NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Tekort mondkapjes wordt snel minder' • Wereldwijd meer dan 200.000 doden

 • WHO waarschuwt tegen 'immuniteitspaspoort'
 • 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, minder dan gisteren.
 • Wereldwijd zijn er meer dan 200.000 coronadoden
 • Overheid heeft 130 miljoen mondkapjes in bestelling
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Iets meer bezoekers op Waddeneilanden

  Het wordt geleidelijk drukker op de Waddeneilanden. "Het is relatief rustig, maar het aantal bezoekers neemt wel toe", zei burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en tevens voorzitter van het samenwerkingsverband Waddeneilanden in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Mensen hebben een beetje genoeg van het thuiszitten."

  Van Gent heeft een duidelijke boodschap voor hen: blijf thuis, ga niet op reis. "De horeca is dicht, voorzieningen zijn beperkt. We hebben het toerisme hard nodig, maar nu moeten we terughoudend zijn."

 • Besmette Belgische vrouw bevallen van gezonde baby

  Een Belgische vrouw die besmet is met het coronavirus is bevallen van een gezonde baby. Haar dochter kwam via een keizersnede ter wereld en moet nog worden getest op het coronavirus. De ouders moeten daarom met een gezichtsmasker op voor hun dochter zorgen.

  In deze video vertelt de trotse moeder hoe de bevalling verliep:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Moeder met corona bevalt van gezonde baby: 'Moeilijk dat ik niet close met haar kan zijn'
 • Ook Frankrijk komt met versoepelingsplan

  De Franse regering presenteert dinsdag haar plannen voor versoepeling van de coronamaatregelen. Premier Philippe doet dat in het parlement waar het voorstel meteen in stemming wordt gebracht. Het versoepelen van de regels kan dan op 11 mei beginnen.

  Net als in veel andere landen heeft het heropenen van scholen prioriteit. Ook het openstellen van winkels staat hoog op de agenda. Het virus heeft in Frankrijk aan meer dan 22.500 het leven gekost.

  Ook de Spaanse regering wil dinsdag plannen voor versoepeling van de lockdown presenteren.

 • Demonstratie in Berlijn tegen coronamaatregelen

  In Berlijn hebben duizend mensen meegedaan aan een wekelijkse demonstratie tegen de coronamaatregelen. Voor de demonstratie was geen toestemming gegeven.

  180 agenten zagen erop toe dat de demonstranten minstens 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Enkele mensen werden opgepakt.

  De demonstranten vinden dat de coronamaatregelen een grondrecht als de vrijheid van meningsuiting aantasten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Protest in Berlijn: 'Ik wil mijn leven terug'
 • Ministerie: tekort aan mondmaskers wordt in hoog tempo ingedamd

  Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft op dit moment 130 miljoen mondmaskers in bestelling. Daarmee zal het tekort aan beschermende middelen tegen het coronavirus in onder meer verpleeghuizen en de thuiszorg snel worden ingeperkt, zegt een woordvoerder. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht per week 8 miljoen chirurgische maskers en 4,5 miljoen normale beademingsmaskers nodig te hebben.

  Twee weken geleden zei minister Van Rijn voor Medische Zorg nog dat er 30 miljoen kapjes in bestelling waren. Hij zei toen dat de wereldmarkt "een bonanza wat betreft mondkapjes" is en de bestellingen een logistieke uitdaging vormen.

  Wanneer de 130 miljoen maskers beschikbaar zijn, valt niet met zekerheid te zeggen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Door de grote vraag kunnen in de logistieke keten bestellingen alsnog afvallen. Ook kunnen orders afvallen omdat de maskers niet kwalitatief in orde blijken.

  Op dit moment komen via een luchtbrug met Azië dagelijks "miljoenen" mondmaskers per dag het land binnen, laat het ministerie weten. Daarnaast zullen in Nederland de komende weken zo'n zeven miljoen maskers geproduceerd worden. Ook slagen zorginstellingen erin om kapjes te hergebruiken door ze te steriliseren, maar daar heeft het ministerie geen cijfers over beschikbaar.

 • Spanjaarden mogen mogelijk op 2 mei weer naar buiten

  De Spanjaarden mogen op 2 mei weer naar buiten om te sporten of te bewegen. Voorwaarde is wel dat het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen, heeft premier Sánchez gezegd op een persconferentie. Alleen mensen die tot hetzelfde huishouden behoren mogen samen sporten of bewegen.

  In Spanje geldt sinds 14 maart een zeer strenge lockdown. Spanjaarden mogen alleen naar buiten om eten of geneesmiddelen te kopen of om een essentieel beroep uit te oefenen. Dinsdag hoopt Sánchez meer voornemens voor een versoepeling van de lockdown te presenteren.

  Spanje is een van de zwaarst getroffen landen. Bijna 23.000 Spanjaarden zijn aan de gevolgen van corona overleden, bijna 224.000 mensen raakten besmet.

 • Vught sluit kapsalon om illegale knipbeurten

  De gemeente Vught heeft een kapperszaak gesloten, omdat een kapper daar ondanks het verbod klanten aan het knippen was.

  De gemeente was van meerdere kanten getipt, schrijft Omroep Brabant. Toen een ambtenaar met de politie een kijkje ging nemen, was de kapper met een klant bezig.

  Het pand is verzegeld. De eigenaar kan een boete krijgen die tot 4000 euro kan oplopen, de klant moet rekening houden met een boete van maximaal 400 euro.

 • Meer dan 200.000 doden wereldwijd, bijna 3 miljoen besmettingen

  Het wereldwijde aantal doden als gevolg van het coronavirus is de 200.000 gepasseerd. Dat meldt zowel de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit als het persbureau Reuters. Het aantal bevestigde besmettingen zal de komende dagen de grens van 3 miljoen voorbijgaan.

  Volgens Reuters nemen de VS, Italië en Spanje meer dan de helft van het aantal sterfgevallen voor hun rekening. De meeste doden vielen in de VS, vanmorgen stond de teller daar op 52.400.

  Het wereldwijde aantal doden groeide de afgelopen tien dagen met 3 procent tot 4 procent per dag. Voor alle cijfers geldt dat ze een vertekend beeld geven, omdat de cijfers overal anders worden berekend en nergens compleet zijn.

 • Russen demonsteren digitaal tegen de economische crisis en de regering

  Duizenden Russen hebben vandaag online gedemonstreerd tegen de economische crisis in hun land en de regering-Poetin. Op het trotseren van de lockdown-maatregelen staan hoge boetes en gevangenisstraffen. Daarom is gekozen voor een veiliger digitale variant.

  De demonstranten maakten gebruik van een verkeersapp waarop je kan melden of er ergens een ongeluk is gebeurd of dat het verkeer vaststaat. In steden in heel Rusland plaatsten mensen zo'n digitale 'speld' bij overheidsgebouwen, met klachten over de gevolgen van de lockdown: het verlies van banen en het niet uitbetaald krijgen van subsidies.

  Rusland zit in een ongekend diepe crisis. Door het instorten van de vraag naar olie kan het land zijn belangrijkste exportproduct niet kwijt.

 • Wit-Russen doen massaal mee aan traditionele vrijwilligersdag, ondanks het coronavirus

  Deelnemers aan Subbotnik-dag in Minsk Reuters

  Meer dan 2,3 miljoen Wit-Russen hebben vandaag meegedaan aan de Subbotnik, een dag om vrijwilligerswerk te doen die stamt uit de Sovjet-tijd.

  Vooral ambtenaren meldden zich om een bijdrage te leveren aan traditionele activiteiten als het schoonmaken van parken en het planten van bomen. Ook de autoritair regerende president Loekasjenko deed mee.

  Volgens de president is de angst voor het virus overdreven. "Drink veel wodka, ga naar de sauna en werk hard", zei hij in maart tegen zijn landgenoten. De voormalige Sovjet-republiek telt volgens de officiële cijfers 9600 coronabesmettingen. Zeventig Wit-Russen zijn aan de gevolgen overleden.

 • Laagste dodental Italië sinds 17 maart

  Het dodental als gevolg van het coronavirus in Italië is de afgelopen 24 uur met 415 gestegen tot 26.384. Dat is de kleinste stijging sinds 17 maart, melden de Italiaanse gezondheidsautoriteiten. Ook het aantal zieken daalde voor de zesde dag op rij. 63.120 van de 195.351 gerapporteerde besmette Italianen zijn gezond verklaard.

  In Italië geldt al bijna zeven weken een landelijke lockdown. Daardoor zijn normaal zo drukke straten van steden als Rome en Milaan vrijwel leeg. Agenten controleren vanuit politiehelikopters of mensen zich aan de quarantainemaatregelen houden, zoals te zien op deze beelden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Beelden politiehelikopters tonen lege straten in Rome en Milaan
 • Tulpenkweker verandert tulpenveld in kunstwerk

  Het kunstwerk bestaat uit 3 miljoen tulpen ANP

  Een tulpenkweker uit Bant (Flevoland) heeft zijn veld omgetoverd tot een kunstwerk met de boodschap #staystrong, blijf sterk. Hij heeft zelfs een nieuwe tulp gekweekt: de 'stay strong'-tulp.

 • Wetenschappers kritisch over werkwijze Outbreak Management Team

  Nieuwsuur sprak met wetenschappers die het niet eens zijn met de manier waarop het Outbreak Management Team (OMT) opereert. Dit team adviseert het kabinet hoe de corona-uitbraak bestreden moet worden. Omdat de adviezen geheim zijn, valt niet te controleren of ze gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek of meningen van experts, zegt een van de geïnterviewden.

  De Groningse microbioloog Alex Friedrich deed meerdere keren mee aan het overleg van het OMT. Hij vindt dat er meer transparantie moet zijn over het verloop van de interne discussies. Ook heeft hij bedenkingen bij de opgelegde geheimhouding. "Ik ben dit als wetenschapper niet gewend. Wij spreken juist open met elkaar, we spreken elkaar vooral tegen."

  Het RIVM bestrijdt dat de uitspraken van het OMT niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het zegt ook dat het niet zijn taak is om een "wetenschappelijke dissertatie" te leveren, maar om "op grond van de kennis, ervaring en debat van de brede groep deskundigen het op dat moment best mogelijke professionele advies te geven".

 • Kamperen in coronatijd: bij elke tent een toiletpot

  Een campinghouder in Dalfsen plaatste vandaag acht minitoiletgebouwtjes op zijn terrein. Er stonden er al een aantal. Met de nieuwe gebouwtjes erbij kan hij vanaf morgen toch veertig plekken verhuren. De gemeenschappelijke toiletgebouwen moeten dichtblijven.

  "In kleine mobiele hokjes maken we een wc, wastafel en douche of bad", zei campinghouder Robin van den Heuvel tegen RTV Oost. Hij noemt het "comfortplekken".

  Van den Heuvel moet het juist van deze tijd van het jaar hebben. "Veertig procent van mijn omzet draai ik in de meivakantie en met Hemelvaart, dat valt nu allemaal weg. Het wordt een moeilijk jaar in ieder geval."

  RTV Oost
 • Spaanse restaurants bereiden zich met glascabines voor op het 'nieuwe normaal'

  In Spanje wordt al gewerkt aan manieren om uit eten te gaan na het opheffen van de lockdown. In Leganes, in de buurt van Madrid, heeft een restaurant glascabines geïnstalleerd die moeten voorkomen dat gasten elkaar besmetten. Ook is er een camera die vaststelt of iemand koorts heeft.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hokjes in de horeca: 'Op deze manier kan onze zaak weer open'