NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Chaotische taferelen' door Turkse lockdown • Google en Apple bouwen aan 'corona-tracking'

 • Er liggen nu 1384 coronapatiënten op de intensive care, 35 minder dan gisteren. Een deel van hen ligt in Duitsland op de IC.
 • Er zijn 115 meer mensen overleden en 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
 • Nederlandse coronapatiënt krijgt plasma met antistoffen tegen corona toegediend.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

 • Gezamenlijke oproep verhuurders en winkeliers: schort huur drie maanden op

  De brancheverenigingen van vastgoedbeleggers en vastgoedeigenaren roepen hun achterban op om de huren van winkeliers voor drie maanden op te schorten vanaf april. Dat is de uitkomst van een akkoord met winkeliers.

 • 'Oorlogsgeneeskunde' in het Brabantse Boekel

  "Oorlogsgeneeskunde". Zo noemt huisarts Sandy Maes haar werk de laatste weken. Zeker twintig inwoners van het Brabantse Boekel zijn in vier weken tijd overleden aan het coronavirus. Zes van hen woonden in een verpleeghuis. "Je moet veel 'nee' verkopen, zeggen dat mensen thuis moeten sterven."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is oorlogsgeneeskunde, je moet harde beslissingen nemen.'
 • Turks uitgaansverbod leidt tot chaos op straat

  Turkije heeft het komend weekend een uitgaansverbod ingesteld voor iedereen in de 31 grootste steden van het land, waaronder Istanbul en Ankara. Op een aantal plaatsen leidt dat juist tot grote drukte en dringen bij supermarkten.

  "Binnen de kortste keren gingen duizenden mensen de straat op om nog snel boodschappen te halen in de kleine buurtwinkeltjes", zegt correspondent Mitra Nazar. "Dat leidde tot chaotische taferelen. In verschillende wijken in Istanbul stonden mensen in rijen zonder social distancing-regels in acht te nemen. De politie probeert mensen nu aan te sporen om naar huis te gaan."

  De burgemeester van Istanbul, en lid van de grootste oppositiepartij van het land, is niet vooraf ingelicht over de lockdown. Hij weet niet wat voor overheidsdiensten de stad morgen mag aanbieden en zegt dat het plotselinge besluit leidt tot "verwarring en paniek".

  Er is al een paar weken een totaal uitgaansverbod voor 65-plussers. Begin deze week is daar ook een uitgaansverbod voor jongeren onder de 20 jaar bij gekomen. Verder zijn alle scholen, universiteiten, cafés en restaurants dicht en geldt er een verbod op wandelen en het bezoeken van parken.

  Het dodental als gevolg van het coronavirus in Turkije is vandaag boven de 1000 uitgekomen. Volgens het ministerie voor gezondheidszaken stierven in de afgelopen 24 uur 98 mensen, wat het totaal op 1062 brengt. Turkije heeft 80 miljoen inwoners. In totaal zijn nu 47.029 mensen positief getest op het coronavirus. 2739 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

  Op sociale media circuleren beelden van gevaarlijke situaties:

 • Gewonden bij stormloop op voedselverstrekking Kenia

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Stormloop voor voedsel Nigeria

  Door de beperkingen vanwege het coronavirus kunnen de mensen niet werken waardoor ze geen geld hebben om voedsel te kopen. In het gedrang om voedsel te krijgen, raakten veel mensen gewond.

 • 'Verzorgingstehuis De Leeuwenhoek liegt over aantal coronadoden'

  Bij verzorgingstehuis De Leeuwenhoek in Rotterdam wordt gelogen over het aantal coronadoden en er zijn niet genoeg beschermingsmiddelen, zeggen twee medewerkers tegen Rijnmond. De twee zorgverleners zijn uitzendkrachten en werkten de afgelopen tijd geregeld bij de instelling.

  Het verzorgingstehuis kwam gisteren in de publiciteit omdat daar vijftien ouderen zouden zijn overleden, mogelijk aan het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat onderzoek doen naar de sterfgevallen. In afwachting van dit onderzoek wil Humanitas, het moederbedrijf van De Leeuwenhoek, niet reageren op het verhaal van de medewerkers, schrijft Rijnmond.

  De medewerkers zeggen dat er meer dan vijftien ouderen zijn overleden aan het coronavirus. "Zover ik heb begrepen, waren het er gisteravond al 29", zegt een van hen.

  Zelf hebben ze ook klachten gehad. Rond 20 maart kregen ze symptomen die kunnen duiden op het coronavirus. Allebei hadden ze kort ervoor bewoners van De Leeuwenhoek geholpen die het norovirus zouden hebben gehad. Ze gebruikten bij de verzorging wel beschermingsmiddelen, maar geen middelen die volgens hen voldoende beschermen tegen corona. Maar dat zou niet uitmaken, want met dat virus waren de bewoners niet besmet, werd gezegd. Later bleek in ieder geval een van hen toch het coronavirus te hebben gehad.

  Dat het virus was vastgesteld bij een bewoner hoorden vaste medewerkers pas dagen nadat de uitzendkrachten bericht hadden gekregen, zegt een van hen. In de periode die erop volgde waren er volgens de uitzendkrachten geregeld geen of onvoldoende beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel.

  De uitzendkrachten die met de regionale omroep hebben gesproken, gaan niet meer terug naar De Leeuwenhoek. "Ze mogen het sluiten", zegt een van hen. "Ik heb het altijd gezegd: mijn ouders komen daar niet, want dan kan ik meteen afscheid van ze nemen."

 • Spaanse moeders met corona mogen pasgeborenen niet vasthouden

  In verschillende Spaanse ziekenhuizen worden pasgeboren baby's direct na de bevalling bij de moeder weggehaald, als zij is besmet met het coronavirus. Ook vrouwen van wie het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn, mogen hun kindje niet direct na de geboorte vasthouden, vanwege het risico op besmetting.

  Voor de kersverse moeders is dat hartverscheurend, vooral omdat het soms dagen kan duren voordat ze hun kind kunnen aanraken. Ook de baby's worden getest op besmetting met het coronavirus.

  Een groot telecombedrijf in Spanje heeft nu 200 tablets geschonken aan een ziekenhuis in Madrid, onder meer voor deze moeders, zodat ze hun kinderen op de kraamafdeling kunnen zien en tegen hen kunnen praten.

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie weegt het risico van covid-19 niet op tegen de schade als kind en moeder van elkaar gescheiden worden. Daarom wordt aangeraden dat moeders maskers dragen als ze borstvoeding geven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Moeders Spanje mogen pasgeborene niet meteen vasthouden
 • Wereldwijd 100.000 coronadoden

  Er zijn wereldwijd nu meer dan 100.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University, die het aantal besmettingen en slachtoffers sinds het begin van de uitbraak bijhoudt.

  Ruim 1,6 miljoen mensen raakten tot nu toe besmet met het virus. Het werkelijke aantal besmettingen ligt naar verwachting een stuk hoger. Niet iedereen wordt getest, sommige overheden zijn niet transparant over het aantal besmettingen en ook de manier van tellen is niet overal hetzelfde. Zo worden in Spanje, Italië en de Amerikaanse staat New York geen slachtoffers geteld die buiten het ziekenhuis zijn overleden.

 • Moskovieten mogen alleen nog met pasje de straat op

  Moskou gaat toch digitale pasjes uitgeven om te controleren of mensen het recht hebben om de straat op te gaan. Vrijwillige deelname aan de lockdown in de 12 miljoen inwoners tellende hoofdstad heeft te weinig effect, aldus burgemeester Sobjanin.

  De lockdown in Moskou geldt nu bijna twee weken. Inwoners mogen alleen naar buiten om eten of medicijnen te kopen, vuilnis weg te brengen, de hond uit te laten, naar hun werk te gaan als dat niet thuis kan of dringende medische hulp te zoeken. Er is al eerder sprake geweest van invoering van een digitaal pasjessysteem, maar daar werd in eerste instantie van afgezien.

  De maatregelen hadden niet het gewenste effect. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Moskou is gestegen tot 7822. Volgens Sobjanin zijn er veel mensen die zich niet aan de beperkingen houden.

  Volgens de officiële statistieken zijn er in Moskou inmiddels 50 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Heel Rusland telt nu 11.917 geregistreerde besmettingen.

 • Dodental in Turkije loopt op: nu 1062 coronapatiënten overleden

  Het dodental als gevolg van het coronavirus in Turkije is vandaag boven de 1000 uitgekomen. Volgens het ministerie van gezondheid stierven in de afgelopen 24 uur 98 mensen, wat het totaal op 1062 brengt. Turkije heeft 80 miljoen inwoners. In totaal zijn er nu 47.029 mensen positief getest op het coronavirus. 2739 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

  De testcapaciteit is flink uitgebreid. In de afgelopen 24 uur zijn ruim 30.000 testen uitgevoerd. Experts verwachten dat de piek van de verspreiding van het virus rond 20 april bereikt zal zijn. Turkije meldde op 11 maart de eerste besmetting, wat relatief laat was vergeleken met andere landen.

  De vakbond voor medisch personeel waarschuwt dat er binnen afzienbare tijd een tekort is aan capaciteit in de ziekenhuizen in Istanbul. Op dit moment is ruim 80 procent van de IC-bedden bezet, claimen zij. De minister van gezondheid meldt iets anders, hij zegt dat de bezetting op 60 procent ligt, en dat er geen zorgen zijn over de capaciteit.

 • Google en Apple trekken samen op om 'corona-app'

  Google en Apple werken samen om corona-onderzoek via smartphones mogelijk te maken. Daarmee wordt het makkelijker voor overheden om apps te maken die mogelijke besmettingen kunnen opsporen. De techbedrijven willen de functionaliteit uiteindelijk volledig inbouwen in het besturingssysteem.

 • Nederlandse scholieren zeilen wekenlang over oceaan om terug naar huis te komen

  25 scholieren die naar Sint-Maarten gingen voor een studieproject op een boot varen nu noodgedwongen met die boot terug naar Nederland. Het vliegtuig was door de coronacrisis geen optie meer. Ze zijn nu al ruim twee weken aan het varen geweest en liggen nu voor de Azoren. "Ik vond het best wel vet, maar ik realiseerde me niet dat ik echt op zee zat, midden op de oceaan."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Noodgedwongen de oceaan oversteken: je ziet alleen maar zee, verder niets
 • Ouders met vitale beroepen in Oost-Nederland brengen kinderen steeds vaker naar school

  In het oosten van het land sturen steeds meer ouders in vitale beroepen hun kinderen naar school. "Wij zien dat de vraag naar opvang op sommige scholen stijgt", zegt Louis van Stiphout, bestuurder van stichting Varietas waar dertig scholen in Twente en Salland onder vallen.

  Kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een vitaal beroep mogen naar school worden gebracht, maar veel ouders hielden hun kinderen eerst toch thuis. "Je merkt dat ouders na ruim drie weken de opvang voor hun kinderen niet meer altijd rond krijgen. Opa's en oma's vallen weg en bedrijven vragen inmiddels weer wat meer van hun werknemers", zegt de directeur van een basisschool uit Enschede tegen RTV Oost.

  Ook gebeurt het volgens verschillende scholen geregeld dat ouders zonder vitaal beroep hun kind willen brengen. Die leerlingen moeten door scholen worden geweigerd.

 • Oproep aan artsen: stop met werken als er geen beschermingsmiddelen zijn

  Artsenorganisatie KNMG wil niet dat artsen en andere zorgverleners zonder de juiste beschermingsmiddelen hun werk doen. Er is op dit moment schaarste aan bijvoorbeeld mondkapjes. Daardoor zijn de risico's op besmetting met het coronavirus nu te groot, zegt de federatie.

  "Een besmetting kan ook voor gezonde mensen grote risico's met zich meebrengen. Hulpverleners die zelf besmet zijn met covid-19 lopen potentieel ook het risico eraan te overlijden of schade op te lopen wanneer de ziekte ernstig zou verlopen", staat in een verklaring van de KNMG. "Daarnaast lopen zij de kans langdurig niet inzetbaar te worden door ziekte, en verhogen zij de kans dat andere patiënten in de zorg besmet raken." Dat laatste brengt de continuïteit van de zorg in gevaar, zeggen de artsen.

  "Dit betekent dat aan hulpverleners alleen directe zorg aan patiënten met (vermoedelijk) covid-19 gevraagd mag worden, als zij voorzien zijn van afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Wat als 'afdoende' geldt wordt bepaald door de richtlijnen van het RIVM."

  De organisatie vermoedt dat artsen in situaties van uiterste nood zullen besluiten om toch zorg te verlenen, ook als ze niet genoeg beschermingsmiddelen hebben. Maar daarmee moeten ze "zeer terughoudend" zijn, zegt de KNMG.

 • Veiligheidsregio Limburg: Duitsers bleven massaal thuis op drukste dag van het jaar

  Goede Vrijdag is normaal gesproken de dag bij uitstek voor Duitse 'kooptoeristen' om naar Nederland te gaan, maar vandaag zijn ze massaal thuisgebleven, meldt de veiligheidsregio Limburg Noord. Ze hebben daarmee gehoor gegeven aan oproepen van hun eigen en de Nederlandse overheid om de grens niet over te steken om inkopen te doen.

  Duitsers die toch kwamen, zijn aan de grens vaak teruggekeerd, vanwege het ontmoedigingsbeleid van de Koninklijke Marechaussee. Die heeft volgens de veiligheidsregio "dringend doch beleefd" gevraagd naar huis te gaan.

  De marechaussee heeft aan de grens wel tientallen boetes uitgeschreven. Het ging daarbij vaak om mensen die openstaande boetes niet bleken te hebben betaald. Ook hebben 22 mensen een bekeuring van 390 euro gekregen omdat zij met meer dan twee personen in de auto zaten.

  Een man werd aangehouden omdat hij gezocht werd voor meerdere diefstallen. Hij wordt overgebracht naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten.