NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Elizabeth spreekt weer Britten toe • Paus: Pasen biedt hoop

 • Het officiële dodental in Nederland is toegenomen met 132, het aantal ziekenhuisopnames met 189, de kleinste toename in drie weken.
 • Niet Italië, maar de VS is nu het land met de meeste doden, meldt de Johns Hopkins-universiteit.
 • Er komt een openbare aanbesteding voor anticorona-apps.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

 • Paus: Pasen biedt hoop

  In een bijna lege Sint-Pieter heeft paus Franciscus de paaswake gehouden. Hij vergeleek het bijbelverhaal over de dood van Jezus met de huidige coronacrisis.

  "Toen kreeg men ook te maken met een onverwachte tragedie die zich plotseling voltrok. De dood woog zwaar op hun harten. Pijn was vermengd met angst voor hun eigen levens. Er was vrees voor de toekomst en voor alles wat moest worden herbouwd."

  Franciscus vroeg gelovigen een zaadje van hoop te planten, "met een kleine daad van zorg, liefde of gebed".

 • Queen Elizabeth: 'We hebben Pasen meer dan ooit nodig'

  De Britse koningin Elizabeth heeft in een speciale paas-toespraak het Britse volk een hart onder de riem gestoken. "Het coronavirus zal ons niet verslaan", zei ze.

  Volgens de koningin zijn veel vieringen dit jaar anders dan anders, maar is het Paasfeest daardoor niet minder belangrijk. "We hebben Pasen meer dan ooit nodig. Zo donker als de dood kan zijn, zeker voor hen die nu lijden door verdriet, het licht en het leven zijn sterker", benadrukte ze, verwijzend naar de kaarsen die met Pasen worden aangestoken.

  Het is de tweede keer in een week tijd dat Elizabeth het Britse volk toespreekt, iets wat ze zelden doet. "Ik wens iedereen, van alle geloven, een gezegend Pasen."

  Bekijk een videofragment van de toespraak van de BBC:

  De toespraak van Elizabeth (BBC)
 • Iran verlicht maatregelen, eerst buiten Teheran

  Iraniërs in een elektronicazaak in de oostelijke stad Mashhad AFP

  In Iran, het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten, worden voorzichtig enkele maatregelen van de lockdown versoepeld. Overheidskantoren buiten Teheran zijn vandaag weer opengegaan, al moest een derde van de werknemers vanuit huis blijven werken.

  Niet-overheidsinstanties buiten de hoofdstad, zoals bedrijven, mogen zelf besluiten om hun deuren te openen. President Rohani benadrukt wel dat de bedrijven zich moeten houden aan de veiligheidsvoorschriften en de regels over sociale distantie. Ook in Teheran worden de regels versoepeld, maar dan pas over een week.

  In Iran zijn in totaal volgens officiële cijfers 4357 doden gevallen door corona. In het land zijn meer dan 70.000 mensen positief getest.

 • Desinfectie met vliegtuigmotor in Rusland

  In de Russische stad Tsjeljabinsk zet de gemeente een opmerkelijk middel in tegen het coronavirus. Met een vliegtuigmotor wordt desinfectiemiddel in de straten verspreid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vliegtuigmotor om straten te desinfecteren in Rusland
 • Guterres roept op tot samenwerking en solidariteit

  VN-secretaris-generaal Guterres heeft de leiders van verschillende religies opgeroepen om samen te werken voor vrede en bij hun gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.

  Hij wijst er in een toespraak op dat christenen dit weekend Pasen vieren, Joden nu het lentefeest Pesach houden en moslims over twee weken beginnen aan de ramadan. Feesten waarbij normaal gesproken families bij elkaar komen, maar die er door corona nu heel anders uitzien. De maatregelen en lockdowns in verschillende landen hebben volgens Guterres geleid tot een surrealistische wereld vol lege straten, gesloten winkels, dichte gebedshuizen en zorgen over geliefden.

  De VN-chef vraagt extra aandacht voor de heldhaftige mensen in de gezondheidszorg die het virus bestrijden in de frontlinie en voor alle anderen die de steden draaiende houden. "Samen kunnen we, en zullen we het virus verslaan."

 • Zorgen om mondkapjes bij huisartsenpost

  Bij de huisartsenposten in de regio Rijnmond krijgen ze wekelijks nieuwe beschermingsmiddelen geleverd, maar het is maar net genoeg.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Huisartsenpost krijgt net genoeg mondkapjes: 'Elke week weer spannend'
 • Spandoek op opvallende plek

  Ook gevangenen in Zaanstad roepen mensen op om zich te houden aan de maatregelen van de overheid:

  Spandoek gemaakt door gedetineerden van Justitieel Complex Zaanstad Jolanda van Velzen
 • Rellen in Anderlecht na fatale corona-achtervolging

  Politie op straat in Anderlecht vandaag AFP

  In de Brusselse gemeente Anderlecht zijn vanmiddag ongeregeldheden geweest tussen jongeren en de politie. Volgens de Vlaamse omroep VRT zijn 25 mensen opgepakt.

  Aanleiding is de dood van een 19-jarige man die gisteravond omkwam toen hij na een coronacontrole vluchtte voor de politie. Hij reed korte tijd op de rijstrook voor tegenliggers en botste frontaal op een tegemoetkomende politieauto.

  De tiener was eerder door de politie aangesproken omdat hij niet kon verklaren waarom hij op zijn scooter zat. In België mag een motor of scooter alleen gebruikt worden als vervoermiddel naar werk. De dood van de man heeft felle reacties uitgelokt en mensen gingen uit protest boos de straat op.

  Correspondent Thomas Spekschoor denkt dat ook meespeelt dat de frustratie in de buurt sowieso is opgelopen. "Anderlecht is een gemeente met veel kleine huizen, waar ook nog veel mensen in een huis wonen. Als je dan in principe moet binnenblijven, dan kan je je wel voorstellen dat de frustratie groeit. Zeker als de politie je constant aanspreekt dat je in beweging moet blijven en niet mag rondhangen."

 • Utrecht sluit parken

  Het werd aan het begin van de avond te druk in de Utrechtse parken, waarna de gemeente besloot om in te grijpen. Handhavers in het park Lepelenburg, het Griftpark, het Wilhelminapark en het park Paardenveld langs de Catharijnesingel vragen mensen te vertrekken.

 • Tevredenheid over naleving regels

  De gezamenlijke veiligheidsregio's in Nederland zijn tevreden over de naleving van de coronamaatregelen vandaag. "Ja, het was wat drukker bij een aantal woonboulevards en tuincentra", meldt het Veiligheidsberaad. "Maar dat is niet raar met het paasweekend voor de boeg. Zolang deze winkels zich aan de maatregelen houden, is dat ook geen probleem."

  Lees meer over hoe het vandaag ging, en een oproep gericht aan hangende jongeren:

 • Nieuwe verdeelsleutel voor mondkapjes

  Er komt een nieuwe verdeelsleutel waarmee beschermingsmiddelen als mondkapjes over de verschillende sectoren in de zorg worden verdeeld. De nieuwe verdeling is met name afgestemd op het risico besmet te raken bij de behandeling van een coronapatiënt.

  In het nieuwe model krijgen ook verpleeghuizen en thuiszorginstellingen eerder onder meer mondkapjes van hoge kwaliteit, zoals FFP2-maskers.

 • 'VS is Italië voorbij als land met meeste coronadoden'

  De VS is nu het land met de meeste coronadoden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt. In de VS zijn volgens de universiteit nu 19.563 mensen overleden aan het virus. Daarmee is het land Italië voorbij, dat vandaag 619 doden meldde en nu op 19.468 doden staat. Ook persbureau Reuters meldt op basis van een eigen telling dat de VS Italië is voorbijgestreefd.

  De afgelopen dagen overlijden in Amerika gemiddeld zo'n 2000 mensen per dag aan het coronavirus. In Italië was dat afgelopen week gemiddeld zo'n 600.

  Amerika is momenteel het centrum van de coronapandemie. Met name de stad New York wordt hard getroffen door het virus. Gouverneur Cuomo meldde vandaag 783 sterfgevallen in de afgelopen 24 uur. Daarmee komt het dodental in zijn staat op 8627.

 • Zonnig paasweekend in Europese steden, maar rustig in de straten

  In veel Europese steden begon het paasweekend vandaag met prachtig weer. Het bleef desondanks veelal rustig op straat. Waar het toch een beetje druk werd, in de Londense parken bijvoorbeeld, was de politie er snel bij om mensen aan te spreken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zonnig paasweekend in Europese steden, maar rustig in de straten
 • Treinen stilgezet om drukte

  Twee treinen tussen Rotterdam en Amsterdam zijn onderweg stilgezet omdat het volgens de NS te druk was. In eerste instantie vroeg de conducteur of mensen vrijwillig wilden uitstappen omdat het niet meer mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden. Ook waren er een paar reizigers met fietsen in de trein, volgens de NS vermoedelijk dagjesmensen die een fietstocht wilden gaan maken.

  Toen er aan de oproep om uit te stappen geen gehoor werd gegeven, werden de treinen op een station stilgezet. Daar moesten alle reizigers uitstappen en konden ze overstappen op rustigere treinen.

  De NS roept mensen al enige tijd op om de trein alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Een woordvoerder laat weten dat het de laatste dagen over het algemeen meevalt qua drukte. De dienstregeling bestaat nog uit 30 procent van de normale treinenloop, het aantal reizigers is gedaald tot zo'n 7 procent van de normale situatie.