liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten in financiële problemen • Bijstand voor duizenden zzp'ers

  • Er zijn 308 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 147 nieuwe doden, meldt het RIVM.
  • Er liggen zestien mensen minder op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1408 IC-bedden bezet.
  • Het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer ging vooral over de corona-apps en over het tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel buiten het ziekenhuis.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

We gaan verder in een nieuw liveblog

Dit liveblog sluit nu. We gaan verder in een nieuw liveblog, met regelmatige updates.

Inspectie waarschuwt voor alternatieve corona-testen en corona-behandelingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve corona-testen en voor 'genezers' die het coronavirus op alternatieve manieren proberen te genezen. "Ze werken niet. We roepen 'genezers' op daar onmiddellijk mee te stoppen", meldt de IGJ.

De inspectie zegt signalen te hebben ontvangen over alternatieve testen en behandelingen die variëren van het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden, tot het alternatief 'testen' van bloed, speeksel of urine en het meten van trillingen, golven of energiebanen. "Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op", zegt de IGJ. "Cliënten worden ten onrechte ongerust of juist ten onrechte gerustgesteld."

Alleen testen die via een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of GGD) worden uitgevoerd, zijn betrouwbaar. De inspectie wijst erop dat er nog geen behandelingen en medicijnen zijn waardoor iemand van een corona-besmetting geneest.

Inmiddels 58 miljoen uitgekeerd aan bedrijven

Tussen de 70.000 en 80.000 bedrijven hebben zich gemeld bij het corona-noodloket voor 4000 euro steun. Inmiddels is er 58 miljoen euro uitgekeerd, liet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken weten in de talkshow Op1.

Het loket ging op 27 maart open. De 4000 euro is een gift waarmee ondernemers hun vaste lasten kunnen betalen, zoals de huur. De staatssecretaris benadrukte in het tv-programma dat het corona-noodloket onderdeel uitmaakt van een veel groter pakket aan maatregelen.

Gemeenten in financiële problemen door corona

Gemeenten komen in geldproblemen door het coronavirus. Ze trekken daarom aan de bel bij het kabinet en eisen compensatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daar vandaag over gepraat met minister Knops van Binnenlandse Zaken.

Lees meer bij Nieuwsuur:

Burgemeester: 'Onverantwoorde keuze KNVB, in Eindhoven geen voetbal'

De KNVB zet in op een herstart van het betaald voetbal half juni, maar burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zegt vandaag nog maar weer een keer dat er in zijn stad niet gespeeld wordt. Hij gaat hoe dan ook geen toestemming geven voor wedstrijden: "Ik zie handhavingsbezwaren, ik zie medische bezwaren en ik zie ethische bezwaren."

Lees meer bij NOS Sport:

Optreden in een leeg Concertgebouw 'nog steeds magisch'

Het Concertgebouw is begonnen met gratis livestreams van concerten. Elke woensdag is er een Empty Concertgebouw Session. Topmuzikanten treden solo op in een lege zaal. Pianist Anna Fedorova beet het spits af. Ze vindt het zelfs nu een magische ervaring om er te spelen.

Concertgebouw gaat concerten streamen, 'zonder publiek voelt het nog steeds magisch'

Artsen komen met steunfonds voor zorgpersoneel bij ziekte of overlijden

Twee artsen van het UMC Utrecht hebben een steunfonds opgezet voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Mocht hun iets overkomen, dan krijgen zij of hun nabestaanden een bedrag uitgekeerd.

Volgens de initiatiefnemers wordt een deel wel gedekt in de cao, maar wordt een zorgverlener of zijn familie, zowel bij overlijden als bij een langdurige IC-opname, vrijwel altijd financieel geraakt. "Wij vinden het belangrijk dat financiële gat voor deze zorgverleners te verkleinen."

Lees meer bij Nieuwsuur:

Amerikaanse beurzen weer op de weg omhoog

De Amerikaanse beurzen lijken de weg omhoog vast te houden. Zowel de Dow Jonesindex als de S&P 500 en de Nasdaq winnen vandaag zo'n 3 procent. De afgelopen dagen zijn de beurzen op Wall Street steeds verder uit het diepe dal van 23 maart gekrabbeld.

Inmiddels staat de Dow Jonesindex op ruim 23.000 punten, het niveau van 11 maart. Dat is nog altijd een stuk lager dan de beurskoersen van voor de coronacrisis. De koersen begonnen eind februari te dalen. Toen stond de Dow Jones nog 20 procent hoger dan vandaag.

De Amsterdamse AEX-index eindigde vandaag vrijwel vlak. Toch kunnen ook de beleggers hier weer langzaam omhoog kijken. De AEX staat inmiddels een vijfde hoger dan het dal van 18 maart en heeft de grens van 500 punten weer doorbroken. Maar ook de Amsterdamse beurs staat nog altijd ruim 20 procent lager dan eind februari.

Coronadebat over apps, mondkapjes en het mentale welzijn van zorgpersoneel

Het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer ging vooral over de corona-apps en over het tekort aan beschermingsmiddelen voor werknemers in de verpleeghuizen, de wijkverpleging en de huishoudelijke hulp.

Alle partijen steunen het standpunt van PVV-leider Wilders dat het kabinet op "de kortst mogelijke termijn" moet zorgen voor voldoende beschermingsmateriaal. Ook wil de hele Kamer dat er een landelijk coördinatiepunt komt om het beschermingsmateriaal te regelen en te verspreiden, zoals PvdA-leider Asscher in het debat voorstelde.

Over de veelbesproken corona-app eist de Tweede Kamer dat de regering snel duidelijk maakt waarom de inzet van zo'n app nodig, dat die inzet "proportioneel" en voldoet aan de privacywetgeving.

De Tweede Kamer maakt zich ook zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor het mentale welzijn van zorgpersoneel en patiënten. Het kabinet moet daarom snel gaan denken over maatregelen om negatieve gevolgen tegen te gaan.

Callantsoog wil écht geen toeristen

"Zal je toch vanochtend opgewekt uit het Ruhrgebied zijn vertrokken, bijna je bestemming hebben bereikt en dan lees je dit", zegt Melissa de Vreede. De Noord-Hollandse kustplaats Callantsoog waarschuwt bezoekers met dit bord niet alleen in het Duits, maar ook in het Engels en Nederlands, om thuis te blijven. Eerder deed premier Rutte al een vergelijkbare oproep.

  • Melissa de Vreede / NOS Ooggetuige
  • Melissa de Vreede / NOS Ooggetuige

Lockdown Frankrijk verlengd tot na 15 april

De lockdown in Frankrijk blijft ook na 15 april nog in stand. Dat heeft het Élysée bekendgemaakt. Er zijn in Frankrijk voor zover bekend 10.869 mensen overleden na besmetting met het coronavirus. Dat is na Italië, de VS en Spanje het hoogste aantal.

President Macron houdt maandag een tv-toespraak over de situatie in het land.

Volgens minister Le Maire van Economie en Financiën is er geen reden tot zorg over de financiële situatie en is het systeem solide.

Air France redden

De regering gaat er alles aan doen om Air France te redden, zei de minister vanavond. "De maatschappij heeft staatssteun nodig nu vrijwel alle toestellen aan de grond staan. Het bedrijf verliest miljarden per maand."

Le Maire liet zich niet uit over de groep die Air France vormt met KLM. Frankrijk onderhandelt achter de schermen met Nederland over miljardenleningen aan de luchtvaartmaatschappij, waarvoor de twee overheden zich garant zullen stellen. Een akkoord daarover wordt op korte termijn verwacht.

'Johnson zit rechtop in bed'

Premier Johnson is aan de beterende hand, zegt de Britse minister van Financiën. Johnson ligt nog altijd op de intensieve care in een ziekenhuis in Londen met een coronabesmetting. Hij werd zondag opgenomen, toen hij al anderhalve week ziek was. "Hij zit rechtop in bed en praat geanimeerd met zijn behandeld team", zei minister Sunak.

Eerder op de dag werd al gemeld dat de toestand van premier Johnson stabiel was (zie 14.51 uur). Hij krijgt volgens 10 Downing Street extra zuurstof en ligt niet aan de beademing.

Het dodental van de corona-epidemie in het Verenigd Koninkrijk is in 24 uur opgelopen met 938 tot 7097. Het is voor de Britten de grootste stijging in één dag, vergelijkbaar met de zwartste dagen in Italië (op 27 maart 969 doden) en Spanje (op 2 april 950 doden). Alleen de Verenigde Staten noteren hogere sterftecijfers.

Koetsiers in Wenen bezorgen gratis eten bij ouderen

Net als overal ligt ook in Wenen het toerisme stil. Maar de koetsen zijn niet uit het straatbeeld verdwenen. Een aantal koetsiers gebruikt het rijtuig om maaltijden te bezorgen bij ouderen.

"Ik vind het een fantastisch idee van het Intercontinental Hotel dat ze gratis eten koken voor ouderen die het waarschijnlijk goed kunnen gebruiken", zegt een van de koetsiers. "Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren, en daarom heb ik me gemeld om met mijn koets maaltijden te bezorgen. Ze waren erg enthousiast en zo is het begonnen."

Koetsiers in Wenen bezorgen gratis eten aan ouderen

Philips: Amerikaanse overheid helpt ons juist met oorlogswet

Philips gaat dit jaar 43.000 beademingsapparaten leveren aan de Amerikaanse overheid. Het bedrijf benadrukt dat de productie inmiddels zo hoog is dat het ook aan andere landen kan blijven leveren.

Om de productie van de beademingsindustrie veilig te stellen, gebruikt de VS een oorlogswet uit de jaren 50. Met deze Defense Production Act dwingt de Amerikaanse overheid toeleveranciers voorrang te geven aan Philips en andere producenten van beademingsapparaten.

Twee weken geleden zei Philips nog dat het bedrijf bezorgd was over de mogelijke inzet van die oude wet. De wet kan namelijk ook gebruikt worden om Philips te dwingen alle beademingsapparaten die het bedrijf produceert in de VS aan de overheid daar te leveren. "Onze mensen hebben ons verhaal toen goed uitgelegd", zegt een woordvoerder van Philips. "De overheid heeft nu vertrouwen in onze aanpak en gebruikt de wet juist om onze productie te beschermen.

Apps die helpen in de strijd tegen corona, hoe werkt dat?

De overheid wil onze smartphones gebruiken om het coronavirus in kaart te brengen en in te dammen. Bluetooth zal daarbij een grote rol spelen.

Bekijk de video:

Apps die helpen in de strijd tegen corona, hoe werkt dat?

Duizenden zzp'ers krijgen bijstand

Duizenden zzp'ers krijgen inmiddels een aanvulling op hun inkomen. De zelfstandigen kunnen door de coronacrisis onder soepele voorwaarden bijstand aanvragen bij hun gemeente. Alleen al bij de vier grootste gemeenten klopten bijna 80.000 ondernemers aan, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Amsterdam heeft de meeste aanmeldingen voor de zogeheten Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo): bijna 40.000. Rotterdam behandelt naast de eigen aanvragen ook die van 27 andere gemeenten en komt uit op 19.000 aanvragen. In bijna twee derde van de gevallen gaat het om Rotterdamse ondernemers. In Den Haag hebben ongeveer 9000 ondernemers zich gemeld, in Utrecht ruim 10.000.

"Het aantal aanvragen vlakt de laatste dagen een beetje af", zegt een woordvoerder van Amsterdam. "Er wordt nu zoveel mogelijk haast gemaakt met uitbetalen." 12.000 Amsterdamse zelfstandigen hebben al een Tozo-aanvulling ontvangen. Ook de andere drie grote steden zijn begonnen met het uitbetalen.

Het inkomen van alleenstaande zelfstandigen wordt aangevuld tot 1050 euro netto. Voor gehuwden of samenwonenden vult de gemeente het inkomen aan tot 1500 euro.

Griekse overheid nóg strenger met oog op Pasen

De Griekse overheid gaat de bewegingsvrijheid van mensen verder beperken met het oog op de paasdagen. Grieken mogen niet naar hun dorpen van herkomst reizen voor de paasweek als ze er niet permanent wonen. De Griekse politie zal 24 uur per dag controleren op alle wegen in en rond de grote steden, bij tolstations op de snelwegen en bij bus- en treinstations.

Volgens Nikos Hardalias, woordvoerder van het ministerie voor Burgerbescherming, is dat nodig om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. "We moeten het platteland, de dorpen, de eilanden beschermen, en vooral de kwetsbare groepen daar. We kunnen niet riskeren of toestaan dat door de komst van mensen uit de stad het virus zich gaat verspreiden." Bij overtreding geldt een boete van 300 euro en inbeslagname van de kentekenplaten van de auto voor 60 dagen.

Het Grieks- of Orthodox Pasen valt op 19 april, maar Grieken zijn gewend in de week daarvoor vanuit de stad naar hun dorpen of eilanden van herkomst te reizen. Normaal gesproken duurt de paasvakantie twee weken. Het is naast de zomervakantie de belangrijkste vakantie in Griekenland.

Zorgen WHO over snelle coronaverspreiding Turkije

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over de snelle groei van het aantal coronabesmettingen in Turkije. Daar zijn ruim 38.000 mensen positief getest. Vier dagen geleden was het nog de helft. In de afgelopen 24 uur zijn 87 mensen overleden, in totaal stierven 812 patiënten. Ruim 60 procent van de gevallen komt uit Istanbul.

De snelle stijging komt deels doordat er meer wordt getest. Sinds de eerste besmetting werd gemeld, op 11 maart, zijn ruim 222.000 testen uitgevoerd. Vanaf volgende week kunnen er volgens de autoriteiten dagelijks 30.000 worden afgenomen.

De vakbond medisch personeel, die bekendstaat om zijn kritiek op de regering, trekt de aantallen sterk in twijfel en zegt dat het aantal doden laag wordt gehouden doordat niet alle patiënten die sterven aan een longontsteking op corona zijn getest.

Behalve ouderen (65+) mogen nu ook jongeren (20-) niet meer naar buiten. Ook het dragen van mondkapjes is verplicht gesteld in publieke ruimten. President Erdogan roept iedereen op tot vrijwillige quarantaine, maar wil niet overgaan tot een verregaande lockdown.

1,5-meter-samenleving als nieuwe normaal? 'Blijf updaten en wees duidelijk'

Hoe langer de maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden, duren, hoe lastiger het wordt voor mensen om zich aan de regels te houden. Het is daarom de komende tijd van belang dat mensen eraan herinnerd worden waarom de maatregelen van het kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus nog nodig zijn. Dat zeggen twee Groningse sociaal psychologen.

Lees hier meer:

Begraven in land van herkomst onmogelijk, dus dan maar in Nederland

In het mortuarium op Schiphol liggen tientallen lichamen van mensen die in hun land van herkomst begraven willen worden. Alleen kan dat in veel landen niet vanwege de coronacrisis.

We spraken met Hanane Abdellaoui, wier vader onlangs overleed. Hij ligt nu begraven in Nuenen in plaats van in Marokko:

'Wij hoopten: dat geldt toch niet voor iemand die overleden is?'

Strandtenten in het 'NOW'

Langs de hele Nederlandse kustlijn was vandaag de noodkreet "Strandtenten in het NOW" of een variatie daarop te lezen. Eigenaren en uitbaters van strandtenten hadden de woorden gevormd met strandstoelen, ligbedden en zelfs surfborden om aandacht te vragen voor hun financiële problemen.

De Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) heeft als doel inkomens van werkenden in ieder geval drie maanden lang te verzekeren. Voorwaarde is dat een bedrijf kan aantonen over drie maanden tijd een omzetverlies te hebben van minstens 20 procent.

De tegemoetkoming is maximaal 90 procent van de loonsom van januari 2020. En daar zit voor de strandtenten het probleem, omdat die in januari vaak nog dicht waren en dus minimale personeelskosten hadden, maar voor de komende maanden hun personeel wel moeten uitbetalen. "Met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans werd juist gestimuleerd om nieuw personeel een vaste arbeidsovereenkomst te bieden. Vanaf februari en maart hebben de strandondernemers dan ook volop mensen aangenomen en contracten aangeboden", zegt een strandclubeigenaar uit Scheveningen.

Strandtenten luiden de noodklok

'Corona-opsporingsonderzoek via app in principe vrijwillig'

De opmerkingen van minister De Jonge gisteravond op de persconferentie met premier Rutte over de introductie van corona-apps deden nogal wat stof opwaaien. Er waren vooral vragen over een app die signaleert of iemand in de buurt is geweest van een besmet persoon.

In het Kamerdebat bleek dat veel politieke partijen het nut van zo'n app wel inzien, mits de privacy is gewaarborgd. Het is de bedoeling dat de app anoniem blijft en dat de gegevens niet worden gedeeld met anderen, bijvoorbeeld de overheid, benadrukte minister De Jonge.

Hij hoopt dat het gebruik van de app vrijwillig blijft. Wel moet 60 procent van de bevolking eraan meedoen om betrouwbare gegevens te krijgen. "Het liefst wil ik het vrijwillig, maar ik houd een slag om de arm."

De bedoeling van de app is het onderzoek te vervangen van de GGD, die nu bekijkt welke contacten een besmet persoon heeft gehad.

Inspectie tikt huisarts en apotheker op de vingers

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft een huisarts en een apotheker uit het Noord-Limburgse Meijel een waarschuwing omdat ze patiënten het malariamedicijn chloroquine geven in het kader van een experiment tegen corona. De inspectie spreekt tegenover de NOS van "een kwalijke zaak".

Lees hier meer:

Werken bij de NOS in deze tijd, zo doen we dat

De werkzaamheden van de NOS zijn door de overheid aangemerkt als cruciaal voor de informatievoorziening. Dat betekent dat er op onze nieuwsredactie in Hilversum nog steeds wordt doorgewerkt. Hoe doe je dat veilig? Een inkijkje.

Werken bij de NOS in coronatijd, zo gebeurt dat

Milde coronaklachten lijken minder antistoffen op te leveren. Wat betekent dat?

Mensen die na een besmetting met het coronavirus milde klachten ontwikkelen, lijken minder antistoffen aan te maken. Dat zei Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, vanmorgen in de Tweede Kamer. Het omgekeerde van die uitspraak is ook waar. "Hoe heftiger de infectie, des te meer antistoffen we zien", zei Van Dissel. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De uitspraken roepen veel vragen op.

Lees hieronder het hele verhaal:

De Jonge: ik kan schaarste beschermingsmateriaal niet wegtoveren

Er komt voor Pasen een nieuw verdeelmodel voor het verstrekken van beschermingsmiddelen als mondkapjes, maar de tekorten blijven voorlopig. Dat zei minister De Jonge in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

Vooral buiten de ziekenhuizen, in de verpleeghuizen en de thuiszorg, is er een groot gebrek aan deze middelen en zijn medewerkers bang en onzeker omdat ze zonder bescherming aan het werk moeten. De hele Tweede Kamer vraagt om een snelle oplossing.

De Jonge zei dat de beschermingsmiddelen tot nu toe vooral naar de ziekenhuizen gaan, maar dat er inmiddels ook daarbuiten veel coronapatiënten zijn. Daarom komt er een verdeelmodel. "Maar ook dat model verdeelt de schaarste."

PVV-leider Wilders nam daar geen genoegen mee en vroeg meermaals aan de minister wanneer er voor alle zorgmedewerkers voldoende mondkapjes en handschoenen zijn. De Jonge noemde geen datum, maar benadrukte dat alles op alles wordt gezet om aan meer spullen te komen. Er is veel besteld in het buitenland en er wordt gewerkt aan productiecapaciteit in Nederland. "Maar de schaarste blijft, ik kan de krapte niet wegtoveren."

De Jonge noemt geen datum levering mondkapjes 'geen mensen voor de gek houden'

Wekenlange celstraffen voor dreigen met corona

Opnieuw zijn er vandaag celstraffen opgelegd voor dreigen met corona. Een 40-jarige man uit Utrecht werd veroordeeld tot acht weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij een agent in het gezicht hoestte en zei dat hij corona had. Een man van 34 uit Almere deed hetzelfde bij twee vrouwen in een supermarkt die vermoedden dat hij iets had gestolen. Hij kreeg twaalf weken cel opgelegd.

Een man van 34 uit het Brabantse Wanroij werd veroordeeld tot acht weken cel. Hij werd na een achtervolging opgepakt, waarbij hij agenten bespuugde en 'corona' riep. Twee mannen van 34 en 52 uit Eindhoven kregen respectievelijk zeven en drie weken cel opgelegd voor het in het gezicht hoesten van een baliemedewerker van een ziekenhuis en van een supermarktmedewerker.

In de frontlinie: arts-microbioloog Nijmegen waarschuwt voor tweede golf

"De piek van ziekenhuisopnames lijkt er wat af te gaan en er komt weer wat meer lucht", zegt Heiman Wertheim, arts-microbioloog in het Radboud UMC Nijmegen. Hij vertelt over zijn ervaringen in de dagelijkse NOS-serie In de frontlinie. Wertheim vreest een tweede golf als de maatregelen in Nederland worden versoepeld.

Lees hier het hele verhaal:

Meer Duitse ziekenhuizen bieden IC-plaatsen aan

Het aantal Duitse ziekenhuizen dat bereid is Nederlandse coronapatiënten op te nemen op de IC is gestegen naar 130. Gisteren waren het er nog 68, met gezamenlijk 107 bedden.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, gaat het vooral om ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst. Hoeveel bedden er nog bij zijn gekomen, kon Kuipers niet zeggen.

Máxima luistert naar Amsterdamse horecaondernemers

Koningin Máxima heeft een bezoek gebracht aan een Amsterdams hotel en een café aan het Rokin. Ze sprak met horecaondernemers van wie de inkomsten door de coronacrisis vaak volledig zijn weggevallen.

"De meeste hotels zijn dicht, omdat er geen gasten zijn", zei een van de ondernemers tegen haar:

Koningin Máxima spreekt met horecaondernemers over gevolgen coronacrisis

Controle aan Duitse grens verscherpt

De Koninklijke Marechaussee gaat intensiever controleren aan de grens met Duitsland, in nauwe samenwerking met de Duitse politie, laat een woordvoerder weten. Dat gebeurt naar aanleiding van de afgekondigde maatregelen voor het paasweekend en het beeld dat de marechaussee heeft. De dienst ziet een lichte toename van het grensverkeer.

Er worden meer mensen ingezet en er wordt gemonitord. Ook worden mensen ontmoedigd de grens over te steken. Onder meer met camera's wordt het verkeer in de gaten gehouden.

Terugkijken: Kamer wil snel beschermingsmateriaal voor zorgpersoneel

Er is een tekort aan mondkapjes in de thuiszorg, in verpleeghuizen en in andere zorginstellingen. "Een stille ramp", noemde SP-fractievoorzitter Marijnissen het vanmiddag in het Kamerdebat over de coronacrisis. De PVV noemde het onverantwoord en de PvdA drong aan op een landelijke coördinator.

Kamer: zorgpersoneel mag niet langer wachten op beschermingsmateriaal

Kuipers: pas minder maatregelen bij 1000 IC-patiënten

"De druk op de IC is nog ongekend hoog", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de Nederlandse intensive cares liggen 1356 coronapatiënten en zo'n 375 mensen met andere aandoeningen. Kuipers: "Dat is ruim twee keer zoveel als normaal, de Duitse hulp is nog steeds erg wenselijk." 52 coronapatiënten liggen op dit moment op de intensive care in Duitsland.

"We lijken in een soort stabilisatie te komen", stelt Kuipers. Pas als het aantal coronapatiënten op de IC onder de duizend komt, kan er wat hem betreft gedacht worden aan het versoepelen van de maatregelen. "We kunnen in onze modellen ongeveer twee weken vooruitkijken. En dat aantal van duizend zal zeker niet de komende twee weken worden bereikt."

Aantal coronapatiënten op IC neemt voor het eerst af

Aantal coronapatiënten op de IC voor het eerst afgenomen

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland afgenomen. Vandaag liggen er zestien mensen minder op de intensive care dan gisteren. In totaal zijn er nu 1408 IC-bedden bezet. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntspreiding.

Ook het aantal coronapatiënten op gewone afdelingen is afgenomen, van ruim 2800 naar ruim 2700 nu.

Kijk live mee met bekendmaking nieuwe IC-cijfers

Het dagelijkse persmoment van het Erasmus MC, met de laatste stand van zaken rond de capaciteit van de intensive cares in Nederland, zie je vanaf ca. 16.00 uur op deze livestream en op NPO Nieuws.

Baudet: exitstrategie heeft nu prioriteit

Thierry Baudet van Forum voor Democratie vindt dat het kabinet zich vooral moet richten op een gecontroleerde afbouw van de anti-coronamaatregelen, om de economie weer op te starten. "Een exitstrategie heeft nu prioriteit. Dit mag niet te lang meer duren", zei hij in het Kamerdebat.

Er moeten wat hem betreft zo gauw mogelijk representatieve streekproeven gehouden worden om te zien wie er precies besmet is geweest en hoe dodelijk het virus nu eigenlijk is. Hij verwees naar een steekproef in IJsland. "Daaruit bleek dat meer dan 50 procent van de mensen die besmet waren geraakt, überhaupt geen symptomen voelde. Als dat waar is, als dat in Nederland ook zo is, zijn de maatregelen hier verhoudingsgewijs veel te streng. Dat is niet rationeel."

Meer ontslagen dan nieuwe opnamen coronapatiënten in Noord-Brabant

De afgelopen 24 uur zijn zo'n 145 coronapatiënten ontslagen uit Brabantse ziekenhuizen, het hoogste aantal tot nu toe. Er werden 135 nieuwe patiënten opgenomen. Volgens het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, zijn de cijfers hoopgevend en kan het duiden op het begin van een dalende trend. "Nu is het hopen dat dit verder doorzet."

Ook het totale aantal opgenomen patiënten in Noord-Brabant is gedaald en op de IC's lijkt de piek voorbij. Het was er de afgelopen tijd erg krap. "Zonder het uitplaatsen van patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland waren de IC's hier overspoeld." Er liggen nu minder dan 180 patiënten op IC's in Brabant, meldt Omroep Brabant. Het aantal bedden dat bestemd is voor coronapatiënten ligt tussen 190 en 210.

Drie nieuwe coronabesmettingen op Aruba, stranden dicht met Pasen

Aruba heeft er sinds gisteren drie coronapatiënten bij. Er zijn nu 74 besmettingen op het eiland vastgesteld. Tien patiënten liggen in het ziekenhuis, van wie drie op de intensive care. Er is nog niemand aan de ziekte overleden.

De regering van Evelyn Wever-Croes overweegt de maatregelen strenger te maken, omdat niet iedereen zich aan de regels houdt. Het is op Goede Vrijdag en Paaszondag verboden om naar het strand te gaan.

Ook zijn alle winkels dicht, met uitzondering van de supermarkten, waar lange rijen wachtenden staan doordat er een streng deurbeleid wordt gehanteerd. Ook apotheken en pompstations mogen openblijven. Er geldt een samenscholingsverbod voor meer dan drie mensen en dat geldt ook voor families.

Op Curaçao zijn dertien besmettingen vastgesteld, met één overleden patiënt. Op Sint-Maarten zijn de cijfers alarmerender, daar zijn inmiddels veertig mensen positief getest, van wie acht zijn overleden. Op Sint-Eustatius zijn twee mensen besmet, op Bonaire en Saba zijn nog geen mensen positief getest.

Asscher: centrale coördinatie voor verstrekken beschermingsmiddelen

Het verstrekken van beschermingsmiddelen als mondkapjes en handschoenen moet centraal, landelijk gecoördineerd worden. Dat pleidooi heeft PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher gedaan in het Kamerdebat over de coronacrisis.

Vooral buiten de ziekenhuizen, in verpleeghuizen en in de thuiszorg, is er een groot tekort aan die middelen. Asscher verwees naar de aanpak op de intensive cares. Daar is, met succes, een landelijk coördinatiecentrum ingesteld om patiënten over Nederland te verdelen. Door ook de beschermingsmiddelen op die manier te verdelen, wil Asscher ervoor zorgen dat zorgmedewerkers die ze het het hardst nodig hebben, er onmiddellijk over kunnen beschikken.

Toestand Britse premier Johnson onveranderd

Boris Johnson reageert op de behandeling die hij krijgt, meldt zijn woordvoerder. De Britse premier ligt sinds maandagavond op de intensive care, nadat hij een dag eerder naar het ziekenhuis was gebracht.

D66 wil routekaart voor terugkeer naar normale leven

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 vraagt van het kabinet een 'routekaart' over de manier waarop we voorzichtig en veilig weer terug kunnen naar het normale leven. Als het gebruik van slimme apps nodig is om te helpen bij dat proces, dan kan dat alleen als die technologie op basis van vrijwilligheid wordt ingezet. Ook mogen de apps, die mensen waarschuwen als ze in de buurt van een besmet iemand zijn geweest, niet in strijd zijn met de privacyregels, zei Jetten in het Kamerdebat.

Wilders: schande dat veel zorgmedewerkers onbeschermd aan het werk moeten

PVV-leider Wilders wil dat er onmiddellijk voldoende beschermingsmiddelen komen voor mensen die werken in de zorg. Vooral in verpleeghuizen en de thuiszorg zijn de tekorten erg groot. Wilders noemde het een schande dat deze mensen nog steeds onbeschermd aan het werk worden gezet. Hij sprak van Russische roulette. Het kabinet heeft grote bestellingen voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen geplaatst, maar dat duurt Wilders te lang. "Het moet nu geregeld worden!"

Hij vroeg ook aandacht voor de gang van zaken in veel verpleeghuizen, waar het beleid is dat een hele afdeling, inclusief de nog gezonde bewoners, van de buitenwereld wordt afgesloten als een van de bewoners corona heeft. Wilders wil dat er een scheiding wordt aangebracht tussen zieke en gezonde bewoners.

NOS op 3 sprak jonge mensen die onmisbaar werk doen

NOS op 3 laat je zien hoe het werk is veranderd voor de mensen in een aantal cruciale beroepen. Wie zijn de mensen die nu onmisbaar zijn voor ons land?

Scholieren kregen pornobeelden te zien

Middelbare scholieren van het Erasmus College in Zoetermeer hebben vanochtend, tijdens een les via de video-app Zoom, pornobeelden te zien gekregen. De school is onmiddellijk gestopt met het gebruik van de app, meldt Omroep West.

"Zoom is in de Verenigde Staten gehackt en er zijn pornobeelden verschenen. We snappen dat jullie daar ontzettend van geschrokken zijn", schrijft de school in een mail aan de betreffende leerlingen. "We gaan kijken naar een andere methode om thuis les te geven."

Er is overigens geen bewijs dat Zoom is gehackt. Het kan ook zijn dat een scholier een grap heeft uitgehaald of dat de school zich niet heeft gehouden aan de veiligheidsregels van de app en dat kwaadwillenden daarvan gebruik hebben gemaakt.

Directeur-bestuurder Roderik Rot bevestigt tegenover Omroep West dat er pornografische beelden te zien zijn geweest en dat om die reden alle lessen zijn gestopt. "Ja, er is één klas geweest, waarbij daarvan kort sprake was." Om hoeveel leerlingen het gaat kan Rot niet zeggen: "Een klas bestaat nooit uit meer dan dertig leerlingen en meestal zijn bij onlinelessen niet alle leerlingen erbij."

Dijkhoff: prik geen datum op versoepelen maatregelen

Het is nog veel te vroeg om de maatregelen tegen corona te versoepelen. "Prik er geen datum op, wek geen valse verwachtingen", heeft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gezegd in het Kamerdebat over de crisis.

Hij noemde het goed nieuws dat de berichten uit de ziekenhuizen iets beter zijn, maar waarschuwde voor pleidooien dat de teugels gevierd kunnen worden om daarmee de economie weer op gang te krijgen. "Als je als ondernemer op de IC terechtkomt, red je je bedrijf ook niet." Dijkhoff riep het kabinet op, om zo snel mogelijk overal de verstrekking van beschermingsmiddelen, zowel binnen als buiten ziekenhuizen, op orde te brengen.

Aantal opnames licht gestegen, dodental lager

Er zijn de afgelopen dag 308 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren werden gemeld: toen ging het om 292 nieuwe patiënten.

Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 7735.

Het aantal geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus is gestegen met 147. Gisteren werden er 234 doden gemeld. Maandag 101, zondag 115.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2248 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 969. In totaal zijn er nu 20.549 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt ook het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Agent die groep aansprak op schenden regels mishandeld

In Rotterdam is gisteravond een agent geschopt en gebeten nadat hij met collega's een grote groep had aangesproken die zich niet hield aan de coronaregels. Volgens de politie keerde de groep zich tegen de agenten.

Een agent gebruikte zijn wapenstok om een man die op hem afkwam op afstand te houden. Een tweede werd geschopt en gebeten. De politie gebruikte pepperspray en pakte een 30-jarige Rotterdammer op. Hij wordt verdacht van mishandeling en of poging doodslag. Mogelijk worden later meer aanhoudingen verricht. Het incident gebeurde in de Bellamystraat in de wijk Spangen.

4 juni wordt landelijke dag voor geslaagde scholieren

Scholieren die geslaagd zijn kunnen dat op donderdag 4 juni vieren. Minister Slob heeft die datum bekendgemaakt als landelijk moment. Ook is er meer duidelijkheid over de slagingseisen voor de eindexamens, lees meer in dit artikel:

Heuvelland afgesloten voor dagjesmensen

Vanaf morgen is het Heuvelland in Zuid-Limburg afgesloten voor dagtoeristen. Het bestemmingsverkeer in de toeristische streek is nog wel toegestaan, meldt de veiligheidsregio. "Op basis van de ervaringen van afgelopen zondag, acht de Veiligheidsregio Zuid-Limburg deze maatregel noodzakelijk om te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en op die manier het coronavirus verspreiden."

De maatregel duurt in ieder geval tot en met maandag 13 april.

Máxima bezoekt transportbedrijf, hotel en café

Máxima krijgt een rondleiding in Nieuw-Vennep

Máxima heeft vanochtend een bezoek gebracht aan een transportbedrijf in Nieuw-Vennep. Ze sprak de eigenaar van het bedrijf, chauffeurs en planners van de logistieke dienstverlener over de gevolgen van de corona-uitbraak. Door de crisis staan veel vrachtwagens van de transportbranche stil.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten zich vooral per telefoon informeren over de gevolgen van corona en gaan regelmatig op werkbezoek om sectoren een hart onder de riem te steken. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland noemt Máxima's bezoek een steun in de rug, voor de ondernemers en de sector als geheel.

Vanuit Nieuw-Vennep reisde Máxima door naar Amsterdam, waar ze een hotel en pub bezocht. In een hotel in het centrum van de stad sprak ze met topmensen van hotelketen Accor Nederland, McDonald's, het Amsterdamse Hotel V en HMSHost International, dat horeca heeft op stations, vliegvelden en winkelcentra.

In een gesloten pub aan het Rokin sprak ze met kleine horecaondernemers, bij wie de inkomsten door corona vaak ook volledig zijn weggevallen.

Dodental Sint-Maarten naar acht

Op Sint-Maarten zijn gisteren opnieuw twee patiënten bezweken aan corona. Het dodental aan de Nederlandse kant van het eiland staat nu op acht. Veertig mensen zijn positief getest op covid-19. Twee patiënten liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Van tien geteste patiënten is nog niet duidelijk of ze besmet zijn. 317 mensen zitten in quarantaine.

Een bloemetje voor de ambulancemedewerkers

Serviceclubs, zoals de Lions en de Rotary, organiseren evenementen om goede doelen te steunen. Door de coronacrisis zijn al deze activiteiten afgeblazen. De Lions Club Hilversum heeft een nieuw goed doel gevonden en geeft alle medewerkers in de cruciale beroepen een bosje tulpen als blijk van waardering.

Met hooguit drie man worden per keer ruim duizend bossen tulpen neergezet bij zorginstellingen en ziekenhuizen. De medewerkers kunnen, als ze naar huis gaan, een bosje meenemen. De bloementeler heeft weer wat handel en de harde werkers krijgen de waardering die hen toekomt.

22 mensen in kroeg in Nijmegen krijgen boete van 390 euro

De politie heeft een kroeg in Nijmegen gesloten die ondanks de coronamaatregelen open was. Bij de inval werden 22 bezoekers betrapt. Zij kregen allemaal een boete van 390 euro.

De wijkagent kreeg voorafgaand aan de inval meerdere tips binnen dat de kroeg er een 'achterdeurbeleid' op nahield. Er zouden 's nachts vaker mensen in de kroeg zijn, schrijft Omroep Gelderland. Het is niet bekend welke straf de eigenaar van het café krijgt.

Repatriëringsvlucht vanuit Kaapstad vertrokken

De eerste KLM-repatriëringsvlucht uit Zuid-Afrika is vertrokken van Kaapstad naar Nederland. Veel Nederlanders konden niet terug naar huis en waren gestrand, omdat als onderdeel van de lockdown al het reguliere vliegverkeer is stopgezet.

Morgen volgt een tweede vlucht vanuit Johannesburg en dan waarschijnlijk nog een aantal vluchten vanaf beide locaties. Ambassadeur Han Peters is blij dat de eerste vlucht heeft kunnen opstijgen en zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat ook vlucht 3 en 4 aan het eind van de week doorgaan. "Ik wens u veel sterkte voor de komende dagen. U kunt op ons rekenen", schrijft hij in een brief aan de gestrande reizigers.

Bloemen voor 29-jarige Brabander die overleed aan het coronavirus

Bij een standbeeld op het Servaasplein in Lieshout leggen Brabanders bloemen voor de 29-jarige man die gisteren overleed aan de gevolgen van het coronavirus, meldt Omroep Brabant. De man stond als kind model voor het monument van kunstenaar Toon Grassens.

De man uit Beek en Donk overleed gisteren in het ziekenhuis. Voor zover bekend had hij geen onderliggend lijden. De vader, moeder en broer van het slachtoffer zijn ook besmet geraakt met het coronavirus. De 31-jarige broer ontwaakte recent uit coma. Ook de vader van het gezin is opgenomen in het ziekenhuis.

Gommers hoopt op versoepeling strenge regels IC-bezoek

Voorzitter Gommers van de IC-vereniging hoopt dat de strenge regels over het bezoek aan coronapatiënten op intensivecareafdelingen binnenkort kunnen worden versoepeld. Hij vindt de huidige beperkingen "ondoenlijk en bijna onmenselijk".

Volgens hem hebben niet alleen de dierbaren van de patiënten er last van, maar ook de artsen en verpleegkundigen. "Als er meer lucht komt, gaan we daar naar kijken", zei hij in de Tweede Kamer. "Maar wat we gewend waren, dat iedereen de hele dag op de intensive care bij zijn dierbare mocht zijn, is nog ver weg. We zoeken naar kleine stapjes om daarnaartoe te werken", voegde Gommers eraan toe.

Dodental Spanje loopt op met 757, weer een stijging

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje is in een dag gestegen met 757. In totaal zijn er nu 14.555 Spanjaarden aan covid-19 overleden. Gisteren meldde Spanje 743 doden, dus het dodental is, net als gisteren, weer hoger dan een dag eerder.

Ook blijft Spanje volop testen: er zijn nu 146.690 coronagevallen geregistreerd. Gisteren stond de teller nog op 140.510.

Dodental België stijgt met 205

Het aantal doden in België is toegenomen met 205. In totaal zijn er in het land 2240 mensen aan covid-19 overleden. Voor het eerst laten de ziekenhuisopnames daar een negatief netto-aantal zien: er zijn 524 mensen uit het ziekenhuis gegaan, terwijl er in een etmaal 487 zijn opgenomen.

Het aantal patiënten op de intensive care nam met 16 toe, tot 1276. In België hebben nu 23.403 positief getest op het coronavirus.

Gisteren meldden de Belgische autoriteiten nog een relatief hoog sterftecijfer 403. Dat was een optelsom van 162 nieuwe slachtoffers en nog eens 241 sterfgevallen in woonzorgcentra in Vlaanderen, die geregistreerd werden tussen 1 en 4 april.

België heeft de grens voor niet-essentieel vervoer met Nederland gesloten

Gommers: IC stroomt nog steeds vol, maar minder snel

De toename van het aantal met corona besmette mensen op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen neemt "ongelooflijk" snel af. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de Tweede Kamer.

De IC's in Nederland kennen nog steeds een netto-toename. Dat wil zeggen dat er meer mensen instromen dan uitstromen. Vorige week donderdag kwamen er netto meer dan 80 mensen bij op de IC's. Dat zakte vrijdag naar 50 en gisteren naar 15.

Gommers is opgelucht dat we ruim onder de 2400 IC-bedden zitten en dat de capaciteit toereikend is, maar wijst ook op het gevaar dat je weer een toename krijgt als je de maatregelen versoepelt. "We gaan hopelijk zien dat de maatregelen intact blijven, dat mensen afstand blijven houden, en dat het aantal patiënten naar beneden gaat. En dat we de vooruitgeschoven andere zorg, behandelingen die nu stil liggen, weer kunnen oppakken. We gaan komende week zien of dat kan."

Gommers: aantal IC opnames stijgt minder snel

Gommers vraagt zich af of het zorgpersoneel het de komende maanden wel aankan. Ze willen ook graag nog op vakantie, een burn-out ligt volgens hem op de loer.

Van Dissel: onduidelijk of mensen met milde klachten immuun worden

Onduidelijk of milde klachten tot immuniteit leiden

Er wordt onderzoek gedaan naar de precieze immuniteit bij mensen die al besmet zijn geweest door het coronavirus. RIVM-directeur Van Dissel zei in de Tweede Kamer dat hoe heftiger de infectie is, hoe hoger het aantal antistoffen. Bij mensen met milde klachten, treffen we minder antistoffen aan, voegde hij eraan toe.

Daardoor is er twijfel over of mensen met milde klachten wel immuniteit hebben opgebouwd en het virus dus niet meer kunnen krijgen en dan overdragen. Van Dissel zei dat onderzocht wordt of er meer afweer ontstaat door grotere activiteit van afweercellen in het eigen lichaam.

Prinses Irene: betalen prijs voor ongebreidelde groei

Prinses Irene legt in een opiniestuk in de Volkskrant een verband tussen de wereldwijde overbevolking en de corona-uitbraak. De jongere zus van prinses Beatrix noemt de huidige crisis de zoveelste waarschuwing voor de onhoudbaarheid van oneindige groei. "We komen er nu achter dat de ecologische kwetsbaarheid zich doorvertaalt in economische kwetsbaarheid. Dat hebben we decennialang niet willen horen en daarvoor betalen we nu een hoge prijs."

De prinses richtte in 2000 een stichting op die zich inzet voor meer verbondenheid met de natuur. Ze wijst erop dat de aarde steeds verder, en ook steeds efficiënter wordt uitgeput. "Het is te hopen dat die waarschuwing deze keer wel wordt gehoord, nu de crisis ook ons aan den lijve raakt. Dan zou er ruimte komen voor een dialoog over de vraag wat we nu eigenlijk 'van waarde' vinden en wat we voortaan onder 'vooruitgang' willen verstaan. [..] Veel mensen zullen zich dan realiseren dat ze niet gelukkig worden van nog meer spullen of een nog verdere vliegreis."

RIVM-directeur: apps kunnen toegevoegde waarde hebben

RIVM-directeur Van Dissel denkt dat het gebruik van apps bij de bestrijding van verspreiding van het coronavirus een toegevoegde waarde kan hebben.

In de Tweede Kamer zei hij dat als er meer wordt getest en er gericht gebruik wordt gemaakt van apps, effectievere en meer gerichte maatregelen kunnen worden ingezet dan de huidige algemene. De apps, waar gisteren ook premier Rutte en minister De Jonge over spraken, zouden makkelijker de contacten van een besmet iemand in kaart kunnen brengen. Maar die apps moeten dan wel voldoen aan de eisen die we daar in Nederland aan stellen, zei Van Dissel.

De RIVM-directeur zei ook dat het aantal tests wordt uitgebreid, maar hij voegde eraan toe dat je ook zonder tests te doen een heel verantwoord beleid kunt voeren ten opzichte van zorgmedewerkers. Hij verwees onder meer naar de praktijk in het Amphia Ziekenhuis in Breda, waar zorgpersoneel met lichte klachten niet wordt getest maar thuis moet blijven.

Van Dissel: grote toename aantal nieuwe besmettingen en opnames lijkt gekeerd

Van Dissel: vol houden maatregelen nog steeds van belang

Ook RIVM-directeur Van Dissel blijft benadrukken dat mensen zich moeten houden aan alle afgesproken maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de wekelijkse briefing in de Tweede Kamer noemde hij dat cruciaal.

De grote toename van het aantal nieuw gemelde en opgenomen patiënten met het coronavirus lijkt te zijn gekeerd. Volgens Van Dissel is er sprake van een reële afvlakking. Het aantal nieuw geregistreerde besmettingen onder zorgverleners is de afgelopen tijd sneller gedaald dan in andere groepen. Desondanks moet de piek van het aantal besmettingen en opnames nog komen.

Het aantal mensen dat een coronapatiënt besmet, ligt sinds half maart onder de één. "Dat is een mooi gegeven, maar dat betekent niet dat we alle maatregelen los kunnen laten. Dus dit is ook weer een illustratie van het begrip 'houd vol'", voegde hij eraan toe.

Volgens Van Dissel is in 900 van de 2500 verpleeghuizen corona vastgesteld. De belasting van de IC's is nu 200 procent, en moet worden gehalveerd voordat sprake kan zijn van verlichting van de maatregelen. Van Dissel zei verder dat allerlei sneltesten als paddenstoelen uit de grond schieten, maar sterk in kwaliteit verschillen en vooral een gevoel van schijnveiligheid bieden.

Zware economische neergang in Frankrijk

Frankrijk is in recessie. De economie is in de eerste drie maanden van dit jaar gekrompen met maar liefst 6 procent, blijkt uit schattingen van de Franse Centrale Bank. Dat is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen.

De crisis wordt het zwaarst gevoeld in de bouw: die sector is compleet ingestort. Zo'n driekwart van alle bouwactiviteiten is door het coronavirus tot stilstand gekomen. De handel, transport en horeca hebben eveneens enorme klappen gehad, zegt de Banque de France.

Eerder voorspelde minister van Economische Zaken Le Maire al dat de economie in heel 2020 met meer dan 2,2 procent zou krimpen. Ook dat zou het slechtste cijfer zijn sinds 1945 zijn.

Drive-in-condoleance

Om overledenen in tijden van corona toch een compleet afscheid te geven, start een uitvaartverzorger in Vianen met een drive-in-condoleance. Op die manier kunnen meer dan de toegestane dertig mensen afscheid nemen van de overledene en hun steun betuigen aan de nabestaanden.

Bij een drive-in-condoleance komt de kist onder het afdak van het uitvaartcentrum te staan. De directe familie staat ernaast, waarna andere mensen met de auto langs kunnen rijden. "Zij kunnen even stoppen en hun medeleven betuigen aan de familie", zegt uitvaartverzorger Martin Hendericks tegen RTV Utrecht. Uitstappen is daarbij niet toegestaan. Bij drukke condoleances worden verkeersregelaars ingezet.

"We hebben geprobeerd om het een en ander binnen te doen, maar mensen zoeken elkaar toch op en gaan elkaar omhelzen", zegt Hendericks. De drive-in is volgens hem dan ook de beste manier om zoveel mogelijk vrienden en bekenden van de overledene bij de uitvaart te betrekken. "Zij krijgen soms alleen een kaart met de mededeling dat iemand is gecremeerd of begraven. Iemand is dan ineens weg en die zien ze nooit meer."

Kijk live mee: Kamerleden worden bijgepraat over coronacrisis, vanaf 9.30 uur

Jaap van Dissel van het RIVM en Diederik Gommers van de vereniging van IC-artsen geven hun wekelijkse technische briefing aan Tweede Kamerleden. Kijk mee via de stream hieronder:

Hoekstra: we zijn een heel eind gekomen, hopelijk komende dagen akkoord

Hoekstra: goede hoop dat we eruit komen

Hoewel de ministers van Financiën van de Eurogroep nog niet tot een akkoord zijn gekomen over een corona-noodpakket, is minister Hoekstra hoopvol dat er binnenkort een overeenkomst wordt gesloten. "Ik heb goede hoop dat we er de komende dagen uit komen met een combinatie van solidariteit en doen wat verstandig is."

Volgens Hoekstra is er tijdens het video-overleg met de Europese ministers vannacht vooruitgang geboekt. "Mijn indruk is dat we een heel eind zijn gekomen en goede stappen hebben gezet, maar er zijn ook een paar zaken lastig, zaken waar verschillende lidstaten het over oneens zijn."

Hij herhaalde dat Nederland het onverstandig vindt om over te gaan op eurobonds, de Europese obligaties waar Italië fel pleitbezorger van is. Nederland wil niet dat lidstaten verantwoordelijk worden voor de schulden van een andere lidstaat en wijst op het bestaan van het noodfonds ESM.

Meer drugsvangsten door controles bij de Belgische grens

Bij controles vanwege het coronavirus langs de Nederlands-Belgische grens zijn in de afgelopen drie weken veel drugs onderschept. Zo stuitten agenten afgelopen vrijdag op een drugsdeal waarbij grote boodschappentassen met kilo's hennep werden overgeladen tussen twee auto's. De politie heeft twee verdachten opgepakt.

Er zijn ook kleinere hoeveelheden in beslag genomen bij personen die via sluipwegen en paadjes de grens over wandelden. "Nu de grens is gesloten zoeken mensen alternatieven. En op de plekken waar ze denken dat ze er toch over kunnen, gaan ze proberen te smokkelen. Maar daar staan wij klaar met onze ploegen in burger om dat te verijdelen", zegt een politiecommissaris tegen Omroep Brabant.

Kritiek op Macron die zelf te weinig afstand houdt

Macron applaudisseert naar inwoners na een bezoek aan een medisch centrum bij Parijs, en houdt daarbij weinig afstand

In Frankrijk is commotie ontstaan over het werkbezoek van president Macron aan het departement Seine-Saint-Denis, dat zwaar wordt getroffen door het coronavirus. Macron begaf zich daar op straat en werd al snel omringd door tientallen bewoners. Die hielden geen afstand van elkaar. Ook de president zelf werd omringd door medewerkers en bodyguards.

Commentatoren spreken in Franse media bijna eensgezind van "een fout signaal" en "een onhandige zet". Fransen moeten verplicht binnenblijven en afstand houden van elkaar.

De linkse en rechtse oppositie reageren fel op de beelden. "De president brengt bewoners in gevaar met deze pr-stunt", zei de extreemlinkse partij LFI. "Het is verbijsterend", zei de rechts-populistische Marine Le Pen.

Ook op sociale media regent het reacties waarin mensen hun verbazing uitspreken over de menigte rondom de president.

"Politici zeggen tegen ons dat we binnen moeten blijven, en zelf doen ze het tegenovergestelde", schreef een Française. "Als we mensenlevens redden door afstand te houden, heeft Macron het nog niet helemaal begrepen", schreef een ander.

Lange wachtrijen bij voorverkiezingen Wisconsin vanwege coronacrisis

De Democratische voorverkiezingen gingen in de Amerikaanse staat Wisconsin gewoon door. Maar doordat veel vrijwilligers uit angst voor het virus wegblijven, konden er minder stembureaus opengaan.

Bekijk hier hoe de voorverkiezingen ondanks de coronacrisis toch plaatsvinden:

Lange wachtrijen bij voorverkiezingen Wisconsin vanwege coronacrisis

Luchtplaats gevangenis Sittard deels afgesloten door toename smokkelpogingen

De gevangenis in Sittard heeft de helft van de luchtplaats afgesloten omdat steeds meer mensen smokkelwaar over de muur gooien. Het gaat vooral om drugs en telefoons. Door een deel van de buitenplaats af te sluiten, moeten smokkelaars verder gooien. Ook controleren bewakers de luchtplaats voordat de gedetineerden naar buiten mogen.

De nieuwe stroom van smokkelwaar lijkt samen te hangen met de coronacrisis. "Er is zoals bekend geen verlof en bezoek meer voor gedetineerden vanwege de coronamaatregelen", zegt een woordvoerder van de gevangenis tegen 1Limburg. "Sindsdien zien we een toename van dit soort smokkelpogingen."

Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens niet per se tegen app

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, staat niet per se afwijzend tegenover het gebruik van apps om de corona-uitbraak te beteugelen, maar hij ziet wel risico's voor burgers. "Als je een wandelende antenne wordt en permanent in contact staat met de overheid, dat wil natuurlijk niemand", zei Wolfsen in het NOS Radio 1 Journaal.

Zijn organisatie krijgt al langer bezorgde telefoontjes, vooral over de ontwikkelingen in Azië, waar overheid-apps tegen corona al veelvuldig worden gebruikt. Wolfsen benadrukt dat dergelijke toepassingen vragen oproepen. "Mensen zijn bezorgd over hun gezondheidsgegevens. Iedereen kijkt ook verder, naar de tijd na de crisis. Als die apps dan blijven werken, dat wil niemand."

Premier Rutte zei volgens Wolfsen terecht dat je geen valse tegenstelling moet maken tussen de economie en de gezondheidszorg. "Het zijn even belangrijke dingen. Je moet geen valse tegenstelling creëren dat de grondwet kan worden uitgeschakeld in het belang van de zorg."

Countryzanger John Prine (73) gestorven aan corona

De Amerikaanse country- en folkzanger John Prine is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De songwriter werd bekend met zijn melancholische gitaarliedjes en haalde met meer dan tien platen de Amerikaanse hitlijsten. Hij zou in februari optreden in Paradiso. Dat optreden werd vanwege het coronavirus verplaatst naar de zomer.

Prine begon zijn carrière als militair en diende na de Tweede Wereldoorlog in West-Duitsland. Daarna keerde hij terug naar de VS en werd postbode in Chicago. Zingen en gitaarspelen deed hij eerst vooral als hobby. Later zei hij in een interview dat hij tijdens zijn postrondes veel liedjes bedacht.

Bob Dylan noemde Prine ooit als een van zijn favoriete artiesten. "Prines werk is van een existentialisme dat zo puur is als Proust (bekende Franse intellectueel en schrijver, red). Hij voert je in gedachten naar de Midwest. En schrijft ook nog eens prachtige liedjes", zei Dylan in 2009.

Kanker

Prine kreeg ruim twintig jaar geleden kanker en door operaties in onder meer zijn tong en keel werd zijn stem een stuk lager. Later kreeg hij ook longkanker en moest een long verwijderd worden.

Hij won twee Grammy's in 1991 en 2005 en werd vorig jaar door de organisatie onderscheiden voor zijn oeuvre. John Prine was 73 jaar oud.

Overleg Eurogroep opgeschort

De ministers van Financiën van de Eurogroep hebben hun onderhandelingen over een corona-noodpakket voor de zwaarst getroffen EU-landen opgeschort. Er is geen akkoord bereikt. De videoconferentie begon gisteren om 16.00 uur en ging de hele nacht door.

Vooral Nederland en Italië willen hun standpunten niet wijzigen. Italië wil EU-steun zonder voorwaarden, Nederland weigert het noodfonds van 400 miljard euro zonder voorbehoud in te zetten.

Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Centeno.

'Helft uitzendkrachten zonder werk door coronacrisis'

De helft (49 procent) van de uitzendkrachten heeft (vrijwel) geen werk meer door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder ruim 500 uitzendkrachten. Het onderzoek is uitgevoerd door Maurice de Hond.

Van de uitzendkrachten die nog wel genoeg werk hebben, zegt 49 procent veel minder betaald te krijgen omdat er minder werk is. 40 procent is bang om zijn baan kwijt te raken. Nederland telt ongeveer 275.000 uitzendkrachten.

"Zeer schokkende cijfers", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Dit betekent dat 137.000 uitzendkrachten de afgelopen weken hun baan verloren. De uitzendkrachten die nog wel werk hebben, verkeren momenteel in grote onzekerheid. De coronacrisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot", zegt Fortuin.

"De overheid steunt werkgevers met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden. Maar ondanks al die steun hebben werkgevers hun uitzendkrachten inmiddels massaal de laan uitgestuurd. Schandalig."

Eerste trein in Wuhan rijdt weer

De Chinese miljoenenstad Wuhan werd ruim twee maanden geleden hermetisch afgesloten vanwege het coronavirus. Nu zijn de meeste maatregelen opgeheven en kunnen ook de eerste treinen weer rijden.

Einde van lockdown in Wuhan, verkeer en openbaar vervoer komt weer op gang

Johnson brengt tweede nacht door op IC

De Britse premier Johnson heeft de tweede nacht op de intensive care doorgebracht. Zijn toestand wordt nog altijd "nauwlettend in de gaten gehouden", meldt Downing Street volgens de BBC. Er lijkt geen verandering te zijn in zijn situatie. Gisteravond zei zijn woordvoerder dat zijn toestand "stabiel" is en dat hij "goed gehumeurd" is.

Zijn plaatsvervanger, minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, zei dat hij er vertrouwen in heeft dat Johnson zal herstellen. Johnson kreeg gisteren extra zuurstof toegediend, maar lag niet aan de beademing. Berichten dat hij een longontsteking heeft, kloppen niet volgens de autoriteiten.

Vermoedelijk komt er later op de dag een nieuwe mededeling over de toestand van Johnson.

Dodental Duitsland stijgt met 254

In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 254 mensen aan het coronavirus overleden. Daarmee komt het totale aantal doden op 1861, meldt het Duitse RIVM. Gisteren kwamen er 173 nieuwe sterfgevallen bij.

De afgelopen dag nam het aantal geconstateerde besmettingen met 4003 toe naar 103.228. Gisteren werden er 3834 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Lange rijen bij stembussen Wisconsin

Bij de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin staan kiezers urenlang te wachten om hun stem uit te brengen. Vanwege de corona-epidemie moeten ze afstand van elkaar houden.

De kiezers mogen bij drie verkiezingen hun stem uitbrengen. Bewoners van de staat in het noorden van de VS kunnen stemmen voor de Democratische presidentskandidaat, voor de staat Wisconsin en voor lokale verkiezingen. Die gaan allemaal gewoon door, ondanks de coronacrisis.

Over de voorverkiezingen is veel te doen geweest. De gouverneur wilde dat ze zouden worden uitgesteld, maar enkele Republikeinen eisten dat ze toch door zouden gaan. Prominente Democraten veroordeelden dat besluit. Volgens hen betekent het dat kiezers hun leven op het spel moeten zetten om te kunnen stemmen.

Het lijkt erop dat de verkiezingen ook niet soepel verlopen. Zo zijn in Milwaukee (bijna 600.000 inwoners) slechts vijf van de 180 stemlokalen open door een tekort aan vrijwilligers. Zij trokken zich massaal terug uit angst voor gezondheidsrisico's.

  • AFP
    Een rij wachtenden in Milwaukee
  • AFP
    Een lange rij in een school in Milwaukee

EU-ministers van Financiën overleggen weer samen

Het overleg tussen alle EU-ministers van Financiën over de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, gaat weer verder. De gezamenlijke video-vergadering werd gisteravond rond 19.00 uur afgebroken, omdat de verschillen te groot bleken.

De hele nacht is overlegd in kleinere kring, maar ook dat heeft vooralsnog niet tot een akkoord geleid. Volgens ingewijden zijn de verschillen nog steeds groot, en wordt de kans op een compromis niet groot ingeschat.

Gesprekken tussen EU-ministers muurvast

Het overleg tussen de Europese ministers van Financiën over een noodpakket om de coronacrisis te bestrijden is nog steeds bezig. De gesprekken zitten muurvast, omdat vooral Nederland en Italië het niet eens kunnen worden. Nederland wil niet zomaar het noodfonds ESM inzetten.

Italië vindt dat aan de leningen geen voorwaarden mogen zitten, terwijl minister Hoekstra garanties wil dat landen die geld krijgen daarna hun best doen om de begroting op orde te krijgen.

China meldt verdubbeling aantal nieuwe besmettingen

In China is het aantal gemelde nieuwe besmettingen met het coronavirus bijna verdubbeld. Volgens de gezondheidsautoriteiten gaat het om 62 nieuwe gevallen, ten opzichte van 32 een dag eerder. Dat is het hoogste aantal sinds 25 maart. Volgens de autoriteiten is in 59 gevallen sprake van besmettingen die al in het buitenland zijn opgelopen.

Om "geïmporteerde besmettingen" tegen te gaan zijn er strenge gezondheidscontroles.

Vannacht werd de lockdown van Wuhan na bijna drie maanden beëindigd. Inwoners zonder klachten mogen de straat weer op en mogen de stad ook weer in- en uitreizen zonder officiële toestemming.

Bijna 2000 nieuwe doden gemeld in VS

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1939 nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. In geen ander land stierven in een dag tijd zoveel mensen aan de gevolgen van het virus.

Het dodental in de VS staat nu op 12.722. Enkel in Italië (17.127) en Spanje (13.798) zijn meer mensen overleden aan het coronavirus.

Meeste horeca in Noord-Holland, hoogste dichtheid in Zeeland

De sluiting van de horeca als gevolg van de corona-uitbraak zal het meest te merken zijn in de provincie Zeeland en in Amsterdam. Noord-Holland heeft met 15.400 bedrijven de meeste horecabedrijven van alle provincies, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan de helft daarvan (7600) liggen in Amsterdam.

Zeeland heeft van alle provincies de meeste horecabedrijven per duizend inwoners: 6,2. Het CBS signaleert ook dat de Waddeneilanden de hoogste horecadichtheid hebben, als gekeken wordt op gemeenteniveau. Van alle gemeenten hebben Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog de meeste horeca-vestigingen per inwoner.

Extra ic-capaciteit in Calamiteitenhospitaal Utrecht

Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht breidt het aantal intensivecarebedden voor coronapatiënten uit naar 19. In het hospitaal zijn nu 12 ic-bedden en er komen er dus nog 7 bij. Daarbij levert Defensie 56 verpleegkundigen, 10 artsen en 26 personen ondersteunend personeel.

Het hospitaal is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid. Met de uitbreiding van het aantal ic-bedden in het Calamiteitenhospitaal komt de totale ic-capaciteit in het UMC Utrecht uit op 80.

De artsen en verpleegkundigen van Defensie gaan nauw samenwerken met de intensivisten en specialistisch verpleegkundigen van het UMC Utrecht.

IC-capaciteit in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht

Twitter-oprichter trekt miljard dollar uit voor corona-bestrijding

Jack Dorsey, de mede-oprichter en topman van Twitter, heeft beloofd een miljard dollar (omgerekend zo'n 917 miljoen euro) uit te trekken voor de bestrijding van het coronavirus. Dat is ongeveer 28 procent van zijn totale vermogen. Het geld is afkomstig uit aandelen van Square Inc, een Amerikaans betaalbedrijf dat Dorsey mede heeft opgericht.

Dorsey stort het geld in een speciaal fonds, Start Small LLC. Dat moet zich als de pandemie voorbij is gaan richten op de gezondheid van meisjes en onderwijs.

Trump dreigt Amerikaanse bijdrage aan WHO stop te zetten

De Amerikaanse president Trump heeft in een persconferentie uitgehaald naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens hem heeft die te laat gereageerd op de coronapandemie en de organisatie lijkt volgens hem "erg China-gericht". "Ze hadden hiervan moeten weten, en misschien wisten ze er ook wel van", zei hij.

Op de persconferentie zei Trump in eerste instantie dat hij de Amerikaanse bijdrage aan de WHO, ruim 50 miljoen euro per jaar, wil stopzetten. Kort daarna nuanceerde hij die opmerking. "Ik zeg niet dat we het zullen doen, we zullen het onderzoeken."

Trump heeft al vaker uitgehaald naar de WHO. De Amerikaanse president zei vanmiddag nog dat de WHO "het echt heeft verknald". De VN-organisatie heeft China juist geprezen vanwege de openheid die het land gaf over het coronavirus, ook al zijn er signalen dat het Chinese dodental als gevolg van het virus veel hoger ligt dan de officiële cijfers.

EU-ministers praten vannacht verder, gesprekken verlopen moeizaam

De EU-ministers van Financiën praten vannacht verder over de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Rond 19.00 uur werden de gesprekken afgebroken, waarna er in kleine groepjes werd gebeld om te kijken of er alsnog een akkoord kan komen. Die gesprekken verlopen moeizaam. Een persconferentie wordt pas morgenochtend rond 10.00 uur verwacht.

Nederland verzet zich tegen de wens van met name Spanje, Frankrijk en Italië om het toch over de Europese staatsleningen, zogenoemde eurobonds, te hebben. Frankrijk heeft voorgesteld om het onderwerp op de EU-top van regeringsleiders later deze week te bespreken. Nederland is daartegen en wil nu besluiten om het voorlopig niet over de eurobonds te hebben.

Verder was er vanavond geen overeenstemming over de inzet van het crisisfonds, het Europees Stabilisatie Mechanisme. Nederland is bereid om geld uit dit fonds beschikbaar te stellen om medische nood op korte termijn op te lossen. Landen die voor herstel van de economie uit deze pot willen lenen, moeten aan de gebruikelijke voorwaarden voldoen, zoals het op orde brengen van de begroting en bezuinigen. Italië verzet zich fel tegen die eis en wil dat aan leningen geen enkele voorwaarde wordt gesteld.

Minister Hoekstra (Financiën) voert via een beeldverbinding overleg met zijn EU-collega's

Kuipers: stop met gijzeling van overige zorg

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vindt dat ziekenhuizen en huisartsen de overige zorg zo snel mogelijk moeten hervatten. Dat zei hij in Nieuwsuur. "Dit is het nieuwe normaal. De covid-epidemie is nog lang niet over. We moeten ons prepareren om ook andere patiënten weer vol te ontvangen."

Volgens Kuipers heeft corona de overige zorg "gegijzeld". "Huisartsenpraktijken hebben veel aandacht voor covid-19, waardoor reguliere patiëntenzorg minder goed mogelijk is. Hetzelfde geldt in ziekenhuizen, bijvoorbeeld bij spreekuren."

Lees hier meer:

Wuhan na elf weken uit de lockdown

De lockdown in Wuhan, de Chinese stad waar eind vorig jaar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, is officieel voorbij. Vanaf middernacht lokale tijd mogen inwoners die geen klachten hebben de straat weer op.

Na bijna drie maanden kunnen ze zich weer vrij bewegen en de stad in- en uitreizen zonder officiële toestemming. Wel moeten de inwoners een app op hun telefoon hebben, meldt persbureau AP. Daarmee houdt de regering iemands gezondheid in de gaten en of er recent contact is geweest met een besmet persoon.

Maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, temperatuurcontroles en beperkte toegang tot bepaalde plekken blijven wel van kracht. Het einde van de lockdown werd ingeluid met een lichtshow op bruggen en gebouwen langs de Jangtsekiang-rivier.

Het einde van de lockdown is gevierd met een lichtshow:

Wuhan viert einde lockdown met lichtshow

Marineminister VS stapt op vanwege taalgebruik

De Amerikaanse minister voor Marine, Thomas Modly, heeft ontslag genomen, melden bronnen van persbureau AP. Dat gebeurde enkele uren nadat hij zijn excuses had aangeboden voor het beledigen van de voormalige kapitein van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier.

Vorige week smeekte Crozier zijn superieuren om het grootste deel van zijn bemanning aan land te mogen zetten, vanwege een corona-uitbraak op zijn schip. Dat mocht, maar de brief waarin hij dit vroeg, lekte uit. Modly gaf de kapitein de schuld van dat lek en ontnam hem het commando. De bemanning was het daar niet mee eens en scandeerde zijn naam toen hij het schip verliet.

Modly vloog daarna naar Guam, waar de Roosevelt ligt afgemeerd, om de bemanning toe te spreken. Daarbij zei hij dat Crozier "te naïef of te stom" was om het commando te voeren. Gisteravond bood hij zijn excuses aan, maar de kritiek op zijn uitlatingen hield aan.

Bleiben Sie bitte zu Hause

Om Duitse toeristen die het land in willen op het laatste moment op andere gedachten te brengen, zijn langs de Duits-Nederlandse grens deze elektronische borden geplaatst:

Apps moeten verspreiding coronavirus tegengaan, maar hoe zit het met privacy?

Het kabinet wil de verspreiding van het coronavirus tegengaan door speciale apps in te zetten. Minister De Jonge sprak in een persconferentie over twee verschillende apps. Eén die in kaart moet brengen met wie een besmet persoon in contact is geweest; de ander is bedoeld om de symptomen van de coronapatiënt te monitoren.

Lees in onderstaand verhaal hoe het met de privacy van zulke apps zit:

We gaan verder in dit nieuwe liveblog

We gaan verder in dit nieuwe liveblog, met het laatste coronanieuws. Lees hier het liveblog van gisteren terug.