RIVM meldt 93 nieuwe sterfgevallen en 454 extra ziekenhuisopnames
- In Nederland 93 nieuwe coronadoden gemeld.
- Het aantal besmettingen in de VS heeft de 100.000 bereikt, volgens verschillende tellingen.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
We gaan door in een nieuw liveblog. Die kun je hier vinden.
RIVM: 93 nieuwe sterfgevallen gemeld
Het afgelopen etmaal is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen met 93, meldt het RIVM. Daarmee komt het aantal sterfgevallen op 639 te staan. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 454 toegenomen tot 2954.
Het aantal nieuw gemelde sterfgevallen is lager dan gisteren. Ook het aantal nieuwe opnamen op de intensive care neemt af, schrijft het RIVM. "Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken."
In totaal zijn er 9762 besmettingsgevallen bekend. Dat zijn er 1159 meer dan gisteren.
Noord-Brabant is nog steeds de provincie met de meeste besmette personen, 2748 in totaal. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daar.
Ziekenhuisopnamen stijgen het snelst in Zuid-Holland
In Zuid-Holland stijgt het aantal ziekenhuisopnames het hardst. Die provincie telt met 1508 ziektegevallen na Noord-Brabant de meeste patiënten. Noord-Holland volgt met 1401 besmettingsgevallen.
De nieuwe sterfgevallen zijn niet per definitie in het laatste etmaal overleden. Ze kunnen ook eerder zijn gestorven, maar pas de afgelopen dag zijn gemeld bij het RIVM.
Honderd beademingsapparaten geleverd aan Nederland
Philips heeft honderd beademingsapparaten en honderd patiëntbewakingssytemen geleverd aan Nederland. Van beide apparaten zijn er duizend besteld. De komende weken komt de rest, schrijft minister Martin van Rijn op Twitter. Wanneer precies, is niet duidelijk.
De beademingsapparaten komen uit de Verenigde Staten. De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden uitgebreid.
Bavaria maakt desinfecterende spray van ongebruikt bier
Bavaria gaat desinfecterende vloeistof maken van bier dat niet wordt gebruikt. De brouwer gebruikt daarbij eigen voorraden en gaat bier inzamelen bij horecaondernemers die door de coronamaatregelen dicht zijn.
De alcohol wordt uit het bier gehaald en samen met water uit de bron van de brouwer en glycerine omgebrouwen tot handgel. Op dit moment gebeurt dat bij Bavaria zelf, maar het bedrijf zoekt nog een locatie om de actie uit te breiden.
Bavaria gaat in eerste instantie alleen langs bij horecagelegenheden met een biertank in de kelder, losse fusten zijn vooralsnog te klein bier. Zo'n tank heeft een inhoud van 1000 liter. "Geen hoeveelheid die je met een paar vrienden even opdrinkt", zegt de woordvoerder.
Ze zegt dat het bier na de coronacrisis gratis weer wordt bijgetankt. Bavaria zegt ondernemers ook op andere manieren te helpen. Zo kunnen ze uitstel van betaling aanvragen van leveranties en leningen.
De eerste voorraden worden gratis geleverd aan zorgverleners die de ontsmettingsmiddelen het hardst nodig hebben. "Mocht de vraag daarna nog steeds oplopen, dan moeten we kijken hoe we hiermee om willen gaan. Het kost geld om dit te produceren en we zijn zelf op zoek naar een manier om ook horeca ondernemers tegemoet te komen en ons eigen bedrijf financieel gezond te houden."
F1-teams bouwen geen auto's, maar beademingsapparatuur
Nu de raceauto's stilstaan, bouwen Formule 1-teams in Engeland beademingsapparatuur in plaats van bolides. De regering van premier Boris Johnson riep de Engelse industrie op mee te werken aan de ontwikkeling van medische voorzieningen, dus helpen zeven in Engeland gevestigde Formule 1-teams mee onder de noemer 'Project Pitlane'.
Onder andere Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, en Mercedes werkten mee aan het maken van de apparatuur.
Coronamaatregelen in Duitsland zeker tot 20 april van kracht
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Duitsland tegen te gaan, blijven tot zeker 20 april van kracht. Voor die datum zal van versoepeling geen sprake zijn, zegt kabinetschef Braun in een interview met Der Tagesschau.
In Duitsland is het verboden om met meer dan twee mensen de straat op te gaan, met uitzondering van gezinnen. Horeca, kappers en schoonheidsspecialisten moeten hun deuren gesloten houden. Wie de regels overtreedt, riskeert een geldboete.
Zeker 325 mensen zijn in Duitsland overleden aan het coronavirus. Er zijn bijna 50.000 besmettingsgevallen bekend.
Isolatie van Wuhan deels opgeheven
De lockdown van Wuhan is deels opgeheven. De 11 miljoen bewoners van de Chinese miljoenenstad, waar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, werden eind januari afgesloten van de buitenwereld. Sinds vandaag is het weer mogelijk de stad te betreden, maar mensen mogen de stad niet uit.
64 nieuwe sterfgevallen in België
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is in België met 64 gestegen tot 353. Het afgelopen etmaal zijn 575 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. 205 mensen mochten het ziekenhuis weer verlaten. In totaal liggen er 3717 besmette mensen in het ziekenhuis.
Dodental Spanje met 832 opgelopen
In Spanje is het aantal geregistreerde coronadoden opgelopen met 832. Het is de grootste toename tot nu toe. In totaal zijn in Spanje nu 5690 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
Het aantal besmettingsgevallen is met ruim 8000 opgelopen tot 72.248. Vooral Madrid en Catalonië zijn zwaar getroffen. Na Italië is Spanje de grootste besmettingshaard van Europa.
RTV Oost livestreamt paasvuren
Het is nog geen Pasen, maar sommige paasvuren in het oosten en noorden van het land gaan al in vlammen op. Vanwege de coronacrisis mogen evenementen rondom het aansteken van de vuren dit jaar niet doorgaan. Reden voor een buurtschap in Salland om het aansteken van het vuur live te streamen. Het is live te volgen via RTV Oost.
De Keukenhof en Giethoorn liggen er verlaten bij
Erasmus MC zoekt ex-patiënten voor onderzoek
Het Erasmus MC in Rotterdam doet een oproep aan mannen die besmet zijn geweest met het coronavirus om zich te melden. Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk medicijn tegen de infectie die door het virus wordt veroorzaakt. Wie is genezen zou daarbij kunnen helpen.
Avondklok in Suriname
Suriname gaat verdere ingrijpende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat verder in een gedeeltelijke lockdown: vanaf zondag 29 maart is er een avondklok ingesteld, mensen mogen tussen 20.00 s' avonds en 06:00 uur 's ochtends niet meer op straat. Dit is in eerste instantie voor een periode van twee weken.
Bovendien gaat er een samenscholingsverbod in voor meer dan tien personen. Het parlement en essentiële diensten zijn daarvan uitgezonderd. Iedereen moet wel twee meter afstand houden. En alle casino's moeten dicht, dat zijn er tientallen in Suriname.
Er zijn inmiddels acht besmettingen geregistreerd in Suriname. Het eerste besmettingsgeval is vastgesteld op 13 maart en sindsdien heeft Suriname het luchtruim gesloten.
President Bouterse maakte de nieuwe verscherpte maatregelen vrijdagavond lokale tijd bekend in een toespraak op de nationale televisie.
Turkije legt al het internationale vliegverkeer stil
Turkije heeft al het internationale vliegverkeer stilgelegd in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Eerder werden vluchten naar en vanuit Europese landen, China, Zuid-Korea en Iran al gestopt. Nu gaat Turkije dus een stap verder.
Ook mag er in het land niet meer gereisd worden, tenzij strikt noodzakelijk. Het busverkeer tussen steden is aan banden gelegd.
Turkije telt tot nu toe officieel 5698 corona-besmettingen. Het dodental is opgelopen naar 92.
Informatie over de locaties van besmettingshaarden zijn niet bekendgemaakt. Wel is in twaalf gemeenten aan de Zwarte Zee een lokale lockdown afgekondigd. Het is onbekend of in dat gebied meer besmettingen zijn vastgesteld.
Erdogan: nog geen landelijke lockdown
Erdogan zei dat een landelijke lockdown vooralsnog niet aan de orde is. Maar door strenge maatregelen ligt het leven al nagenoeg stil. Voor 65-plussers geldt een uitgaansverbod. Cafés, universiteiten, bibliotheken en scholen zijn dicht, restaurants mogen alleen thuisbezorgen, en moskeeën zijn gestopt met gebedsbijeenkomsten. Dit weekend komt daar het sluiten van parken en een verbod op picknicken en wandelen in natuurgebieden bij.
Politie Noord-Nederland controleert id's op afstand met verlengde wapenstok
De politie in Leeuwarden, Assen en Groningen gebruikt een verlengstukje op de wapenstok om op afstand identiteitsbewijzen te controleren. Het gaat om een met een 3D-printer vervaardigd houdertje waar de kaart in kan worden gelegd. De methode is bedacht door het zogenoemde 'Innovatiehuis' van politie Noord-Nederland.
De politie demonstreert het houdertje in een video op YouTube:
Grote beleggers roepen bedrijven op dividend op te schorten
Pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders uit binnen- en buitenland roepen bedrijven op voorlopig geen dividend uit te keren of de dividenduitkering te verlagen. De winstuitkering kost veel geld en zou bedrijven nog meer verzwakken. Veel bedrijven zijn door de coronacrisis en de gekelderde beurskoersen hard geraakt. De Europese Centrale Bank (ECB) vroeg banken gisteren al om tot oktober geen dividend uit te keren. De Nederlandsche Bank (DNB) onderschreef deze oproep.
Het is een opmerkelijke oproep omdat beursrendement en dividend belangrijke verdiensten zijn voor beleggers.
Boetes voor jongeren in Bunschoten
In Bunschoten zijn drie jongeren beboet omdat zij zich niet hielden aan de afstandsregels. De jongeren zijn 16 en 17 jaar oud. Ze kwamen samen op een jongerenontmoetingsplek. Een dag eerder werd daar al een groep van tien jongeren aangesproken, meldt de plaatselijke handhaving op Twitter.
Lege Leidse kerk bevolkt met selfies
De meeste kerken blijven leeg tijdens de coronacrisis, ook de kerk van predikant Maarten Boersema. Maar hij heeft daar wat op bedacht: hij heeft zijn gemeenteleden gevraagd een selfie op te sturen. Dat deden zo'n honderd mensen en die foto's staan nu op de stoelen van de Herengrachtkerk in Leiden. Zo is zijn kerkgemeenschap toch nog een beetje bij elkaar.
De kerk was al twee zondagen leeg en dat is wel even wennen. "Het is een hele andere manier van werken", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Normaal gesproken zitten er mensen voor je, en weet je dat er ook een aantal mensen thuis meekijken. Nu draait de boel helemaal om. Dat vergt een andere manier van denken."
Volgens Boersema is hij niet de enige kerk met foto's op de stoelen in Nederland. Hij heeft al een aantal kerken gezien die dit doen. Hij is geïnspireerd door een foto van een kerk in de Italiaanse regio Lombardije. Daar had een pastoor foto's van zijn parochianen op de lege banken geplakt en ging daar zelf mee op de foto.
Transport in wereldsteden fors afgenomen
Wereldwijd is het vervoer in drukke steden fors afgenomen. De route-app Citymapper heeft van verschillende wereldsteden het gebruik van navigatie vergeleken en op basis daarvan het verschil in reisbewegingen berekend.
Met name in de zwaarst getroffen coronagebieden is het transport zo goed als tot stilstand gekomen. In Barcelona en Milaan was het aantal reizen gisteren slechts 3 procent van het gemiddelde aantal. Ook in Parijs (6 procent vergeleken met normaal), New York (8 procent) en Berlijn (11 procent) is een duidelijk verschil zichtbaar. In Amsterdam werd gisteren maar 6 procent van de normale reizen ondernomen.
In landen waar minder zware maatregelen zijn genomen om het coronavirus in te dammen wordt weliswaar minder gereisd, maar gaan relatief veel mensen de straat op. Zo werd er gisteren in Sint-Petersburg 57 procent van de normale reisbewegingen gemaakt. In Stockholm, waar scholen en horeca open mogen blijven, ging 26 procent van de normale hoeveelheid reizen door.
ABC News heeft de data van Citymapper van een langere periode in een grafiek gezet. Daaruit valt duidelijk op in welke stad wanneer reisbeperkende maatregelen zijn genomen. Zo ligt in Milaan het openbare leven al langere tijd stil, terwijl in de Australische steden Melbourne en Sydney pas halverwege maart vergaande maatregelen werden genomen. In Amsterdam nam het aantal reizen fors af vanaf 12 maart, toen het kabinet met een reeks coronamaatregelen kwam.
Woede bij mode-, sport- en woonwinkels om uitsluiting kabinetssteun
Eigenaren van onder meer kledingwinkels, sportzaken en woonwarenhuizen zijn boos dat zij niet in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om vaste lasten te betalen. Gisteren kwam de overheid met een overzicht van sectoren voor wie de regeling is bestemd en tot "verbijstering" van winkeliersvereniging InRetail ontbreken verschillende winkelbranches op de lijst.
Hoewel modewinkels, schoenenzaken en juweliers open kunnen blijven, worden zij wel zwaar getroffen, zei Jan Meerman van InRetail in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem is de woede onder ondernemers groot. "Mijn emoties gieren door mijn keel. Winkeliers zijn echt radeloos. Sommigen hebben 90 of zelfs 100 procent omzetverlies."
Meerman hoopt dat de overheid alle non-foodretail te hulp schiet. "Twee weken geleden zei Rutte dat ondernemers worden gesteund, maar dat wordt niet waargemaakt." Ook roept hij banken op om winkeliers te hulp te schieten, onder meer door kredietverlening.
Amerikaanse farmaceut komt met draagbare coronatest, die het virus binnen minuten opspoort
De Amerikaanse farmaceut Abbott Laboratories heeft een test voor het coronavirus ontwikkeld die binnen een paar minuten tot een kwartier kan opsporen of iemand besmet is of niet. De test kan worden gedaan op een draagbaar apparaat dat niet groter is dan een broodrooster. Dat wordt gebruikt bij het opsporen van griep en staat al bij duizenden zorginstellingen in de VS.
Het land wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Volgens bepaalde tellingen zijn er al meer dan 100.000 mensen besmet.
Schaarste aan testen is een groot probleem in de bestrijding van de coronacrisis. Abbott zegt volgende week al 50.000 testen beschikbaar te hebben voor de Amerikaanse markt. Het bedrijf levert ook al grotere testmachines aan Amerikaanse ziekenhuizen.
De nieuwe testen zijn nog niet volledig goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Maar de keuringsinstantie heeft een noodmaatregel ingesteld waardoor de testen onder beperkte voorwaarden mogen worden gebruikt, zolang de coronacrisis duurt.
Abbott heeft ook een vestiging in Nederland. Of de testen ook hier beschikbaar worden, is niet duidelijk. De Nederlandse woordvoerder was vanochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.
In het afgesloten Retiro park, in het centrum van Madrid, 'nemen de vogels het over'
Politie Sri Lanka arresteert 'duizenden' overtreders van het samenscholingsverbod
De politie in Sri Lanka heeft naar eigen zeggen duizenden mensen gearresteerd die het samenscholingsverbod in het land hebben overtreden. Er zijn in Sri Lanka 106 besmettingen geregistreerd. Mensen moeten binnenblijven van de overheid.
Ook zijn reizen die niet strikt noodzakelijk zijn verboden. Sinds afgelopen week heeft de politie 4600 weggebruikers gearresteerd en ruim duizend voertuigen in beslag genomen.
Er was ook een inval bij een moslimdienst in een plaats 200 kilometer van de hoofdstad Colombo. Daar zijn 18 mensen gearresteerd en tientallen gevlucht.
Rohani: Iraanse gezondheidszorg kan escalatie coronavirus aan
De Iraanse gezondheidszorg is klaar voor een toename van het aantal coronapatiënten. Dat heeft de Iraanse president Rohani op staatstelevisie gezegd.
Iran is een van de zwaarst getroffen landen. Officieel zijn er 2378 mensen overleden aan het virus en zo'n 32.332 mensen besmet.
Critici binnen en buiten Iran zeggen dat het regime de cijfers laag houdt. Van ziekenhuismedewerkers komen verhalen naar buiten dat er aan de lopende band mensen sterven aan de ziekte.
Een deel van de Iraniërs is radeloos in de omgang met de ziekte. In foutieve berichten die rondgingen op sociale media stond dat het giftige goedje methanol zou beschermen tegen besmetting. Daardoor zijn ruim duizend mensen gewond geraakt en zeker 300 mensen overleden. Methanol veroorzaakt onder meer blindheid.
'Coronavirus was al in Noord-Brabant vóór patiënt nul'
Het coronavirus was al voor carnaval aanwezig in Brabant. Dat schrijft het Brabants Dagblad op basis van een wetenschappelijk onderzoek onder zorgmedewerkers van de ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda. Bij 7 van de 86 medewerkers die positief zijn getest, ontstonden al klachten voordat op 27 februari het coronavirus werd vastgesteld bij de officiële 'patiënt nul' uit Loon op Zand.
Voor het onderzoek werden 1353 medewerkers van de twee ziekenhuizen getest. Het merendeel van de positief getesten kreeg pas klachten in maart, blijkt uit de resultaten die gisteren zijn gepubliceerd door de onderzoekers. Een klein deel van hen had al klachten voor of tijdens carnaval, dat van 23 tot 25 februari werd gehouden. De vroegste datum waarop iemand voor het eerst klachten had van het coronavirus was 19 februari.
Wereldwijd 86 VN-medewerkers besmet met coronavirus
Bij 86 medewerkers van de Verenigde Naties is het coronavirus vastgesteld. De meeste besmettingsgevallen zijn vastgesteld in Europa, maar er zijn ook VN-medewerkers ziek in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten, zegt een woordvoerder.
Wereldwijd werken zo'n 44.000 mensen bij de VN. De meesten werken vanuit huis of op afstand, zegt de woordvoerder.
In Genève waren donderdag 70 mensen op kantoor, terwijl dat er normaal 4000 zijn. In Wenen werkt 97 procent van de medewerkers op afstand en in Addis Abeba, Ethiopië, 99 procent.
Bij het hoofdkantoor in New York, waar dagelijks 11.000 keer een toegangspasje langs de poortjes gaat, werden vrijdagochtend 140 van dat soort bewegingen geregistreerd.
Eerste dode door corona in Jordanië
In Jordanië is een 83-jarige vrouw overleden aan besmetting met het coronavirus. Het is de eerste coronadode in het land.
De vrouw had al een zwakke gezondheid.
In Jordanië is bij 212 mensen een besmetting met corona vastgesteld.
Rechter draait besluit Bolsonaro over openhouden kerken terug
Kerken in Brazilië mogen toch niet open. President Bolsonaro had gezegd dat kerken open moeten blijven, omdat ze "essentiële diensten" verzorgen, maar een rechtbank heeft dat nu verboden. De rechter zegt dat kerken vanwege de verspreiding van het coronavirus een risico voor de volksgezondheid vormen.
President Bolsonaro ligt overhoop met regionale bestuurders in zijn land. Die hebben strenge maatregelen afgekondigd om verspreiding van het virus te voorkomen, maar Bolsonaro vindt dat onzin en zegt dat de media paniek veroorzaken.
Avondklok in Suriname, grote bijeenkomsten verboden
In Suriname geldt vanaf morgen een avondklok. Niemand mag tussen 20.00 en 06.00 uur de straat op, behalve mensen die dat vanwege bijvoorbeeld hun werk echt moeten. En bijeenkomsten van meer dan tien personen zijn verboden.
Bij acht mensen in Suriname is nu een coronabesmetting vastgesteld. President Bouterse heeft in een tv-toespraak gezegd dat het gezondheidssysteem in zijn land een epidemie niet aankan en dat daarom de strenge maatregelen nodig zijn.
Vier doden MS Zaandam: 'Cruise is nachtmerrie'
Vier passagiers van het cruiseschip MS Zaandam zijn overleden door besmetting met het coronavirus. Ongeveer 130 anderen zijn mogelijk besmet. De ruim 1200 passagiers en bijna 600 bemanningsleden mogen het schip niet verlaten.
De MS Zaandam vertrok begin deze maand van Argentinië naar Chili. Het schip van de Holland America Line wil via het Panamakanaal naar Florida varen, maar de autoriteiten in Panama geven daarvoor geen toestemming. "Het is een nachtmerrie op het schip", zegt een van de passagiers.
De rederij wil gezonde passagiers overbrengen naar de MS Rotterdam, die al in de buurt is.
Eerste corona-dode in Brunei
In Brunei is de eerste dode als gevolg van het coronavirus gemeld. Het is een 64-jarige man, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. In het Aziatische land zijn nu 115 gevallen van besmetting met het coronavirus vastgesteld.
Een aantal besmettingen is terug te leiden tot een religieuze bijeenkomst in Maleisië waarbij 16.000 mensen aanwezig waren. De man die nu overleden is, was niet bij die bijeenkomst, maar hij is onlangs wel op andere plekken in Maleisië geweest.
Brunei heeft verscheidene maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo worden moskeeën in het land ontsmet.
Parijs bedankt hulpverleners
De stad Parijs heeft alle hulpverleners bedankt voor hun strijd tegen het coronavirus. Dat gebeurde door de Eiffeltoren aan te lichten en daarop berichten te projecteren. Op de toren kwam 'merci' te staan. Ook werden de Fransen opgeroepen om thuis te blijven.
Brazilië lanceert campagne tegen social distancing
De Braziliaanse regering roept in een campagne haar burgers op om het gewone leven weer op te pakken. Social distancing, het afstand houden tot elkaar, is volgens de regering niet nodig en het schaadt de economie; lokale winkeliers worden er hard door getroffen.
President Bolsonaro zei eerder al dat de strenge maatregelen die door regionale bestuurders waren genomen onzin zijn. Volgens hem is corona niet meer dan een lichte griep. Hij zegt dat de media met alle verhalen alleen maar angst zaaien.
Trump gaat overleggen over versoepeling maatregelen
President Trump gaat begin komende week met zijn experts overleggen wanneer de beperkingen die vanwege de coronacrisis zijn ingesteld, versoepeld kunnen worden. Eerder deze week zei Trump nog dat de beperkingen met Pasen voorbij zouden moeten zijn, maar nu wil hij geen datum meer noemen.
"De levens van mensen en de veiligheid hebben nu prioriteit, daarna pas de economie", zei Trump in het Witte Huis. "Maar de economie moet wel zo snel mogelijk weer gaan draaien."
Nieuw liveblog
Welkom in het corona-liveblog van zaterdag 28 maart. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.