Steun in Kamer voor economisch noodpakket • Toeristen welkom in Frankrijk deze zomer
- Steun in Tweede Kamer voor economisch noodpakket.
- Frankrijk stelt grenzen open voor toeristen vanaf 15 juni.
- Tamara van Ark wordt de nieuwe minister Medische Zorg.
- Het kabinet stelt een vervoersverbod in voor nertsen.
- RIVM: 32 nieuwe doden, 16 nieuwe ziekenhuisopnames. Nog 182 coronapatiënten op de IC's.
Nieuw liveblog
Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog van vrijdag 29 mei is hier te vinden.
Klimaattop verplaatst naar eind 2021
De jaarlijkse VN-klimaattop wordt een jaar uitgesteld. De top, die officieel COP26 heet, zou eind dit jaar in Glasgow plaatsvinden, maar wordt verplaatst naar november 2021.
Het uitstel komt door de coronacrisis. Landen krijgen nu langer de tijd om hun economieën te herbouwen in de hoop dat ze klimaatbeleid voorrang geven, zegt een Britse klimaatfunctionaris.
De klimaattop van 2020 zou een belangrijk meetmoment zijn geweest voor landen om te kijken of ze goed op weg zijn om de klimaatdoelen van 2030 te halen.
Wat kwam er voorbij in 'Het coronavirus: feiten en fabels'?
Wordt iedereen straks op het coronavirus getest? Mag je met meerdere huishoudens in één vakantiehuisje? En wat is nou eigenlijk een 'noodzakelijke reis'? De NOS kreeg duizenden vragen toegestuurd voor de vierde uitzending van Het coronavirus: feiten en fabels, die vanavond werd uitgezonden. In dit artikel vind je een deel van de antwoorden terug, en de hele uitzending is hier terug te zien:
Britten klappen voor de tiende, misschien laatste keer
Om 20.00 uur kwamen Britten voor de tiende donderdag op rij naar buiten om te klappen voor het zorgpersoneel van de National Health Service. Het applaudisseren begon op 26 maart en bleek zo goed aan te slaan dat het een wekelijks evenement werd. Mogelijk was het vanavond de laatste keer dat de clap for carers plaatsvond. De initiatiefnemer, de Londense Annemarie Plas, heeft gezegd dat het na tien keer misschien een goed moment is om ermee te stoppen. Ze stelde wel voor er een jaarlijks evenement van te maken.
Ook premier Johnson klapte vanavond mee voor de deur van Downingstreet 10. Eerder vandaag had hij bekendgemaakt dat ook in het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen verder worden versoepeld.
Steun in Tweede Kamer voor tweede economisch noodpakket
De Tweede Kamer heeft de hele dag gedebatteerd over het tweede financiële steunpakket voor bedrijven. Behalve de coalitiepartijen krijgt het plan ook de steun van oppositiepartij PvdA omdat de ontslagboete niet helemaal verdwijnt. Het kabinet wilde die ontslagboete eigenlijk schappen, maar daar kwam veel kritiek op van de vakbeweging en de oppositie.
Het kabinet bereikte met de vakbeweging gisteravond een compromis: de ontslagboete blijft bestaan voor bedrijven die meer dan twintig mensen ontslaan en geen akkoord hebben met de vakbonden. PvdA-leider Asscher is tevreden over de aanpassing. "Het is verstandig en een compliment waard", zei hij. De PVV en de SP blijven tegen het pakket omdat werknemers in kleinere bedrijven toch nog gemakkelijker ontslagen kunnen worden.
Contactonderzoek werkt, bewijzen Duitse 'virusdetectives'
Track and trace. Zo hoopt Duitsland via een lappendeken van duizenden virusdetectives de nieuwe fase van de coronapandemie door te komen. Waar nodig krijgen de gezondheidsdiensten steun en advies van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM dat zelf ook ruim 500 zogeheten 'containment scouts' speciaal voor dit werk heeft opgeleid.
Als zich ergens in Duitsland een plaatselijke corona-uitbraak voordoet, proberen lokale GGD'en met intensief bron- en contactonderzoek razendsnel alle personen in kaart te brengen die met de besmette mensen in aanraking zijn geweest. Correspondent Wouter Zwart ging na hoe dat ging na een uitbraak in een baptistenkerk in Frankfurt:
Boa’s en brandweermensen hekelen verschillen tussen veiligheidsregio's
Organisaties van boa's en brandweermensen storen zich aan de verschillen tussen veiligheidsregio's als het gaat om regels en voorschriften. In een brief aan het Veiligheidsberaad zeggen de vijftien organisaties dat ze de verschillen niet uitlegbaar en onbegrijpelijk vinden. Ze willen één landelijk beleid voor alle veiligheidsregio's.
Volgens de organisaties maken brandweermensen zich al geruime tijd zorgen over hun veiligheid en de protocollen - bijvoorbeeld bij reanimaties, het afhijsen van patiënten en het veilig afstand houden. "Ook het uitrukken in een blusvoertuig met zes brandweermensen dicht op elkaar was eerst heel vertrouwd, maar vormt nu een gezondheidsrisico."
Boa's voeren al weken actie voor meer bewapening, maar ook zij zien grote verschillen tussen veiligheidsregio's. "Zo kan het gebeuren dat in Den Bosch boa's wél wapens hebben, maar dat ze die 'op last van het ministerie, gesteund door de burgemeester' moeten inleveren. Terwijl amper 35 kilometer verderop, in Tilburg, de burgemeester er juist voor pleit om over te gaan tot bewapening van de boa's."
Om 20.30 uur: nieuwe NOS-uitzending 'Het coronavirus: feiten en fabels'
Wanneer en waar kunnen we op vakantie? Hoelang moet er nog worden thuisgewerkt? Wat weten we nu over het virus? Deze en veel meer vragen over het coronavirus komen aan bod in Het coronavirus: feiten en fabels. Net als bij de vorige uitzendingen staan opnieuw de vragen van het publiek centraal.
Ook Serie A krijgt groen licht
In navolging van de Duitse Bundesliga, de Spaanse La Liga en de Engelse Premier League gaat ook de Italiaanse Serie A de competitie afmaken. Sportminister Vincenzo Spadafora van Italië heeft bevestigd dat vanaf 20 juni weer wedstrijden worden gespeeld.
Van de vijf grote Europese competities wordt alleen in Frankrijk de competitie niet afgemaakt.
Verplegend personeel St Jansdal krijgt medische maskers
Vanwege een nieuwe corona-uitbraak krijgen alle verpleegkundigen van het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk chirurgische mondneusmaskers. Ook medewerkers die patiënten zonder coronaklachten verzorgen, krijgen een masker.
Dat is niet in lijn met de richtlijnen van de Federatie van Medisch Specialisten, meldt Zembla. Daarin staat dat er geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn bij het behandelen van patiënten zonder covid-symptomen.
"We hebben ons heel lang aan de richtlijnen gehouden", aldus woordvoerder Francisca Toes, "maar gezien de huidige uitbraak hebben we toch besloten het maskerbeleid te verruimen."
Dinsdag werd bekend dat in St Jansdal vier patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief waren getest op corona.
Grapperhaus: fietsen in groepjes kan, maar wel op anderhalve meter
Mogen wielrenners en fietsers in groepjes samen fietsen? De regels zijn voor veel wielerliefhebbers niet helder. In mei werden de regels voor buitensporten wat versoepeld. Wielersportbond NFTU kwam toen met de richtlijn dat wielrenners in groepjes van vier mochten fietsen, maar de KNWU adviseerde het te houden op maximaal één fietsmaatje.
1Vandaag vroeg minister Grapperhaus om meer duidelijkheid. Hij benadrukt vooral de afstand die we moeten blijven houden. "Anderhalve meter uit elkaar blijven, ik doe het zelf ook." Hij doet een beroep op het gezonde verstand van mensen. "Tot nu toe hebben we het echt goed gedaan. Laten we dat blijven doen. En ga dus niet zeggen: 'Kom op, ik ga lekker in dat wiel rijden en sodemieter jij nou een eind weg'. Nee, houd je er nou gewoon aan. Het is een beetje aangepast, maar dan gaat het gewoon goed."
Frankrijk: toeristen welkom deze zomer
Frankrijk wil zijn grenzen weer openen voor buitenlandse toeristen. Dat maakte premier Edouard Philippe vanavond bekend. Volgens hem kunnen vanaf 15 juni de reisbeperkingen tussen EU-landen worden opgeheven "als de gezondheidssituatie het dan nog steeds toelaat".
Daarmee worden zomervakanties in Frankrijk weer mogelijk. De afgelopen weken ontstond daar onduidelijkheid over. De staatssecretaris van Toerisme zei eerder dat Frankrijk het deze zomer vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen zou moeten stellen.
Maar volgens premier Philippe is de situatie rond corona zodanig verbeterd dat ook buitenlandse toeristen en reizigers weer welkom zijn.
In Frankrijk gaan de stranden en campings komende dinsdag weer open. Musea mogen vanaf 2 juni eveneens weer gasten ontvangen en ook restaurants en cafés mogen weer open, na tien weken gesloten te zijn geweest. Voor Parijs en omgeving geldt een uitzondering: daar mogen alleen nog de terrassen open. Het aantal besmettingen daar is nog te hoog om alle maatregelen op te heffen, zegt Philippe.
Voor heel Frankrijk geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op dit moment overigens nog steeds dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.
Jeugd tot en met 18 mag gaan buitensporten zonder 1,5 meter
Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen vanaf 1 juni buiten trainen zonder zich aan de anderhalve meter afstand te houden. Dat hebben sportkoepel NOC*NSF, voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB aan clubs en sporters laten weten.
Voor kinderen tot en met 12 jaar gold al langer dat ze bij buitensporten geen afstand hoeven te houden. Hockeybond KNHB wijst erop dat wedstrijden en toernooien nog steeds niet zijn toegestaan en dat het afstand houden bij trainingen voor sporters boven de 18 nog wel verplicht is.
Staatssecretaris: geen repressieve aanpak nodig in openbaar vervoer
Staatssecretaris Van Veldhoven heeft er vertrouwen in dat reizigers zich gaan houden aan de regels die zijn afgesproken voor het openbaar vervoer. Alleen dan kan de normale dienstregeling volgende week zonder problemen worden opgestart.
Ze zegt niet overal personeel te willen neerzetten dat het aantal reizigers telt en controleert of een reis noodzakelijk is. Reizigers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. "We moeten het samen doen, we gaan niet iedereen aan een touwtje houden."
De Tweede Kamer is bezorgd over het weer opstarten van het openbaar vervoer op 1 juni. Er mag maar een beperkt aantal passagiers mee en die moeten verplicht een mondkapje dragen, maar het is vier dagen van tevoren nog onduidelijk of en hoe dat wordt gehandhaafd. Kamerleden vrezen dat mensen met vitale beroepen uit de bus of trein worden gezet, omdat het te vol is. Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid van het personeel, dat geen medische mondmaskers krijgt.
Advies: laat termen als 'anderhalvemetersamenleving' en 'nieuw normaal' los
Het kabinet moet niet vasthouden aan termen als de 'anderhalvemetersamenleving' en 'het nieuwe normaal', vinden planbureaus SCP, CPB en PBL. Volgens de planbureaus, die voor het eerst een gezamenlijk advies uitbrengen, suggereren dat soort termen dat tijdelijke maatregelen een permanent karakter krijgen.
"Het doel van het herstelbeleid kan niet een samenleving zijn waarin mensen altijd en overal anderhalve meter afstand tot elkaar moeten blijven houden. Dat is niet wat mensen willen en ze zien het zeker niet als een nieuw normaal", schrijven de planbureaus.
Koolmees: partnertoets voor zzp'ers rechtvaardig, maar 'bereid om te schuiven'
Minister Koolmees van Sociale Zaken noemt het "rechtvaardig" dat zzp'ers vanaf 1 juni niet meer automatisch voor steun kunnen aankloppen. Vanaf die datum gaat het inkomen van de partner meetellen. "Maar we zijn bereid om te schuiven als de Kamer dat wil", zei hij in het debat over het tweede pakket steunmaatregelen.
Een groot deel van de oppositie, waaronder GroenLinks, de SP, de PVV en Kamerleden Van Haga en Van Kooten vrezen dat zzp'ers in een diep gat vallen als het inkomen van de partner gaat meetellen bij het aanvragen van steun. Ze willen dat het kabinet de partnertoets terugdraait.
Oppositiepartij PvdA en coalitiepartij D66 vragen het kabinet om naar een tussenoplossing te kijken waardoor zzp'ers die door de partnertoets tussen wal en schip dreigen te vallen, toch in aanmerking komen voor steun. "Er is een grote groep mensen die nu de huur niet kan betalen", aldus PvdA-leider Asscher. Koolmees zei bereid te zijn daarnaar te kijken, maar dat het geld ervoor dan ook weer ergens vandaan moet komen. "U moet zich ook bewust zijn van de risico's, ik heb maar een beperkt mandaat gekregen van de minister van Financiën."
FC Saarbrücken in verlegenheid na feestje zonder voorschriften
De Duitse voetbalclub FC Saarbrücken is in verlegenheid gebracht. Spelers en medewerkers hebben de promotie naar de derde Bundesliga op straat gevierd met supporters, zonder zich aan de gezondheidsvoorschriften te houden.
Saarbrücken kreeg gisteravond te horen dat het seizoen in de Regionalliga Südwest definitief is beëindigd. Daardoor promoveert de club na zes jaar terug naar het derde niveau in Duitsland. Het leidde in de stad tot vrolijke taferelen op straat waarbij ook verscheidene clubmensen werden gesignaleerd. De voorschriften ten aanzien van het gezondheidsprotocol werden tijdens het volksfestijn niet in acht genomen.
Voorzitter Hartmut Ostermann gaat het gedrag van de betrokkenen intern aan de orde stellen. "Ik weet dat je pure vreugde niet helemaal kunt beteugelen. We moeten ons daarbij echter wel aan de hygiëneregels houden", zegt hij.
Tamara van Ark (VVD) nieuwe minister voor Medische Zorg
VVD'er Tamara van Ark wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg. Ingewijden bevestigen een bericht daarover in De Telegraaf. Ze volgt in juli PvdA'er Martin van Rijn op, die in maart in de plaats kwam van Bruno Bruins.
Nadat Bruins in maart vanwege oververmoeidheid was opgestapt, werd hij tijdelijk vervanger voor Van Rijn. Vanochtend werd bekend dat Van Rijn op 9 juli terugtreedt. Nu is dus duidelijk dat Van Ark hem gaat opvolgen. Ze is nu nog staatssecretaris van Sociale Zaken waar ze zich onder meer bezighoudt met armoede- en schuldhulpverlening en de Wajong. Eerder was ze Tweede Kamerlid voor de VVD en vice-fractievoorzitter.
24 miljoen extra steun voor lokale media
Het kabinet stelt 24 miljoen euro extra beschikbaar voor steun aan lokale media die door de coronacrisis in nood zijn geraakt. Daarmee kunnen ze steun krijgen tot het einde van 2020.
Veel huis-aan-huisbladen en lokale omroepen verkeren in nood door teruglopende reclameinkomsten. Er is een tijdelijk steunfonds in het leven geroepen waar begin april 11 miljoen euro beschikbaar werd gesteld. Daarmee werden 181 lokale omroepen en 410 huis-aan-huisbladen geholpen. Ook andere media zoals lokale nieuwswebsites werden ermee geholpen.
De 24 miljoen die nu beschikbaar komt is voor de periode van 15 maart tot 15 juni. Het steunfonds blijft in ieder geval bestaan tot het einde van het jaar.
Premier League wordt hervat op 17 juni
De Premier League, de belangrijkste voetbalcompetitie van Engeland, wordt op 17 juni hervat, melden Engelse media. De clubs zitten donderdag nog met elkaar om de tafel om de plannen te bespreken, maar volgens de BBC staan ze in principe achter de plannen.
Er zijn in totaal nog 92 wedstrijden te spelen in de competitie. Die zullen zonder publiek worden afgewerkt. Op 13 maart werd de Premier League stilgelegd vanwege de coronacrisis.
De inhaalwedstrijden Manchester City-Arsenal en Aston Villa-Sheffield United staan nu als eerste op het programma. In het weekend van 19 tot en met 21 juni wordt dan de eerste volledige speelronde afgewerkt.
EU: rijden met verlopen rijbewijs tot september toegestaan
Alle automobilisten in de Europese Unie kunnen tot 1 september rijden met een verlopen rijbewijs. Dat heeft het Europees Parlement besloten. De verordening gaat vandaag in.
Het gaat alleen om rijbewijzen die verlopen zijn of verlopen tussen 1 februari en 1 september 2020. Het geldt dus niet voor mensen met een rijbewijs dat al jaren is verlopen.
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kondigde een maand geleden al aan om de regels te versoepelen tot 1 juni. Vanwege het coronavirus is het lastiger om een rijbewijs te verlengen.
'Laat topsporters zonder anderhalve meter afstand trainen'
NOC*NSF wil Nederlandse topsporters zo snel mogelijk weer laten trainen zonder de regel dat ze anderhalve meter afstand moeten houden. De sportkoepel heeft een nieuw veiligheidsprotocol naar het ministerie van VWS gestuurd. Ook contactsporters zouden weer volledig moet kunnen trainen, vindt de organisatie.
Omdat het om relatief kleine aantallen topsporters gaat, is het mogelijk de besmettingsrisico's flink te verminderen, stelt NOC*NSF.
Frans onderzoek: Meer hartaanvallen tijdens corona
Het aantal mensen dat in en rond Parijs een hartaanval heeft gekregen, was tijdens de quarantainemaatregelen twee keer zo hoog als anders. Dat blijkt uit onderzoek van Franse wetenschappers dat is gepubliceerd in The Lancet.
Tussen 16 maart en 26 april van dit jaar werden 521 hartaanvallen buiten het ziekenhuis geregistreerd. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde in dezelfde periode in de jaren 2012-2019.
De onderzoekers denken dat het coronavirus tot meer hartklachten heeft kunnen leiden. Maar ze vermoeden ook dat corona een indirect effect had. Artsen waren mogelijk zo druk dat ze minder oog hadden voor mensen met andersoortige klachten dan corona. En de bevolking kan zelf ook zijn gedrag hebben veranderd, schrijven ze in The Lancet. "Vanwege de quarantainemaatregelen en reisverboden was het voor mensen moeilijker om medisch advies in te winnen."
Nog 182 coronapatiënten op de IC's
Er liggen weer iets minder coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zowel op de intensive cares als op verpleegafdelingen is het aantal gedaald.
Op de IC's liggen nog 182 mensen met corona, 7 minder dan gisteren. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 28 naar 695. Eén patiënt ligt nog op een IC in Duitsland.
"De daling van het aantal covidpatiënten op de IC gaat op dit moment langzamer dan voorheen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. De totale bezetting op de IC's is juist iets gestegen: er liggen momenteel 559 mensen op de intensive cares om andere redenen dan corona. "Dit komt door het hervatten van de overige zorg", aldus Kuipers.
Utrechtse horecaondernemers nemen 'heropeningslied' op
Een groep Utrechtse café- en restauranthouders heeft een videoclip opgenomen in de lege kroegen en eetgelegenheden in de stad. Voice Of Holland-winnaar Dennis van Aarssen zong That's Life van Frank Sinatra in, met een nieuwe tekst.
Op anderhalve meter afstand van elkaar zingen de vijftig ondernemers op het Stadhuisplein samen de laatste regels van het lied. Met het nummer willen ze aandacht vragen voor het feit dat ze maandag de deuren weer mogen openen - mits ze zich aan strenge voorschriften houden.
Vervoer naar slachterijen Gelderland verloopt beter
Bij controles op bedrijfsvoertuigen en busjes op weg naar slachterijen vanochtend zijn geen overtredingen van de coronaregels geconstateerd, laten de veiligheidsregio's Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland weten. De controles waren bij de Duitse grens, Zevenaar, Velp, Scherpenzeel, Groenlo en Apeldoorn.
De slachthuizen liggen al een paar dagen onder vuur vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen. Bij vestigingen van Vion in Groenlo, Scherpenzeel en Bramstedt, in Duitsland, zijn tientallen medewerkers positief getest en zitten vele honderden medewerkers in quarantaine. Een slachterij van Vion in Apeldoorn werd gesloten toen agenten gisterochtend vroeg vaststelden dat medewerkers die in busjes onderweg waren naar de slachterij te dicht op elkaar zaten.
De slachterij in Apeldoorn is vandaag weer opengegaan, evenals Vion Retail in Groenlo. Een andere vestiging van Vion in Groenlo blijft gesloten tot 4 juni.
Bij de controles vandaag is overigens wel een enkele boete uitgedeeld. Niet aan Vion of medewerkers van de slachterijen, maar aan medewerkers van een bouwbedrijf. De komende tijd blijven de veiligheidsregio's steekproefsgewijs controles uitvoeren.
Wiebes voelt zich niet bij alle keuzes 'even gemakkelijk om ondernemers recht in ogen te kijken'
Meerdere partijen in de Tweede Kamer vragen zich af waarom in het nieuwe steunpakket voor zzp'ers nu een zogeheten partnertoets zit. In het eerste pakket kregen de zzp'ers steun zonder dat het inkomen van de partner meetelde. Dat wordt nu wel het geval.
Daardoor dreigen bijna een half miljoen mensen buiten de boot te vallen, zegt PVV-leider Wilders. Ook de SP en het lid Haga en het lid Van Kooten vinden dat het kabinet de partnertoets moet schrappen. Coalitiepartij D66 vraagt het kabinet nog eens te kijken naar een tussenoplossing.
Minister Wiebes van Economische Zaken zegt dat het een vraag voor minister Koolmees is, die straks nog aan het woord komt, maar hij begrijpt de zorgen.
"We hebben een situatie waarin alle afzonderlijke verzoeken een grote redelijkheid kennen maar de optelsom voor de belastingbetaler niet meer redelijk is, en daarom moeten we ons bij alle regelingen afvragen waar de grens ligt. Die ligt niet op een punt waar ik me bij alle gevallen gemakkelijk voel om die ondernemers recht in de ogen te kijken", aldus de minister.
Landelijk vervoersverbod voor nertsen
Het kabinet heeft een verbod ingesteld op het vervoeren van nertsen en de mest van die dieren. Er komt ook een bezoekverbod voor stallen. Verder wordt er een hygiëneprotocol ingesteld voor bezoekers aan nertsenfokkerijen. Dat schrijven ministers Schouten en De Jonge aan de Tweede Kamer.
Nertsenhouders moeten er ook voor zorgen dat honden, katten en fretten hun bedrijf niet verlaten en dat andere dieren er niet in kunnen komen. Aanleiding voor de maatregelen is een tweede coronabesmetting van een nerts op een mens. Dat nieuws werd maandag bekend.
RIVM: 32 nieuwe doden, 16 nieuwe ziekenhuisopnames
Er zijn 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.713 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren er 7 meldingen. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 32, tot 5903.
De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.
Eerste arrestatie voor fraude met steunmaatregel
De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft gisteren een man uit Naaldwijk opgepakt die verdacht wordt voor het plegen van fraude met coronasteun van de overheid.
De 25-jarige man stond bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een eenmanszaak, maar na onderzoek bleek dat hij geen omzet had of kosten voor zijn bedrijf had gemaakt. Wel had hij zich ingeschreven voor de TOGS-regeling, de coronasteunmaatregel waarmee bedrijven in bepaalde sectoren een tegemoetkoming van 4000 euro kunnen krijgen.
Dat bedrag bleek de man direct te hebben gepind. De FIOD vermoedt dat hij zijn inschrijving bij de KvK heeft gewijzigd om zo gebruik te kunnen maken van de TOGS-regeling. Agenten hebben beslag gelegd op zijn administratie, een computer en telefoons. Het is voor het eerst dat fraude met de regeling aan het licht komt.
Evacuatie Herkenbosch leidde niet tot meer besmettingen
Er zijn geen extra coronabesmettingen ontstaan door de evacuatie van bewoners van het Limburgse dorp Herkenbosch. Dat laat de GGD weten aan 1Limburg. De dorpelingen moesten hun huis eind april enkele dagen verlaten vanwege een grote brand in het nabijgelegen natuurgebied De Meinweg.
In het dorp werd gevreesd voor een toename van het aantal besmettingen, omdat veel mensen tijdens de brand noodgedwongen werden opgevangen door familie en vrienden.
De GGD zegt geen piek in het aantal besmettingen te hebben gevonden.
VN: internationaal toerisme kent grootste teruggang in sinds jaren 50
De toerismeorganisatie van de VN verwacht dat de sector dit jaar wereldwijd met 70 procent krimpt. Dat zou het grootste verlies zijn sinds de VN begon met het bijhouden van de cijfers in de jaren 50.
In de ramingen wordt ervan uitgegaan dat landen in de wereld geleidelijk hun grenzen weer openen voor toeristen in augustus.
Inspectie: voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar
Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn vorige week drie meldingen van zorgverleners gekomen over een gebrek aan beschermingsmiddelen en drie meldingen over een tekort aan coronatesten. Daaruit concludeert de inspectie, na een lange tijd van tekorten voor medisch personeel, dat er nu voldoende mondkapjes en testen beschikbaar zijn.
"Uit de contacten die de IGJ heeft met zorgaanbieders, blijkt dat er over het algemeen voldoende beschermingsmiddelen aanwezig zijn en dat het testen goed loopt", schrijft de inspectie IGJ.
Per 6 april kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat alle zorgmedewerkers met patiëntencontact zich kunnen laten testen op het coronavirus. Op 30 april werd door het ministerie al medegedeeld dat er voor iedereen in de zorg voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.
Minister Van Rijn stopt na 9 juli, VVD'er volgt hem op
Minister Van Rijn voor Medische Zorg treedt op 9 juli terug. De PvdA'er werd in maart, toen minister Bruins onwel was geworden, in eerste instantie tijdelijk aangesteld als vervanger. Nu is bekend geworden dat het bij drie maanden blijft.
De VVD zegt een goede kandidaat gevonden te hebben om Van Rijn op te volgen. De verwachting is dat zijn of haar naam binnenkort wordt bekendgemaakt.
Discussie in de Tweede Kamer over ontslagboete
In het Kamerdebat over het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven is er veel discussie over het schrappen van de ontslagboete en het alternatief dat het kabinet heeft bedacht. PvdA-leider Asscher dreigde eerst tegen het steunpakket te stemmen als de boete werd geschrapt. Nu gaat hij toch akkoord. Asscher: "Wat er nu ligt, vind ik minder goed dan het was. Maar als het om een groot loonsubsidiebedrag gaat dan valt de boete nog steeds hoog uit."
De boete van 50 procent over onterecht ontvangen loonsubsidie wordt vervangen door een ander soort boete. Bij ontslagaanvragen voor meer dan 20 mensen moeten bedrijven die loontegemoetkoming krijgen een akkoord bereiken met de vakbonden of de ondernemingsraad. Gebeurt dat niet, dan krijgt het bedrijf een rekening van 5 procent over het hele subsidiebedrag.
Asscher vindt dat het kabinet in de gaten moet houden of de regels worden nageleefd. "We moeten opletten dat handige jongens die niet gaan omzeilen door tien keer 19 mensen te ontslaan." PVV-leider Wilders wil de ontslagboete houden zoals hij was en snapt niet dat Asscher akkoord is. "Onder de twintig ontslagen is er in feite geen ontslagboete meer. U bent gewoon door de pomp gegaan." SP en GroenLinks vinden de nieuwe ontslagboete ook te laag.
Bekijk hier de video met Wilders en Asscher, Wilders begrijpt niet dat Asscher toch akkoord gaat:
Maatregelen in Moskou iets versoepeld, beperkt wandelen mogelijk
Bedrijven krijgen meer tijd van het kabinet
Dat het nieuwe financiële steunpakket voor bedrijven een looptijd krijgt van vier maanden in plaats drie is onder meer bedoeld om meer tijd te krijgen voor afspraken voor de periode erna. Dat heeft minister Koolmees gezegd in een toelichting op de nieuwe maatregelen.
Lees hier meer over de toelichting van Koolmees over de steunmaatregelen:
Vanavond weer Feiten en Fabels-uitzending op televisie
Wanneer en waar kunnen we op vakantie? Hoelang moet er nog worden thuisgewerkt? Wat weten we nu over het virus? Deze en meer vragen over het coronavirus komen vanavond aan bod in een extra NOS-programma na NOS Journaal van 20.00 uur op NPO 1.
Kijkers kunnen opnieuw vragen insturen via coronavragen@nos.nl en via de sociale mediakanalen van de NOS: Facebook, Twitter en Instagram. Gebruik daarbij de hashtag #coronavragen.
De uitzending is met gebarentolk te zien op digitaal themakanaal NPO Nieuws; bij KPN te vinden op kanaal 43, bij Ziggo op kanaal 501, bij T-Mobile op kanaal 260 en online via NPO Start.
Ook in Kenia buiten sporten
In Kenia zijn, net als in veel andere delen van de wereld, sportfaciliteiten afgesloten vanwege het coronavirus. De atleten laten zich echter niet uit het veld slaan en zetten hun training voort op de openbare weg.
Keizerlijke medische hulpmiddelen
De Japanse kroonprins Fumihito en zijn gezin hebben 300 medische jassen gemaakt en gedoneerd aan Japanse ziekenhuizen. Toen Fumihito, zijn vrouw en drie kinderen hoorden van de tekorten in ziekenhuizen besloten ze te helpen.
Samen met het personeel van de keizerlijke hofhouding maakten ze van plastic zakken honderden medische jassen die de afgelopen weken zijn uitgedeeld aan ziekenhuizen. Daarbij stopten ze een handgeschreven boodschap met dankwoorden voor het medisch personeel.
Half miljard voor gemeentes, provincies en waterschappen
Het kabinet trekt 566 miljoen euro uit voor gemeenten die door corona inkomsten zijn misgelopen en andere financiële schade hebben. Het geld is bedoeld om de dienstverlening naar burgers overeind te houden.
Medewerkers Vion in touringcar naar werk
Werknemers arriveren in grote touringcars bij Vion, de vleesverwerker die gisteren nog gesloten was. In de grote bussen kan de anderhalve meter namelijk beter worden gewaarborgd. De politie controleert aan de poort bij het bedrijf in Apeldoorn.
Basic-Fit uit het dal op de beurs
De koers van fitnessketen Basic-Fit stijgt iets na opening met 15 procent. Beleggers reageren op het nieuws dat de fitnesszaken eerder open kunnen, op 1 juli in plaats van 1 september.
Voorwaarde voor de vervroegde opening is volgens Rutte dat het veilig moet kunnen en dat het aantal coronabesmettingen niet te hard oploopt. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de waarde van de fitnessketen hard gedaald. In een paar weken tijd ging er twee derde van de waarde af.
Onderzoekers: kleine hoestdruppeltjes gevaarlijk, ventileren cruciaal
Om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden is goede ventilatie in publieke ruimtes "van cruciaal belang". Dat stellen natuurkundigen en medisch onderzoekers van de UvA in een onderzoek waarbij gebruikgemaakt is van laserlicht. Het gaat dan om verspreiding in bijvoorbeeld het openbaar vervoer en in verpleeghuizen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.
Voor het onderzoek werd gezonde mensen gevraagd te spreken en te hoesten, waarna met laserlicht de verspreiding van kleine druppeltjes (aerosolen) werd geanalyseerd. Die bleken minutenlang naar de grond te zweven. Na vijf minuten was de helft nog in de lucht aanwezig. "De mini-druppeltjes zijn daardoor veel gevaarlijker als het gaat om de overdracht van het coronavirus."
Moet 'inval-minister' Van Rijn langer blijven?
PvdA-leider Asscher vindt dat er binnenkort een eind kan komen aan het ministerschap van zijn partijgenoot Martin van Rijn.
Tot een derde personeel EasyJet weg
Luchtvaartmaatschappij EasyJet gaat de omvang van zijn personeelsbestand terugbrengen met maximaal 30 procent. Het bedrijf gaat daarvoor in overleg met de medewerkers. Pas in 2023 verwacht EasyJet dat het aantal vliegbewegingen weer ongeveer op het niveau is van voor de coronacrisis.
Om verdere kosten te besparen wordt er ook minder onderhoud gedaan, wat volgens EasyJet kan omdat er minder wordt gevlogen. Ook wordt heronderhandeld met luchthavens en reclamebureaus over bestaande contracten.
EasyJet gaat vanaf 15 juni, zoals aangekondigd, weer beperkt vliegen. Het gaat in eerste instantie om vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Iedereen zal mondmaskers moeten dragen en er wordt aan boord geen eten verstrekt.
Ondernemers iets minder negatief over de toekomst
De negatieve berichten over de economie stapelen zich deze weken op. Maar er zijn nu ook wat lichtpuntjes: ondernemers zijn minder negatief over de toekomst dan ze een maand geleden waren, meldt het CBS.
Het dieptepunt in vertrouwen van ondernemers lijkt bereikt, vertelt verslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Het vertrouwen zakte vorige maand naar het laagste niveau sinds 1985. Dat was vorige maand. Nu veert dat vertrouwen weer een beetje op. Het gaat van -28 naar -25."
Ook bedrijven waar consumenten mee te maken hebben, denk aan kappers, restaurants en bijvoorbeeld autohandelaren, hebben door de bank genomen iets meer vertrouwen in de toekomst. Wouters: "Vorige maand kon je er bijna niemand vinden die dacht dat de omzet zou gaan toenemen. Nu zie je toch voorzichtig weer wat ondernemers die denken dat het beter gaat. In de cultuur-, sport-, recreatiesector en ook bij kappers is 16 procent van de ondernemers optimistisch en bij horeca 10 procent."
Kamerdebat over tweede steunpakket
De Tweede Kamer debatteert vanaf 11.00 uur over het tweede steunpakket voor bedrijven in coronatijd. Het lijkt erop dat de ontslagboete toch deels blijft.
Bedrijven die meer dan 20 mensen ontslaan zonder akkoord met de bonden, moeten een boete betalen van 5 procent van het totale bedrag aan loonkosten dat ze ontvangen van de overheid.
Het debat wordt door de NOS live uitgezonden op NPO1, NOS.nl, de NOS-app, NPO Politiek, NPO Start en de kanalen van de NOS op sociale media. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.
'We moesten extra terrein huren om de wagens kwijt te kunnen'
Doordat we veel minder reizen, zijn autoverhuurbedrijven zwaar getroffen door de coronacrisis. Bijna alle verhuurders rapporteerden afgelopen week een omzetverlies door de crisis, zegt brancheorganisatie Bovag. Het gemiddelde verlies bedroeg zo'n 50 procent. En ruim 40 procent van de bedrijven verwacht medewerkers te moeten ontslaan.
"We hebben zelfs een extra terrein moeten huren om alle ongebruikte wagens kwijt te kunnen. We hadden er geen plek meer voor", zegt Niels Diks van verhuurbedrijf Diks.
Toch zeggen sommige bedrijven dat het voorzichtig weer wat beter gaat. "We zien zowel de consumenten- als de zakelijke markt langzaam weer op gang komen", zegt Niels Diks.
Meer kinderen mogelijk in armoede
Wereldwijd dreigen dit jaar zo'n 86 miljoen kinderen in armoede te gaan leven. Dat is een toename van 15 procent ten opzichte van vorig jaar, melden hulporganisaties Unicef en Save the Children aan persbureau DPA. Die stijging is toe te schrijven aan de coronacrisis. "De pandemie heeft een economische en sociale crisis veroorzaakt, die veel gezinnen hard raakt", aldus Unicef.
De hulporganisaties roepen regeringen op om kinderen in het oog te houden en gezinnen te beschermen tegen armoede. "Als we snel handelen, kunnen we het gevaar dat is ontstaan voor de armste landen en kwetsbaarste kinderen tegengaan", zegt Save the Children.
Nieuwe piek in Zuid-Korea
In Zuid-Korea zijn gisteren dag 79 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Dat is de hoogste dagrapportage in 53 dagen, meldt de BBC.
In en rond hoofdstad Seoul steeg het aantal besmettingen deze week rap. Dat kwam onder meer door een uitbraak in een distributiecentrum. De directeur van het Zuid-Koreaanse centrum voor infectieziektebestrijding zei dat enkele coronamaatregelen, die in april waren versoepeld, mogelijk weer van kracht moeten worden.
Grote pretparken Florida gaan weer open
In de Amerikaanse staat Florida maken enkele grote pretparken zich weer op voor de heropening. Walt Disney World mag van de stad Orlando op 11 juli weer de deuren openen. Universal Orlando mag al op 5 juni mensen verwelkomen en SeaWorld wil op 11 juni open. Disney is niet van plan om alle delen van het pretpark in een keer open te doen. Eerst gaan Magic Kingdom en Animal Kingdom van het slot.
In de pretparken in Florida zullen in eerste instantie minder gasten dan normaal toegelaten worden. Hoeveel dat er zijn, is nog onbekend.
Jeroen Manschot speelt coronascheidsrechter
Anderhalve meter afstand houden lukt steeds minder goed, bleek eerder al uit een onderzoek van het RIVM en de GGD'en. Het Rode Kruis heeft daar nu iets op verzonnen: roep de hulp in van een scheidsrechter.
In een ludiek campagnespotje deelt KNVB-scheidsrechter Jeroen Manschot in de Utrechtse binnenstad gele kaarten uit en roept hij zelfs de hulp in van de VAR:
VS passeert 100.000 doden door coronavirus
Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is de 100.000 slachtoffers gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. In de staat New York zijn de meeste mensen om het leven gekomen: bijna 30.000.
De VS is het zwaarst getroffen land door het coronavirus. In totaal zijn ruim 1,7 miljoen mensen met besmettingen geregistreerd, van wie bijna een half miljoen weer zijn hersteld.
Timmermans: 'Wijs EU-herstelfonds niet meteen af'
Nederland moet het voorstel van de Europese Commissie om 750 miljard euro in een Europees herstelfonds te storten niet meteen afwijzen. Daartoe roept eurocommissaris Frans Timmermans op bij Nieuwsuur. Hij wijst erop dat Nederland juist geld kan verdienen als zwaar getroffen landen weer uit de put komen.
Ontslagboete blijft toch deels bestaan
De ontslagboete wordt toch niet afgeschaft, melden Haagse bronnen aan de NOS. Bij de bekendmaking van het tweede coronasteunpakket zei minister Koolmees dat de boete zou verdwijnen, maar het kabinet komt er na kritiek toch van terug. Daarnaast wordt het hele steunpakket verlengd en wordt het bedrag voor vaste lasten dat werkgevers krijgen verhoogd.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van donderdag 28 mei. Het liveblog van gisteren, woensdag 27 mei, is hier terug te lezen.