie is minder aantrekkelijk omdat je daar geen personeel hebt."

Lees hier meer:

Coronavirus dreigt ook de euro weer in gevaar te brengen

Banken kunnen in problemen raken als de economie niet snel weer goed op gang komt, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Na de eurocrisis van zo'n tien jaar geleden is het financiële systeem weliswaar sterker, maar of het robuust genoeg is om de corona-crisis te doorstaan, is lang niet zeker.

Hoe wordt de euro nu bedreigd en wat wordt daar aan gedaan?

Kuipers: 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt dat deelnemers aan de demonstratie op de Dam van maandag hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen en op grotere afstand toe hadden moeten kijken of naar huis hadden moeten gaan:

Kuipers: 'Mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid'

Jerry Afriyie: 'We kwamen voor een dilemma te staan'

"We roepen alle demonstranten op om in thuisquarantaine te gaan en de GGD te informeren als ze klachten hebben", dat zegt Jerry Afriyie, woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet en een van de organisatoren van het protest op de Dam, tegen de NOS. "Op die manier kunnen we eventuele verspreiding van het coronavirus voorkomen."

De organisatie had maandag maximaal duizend mensen verwacht, maar dat werden er veel meer. "We hebben de afgelopen jaren nog nooit zoveel mensen samengebracht. En er was ook een live-stream, dus we hadden verwacht dat ook veel mensen thuis naar het protest zouden kijken", zegt hij.

Er waren duizend kruisjes op de Dam getekend om te zorgen dat mensen afstand zouden houden, maar op een gegeven moment bleek dat niet houdbaar. "En dat zit je met een dilemma", zegt Afriyie. "Waren we vroegtijdig gestopt dan zouden we het risico lopen dat de demonstranten een eigen invulling zouden geven aan hun woede. We hebben geprobeerd de woede op een constructieve manier te faciliteren."

Kleine opstoppingen in openbaar vervoer vanwege mondkapjes

Op de eerste werkdag na de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn er geen noemenswaardige problemen ontstaan. Net als gisteren gaat het over het algemeen heel soepel, zegt branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OVNL).

"Iedereen moet uiteraard even wennen, zowel de reizigers als onze eigen medewerkers. Toch gaat iedereen er positief mee om en dat verdient een groot compliment", zegt voorzitter Pedro Peters. "We hebben wel een aantal meldingen gekregen van kleine opstoppingen bij het instappen van het voertuig omdat reizigers het mondkapje nog niet op hadden gezet. Zorg er dus voor dat je het mondkapje al op hebt voor je instapt."

Kamerleden brengen in groepen hun stem uit

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis zijn in de Tweede Kamer hoofdelijke stemmingen geweest. Dat gebeurde op een aangepaste manier. Bij een hoofdelijke stemming wordt van alle aanwezige leden de naam opgeroepen en zij zeggen dan of ze voor of tegen een voorstel zijn.

Vanwege de coronamaatregelen had Kamervoorzitter Arib de Kamer aanvankelijk gevraagd terughoudend te zijn met het vragen van hoofdelijke stemmingen (elk individueel Kamerlid heeft het recht zo'n stemming af te dwingen) en de Kamer had zich ook aan die oproep gehouden.

Inmiddels lagen er toch acht moties waarvan de afgelopen weken de uitslag niet kon worden vastgesteld via een 'normale' stemming (met handopsteken).

Lees hier meer:

GGD gaat 240 medewerkers fruitbedrijven testen

De GGD Gelderland-Zuid gaat deze week 240 medewerkers van twee fruitbedrijven in Geldermalsen en Enspijk preventief testen op corona. Dat gebeurt omdat vorige week bekend werd dat zeker dertien werknemers en naaste contacten van hen besmet zijn geraakt.

De medewerkers mogen nog wel naar het werk, maar verder moeten ze thuis in quarantaine blijven tot de uitslag van de test bekend is. Een deel van de te testen personen is arbeidsmigrant, meldt Omroep Gelderland.

Volgens de Veiligheidsregio hebben beide bedrijven na het bekend worden van de besmettingen adequate maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Daardoor is de kans op besmetting op het werk zeer klein.

Black Lives Matter-demonstratie van start op Malieveld in Den Haag

Op het Malieveld in Den Haag houden de demonstranten anderhalf meter afstand

Veel mondkapjes bij sit-in Groningen

De opkomst bij de sit-in in Groningen tegen racisme in de VS en de EU lijkt nog niet te groot. Bij de start om 18.00 uur waren en er op de Grote Markt nog plekken vrij. De organisatie heeft kruizen op de grond geplaatst waar demonstranten op kunnen gaan zitten.

Harde eis van de gemeente is dat er niet meer dan 800 mensen deelnemen. Ook op de Vismarkt kan worden gedemonstreerd.

De deelnemers is gevraagd zich aan de coronamaatregelen te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht, vrijwel iedereen lijkt daar gehoor aan te hebben gegeven.

Minister de Jonge: demonstranten Amsterdam moeten alert zijn op klachten

Demonstranten die de komende twee weken klachten krijgen die overeenkomen met de symptomen van covid-19 moeten een afspraak maken bij de GGD. Daarbij moeten ze aangeven dat ze aanwezig waren bij de demonstratie op de Dam.

Vakanties naar meeste Europese landen vanaf 15 juni weer mogelijk

Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie naar de meeste Europese landen. Dat besluit heeft het kabinet genomen.

De landen in het Schengengebied gaan van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel. Dat betekent dat toeristische reizen en familiebezoeken weer kunnen.

'WHO prees China, maar was diep gefrustreerd over moeizame samenwerking'

De Wereldgezondheidsorganisatie prees in januari de "transparantie" van China, terwijl de VN-organisatie in werkelijkheid vol ongeduld en ergernis zat te wachten op meer duidelijkheid over de uitbraak van het coronavirus in het land. Dat concludeert het Amerikaanse persbureau AP uit eigen onderzoek in de zaak. AP voerde tientallen gesprekken en had toegang tot informatie uit vergaderingen van de WHO.

Lees hier meer:

De SP wil spoeddebat over corona-uitbraak in zorgcentrum Arnhem

De SP in Arnhem wil een spoeddebat over een corona-uitbraak in een zorgcentrum in de stad. Volgens de oppositiepartij zitten er veertien medewerkers ziek thuis.

Twee gezonde medewerkers hebben zich bij de SP gemeld, omdat ze zich zorgen maken. Ze zouden op het werk geen mondkapjes mogen dragen, terwijl er een aantal bewoners is overleden aan het coronavirus. Ook zouden ze een spreekverbod hebben.

Een woordvoerder van het zorgcentrum bevestigt aan Omroep Gelderland dat er medewerkers besmet zijn en dat er een aantal bewoners zijn overleden, maar noemt geen concrete aantallen. Over een spreekverbod wil de woordvoerder niks zeggen, maar ze geeft wel aan dat medewerkers bij een coronabesmetting gewoon mondkapjes dragen.

Volgens de SP probeert het zorgcentrum de uitbraak onder de pet te houden. De partij wil de gemeente ingrijpt.

Kuipers: kans op coronabesmettingen door demonstratie Dam 'zeer reëel'

Ziekenhuispersoneel heeft "met afgrijzen" gekeken naar de massale demonstratie op de Dam in Amsterdam gisteravond. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

"Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.

Duizenden mensen waren samengekomen op de Dam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Door de hoge opkomst was het moeilijk voor deelnemers om afstand van elkaar te bewaren. Dat kan volgens Kuipers "wel degelijk leiden tot een opvlamming van het aantal nieuwe infecties. Het virus is niet weg."

Een van de risico's is dat de deelnemers aan het protest na afloop ook weer vertrekken. "Ze gaan naar een terras, naar hun eigen familie, naar een werkkring. Als op één event tientallen mensen besmet raken, gaat het virus snel verder voordat je het detecteert."

Mariet Feltkamp, viroloog bij het LUMC in Leiden, zei eerder vandaag dat er mensen besmet kunnen zijn geraakt, maar dat de betoging op de Dam niet de karakteristieken heeft van een zogenoemd 'super-spreading event' zoals die zich hebben voorgedaan in sommige kerken en stadions.

Kuipers maakte ook bekend dat het aantal Nederlandse patiënten op de IC's is met vier is afgenomen naar 154.

Zittend in vakken demonstreren in Groningen

Op de Grote Markt in Groningen staat vanavond ook een anti-racismedemonstratie op het programma. De lokale VVD heeft de burgemeester al opgeroepen "Amsterdamse toestanden" te voorkomen. Bijvoorbeeld door de betoging te verplaatsen naar het Stadspark als er een hoge opkomst wordt verwacht. Dat zegt fractievoorzitter Jacobs tegen RTV Noord.

De harde eis van de gemeente is dat er maximaal 800 mensen deelnemen en dat te allen anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Er wordt zittend gedemonstreerd, waarbij iedereen zijn eigen vak krijgt en verplicht wordt een mondkapje en desinfecterende gel bij zich te hebben. "We zijn ons ervan bewust dat er veel meer mensen kunnen komen dan verwacht. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen", aldus initiatiefnemer Stacey Lamptey.

Morgenavond wordt er gedemonstreerd in Rotterdam. De gemeente bekijkt nog waar de demonstratie gehouden kan worden en hoeveel demonstranten er toe kunnen worden gelaten.

Grapperhaus: de Amsterdamse raad moet over Halsema oordelen

Het kabinet wil geen oordeel vellen over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Halsema bij de antiracismedemonstratie gisteren. "Verantwoording wordt in de gemeenteraad afgelegd", zei minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus in het Vragenuur.

PVV-leider Wilders vroeg de minister om Halsema te ontslaan. "We houden ons allemaal aan de vrijheidsbeperkende maatregelen, behalve in Amsterdam, behalve als je van GroenLinks bent, behalve als je Halsema heet." Hij noemde haar een linkse activist, verkleed als burgemeester.

Grapperhaus stelde, net als gisteren, dat het "buiten de perken" is gegaan. "Pijnlijk voor mensen die zich er wel aan houden." Hij gaat met het stadsbestuur overleggen hoe ze "kunnen uitdragen naar alle Amsterdammers" dat dit niet de bedoeling is.

Lees hier meer:

Koning praat met horecaondernemer in Apeldoorn

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Apeldoorn gesproken over de gevolgen van de corona-uitbraak met een horecaondernemer en met medewerkers van de gemeente.

Het bezoek begon met een korte toelichting op de crisisorganisatie van de gemeente. Daarbij sprak hij onder andere met medewerkers van het Klant Contact Centrum. Ook werd hij bijgepraat door het team Acute Bevolkingszorg, over hoe de zorg voor onder andere dak-en thuislozen in Apeldoorn is georganiseerd.

Tot slot sprak de koning met een medewerker en een horecaondernemer over de inrichting van de terrassen en de buitenruimte in de binnenstad.

Koning op bezoek in Apeldoorn

Ook coalitiepartijen Amsterdam hebben vragen aan Halsema

Burgemeester Halsema had het niet zo druk moeten laten worden op de Dam. Dat zeggen coalitiepartijen SP en D66 tegen AT5. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig noemt het 'niet te verkroppen'.

Gisteren kwamen er duizenden mensen af op de demonstratie tegen racisme en politiegeweld, waardoor anderhalve meter afstand houden niet meer mogelijk was. Er is een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester uitleg moet geven. Het is nog niet duidelijk wanneer dat plaatsvindt.

Lees hier meer:

Planbureaus: blijf zoveel mogelijk thuiswerken

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) adviseren om zoveel mogelijk thuis te blijven werken en studeren. Als werknemers gespreid een dag per week naar het werk gaan, dan scheelt dat in de spits al 20 tot 25 procent drukte in het openbaar vervoer.

RIVM: 5 nieuwe coronadoden, 6 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 6 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.750 brengt, meldt het RIVM. Gisteren waren er 9 nieuwe opnames. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 5, tot 5967.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

Deskundigen kijken verschillend naar risico door volle Dam

Hoe groot is het risico dat betogers op de Dam gisteren zijn besmet met het coronavirus? Deskundigen verschillen daarover van mening. Volgens viroloog Mariet Feltkamp (LUMC) valt het besmettingsgevaar mee, onder meer omdat de demonstratie buiten was. "En ik zag dat ze mondkapjes ophadden. Niet iedereen, maar ik denk toch 90 procent. Dat maakt wel uit voor de verspreiding van het virus."

Patricia Bruijning, epidemioloog bij het UMC Utrecht, is voorzichtiger: "Het risico dat het misgaat is misschien niet groot, maar aan de andere kant hoeft er maar één tussen te zitten die het virus kan verspreiden. Luid praten en scanderen zijn nou niet echt dingen die je moet doen als je wilt voorkomen dat je anderen besmet." Volgens haar kan iemand met het coronavirus zo tientallen anderen besmetten.

Volgens viroloog Marion Koopmans van het ErasmusMC is het afwachten wat de gevolgen zijn. "Laten we hopen dat het met een sisser afloopt, maar je moet er niet van uitgaan."

Leerlingen voor het eerst weer naar middelbare school

Op een rij, op afstand en je eigen tafel schoonmaken: militaire precisie bij de opening van middelbare scholen

Gemeente Den Haag: organisatie demonstratie moet zorgen voor 1,5 meter afstand

De betoging in Den Haag tegen politiegeweld in de VS en institutioneel racisme mag om 18.00 uur doorgaan op het Malieveld. Wel moet de organisatie er wat de gemeente Den Haag betreft voor zorgen dat deelnemers 1,5 meter afstand kunnen houden.

Om het makkelijker te maken voor de betogers om voldoende afstand te houden, heeft de gemeente het Malieveld als locatie aangewezen, de grootste in de stad. De organisatie moet looproutes met eenrichtingverkeer uitzetten voor het betreden en verlaten van het Malieveld. "Wij zijn hierover in goed overleg met de organisatie en die onderschrijft dit belang", meldt de gemeente.

Als het tijdens de demonstratie toch zo druk wordt dat 1,5 meter afstand in het geding komt, dan moet de organisatie maatregelen nemen. "In het uiterste geval zal de demonstratie door de organisatie zelf beëindigd moeten worden. We hebben er alle vertrouwen in dat de met de organisatie gemaakte afspraken een verantwoorde demonstratie mogelijk maken", staat in een verklaring van de gemeente.

Iets meer criminaliteit door drukkere straten

Met de toenemende drukte op straat loopt ook de veelvoorkomende criminaliteit weer iets op, merkt de politie. Afgelopen week waren er voor het eerst meer inbraken (266) en meldingen van zakkenrollerij (86), al is dat aantal nog altijd veel lager dan normaal.

Het aantal meldingen van huiselijk geweld ligt nog steeds op zo'n 1200 per week, iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk kunnen slachtoffers door het thuisblijven minder makkelijk aan de bel trekken, zo waarschuwden hulpverleners eerder.

Wel is er nog steeds fors meer overlast. De politie kreeg de afgelopen week 15.000 meldingen over geluidsoverlast, burenruzies en hangjongeren. Ook de weken ervoor was er veel overlast, een toename van ongeveer een derde in vergelijking met vorig jaar.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is ook het aantal online misdrijven sterk gestegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om WhatsApp-fraude en phishing. Volgens de politie spelen criminelen met hun berichten in op de coronacrisis.

WHO: besmettingen West-Europa nemen af, toename in oosten

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in West-Europa neemt gestaag af, zegt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar in Rusland en Oost-Europa neemt het aantal gevallen juist toe.

Rusland heeft nu 423.741 besmettingen vastgesteld, wereldwijd het op twee na hoogste totaalaantal. Het dodental is opgelopen naar 5037. Bijna 187.000 patiënten zijn hersteld.

Acht Formule 1-races in tien weken

Het management van de Formule 1 (FOM) heeft het eerste deel van de nieuwe racekalender gepresenteerd, waarmee het seizoen moet worden gered. Daarop staan vooralsnog acht grand prixs, die alle op Europese bodem zullen worden verreden, zonder publiek. Binnenkort hoopt de FOM de kalender voor het volledige seizoen bekend te maken met daarbij ook races in Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Minder dan honderd nieuwe conabesmettingen België

In België zijn de afgelopen 24 uur 98 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Hiermee ligt het aantal besmettingen per dag voor het eerst sinds de piek onder de honderd, meldt het Nationaal Crisiscentrum van België. In totaal zijn 58.615 besmettingen geregistreerd.

Sinds gisteren zijn 19 nieuwe coronadoden geregistreerd. In totaal zijn zeker 9505 Belgen aan het coronavirus overleden.

Meer dan 300.000 telefoontjes voor coronatest

Gisteren is 323.000 keer gebeld met het speciale telefoonnummer waarmee mensen met coronaklachten een testafspraak kunnen maken. De toestroom op 0800-1202 was zo groot, dat de systemen overbelast raakten en mensen niemand te spreken kregen.

Een kwart belde om andere redenen dan voor een afspraak. De koepelorganisatie van de GGD doet daarom een dringende oproep om alleen te bellen als iemand zelf coronaklachten heeft, zoals neusverkoudheid, hoesten of verhoging.

Uiteindelijk hebben bijna 5500 mensen een afspraak gekregen voor een coronatest. Ruim 1100 konden gisteren gelijk terecht bij een van de tachtig teststraten van de GGD.

Overleg gemeente Den Haag over protest vanavond

In Den Haag is vanavond opnieuw een demonstratie gepland tegen politiegeweld in de VS en institutioneel racisme. Waarnemend burgemeester Remkes overlegt nu over de voorwaarden van dat protest. De organisator van het Black Lives Matter-protest zit niet aan tafel bij dat overleg, zei Levi Ommen van de beweging op NPO Radio 1 in het programma Spraakmakers.

"We hadden vroeg in de ochtend al gehoopt op een akkoord, maar het is nog even afwachten", aldus Ommen. Ze vindt het lastig om in te schatten of het net zo druk wordt als gisteren in Amsterdam. "Op de Facebookpagina hebben 500 mensen zich nu aangemeld, maar dat is niet een heel betrouwbare indicatie", zegt Ommen.

Wel heeft de organisatie ordehandhavers in dienst die erop toezien dat er voldoende afstand wordt gehouden en wordt er overlegd met de politie. Wat betreft de drukte bij de demonstratie op de Dam, die leidde tot veel beroering, zegt Ommen: "De dialoog die nu gevoerd wordt, kun je omdraaien. Zoveel mensen willen hun gezondheid te riskeren om hierbij aanwezig te zijn. Het is een boodschap die ze over willen brengen. Blijkbaar is het zo belangrijk voor mensen. Dus wat gaan we eraan doen?"

NS: geen extra drukte door hervatting dienstregeling

Vanochtend heeft de NS de normale dienstregeling weer grotendeels hervat. Conducteurs en machinisten vreesden vooraf dat het veel te druk zou worden, maar volgens het spoorbedrijf was het rustig in de treinen.

Op Utrecht Centraal werden reizigers gewezen op de mondkapjesplicht

EasyJet: op 1 juli weer vliegen vanaf Schiphol

EasyJet wil op 1 juli de vluchten van en naar Schiphol hervatten. De luchtvaartmaatschappij wil deze zomer uiteindelijk naar 35 bestemmingen vliegen vanuit Amsterdam.

Het bedrijf schrijft in een verklaring dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen om het risico op coronabesmetting te voorkomen. Zo zijn er strengere schoonmaak- en desinfectieprocedures en geldt een mondkapjesplicht voor passagiers en personeel.

CPB waarschuwt voor nieuwe eurocrisis

De coronacrisis kan volgens het Centraal Planbureau (CPB) uitlopen op een nieuwe eurocrisis. Ondanks de overheidssteun raken bedrijven en huishoudens in financiële problemen. Zij kunnen financiële instellingen meetrekken als de recessie lang aanhoudt en steeds meer schulden niet of moeilijk terugbetaald kunnen worden, stelt het CPB in een analyse van de kwetsbaarheden van het financiële systeem.

Aboutaleb: maximaal 80 betogers bij protest Schouwburgplein

Aan een demonstratie tegen racisme op het Schouwburgplein in Rotterdam kunnen morgen maximaal tachtig mensen meedoen. Anders laat burgemeester Aboutaleb de betoging niet doorgaan, zei hij op Radio Rijnmond.

De organisatie van het protest verwacht 150 mensen en dat zijn er volgens Aboutaleb al te veel. "Daar is het plein niet geschikt voor, want dan is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk."

Kritiek uit Tweede Kamer op Halsema

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch op burgemeester Halsema van Amsterdam, omdat ze gisteren een demonstratie tegen racisme van duizenden mensen op de Dam heeft toegelaten. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff: "Dit is natuurlijk niet een goed beeld voor al die Amsterdammers en Nederlanders die zich al maandenlang dingen ontzeggen omdat ze met zijn allen proberen dat virus te verslaan."

Ook CDA, ChristenUnie en D66 uiten kritiek. D66-fractievoorzitter Jetten vindt dat Halsema had moeten ingrijpen, ondanks het recht op demonstreren. "Dat is belangrijk. Ook in deze tijd. Maar belangrijk zijn ook de gezondheid en veiligheid van mensen. Het is ieders verantwoordelijkheid zich bij een demo aan de coronaregels te houden. Als dat massaal niet gebeurt, moet de overheid ingrijpen."

De PVV en Forum voor Democratie vinden dat Halsema moet opstappen. "De afgelopen negen weken dwong Halsema winkeleigenaren wél om te sluiten op straffe van torenhoge boetes. In Republiek Amsterdam is iedereen gelijk, maar GroenLinks-kartel is iets gelijker. #aftreden", schrijft hij op Twitter.

Franse economie krimpt dit jaar met 11 procent

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire verwacht dat de economie van zijn land dit jaar met 11 procent krimpt. "Het is een harde boodschap op de dag dat de zon schijnt en cafés weer open mogen, maar economisch en sociaal hebben we het ergste nog niet gehad", zei hij op de Franse radio.

De verwachting van 11 procent krimp is een stuk negatiever dan eerdere prognoses van het IMF en de Europese Commissie. Le Maire denkt wel dat de Franse economie volgend jaar weer aantrekt.

'Erg rustig' op treinstations

Het is vooralsnog niet te druk in de treinen. Op Arnhem Centraal is het volgens conducteur Mario Drent zelfs "erg rustig". Rond 07.30 uur stonden op het perron nog geen twintig reizigers. "Ik denk dat mensen gehoor geven aan de oproep om thuis te werken", zegt de conducteur.

De NS rijdt vandaag voor het eerst sinds het begin van de corona-uitbraak weer grotendeels volgens de normale dienstregeling. Sinds gisteren moeten alle reizigers in het openbaar vervoer een mondkapje dragen.

Ook op Utrecht Centraal is het vanochtend rustig:

  • ANP
    De stationshal van Utrecht Centraal was vanochtend vroeg vrijwel leeg
  • ANP
    Reizigers op het perron van Utrecht Centraal vanochtend

Viroloog: volle Dam was waarschijnlijk geen 'superspreading event'

De duizenden betogers die gisteren op de Dam in Amsterdam bij elkaar waren, zullen niet tot een nieuwe golf coronabesmettingen leiden. Dat verwacht viroloog Mariet Feltkamp van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens haar is het wel een risico dat een grote groep mensen langere tijd minder dan 1,5 meter afstand hield. Maar doordat het buiten gebeurde, in de zon en de wind, zullen de druppels en aerosolen snel zijn verwaaid, zegt Feltkamp. Ook scheelt het dat de meeste betogers een mondkapje droegen. Door deze factoren verwacht ze geen superspreading event, zoals eerder in bijvoorbeeld voetbalstadions en kerken.

Doordat er in Nederland nu nog weinig coronabesmettingen zijn, is het risico ook lager. "Als dit in maart was gebeurd, dan zou ik me veel meer zorgen maken", zei Feltkamp in het NOS Radio 1 Journaal.

Halsema: niet ingegrepen omdat politie mogelijk geweld moest gebruiken

Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat de politie gisteren niet ingreep bij de demonstratie op de Dam, omdat daarbij mogelijk geweld moest worden gebruikt, of de ME moest worden ingezet. Om dat te doen uitgerekend bij een protest tegen politiegeweld noemt Halsema "heel ingewikkeld".

In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat de organisatie steeds was uitgegaan van 250 tot 300 betogers. De gemeente zelf hield rekening met maximaal duizend demonstranten. Toen duidelijk was dat er veel meer mensen naar de Dam kwamen, is samen met de politie besloten om niet in te grijpen, aldus Halsema. "Dat ingrijpen kon toen niet met een paar wijkagenten."

Halsema zegt dat ze de negatieve reacties begrijpt. Ze sluit zich niet aan bij de oproep van burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer aan alle betogers om twee weken in quarantaine te gaan. "Dan geldt dat voor iedereen die in een park te dicht bij anderen is geweest", aldus Halsema. Ook vindt ze niet dat demonstranten zonder klachten zich moeten laten testen, omdat de testcapaciteit dat niet toelaat.

Bijna 12.000 nieuwe coronabesmettingen in Brazilië

De afgelopen 24 uur werden n Brazilië 11.598 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Meer dan 600 mensen overleden in diezelfde periode aan het virus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

In Brazilië zijn nu meer dan een half miljoen geregistreerde besmettingen. Zeker 29.937 Brazilianen bezweken aan het virus.

Meer dan 10.000 coronadoden in Mexico

In Mexico is het dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen tot boven de 10.000. Gisteren kwamen er 237 sterfgevallen bij, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee staat het totaal aantal coronadoden nu op 10.167.

Het land telt ruim 93.000 geregistreerde besmettingen, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Burgemeester Haarlemmermeer: demonstranten Dam, blijf twee weken thuis

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer roept deelnemers aan het drukke protest op de Dam in Amsterdam op om twee weken thuis te blijven. De VVD-politica, die als burgemeester ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Kennemerland, zegt zich zorgen te maken over het grote aantal mensen dat bij de protestactie was.

"Wanneer u verkouden wordt of andere klachten krijgt, bel de GGD en laat u testen", adviseert ze deelnemers aan het protest tegen politiegeweld. "Neem uw verantwoordelijkheid."

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog over het coronavirus van dinsdag 2 juni. Het liveblog van gisteren, vind je hier.