20.000 ex-zorgmedewerkers springen bij, eerste repatriëringsvlucht geland
- Nederland telt 80 nieuwe coronadoden en 341 nieuwe ziekenhuisopnames. Volgens het RIVM lijkt de groei van de corona-uitbraak af te vlakken.
- 644 mensen liggen op de intensive care met een coronabesmetting. De druk op de intensivecare-afdelingen van ziekenhuizen is enorm: de piek wordt eind mei verwacht.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.
Leger des Heils vraagt aandacht voor daklozen
Het Leger des Heils vraagt aandacht voor de situatie van dak- en thuislozen in tijden van corona en start daarom vandaag met de campagne: 'Thuisblijven, hoe dan?!' De organisatie wil extra opvangplekken creëren in hotels en vakantieparken.
Ook wil de instelling veldbedden plaatsen in lege sporthallen. In Rotterdam is deze week een quarantaineafdeling voor daklozen geopend.
Meer dan duizend doden in de VS
Het aantal doden in de Verenigde Staten is opgelopen tot 1031. Gisteren stond het dodental nog op 827. In het land zijn nu 68.000 besmettingen geregistreerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. De VS is na Italië en China het zwaarst getroffen land. Veel steden hebben maatregelen getroffen, zoals het sluiten van horeca en winkels.
Er is een steunpakket ter waarde van bijna 2 biljoen (2000 miljard) dollar uitonderhandeld om bedrijven en miljoenen Amerikanen te ondersteunen en de economie aan te jagen.
Lokale en regionale kranten zoeken steun
Door een dramatische daling van advertentie-inkomsten verkeren uitgevers van lokale en regionale kranten in acute geldnood. Ze kunnen freelance-medewerkers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan.
Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen dringt aan op steun. Die zou moeten komen van gemeenten en provincies. Ook bij minister Slob, die gaat over de media, is aangeklopt. Hij zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft.
'Geen huisuitzettingen'
Niemand mag in Nederland uit huis worden gezet als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft minister Van Veldhoven (Wonen) afgesproken met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen, schrijft het AD. Ook komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te kunnen verlengen. Huurders die momenteel geen inkomen hebben, belanden daardoor niet op straat.
Het gaat om een afspraak tussen organisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang. De minister sluit wettelijke maatregelen niet uit als blijkt dat afspraken niet worden nageleefd óf als verhuurders die niet zijn aangesloten bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen.
41 nieuwe doden in Verenigd Koninkrijk, 6 in China
De afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk nog eens 41 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale aantal doden in het land komt daarmee op 463. Het aantal getelde besmettingen steeg van 8077 naar 9529.
In China zijn de afgelopen dag zes mensen aan het virus overleden. Alle doden vielen in de provincie Hubei. Een dag eerder werden er nog vier doden gemeld. In totaal zijn in het land 3287 mensen overleden als gevolg van het coronavirus, van wie 3169 in Hubei.
Er zijn in China 67 nieuwe besmettingen geregistreerd, gisteren waren dat er nog 24. Het gaat om zogeheten geïmporteerde infecties. Het totale aantal komt daarmee op 81.285 besmettingen. In de provincie Hubei, waar het virus eind vorig jaar voor het eerst opdook, zijn geen nieuwe besmettingen geregistreerd.
20.000 ex-zorgmedewerkers springen bij
Zo'n 20.000 ex-zorgmedewerkers hebben zich inmiddels gemeld om bij te springen, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Vorige week stond de teller nog op 7000.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaalt eventuele extra training of bijscholing. Ook moeten zorgorganisaties vaker tijdelijk personeel aan elkaar uitlenen om de tekorten op te vullen.
De Jonge schrijft verder dat er maatregelen worden genomen om de productie van coronatests aan te wakkeren en om meer te halen uit de bestaande tests. Hij heeft het RIVM de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de tests die nu worden aangeboden.
Het ontwikkelen van een beademingsapparaat in Nederland gaat snel, schrijft De Jonge. Volgende week worden de eerste prototypen verwacht.
Rond 6 april hoopt het RIVM voorlopige resultaten te hebben van het verspreidingsonderzoek onder jongeren, zodat die resultaten meegenomen kunnen worden in de afweging om de scholen te openen. Op 1 mei komen de definitieve resultaten.
Noodwet zorgt ervoor dat raads- en Statenleden thuis kunnen vergaderen
Het kabinet wil er met een noodwet voor zorgen dat gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten digitaal kunnen vergaderen en stemmen. Dit om ze te ontslaan van de verplichting om ook tijdens de coronacrisis bijeen te komen.
Minister Knops (Binnenlandse Zaken) raadde raadsleden en Statenleden eerder al aan alleen bijeen te komen als dat "strikt noodzakelijk" is. De vergaderingen moesten volgens hem ook zo kort mogelijk zijn. Omdat de crisis sindsdien alleen maar erger is geworden, wil Knops het mogelijk maken op afstand te vergaderen, op voorwaarde dat de besluitvorming openbaar blijft.
Huiseigenaren verwachten dat verkoop terugloopt
De helft van de Nederlandse huiseigenaren denkt dat de waarde van huizen zal dalen door de coronacrisis. Driekwart verwacht minder belangstelling voor de huizen die nu te koop staan, vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt dat de woningmarkt helemaal tot stilstand komt. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis onder zijn leden. De meeste huiseigenaren denken wel dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn, variërend van twee maanden tot langer dan een half jaar.
Van de zzp'ers met een eigen huis maakt 14 procent zich zorgen of ze op korte termijn hun woonlasten kunnen betalen. 80 procent van alle huiseigenaren verwacht zijn huidige inkomen te behouden, zes maanden geleden was dat nog 98 procent. Van de zzp'ers is dat minder dan de helft.
Veel mensen stellen hun verhuisplannen uit. Ze wachten liever tot na de coronacrisis.
Eerste repatriëringsvlucht geland op Schiphol
Transavia heeft in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het eerst een repatriëringsvlucht uitgevoerd. Een Boeing 737-800 vloog naar Fuerteventura en Las Palmas op de Canarische Eilanden om gestrande Nederlanders op te halen. De luchtvaartmaatschappij voert de komende weken alleen nog repatriëringsvluchten uit.
Buitenlandse Zaken is volop bezig om Nederlanders, die in andere landen door reisverboden vast zijn komen te zitten, terug te halen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van verschillende luchtvaartmaatschappijen.
Dit zijn een aantal passagiers na aankomst op Schiphol:
Wall Street sluit opnieuw positief
Wall Street is voor het eerst in meer dan een maand twee dagen achter elkaar positief gesloten. Na de recordwinst van gisteren noteerde de Dow Jones vandaag een winst van 2,4 procent. De S&P 500 ging 1,15 procent omhoog. Analisten zien, net als gisteren, het aangekondigde steunpakket van bijna 2000 miljard dollar als grote drijfveer voor beleggers om aandelen te kopen.
Ook de beurzen in Europa eindigden de handelsdag met winsten van enkele procenten. In Amsterdam noteerde de AEX een slotstand van 475,4 punten, 2,96 procent hoger dan gisteren.
Britse stofzuigerfabrikant gaat beademingsapparatuur maken
De Britse regering heeft 10.000 beademingsapparaten besteld, ontworpen door stofzuigerbedrijf Dyson. Op dit moment is het bedrijf bezig om goedkeuring te krijgen voor het ontwerp. Als de toestemming er komt, kunnen de apparaten begin april beschikbaar zijn.
Dyson produceert 5000 beademingsapparaten extra, waarvan er 1000 aan het Verenigd Koninkrijk en 4000 aan andere landen worden geschonken.
België ontwikkelt nieuwe test voor eerste screening
Belgische onderzoekers hebben een coronatest ontwikkeld die binnen een kwartier uitsluitsel geeft. De test is tot 70 procent nauwkeurig bij mensen die het virus hebben. Hij kan worden gebruikt om een eerste triage uit te voeren. Mensen die positief testen worden daarna opnieuw onderzocht met een traditionele laboratoriumtest.
Bij negatieve resultaten is de test minder betrouwbaar, waardoor in gevallen als een ziekenhuisopname alsnog een laboratoriumtest gedaan moet worden.
De test reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. Er wordt slijm uit de neus- en keelholte gehaald, dat wordt in een vloeistof gedaan en na een kwartier verschijnt het resultaat. Een aantal Brusselse ziekenhuizen gaat de test vanaf volgende week gebruiken.
Lintjesregen dit jaar zonder lintjes
De jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat wel door, maar in een andere vorm dan normaal. Burgemeesters zullen op 24 april persoonlijk contact opnemen met de circa 3000 mensen die een lintje krijgen en 's middags worden hun namen gepubliceerd in een speciale editie van de Staatscourant. Er wordt gezocht naar één landelijk moment waarop de lintjes alsnog kunnen worden opgespeld. Wanneer dit is, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus.
WTO: coronarecessie groter dan financiële crisis van 2008
De Wereldhandelsorganisatie WTO voorziet een corona-recessie die groter is dan de economische neergang als gevolg van de financiële crisis van 2008. Die sombere blik komt volgens WTO-directeur-generaal Roberto Azevêdo door de laatste voorspellingen. De economen van de WTO zien onder meer een "zeer scherpe daling van de wereldhandel". Azevêdo verwacht over enkele weken met een officiële raming te kunnen komen.
Door de financiële crisis van 2008 raakten wereldwijd zo'n 22 miljoen mensen werkloos. Dat getal zal dus hoogstwaarschijnlijk volgens de WTO overtroffen worden.
BBC stelt ontslagen uit vanwege coronacrisis
De BBC heeft zijn bezuinigingsplannen opgeschort. Dat betekent dat 450 journalisten die hun baan kwijt zouden raken voorlopig kunnen blijven. Ze zijn nodig voor de berichtgeving over de wereldwijde coronacrisis.
"We moeten doorgaan met het werk dat u echt fantastisch doet", zei directeur Tony Hall tegen het personeel. "Het zou ongepast zijn om nu mensen te ontslaan. We kunnen momenteel simpelweg niet doorgaan met de bezuinigingsplannen, maar daar komen we later op terug. Op dit moment willen we er zeker van zijn dat jullie worden ondersteund en dat jullie de middelen hebben om jullie werk te doen."
Minister De Jonge: het wordt spannend op de intensive care
Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei vandaag in de Tweede Kamer dat er volgende week mogelijk een tekort aan bedden op de intensive care ontstaat. Volgende week liggen er waarschijnlijk 1600 patiënten op de IC in ziekenhuizen, van wie 1100 coronapatiënten. Politiek verslaggever Albert Bos vroeg aan minister De Jonge van Volksgezondheid wat hij aan het beddentekort gaat doen.
Eensgezindheid in Duitsland over reddingsmaatregelen
De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met het verhogen van de schuldenlast om de economie te redden. Dat is erg ongebruikelijk in een land waar het beperken van de staatsschuld bij wet is geregeld. Zowel grote bedrijven als kleine ondernemers zullen profiteren van het beschikbare geld.
Overigens werd vandaag bekend dat ook de tweede coronatest van bondskanselier Merkel negatief was. Ze blijft voorlopig vanuit huis werken.
Lees hieronder het verhaal van correspondent Wouter Zwart:
Overheid komt morgen met nieuwe coronacampagne 'alleen samen'
Morgen lanceert de overheid de coronacampagne 'alleen-samen' die gewenst gedrag verder moet bevorderen. De campagne is gemaakt door de bureaus Roorda en BKB en productiemaatschappij Halal die de campagne binnen enkele dagen 'met honderden mensen' vanuit huis maakten.
Nieuwe wet maakt extra Britse maatregelen mogelijk
Het Britse Hogerhuis heeft ingestemd met een nieuwe wet die onder meer de autoriteiten meer bevoegdheid geeft om coronaregels te handhaven.
De mogelijkheden die de wet biedt, lopen uiteen van grotere bevoegdheden voor politie en immigratiedienst om mensen vast te zetten in het belang van de volksgezondheid, tot het handhaven van winkelsluiting en de mogelijkheid voor werknemers om tijdelijk vrijwilligerswerk te gaan doen in de zorg.
De wet gaat waarschijnlijk morgen in.
Na het aannemen van de wet heeft het parlement zijn deuren gesloten tot in ieder geval 21 april. Het paasreces van drie weken zou eigenlijk 31 maart beginnen.
Rechtbanken ook na 6 april nog dicht
In verband met de coronacrisis blijven gerechtsgebouwen ook na 6 april gesloten. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt. Sinds 17 maart worden alleen urgente zaken behandeld, zonder publiek. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zal na 6 april het aantal zaken dat inhoudelijk behandeld wordt wel worden uitgebreid.
Het is nog niet bekend tot wanneer de gerechtsgebouwen gesloten blijven, meldt RTV Noord. "Dat hangt mede af van nieuwe maatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis", aldus de raad.
Twee weken in quarantaine na aankomst op Belgische luchthaven Zaventem
Vanaf vandaag moeten alle reizigers die landen op de Belgische luchthaven Zaventem 14 dagen in thuisquarantaine. Dat staat in een brief met instructies die alle reizigers bij aankomst krijgen. Ook degene die de passagier ophaalt moet daarna 14 dagen in afzondering.
Kabinet beslist dinsdag hoe het verdergaat
Volgende week dinsdag beslist het kabinet wat er gebeurt na 6 april. Tot en met 6 april zijn onder meer scholen, cafés en restaurants dicht. Ook zijn grote evenementen verboden.
Er wordt dus een besluit genomen over alle maatregelen die gelden tot 6 april, zoals ook de sluiting van sportverenigingen en het zo veel mogelijk thuis blijven en thuiswerken.
Deze week wordt het nog niet duidelijk of basis- en middelbare en mbo-scholen tot 1 juni dicht blijven.
Minister Slob van Onderwijs hintte er gisteravond in het tv-programma Op1 al op dat de scholen waarschijnlijk langer gesloten zouden blijven. Premier Rutte zei dat ook dat nog niet vaststaat. "Er is besloten de scholen tot 6 april te sluiten omdat er onrust was bij ouders en leraren. Het RIVM heeft meer tijd nodig voor zijn onderzoek, maar dat betekent niet dat de scholen tot na 6 april dicht blijven."
Premier Rutte zei in de update dat hij merkt dat meer Nederlanders zich aan de afspraken houden. In het weekend waren nog veel mensen in groepjes op het strand, in winkels en in het bos te zien. Maandag kondigde het kabinet aan dat er boetes uitgedeeld worden aan mensen die zich niet aan de voorschriften houden. "Er is echt een verschil tussen het weekend en na het weekend. Er is een reactie in de samenleving."
De premier wees er nog nadrukkelijk op dat er maandag een nieuwe regel is bijgekomen en dat iedereen zich daar aan moet houden. Als er iemand verkouden, benauwd of koortsig is, moet het hele gezin thuisblijven. "Het is heel belangrijk dat we dat doen. Dat is de afspraak die we maken."
Nu meer doden in Spanje dan in China
Ook het aantal doden dat in Spanje is gevallen als gevolg van het coronavirus heeft het aantal in China overtroffen. De afgelopen dag kwamen er 738 slachtoffers bij, wat het aantal coronadoden op 3434 brengt. In China zijn het er tot nu toe 3163. Italië heeft veruit het hoogste dodental: 7503.
In het aantal besmettingen voert China de lijst aan met 81.661 geregistreerde gevallen. In Spanje zijn dat er 47.610.
Wereldwijd staat het aantal doden op 20.499, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Er zijn meer dan 450.000 mensen besmet met het virus. Nederland staat in die lijst op de elfde plaats met 6438 besmettingen.
Laatste KLM-vlucht uit Suriname op 28 maart
28 maart vliegt KLM voor het laatst vanuit Suriname naar Amsterdam. Tot 3 mei wordt er dan niet meer gevlogen.
Op 14 maart besloot de Surinaamse regering alle vliegverkeer voor personenvervoer van en naar Suriname stop te zetten in verband met het coronavirus. De KLM kreeg daarna toestemming om nog een week lang alle in Suriname gestrande reizigers te repatriëren.
TUI Fly haalde vandaag al de laatste passagiers op uit Suriname en vliegt tot 30 april niet meer naar Suriname.
Overzicht van alle maatregelen tegen het coronavirus in Europa
Acht weken cel voor 'coronahoester'
De 28-jarige Bossche 'coronahoester' heeft van de politierechter in Den Bosch tien weken cel gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. Walter K. hoestte mensen in een rij voor een coffeeshop in het gezicht en bespuugde een agent die hem daarop aansprak. "Pas op, corona, corona!", riep K. daarbij. De rechter noemde het 'shockerend'.
Amerika zet 'geldhelikopter' in om economie te steunen
De Verenigde Staten zetten omvangrijke en ongewone steunmiddelen in voor bedrijven en burgers om de dreunen en klappen van de instortende economie op te vangen.
Naast honderden miljarden voor bedrijven, ziekenhuizen en gemeenten en uitkeringen zet de Trump-regering de zogenoemde geldhelikopter in. "De Amerikanen hebben nu geld nodig", zegt minister van Financiën Steven Mnuchin. 500 miljard dollar ligt klaar om uit te delen onder alle Amerikaanse burgers, via een cheque of een storting op de bankrekening. Het komt neer op 1000 à 1500 dollar per persoon, afhankelijk van inkomen en gezinssamenstelling, uit te keren op 6 april en 18 mei. Het is eenmalig en gratis geld, naar believen te besteden.
Die geldhelikopter bestaat niet echt, lees hieronder precies hoe het zit:
644 patiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen
Het RIVM zegt eerste signalen te hebben van een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Maar die "positieve trend" is op de intensive care-afdelingen voorlopig nog niet te zien. Op de IC's lagen vandaag 644 mensen met het coronavirus. Dat waren er 98 meer dan gisteren, opnieuw de grootste stijging tot nu toe.
Ruim 400.000 vrijwilligers voor de Britse gezondheidszorg
Spaanse vice premier positief getest
De Spaanse vicepremier Carmen Calvo is positief gerest op het coronavirus. Ze is opgenomen in een ziekenhuis in Madrid. Calvo is de eerste politiek verantwoordelijke na premier Sánchez.
'Bel niet naar 112 als je meer dan 2 mensen samen ziet'
Veiligheidsregio Zeeland Veilig roept mensen op om niet meer naar 112 te bellen als ze groepen zien van meer dan 2 personen.
Minder doden in Italië is 'lichtpuntje'
In Italië zijn de afgelopen dag 683 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er minder dan gisteren, toen 743 doden werden gemeld. Er zijn ook minder mensen opgenomen op de IC, 93. Correspondent Mustafa Marghadi spreekt van een lichtpuntje.
Onder de doden 7503 doden die er tot nu toe in Italië zijn te betreuren, zijn 31 zorgmedewerkers. Het aantal besmettingen steeg van 69.176 naar 74.386.
In Lombardije, de zwaarst getroffen Italiaanse regio, zijn 296 mensen overleden, tegen 402 de dag ervoor. Van meer dan duizend mensen is gemeld dat ze weer beter zijn.
Waar haalt het RIVM zijn optimisme vandaan?
Veel mensen hebben vragen over de 'mogelijke afvlakking' van de corona-verspreiding die het RIVM vandaag meldde. Hoe is dat mogelijk als tegelijkertijd het aantal ziekenhuisopnamen hoger is dan ooit sinds de start van de crisis?
Het antwoord is dat het RIVM zijn voorzichtige optimisme vooral baseert op de besmettingsgraad: het aantal mensen dat door een iemand met corona wordt besmet. Dat cijfer lag rond of zelfs boven de twee en zou nu volgens de berekeningen van het RIVM rond de één liggen.
Als die berekeningen kloppen, dan zal op langere termijn ook de druk op de ziekenhuizen en het aantal doden afnemen. Op de intensive care-afdelingen blijft het voorlopig alle hens aan dek, coronapatiënten blijven geruime tijd liggen, terwijl de 'instroom' pas op termijn afneemt.
Korte update van het kabinet
Aan het begin van de avond wordt een korte update van het kabinet verwacht, dat regulier overleg over de coronacrisis heeft gehad. Grote maatregelen worden niet verwacht. De toelichting is wel live te volgen bij de NOS:
Verplicht inburgeren gaat door via onderwijs op afstand
Ook voor mensen die verplicht moeten inburgeren, zijn vanwege de coronacrisis aparte maatregelen genomen. Het ministerie van Sociale Zaken vindt het belangrijk dat inburgeraars doorgaan met het leren van de Nederlandse taal en met het opdoen van kennis van de Nederlandse samenleving.
Sociale Zaken heeft met diverse betrokkenen afspraken gemaakt over 'onderwijs op afstand'. Het gaat dan bijvoorbeeld om lessen 'in real time', waaraan de inburgeraars meedoen via een pc of mobiele telefoon en waarbij de docent alle leerlingen kan zien via een scherm.
Verder komen er lespakketten met online ondersteuning. Ook kunnen deelnemers opdrachten maken en die later met de docent bespreken, bijvoorbeeld via de telefoon of via whatsapp. Het ministerie erkent dat onderwijs op afstand minder geschikt is voor lageropgeleiden.
Steeds meer vliegtuigen aan de grond op Schiphol
Volgens KLM staan de vliegtuigen aan de pieren en op zogeheten bufferplekken. Later deze week zullen nog meer vliegtuigen aan de grond blijven. Op Schiphol is het op dit moment nog te druk om zoals gepland grote delen van de luchthaven af te sluiten.
Weer veel nieuwe besmettingen in New York, maatregelen aangescherpt
De gouverneur van New York heeft nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Er worden straten afgesloten en in parken mogen geen contactsporten als basketbal meer worden uitgeoefend. De afgezette straten gaan open voor wandelaars, om hen meer ruimte te geven. In de parken is het vaak erg druk.
De naleving wordt nog niet strikt gecontroleerd, eerst wordt gekeken of New Yorkers zich er vrijwillig aan houden, zegt gouverneur Andrew Cuomo. De maatregelen komen boven op het dringende advies om thuis te blijven.
New York is de zwaarst getroffen Amerikaanse staat. Er zijn 285 doden gemeld en 30.811 besmettingen. Dat is bijna de helft van het totaal aantal vastgestelde besmettingen in de Verenigde Staten. Volgens Cuomo is het tien keer zoveel als de staat met het op een na hoogste aantal besmettingen, New Jersey.
15.000 hulpvragen van Nederlanders in het buitenland
Ruim 15.000 Nederlanders hebben zich via het nieuwe meldpunt voor gestrande reizigers www.bijzonderebijstandbuitenland.nl gemeld bij Buitenlandse Zaken met een hulpverzoek, zegt minister Blok. Het gaat om mensen die in het buitenland verblijven en terug willen naar Nederland. De meeste Nederlanders zitten nu nog vast in Australië, Nieuw-Zeeland, Marokko en Indonesië.
Volgens Blok vertrekt er vandaag een vliegtuig om Nederlanders op te halen van de Canarische eilanden. Ook staan er vluchten gepland voor de Kaapverdische eilanden en het Indonesische eiland Bali. "Er wordt nog gewerkt aan andere vluchten", zegt Blok. "We hebben met grote regelmaat contact met ambassades en ministers om beweging te krijgen bij landen waarvan de grenzen nu gesloten zijn, zoals Marokko."
Vorige week schatte de ANVR dat zo'n 200.000 mensen via een reisbureau of op eigen gelegenheid op reis waren. Een groot aantal van hen is inmiddels teruggehaald.
Nepgroothandel mondkapjes offline gehaald
In de Verenigde Staten is een website offline gehaald waarmee oplichters geld aftroggelden van mensen die mondkapjes wilden kopen. Dat gebeurde op verzoek van de politie en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. De politie en het OM waren een onderzoek gestart nadat een vrouw uit Hong-Kong 28.000 euro had betaald voor een partij mondkapjes, die nooit werd geleverd.
De website waar de vrouw de mondkapjes had gekocht gebruikte de naam, de kenmerken, het KvK-nummer en het btw-nummer van een bestaande groothandel uit Noord-Nederland, die niets met de zaak maken heeft.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn online groothandels populair bij criminelen omdat mensen er groot inkopen en je er dus veel geld mee kunt verdienen. "Daarom is het privé houden van je gegevens, zoals je paspoortnummer of KvK-nummer, zo belangrijk, omdat ze door criminelen kunnen worden gebruikt."
"Je moet in deze tijd scherp zijn op oplichters, die misbruik maken van de situatie", zegt officier van justitie Jeroen Houwink. "Criminelen spelen in op angst bij het publiek." Ook heeft hij een waarschuwing voor de criminelen: je hebt onze aandacht. Want we reageren scherp op deze schandalige oplichtingspraktijken."
Groot-Brittannië zet massaal in op thuistests
De Britse regering schaft een paar miljoen tests aan zodat mensen straks thuis kunnen testen of ze besmet zijn met het coronavirus. De tests moeten over een paar dagen beschikbaar zijn. Ziekenhuispersoneel krijgt voorrang bij de aanschaf van de coronatests.
De test lijkt op een zwangerschapstest, volgens de Britse krant The Guardian. Via een druppel bloed moet je kunnen zien of je het coronavirus hebt of hebt gehad.
Ziekenhuispersoneel Zimbabwe staakt vanwege tekort beschermende middelen
In Zimbabwe is verplegend personeel weggelopen uit ziekenhuizen omdat de regering volgens hen niet heeft gereageerd op hun verzoek om voldoende beschermende middelen tegen het coronavirus. Artsen hebben zich bij hen aangesloten. Ze voelen zich niet serieus genomen door de overheid en roepen om een lockdown.
Ook douanepersoneel op het vliegveld van de hoofdstad Harare heeft het werk neergelegd tot er beschermende maatregelen zijn genomen. Enkele medewerkers zouden contact hebben gehad met de enige bevestigde coronadode tot nu toe in het land, maar niet in quarantaine zijn geplaatst.
Volgens officiële cijfers zijn er maar drie besmettingen in het land vastgesteld, maar tegenstanders van president Mnangagwa beschuldigen de regering ervan de werkelijke cijfers niet te willen geven. Maandag gaf de regering opdracht de horeca te sluiten. De meeste winkels, bedrijven en markten zijn nog gewoon open.
Zimbabwe verkeert in een grote economische crisis, de inflatie is hoog en er is een tekort aan medische hulpmiddelen en buitenlandse valuta.
OM schenkt in beslag genomen maskers en handschoenen aan huisartsen
Steeds meer scholen stellen heropening uit
De Hanzehogeschool Groningen stelt alle fysieke onderwijs uit tot zeker 1 juni. Al het onderwijs wordt tot die tijd online gegeven. Ook de tentamens worden niet fysiek meer afgenomen. Dat besluit heeft de Hanzehogeschool genomen in samenspraak met andere hogescholen, meldt RTV Noord.
Ook een Rotterdamse scholengroep met in totaal 21.000 leerlingen heeft nu al besloten niet eerder open te gaan dan 7 mei. Het gaat om 37 scholen voor voortgezet onderwijs in Rotterdam, maar ook op Voorne Putten vallen scholen eronder. De scholengroep zegt bij Rijnmond ook dat stages niet doorgaan tot 7 mei. Net als leerlingen elders in het land krijgen de scholieren huiswerk op afstand.
Ook Fontys heeft besloten om ook na 6 april door te gaan met het geven van online onderwijs. Deze termijn wordt verlengd tot 1 juni
Poffertjes voor verzorgingshuizen Laren
De Larense poffertjeskraam is vanwege het coronavirus gesloten, maar vandaag even niet. De uitbaters bakken vandaag poffertjes voor de bewoners van alle verzorgingshuizen in Laren. De poffertjes worden gebakken bij de winteropslag van de historische poffertjeskraam in een buitengebied. Om het kwartier vertrekt er een auto met net gebakken poffertjes.
Mogelijk geen steun voor grote, rijke bedrijven
Minister Hoekstra van Financiën snapt de zorgen van vooral linkse partijen dat er geen economische steun moet gaan naar bedrijven die veel geld in kas hebben en waar directeuren een hoog salaris hebben. Het gaat om grote bedrijven zoals kledingketens, maar ook KLM wil werknemers met een flexcontract ontslaan en toch steun ontvangen.
"Er zit een grens aan als er tonnen worden verdiend", zei minister Hoekstra in het debat over de economische steun voor Nederlandse bedrijven en zzp'ers. Welke grens dat is, wordt nog uitgewerkt.
Hoekstra denkt ook dat de ministeries "eerder dagen, dan weken" nodig hebben om de steunmaatregelen rond te krijgen. Het is veel werk en er wordt vooral op de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken heel hard gewerkt om geld te kunnen gaan overmaken aan ondernemers. Op termijn zullen meer groepen in aanmerking komen voor het noodpakket, zegt Hoekstra.
Brabantse entertainer ontslagen uit Eindhovens ziekenhuis
Joël Boreel (39) is weer thuis. Nog wel met zuurstofmasker en heel erg moe, maar de Corona-patiënt is eindelijk weer bij zijn gezin. "Al mag ik mijn kinderen nog niet knuffelen. We moeten afstand houden."
Boreel, bekend in de entertainmentwereld als Borelli, vertelde maandag zijn verhaal aan de NOS. Hij was benauwd, had meer dan een week niet geslapen en zat er helemaal doorheen. "Ik was een emotioneel wrak." Hij riep maandag iedereen op om de regels van het RIVM in acht te nemen. "Corona is een slijtageslag", zei hij toen. "Dit virus is echt geen grapje."
Hij is 'superblij' dat hij weer thuis is. Maar voorbij is alles nog allerminst. Hij slaap voornamelijk, en krijgt nog steeds extra zuurstof.
Schiphol: kom niet in de aankomst- of vertrekhal als het niet echt nodig is
Schiphol roept mensen op om niet niet de terminal binnen te komen als het niet echt noodzakelijk is.
Haagse Markt gesloten vanwege te grote toeloop
De Haagse Markt is om 15.00 uur gesloten omdat het er te druk was. Dat gebeurde na overleg tussen burgemeester Remkes en de marktmeester. Er was al enige tijd discussie of het verantwoord was de markt open te houden. Vanmiddag was het er ondanks de inzet van handhavers te druk om de coronavoorschriften te kunnen naleven. Vooral op momenten dat het zonnig is, zie je dat het druk wordt, laat de burgemeester weten.
Bekeken wordt of er vanaf vrijdag een kleinere, afgeschermde markt gehouden kan worden met 'deurbeleid' en alleen voor de verkoop van levensmiddelen. De markt heeft een belangrijke functie in de buurt. De Haagse Markt aan de Herman Costerstraat is de grootste van Nederland. In de weekenden komen er tot 40.000 bezoekers.
Drukte in supermarkten afgenomen, maar omzet nog hoger dan normaal
Het was vorige week minder druk in de supermarkten dan de week ervoor. Toch was het nog altijd veel drukker dan normaal. De omzet van de supermarkten was 22 procent hoger dan een jaar eerder. Dat berekende onderzoeksbureau Nielsen.
Israël gaat in lockdown: 'sporten op de boulevard mag niet meer'
Israël-correspondent Ties Brock was met zijn cameraman aan het draaien op de boulevard van Tel Aviv. Daar vertelde de politie dat de boulevard dicht gaat en dat mensen het strand moesten verlaten.
Poetin stelt referendum uit
De Russische president Vladimir Poetin heeft vanwege het coronavirus het referendum uitgesteld. Dat maakte hij bekend in een televisietoespraak. Het referendum gaat over een grondwetswijziging die het voor Poetin mogelijk maakt om tot 2036 aan de macht te blijven. Het referendum zou eerst plaatsvinden op 22 april. Hij heeft nog geen nieuwe datum aangekondigd.
Ook zei hij in zijn toespraak dat hij niet wil dat er volgende week mensen naar hun werk gaan, behalve de mensen met vitale beroepen. Winkels, apotheken en banken blijven open. "Gezondheid, het leven en de veiligheid van de mensen staat bovenaan", zei Poetin.
Hij deed daarnaast ook nog een oproep aan alle Russen om zoveel mogelijk binnen te blijven. Russische autoriteiten meldden woensdag 658 gevallen van het coronavirus, dat zijn er 163 meer dan de dag ervoor.
Tweede Kamer: kabinet moet tempo maken met economische hulp bedrijven
Het noodpakket voor Nederlandse bedrijven en de zelfstandigen valt in goede aarde in de Tweede Kamer. Maar veel partijen hopen dat de steunpakketten wel snel worden uitgevoerd. Er moet tempo en vaart worden gezet, waarschuwt VVD-Kamerlid De Vries in het debat met minister Hoekstra van Financiën. Oppositiepartij PVV zegt blij te zijn met de daadkracht van het pakket, maar vindt dat er te veel onduidelijkheid is over de uitvoering.
Er zijn ook partijen, zoals GroenLinks, de PVV en SP, die bang zijn dat er mensen buiten de boot dreigen te vallen. Het gaat dan om bijvoorbeeld flexwerkers, thuiskappers en andere kleinere ondernemers. Ook regeringspartij VVD vindt dat als het nodig is, het kabinet hulp moet aanbieden aan "andere groepen". Daar is het nu alleen nog te vroeg voor.
Het CDA wil ook weten of de Belastingdienst en het UWV de regelingen wel kunnen uitvoeren.
Paus gaat voor in wereldwijd gebed
Om 12 uur klonk in verschillende kerken het Onze Vader. De paus riep katholieken én protestanten wereldwijd op om mee te bidden. Hij ging zelf voor in het gebed vanuit Rome.
Afvlakking van aantal besmettingen, maar viroloog houdt slag om de arm
Coronaluwte op het spoor biedt kansen voor onderhoud Schipholtunnel
Omdat het rustiger is op het spoor wordt onderhoud aan de Schipholtunnel eerder gedaan dan gepland. Dat melden ProRail en Strukton Rail. Het gaat om de oudste van de twee buizen in de Schipholtunnel. Delen van de treinrails daar zijn tot wel vijftig jaar oud. Door een breuk in de rails reden er in januari even geen treinen.
Het vervangen van de rails heeft normaal gesproken veel gevolgen voor het treinverkeer. Zeker op een druk station als Schiphol, zegt ProRail. Het oorspronkelijke plan was daarom dat de werkzaamheden gespreid zouden worden over 2020. En een deel zou pas in 2021 plaatsvinden. Nu kan bijna al het werk in één keer worden gedaan: tussen 30 maart en 6 april.
OM wil coronacriminelen 'hard bestraffen'
Het Openbaar Ministerie gaat hard optreden tegen mensen die de coronacrisis misbruiken om een misdrijf te plegen. De zaken zullen snel worden behandeld met hoge strafeisen, beginnend met een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het dreigen met besmetting van hulpverleners, toezichthouders, politie en winkelpersoneel. Ook tegen babbeltrucs, geweld, oplichting en het verspreiden van nepnieuws wordt extra had opgetreden.
"Dit soort gedrag wordt niet getolereerd", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal.
We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het liveblog van vanochtend.