NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ruim 900 coronapatiënten op intensive care, Defensie levert meer beademingsapparatuur

 • Spanje gaat vanaf maandag twee weken op slot, alleen in vitale sectoren wordt doorgewerkt.
 • Italië maakt bijna 5 miljard euro vrij voor steun aan burgers die dat nodig hebben.
 • Bewoners Franse verpleeghuizen moeten vanaf nu in hun kamer blijven.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag staat in dit artikel.

  Het nieuwe liveblog lees je hier.

 • Italiaanse rugbyprof wordt ambulancebroeder

  De Italiaan Maxime Mbanda is normaal rugbyinternational, maar rijdt nu rond als chauffeur op een ambulance in de regio Emilia-Romagna, een van de zwaarst getroffen gebieden in Italië.

  "Toen alle rugbywedstrijden werden afgelast, vroeg ik me af wat ik kon betekenen, ook zonder medische achtergrond. Er bleek een tekort aan chauffeurs te zijn." Het begon met het vervoeren van maskers, kleding en voedsel, maar al snel kreeg Mbanda de taak om besmette personen te verplaatsen.

 • Taxichauffeurs willen naar Malieveld

  Een aantal taxichauffeurs wil ook aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis, melden AT5 en NH Nieuws. De chauffeurs kwamen erachter dat ze geen gebruik kunnen maken van de regeling en roepen elkaar in WhatsApp-groepen op om dinsdag op het Malieveld in Den Haag te protesteren.

  "Ik heb net mijn buffer uitgegeven in januari en februari, dat zijn de stille maanden. In maart verwachtte ik weer inkomsten", zegt van de chauffeurs. "Mijn maandelijkse kosten zijn al gauw 1500 euro per maand. Het is verschrikkelijk. Mijn buffer raakt op."

  Het protest in Den Haag moet om 14.00 uur beginnen. Deelnemers worden opgeroepen om vanwege het coronavirus in hun taxi te blijven zitten.

 • Defensie levert extra beademingsapparatuur aan ziekenhuizen

  Het ministerie van Defensie stelt nog eens 25 beademingsapparaten beschikbaar voor ziekenhuizen. Die komen boven op de veertig apparaten die al aan zeven ziekenhuizen waren geleverd. De apparatuur wordt gebruikt op IC-afdelingen. Defensie stelt ook medische planners en verpleegkundigen beschikbaar.

 • Honderden passagiers van cruiseschip Holland America Line naar zusterschip

  401 passagiers van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line, dat bij Panama ligt, worden overgezet op het zusterschip Rotterdam. Aan boord van de Zaandam zijn vier passagiers vermoedelijk aan het coronavirus overleden. Ruim 130 anderen hebben griepachtige verschijnselen, daarom moet het schip in Panama uit de kust blijven.

  Al met al zijn er ruim 1200 passagiers en bijna 600 bemanningsleden aan boord. Ook zijn er vier artsen en vier verpleegkundigen op het schip. De bedoeling was dat het via het Panamakanaal koers zou zetten naar Fort Lauderdale in Florida. Veel opvarenden zijn afkomstig uit de VS. Panama wilde het schip vanwege de coronabesmettingen evenwel niet toelaten tot het kanaal. Geprobeerd wordt nu dus gezonde passagiers te scheiden van de rest van de opvarenden. Van iedereen wordt de temperatuur gemeten en mensen moeten verklaren dat ze geen klachten zoals hoesten en verhoging hebben gehad.

 • Juventus maakt afspraken met spelers en trainer over inleveren salaris

  De Italiaanse voetbalclub Juventus heeft met trainer Maurizio Sarri en de spelers afspraken gemaakt over een salarisverlaging voor de maanden maart tot en met juni. Dat scheelt de club dit seizoen zo'n 90 miljoen euro aan personeelskosten, staat in een verklaring op de site van de club uit Turijn.

  Net als in veel andere landen ligt de voetbalcompetitie in het zwaar getroffen Italië stil en dat kost de clubs veel geld. Als de gemiste wedstrijden later nog gespeeld worden, wordt bekeken in hoeverre de salarissen alsnog worden uitbetaald. Hoeveel de spelers moeten inleveren is afhankelijk van het salaris dat ze verdienen.

  Over de stap is onderhandeld onder leiding van aanvoerder Giorgio Chiellini, die drie jaar geleden cum laude zijn MBA haalde aan de universiteit van Turijn. Onderwerp van zijn scriptie was "het businessmodel van Juventus in internationaal perspectief".

 • Ruim 900 coronapatiënten op intensive care

  Aan het begin van de avond lagen er zeker 905 coronapatiënten op de IC, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is niet duidelijk hoeveel meer dat er zijn dan een dag eerder, toen werd gemeld dat er 873 coronapatiënten op de IC lagen. De vereniging is overgestapt op een andere telmethode, waardoor de cijfers iets achterlopen en niet langer vergelijkbaar zijn.

  Volgens de laatste informatie zijn er op dit moment 925 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Volgens minister De Jonge kan dat de komende dagen worden uitgebreid naar 1037. Ernst Kuipers, voorzitter van het coördinatiecentrum dat de bedden over het land verspreidt, benadrukt dat de capaciteit op dit moment nog voldoende is.

 • Rutte maakt selfie met ADO Den Haag-veteraan

  Hagenaar Mark Rutte maakte met fans van ADO Den Haag een selfie met de 94-jarige oud-ADO-doelman Dolf Niezen, die binnen moet blijven. Hij werd in 1943 met ADO kampioen van Nederland.

 • Grote terugroepactie Chinese mondmaskers uit Nederlandse ziekenhuizen

  Een groot deel van de mondmaskers die de Nederlandse overheid uit China heeft geïmporteerd is ondeugdelijk. De maskers waren al verdeeld over ziekenhuizen, daarom is het ministerie van Volksgezondheid een terugroepactie begonnen.

  Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen maskers van het type FFP2, 600.000 stuks.

  Zorgverleners gebruiken die bij patiënten met een ernstige infectie met het coronavirus. De maskers zijn door TNO afgekeurd omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. De mondkapjes die niet voldoen worden teruggehaald, zegt het ministerie van VWS. Maar onduidelijk is of de afgekeurde mondkapjes ook zijn gebruikt in de ziekenhuizen.

 • Bewoners Franse verpleeghuizen moeten in hun kamer blijven

  Alle 700.000 bewoners van verpleeghuizen in Frankrijk moeten in hun kamer blijven. Ze mogen niet meer in het tehuis rondlopen waar ze wonen: het risico dat de vaak kwetsbare ouderen worden besmet is te groot.

  Personeel van de tehuizen wordt ook opgeroepen zoveel mogelijk op hun werk te blijven en zo min mogelijk naar huis te reizen.

  Minister Véran van Volksgezondheid zei dat Frankrijk ruim 1 miljard gezichtsmaskers heeft besteld in het buitenland, met name in China. De laatste dagen werd door zorgpersoneel veel geklaagd over het tekort aan maskers. Tussen Frankrijk en China wordt een luchtbrug ingesteld om het materiaal in te voeren.

  Ook het aantal testen op het virus wordt uitgebreid. Frankrijk heeft tot nu toe 5 miljoen testen aangekocht. Het doel is dat in april 30.000 testen per dag kunnen worden gedaan, in mei 60.000 per dag en in juni 100.000 per dag. Frankrijk doet nu tussen de 5000 en 9000 testen per dag.

  Het dodental in Frankrijk is gestegen tot ruim 2300, bij meer dan 37.500 mensen is een besmetting vastgesteld.

 • Spanje vanaf maandag helemaal op slot, alleen mensen met vitaal beroep mogen nog werken

  Spanje legt vanaf maandag de economie voor ten minste twee weken vrijwel helemaal stil. Tot nu toe moesten mensen thuisblijven, maar waren winkels en bedrijven nog open. Dat houdt dus op: tot 9 april wordt alleen in vitale sectoren, zoals de zorg en de voedselvoorziening, doorgewerkt.

  Degenen die niet kunnen werken krijgen hun salaris gewoon doorbetaald, heeft premier Sánchez gezegd in een tv-toespraak. Ze moeten later de gemiste uren wel inhalen.

  Juist vandaag kwam in Spanje een vliegtuig met vier miljoen mondkapjes uit China aan:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vliegtuig uit China met 4 miljoen mondkapjes aangekomen in Spanje
 • Geen wc-papier, maar wapens

  De afgelopen weken werden over de hele wereld supermarkten en winkels leeggekocht. In Italië sloegen mensen massaal pasta in, in Indonesië werden noedels en rijst gehamsterd en in Nederland vlogen de rollen wc-papier over de toonbank.

  In de Verenigde Staten hamsteren ze vuurwapens, schrijft correspondent Arjen van der Horst. Door de coronacrisis is de verkoop van wapens en munitie omhoog geschoten.

 • Dodental Italië loopt op tot ruim 10.000, meer dan 92.000 mensen besmet

  Er zijn de afgelopen 24 uur in Italië 889 mensen overleden aan een besmetting met het coronavirus. Dat is het een na hoogste aantal doden op één dag sinds het uitbreken van de epidemie op 21 februari. Er zijn in het land nu 10.023 mensen omgekomen door het coronavirus, waarmee Italië wereldwijd het land met het hoogste aantal doden is.

  Vrijdag werd in Italië het hoogste aantal doden op één dag geregistreerd: 919. Er zijn het afgelopen etmaal bijna 6000 bevestigde gevallen bijgekomen: het aantal besmettingen is gestegen van 86.498 tot 92.472.

  De regering wil 4,7 miljard euro vrijmaken voor gemeenten waarmee mensen die dat nodig hebben geholpen kunnen worden, zei premier Conte in een tv-toespraak.

 • Storing bij loket ondernemers, compensatie aanvragen nu niet mogelijk

  Bij het digitale loket waar ondernemers een tegemoetkoming van de overheid kunnen aanvragen is een storing. Er kunnen nu geen aanvragen worden ingediend. Bepaalde groepen ondernemers die moeten sluiten of die schade lijden door de inperking van bijeenkomsten of de onmogelijkheid om internationaal te reizen, kunnen eenmalig 4000 euro krijgen.

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waar de aanvragen moeten worden ingediend, is wel telefonisch bereikbaar.

 • Schiphol parkeert vliegtuigen op Aalsmeerbaan

  Schiphol heeft de Aalsmeerbaan gesloten. Vanwege het sterk teruggelopen vliegverkeer wordt de start- en landingsbaan vanaf dit weekend gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen. Naar verwachting worden morgen de eerste vliegtuigen neergezet.

  Er is ruimte voor zo'n 25 vliegtuigen, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Om schade aan de baan te beperken komen er rijplaten te liggen. Als er behoefte is aan meer parkeercapaciteit is er nog ruimte op andere vliegvelden. Ook op Vliegbasis Eindhoven is volgens Defensie nog plek voor passagiersvliegtuigen.

  De afgelopen dagen startten en landden er volgens Schiphol 75 procent minder vliegtuigen dan normaal vanwege de coronacrisis.

  Vliegtuigen aan de grond op Schiphol ANP