NOS Nieuws

Joël (39) ligt in het ziekenhuis met corona: ‘Acht dagen geen minuut geslapen'

  • Marloes Elings

    Redacteur

  • Marloes Elings

    Redacteur

De Brabantse entertainer Joël Borelli (39) ligt sinds anderhalve week in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis met corona. Het gaat sinds een paar dagen iets beter, maar zonder zuurstofmasker kan hij nog steeds niet. "Dit is een slijtageslag. Corona is echt geen grapje."

Borelli was twee weken geleden in Oostenrijk voor werk. Hij hoorde daar al dat er cafés werden gesloten vanwege het coronavirus. Terug in Nederland had hij een klus, maar die werd afgeblazen. "Gelukkig maar, want daar zouden heel veel mensen op af zijn gekomen."

Borelli, die eigenlijk Joël Boreel heet, voelde zich terug in Nederland al snel niet goed. "Ik ben naar de huisartsenpost gegaan, maar ik zag aan het gezicht van de arts dat hij totaal geen idee had waar het over ging. Ik moest het maar uitzieken. Twee dagen later werd ik opgehaald door een ambulance omdat ik zo weinig zuurstof in mijn bloed had, dat ik beademd moest worden."

Boreel vertelt zijn verhaal vanuit het ziekenhuis:

Coronapatiënt Joël Boreel: 'Het is écht, écht verschrikkelijk'

In het ziekenhuis kreeg en krijgt hij medicijnen die normaal gebruikt worden tegen malaria. En hij kreeg een zuurstofmasker op. Hij zat er binnen een week helemaal doorheen. "Ik heb 8 tot 9 dagen geen minuut geslapen. Ik raakte zo uitgeput dat ik een emotioneel wrak werd. Ik ben normaal een heel positief en energiek mens. Daar was niets meer van over. Ik ben opeens totaal afhankelijk van anderen."

Afgelopen vrijdag mocht hij naar huis. De koorts was gezakt en het zuurstofgehalte in zijn bloed was weer oké. Maar binnen een paar uur stond er weer een ambulance voor de deur en moest hij weer worden opgenomen. "De koorts is wel nagenoeg weg, maar het zuurstofgehalte in mijn bloed komt zonder zuurstofmasker ver onder de kritieke waarde van 94 procent. Ik moet hier voorlopig nog even blijven."

'Denk na'

De Brabander roept iedereen op om de richtlijnen van het RIVM te volgen. "Ik lig hier negen hoog en kijk uit over de stad. De lucht is blauw en ik denk: wat is de wereld toch prachtig. Maar als ik hier om mij heen kijk, is het chaos. Een van mijn kamergenoten is afgelopen week overleden. En iedereen denkt dat corona jongeren niet kan treffen: ik ben 39. En altijd gezond geweest."

Boreel doet dan ook een emotionele oproep aan iedereen: "Denk na. Ga niet naar buiten als het niet nodig is. Deze ziekte is echt levensgevaarlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl