De zaterdagmarkt in Ede is vanmiddag vroegtijdig gesloten
NOS NieuwsAangepast

Veel rustiger op stranden en in natuurgebieden, markt Ede gesloten

Was het vorig weekeinde nog bijna zomers druk op de stranden en in natuurgebieden, nu is het er rustig. Strandopgangen zijn afgesloten, parkeerplaatsen in bosgebieden dicht.

Overal in Nederland zijn vandaag maatregelen genomen om te zorgen dat we minstens anderhalve meter afstand van elkaar houden. In Noord-Holland zijn strandopgangen (nog) open, maar de populaire weg naar de Wassenaarse Slag is dicht.

Ook de gemeente Westland tussen Den Haag en Rotterdam heeft de strandopgangen afgesloten, meldt Omroep West. Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk roepen mensen op om niet naar het strand te komen,

Die oproep werkt. Verslaggever Remco te Kloese zag aan het begin van de middag, ondanks het schitterende weer, "hooguit 25 mensen en twee kitesurfers" op het strand bij Noordwijk, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Goed besluit, zonde van de handel

Druk was het vandaag wel op de zaterdagmarkt in Ede. Te druk, oordeelde de gemeente om 13.00 uur. De markt werd door de politie en handhaving vroegtijdig gesloten omdat het bezoekers niet lukte om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Een marktkoopman die groenten en fruit verkoopt, reageert teleurgesteld bij Omroep Gelderland. "We hebben helaas geen keus", zegt hij. "Dit is een goed besluit, maar het is zonde van de handel. En jammer voor onze portemonnee."

Op de markt in Gouda hield men zich juist wel aan alle bepalingen:

Rustiger op markt, mensen houden afstand

In Den Haag heeft de politie vandaag ingegrepen bij een aantal winkels waar producten voor (bijna) niets werden aangeboden. In een geval ging het om de groothandel de Mannen van Verhoek die in een kraam voor de deur "zeer goedkoop" groente en fruit aanbood. Al om 9.00 uur stond de politie voor de deur, om 11.30 uur moest Verhoek dicht.

Eigenaar Willem Verhoek begrijpt er niets van. "We hebben het heel strak aangepakt. We hebben looppaden gemaakt voor de klanten en ervoor gezorgd dat iedereen voldoende afstand hield", zegt hij bij Omroep West.

Maar volgens een politiewoordvoerder werden de richtlijnen van het RIVM niet nageleefd. "Omdat de handel goedkoop over de toonbank gaat komen er veel mensen op af. Als dan de maatregelen niet gevolgd worden, dan moeten wij als politie ingrijpen."

De bossen bij Baarn, waar het vorig weekeinde druk was, zijn vandaag beperkt toegankelijk. De politie houdt streng toezicht op de onderlinge anderhalve meter afstand. Parkeerplaatsen zijn dicht, meldt RTV Utrecht.

Automobilisten trekken zich daar lang niet altijd iets van aan. Vooral bij Lage Vuursche parkeerden ze in de berm. Volgens De Gooi- en Eemlander zijn al tientallen bekeuringen uitgedeeld.

Ronduit rustig is het in de Loonse en Drunense duinen. "Normaal komen hier op zo'n mooie dag tien- tot vijftienduizend mensen. Nu zijn het er maar een handjevol", zegt boswachter Luc Roosen bij Omroep Brabant. Met alle voordelen van dien, vindt hij: "Nu het wat rustiger is, zie je bijvoorbeeld zo nu en dan een ree scharrelen, op een plek waar hij normaal niet komt."

Het is ronduit rustig in de Loonse en Drunense Duinen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl