liveblog
NOS NieuwsAangepast

Akkoord Eurogroep over miljardenpakket coronacrisis • Johnson van de IC af

  • Het aantal patiënten op de IC is stabiel
  • Het RIVM meldt dat er minder nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen (geweest): 237 tegenover 308 gisteren. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 148, tegenover 147 gisteren
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

Dit liveblog is gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Hoekstra tevreden over akkoord

Minister Hoekstra toonde zich na afloop zeer tevreden. "We gaan heel veel doen op het gebied van volksgezondheid en we gaan dingen doen voor het midden- en kleinbedrijf via de Investeringsbank", zei hij.

Ook komt er geld beschikbaar uit een noodfonds, het al bestaande Europees Stabilisatie Mechanisme. Landen kunnen daar een beroep op doen om de kosten voor de gezondheidszorg als gevolg van de corona-pandemie te betalen.

Voor economische doelen kan ook geld worden geleend, maar dan kunnen daar voorwaarden aan worden gesteld. Bijvoorbeeld dat een land bezuinigingen doorvoert, aldus Hoekstra. "En ook heel belangrijk, die eurobonds waar wij tegen zijn, komen er niet."

Minister Hoekstra over het akkoord

Eurolanden bereiken akkoord over 500 miljard aan steun; geen eurobonds

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden hebben een akkoord bereikt ter waarde van ruim 500 miljard euro aan financiële steun aan landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens de Franse minister Le Maire is dit geld direct beschikbaar. Het geld is onder meer bedoeld voor "banen, bedrijven en overheden".

Een groot deel, tot maximaal 240 miljard euro, komt uit het Europees Stabilisatie Mechanisme, het al langer bestaande noodfonds waar meer dan 400 miljard euro in zit. Volgens het akkoord kunnen landen gebruikmaken van miljardenkredieten uit het fonds tot de coronacrisis voorbij is. Le Maire zei dat daarbij "lichte voorwaarden" gelden. Na de crisis moeten alle eurolanden zich weer houden aan de regels voor versterking van hun economische en financiële grondslagen.

Daarnaast komt er een garantiefonds van 200 miljard euro voor ondernemerskredieten van de Europese Investeringsbank. Verder komt er een fonds van 100 miljard voor arbeidstijdverkorting. Details daarover moeten nog uitgewerkt worden.

Geen eurobonds

In het akkoord is ook sprake van "nieuwe financiële instrumenten", maar daarmee worden geen eurobonds bedoeld. De discussie over deze gemeenschappelijke Europese obligaties, waar minister Hoekstra zich fel tegen verzet, zal later worden gevoerd.

Het pakket kwam vandaag tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Minister Hoekstra spreekt van een goede uitkomst, zijn Franse collega Le Maire van een "uitstekend" akkoord, het belangrijkste in de geschiedenis van de Europese Unie.

Doden New York opnieuw hoog, maar kantelpunt lijkt in zicht

In de staat New York is het aantal coronadoden voor de derde dag op rij hoog, terwijl het aantal ziekenhuisopnames afneemt. Er zijn 799 nieuw geregistreerde doden, die optellen tot een totaal van 7000. Dat vormt een groot contrast met het positieve nieuws over het relatief lage aantal ziekenhuisopnamen: 200 afgelopen in een etmaal, tegen zo'n 1000 per dag vorige week.

Die tegengestelde signalen leiden ertoe dat de gouverneur Cuomo spreekt van een afgevlakte besmettingscurve, maar de bevolking ook waarschuwt nu vooral niet te verslappen. "Het is goed nieuws. Maar nee, je kan niet relaxen nu."

De piek in het aantal doden is volgens Cuomo een "vertraagde" vertaling van de besmettingsgolf eerder in de coronacrisis. Tot nu toe moesten 18.200 mensen worden opgenomen. Nu gaat het de goede kant op, zei burgemeester Bill de Blasio van New York, die zijn hoopvolle woorden wel met heel veel voorzichtigheid omgaf. "We hebben een kans verandering te gaan zien in mei of juni als we er heel erg hard aan werken."

Op Hart Island, in New York, is een tijdelijke begraafplaats ingericht. Hier komen ongeïdentificeerde en niet-geclaimde lichamen terecht:

Tijdelijke graven voor vele coronadoden in New York

Akkoord Eurogroep binnen handbereik; discussie eurobonds wordt later gevoerd

Bronnen rond de Eurogroep zeggen dat er een tekst ligt waar de ministers van de vier grote landen en Nederland het over eens zijn geworden. Nederland kan met de tekst leven. Naar verluidt zouden alle punten waar minister Hoekstra zich hard voor heeft gemaakt erin staan.

Sinds het eind van de middag onderhandelen Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland over een financieel hulppakket voor landen die getroffen zijn door het coronavirus. Het gaat vooral over de vraag of en onder welke voorwaarden uit het speciale noodfonds ESM geleend kan worden. Nederland wil dat er niet al te moeilijk wordt gedaan over geld dat bestemd is om de medische gevolgen van de virusuitbraak te bestrijden, maar verzet zich tegen het lenen van geld zonder voorwaarden als dat gebruikt gaat worden voor economische wederopbouw na de coronacrisis.

Nu moeten de andere landen nog instemmen met het akkoord. Volgens verschillende bronnen is er geen afspraak gemaakt over de zogenoemde euro- of coronabonds (gemeenschappelijke staatsleningen). Die discussie wordt verplaatst naar een later stadium.

Kat Lucy verstoort live-gesprek correspondent Sander Van Hoorn

Kat Lucy verstoort live-gesprek correspondent Sander Van Hoorn

Kamer gaat vaker vergaderen, ook over andere zaken dan corona

De Tweede Kamer gaat weer vaker vergaderen, ook over niet-corona-gerelateerde onderwerpen. Dat schrijft kamervoorzitter Arib in een brief aan alle Kamerleden. Sinds het uitbreken van de coronacrisis ligt het parlementaire werk grotendeels stil. De afgelopen tijd zijn er bijna alleen debatten geweest over de bestrijding van het virus.

Arib schrijft dat er voortaan weer wetgevings- en notaoverleggen worden gehouden, waarin Kamerleden moties kunnen indienen. Verschillende ruimtes in het Kamergebouw zijn geschikt gemaakt om op afstand van elkaar te kunnen zitten.

De voorzitter schrijft dat de verruiming niet onbeperkt is vanwege de voorbeeldfunctie van het parlement. Nederlanders is namelijk gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. "Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om steeds opnieuw af te wegen wat behandeld moet worden en wat kan wachten."

De Tweede Kamer werkt vanwege de crisis ook door in het meireces, schrijft Arib. Dat is van 24 april tot en met 11 mei.

Joggende en zingende presidenten in Afrika om coronacrisis

De 70-jarige president Museveni van Uganda roept zijn landgenoten op hun conditie binnenshuis op peil te houden en geeft het goede voorbeeld. Terwijl zijn ambtsgenoot Weah van Liberia zijn volk een hart onder de riem steekt met een videoclip.

Joggende en zingende presidenten in Afrika om coronacrisis

Minister Hoekstra onderhandelt apart met Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland

Het formele overleg tussen de Europese ministers van Financiën over de ondersteuning van zwaar getroffen landen is nog steeds niet begonnen. Minister Hoekstra onderhandelt apart met de ministers van Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland over een tekst die aan de overige leden van de Eurogroep kan worden voorgelegd.

Nederland, Duitsland en een aantal andere landen zijn tegen de uitgave van eurobonds. Zuid-Europese lidstaten van de Eurogroep zijn daar voor. De verwachting is nu dat rond 21.30 uur de vergadering van alle negentien landen begint.

OPEC en Rusland beëindigen olieprijzenoorlog en willen productie verlagen

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen gaan de olieproductie verlagen met meer dan 10 procent. De olieprijs is ingestort door de coronacrisis en een prijzenoorlog tussen Rusland en OPEC-leider Saudi-Arabië.

De dagelijkse olieproductie moet met 10 tot 11 miljoen vaten wordt teruggebracht om de verminderde vraag op te vangen en de prijs op te krikken. De productiebeperking geldt mogelijk tot 2022.

De OPEC wil ook andere olieproducerende landen overhalen mee te doen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Noorwegen. Rusland zou erop staan dat de VS meedoet. Die landen zouden samen nog eens vijf miljoen vaten moeten inleveren. Op de G20-top van energieministers van vrijdag zouden beslissingen kunnen vallen.

Na de bekendmaking van het OPEC-besluit daalde de olieprijs tot 32 dollar voor een vat Brent-olie, na eerder vandaag nog met 10 procent te zijn gestegen. De oliemarkt lijkt geschrokken van de enorme impact van de coronacrisis op de olievraag en de verhoudingsgewijs magere inzet van de OPEC.

Boris Johnson is van de intensive care

De Britse premier Boris Johnson is van de intensive care af. Hij is naar eigen zeggen "extreem goed gehumeurd".

Johnson werd zondagavond opgenomen in het ziekenhuis. Hij had toen al ruim een week klachten van het coronavirus.

Maandag werd hij overgeplaatst naar de IC. Hij heeft wel zuurstof toegediend gekregen, maar volgens Downing Street 10 is hij niet beademd.

Johnson ligt nog wel in het ziekenhuis. Hij zit nog in de beginfase van zijn herstel, aldus een verklaring, en wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Merkel spreekt zich uit tegen eurobonds

De Duitse bondskanselier Merkel verwerpt het voorstel van Italië om de reparatie van de economische schade door de corona-uitbraak te financieren met eurobonds. Dat zijn obligaties die door de landen in de eurozone gezamenlijk worden uitgegeven. Ze heeft haar standpunt vandaag besproken met de Italiaanse premier Conte. Italië en Frankrijk zijn de belangrijkste voorstanders van de uitgave van eurobonds.

"We zijn het erover eens dat er in Europa, dat door een van zijn moeilijkste perioden gaat, dringend behoefte is aan solidariteit. Duitsland is vastbesloten solidariteit te tonen. Over de instrumenten die daar geschikt voor zijn, bestaan verschillen van mening. U weet dat ik geen voorstander ben van een gezamenlijke schuld." Ze zei ook dat er andere manieren zijn om solidair te zijn en dat ze het vertrouwen heeft dat er een goede oplossing komt.

De Europese ministers van Financiën praten vanavond over de financiering van het economisch herstel. Nederland en andere noordelijke landen van de eurogroep zijn net als Duitsland tegen eurobonds.

Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, pleitte vandaag voor het inzetten van andere instrumenten. "Ik vind niet dat we ons op coronabonds moeten blindstaren", ze ze in Le Parisien.

Zomerstop GTST gaat eerder in

Het seizoen van Goede tijden, slechte tijden stopt dit jaar eerder dan de bedoeling was. De laatste aflevering is vanwege de coronacrisis al op 28 mei te zien. Dat heeft actrice Caroline de Bruijn bekendgemaakt op het Instagram-kanaal van de RTL-soap. De laatste aflevering van dit seizoen stond eigenlijk eind juni gepland.

"Jullie weten het vast allemaal al, maar onze opnames liggen al een paar weken stil. Ook wij moeten ons aan de regels houden", zegt De Bruijn in een videoboodschap. "In de afgelopen weken hebben we met zijn allen heel hard nagedacht of er misschien toch een creatieve oplossing te bedenken is om te kunnen gaan draaien. Maar door de beperkingen die op dit moment gelden en die vast ook nog wel enige tijd van kracht zullen zijn, is dit eigenlijk niet mogelijk."

Coronavragentest op Thuisarts op gezondheidsklachten te beoordelen

De medische informatiesite Thuisarts heeft een test op zijn website gezet met vragen over corona. Aan de hand van vier vragen wordt beoordeeld of iemand gezondheidsklachten heeft die bij corona passen. Daarna volgt een op de antwoorden toegespitst advies.

De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de vereniging van huisartsen in Nederland.

Bravis Ziekenhuis verviervoudigt testcapaciteit: 'bizar veel'

In het laboratorium in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal kunnen de komende tijd veel meer coronatests worden gedaan dan de afgelopen periode, dankzij een nieuw apparaat. "We kunnen wel 2000 tests per dag doen. Dat is landelijk gezien bizar veel", zegt Bram Diederen, arts-microbioloog en directeur van het lab tegen Omroep Brabant.

Voorheen konden er ongeveer 500 monsters per dag worden onderzocht. Het duurde twaalf uur voor de uitslag bekend was. Met het nieuwe testapparaat kunnen 1500 buisjes meer worden afgenomen. Een uitslag waaruit blijkt of iemand besmet is met het coronavirus volgt al na vier uur.

Diederen is heel blij met de nieuwe aanwinst. "Het grote voordeel is dat je nu veel meer monsters kunt testen en dat het personeel minder handelingen hoeft te verrichten. Alles wat normaal in het laboratorium werd gedaan om het coronavirus op te sporen is nu bijna helemaal overgenomen door één apparaat."

Kaartactie voor mensen met verstandelijke handicap

De instelling voor mensen met verstandelijke beperking 's Heeren Loo start een kaartactie voor haar meer dan 14.000 cliënten. Ze mogen sinds twee weken geen bezoek meer ontvangen, of ze nu thuis wonen of in een woonzorgpark, en de dagbesteding is dicht.

"Wat is er dan leuker om een kaartje te krijgen, een besef dat mensen aan je denken", zegt 's Heeren Loo. Ook tekeningen zijn welkom.

Dit staat coronapatiënten te wachten die aan de beademing moeten

Internisten behandelen momenteel vooral patiënten die longproblemen hebben als gevolg van besmetting met het coronavirus. In dit voorlichtingsfilmpje wordt uitgelegd wanneer patiënten aan de beademing moeten en welke gevolgen dat heeft.

Voorlichtingsvideo Nederlandse Internisten Vereniging en Erasmus MC

Frankrijk verdubbelt investeringen in de economie om uit de coronacrisis te komen

Frankrijk trekt in totaal 100 miljard euro uit om de economie te stimuleren en de coronacrisis te boven te komen. Dat heeft minister van Economische Zaken Bruno Le Maire tegen de zakenkrant Les Echos gezegd. Het bedrag is ruim twee keer zoveel als de hulpgelden die eerder werden aangekondigd: 45 miljard.

De gevolgen zijn wel desastreus voor de Franse schatkist en overheidsfinanciën, zegt Le Maire. Het begrotingstekort loopt op tot 7,6 procent, de staatsschuld eindigt dit jaar op 112 procent van het binnenlands product.

De economische groei zal dit jaar uitkomen op -6 procent. "Maar dat is nog met een slag om de arm. Hoe langer de quarantaine gaat duren, hoe groter de economische krimp'', aldus Le Maire.

Kabinet eist gezondheidsverklaring voor passagiers uit risicogebieden

Mensen die uit risicogebieden zoals New York en Italië naar Nederland komen, moeten een gezondheidsverklaring hebben. Vanaf 17 april mogen alleen nog passagiers met zo'n verklaring het land in, zei minister Van Niewenhuizen na het ministeriële crisisberaad.

De verklaring moet vooraf worden gevraagd door de luchtvaartmaatschappij. Aan boord krijgen passagiers voortaan te horen welke maatregelen hier gelden.

Van Nieuwenhuizen voegde er nog aan toe dat iedereen die uit een risicogebied aankomt op Schiphol het "dringend advies" krijgt om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Dat gold al voor de VS.

Eurogroep dicht bij compromis over steun aan zwaar getroffen landen

De landen van de Eurogroep zijn dicht bij een compromis over financiële steun aan zwaar door de corona getroffen landen. "We zijn dicht bij een oplossing", zei de Portugese voorzitter van de Eurogroep Centeno. "Ik vertrouw erop dat we er uitkomen en compromisbereidheid tonen, het fundament van onze unie."

Ook zijn Duitse collega Scholz klonk optimistisch. "Het lijkt erop dat een overeenkomst mogelijk is. In ieder geval heeft de pauze bijgedragen aan het vergroten van de bereidheid van iedereen om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen."

Ook minister Hoekstra zei dat hij "met enig optimisme' aan de videovergadering begint. Zal het weer nachtwerk worden?

Hoekstra 'videovergadert' weer: my guess is as good as yours

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman maandag naar Caribisch gebied

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt maandag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Defensie zet het schip in om ondersteuning te bieden in de coronacrisis. De bedoeling is dat het drie maanden blijft, maar langer kan ook. De lokale overheden van het Caribisch deel van Nederland hebben de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken ingediend bij Defensie.

De Karel Doorman gaat logistieke ondersteuning bieden aan het al aanwezige schip Zr.Ms. Zeeland. Ook beschikt het schip over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij spoedzorg die niet aan het coronavirus is gerelateerd.

Zr.Ms. Karel Doorman wordt versterkt met helikopters van de luchtmacht voor medisch transport en medische evacuaties, een medisch team met chirurgische capaciteit, een medisch team voor basiszorg aan de wal en drones. Daarnaast gaan er marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen mee.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een marineschip in het gebied. Nederland gaat daarmee samenwerken.

Sluiting dreigt voor een derde van de theaters en concertpodia

Een derde van de Nederlandse theaters en podia dreigt te moeten sluiten als het kabinet en de gemeenten niet voor 1 juni met steun over de brug komen. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) en het Vlakke Vloer Platform (VVP). Ze peilden de financiële situatie bij meer dan 140 theaters en concertgebouwen.

Door de bezuinigingen die de sector de afgelopen jaren te verwerken kreeg, hebben veel podia geen reserves meer. Door de coronacrisis komt er geen cent meer binnen, terwijl kosten, zoals die voor huur en personeel, wel doorlopen.

De VSCD en VVP waarschuwen dat de financiële ellende na 1 juni niet voorbij is. Het coronavirus zal tot "minimaal december van dit jaar" gevolgen hebben.

'Vergeet ons niet', klinkt de roep vanaf het Afrikaanse continent

Afrika dreigt het onderspit te delven in de wedloop voor medische apparatuur en testen die nodig zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvoor waarschuwen autoriteiten in Afrikaanse landen. Als het virus in Afrika niet onder controle wordt gebracht, blijft het ook voor de rest van de wereld een probleem, aldus de waarschuwing.

Medische apparatuur is schaars op het continent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in heel Afrika 5000 intensivecarebedden beschikbaar. Dit betekent dat er vijf bedden zijn op een miljoen mensen, waar Europa er 4000 heeft. Elf van de 54 Afrikaanse landen hebben zelfs niet één IC-bed. Het aankopen van medische materialen en testapparatuur op de mondiale markt is bovendien lastig.

"We kunnen niet verwaarloosd worden", zegt het hoofd van de Afrikaanse centra voor Ziektebestrijding en Preventie. "De wereld zal onveilig blijven, en het is bijzonder naïef als landen denken dat ze covid-19 kunnen controleren in hun eigen land, maar niet in Afrika."

In Uganda is de lockdown dusdanig streng dat ook zieken niet vervoerd mogen worden. Een zwangere vrouw slaagde er daardoor niet in het ziekenhuis te bereiken en overleed.

Overleden omdat de kraamkliniek onbereikbaar was door het coronavirus

Polen verplicht mond- en neusbedekking in openbaar

Iedereen in Polen die zich in het openbare leven begeeft, is vanaf volgende week verplicht mond- en neusbedekking te dragen. De regel geldt onder meer buiten, op het werk, in het openbaar vervoer en in winkels.

Het gebruik van mondkapjes biedt niet in alle gevallen bescherming, zei het RIVM eerder. Alleen professionele mondkapjes met FFP2-filters hebben nut. Dit zijn de mondkapjes die door medisch personeel worden gedragen als ze iemand met het coronavirus behandelen. De mondkapjes zijn alleen correct aan te brengen met kennis van zaken en moeten regelmatig worden vervangen. Alle andere mondkapjes bieden volgens het RIVM ten onrechte een gevoel van veiligheid.

Oostenrijkse minister steunt Hoekstra in eurobonds-discussie

Minister Hoekstra van Financiën krijgt bij het overleg van de Eurogroep over het uitgeven van eurobonds in verband met de coronacrisis vandaag openlijk steun van Oostenrijk. "Nederland staat met z'n verzet tegen de eurobonds niet alleen", zei de Oostenrijkse minister van Financiën Blümel voorafgaand aan het overleg. "Eurobonds waren slecht, zijn slecht en zullen altijd slecht blijven."

De ministers moeten vandaag een knoop doorhakken over de financiële steun voor landen die zwaar door het coronavirus zijn getroffen. Er moet een noodpakket komen voor burgers, bedrijven en landen. De politieke spanning zit bij de vraag welke financiële instrumenten moeten worden ingezet. Italië wil het liefst gemeenschappelijke Europese staatsleningen (eurobonds), terwijl Nederland en nog acht andere landen onder voorwaarden de pot met geld van het noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) ter beschikking willen stellen.

Gisterochtend vroeg liepen de onderhandelingen na een marathonoverleg van 16 uur vast, omdat aan de ene kant Nederland en aan de andere kant Italië niet bereid waren om water bij de wijn te doen. De woede van Italië richtte zich op Hoekstra als boegbeeld van het verzet tegen de uitgave van eurobonds.

Matrassenfabrikant gaat mondkapjes maken: 'een keer wat anders'

Zo'n 400 Nederlandse bedrijven gaan mondkapjes maken voor dokters en verpleegkundigen die met corona-patiënten werken. Eén van die bedrijven is een matrassenfabrikant die zijn apparatuur aanpast om mondkapjes te produceren.

Matrassenfabrikant wordt producent mondkapjes

Concertgebouworkest: doe mee met #wilhelmus2020 op Koningsdag

Het Koninklijk Concertgebouworkest nodigt iedereen uit om op 27 april, Koningsdag, samen het Wilhelmus te zingen. Het orkest wil de nationale feestdag in deze moeilijke periode met een "groots en positief gebaar van saamhorigheid" beginnen.

Het zingen begint om klokslag 10.00 uur. Deelnemers wordt gevraagd vanuit het raam, vanaf het balkon of in de tuin mee te doen.

Afgelopen weken twintig corona-gerelateerde strafzaken behandeld

Twintig corona-gerelateerde strafzaken zijn de afgelopen drie weken behandeld via het snelrecht, meldt de Raad voor de Rechtspraak. In de zaken van dertien verdachten is inmiddels uitspraak gedaan. De straffen variëren van 3 weken tot een half jaar cel, al dan niet gedeeltelijk voorwaardelijk.

Het gaat daarbij om verdachten die met opzet hoestten en spuugden tijdens hun aanhouding, na bijvoorbeeld een winkeldiefstal. De rechtbank Midden-Nederland legde verdachten tot zes maanden cel op.

Aantal coronapatiënten op de IC 'is stabiel', ondanks lichte toename

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer iets toegenomen. Vandaag liggen er 9 mensen meer op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1417 bedden bezet, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Gisteren nam het aantal coronapatiënten op de IC's voor het eerst af: toen lagen er 16 coronapatiënten minder op de intensive care dan de dag daarvoor, afgelopen dinsdag. Toen lagen er 1424 coronapatiënten op de IC's in Nederland.

"Het is eigenlijk stabiel", zegt Ernst Kuipers van het coördinatiecentrum. "Als het zo blijft, zitten we nu op de piek". Volgens hem is het onduidelijk hoelang deze "plateaufase" duurt.

Van de 1417 coronapatiënten liggen er 56 in Duitsland op een IC. "Er is discussie over of je patiënten naar Duitsland moet verplaatsen, maar we zien dat er IC's zijn die erg onder druk staan", zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is volgens hem te vroeg om patiënten terug te halen uit Duitsland. "Pas als het echt consequent en stabiel daalt, kunnen we dat doen."

Het aantal coronapatiënten op gewone ziekenhuisafdelingen is iets minder dan gisteren: het zijn er nu ongeveer 2731, 34 minder dan gisteren.

Oproep Nederlandse bisschoppen: luid zondag om 12.00 uur de klokken

De bisschoppen in Nederland roepen de parochies op om zondag van 12.00 uur tot 12.15 uur de klokken te luiden. Het is bedoeld als bemoediging voor ieder die het hoort en als oproep om "samen Pasen te beleven". Nu het belangrijkste feest van christenen niet in de kerken kan worden gevierd, is het een manier om in gebed met elkaar verbonden te zijn, zeggen de bisschoppen.

Ook andere kerkgenootschappen zijn uitgenodigd mee te doen.

TLN: Eenderde omzetverlies voor transporteurs en logistieke bedrijven

Transporteurs en logistieke bedrijven lijden sinds het uitbreken van de coronacrisis omzetverliezen van gemiddeld 32 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Transport- en Logistiek Nederland onder 1100 bedrijven.

TLN noemt het beeld "zeer wisselend". Logistieke bedrijven rond de sierteelt melden soms wel een teruggang met meer dan 90 procent. Bijna een kwart van de bedrijven zegt noodgedwongen afscheid te moeten nemen van personeel. In meer dan 10 procent van de gevallen gaat het om meer dan een derde van al het personeel.

TLN wil zijn 'coronamonitor' de komende tijd vaker herhalen om te zien hoe het beeld van de transportsector zich ontwikkelt.

Blok doet appèl op Marokko om Nederlanders terug te halen

Minister Blok van Buitenlandse Zaken doet een oproep aan Marokko om van de daar gestrande Nederlanders de schrijnende gevallen terug te laten keren. Marokko ging op 20 maart op slot en de regering wil niet meer meewerken aan repatriëring. Eerder liet het land nog wel twee vluchten naar Frankrijk toe, maar tegen de Nederlandse overheid zegt het land 'nee'. Ongeveer tweeduizend Nederlanders in Marokko willen naar Nederland. De Alarmcentrale gaat al deze mensen bellen om te inventariseren wie schrijnende gevallen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die medicijnen nodig hebben of een ziek familielid in Nederland hebben.

In totaal hadden zich 25.000 mensen gemeld die in het buitenland vast zitten en naar Nederland willen. Buitenlandse Zaken schat dat de helft inmiddels terug is. Drieduizend mensen konden terugreizen met behulp van Buitenlandse Zaken. Er wordt nu weer met iedereen gebeld om te controleren of iedereen ook echt al thuis is. De meeste mensen zitten vast in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, in elk land zo'n twee- tot drieduizend. Maar ook hun terugkeer komt op gang, zegt het ministerie. Vandaag zullen ook weer duizend mensen op Schiphol landen.

Blok doet klemmend beroep op Marokko

Rutte: we zijn er echt nog lang niet

Premier Rutte waarschuwt dat we er nog lang niet zijn, het grootste gevaar is dat we nu gaan verslappen. Daarom moet iedereen zich aan de maatregelen blijven houden, aldus de premier.

Rutte: zijn er nog lang niet, grootste gevaar is dat we gaan verslappen

'Niet te vroeg conclusies trekken over verpleeghuis'

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheids) waarschuwt dat het te vroeg is om conclusies te trekken over wat er in in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek is gebeurd. Dat zei hij in een eerste reactie op het nieuws dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een onderzoek opent naar sterfgevallen in het verpleeghuis. De NRC schreef gisteravond dat bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen daar de afgelopen drie weken is overleden, vermoedelijk allemaal aan corona.

"Ik heb vanmorgen ook even contact gehad met de inspectie, laten we eerst de feiten op orde hebben voordat we er conclusies aan verbinden", zegt De Jonge. "In deze tijd vinden ook overlijdens plaats door griep."

"We weten dat verpleeghuizen kwetsbaar zijn daarom hebben we ook maatregelen genomen. Verpleeghuizen werken ongelooflijk hard. We weten dat een uitbraak in een verpleeghuis een groot effect kan hebben, dat is ontzettend verdrietig voor al die naasten, voor al die familieleden die daarmee te maken hebben op dit moment".

De Jonge over de Leeuwenhoek: niet te snel conclusies trekken

Rutte: kans op terugkeer naar normale leven op korte termijn nul

Op een persconferentie na de ministerraad heeft premier Rutte uitgelegd dat het nog lang kan duren voordat het normale leven kan worden hervat. Hij denkt dat we in elk geval voorlopig moeten wennen 'aan het nieuwe normaal', zei hij op de vraag of de kans bestaat dat de beperkingen nog tot in de zomer voortduren en of mensen een zomervakantie kunnen boeken. De kans dat het op 28 april weer wordt zoals voor de coronacrisis is volgens hem "nul". Hij hoopt wel dat de maatregelen iets verruimd kunnen worden, maar ook dat is niet zeker.

Rutte: kans nul dat 28 april normale leven hervat

Ruim 6 miljoen Amerikanen vragen uitkering aan

Ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroegen de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aan, omdat ze door de coronacrisis hun baan hebben verloren. Daarmee lag het aantal eerste aanvragen voor een uitkering iets onder het recordaantal van bijna 6,9 miljoen verzoeken een week eerder. Economen hielden voor deze week rekening met 5,5 miljoen nieuwe verzoeken.

Persconferentie Rutte begint zo

Premier Rutte geeft omstreeks 14.45 uur een persconferentie. Die is te bekijken in deze livestream. Later vanmiddag is het kabinetscrisisberaad over de gevolgen van het coronavirus.

Inspectie onderzoekt sterfgevallen in Rotterdams verpleeghuis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd opent een onderzoek naar sterfgevallen in een Rotterdams verpleeghuis. De NRC schreef gisteravond dat bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen in verpleeghuis De Leeuwenhoek de afgelopen drie weken is overleden, vermoedelijk allemaal aan corona.

Een woordvoerder van het verpleeghuis bevestigde tegenover de NRC dat er "inmiddels een groot aantal bewoners is overleden", maar wil niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Volgens de krant zijn het zo'n vijftien mensen en komen er bijna dagelijks sterfgevallen bij.

Bank of England zet geldkraan voor overheid wagenwijd open

De Britse overheid kan ongelimiteerd ponden opnemen bij de Britse centrale bank. De maatregel is genomen om op korte termijn ruimte te creëren om de economie te stimuleren.

Het is een omstreden besluit. In de economische wereld wordt gewaarschuwd dat het kan leiden tot 'Zimbabwaanse toestanden'. Als de overheid ongelimiteerd geld kan uitgeven, kan dat de waarde van de munt ondermijnen en leiden tot hyperinflatie, zoals onder meer in Zimbabwe is gebeurd.

Het gaat om een faciliteit waarbij de overheid normaal gesproken over een bedrag van zo'n 400 miljoen euro kan beschikken. Nu wordt het plafond geschrapt en kan de overheid in theorie over oneindig veel geld beschikken. Bij de crisis in 2008 werd een vergelijkbare maatregel genomen en nam de overheid een bedrag van bijna 23 miljard euro op.

De centrale bank benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is en dat de Britse overheid voornamelijk op de markt geld blijft lenen door staatsobligaties uit te geven. Als de overheid gebruik maakt van de faciliteit dan moet het geld ook weer worden terugbetaald, uiterlijk voor het eind van het jaar.

Airbnb blokkeert gebruik in Groot-Brittannië

Airbnb gaat in Groot-Brittannië strenger optreden tegen mensen die tijdens de coronacrisis toch een huis willen verhuren. Het platform blokkeert het gebruik van de site voor alle Britten. Alleen voor de mensen die in een vitale beroepsgroep werken, maakt Airbnb een uitzondering.

Eerder blokkeerde Airbnb al kamers in gedeelde huizen. Toch kreeg het platform kritiek van de Britse minister van Toerisme omdat gebruikers hun huis aanboden als 'isolatieverblijf'. Daarom komt het bedrijf met de nieuwe maatregel. Die blijft in ieder geval tot 18 april van kracht.

RIVM: 148 coronapatiënten overleden

Er zijn 237 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 308 nieuwe patiënten. De laatste keer dat dit aantal onder de 250 lag, was op 23 maart. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 7972.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 148, meldt het RIVM. Dat is er een meer dan gisteren, toen er 147 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2396 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1213. In totaal zijn er nu 21.762 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

De cijfers van 9 april

'1,5 meter afstand niet genoeg bij fietsen en wandelen'

Wie samen wil fietsen of wandelen moet veel meer afstand houden dan 1,5 meter. Dat zeggen onderzoekers van de TU Eindhoven en de KU Leuven.

De onderzoekers simuleerden de vrijgekomen speekseldeeltjes van iemand die hoest. Daaruit bleek dat de wolk van druppeltjes tijdens het wandelen of joggen in de lucht blijft hangen. Wie op 1,5 meter afstand loopt ademt de druppeltjes dan alsnog in.

De afstandsregel van 1,5 meter zou dus vooral effectief zijn bij mensen die stilstaan. Volgens de onderzoekers moeten mensen bij het wandelen zeker 4 à 5 meter afstand te houden, bij joggen en rustig fietsen 10 meter en bij hard fietsen zeker 20 meter.

De onderzoekers hebben hun onderzoek nog niet gepubliceerd of aan journalisten laten zien. De NOS heeft vandaag tevergeefs naar meer gegevens gevraagd.

Speciale vrachtluchtbrug tussen Amsterdam en China

KLM en Philips zetten de komende weken een speciale vrachtluchtbrug op tussen Amsterdam en China voor medische apparatuur.

Door het wegvallen van zo'n 90 procent van de vluchten tussen Europa en Azië is er een groot tekort aan vrachtcapaciteit ontstaan. Dat terwijl er juist tijdens de coronacrisis een noodzaak is om medische apparatuur snel tussen China en Europa te vervoeren.

"In combinatie met de bestaande luchtbrug naar de VS, kunnen we nu essentiële medische producten en benodigdheden sneller vervoeren tussen de VS, Europa en China, en daarmee zorgverleners sneller helpen bij hun moeilijke taak om het coronavirus te bestrijden", zegt Philips-topman Frans van Houten.

KLM gaat twee keer per week vliegen naar Peking en drie keer per week naar Shanghai. Daarmee ontstaat 250 ton aan extra vrachtcapaciteit per richting per week.

Speciaal voor de vrachtvluchten worden twee oude Boeing 747-combitoestellen weer van stal gehaald. De luchtbrug start op 13 april en zal in ieder geval zes tot acht weken blijven.

Honderden 'zorgheldenauto's' beschikbaar gesteld

Bedrijven door het hele land stellen auto's beschikbaar voor zorgmedewerkers die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan. Niet alleen komen zij lastiger op hun werk omdat er minder treinen en bussen rijden, ook is het risico op besmetting groter bij reizen per ov.

Inmiddels zijn er zeker 630 auto's beschikbaar, maar daarmee is nog niet iedereen geholpen. Er staan nog zo'n 200 zorgmedewerkers op de wachtlijst en de aanmelding is tijdelijk stopgezet. "We kregen zoveel aanvragen voor een auto, dat we het voor nu stop hebben gezet. Maar bedrijven kunnen zich nog steeds bij ons aanmelden als ze auto's beschikbaar willen stellen", zegt een woordvoerder van initiatiefnemer auto.nl tegen NH Nieuws.

Selena Brouwer uit Amsterdam rijdt sinds een week in een zogenoemde 'zorgheldenauto'. Ze werkt op de spoedeisende hulp in Purmerend en heeft nu een auto nodig om daar te komen. "Er rijden gewoon minder bussen. Als mijn dienst iets uitloopt, wat bijna altijd zo is, mis ik de bus en moet ik zo drie kwartier wachten op de volgende", vertelt Selena. "Als ik een ochtenddienst heb, kan ik niet eens op tijd komen. Nu is dat opgelost."

De auto's worden voor drie maanden kosteloos uitgeleend. Ook de benzine en parkeren zijn in veel gevallen gratis.

CBS: aantal faillissementen gestegen in de eerste week van april

In de eerste week van april (30 maart tot en met 3 april) zijn er 69 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 25 meer dan in de week daarvoor (23 tot en met 27 maart), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de tweede wekelijkse update van het aantal uitgesproken faillissementen.

De meeste faillissementen vonden afgelopen week plaats in de horeca, 15 bedrijven gingen in die sector failliet. Volgens het CBS is dat het hoogste aantal faillissementen per week in deze branche tot nu toe dit jaar. In de eerste 13 weken van het jaar gingen er per week gemiddeld 3,5 horecabedrijven failliet.

Weinig verschil nog met 2019

Tot nu toe zijn de faillissementscijfers voor 2020 nog niet heel anders dan voor 2019. Ter vergelijking: in de eerste 14 weken van dit jaar zijn er 836 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 8 minder dan in dezelfde periode van 2019. Er zit altijd een vertraging in de cijfers, omdat het CBS alleen faillissementen meetelt die zijn uitgesproken door de kantonrechter. Faillissementsaanvragen zitten hier niet in.

Sinds 2017 is de trend van het aantal faillissementen redelijk vlak. In 2013 was er vanwege de economische crisis een piek, met in totaal 12.306 faillissementen. Daarna daalde het min of meer tot het niveau dat tot nu toe gebruikelijk is, rond de 3200 faillissementen per jaar.

Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen

Onder normale omstandigheden meldt het CBS die cijfers elke maand, maar door de coronacrisis en de impact daarvan op het bedrijfsleven brengt het statistisch bureau de cijfers nu elke donderdag om 12.00 uur naar buiten.

Hoe is het nu in Wuhan?

In Wuhan, de stad in China die het zwaarst is getroffen door de coronacrisis, wordt het dagelijks leven weer opgepakt na 76 dagen lockdown. Maar de angst dat het virus terugkomt, is er nog wel. Daarom mag nog steeds niet iedereen zomaar overal naartoe.

Correspondent Sjoerd den Daas is in Wuhan en laat zien hoe de inwoners de draad toch weer proberen op te pakken:

Kijk terug: correspondent Sjoerd den Daas beantwoordt vragen over Wuhan

Dodental Spanje loopt op tot 15.238

De afgelopen 24 uur zijn er 683 nieuwe coronadoden gemeld in Spanje. Daarmee komt het totale aantal bevestigde overleden coronapatiënten op 15.238, meldt de Spaanse zorgautoriteit.

Voor zover bekend zijn 152.446 mensen besmet geweest met het virus. Zo'n 52.000 personen zijn genezen verklaard. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen door de pandemie.

Franse hoteliers uit de kleren voor steun

Nu hun gasten massaal wegblijven, vragen acht Franse hoteliers op een bijzondere manier om steun: door naakt te poseren voor hun hotels. "Als er niks wordt gedaan, is er morgen een economische epidemie", zegt hotelbaas Frédéric Lelong uit het West-Franse Châtelaillon-Plage tegen Le Parisien. Lelong haalt driekwart van zijn omzet in de vijf maanden na Pasen. "Zonder die inkomsten kan ik de rekeningen van dit jaar nooit betalen."

De hoteliers willen dat verzekeringsmaatschappijen hun verliezen dekken, zoals ze zouden doen als er sprake was van een natuurramp. Ook willen ze minder belasting betalen en willen ze hun leningen een jaar later aan banken kunnen terugbetalen.

283 nieuwe sterfgevallen in België

In België zijn de afgelopen 24 uur 283 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus, zo meldt de VRT. Het totale dodental van geregistreerde coronapatiënten is daarmee opgelopen tot 2523.

Er zijn in Belgische ziekenhuizen de afgelopen dag 459 coronapatiënten opgenomen, tegenover 483 die het ziekenhuis hebben verlaten. Op de intensive care liggen 1285 patiënten, dat zijn er 9 meer dan gisteren. In totaal zijn nu 5590 personen in België opgenomen in het ziekenhuis voor covid-19.

'Het gaat beter met premier Johnson'

De Britse premier Johnson is aan de beterende hand, zegt een van zijn collegaministers. "Het gaat beter met hem", zegt minister Oliver Dowden van Cultuur. "Hij is stabiel, zat rechtop en had contact met medisch personeel."

De 55-jarige coronapatiënt werd zondag opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij kampte met hardnekkige symptomen. Een dag later werd hij overgeplaatst naar de intensive care. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vervangt de premier totdat hij weer beter is.

Groningse sekswerkers op zoek naar andere baan

Veel prostituees in Groningen zijn op zoek naar een andere baan nu ze hun werk niet meer kunnen doen vanwege het coronavirus, schrijft RTV Noord.

Evert Sulman van hulpinstantie Het Overweeghuis heeft een oproep gedaan op sociale media: wie heeft er een baan voor deze vrouwen? "Daar kwamen vanuit verschillende regio's reacties op", zegt hij tegen de regionale omroep. Inmiddels is een deel van de sekswerkers aan de slag in kassen of doen ze schoonmaakwerk.

Ook de gemeente Groningen wil sekswerkers helpen. Zo hoeven ze tijdelijk geen raamhuur te betalen. Een wethouder van de gemeente zegt te werken aan extra maatregelen voor prostituees die niet in aanmerking komen voor de bijzondere bijstand voor zzp'ers.

Hoekstra: EU-ministers kunnen het over een hoop eens worden

Er zijn genoeg coronamaatregelen waar de EU-ministers van Financiën het over eens kunnen worden, zegt minister Hoekstra. De videovergadering tussen de ministers werd gisteren opgeschort omdat ze er niet uit kwamen, maar vandaag gaan ze weer verder.

Ze praten over drie maatregelen: leningen van het ESM-noodfonds voor getroffen EU-landen als Italië, een garantiefonds voor bedrijfsleningen van de Europese Investeringsbank en het door de EU voorgestelde programma voor werktijdverkorting. Een vangnet ter waarde van zo'n 500 miljard euro.

'Eurobonds onbespreekbaar'

Hoekstra: "Er is echt nog wel wat te bespreken, zoals de steunpakketten uit het noodfonds ESM. Maar er zijn voor ons ook zaken onbespreekbaar, zoals de eurobonds. Wij zullen benadrukken dat wij daar geen heil in zien."

Hoekstra wil duidelijke afspraken, want je kunt het geld maar één keer uitgeven. En als het op is, is het op, zegt hij. Een brede Kamermeerderheid heeft dezelfde opvattingen als het kabinet. Hoekstra: "En dat is belangrijk want in Nederland is de Kamer uiteindelijk de baas."

De minister zegt dat het wel lastiger is om het via een videovergadering met elkaar eens te worden. "Het is toch echt anders zonder persoonlijk contact. Je kunt niet in een ander kamertje gaan zitten om even met iemand bij te praten. Of iemand aankijken en op de schouder slaan", zegt hij.

Nederland is niet van plan grote tijdsdruk op het proces te zetten. Hoekstra: "Als er meer tijd nodig is dan nemen we meer tijd."

Correspondent live vanuit Wuhan

Vanaf ongeveer 10.00 uur beantwoordt onze correspondent Sjoerd den Daas live vragen vanuit Wuhan. Hij is in de Chinese miljoenenstad waar de corona-uitbraak begon. De lockdown is daar na 76 dagen gisteren opgeheven.

'Spanje gaat buitenlands toerisme weren'

De Spaanse regering werkt aan een plan om buitenlands toerisme deze zomer te weren, dat meldt de Spaanse krant ABC. De Spanjaarden zelf worden aangemoedigd in eigen land op vakantie te gaan.

De krant zegt zich te baseren op bronnen binnen de Spaanse regering, ook al is er nog geen enkele officiële bekendmaking van de vermeende plannen. Vorig jaar werd Spanje bezocht door 84 miljoen toeristen.

Normaal gesproken zouden deze periode ook veel Spanjaarden onderweg zijn om de christelijke Heilige Week te vieren. Semana Santa, zoals ze het in Spanje noemen, wordt daar groots gevierd. Met name de steden Málaga en Sevilla staan bekend om hun processies. Maar correspondent Rop Zoutberg twittert dat het nu rustig blijft op de snelwegen.

Toch meer vergaderen in Tweede Kamer?

Door de coronacrisis is het aantal vergaderingen in de Tweede kamer de afgelopen tijd drastisch ingekort. Maar dat gaat misschien veranderen.

Elke week is er nu alleen nog een plenair debat over de coronacrisis en soms een commissievergadering. Maar daardoor stapelen belangrijke wetsvoorstellen zich op. Ook moet het kabinet democratisch worden gecontroleerd. Zo is bijvoorbeeld nog niet gedebatteerd over het besluit van minister Van Nieuwenhuizen om de opening van vliegveld Lelystad opnieuw uit te stellen.

Vanmiddag wordt er besproken hoe het nu verder moet. Een van de opties is om twee of drie dagen per week te debatteren, waarvan een of twee dagen in een aangepaste zaal waar Kamerleden ruime afstand kunnen houden.

Digitale vergaderingen lijken minder voor de hand te liggen, omdat die in het openbaar moeten worden gehouden.

Nederlandse bedrijven zetten in op productie van mondkapjes

De productie van miljoenen mondkapjes op Nederlandse bodem krijgt vorm. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond gestampt, twee bij filterproducent Afpro in Alkmaar en twee bij beddenfabrikant Auping in Deventer. Dat bevestigt topman van Auping Jan-Joost Bosman na berichtgeving in Trouw.

De beddenfabrikant verwacht over enkele weken honderdduizenden mondkapjes per week te produceren. Directeur Bosman zegt niet te willen verdienen op de kapjes. "We maken alle kosten inzichtelijk voor de overheid. Winst is niet aan de orde", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. De directeur legt uit dat zijn bedrijf ook gedeeltelijk stil is gevallen door de crisis. "Met de productie van de kapjes, kunnen we onze medewerkers aan het werk zetten en komen we door deze tijd heen."

William en Kate videobellen met Britse leerlingen

Koninklijke verrassing voor Britse schoolkinderen

KLM verwacht komende maanden 90 procent minder vluchten

Air France-KLM verwacht in april en mei 90 procent van de geplande vluchten niet te kunnen uitvoeren. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartmaatschappij al 54 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar als gevolg van de coronacrisis.

Mensen die een reis hadden geboekt, krijgen een voucher. Als ze die na een jaar niet hebben gebruikt, krijgen ze hun geld terug.

Economieredacteur Nik Wouters noemt de cijfers dramatisch. "Maar de Franse en de Nederlandse staat gaan dit bedrijf echt niet laten vallen. Er lopen gesprekken over hoe ze de luchtvaartmaatschappij kunnen helpen", zegt Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

Dip voor moederbedrijf Thuisbezorgd in maart

Maaltijdbezorgbedrijf Takeaway.com, het bedrijf achter de Nederlandse site Thuisbezorgd, heeft een dip gehad in het aantal orders in maart. Veel restaurants sloten de deuren en vanuit kantoren werden er minder lunches en maaltijden besteld. Ook had het bedrijf last van DDoS-aanvallen, waardoor honderdduizenden bestellingen werden geraakt.

Aan het eind van de maand krabbelde het aantal bestellingen op, ook omdat steeds meer restaurants bezorgen. Over het hele eerste kwartaal boekte het bedrijf in Nederland een gunstig resultaat: er kwamen 10 miljoen maaltijdbestellingen in Nederland binnen, dat is 11 procent meer dan een jaar geleden.

'Doodgravers graven gat na gat in Jakarta'

Nabestaanden van een covid-19-slachtoffer rouwen op een begrafenis in Jakarta

Indonesië staat in de top-5 van landen met meeste inwoners ter wereld. Daar staat het aantal coronabesmettingen op ruim 2900 en er zijn zeker 240 mensen overleden; de helft in de hoofdstad Jakarta. Relatief lage cijfers, maar op de begraafplaatsen in Jakarta is het veel drukker dan volgens de officiële cijfers het geval zou moeten zijn, vertelt correspondent Annemarie Kas.

"De doodgravers graven gat na gat", vertelt ze vanaf een begraafplaats. "Het is nog geen 10.00 uur in de ochtend en er zijn hier al vijf mensen begraven. Christenen, moslims en hindoes; per geloof is er een apart veldje ingeruimd. Er zijn in de stad twee begraafplaatsen aangewezen voor slachtoffers van covid-19. Elke dag begraven ze hier zo'n twintig mensen, datzelfde geldt voor de andere begraafplaats."

Testen

Hoewel er dus heel veel mensen wonen, test Indonesië nauwelijks. Per 100.000 inwoners worden er vier mensen getest. De overheid probeert het aantal met de aanschaf van nieuwe apparatuur omhoog te krijgen, maar dat gaat nog moeizaam.

De gouverneur van Jakarta probeert al wekenlang striktere maatregelen te nemen. Hij heeft deze week toestemming gekregen van de landelijke overheid om dit te doen en riep in de tussentijd al zo veel mogelijk op om thuis te werken en binnen te blijven, vertelt Kas. "Vanaf morgen mag hij het afdwingen: de moskeeën gaan dicht, voor zover ze dat al niet waren, in het openbaar vervoer wordt geschrapt en er komen checkpoints."

KLM: 54 procent minder passagiers

KLM meldt dat het over maart 54 procent minder passagiers heeft vervoerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Vanwege de coronacrisis wordt een groot deel van de vloot aan de grond gehouden. Als gevolg daarvan verplaatste de luchtvaartmaatschappij vorige maand ruim 1,2 miljoen passagiers tegenover ruim 2,7 miljoen in maart 2019.

"Dit zijn wel heel dramatische cijfers", zegt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

In totaal ruim 2100 doden in Duitsland

In Duitsland zijn nog eens 246 overleden coronapatiënten gemeld. Het totale aantal geregistreerde doden staat daarmee op ruim 2100.

Het aantal geregistreerde besmettingen nam toe met bijna 5000 en staat nu op ruim 108.200.

Noodziekenhuis in Wuhan blijft voorlopig open

Sinds woensdag kunnen zo'n 11 miljoen inwoners van de Chinese stad Wuhan weer vrij over straat. De stad was het centrum van de wereldwijde corona-uitbraak en bleef 76 dagen lang in lockdown. De situatie is volgens de Chinese autoriteiten veilig genoeg om het openbare leven weer op te pakken. Maar uit voorzorg blijft een van de noodziekenhuizen voorlopig open, ziet correspondent Sjoerd den Daas:

Noodziekenhuis in Wuhan blijft nog even open

Vandaag ministerraad en crisisberaad

In verband met Goede Vrijdag morgen vergadert de ministerraad. De ministers komen vanochtend om 09.00 uur bijeen. Na afloop is er een persconferentie met premier Rutte.

Vanmiddag rond 16.00 uur is er kabinetscrisisberaad over de gevolgen van het coronavirus. Ook daarna wordt de pers bijgepraat.

Opnieuw bijna 2000 doden in VS

Voor de tweede dag op rij zijn er in de Verenigde Staten bijna 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dinsdag stierven 1939 inwoners, het afgelopen etmaal waren het er 1973. Daarmee komt het dodental in de VS op 14.695, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit.

Het aantal besmettingen in de VS is ook fors toegenomen en bedraagt nu ongeveer 430.000, ruim 30.000 meer dan een dag eerder. Dat is meer dan een kwart van alle coronabesmettingen in de wereld. Bijna een derde van alle gevallen in de VS is in de staat New York vastgesteld. Die wordt gezien als het epicentrum van het virus in de Verenigde Staten.

U2 doneert 10 miljoen voor Ierse beschermingsmiddelen

De bandleden van U2 hebben 10 miljoen euro gedoneerd voor beschermend materiaal voor zorgpersoneel in Ierland, heeft een woordvoerder van de Ierse band laten weten aan de Ierse publieke omroep RTÉ. De band doet mee aan een actie die door een Iers vliegtuigleasebedrijf is opgezet.

Het eerste materiaal dat met het geld is gekocht, is deze week vanuit China aangekomen in Ierland. Het ging onder meer om veertig beademingsapparaten, 60.000 beschermende brillen, 20.000 mondkapjes en een miljoen wegwerphandschoenen.

In Ierland zijn zo'n 6000 mensen besmet met het coronavirus, 235 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

Meeste scholen hebben alle leerlingen in beeld, toch met 5200 geen contact

De meeste basisscholen en middelbare scholen weten waar al hun leerlingen zijn, maar met 5200 leerlingen is er geen contact. Dat blijkt uit een peiling onder 968 schoolleiders. Op ruim 20 procent van de scholen weten schoolleiders van sommige leerlingen niet waar ze zijn, bijna 80 procent van de scholen heeft wel alle leerlingen in beeld.

'Helft van afdeling demente ouderen in Rotterdams verpleeghuis overleden'

In het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek is bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen in de afgelopen drie weken overleden, meldt NRC. Vermoedelijk zijn ze allemaal gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.

Een woordvoerder van het verpleeghuis bevestigt tegenover NRC dat er "inmiddels een groot aantal bewoners is overleden", maar wil niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Volgens de krant zijn het zo'n vijftien mensen en bijna dagelijks komen er nieuwe sterfgevallen bij.

Ook op twee andere afdelingen van De Leeuwenhoek zijn mensen overleden en zieken gemeld. Inmiddels zijn "alle huidige 72 bewoners" getest op corona. Een kwart van hen is besmet. Ook is ruim een kwart van het vaste personeel besmet, zegt een woordvoerder in de krant.

Het verpleeghuis zegt dat na de eerste corona-verdenking direct de adviezen van de GGD en het RIVM zijn opgevolgd, maar medewerkers en familieleden zeggen tegen NRC dat dat niet het geval is. Volgens hen was de leiding slecht voorbereid en heeft het verpleeghuis te weinig gedaan om besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen.

OxfamNovib vreest voor armoede bij half miljard mensen

Ontwikkelingsorganisatie OxfamNovib zegt dat voor een half miljard mensen in de wereld armoede dreigt als gevolg van de coronacrisis. Dit zou de wereldwijde strijd tegen armoede in één klap met tien jaar terugwerpen, in sommige regio's zelfs met dertig jaar.

Directeur Michiel Servaes van OxfamNovib zegt dat de crisis iedereen in de wereld treft, maar dat mensen in armere landen onevenredig hard worden geraakt. "Doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie en niet kunnen terugvallen op sociale vangnetten zoals uitkeringen of betaald ziekteverlof. Vanwege de strenge lockdowns lopen velen nu de kans hun inkomen te verliezen. Voor honderden miljoenen mensen dreigt daardoor een terugval in armoede. Zelfs als het virus hen niet treft, zal de ellende enorm zijn."

De organisatie wil dat rijke landen, het IMF en de Wereldbank 2500 miljard dollar vrijmaken. Dat zou kunnen door ongeveer 1000 miljard dollar aan schuldaflossingen door arme landen te annuleren of uit te stellen, 1000 miljard dollar aan financiële steun beschikbaar te maken en 500 miljard dollar voor hulp te reserveren. Van dat laatste bedrag is volgens OxfamNovib 160 miljard dollar nodig voor de zorg in arme landen.

F1-directeur denkt aan start in juli

De directeur van de Formule 1, Ross Brawn, hoopt dat er begin juli weer geracet kan worden en sluit niet uit dat dat achter gesloten deuren zal gebeuren. Een start in juli zou betekenen dat ook de grand prix van Frankrijk, die nu nog op 28 juni gepland staat, niet door zou gaan. Begin juli is de GP van Oostenrijk.

"We kunnen een zeer gesloten omgeving creëren, met teams die met charters komen en naar het circuit worden geleid", aldus Brawn bij Sky Sports. "Dan zorgen we dat iedereen getest is, zodat er geen risico is voor iemand."

'Veel musea volgende maand al in de problemen'

Een vijfde van de Nederlandse musea komt volgende maand in de financiële problemen als er geen verdere steunmaatregelen komen voor die sector. Dat stelt de Museumvereniging, die een enquête onder zijn leden heeft gehouden. Een op de vier musea zou voor het einde van het jaar zelfs failliet kunnen gaan.

"Als we uitgaan van een sluiting tot 1 juni, lopen musea in Nederland 115 miljoen euro aan publieksinkomsten mis, terwijl sinds 2016 de helft van alle musea al rode cijfers schrijft", waarschuwt Mirjam Moll van de Museumvereniging bij persbureau ANP. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft verschillende musea uitstel van huurbetaling aangeboden. Ook kunnen musea gebruikmaken van enkele regelingen van het kabinet.

Maar, zegt Moll, dan is er alsnog een gat van 80 miljoen euro. Zij vraagt het rijk, gemeenten en provincies daarom om de huur van musea die gevestigd zijn in overheidsgebouwen kwijt te schelden. Dat zou volgens een eerste schatting 45 miljoen euro kunnen opleveren. Dan blijft er 35 miljoen euro over. De Museumvereniging pleit voor een fonds van 55 miljoen euro, dat gebruikt moet worden om gemeentelijke musea te versterken en campagnes op te zetten om mensen weer naar de musea te krijgen als de coronacrisis ten einde is.

Inspectie waarschuwt voor alternatieve corona-testen en corona-behandelingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve corona-testen en voor 'genezers' die het coronavirus op alternatieve manieren proberen te genezen. "Ze werken niet. We roepen 'genezers' op daar onmiddellijk mee te stoppen", meldt de IGJ.

De inspectie zegt signalen te hebben ontvangen over alternatieve testen en behandelingen die variëren van het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden, tot het alternatief 'testen' van bloed, speeksel of urine en het meten van trillingen, golven of energiebanen. "Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op", zegt de IGJ. "Cliënten worden ten onrechte ongerust of juist ten onrechte gerustgesteld."

Alleen testen die via een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of GGD) worden uitgevoerd, zijn betrouwbaar. De inspectie wijst erop dat er nog geen behandelingen en medicijnen zijn waardoor iemand van een corona-besmetting geneest.

Inmiddels 58 miljoen uitgekeerd aan bedrijven

Tussen de 70.000 en 80.000 bedrijven hebben zich gemeld bij het corona-noodloket voor 4000 euro steun. Inmiddels is er 58 miljoen euro uitgekeerd, liet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken weten in de talkshow Op1.

Het loket ging op 27 maart open. De 4000 euro is een gift waarmee ondernemers hun vaste lasten kunnen betalen, zoals de huur. De staatssecretaris benadrukte in het tv-programma dat het corona-noodloket onderdeel uitmaakt van een veel groter pakket aan maatregelen.

Welkom in dit nieuwe liveblog

We gaan verder in dit nieuwe blog, met regelmatige updates. Lees hier het liveblog van gisteren (woensdag 8 april) terug.