liveblog
NOS NieuwsAangepast

20.000 ex-zorgmedewerkers springen bij, eerste repatriëringsvlucht geland

  • Nederland telt 80 nieuwe coronadoden en 341 nieuwe ziekenhuisopnames. Volgens het RIVM lijkt de groei van de corona-uitbraak af te vlakken.
  • 644 mensen liggen op de intensive care met een coronabesmetting. De druk op de intensivecare-afdelingen van ziekenhuizen is enorm: de piek wordt eind mei verwacht.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

Leger des Heils vraagt aandacht voor daklozen

Het Leger des Heils vraagt aandacht voor de situatie van dak- en thuislozen in tijden van corona en start daarom vandaag met de campagne: 'Thuisblijven, hoe dan?!' De organisatie wil extra opvangplekken creëren in hotels en vakantieparken.

Ook wil de instelling veldbedden plaatsen in lege sporthallen. In Rotterdam is deze week een quarantaineafdeling voor daklozen geopend.

Meer dan duizend doden in de VS

Het aantal doden in de Verenigde Staten is opgelopen tot 1031. Gisteren stond het dodental nog op 827. In het land zijn nu 68.000 besmettingen geregistreerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. De VS is na Italië en China het zwaarst getroffen land. Veel steden hebben maatregelen getroffen, zoals het sluiten van horeca en winkels.

Er is een steunpakket ter waarde van bijna 2 biljoen (2000 miljard) dollar uitonderhandeld om bedrijven en miljoenen Amerikanen te ondersteunen en de economie aan te jagen.

Lokale en regionale kranten zoeken steun

Door een dramatische daling van advertentie-inkomsten verkeren uitgevers van lokale en regionale kranten in acute geldnood. Ze kunnen freelance-medewerkers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan.

Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen dringt aan op steun. Die zou moeten komen van gemeenten en provincies. Ook bij minister Slob, die gaat over de media, is aangeklopt. Hij zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft.

'Geen huisuitzettingen'

Niemand mag in Nederland uit huis worden gezet als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft minister Van Veldhoven (Wonen) afgesproken met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen, schrijft het AD. Ook komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te kunnen verlengen. Huurders die momenteel geen inkomen hebben, belanden daardoor niet op straat.

Het gaat om een afspraak tussen organisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang. De minister sluit wettelijke maatregelen niet uit als blijkt dat afspraken niet worden nageleefd óf als verhuurders die niet zijn aangesloten bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen.

41 nieuwe doden in Verenigd Koninkrijk, 6 in China

De afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk nog eens 41 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale aantal doden in het land komt daarmee op 463. Het aantal getelde besmettingen steeg van 8077 naar 9529.

In China zijn de afgelopen dag zes mensen aan het virus overleden. Alle doden vielen in de provincie Hubei. Een dag eerder werden er nog vier doden gemeld. In totaal zijn in het land 3287 mensen overleden als gevolg van het coronavirus, van wie 3169 in Hubei.

Er zijn in China 67 nieuwe besmettingen geregistreerd, gisteren waren dat er nog 24. Het gaat om zogeheten geïmporteerde infecties. Het totale aantal komt daarmee op 81.285 besmettingen. In de provincie Hubei, waar het virus eind vorig jaar voor het eerst opdook, zijn geen nieuwe besmettingen geregistreerd.

20.000 ex-zorgmedewerkers springen bij

Zo'n 20.000 ex-zorgmedewerkers hebben zich inmiddels gemeld om bij te springen, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Vorige week stond de teller nog op 7000.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaalt eventuele extra training of bijscholing. Ook moeten zorgorganisaties vaker tijdelijk personeel aan elkaar uitlenen om de tekorten op te vullen.

De Jonge schrijft verder dat er maatregelen worden genomen om de productie van coronatests aan te wakkeren en om meer te halen uit de bestaande tests. Hij heeft het RIVM de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de tests die nu worden aangeboden.

Het ontwikkelen van een beademingsapparaat in Nederland gaat snel, schrijft De Jonge. Volgende week worden de eerste prototypen verwacht.

Rond 6 april hoopt het RIVM voorlopige resultaten te hebben van het verspreidingsonderzoek onder jongeren, zodat die resultaten meegenomen kunnen worden in de afweging om de scholen te openen. Op 1 mei komen de definitieve resultaten.

Noodwet zorgt ervoor dat raads- en Statenleden thuis kunnen vergaderen

Het kabinet wil er met een noodwet voor zorgen dat gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten digitaal kunnen vergaderen en stemmen. Dit om ze te ontslaan van de verplichting om ook tijdens de coronacrisis bijeen te komen.

Minister Knops (Binnenlandse Zaken) raadde raadsleden en Statenleden eerder al aan alleen bijeen te komen als dat "strikt noodzakelijk" is. De vergaderingen moesten volgens hem ook zo kort mogelijk zijn. Omdat de crisis sindsdien alleen maar erger is geworden, wil Knops het mogelijk maken op afstand te vergaderen, op voorwaarde dat de besluitvorming openbaar blijft.

Huiseigenaren verwachten dat verkoop terugloopt

De helft van de Nederlandse huiseigenaren denkt dat de waarde van huizen zal dalen door de coronacrisis. Driekwart verwacht minder belangstelling voor de huizen die nu te koop staan, vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt dat de woningmarkt helemaal tot stilstand komt. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis onder zijn leden. De meeste huiseigenaren denken wel dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn, variërend van twee maanden tot langer dan een half jaar.

Van de zzp'ers met een eigen huis maakt 14 procent zich zorgen of ze op korte termijn hun woonlasten kunnen betalen. 80 procent van alle huiseigenaren verwacht zijn huidige inkomen te behouden, zes maanden geleden was dat nog 98 procent. Van de zzp'ers is dat minder dan de helft.

Veel mensen stellen hun verhuisplannen uit. Ze wachten liever tot na de coronacrisis.

Eerste repatriëringsvlucht geland op Schiphol

Transavia heeft in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het eerst een repatriëringsvlucht uitgevoerd. Een Boeing 737-800 vloog naar Fuerteventura en Las Palmas op de Canarische Eilanden om gestrande Nederlanders op te halen. De luchtvaartmaatschappij voert de komende weken alleen nog repatriëringsvluchten uit.

Buitenlandse Zaken is volop bezig om Nederlanders, die in andere landen door reisverboden vast zijn komen te zitten, terug te halen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Dit zijn een aantal passagiers na aankomst op Schiphol:

ANP

Wall Street sluit opnieuw positief

Wall Street is voor het eerst in meer dan een maand twee dagen achter elkaar positief gesloten. Na de recordwinst van gisteren noteerde de Dow Jones vandaag een winst van 2,4 procent. De S&P 500 ging 1,15 procent omhoog. Analisten zien, net als gisteren, het aangekondigde steunpakket van bijna 2000 miljard dollar als grote drijfveer voor beleggers om aandelen te kopen.

Ook de beurzen in Europa eindigden de handelsdag met winsten van enkele procenten. In Amsterdam noteerde de AEX een slotstand van 475,4 punten, 2,96 procent hoger dan gisteren.

Britse stofzuigerfabrikant gaat beademingsapparatuur maken

De Britse regering heeft 10.000 beademingsapparaten besteld, ontworpen door stofzuigerbedrijf Dyson. Op dit moment is het bedrijf bezig om goedkeuring te krijgen voor het ontwerp. Als de toestemming er komt, kunnen de apparaten begin april beschikbaar zijn.

Dyson produceert 5000 beademingsapparaten extra, waarvan er 1000 aan het Verenigd Koninkrijk en 4000 aan andere landen worden geschonken.

België ontwikkelt nieuwe test voor eerste screening

Belgische onderzoekers hebben een coronatest ontwikkeld die binnen een kwartier uitsluitsel geeft. De test is tot 70 procent nauwkeurig bij mensen die het virus hebben. Hij kan worden gebruikt om een eerste triage uit te voeren. Mensen die positief testen worden daarna opnieuw onderzocht met een traditionele laboratoriumtest.

Bij negatieve resultaten is de test minder betrouwbaar, waardoor in gevallen als een ziekenhuisopname alsnog een laboratoriumtest gedaan moet worden.

De test reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. Er wordt slijm uit de neus- en keelholte gehaald, dat wordt in een vloeistof gedaan en na een kwartier verschijnt het resultaat. Een aantal Brusselse ziekenhuizen gaat de test vanaf volgende week gebruiken.

Lintjesregen dit jaar zonder lintjes

De jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat wel door, maar in een andere vorm dan normaal. Burgemeesters zullen op 24 april persoonlijk contact opnemen met de circa 3000 mensen die een lintje krijgen en 's middags worden hun namen gepubliceerd in een speciale editie van de Staatscourant. Er wordt gezocht naar één landelijk moment waarop de lintjes alsnog kunnen worden opgespeld. Wanneer dit is, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

WTO: coronarecessie groter dan financiële crisis van 2008

De Wereldhandelsorganisatie WTO voorziet een corona-recessie die groter is dan de economische neergang als gevolg van de financiële crisis van 2008. Die sombere blik komt volgens WTO-directeur-generaal Roberto Azevêdo door de laatste voorspellingen. De economen van de WTO zien onder meer een "zeer scherpe daling van de wereldhandel". Azevêdo verwacht over enkele weken met een officiële raming te kunnen komen.

Door de financiële crisis van 2008 raakten wereldwijd zo'n 22 miljoen mensen werkloos. Dat getal zal dus hoogstwaarschijnlijk volgens de WTO overtroffen worden.

BBC stelt ontslagen uit vanwege coronacrisis

De BBC heeft zijn bezuinigingsplannen opgeschort. Dat betekent dat 450 journalisten die hun baan kwijt zouden raken voorlopig kunnen blijven. Ze zijn nodig voor de berichtgeving over de wereldwijde coronacrisis.

"We moeten doorgaan met het werk dat u echt fantastisch doet", zei directeur Tony Hall tegen het personeel. "Het zou ongepast zijn om nu mensen te ontslaan. We kunnen momenteel simpelweg niet doorgaan met de bezuinigingsplannen, maar daar komen we later op terug. Op dit moment willen we er zeker van zijn dat jullie worden ondersteund en dat jullie de middelen hebben om jullie werk te doen."

Minister De Jonge: het wordt spannend op de intensive care

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei vandaag in de Tweede Kamer dat er volgende week mogelijk een tekort aan bedden op de intensive care ontstaat. Volgende week liggen er waarschijnlijk 1600 patiënten op de IC in ziekenhuizen, van wie 1100 coronapatiënten. Politiek verslaggever Albert Bos vroeg aan minister De Jonge van Volksgezondheid wat hij aan het beddentekort gaat doen.

'Het wordt spannend of er genoeg bedden zijn op de intensive care'

Eensgezindheid in Duitsland over reddingsmaatregelen

De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met het verhogen van de schuldenlast om de economie te redden. Dat is erg ongebruikelijk in een land waar het beperken van de staatsschuld bij wet is geregeld. Zowel grote bedrijven als kleine ondernemers zullen profiteren van het beschikbare geld.

Overigens werd vandaag bekend dat ook de tweede coronatest van bondskanselier Merkel negatief was. Ze blijft voorlopig vanuit huis werken.

Lees hieronder het verhaal van correspondent Wouter Zwart:

Overheid komt morgen met nieuwe coronacampagne 'alleen samen'

Morgen lanceert de overheid de coronacampagne 'alleen-samen' die gewenst gedrag verder moet bevorderen. De campagne is gemaakt door de bureaus Roorda en BKB en productiemaatschappij Halal die de campagne binnen enkele dagen 'met honderden mensen' vanuit huis maakten.

Nieuwe wet maakt extra Britse maatregelen mogelijk

Het Britse Hogerhuis heeft ingestemd met een nieuwe wet die onder meer de autoriteiten meer bevoegdheid geeft om coronaregels te handhaven.

De mogelijkheden die de wet biedt, lopen uiteen van grotere bevoegdheden voor politie en immigratiedienst om mensen vast te zetten in het belang van de volksgezondheid, tot het handhaven van winkelsluiting en de mogelijkheid voor werknemers om tijdelijk vrijwilligerswerk te gaan doen in de zorg.

De wet gaat waarschijnlijk morgen in.

Na het aannemen van de wet heeft het parlement zijn deuren gesloten tot in ieder geval 21 april. Het paasreces van drie weken zou eigenlijk 31 maart beginnen.

Rechtbanken ook na 6 april nog dicht

In verband met de coronacrisis blijven gerechtsgebouwen ook na 6 april gesloten. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt. Sinds 17 maart worden alleen urgente zaken behandeld, zonder publiek. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zal na 6 april het aantal zaken dat inhoudelijk behandeld wordt wel worden uitgebreid.

Het is nog niet bekend tot wanneer de gerechtsgebouwen gesloten blijven, meldt RTV Noord. "Dat hangt mede af van nieuwe maatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis", aldus de raad.

Twee weken in quarantaine na aankomst op Belgische luchthaven Zaventem

Vanaf vandaag moeten alle reizigers die landen op de Belgische luchthaven Zaventem 14 dagen in thuisquarantaine. Dat staat in een brief met instructies die alle reizigers bij aankomst krijgen. Ook degene die de passagier ophaalt moet daarna 14 dagen in afzondering.

Kabinet beslist dinsdag hoe het verdergaat

Volgende week dinsdag beslist het kabinet wat er gebeurt na 6 april. Tot en met 6 april zijn onder meer scholen, cafés en restaurants dicht. Ook zijn grote evenementen verboden.

Er wordt dus een besluit genomen over alle maatregelen die gelden tot 6 april, zoals ook de sluiting van sportverenigingen en het zo veel mogelijk thuis blijven en thuiswerken.

Deze week wordt het nog niet duidelijk of basis- en middelbare en mbo-scholen tot 1 juni dicht blijven.

Minister Slob van Onderwijs hintte er gisteravond in het tv-programma Op1 al op dat de scholen waarschijnlijk langer gesloten zouden blijven. Premier Rutte zei dat ook dat nog niet vaststaat. "Er is besloten de scholen tot 6 april te sluiten omdat er onrust was bij ouders en leraren. Het RIVM heeft meer tijd nodig voor zijn onderzoek, maar dat betekent niet dat de scholen tot na 6 april dicht blijven."

Premier Rutte zei in de update dat hij merkt dat meer Nederlanders zich aan de afspraken houden. In het weekend waren nog veel mensen in groepjes op het strand, in winkels en in het bos te zien. Maandag kondigde het kabinet aan dat er boetes uitgedeeld worden aan mensen die zich niet aan de voorschriften houden. "Er is echt een verschil tussen het weekend en na het weekend. Er is een reactie in de samenleving."

De premier wees er nog nadrukkelijk op dat er maandag een nieuwe regel is bijgekomen en dat iedereen zich daar aan moet houden. Als er iemand verkouden, benauwd of koortsig is, moet het hele gezin thuisblijven. "Het is heel belangrijk dat we dat doen. Dat is de afspraak die we maken."

Kabinet beslist dinsdag hoe het verdergaat

Nu meer doden in Spanje dan in China

Ook het aantal doden dat in Spanje is gevallen als gevolg van het coronavirus heeft het aantal in China overtroffen. De afgelopen dag kwamen er 738 slachtoffers bij, wat het aantal coronadoden op 3434 brengt. In China zijn het er tot nu toe 3163. Italië heeft veruit het hoogste dodental: 7503.

In het aantal besmettingen voert China de lijst aan met 81.661 geregistreerde gevallen. In Spanje zijn dat er 47.610.

Wereldwijd staat het aantal doden op 20.499, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Er zijn meer dan 450.000 mensen besmet met het virus. Nederland staat in die lijst op de elfde plaats met 6438 besmettingen.

Laatste KLM-vlucht uit Suriname op 28 maart

28 maart vliegt KLM voor het laatst vanuit Suriname naar Amsterdam. Tot 3 mei wordt er dan niet meer gevlogen.

Op 14 maart besloot de Surinaamse regering alle vliegverkeer voor personenvervoer van en naar Suriname stop te zetten in verband met het coronavirus. De KLM kreeg daarna toestemming om nog een week lang alle in Suriname gestrande reizigers te repatriëren.

TUI Fly haalde vandaag al de laatste passagiers op uit Suriname en vliegt tot 30 april niet meer naar Suriname.

Overzicht van alle maatregelen tegen het coronavirus in Europa

Acht weken cel voor 'coronahoester'

De 28-jarige Bossche 'coronahoester' heeft van de politierechter in Den Bosch tien weken cel gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. Walter K. hoestte mensen in een rij voor een coffeeshop in het gezicht en bespuugde een agent die hem daarop aansprak. "Pas op, corona, corona!", riep K. daarbij. De rechter noemde het 'shockerend'.

Amerika zet 'geldhelikopter' in om economie te steunen

De Verenigde Staten zetten omvangrijke en ongewone steunmiddelen in voor bedrijven en burgers om de dreunen en klappen van de instortende economie op te vangen.

Naast honderden miljarden voor bedrijven, ziekenhuizen en gemeenten en uitkeringen zet de Trump-regering de zogenoemde geldhelikopter in. "De Amerikanen hebben nu geld nodig", zegt minister van Financiën Steven Mnuchin. 500 miljard dollar ligt klaar om uit te delen onder alle Amerikaanse burgers, via een cheque of een storting op de bankrekening. Het komt neer op 1000 à 1500 dollar per persoon, afhankelijk van inkomen en gezinssamenstelling, uit te keren op 6 april en 18 mei. Het is eenmalig en gratis geld, naar believen te besteden.

Die geldhelikopter bestaat niet echt, lees hieronder precies hoe het zit:

644 patiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen

NOS

Het RIVM zegt eerste signalen te hebben van een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Maar die "positieve trend" is op de intensive care-afdelingen voorlopig nog niet te zien. Op de IC's lagen vandaag 644 mensen met het coronavirus. Dat waren er 98 meer dan gisteren, opnieuw de grootste stijging tot nu toe.