NOS Voetbal

Oud-Ajacied Danilo speelt 'gewoon' in Wit-Rusland: 'Al is de angst groot'

Oud-Ajacied Danilo speelt 'gewoon' in Wit-Rusland: 'Al is de angst groot'

Quarantaine of sociale onthouding? Wodka drinken, naar de sauna gaan en lekker sporten, dát is de beste remedie tegen het coronavirus. Welkom in de belevingswereld van Aleksandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland.

In het land van Loekasjenko, een autocraat volgens de oude Sovjet-tradities, doet men niet aan het sluiten van restaurants of stadions. De nationale voetbalcompetitie gaat er 'gewoon' door, als enige in Europa. "Alles gaat hier door zoals normaal", aldus Danilo, Braziliaanse Belg met een Ajax-verleden, tegenover Sporza.

De 30-jarige Danilo, zoon van oud-Ajacied Wamberto en tussen 1998 en 2010 actief in de Ajax-jeugd, stond dit weekend ruim een uur op het veld namens Dinamo Minsk, dat op bezoek ging bij stadsgenoot FC Minsk.

Op de tribunes gingen duizenden fans tekeer, dicht opeengepakt en elkaar in de armen vallend bij doelpunten.

Fans van Dinamo Minsk in het uitvak

"Bij het betreden van het stadion werden de fans wel getest op koorts", weet Danilo. "Wij als spelers mochten voor de wedstrijd geen handen schudden. Maar voor het overige verloopt alles hier zoals anders."

"De winkels en de restaurants zijn nog gewoon open, al is de angst groot. Zelf ben ik ook bang. Ik heb veel vrienden in het buitenland en ik zie ook wat er in de rest van de wereld aan de hand is. Hopelijk wordt het hier niet zo erg."

President: geen zorgen

Als je Loekasjenko moet geloven hoeft Danilo zich daarover geen zorgen te maken. De president deed zelf nog mee aan een ijshockeywedstrijd en verkondigde zeker te weten dat er in de ijshockeyhal geen coronavirus was, aangezien hij het niet zag rondvliegen.

Maar Danilo laat zich liever adviseren door experts. "Ik hoop dat de competitie hier ook stilgelegd wordt. Ik ben hier met mijn vrouw en twee jonge kinderen en we komen constant in contact met mensen waarvan we niet weten waar ze allemaal geweest zijn."

Een ijshockeyende Loekasjenko schampert over corona: 'Ik zie geen virus':

IJshockeyende Loekasjenko schampert over corona: 'Ik zie geen virus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl