'Tekort mondkapjes wordt snel minder' • Wereldwijd meer dan 200.000 doden
- WHO waarschuwt tegen 'immuniteitspaspoort'
- 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, minder dan gisteren.
- Wereldwijd zijn er meer dan 200.000 coronadoden
- Overheid heeft 130 miljoen mondkapjes in bestelling
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Iets meer bezoekers op Waddeneilanden
Het wordt geleidelijk drukker op de Waddeneilanden. "Het is relatief rustig, maar het aantal bezoekers neemt wel toe", zei burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en tevens voorzitter van het samenwerkingsverband Waddeneilanden in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Mensen hebben een beetje genoeg van het thuiszitten."
Van Gent heeft een duidelijke boodschap voor hen: blijf thuis, ga niet op reis. "De horeca is dicht, voorzieningen zijn beperkt. We hebben het toerisme hard nodig, maar nu moeten we terughoudend zijn."
Besmette Belgische vrouw bevallen van gezonde baby
Een Belgische vrouw die besmet is met het coronavirus is bevallen van een gezonde baby. Haar dochter kwam via een keizersnede ter wereld en moet nog worden getest op het coronavirus. De ouders moeten daarom met een gezichtsmasker op voor hun dochter zorgen.
In deze video vertelt de trotse moeder hoe de bevalling verliep:
Ook Frankrijk komt met versoepelingsplan
De Franse regering presenteert dinsdag haar plannen voor versoepeling van de coronamaatregelen. Premier Philippe doet dat in het parlement waar het voorstel meteen in stemming wordt gebracht. Het versoepelen van de regels kan dan op 11 mei beginnen.
Net als in veel andere landen heeft het heropenen van scholen prioriteit. Ook het openstellen van winkels staat hoog op de agenda. Het virus heeft in Frankrijk aan meer dan 22.500 het leven gekost.
Ook de Spaanse regering wil dinsdag plannen voor versoepeling van de lockdown presenteren.
Demonstratie in Berlijn tegen coronamaatregelen
In Berlijn hebben duizend mensen meegedaan aan een wekelijkse demonstratie tegen de coronamaatregelen. Voor de demonstratie was geen toestemming gegeven.
180 agenten zagen erop toe dat de demonstranten minstens 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Enkele mensen werden opgepakt.
De demonstranten vinden dat de coronamaatregelen een grondrecht als de vrijheid van meningsuiting aantasten:
Ministerie: tekort aan mondmaskers wordt in hoog tempo ingedamd
Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft op dit moment 130 miljoen mondmaskers in bestelling. Daarmee zal het tekort aan beschermende middelen tegen het coronavirus in onder meer verpleeghuizen en de thuiszorg snel worden ingeperkt, zegt een woordvoerder. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht per week 8 miljoen chirurgische maskers en 4,5 miljoen normale beademingsmaskers nodig te hebben.
Twee weken geleden zei minister Van Rijn voor Medische Zorg nog dat er 30 miljoen kapjes in bestelling waren. Hij zei toen dat de wereldmarkt "een bonanza wat betreft mondkapjes" is en de bestellingen een logistieke uitdaging vormen.
Wanneer de 130 miljoen maskers beschikbaar zijn, valt niet met zekerheid te zeggen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Door de grote vraag kunnen in de logistieke keten bestellingen alsnog afvallen. Ook kunnen orders afvallen omdat de maskers niet kwalitatief in orde blijken.
Op dit moment komen via een luchtbrug met Azië dagelijks "miljoenen" mondmaskers per dag het land binnen, laat het ministerie weten. Daarnaast zullen in Nederland de komende weken zo'n zeven miljoen maskers geproduceerd worden. Ook slagen zorginstellingen erin om kapjes te hergebruiken door ze te steriliseren, maar daar heeft het ministerie geen cijfers over beschikbaar.
Spanjaarden mogen mogelijk op 2 mei weer naar buiten
De Spanjaarden mogen op 2 mei weer naar buiten om te sporten of te bewegen. Voorwaarde is wel dat het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen, heeft premier Sánchez gezegd op een persconferentie. Alleen mensen die tot hetzelfde huishouden behoren mogen samen sporten of bewegen.
In Spanje geldt sinds 14 maart een zeer strenge lockdown. Spanjaarden mogen alleen naar buiten om eten of geneesmiddelen te kopen of om een essentieel beroep uit te oefenen. Dinsdag hoopt Sánchez meer voornemens voor een versoepeling van de lockdown te presenteren.
Spanje is een van de zwaarst getroffen landen. Bijna 23.000 Spanjaarden zijn aan de gevolgen van corona overleden, bijna 224.000 mensen raakten besmet.
Vught sluit kapsalon om illegale knipbeurten
De gemeente Vught heeft een kapperszaak gesloten, omdat een kapper daar ondanks het verbod klanten aan het knippen was.
De gemeente was van meerdere kanten getipt, schrijft Omroep Brabant. Toen een ambtenaar met de politie een kijkje ging nemen, was de kapper met een klant bezig.
Het pand is verzegeld. De eigenaar kan een boete krijgen die tot 4000 euro kan oplopen, de klant moet rekening houden met een boete van maximaal 400 euro.
Meer dan 200.000 doden wereldwijd, bijna 3 miljoen besmettingen
Het wereldwijde aantal doden als gevolg van het coronavirus is de 200.000 gepasseerd. Dat meldt zowel de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit als het persbureau Reuters. Het aantal bevestigde besmettingen zal de komende dagen de grens van 3 miljoen voorbijgaan.
Volgens Reuters nemen de VS, Italië en Spanje meer dan de helft van het aantal sterfgevallen voor hun rekening. De meeste doden vielen in de VS, vanmorgen stond de teller daar op 52.400.
Het wereldwijde aantal doden groeide de afgelopen tien dagen met 3 procent tot 4 procent per dag. Voor alle cijfers geldt dat ze een vertekend beeld geven, omdat de cijfers overal anders worden berekend en nergens compleet zijn.
Russen demonsteren digitaal tegen de economische crisis en de regering
Duizenden Russen hebben vandaag online gedemonstreerd tegen de economische crisis in hun land en de regering-Poetin. Op het trotseren van de lockdown-maatregelen staan hoge boetes en gevangenisstraffen. Daarom is gekozen voor een veiliger digitale variant.
De demonstranten maakten gebruik van een verkeersapp waarop je kan melden of er ergens een ongeluk is gebeurd of dat het verkeer vaststaat. In steden in heel Rusland plaatsten mensen zo'n digitale 'speld' bij overheidsgebouwen, met klachten over de gevolgen van de lockdown: het verlies van banen en het niet uitbetaald krijgen van subsidies.
Rusland zit in een ongekend diepe crisis. Door het instorten van de vraag naar olie kan het land zijn belangrijkste exportproduct niet kwijt.
Wit-Russen doen massaal mee aan traditionele vrijwilligersdag, ondanks het coronavirus
Meer dan 2,3 miljoen Wit-Russen hebben vandaag meegedaan aan de Subbotnik, een dag om vrijwilligerswerk te doen die stamt uit de Sovjet-tijd.
Vooral ambtenaren meldden zich om een bijdrage te leveren aan traditionele activiteiten als het schoonmaken van parken en het planten van bomen. Ook de autoritair regerende president Loekasjenko deed mee.
Volgens de president is de angst voor het virus overdreven. "Drink veel wodka, ga naar de sauna en werk hard", zei hij in maart tegen zijn landgenoten. De voormalige Sovjet-republiek telt volgens de officiële cijfers 9600 coronabesmettingen. Zeventig Wit-Russen zijn aan de gevolgen overleden.
Laagste dodental Italië sinds 17 maart
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Italië is de afgelopen 24 uur met 415 gestegen tot 26.384. Dat is de kleinste stijging sinds 17 maart, melden de Italiaanse gezondheidsautoriteiten. Ook het aantal zieken daalde voor de zesde dag op rij. 63.120 van de 195.351 gerapporteerde besmette Italianen zijn gezond verklaard.
In Italië geldt al bijna zeven weken een landelijke lockdown. Daardoor zijn normaal zo drukke straten van steden als Rome en Milaan vrijwel leeg. Agenten controleren vanuit politiehelikopters of mensen zich aan de quarantainemaatregelen houden, zoals te zien op deze beelden:
Tulpenkweker verandert tulpenveld in kunstwerk
Een tulpenkweker uit Bant (Flevoland) heeft zijn veld omgetoverd tot een kunstwerk met de boodschap #staystrong, blijf sterk. Hij heeft zelfs een nieuwe tulp gekweekt: de 'stay strong'-tulp.
Wetenschappers kritisch over werkwijze Outbreak Management Team
Nieuwsuur sprak met wetenschappers die het niet eens zijn met de manier waarop het Outbreak Management Team (OMT) opereert. Dit team adviseert het kabinet hoe de corona-uitbraak bestreden moet worden. Omdat de adviezen geheim zijn, valt niet te controleren of ze gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek of meningen van experts, zegt een van de geïnterviewden.
De Groningse microbioloog Alex Friedrich deed meerdere keren mee aan het overleg van het OMT. Hij vindt dat er meer transparantie moet zijn over het verloop van de interne discussies. Ook heeft hij bedenkingen bij de opgelegde geheimhouding. "Ik ben dit als wetenschapper niet gewend. Wij spreken juist open met elkaar, we spreken elkaar vooral tegen."
Het RIVM bestrijdt dat de uitspraken van het OMT niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het zegt ook dat het niet zijn taak is om een "wetenschappelijke dissertatie" te leveren, maar om "op grond van de kennis, ervaring en debat van de brede groep deskundigen het op dat moment best mogelijke professionele advies te geven".
Kamperen in coronatijd: bij elke tent een toiletpot
Een campinghouder in Dalfsen plaatste vandaag acht minitoiletgebouwtjes op zijn terrein. Er stonden er al een aantal. Met de nieuwe gebouwtjes erbij kan hij vanaf morgen toch veertig plekken verhuren. De gemeenschappelijke toiletgebouwen moeten dichtblijven.
"In kleine mobiele hokjes maken we een wc, wastafel en douche of bad", zei campinghouder Robin van den Heuvel tegen RTV Oost. Hij noemt het "comfortplekken".
Van den Heuvel moet het juist van deze tijd van het jaar hebben. "Veertig procent van mijn omzet draai ik in de meivakantie en met Hemelvaart, dat valt nu allemaal weg. Het wordt een moeilijk jaar in ieder geval."
Spaanse restaurants bereiden zich met glascabines voor op het 'nieuwe normaal'
In Spanje wordt al gewerkt aan manieren om uit eten te gaan na het opheffen van de lockdown. In Leganes, in de buurt van Madrid, heeft een restaurant glascabines geïnstalleerd die moeten voorkomen dat gasten elkaar besmetten. Ook is er een camera die vaststelt of iemand koorts heeft.
Meer dan 20.000 coronapatiënten overleden in Britse ziekenhuizen
Het aantal geregistreerde coronadoden in Britse ziekenhuizen is opgelopen tot boven de 20.000. Volgens de jongste cijfers zijn er 20.319 covid-19-patiënten in Britse ziekenhuizen overleden, 813 meer dan gisteren.
Het dagelijkse aantal doden neemt in het Verenigd Koninkrijk toe. Gisteren werden er 684 nieuwe sterfgevallen gemeld, donderdag 616.
Het Verenigd Koninkrijk is na de VS, Italië, Spanje, Frankrijk het vijfde land waar het dodental de 20.000 is gepasseerd. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat mensen die thuis of elders buiten het ziekenhuis overlijden niet worden meegeteld.
Vier coronapatiënten minder op IC
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 959. Dat zijn er vier minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen dagen daalde het aantal bezette IC-bedden met tientallen per dag.
De geringe daling betekent niet dat de afname stagneert, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het valt binnen de normale schommelingen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de geleidelijke daling geheel tot stilstand komt." Daarnaast wijst Kuipers erop dat de ontslagen van de IC in het weekend later op de dag plaatsvinden dan doordeweeks.
Van alle Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 922 in Nederlandse ziekenhuizen en 37 in Duitsland. De afgelopen 24 uur zijn zeven coronapatiënten verplaatst naar andere regio's.
Nu'91 merkt nog weinig van nieuwe verdeelsleutel voor beschermingsmiddelen
NU'91 zegt dat zorgpersoneel nog weinig merkt van de nieuwe verdeelsleutel voor de verdeling van beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. De zorgvakbond deed een onderzoek waaraan 600 medewerkers van verpleeghuizen en de thuiszorg meededen.
Bijna de helft van de deelnemers zegt dat de verdeling nog niet op orde is. Een groot deel geeft aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad bij een uitbraak te beperkt is. Met name in de thuiszorg voelen medewerkers zich onveilig, omdat beschermende middelen pas mogen worden ingezet als er bij iemand corona is vastgesteld.
Twee weken geleden zei minister De Jonge dat bij de verdeling van middelen verpleeghuizen en de thuiszorg ten onrechte werden overgeslagen. De acute ziekenhuiszorg kreeg voorrang. Hij beloofde het verdeelmodel aan te passen, maar zei ook dat hij het tekort aan mondkapjes niet kon "wegtoveren", omdat de hele wereld mondkapjes wil hebben.
Minister De Jonge in debat met PVV-leider Geert Wilders in het Kamerdebat van 8 april:
Video-animaties over coronamaatregelen voor laaggeletterden
De Stichting Lezen en Schrijven heeft video-animaties gemaakt over de coronamaatregelen. Die zijn bedoeld voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen.
De stichting betwijfelt of alle informatie over corona wel duidelijk overkomt bij deze groep. De video's 'Corona, wat nu?' en 'Wat is 1,5 meter?' leggen de tips van het RIVM in begrijpelijke taal uit. Een derde video gaat over de maatregelen voor kinderen tot en met 12 jaar.
De animaties staan op de website van de stichting.
Apeldoorner aangehouden voor verkoop ondeugdelijke mondkapjes
In Apeldoorn is gisteren een man aangehouden, omdat hij ondeugdelijke FFP2-mondmaskers zou hebben verkocht. De maskers zijn voornamelijk bij zorginstellingen terechtgekomen. Volgens de FIOD gaat het om ten minste 15.000 stuks. Onderzocht wordt nog of het er meer zijn geweest.
De 57-jarige verdachte importeerde de maskers uit China. Mogelijk zaten er vervalste certificaten bij die kopers ervan moesten overtuigen dat het FFP2-maskers waren. Dat zijn maskers die onder meer bescherming bieden tegen het coronavirus. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat dit bij de maskers die de verdachte importeerde niet het geval is.
De man verkocht de maskers aan groothandelaren die ze aan zorginstellingen leverden. De groothandelaren zijn over de vermoedens van fraude geïnformeerd. Zij moeten hun klanten inlichten. Het OM sluit niet uit dat een aantal maskers al is gebruikt.
De man wordt verdacht van het verkopen van goederen waarvan hij wist dat ze de gezondheid kunnen schaden en van valsheid in geschrift.
Files bij grens Roermond
Bij de grensovergangen bij Roermond en het nabijgelegen Vlodrop staan files met Duitsers die naar Nederland willen komen. De marechaussee controleert daar en drukt de bestuurders op het hart om niet naar Limburg te komen als ze daar niet dringend hoeven te zijn.
Volgens de Veiligheidsregio Limburg Noord ontstaan de files door het ontmoedigingsbeleid van de marechaussee, en is het niet drukker dan de afgelopen weekenden, toen er ook gecontroleerd werd.
Een woordvoerder stelt dat het aantal Duitsers "enorm meevalt" en dat de beheersbaar is, ook op de plaatsen waar ze normaal gesproken vaak naar toe gaan in de provincie.
Niet iedereen geeft gehoor aan de oproep van de marechaussee, een aantal Duitsers rijdt toch Limburg in. "Die willen toch boodschappen doen of naar de camping," zegt de veiligheidsregio. Omdat er geen inreisverbod is, mag de marechaussee Duitsers niet de toegang tot Nederland verbieden.
'EU zwakte rapport over nepnieuws af onder druk China'
De Europese Unie heeft passages van een rapport afgezwakt onder druk van China. Dat melden bronnen aan Reuters en The New York Times. In het rapport werd aanvankelijk onder meer gemeld dat China nepnieuws heeft verspreid over het coronavirus om de schuld van de uitbraak van zich af te schuiven.
Vlak voordat het rapport dinsdag naar buiten gebracht zou worden, werd de publicatie uitgesteld. Dat zou gebeurd zijn onder druk van Chinese autoriteiten. Die zouden er stevig op hebben aangedrongen het rapport niet te publiceren en dreigden met negatieve gevolgen voor de Europese handel met China.
Volgens The New York Times werden hierna enkele passages afgezwakt waarin de rol van China in het verspreiden van nepnieuws over corona werd benadrukt.
RIVM: opnieuw minder nieuwe ziekenhuisopnames
Er zijn 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren: toen werden er 123 nieuwe patiënten gemeld.
Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.381.
Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens het RIVM gestegen met 120. Gisteren werden er 112 doden gemeld. Het totale aantal coronadoden staat nu op 4409.
De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
WHO waarschuwt: geen bewijs dat genezen coronapatiënten immuun zijn
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt regeringen tegen het uitvaardigen van 'immuniteitspaspoorten' aan mensen die zijn genezen van het coronavirus. Volgens de WHO is er geen bewijs dat genezen patiënten de ziekte niet een tweede keer kunnen oplopen.
Chili is een van de landen die hebben gezegd 'gezondheidspaspoorten' te willen geven aan mensen die zijn genezen, zodat ze weer aan het werk kunnen.
Volgens gezondheidsredacteur Rinke van den Brink is de waarschuwing van de WHO niet nieuw. In veel landen, waaronder ook Nederland wordt al onderzocht of mensen antistoffen in hun bloed hebben, zei hij op NPO Radio 1. "Daar komen wisselende uitkomsten uit. Bij mensen die een lichte infectie hebben doorgemaakt zie je dat die weinig antistoffen in het bloed hebben. Bij mensen die een zware infectie hebben doorgemaakt zijn dat er heel veel. Maar het gaat er ook om hoe goed die antistoffen werken. Je kunt beter weinig 'goede' antistoffen hebben dan veel 'slechte'."
Dat de WHO nu met de waarschuwing komt, heeft te maken met de roep om zo'n immuniteitspaspoort of certificaat. "Er is druk om een middel te ontwikkelen waarmee je kunt zien dat iemand geen gevaar meer vormt en geen anderen kan besmetten. Maar dat is dus nog niet wetenschappelijk bewezen."
Lagere aantallen in België en Duitsland
Ook in België blijft het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen afnemen. De afgelopen 24 uur waren dat er 4195, 160 minder dan in de 24 uur daarvoor. Het aantal doden als gevolg van het virus liep met 241 op tot 6917.
In Duitsland zijn er voor de tweede dag op rij minder nieuwe besmettingen geteld, meldt het Robert Koch Instituut. Het aantal sterfgevallen steeg vandaag met 179 naar 5500. Ook dat is een lagere toename dan gisteren. Toen kwamen er 227 coronadoden bij.
Kleine versoepeling voor Indiërs
In India zijn de coronamaatregelen voor het eerst in meer dan een maand iets versoepeld. Vanaf vandaag mogen kleine buurtwinkels weer de deuren openen, heeft de regering afgekondigd. Winkelcentra en markten blijven op slot.
De versoepeling gebeurt vooral uit economisch oogpunt, vertelt correspondent Aletta André. "De verspreiding van het virus is wel afgezwakt tijdens de lockdown, maar nog niet genoeg. Ook mogen deelstaten zelf weten of ze meegaan met de versoepeling of niet. Deelstaten met veel besmettingen doen niet mee."
Vooral inwoners van het platteland hebben voordeel van de versoepeling. "Je hebt daar geen winkelcentra en grote markten en dus kunnen veel winkels daar weer open. Op het platteland is het sowieso iets soepeler dan in de steden, omdat daar minder besmettingshaarden zijn."
De meeste coronamaatregelen blijven in ieder geval tot 3 mei van kracht, vertelt André. "Ik denk dat de vlag pas uitgaat als mensen weer vrij mogen reizen, zodat ze naar hun familie kunnen."
Campagne tegen huiselijk geweld van start
Vandaag start een nieuwe overheidscampagne tegen huiselijk geweld. Door de coronamaatregelen is de kans op mishandeling groter, zeggen de initiatiefnemers, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Mensen werken en leven daardoor meer thuis, hebben minder sociale contacten, minder afleiding en kunnen onzekerheid hebben over hun inkomen. Dat kan betekenen dat de spanningen thuis oplopen, wat de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld vergroot."
Naast de campagne op tv en radio is er een campagnewebsite waar mensen concrete tips en adviezen vinden over wat ze kunnen doen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling. Mensen kunnen ook 24 uur per dag (anoniem) bellen met Veilig Thuis via 0800-2000.
Medewerkers van Veilig Thuis merken dat mensen vanwege de thuisisolatie niet altijd in staat zijn te bellen, daarom zijn er ook andere mogelijkheden om contact te zoeken:
Kamer steunt KLM-hulp, wil wel zekerheid over de voorwaarden
In de Tweede Kamer is positief gereageerd op het kabinetsplan om de Nederlandse tak van Air France-KLM te steunen met een bedrag tussen de 2 en 4 miljard euro. Het kabinet zegt dat er voorwaarden worden gesteld op het gebied van bijvoorbeeld de hoogte van salarissen, het uitkeren van dividend en het milieu.
Kamerleden benadrukken dat die de voorwaarden ook echt nageleefd moeten worden. Regeringspartij D66 wil bijvoorbeeld dat KLM en Air France CO2 terugdringen en dat ze minder nachtvluchten uitvoeren, zo laat D66-Kamerlid Paternotte via Twitter weten.
PvdA-Kamerlid Nijboer wil strenge voorwaarden over het behoud van werkgelegenheid en het niet uitkeren van bonussen. SP-leider Marijnissen zegt dat er alleen steun mag komen "als we ook zeggenschap krijgen". GroenLinks-Kamerlid Kroger wil dat de voorwaarden "concreet en afrekenbaar" worden.
PVV-leider Wilders tweet: "Goed om KLM te helpen, maar doe dan ook wat voor de gewone Nederlander."
Regeringspartij VVD gaat niet verder in op de voorwaarden. "KLM is van vitaal belang voor de Nederlandse economie. Tienduizenden mensen verdienen er direct of indirect hun brood mee. Steun is echt nodig", aldus VVD-Kamerlid Dijkstra.
'Anderhalvemetereconomie vaak onhaalbaar op werkvloer'
De anderhalvemetereconomie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer, blijkt uit een inventarisatie van het CNV in alle marktsectoren. "Bij de transportsector. De havens. Land- en tuinbouw. Het openbaar vervoer. In rederijen. In vrijwel alle sectoren is de 1,5 meter nauwelijks haalbaar in de praktijk", zegt voorzitter Piet Fortuin van de werknemersorganisatie. "De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex."
Met name bij de drukbezochte bouwmarkten is een veilige werkomgeving ver te zoeken. "Er zijn wel afspraken over veiligheid maar kleinere bouwmarkten zien af van een beveiliger voor de deur," zegt Fortuin. "Veel medewerkers hebben bovendien te maken met agressie van klanten."
Volgens het CNV zitten veel werknemers in een spagaat omdat ze enerzijds productie moeten draaien en zich anderzijds aan de veiligheidsvoorschriften moeten houden. "Het draaien van productie wint het dan al snel, ook onder druk van de werkgever. Veel leden verwachten dat hun bedrijf deze crisis niet overleeft."
Het CNV stelt dat de gezondheid van medewerkers voorop moet staan, daarna pas de bedrijfsomzet. Veiligheid moet een harde eis zijn bij het krijgen van staatssteun, aldus de organisatie.
Honderden Brabantse verpleeghuisbedden leeg door coronacrisis
Door de coronacrisis worden in er veel minder nieuwe mensen in Brabantse verpleeghuizen opgenomen dan normaal, bericht Omroep Brabant na een rondgang langs een aantal zorginstellingen in Brabant. Veel families willen hun vader of moeder op dit moment niet naar een instelling brengen. Familie mag niet mee naar binnen, zelfs meubeltjes moeten bij de voordeur gezet worden en door personeel naar de kamer gebracht.
Het sterftecijfer is door de coronacrisis in de meeste verpleeghuizen hoger dan normaal. Daardoor komen er steeds meer kamers vrij, maar ze worden niet gevuld. Familieleden van ouderen die op de wachtlijst staan, laten hun beurt voorbijgaan. "Die terughoudendheid is begrijpelijk", zegt bestuurder Conny Helder van Tante Louise, een instelling met een groot aantal zorglocaties in West-Brabant waar ook leegstand is. "Als je je vader of moeder nu laat opnemen heb je geen idee wanneer je die weer zult kunnen zien."
Het komt voor dat de hele wachtlijst wordt afgebeld en er uiteindelijk niemand wil en de kamer leeg blijft. "Het is goed te begrijpen", zegt Helder, "maar het is ook lang niet altijd verstandig. Mensen staan niet voor niets al langere tijd op een wachtlijst."
ChristenUnie, CDA en PvdA: Kabinet moet prostituees in acute broodnood snel helpen
De twee regeringspartijen en oppositiepartij PvdA vrezen voor het lot van een grote groep prostituees die door de coronacrisis in de problemen komt. Het gaat om een onbekend aantal prostituees, zowel vrouwen als mannen, die niet geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel en daarom geen steun van de overheid krijgen. Volgens de drie partijen werken ze vaak noodgedwongen thuis door, is er sprake van uitbuiting en loopt hun gezondheid gevaar. "Al wekenlang vindt er een stille ramp plaats onder mannen en vrouwen in de prostitutie", zegt CU-Kamerlid Van der Graaf. "De nood is hoog en het kabinet doet te weinig."
PvdA-Kamerlid Kuiken benadrukt dat mensenhandelaren en andere criminelen "nu hun kans schoon zien". "Die moeten we de pas afsnijden." CDA-Kamerlid Kuik verwijst naar de gemeente Groningen waar ze oplossingen proberen te vinden voor deze groep. "We moeten voorkomen dat ze gedwongen worden om door te gaan met hun werk en niet te kunnen kiezen voor hun gezondheid."
De drie partijen willen dat het kabinet tijdens deze coronatijd sekssites blokkeert. Ook moet gestimuleerd worden dat deze prostituees uit het vak stappen. De partijen roepen vooral het kabinet op "in beweging" te komen, maar doen verder geen uitgewerkt voorstel.
Overbruggingskrediet voor startups beschikbaar vanaf 29 april
Startups kunnen vanaf komende woensdag een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet, de zogenaamde Corona-Overbruggingslening. Dat kan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), die de regeling uitvoeren. Het overbruggingskrediet voor groeibedrijven is eerder deze maand al door het kabinet aangekondigd. Er is in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar gesteld,
De leningen die de ROM's gaan verstrekken variëren tussen de 50.000 en 2 miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro wordt er 25 procent cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Er wordt een rentetarief gehanteerd van 3 procent.
De ROM's streven ernaar de beoordelingen van de aanvragen onder de 500.000 euro af te handelen binnen vier tot negen werkdagen. Voor aanvragen boven de 500.000 euro willen ze binnen drie werkweken een definitief besluit nemen. Meer informatie over criteria en aanvragen is hier te vinden.
Rustige ramadan krijgt overal een andere invulling
De viering van de ramadan in coronatijd brengt lastige dilemma's met zich mee voor miljoenen moslims. In elk land kiezen overheid en moskeeën voor een eigen invulling van de vastenperiode.
Enquête VNO: Slechts 1 procent van de branches profiteert van coronacrisis
Bedrijven die nog weinig effecten ervaren van de coronacrisis zijn bijna niet meer te vinden. Dat komt naar voren uit een enquête onder de leden van VNO-NCW en MKB-Nederland. De brancheorganisaties geven aan dat 93 procent nu al enigszins tot zwaar getroffen wordt. 58 procent meldt dat de situatie de afgelopen maand verder is verslechterd.
Voor de komende drie maanden verwacht slechts 1 procent van de brancheorganisaties een groei van de omzet, vooral in de online shopping- en levensmiddelensectoren. De meeste branches zien een omzetdaling van meer dan 20 procent. De verwachtingen over de werkgelegenheid houden daarmee gelijke tred: slechts 4 procent verwacht de komende maanden een toename van het aantal banen, 76 procent verwacht een daling.
Tegelijkertijd blijkt dat de steunmaatregelen zoals de mogelijkheid tot uitstel van belastingen en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) effect hebben. Het percentage van de brancheorganisaties dat verwacht dat ondernemingen niet aan hun kredietverplichtingen kunnen voldoen, is gedaald van 65 vorige maand naar 33 procent.
Ov-bedrijven: mijd bus en trein op Koningsdag
De ov-bedrijven roepen mensen op om het openbaar vervoer op Koningsdag en in de meivakantie niet te gebruiken voor uitjes. Reizen met het openbaar vervoer mag alleen als dat echt noodzakelijk is, zeggen NS en andere vervoersbedrijven.
"Wij rijden alleen voor de helden die de strijd aangaan met het coronavirus. Zo houden we Nederland bereikbaar voor zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie reizen met het ov echt noodzakelijk is. Help hen, help elkaar. Het ov is even geen uitje!", waarschuwt de NS op zijn website.
Groep van ruim 100 overtreedt coronaregels in Apeldoorn
De Apeldoornse politie heeft gisteravond ingegrepen toen ruim honderd personen zich verzamelden op een woonwagenkamp, meldt Omroep Gelderland. Agenten gingen op het kamp kijken na meldingen uit de buurt over geluidsoverlast. Er werd ook een politiehelikopter ingezet. Volgens een politiewoordvoerder hielden de aanwezigen zich niet aan de coronamaatregelen en stonden ze te dicht bij elkaar. Uiteindelijk gaf de groep gehoor aan de oproep van de politie om zich aan de maatregelen te houden. Een aantal overtreders heeft een boete gekregen.
Naar de kapper? Het kan in Georgia
Je nagels laten doen, of een knipbeurt? In de Amerikaanse staat Georgia kan het weer, zij het met de nodige veiligheidsmaatregelen. Sommige bewoners vragen zich af of de versoepeling niet te vroeg komt.
RIVM-experts: 'Kans op snelle opleving virus nu buitengewoon klein'
Nu de intensive cares langzaam leeglopen en er steeds meer aanwijzingen zijn dat kinderen nauwelijks volwassenen besmetten, mogen de scholen na de meivakantie gedeeltelijk weer open. Bang dat het tot een opleving van het virus zal leiden, zijn ze bij het RIVM niet. "De mogelijkheid voor potentiële haardjes om zich nu te verspreiden is buitengewoon klein", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.
De NOS sprak met hen over de mogelijkheid om in te grijpen als het fout gaat - en wat er nodig is voor verdere versoepelingen van de coronamaatregelen.
Huisartsen: 764 coronapatiënten buiten ziekenhuis overleden
In de afgelopen tijd zijn zeker 764 mensen overleden aan een vermoedelijke coronabesmetting zonder dat ze in het ziekenhuis zijn behandeld of opgenomen zijn geweest. Dat zeggen huisartsen, die daarvoor een speciaal meldsysteem hebben opgericht.
Deze cijfers zijn tot nu toe niet meegerekend in het officiële sterftecijfer. Dat stond gisteren op 4289.
De afgelopen weken hebben huisartsen ongeveer 1800 mensen met covid-19 buiten het ziekenhuis begeleid. Een klein deel was positief getest, bij de anderen hadden de huisartsen een sterke verdenking van besmetting. De gemiddelde leeftijd van de overleden patiënten was 84 jaar.
Uit de cijfers blijkt ook dat er mogelijk al eerder iemand aan corona is overleden voor het eerst geregistreerde sterfgeval op 6 maart. De artsen hebben namelijk met terugwerkende kracht ook patiënten geregistreerd bij wie ze achteraf coronaklachten herkenden.
Er zijn verscheidene redenen waarom besmette patiënten niet naar het ziekenhuis gaan. Dat kan te maken hebben met hun kwetsbaarheid of omdat ze bang zijn voor isolatie in het ziekenhuis.
'Druk op revalidatieklinieken groeit'
Revalidatieklinieken zien een flinke toestroom van mensen die besmet waren met het coronavirus. De patiënten hebben vaak met ernstige klachten in het ziekenhuis gelegen en zijn ernstig verzwakt geraakt. De druk in revalidatieklinieken neemt daardoor toe, schrijft Trouw.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt nu hoe groot het probleem precies is.
Bestuursvoorzitter Wiegersma van de grootste revalidatiekliniek, Basalt in Den Haag, wil dat er actie wordt ondernomen. Volgens hem moet er een landelijk coördinatiecentrum komen dat de spreiding van patiënten over de verschillende Nederlandse revalidatieklinieken regelt. Voor ziekenhuispatiënten bestaat al zo'n coördinatiecentrum. Wiegersma verwacht dat de wachtlijsten erg lang worden als niet snel wordt ingegrepen.
Onrust op Curaçao over besmette arts
Op Curaçao is grote ongerustheid ontstaan nadat een lid van een groep van 85 Amerikaanse medisch specialisten besmet blijkt te zijn met het coronavirus. De artsen zouden samen met zorgmedewerkers uit Cuba komen helpen in het Curaçao Medical Center ter voorbereiding op een mogelijke uitbraak van corona. Alle 85 zijn in quarantaine en worden vandaag weer terug naar huis gestuurd.
Een deel zou gaan werken in het voormalige oude ziekenhuis, dat voor intensieve zorg de deuren weer opent. Daar zijn 84 bedden. Het nieuwe ziekenhuis op Curaçao heeft ruimte voor 32 coronapatiënten. De extra ic-plekken zijn voor patiënten van alle voormalige Antilliaanse eilanden.
De groep artsen is op uitnodiging van Nederland beschikbaar gesteld aan Curaçao. Nederland betaalt de rekening.
Suriname versoepelt coronamaatregelen voorlopig niet
Suriname gaat de coronamaatregelen voorlopig niet versoepelen. Dat heeft president Bouterse gezegd in een tv-toespraak. Suriname lijkt het coronavirus behoorlijk onder controle te hebben, maar toch vindt Bouterse het te vroeg om de maatregelen nu al te versoepelen. Ze blijven voorlopig nog twee weken van kracht.
In Suriname geldt een uitgaansverbod tussen 20.00 en 06.00 uur en het is verboden om met meer dan tien mensen bij elkaar te zijn.
De komende twee weken wordt bekeken welk effect alle genomen maatregelen hebben en of het beleid daarop moet worden aangepast.
Directie PSV levert salaris in
De directie van PSV gaat 20 procent loon inleveren voor de periode dat de club door de coronacrisis zonder publiek moet spelen. Dat zei algemeen directeur Toon Gerbrands in het tv-programma Op1.
"Als we tot aan de kerst zonder publiek zouden moeten spelen, halen we 12 tot 14 miljoen euro niet binnen", zei hij. "Dat betekent dat we niet alleen de supporters en sponsors om solidariteit vragen, maar ook de organisatie zelf. De directieleden zullen 20 procent van hun salaris inleveren zolang we zonder publiek moeten voetballen. Daar hebben we geen vakbond voor nodig om dat te regelen."
België gaat lockdown gefaseerd versoepelen
De lockdown in België wordt vanaf 4 mei stapsgewijs versoepeld. In het openbaar vervoer en op andere plaatsen waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, worden mondkapjes verplicht. De overheid geeft alle Belgen een mondkapje.
Vanaf 11 mei mogen alle winkels weer open, onder strikte voorwaarden om de drukte in de winkels te beperken. Vanaf 18 mei mogen scholen gedeeltelijk open en wordt gekeken of kappers weer aan de slag kunnen gaan.
Ten vroegste vanaf 8 juni zijn meerdaagse reizen binnen en buiten België weer toegestaan en mogen restaurants weer open. Alle maatregelen kunnen indien nodig worden uitgesteld of teruggedraaid, hebben de autoriteiten gezegd.
NS vraagt kabinet om even niet te hoeven betalen
De NS vraagt het kabinet om bepaalde kosten voorlopig niet of minder te hoeven betalen. "We dreigen aan het eind van het jaar een miljard tekort te gaan komen aan inkomsten terwijl onze kosten doorlopen", zei NS-topman Roger van Boxtel in de talkshow OP1.
Volgens Van Boxtel mist de NS in juni een half miljard euro aan inkomsten en aan het eind van het jaar een miljard. "Wij vragen niet zomaar om geld zoals KLM nu krijgt, maar we vragen om een aantal dingen niet te hoeven betalen. We betalen een concessieprijs voor het rijden op het hoofdrailnet, voor het rijden op het hogesnelheidslijn en we betalen ProRail voor het gebruik van het spoor. Daar hoop ik echt van dat het kabinet zou zeggen: dat hoef je voorlopig niet te betalen."
Vakbond en werkgevers tevreden met steun aan KLM
Vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn tevreden met de steun van de overheid aan KLM. FNV noemt het "een verstandige keuze van het kabinet om de zwaarste lasten door de sterkste schouders te laten dragen". Volgens VNO-NCW is een sterk KLM "een basisvoorwaarde voor onze welvaart en het herstel straks na de coronacrisis".
Terugkijken: zo maakte kabinet miljardensteun voor KLM bekend
Liveblog geopend
Welkom bij het liveblog van zaterdag 25 april. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.