Ruim 900 coronapatiënten op intensive care, Defensie levert meer beademingsapparatuur
- Spanje gaat vanaf maandag twee weken op slot, alleen in vitale sectoren wordt doorgewerkt.
- Italië maakt bijna 5 miljard euro vrij voor steun aan burgers die dat nodig hebben.
- Bewoners Franse verpleeghuizen moeten vanaf nu in hun kamer blijven.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag staat in dit artikel.
Het nieuwe liveblog lees je hier.
Italiaanse rugbyprof wordt ambulancebroeder
De Italiaan Maxime Mbanda is normaal rugbyinternational, maar rijdt nu rond als chauffeur op een ambulance in de regio Emilia-Romagna, een van de zwaarst getroffen gebieden in Italië.
"Toen alle rugbywedstrijden werden afgelast, vroeg ik me af wat ik kon betekenen, ook zonder medische achtergrond. Er bleek een tekort aan chauffeurs te zijn." Het begon met het vervoeren van maskers, kleding en voedsel, maar al snel kreeg Mbanda de taak om besmette personen te verplaatsen.
Taxichauffeurs willen naar Malieveld
Een aantal taxichauffeurs wil ook aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis, melden AT5 en NH Nieuws. De chauffeurs kwamen erachter dat ze geen gebruik kunnen maken van de regeling en roepen elkaar in WhatsApp-groepen op om dinsdag op het Malieveld in Den Haag te protesteren.
"Ik heb net mijn buffer uitgegeven in januari en februari, dat zijn de stille maanden. In maart verwachtte ik weer inkomsten", zegt van de chauffeurs. "Mijn maandelijkse kosten zijn al gauw 1500 euro per maand. Het is verschrikkelijk. Mijn buffer raakt op."
Het protest in Den Haag moet om 14.00 uur beginnen. Deelnemers worden opgeroepen om vanwege het coronavirus in hun taxi te blijven zitten.
Defensie levert extra beademingsapparatuur aan ziekenhuizen
Het ministerie van Defensie stelt nog eens 25 beademingsapparaten beschikbaar voor ziekenhuizen. Die komen boven op de veertig apparaten die al aan zeven ziekenhuizen waren geleverd. De apparatuur wordt gebruikt op IC-afdelingen. Defensie stelt ook medische planners en verpleegkundigen beschikbaar.
Honderden passagiers van cruiseschip Holland America Line naar zusterschip
401 passagiers van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line, dat bij Panama ligt, worden overgezet op het zusterschip Rotterdam. Aan boord van de Zaandam zijn vier passagiers vermoedelijk aan het coronavirus overleden. Ruim 130 anderen hebben griepachtige verschijnselen, daarom moet het schip in Panama uit de kust blijven.
Al met al zijn er ruim 1200 passagiers en bijna 600 bemanningsleden aan boord. Ook zijn er vier artsen en vier verpleegkundigen op het schip. De bedoeling was dat het via het Panamakanaal koers zou zetten naar Fort Lauderdale in Florida. Veel opvarenden zijn afkomstig uit de VS. Panama wilde het schip vanwege de coronabesmettingen evenwel niet toelaten tot het kanaal. Geprobeerd wordt nu dus gezonde passagiers te scheiden van de rest van de opvarenden. Van iedereen wordt de temperatuur gemeten en mensen moeten verklaren dat ze geen klachten zoals hoesten en verhoging hebben gehad.
Juventus maakt afspraken met spelers en trainer over inleveren salaris
De Italiaanse voetbalclub Juventus heeft met trainer Maurizio Sarri en de spelers afspraken gemaakt over een salarisverlaging voor de maanden maart tot en met juni. Dat scheelt de club dit seizoen zo'n 90 miljoen euro aan personeelskosten, staat in een verklaring op de site van de club uit Turijn.
Net als in veel andere landen ligt de voetbalcompetitie in het zwaar getroffen Italië stil en dat kost de clubs veel geld. Als de gemiste wedstrijden later nog gespeeld worden, wordt bekeken in hoeverre de salarissen alsnog worden uitbetaald. Hoeveel de spelers moeten inleveren is afhankelijk van het salaris dat ze verdienen.
Over de stap is onderhandeld onder leiding van aanvoerder Giorgio Chiellini, die drie jaar geleden cum laude zijn MBA haalde aan de universiteit van Turijn. Onderwerp van zijn scriptie was "het businessmodel van Juventus in internationaal perspectief".
Ruim 900 coronapatiënten op intensive care
Aan het begin van de avond lagen er zeker 905 coronapatiënten op de IC, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is niet duidelijk hoeveel meer dat er zijn dan een dag eerder, toen werd gemeld dat er 873 coronapatiënten op de IC lagen. De vereniging is overgestapt op een andere telmethode, waardoor de cijfers iets achterlopen en niet langer vergelijkbaar zijn.
Volgens de laatste informatie zijn er op dit moment 925 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Volgens minister De Jonge kan dat de komende dagen worden uitgebreid naar 1037. Ernst Kuipers, voorzitter van het coördinatiecentrum dat de bedden over het land verspreidt, benadrukt dat de capaciteit op dit moment nog voldoende is.
Rutte maakt selfie met ADO Den Haag-veteraan
Hagenaar Mark Rutte maakte met fans van ADO Den Haag een selfie met de 94-jarige oud-ADO-doelman Dolf Niezen, die binnen moet blijven. Hij werd in 1943 met ADO kampioen van Nederland.
Grote terugroepactie Chinese mondmaskers uit Nederlandse ziekenhuizen
Een groot deel van de mondmaskers die de Nederlandse overheid uit China heeft geïmporteerd is ondeugdelijk. De maskers waren al verdeeld over ziekenhuizen, daarom is het ministerie van Volksgezondheid een terugroepactie begonnen.
Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen maskers van het type FFP2, 600.000 stuks.
Zorgverleners gebruiken die bij patiënten met een ernstige infectie met het coronavirus. De maskers zijn door TNO afgekeurd omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. De mondkapjes die niet voldoen worden teruggehaald, zegt het ministerie van VWS. Maar onduidelijk is of de afgekeurde mondkapjes ook zijn gebruikt in de ziekenhuizen.
Bewoners Franse verpleeghuizen moeten in hun kamer blijven
Alle 700.000 bewoners van verpleeghuizen in Frankrijk moeten in hun kamer blijven. Ze mogen niet meer in het tehuis rondlopen waar ze wonen: het risico dat de vaak kwetsbare ouderen worden besmet is te groot.
Personeel van de tehuizen wordt ook opgeroepen zoveel mogelijk op hun werk te blijven en zo min mogelijk naar huis te reizen.
Minister Véran van Volksgezondheid zei dat Frankrijk ruim 1 miljard gezichtsmaskers heeft besteld in het buitenland, met name in China. De laatste dagen werd door zorgpersoneel veel geklaagd over het tekort aan maskers. Tussen Frankrijk en China wordt een luchtbrug ingesteld om het materiaal in te voeren.
Ook het aantal testen op het virus wordt uitgebreid. Frankrijk heeft tot nu toe 5 miljoen testen aangekocht. Het doel is dat in april 30.000 testen per dag kunnen worden gedaan, in mei 60.000 per dag en in juni 100.000 per dag. Frankrijk doet nu tussen de 5000 en 9000 testen per dag.
Het dodental in Frankrijk is gestegen tot ruim 2300, bij meer dan 37.500 mensen is een besmetting vastgesteld.
Spanje vanaf maandag helemaal op slot, alleen mensen met vitaal beroep mogen nog werken
Spanje legt vanaf maandag de economie voor ten minste twee weken vrijwel helemaal stil. Tot nu toe moesten mensen thuisblijven, maar waren winkels en bedrijven nog open. Dat houdt dus op: tot 9 april wordt alleen in vitale sectoren, zoals de zorg en de voedselvoorziening, doorgewerkt.
Degenen die niet kunnen werken krijgen hun salaris gewoon doorbetaald, heeft premier Sánchez gezegd in een tv-toespraak. Ze moeten later de gemiste uren wel inhalen.
Juist vandaag kwam in Spanje een vliegtuig met vier miljoen mondkapjes uit China aan:
Geen wc-papier, maar wapens
De afgelopen weken werden over de hele wereld supermarkten en winkels leeggekocht. In Italië sloegen mensen massaal pasta in, in Indonesië werden noedels en rijst gehamsterd en in Nederland vlogen de rollen wc-papier over de toonbank.
In de Verenigde Staten hamsteren ze vuurwapens, schrijft correspondent Arjen van der Horst. Door de coronacrisis is de verkoop van wapens en munitie omhoog geschoten.
Dodental Italië loopt op tot ruim 10.000, meer dan 92.000 mensen besmet
Er zijn de afgelopen 24 uur in Italië 889 mensen overleden aan een besmetting met het coronavirus. Dat is het een na hoogste aantal doden op één dag sinds het uitbreken van de epidemie op 21 februari. Er zijn in het land nu 10.023 mensen omgekomen door het coronavirus, waarmee Italië wereldwijd het land met het hoogste aantal doden is.
Vrijdag werd in Italië het hoogste aantal doden op één dag geregistreerd: 919. Er zijn het afgelopen etmaal bijna 6000 bevestigde gevallen bijgekomen: het aantal besmettingen is gestegen van 86.498 tot 92.472.
De regering wil 4,7 miljard euro vrijmaken voor gemeenten waarmee mensen die dat nodig hebben geholpen kunnen worden, zei premier Conte in een tv-toespraak.
Storing bij loket ondernemers, compensatie aanvragen nu niet mogelijk
Bij het digitale loket waar ondernemers een tegemoetkoming van de overheid kunnen aanvragen is een storing. Er kunnen nu geen aanvragen worden ingediend. Bepaalde groepen ondernemers die moeten sluiten of die schade lijden door de inperking van bijeenkomsten of de onmogelijkheid om internationaal te reizen, kunnen eenmalig 4000 euro krijgen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waar de aanvragen moeten worden ingediend, is wel telefonisch bereikbaar.
Schiphol parkeert vliegtuigen op Aalsmeerbaan
Schiphol heeft de Aalsmeerbaan gesloten. Vanwege het sterk teruggelopen vliegverkeer wordt de start- en landingsbaan vanaf dit weekend gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen. Naar verwachting worden morgen de eerste vliegtuigen neergezet.
Er is ruimte voor zo'n 25 vliegtuigen, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Om schade aan de baan te beperken komen er rijplaten te liggen. Als er behoefte is aan meer parkeercapaciteit is er nog ruimte op andere vliegvelden. Ook op Vliegbasis Eindhoven is volgens Defensie nog plek voor passagiersvliegtuigen.
De afgelopen dagen startten en landden er volgens Schiphol 75 procent minder vliegtuigen dan normaal vanwege de coronacrisis.
Per direct avondklok op Curaçao
Curaçao voert vanavond nog een avondklok in. Tussen 21.00 uur en 06.00 uur mag er niemand meer op straat zijn, heeft premier Rhuggenaath bekendgemaakt. Voor noodgevallen en mensen die 's nachts moeten werken wordt een uitzondering gemaakt.
De regering wil zo voorkomen dat er lokaal coronabesmettingen van mens tot mens plaatsvinden. Alle coronagevallen op het eiland komen tot nu toe uit het buitenland. De teller staat inmiddels op negen. Een patiënt is overleden, een Nederlandse toerist van 69. Een patiënt ligt in isolatie in het ziekenhuis, de zeven anderen zijn thuis.
Verder moeten de meeste winkels op Curaçao vanaf vandaag om 18.00 uur de deuren sluiten. Alleen onder meer supermarkten, pompstations, restaurants en truk'i-pans (foodtrucks) mogen een uurtje langer open zijn. Daarnaast is er een verbod op huisfeestjes en het uitnodigen van vrienden. Mensen die familieleden verzorgen, mogen daar nog wel op bezoek gaan.
Na maandag zijn geen inkomende passagiers meer welkom op Hato Airport, de internationale luchthaven van Curaçao. Ook inwoners kunnen het eiland niet meer op. Er geldt een uitzondering voor medisch personeel en voor mensen met speciale toestemming. Het eiland verlaten is nog wel toegestaan.
Britten verlinken buren vanachter het gordijn
Snelheidsmaniak Gelderland bespuugt agenten en roept 'corona'
De politie heeft in Overasselt (Gelderland) een man opgepakt die meer dan 100 kilometer per uur reed in de bebouwde kom. De automobilist negeerde een stopteken, waarop agenten de achtervolging inzetten.
Ze konden de snelheidsduivel aanhouden toen hij crashte in Overasselt. De man reageerde zeer agressief, bespuugde de agenten en riep woorden als 'corona', meldt Omroep Gelderland.
De 34-jarige bestuurder was ondanks een rijverbod eerder op de dag ook al aangehouden met te veel drank op achter het stuur. Hij zit vast.
Veer tussen Den Helder en Texel gaat nog maar een keer per uur
De veerdienst tussen Texel en Den Helder wordt aangepast om de gevolgen van het teruggelopen aantal reizigers op te vangen. Er zijn nu nog twintig afvaarten per dag, wat erop neerkomt dat er vanuit beide richtingen nog een boot per uur vaart.
Exploitant TESO zegt dat de boten nog maar voor vijftien procent bezet zijn. Om dat te compenseren zou twaalf afvaarten per dag realistischer zijn, maar dat wil TESO niet, schrijft NH Nieuws. Het bedrijf is eigendom van ruim 3000 eilandbewoners en heeft geen winstoogmerk. Als het aantal reizigers nog meer afneemt gaat het aantal afvaarten mogelijk opnieuw omlaag.
Op de boten gelden al maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: mensen die met de auto zijn moeten daarin blijven zitten, voetgangers en fietsers moeten zich binnen verspreiden en zoveel mogelijk naar buiten gaan.
Isala Ziekenhuis Zwolle wil twee patiënten naar Duitsland verplaatsen
De vestiging van het Isala Ziekenhuis in Zwolle wil twee patiënten zo snel mogelijk naar Duitsland verplaatsen. Het wachten is op officiële toestemming daarvoor. De grens van de capaciteit op de intensive care is nog niet bereikt, zegt het ziekenhuis, maar het idee is om de piek die nog wordt verwacht voor te zijn.
Ook vanuit Italië worden coronapatiënten naar Duitsland gebracht. Een Airbus van de Duitse luchtmacht heeft in Bergamo, een van de zwaarst getroffen gemeenten in Italië, zes ernstig zieken opgehaald. Die worden opgenomen in ziekenhuizen in Bochum, Keulen en Bonn. Aan boord van het toestel kunnen maximaal zes patiënten worden vervoerd die IC-zorg nodig hebben; verder is er nog ruimte voor 38 anderen die liggend vervoerd moeten worden.
Deze week heeft de Italiaanse luchtmacht ook al zes patiënten naar Duitsland vervoerd. In totaal zijn daar 73 ziekenhuisbedden beschikbaar voor Italianen; er is ook een aantal Franse coronapatiënten in Duitse ziekenhuizen opgenomen.
Politie treedt op in Kenia en Zuid-Afrika na schending maatregelen
In verschillende Afrikaanse landen heeft de politie opgetreden tegen mensen die maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus schonden. In Kenia is traangas ingezet tegen reizigers van een veerpont in de havenstad Mombassa, die de avondklok negeerden.
In Johannesburg (Zuid-Afrika) trad de politie op tegen klanten van een supermarkt, die te dicht op elkaar bij de ingang stonden. Daarbij zouden rubberkogels zijn afgevuurd. Op beelden is te zien dat bezoekers in de rij van de supermarkt worden gedwongen hun arm uit te steken om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
In Zimbabwe geldt vanaf maandag een lockdown van drie weken. Er zijn nog niet veel besmettingen in dat land, maar de gezondheidszorg is er slecht georganiseerd en de vrees bestaat dat er veel slachtoffers kunnen vallen.
In heel Afrika zijn bijna 4100 besmettingsgevallen bekend. Voor zover bekend bijna 120 mensen op het continent zijn aan de gevolgen ervan overleden.
Rusland sluit alle grenzen
Rusland sluit vanaf maandag voor onbepaalde tijd alle grenzen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Alleen voor goederenvervoer en diplomatiek verkeer blijft de grens geopend. Eerder werd het internationale vliegverkeer al een halt toe geroepen.
In totaal zijn er 1264 besmettingen in Rusland gemeld. Vier mensen zijn overleden.
260 nieuwe coronadoden in Verenigd Koninkrijk gemeld
Het dodental als gevolg van het coronavirus is in het Verenigd Koninkrijk met 260 sterfgevallen opgelopen tot 1019. In totaal zijn 17.089 Britten besmet met het coronavirus (2510 meer dan gisteren), onder wie premier Johnson en minister Hancock van Volksgezondheid.
Ondertussen worden in Birmingham en Manchester tijdelijke coronaziekenhuizen gebouwd. In Cardiff wordt het nationale stadion van Wales omgebouwd tot een ziekenhuis met plaats voor 2000 patiënten. Op het vliegveld van Birmingham wordt een mortuarium gebouwd waar in het uiterste geval 12.000 lichamen kunnen worden geborgen.
Markt in Ede gesloten, op andere plekken rustiger
De politie heeft de markt in Ede op last van de burgemeester gesloten. Normaal gesproken gaat de markt om 17.00 uur dicht, maar omdat bezoekers onvoldoende afstand van elkaar hielden, moest de markt om 13.00 uur sluiten, meldt Omroep Gelderland.
De gemeente Den Haag meldt op Twitter dat een aantal winkels drukte genereren, doordat ze "hun verse producten voor niets of voor een lage prijs aanbieden". De gemeente noemt het onverantwoord en zegt dat er handhavend zal worden opgetreden.
Bij sommige milieustraten is het opnieuw druk. Bij sommige afvalstortplaatsen in Noord-Holland staan wachtrijen van minimaal een uur, zegt een woordvoerder van afvalwerker HVC tegen NH Nieuws.
Op de markt in Gouda viel de drukte juist mee:
Eerste goederentrein van Wuhan richting Europa sinds uitbraak
Het treinverkeer tussen de Chinese provincie Hubei, de oorspronkelijke brandhaard van het coronavirus, en Europa komt weer op gang. Vandaag werd de lockdown van hoofdstad Wuhan gedeeltelijk opgeheven en inmiddels is ook een eerste goederentrein onderweg naar Duisburg.
Aan boord zijn medische spullen, auto-onderdelen en elektronica. Over ruim twee weken zal de trein aankomen, waarna de goederen worden verspreid naar andere Europese landen.
RIVM: 93 nieuwe sterfgevallen gemeld
Het afgelopen etmaal is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen met 93, meldt het RIVM. Daarmee komt het aantal sterfgevallen op 639 te staan. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 454 toegenomen tot 2954.
Het aantal nieuw gemelde sterfgevallen is lager dan gisteren. Ook het aantal opnamen op de nieuwe intensive care neemt af, schrijft het RIVM. "Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken."
In totaal zijn er 9762 besmettingsgevallen bekend. Dat zijn er 1159 meer dan gisteren.
Noord-Brabant is nog steeds de provincie met de meeste besmette personen, 2748 in totaal. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daar.
Ziekenhuisopnamen stijgen het snelst in Zuid-Holland
In Zuid-Holland stijgt het aantal ziekenhuisopnames het hardst. Die provincie telt met 1508 ziektegevallen na Noord-Brabant de meeste patiënten. Noord-Holland volgt met 1401 besmettingsgevallen.
De nieuwe sterfgevallen zijn niet per definitie in het laatste etmaal overleden. Ze kunnen ook eerder zijn gestorven, maar pas de afgelopen dag zijn gemeld bij het RIVM.
Veel rustiger op stranden en in natuurgebieden
Was het vorig weekeinde nog bijna zomers druk op de stranden en in natuurgebieden, nu is het er rustig. Strandopgangen zijn afgesloten, parkeerplaatsen in bosgebieden dicht. Verslaggever Remco te Kloese zag op strand van Noordwijk ondanks het schitterende weer "hooguit 25 mensen en twee kitesurfers".
Honderd beademingsapparaten geleverd aan Nederland
Philips heeft honderd beademingsapparaten en honderd patiëntbewakingssystemen geleverd aan Nederland. Van beide apparaten zijn er duizend besteld. De komende weken komt de rest, schrijft minister Martin van Rijn op Twitter. Wanneer precies, is niet duidelijk.
De beademingsapparaten komen uit de Verenigde Staten. De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden uitgebreid.
Een woordvoerder van Philips meldt dat er "nooit twijfel heeft bestaan" of de levering zou lukken, bijvoorbeeld door protectionistische maatregelen door de VS. "Onze fabrieken staan in de VS, maar de componenten komen uit allerlei werelddelen. Als wij die onderdelen niet naar de VS kunnen laten komen, dan kunnen we ook geen apparatuur produceren."
Philips zet nu alles op alles om de productie op te schroeven. Op dit moment worden er 1000 beademingsapparaten en patiëntenbewakingssystemen per week geproduceerd. Binnen twee maanden moet dat 2000 per week zijn.
Bavaria maakt desinfecterende spray van ongebruikt bier
Bavaria gaat desinfecterende vloeistof maken van bier dat niet wordt gebruikt. De brouwer gebruikt daarbij eigen voorraden en gaat bier inzamelen bij horecaondernemers die door de coronamaatregelen dicht zijn.
De alcohol wordt uit het bier gehaald en samen met water uit de bron van de brouwer en glycerine omgebrouwen tot handgel. Op dit moment gebeurt dat bij Bavaria zelf, maar het bedrijf zoekt nog een locatie om de actie uit te breiden.
Bavaria gaat in eerste instantie alleen langs bij horecagelegenheden met een biertank in de kelder, losse fusten zijn vooralsnog te klein bier. Zo'n tank heeft een inhoud van 1000 liter. "Geen hoeveelheid die je met een paar vrienden even opdrinkt", zegt de woordvoerder.
Ze zegt dat het bier na de coronacrisis gratis weer wordt bijgetankt. Bavaria zegt ondernemers ook op andere manieren te helpen. Zo kunnen ze uitstel van betaling aanvragen van leveranties en leningen.
De eerste voorraden worden gratis geleverd aan zorgverleners die de ontsmettingsmiddelen het hardst nodig hebben. "Mocht de vraag daarna nog steeds oplopen, dan moeten we kijken hoe we hiermee om willen gaan. Het kost geld om dit te produceren en we zijn zelf op zoek naar een manier om ook horeca ondernemers tegemoet te komen en ons eigen bedrijf financieel gezond te houden."
Isolatie van Wuhan deels opgeheven
De lockdown van Wuhan is deels opgeheven. De 11 miljoen bewoners van de Chinese miljoenenstad, waar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, werden eind januari afgesloten van de buitenwereld. Sinds vandaag is het weer mogelijk de stad te betreden, maar mensen mogen de stad niet uit.
Dodental Spanje met 832 opgelopen
In Spanje is het aantal geregistreerde coronadoden opgelopen met 832. Het is de grootste toename tot nu toe. In totaal zijn in Spanje nu 5690 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
Het aantal besmettingsgevallen is met ruim 8000 opgelopen tot 72.248. Vooral Madrid en Catalonië zijn zwaar getroffen. Na Italië is Spanje de grootste besmettingshaard van Europa.
De Keukenhof en Giethoorn liggen er verlaten bij
Nieuw liveblog
Het eerste liveblog van vandaag kun je hier teruglezen.