liveblog
NOS NieuwsAangepast

Akkoord Eurogroep over miljardenpakket coronacrisis • Johnson van de IC af

  • Het aantal patiënten op de IC is stabiel
  • Het RIVM meldt dat er minder nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen (geweest): 237 tegenover 308 gisteren. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 148, tegenover 147 gisteren
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

Dit liveblog is gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Hoekstra tevreden over akkoord

Minister Hoekstra toonde zich na afloop zeer tevreden. "We gaan heel veel doen op het gebied van volksgezondheid en we gaan dingen doen voor het midden- en kleinbedrijf via de Investeringsbank", zei hij.

Ook komt er geld beschikbaar uit een noodfonds, het al bestaande Europees Stabilisatie Mechanisme. Landen kunnen daar een beroep op doen om de kosten voor de gezondheidszorg als gevolg van de corona-pandemie te betalen.

Voor economische doelen kan ook geld worden geleend, maar dan kunnen daar voorwaarden aan worden gesteld. Bijvoorbeeld dat een land bezuinigingen doorvoert, aldus Hoekstra. "En ook heel belangrijk, die eurobonds waar wij tegen zijn, komen er niet."

Minister Hoekstra over het akkoord

Eurolanden bereiken akkoord over 500 miljard aan steun; geen eurobonds

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden hebben een akkoord bereikt ter waarde van ruim 500 miljard euro aan financiële steun aan landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens de Franse minister Le Maire is dit geld direct beschikbaar. Het geld is onder meer bedoeld voor "banen, bedrijven en overheden".

Een groot deel, tot maximaal 240 miljard euro, komt uit het Europees Stabilisatie Mechanisme, het al langer bestaande noodfonds waar meer dan 400 miljard euro in zit. Volgens het akkoord kunnen landen gebruikmaken van miljardenkredieten uit het fonds tot de coronacrisis voorbij is. Le Maire zei dat daarbij "lichte voorwaarden" gelden. Na de crisis moeten alle eurolanden zich weer houden aan de regels voor versterking van hun economische en financiële grondslagen.

Daarnaast komt er een garantiefonds van 200 miljard euro voor ondernemerskredieten van de Europese Investeringsbank. Verder komt er een fonds van 100 miljard voor arbeidstijdverkorting. Details daarover moeten nog uitgewerkt worden.

Geen eurobonds

In het akkoord is ook sprake van "nieuwe financiële instrumenten", maar daarmee worden geen eurobonds bedoeld. De discussie over deze gemeenschappelijke Europese obligaties, waar minister Hoekstra zich fel tegen verzet, zal later worden gevoerd.

Het pakket kwam vandaag tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Minister Hoekstra spreekt van een goede uitkomst, zijn Franse collega Le Maire van een "uitstekend" akkoord, het belangrijkste in de geschiedenis van de Europese Unie.

Doden New York opnieuw hoog, maar kantelpunt lijkt in zicht

In de staat New York is het aantal coronadoden voor de derde dag op rij hoog, terwijl het aantal ziekenhuisopnames afneemt. Er zijn 799 nieuw geregistreerde doden, die optellen tot een totaal van 7000. Dat vormt een groot contrast met het positieve nieuws over het relatief lage aantal ziekenhuisopnamen: 200 afgelopen in een etmaal, tegen zo'n 1000 per dag vorige week.

Die tegengestelde signalen leiden ertoe dat de gouverneur Cuomo spreekt van een afgevlakte besmettingscurve, maar de bevolking ook waarschuwt nu vooral niet te verslappen. "Het is goed nieuws. Maar nee, je kan niet relaxen nu."

De piek in het aantal doden is volgens Cuomo een "vertraagde" vertaling van de besmettingsgolf eerder in de coronacrisis. Tot nu toe moesten 18.200 mensen worden opgenomen. Nu gaat het de goede kant op, zei burgemeester Bill de Blasio van New York, die zijn hoopvolle woorden wel met heel veel voorzichtigheid omgaf. "We hebben een kans verandering te gaan zien in mei of juni als we er heel erg hard aan werken."

Op Hart Island, in New York, is een tijdelijke begraafplaats ingericht. Hier komen ongeïdentificeerde en niet-geclaimde lichamen terecht:

Tijdelijke graven voor vele coronadoden in New York

Akkoord Eurogroep binnen handbereik; discussie eurobonds wordt later gevoerd

Bronnen rond de Eurogroep zeggen dat er een tekst ligt waar de ministers van de vier grote landen en Nederland het over eens zijn geworden. Nederland kan met de tekst leven. Naar verluidt zouden alle punten waar minister Hoekstra zich hard voor heeft gemaakt erin staan.

Sinds het eind van de middag onderhandelen Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland over een financieel hulppakket voor landen die getroffen zijn door het coronavirus. Het gaat vooral over de vraag of en onder welke voorwaarden uit het speciale noodfonds ESM geleend kan worden. Nederland wil dat er niet al te moeilijk wordt gedaan over geld dat bestemd is om de medische gevolgen van de virusuitbraak te bestrijden, maar verzet zich tegen het lenen van geld zonder voorwaarden als dat gebruikt gaat worden voor economische wederopbouw na de coronacrisis.

Nu moeten de andere landen nog instemmen met het akkoord. Volgens verschillende bronnen is er geen afspraak gemaakt over de zogenoemde euro- of coronabonds (gemeenschappelijke staatsleningen). Die discussie wordt verplaatst naar een later stadium.

Kat Lucy verstoort live-gesprek correspondent Sander Van Hoorn

Kat Lucy verstoort live-gesprek correspondent Sander Van Hoorn

Kamer gaat vaker vergaderen, ook over andere zaken dan corona

De Tweede Kamer gaat weer vaker vergaderen, ook over niet-corona-gerelateerde onderwerpen. Dat schrijft kamervoorzitter Arib in een brief aan alle Kamerleden. Sinds het uitbreken van de coronacrisis ligt het parlementaire werk grotendeels stil. De afgelopen tijd zijn er bijna alleen debatten geweest over de bestrijding van het virus.

Arib schrijft dat er voortaan weer wetgevings- en notaoverleggen worden gehouden, waarin Kamerleden moties kunnen indienen. Verschillende ruimtes in het Kamergebouw zijn geschikt gemaakt om op afstand van elkaar te kunnen zitten.

De voorzitter schrijft dat de verruiming niet onbeperkt is vanwege de voorbeeldfunctie van het parlement. Nederlanders is namelijk gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. "Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om steeds opnieuw af te wegen wat behandeld moet worden en wat kan wachten."

De Tweede Kamer werkt vanwege de crisis ook door in het meireces, schrijft Arib. Dat is van 24 april tot en met 11 mei.

Joggende en zingende presidenten in Afrika om coronacrisis

De 70-jarige president Museveni van Uganda roept zijn landgenoten op hun conditie binnenshuis op peil te houden en geeft het goede voorbeeld. Terwijl zijn ambtsgenoot Weah van Liberia zijn volk een hart onder de riem steekt met een videoclip.

Joggende en zingende presidenten in Afrika om coronacrisis

Minister Hoekstra onderhandelt apart met Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland

Het formele overleg tussen de Europese ministers van Financiën over de ondersteuning van zwaar getroffen landen is nog steeds niet begonnen. Minister Hoekstra onderhandelt apart met de ministers van Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland over een tekst die aan de overige leden van de Eurogroep kan worden voorgelegd.

Nederland, Duitsland en een aantal andere landen zijn tegen de uitgave van eurobonds. Zuid-Europese lidstaten van de Eurogroep zijn daar voor. De verwachting is nu dat rond 21.30 uur de vergadering van alle negentien landen begint.

OPEC en Rusland beëindigen olieprijzenoorlog en willen productie verlagen

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen gaan de olieproductie verlagen met meer dan 10 procent. De olieprijs is ingestort door de coronacrisis en een prijzenoorlog tussen Rusland en OPEC-leider Saudi-Arabië.

De dagelijkse olieproductie moet met 10 tot 11 miljoen vaten wordt teruggebracht om de verminderde vraag op te vangen en de prijs op te krikken. De productiebeperking geldt mogelijk tot 2022.

De OPEC wil ook andere olieproducerende landen overhalen mee te doen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Noorwegen. Rusland zou erop staan dat de VS meedoet. Die landen zouden samen nog eens vijf miljoen vaten moeten inleveren. Op de G20-top van energieministers van vrijdag zouden beslissingen kunnen vallen.

Na de bekendmaking van het OPEC-besluit daalde de olieprijs tot 32 dollar voor een vat Brent-olie, na eerder vandaag nog met 10 procent te zijn gestegen. De oliemarkt lijkt geschrokken van de enorme impact van de coronacrisis op de olievraag en de verhoudingsgewijs magere inzet van de OPEC.

Boris Johnson is van de intensive care

De Britse premier Boris Johnson is van de intensive care af. Hij is naar eigen zeggen "extreem goed gehumeurd".

Johnson werd zondagavond opgenomen in het ziekenhuis. Hij had toen al ruim een week klachten van het coronavirus.

Maandag werd hij overgeplaatst naar de IC. Hij heeft wel zuurstof toegediend gekregen, maar volgens Downing Street 10 is hij niet beademd.

Johnson ligt nog wel in het ziekenhuis. Hij zit nog in de beginfase van zijn herstel, aldus een verklaring, en wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Merkel spreekt zich uit tegen eurobonds

De Duitse bondskanselier Merkel verwerpt het voorstel van Italië om de reparatie van de economische schade door de corona-uitbraak te financieren met eurobonds. Dat zijn obligaties die door de landen in de eurozone gezamenlijk worden uitgegeven. Ze heeft haar standpunt vandaag besproken met de Italiaanse premier Conte. Italië en Frankrijk zijn de belangrijkste voorstanders van de uitgave van eurobonds.

"We zijn het erover eens dat er in Europa, dat door een van zijn moeilijkste perioden gaat, dringend behoefte is aan solidariteit. Duitsland is vastbesloten solidariteit te tonen. Over de instrumenten die daar geschikt voor zijn, bestaan verschillen van mening. U weet dat ik geen voorstander ben van een gezamenlijke schuld." Ze zei ook dat er andere manieren zijn om solidair te zijn en dat ze het vertrouwen heeft dat er een goede oplossing komt.

De Europese ministers van Financiën praten vanavond over de financiering van het economisch herstel. Nederland en andere noordelijke landen van de eurogroep zijn net als Duitsland tegen eurobonds.

Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, pleitte vandaag voor het inzetten van andere instrumenten. "Ik vind niet dat we ons op coronabonds moeten blindstaren", ze ze in Le Parisien.

Zomerstop GTST gaat eerder in

Het seizoen van Goede tijden, slechte tijden stopt dit jaar eerder dan de bedoeling was. De laatste aflevering is vanwege de coronacrisis al op 28 mei te zien. Dat heeft actrice Caroline de Bruijn bekendgemaakt op het Instagram-kanaal van de RTL-soap. De laatste aflevering van dit seizoen stond eigenlijk eind juni gepland.

"Jullie weten het vast allemaal al, maar onze opnames liggen al een paar weken stil. Ook wij moeten ons aan de regels houden", zegt De Bruijn in een videoboodschap. "In de afgelopen weken hebben we met zijn allen heel hard nagedacht of er misschien toch een creatieve oplossing te bedenken is om te kunnen gaan draaien. Maar door de beperkingen die op dit moment gelden en die vast ook nog wel enige tijd van kracht zullen zijn, is dit eigenlijk niet mogelijk."

Coronavragentest op Thuisarts op gezondheidsklachten te beoordelen

De medische informatiesite Thuisarts heeft een test op zijn website gezet met vragen over corona. Aan de hand van vier vragen wordt beoordeeld of iemand gezondheidsklachten heeft die bij corona passen. Daarna volgt een op de antwoorden toegespitst advies.

De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de vereniging van huisartsen in Nederland.

Bravis Ziekenhuis verviervoudigt testcapaciteit: 'bizar veel'

In het laboratorium in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal kunnen de komende tijd veel meer coronatests worden gedaan dan de afgelopen periode, dankzij een nieuw apparaat. "We kunnen wel 2000 tests per dag doen. Dat is landelijk gezien bizar veel", zegt Bram Diederen, arts-microbioloog en directeur van het lab tegen Omroep Brabant.

Voorheen konden er ongeveer 500 monsters per dag worden onderzocht. Het duurde twaalf uur voor de uitslag bekend was. Met het nieuwe testapparaat kunnen 1500 buisjes meer worden afgenomen. Een uitslag waaruit blijkt of iemand besmet is met het coronavirus volgt al na vier uur.

Diederen is heel blij met de nieuwe aanwinst. "Het grote voordeel is dat je nu veel meer monsters kunt testen en dat het personeel minder handelingen hoeft te verrichten. Alles wat normaal in het laboratorium werd gedaan om het coronavirus op te sporen is nu bijna helemaal overgenomen door één apparaat."

Kaartactie voor mensen met verstandelijke handicap

De instelling voor mensen met verstandelijke beperking 's Heeren Loo start een kaartactie voor haar meer dan 14.000 cliënten. Ze mogen sinds twee weken geen bezoek meer ontvangen, of ze nu thuis wonen of in een woonzorgpark, en de dagbesteding is dicht.

"Wat is er dan leuker om een kaartje te krijgen, een besef dat mensen aan je denken", zegt 's Heeren Loo. Ook tekeningen zijn welkom.

Dit staat coronapatiënten te wachten die aan de beademing moeten

Internisten behandelen momenteel vooral patiënten die longproblemen hebben als gevolg van besmetting met het coronavirus. In dit voorlichtingsfilmpje wordt uitgelegd wanneer patiënten aan de beademing moeten en welke gevolgen dat heeft.

Voorlichtingsvideo Nederlandse Internisten Vereniging en Erasmus MC

Frankrijk verdubbelt investeringen in de economie om uit de coronacrisis te komen

Frankrijk trekt in totaal 100 miljard euro uit om de economie te stimuleren en de coronacrisis te boven te komen. Dat heeft minister van Economische Zaken Bruno Le Maire tegen de zakenkrant Les Echos gezegd. Het bedrag is ruim twee keer zoveel als de hulpgelden die eerder werden aangekondigd: 45 miljard.

De gevolgen zijn wel desastreus voor de Franse schatkist en overheidsfinanciën, zegt Le Maire. Het begrotingstekort loopt op tot 7,6 procent, de staatsschuld eindigt dit jaar op 112 procent van het binnenlands product.

De economische groei zal dit jaar uitkomen op -6 procent. "Maar dat is nog met een slag om de arm. Hoe langer de quarantaine gaat duren, hoe groter de economische krimp'', aldus Le Maire.

Kabinet eist gezondheidsverklaring voor passagiers uit risicogebieden

Mensen die uit risicogebieden zoals New York en Italië naar Nederland komen, moeten een gezondheidsverklaring hebben. Vanaf 17 april mogen alleen nog passagiers met zo'n verklaring het land in, zei minister Van Niewenhuizen na het ministeriële crisisberaad.

De verklaring moet vooraf worden gevraagd door de luchtvaartmaatschappij. Aan boord krijgen passagiers voortaan te horen welke maatregelen hier gelden.

Van Nieuwenhuizen voegde er nog aan toe dat iedereen die uit een risicogebied aankomt op Schiphol het "dringend advies" krijgt om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Dat gold al voor de VS.

Eurogroep dicht bij compromis over steun aan zwaar getroffen landen

De landen van de Eurogroep zijn dicht bij een compromis over financiële steun aan zwaar door de corona getroffen landen. "We zijn dicht bij een oplossing", zei de Portugese voorzitter van de Eurogroep Centeno. "Ik vertrouw erop dat we er uitkomen en compromisbereidheid tonen, het fundament van onze unie."

Ook zijn Duitse collega Scholz klonk optimistisch. "Het lijkt erop dat een overeenkomst mogelijk is. In ieder geval heeft de pauze bijgedragen aan het vergroten van de bereidheid van iedereen om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen."

Ook minister Hoekstra zei dat hij "met enig optimisme' aan de videovergadering begint. Zal het weer nachtwerk worden?

Hoekstra 'videovergadert' weer: my guess is as good as yours

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman maandag naar Caribisch gebied

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt maandag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Defensie zet het schip in om ondersteuning te bieden in de coronacrisis. De bedoeling is dat het drie maanden blijft, maar langer kan ook. De lokale overheden van het Caribisch deel van Nederland hebben de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken ingediend bij Defensie.

De Karel Doorman gaat logistieke ondersteuning bieden aan het al aanwezige schip Zr.Ms. Zeeland. Ook beschikt het schip over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij spoedzorg die niet aan het coronavirus is gerelateerd.

Zr.Ms. Karel Doorman wordt versterkt met helikopters van de luchtmacht voor medisch transport en medische evacuaties, een medisch team met chirurgische capaciteit, een medisch team voor basiszorg aan de wal en drones. Daarnaast gaan er marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen mee.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een marineschip in het gebied. Nederland gaat daarmee samenwerken.

Sluiting dreigt voor een derde van de theaters en concertpodia

Een derde van de Nederlandse theaters en podia dreigt te moeten sluiten als het kabinet en de gemeenten niet voor 1 juni met steun over de brug komen. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) en het Vlakke Vloer Platform (VVP). Ze peilden de financiële situatie bij meer dan 140 theaters en concertgebouwen.

Door de bezuinigingen die de sector de afgelopen jaren te verwerken kreeg, hebben veel podia geen reserves meer. Door de coronacrisis komt er geen cent meer binnen, terwijl kosten, zoals die voor huur en personeel, wel doorlopen.

De VSCD en VVP waarschuwen dat de financiële ellende na 1 juni niet voorbij is. Het coronavirus zal tot "minimaal december van dit jaar" gevolgen hebben.

'Vergeet ons niet', klinkt de roep vanaf het Afrikaanse continent

Afrika dreigt het onderspit te delven in de wedloop voor medische apparatuur en testen die nodig zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvoor waarschuwen autoriteiten in Afrikaanse landen. Als het virus in Afrika niet onder controle wordt gebracht, blijft het ook voor de rest van de wereld een probleem, aldus de waarschuwing.

Medische apparatuur is schaars op het continent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in heel Afrika 5000 intensivecarebedden beschikbaar. Dit betekent dat er vijf bedden zijn op een miljoen mensen, waar Europa er 4000 heeft. Elf van de 54 Afrikaanse landen hebben zelfs niet één IC-bed. Het aankopen van medische materialen en testapparatuur op de mondiale markt is bovendien lastig.

"We kunnen niet verwaarloosd worden", zegt het hoofd van de Afrikaanse centra voor Ziektebestrijding en Preventie. "De wereld zal onveilig blijven, en het is bijzonder naïef als landen denken dat ze covid-19 kunnen controleren in hun eigen land, maar niet in Afrika."

In Uganda is de lockdown dusdanig streng dat ook zieken niet vervoerd mogen worden. Een zwangere vrouw slaagde er daardoor niet in het ziekenhuis te bereiken en overleed.

Overleden omdat de kraamkliniek onbereikbaar was door het coronavirus

Polen verplicht mond- en neusbedekking in openbaar

Iedereen in Polen die zich in het openbare leven begeeft, is vanaf volgende week verplicht mond- en neusbedekking te dragen. De regel geldt onder meer buiten, op het werk, in het openbaar vervoer en in winkels.

Het gebruik van mondkapjes biedt niet in alle gevallen bescherming, zei het RIVM eerder. Alleen professionele mondkapjes met FFP2-filters hebben nut. Dit zijn de mondkapjes die door medisch personeel worden gedragen als ze iemand met het coronavirus behandelen. De mondkapjes zijn alleen correct aan te brengen met kennis van zaken en moeten regelmatig worden vervangen. Alle andere mondkapjes bieden volgens het RIVM ten onrechte een gevoel van veiligheid.

Oostenrijkse minister steunt Hoekstra in eurobonds-discussie

Minister Hoekstra van Financiën krijgt bij het overleg van de Eurogroep over het uitgeven van eurobonds in verband met de coronacrisis vandaag openlijk steun van Oostenrijk. "Nederland staat met z'n verzet tegen de eurobonds niet alleen", zei de Oostenrijkse minister van Financiën Blümel voorafgaand aan het overleg. "Eurobonds waren slecht, zijn slecht en zullen altijd slecht blijven."

De ministers moeten vandaag een knoop doorhakken over de financiële steun voor landen die zwaar door het coronavirus zijn getroffen. Er moet een noodpakket komen voor burgers, bedrijven en landen. De politieke spanning zit bij de vraag welke financiële instrumenten moeten worden ingezet. Italië wil het liefst gemeenschappelijke Europese staatsleningen (eurobonds), terwijl Nederland en nog acht andere landen onder voorwaarden de pot met geld van het noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) ter beschikking willen stellen.

Gisterochtend vroeg liepen de onderhandelingen na een marathonoverleg van 16 uur vast, omdat aan de ene kant Nederland en aan de andere kant Italië niet bereid waren om water bij de wijn te doen. De woede van Italië richtte zich op Hoekstra als boegbeeld van het verzet tegen de uitgave van eurobonds.

Matrassenfabrikant gaat mondkapjes maken: 'een keer wat anders'

Zo'n 400 Nederlandse bedrijven gaan mondkapjes maken voor dokters en verpleegkundigen die met corona-patiënten werken. Eén van die bedrijven is een matrassenfabrikant die zijn apparatuur aanpast om mondkapjes te produceren.

Matrassenfabrikant wordt producent mondkapjes

Concertgebouworkest: doe mee met #wilhelmus2020 op Koningsdag

Het Koninklijk Concertgebouworkest nodigt iedereen uit om op 27 april, Koningsdag, samen het Wilhelmus te zingen. Het orkest wil de nationale feestdag in deze moeilijke periode met een "groots en positief gebaar van saamhorigheid" beginnen.

Het zingen begint om klokslag 10.00 uur. Deelnemers wordt gevraagd vanuit het raam, vanaf het balkon of in de tuin mee te doen.

Afgelopen weken twintig corona-gerelateerde strafzaken behandeld

Twintig corona-gerelateerde strafzaken zijn de afgelopen drie weken behandeld via het snelrecht, meldt de Raad voor de Rechtspraak. In de zaken van dertien verdachten is inmiddels uitspraak gedaan. De straffen variëren van 3 weken tot een half jaar cel, al dan niet gedeeltelijk voorwaardelijk.

Het gaat daarbij om verdachten die met opzet hoestten en spuugden tijdens hun aanhouding, na bijvoorbeeld een winkeldiefstal. De rechtbank Midden-Nederland legde verdachten tot zes maanden cel op.

Aantal coronapatiënten op de IC 'is stabiel', ondanks lichte toename

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer iets toegenomen. Vandaag liggen er 9 mensen meer op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1417 bedden bezet, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Gisteren nam het aantal coronapatiënten op de IC's voor het eerst af: toen lagen er 16 coronapatiënten minder op de intensive care dan de dag daarvoor, afgelopen dinsdag. Toen lagen er 1424 coronapatiënten op de IC's in Nederland.

"Het is eigenlijk stabiel", zegt Ernst Kuipers van het coördinatiecentrum. "Als het zo blijft, zitten we nu op de piek". Volgens hem is het onduidelijk hoelang deze "plateaufase" duurt.

Van de 1417 coronapatiënten liggen er 56 in Duitsland op een IC. "Er is discussie over of je patiënten naar Duitsland moet verplaatsen, maar we zien dat er IC's zijn die erg onder druk staan", zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is volgens hem te vroeg om patiënten terug te halen uit Duitsland. "Pas als het echt consequent en stabiel daalt, kunnen we dat doen."

Het aantal coronapatiënten op gewone ziekenhuisafdelingen is iets minder dan gisteren: het zijn er nu ongeveer 2731, 34 minder dan gisteren.

NOS

Oproep Nederlandse bisschoppen: luid zondag om 12.00 uur de klokken

De bisschoppen in Nederland roepen de parochies op om zondag van 12.00 uur tot 12.15 uur de klokken te luiden. Het is bedoeld als bemoediging voor ieder die het hoort en als oproep om "samen Pasen te beleven". Nu het belangrijkste feest van christenen niet in de kerken kan worden gevierd, is het een manier om in gebed met elkaar verbonden te zijn, zeggen de bisschoppen.

Ook andere kerkgenootschappen zijn uitgenodigd mee te doen.