liveblog
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 43 mensen overleden, NL-Alert verstuurd over 1,5 meter afstand

  • De afgelopen dag zijn er 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe.
  • De Rijksoverheid heeft via een NL-alert opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten

We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.

43 Nederlandse patiënten afgelopen dag overleden

De afgelopen dag zijn 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Dat is de grootste stijging tot nu toe in Nederland. In totaal zijn er nu 179 doden. De jongste dode is 57 jaar en de oudste 97 jaar. Gisteren en eergisteren werden per dag 30 slachtoffers gemeld.

In 24 uur tijd zijn 573 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4204 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.

De meeste positief geteste mensen wonen in Noord-Brabant, 1404 personen. Daarna volgen de provincies Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).

Eerste Franse arts overleden aan coronavirus

Voor het eerst is er in Frankrijk een arts overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is de eerste Franse zorgprofessional die aan corona bezwijkt, zei de minister van Volksgezondheid Olivier Véran. Het gaat volgens Franse media om een arts die op de eerste hulp van een ziekenhuis in Compiègne werkte en in Lille is verpleegd.

In Frankrijk zijn al meer dan 550 mensen aan het virus bezweken. Véran heeft aangekondigd dat er 250 miljoen beschermingsmaskers zijn besteld. De regering wil de beperkende maatregelen die de verspreiding van het virus moeten indammen, verscherpen. Ook wordt ingezet op strengere straffen voor overtreders, inclusief gevangenisstraffen tot een half jaar voor mensen die de beperkingen meermaals hebben genegeerd.

'Gisteren was het hier de Kalverstraat, en kijk nu eens'

De Nederlandse stranden zijn deze ochtend een stuk rustiger dan gisteren. Dat komt mede door het sluiten van parkeerterreinen rond de stranden, en oproepen van de overheid en de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal.

'Gisteren was het hier de Kalverstraat, en kijk nu eens'

NOC*NSF: Spelen alleen laten doorgaan als coronavirus onder controle is

NOC*NSF vindt dat de Olympische Spelen alleen kunnen plaatsvinden als de verspreiding van het coronavirus op wereldschaal stevig onder controle is. Dat heeft de sportkoepel zondag per brief laten weten aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Voorzitter Anneke van Zanen van NOC*NSF heeft het IOC gevraagd om snel met een planning te komen voor de besluitvorming en om de sporters zo snel mogelijk uitsluitsel te bieden.

Coronavirus bereikt Zuid-Afrika: 'Het gaat nu razendsnel omhoog'

Het coronavirus grijpt ook in Afrika steeds meer om zich heen. Maar simpele maatregelen die mensen kunnen nemen, zoals het wassen van je handen, zijn in veel landen een luxe.

De corona-uitbraak kwam op het continent relatief traag op gang. Eerst waren er een aantal corona-gevallen boven de Sahara, in Egypte en Algerije, toen kwam een besmette Italiaan naar Nigeria. Ondertussen is het virus steeds verder naar het zuiden gezakt en al in ruim dertig landen opgedoken.

Directeur-generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zelf uit Ethiopië komt, riep deze week 'zijn' continent op om wakker te worden.

"Het gaat nu razendsnel omhoog", zegt de Zuid-Afrikaanse epidemioloog Salim Abdool Karim. "Dit is de stilte voor de storm, we moeten nu meer maatregelen nemen. Anders zitten we zo met een miljoen corona-patiënten."

Halsema sluit verdergaande maatregelen niet uit

Als mensen niet voldoende afstand van elkaar houden, zal dit mogelijk tot verregaande maatregelen leiden. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Halsema in Buitenhof. Op de vraag of er een samenscholingsverbod kan worden ingesteld, zei Halsema dat deze stap zal worden gezet als het nodig is.

De gemeente heeft al maatregelen genomen tegen drukte op markten. Zo moeten de kramen onder meer verspreid opgesteld worden, zodat het mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Maar van een samenscholingsverbod is geen sprake in de hoofdstad. Een aantal partijen in de gemeenteraad heeft daar afgelopen week wel om gevraagd.

Duizend aanmeldingen voor Martiniziekenhuis in Groningen

Een grote groep mensen heeft gehoor gegeven aan een oproep van het Martiniziekenhuis in Groningen. Het ziekenhuis liet gisteren weten op zoek te zijn naar meer medewerkers.

Zondagochtend stond de teller op duizend mensen die graag willen bijspringen in het ziekenhuis. Wie zich via de website van het ziekenhuis aanmeldt kan in alle negen noordelijke ziekenhuizen opgeroepen worden.

Het ziekenhuis is op zoek naar mensen met en zonder zorgachtergrond. "De grootste groep aanmeldingen komt niet uit de zorg", zegt woordvoerder Dana Kragten van het ziekenhuis tegen RTV Noord. "Er zitten opvallend veel horecamedewerkers tussen die nu geen werk hebben." Het ziekenhuis zoekt nog mensen die wel uit de zorg komen. "Denk dan aan mensen die de zorg enkele jaren geleden hebben verlaten of mensen die net met pensioen zijn." Zorgpersoneel dat bij het ziekenhuis aan de slag gaat wordt betaald. Wie geen ervaring heeft kan als vrijwilliger opgeroepen worden.

Vooralsnog redt het ziekenhuis het met het huidige personeelsbestand. Maar als er bijvoorbeeld veel medewerkers ziek worden of als het aantal patiënten enorm stijgt, kan er een beroep gedaan worden op de nieuwe pool. "We willen er op tijd bij zijn, omdat we misschien mensen nog moeten bijscholen."

Ook NS roept op: reis alleen indien strikt noodzakelijk

In een bericht aan alle reizigers met de NS-app doet de organisatie een oproep: "Let op! De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen. Ga dus niet met de trein als dit niet strikt noodzakelijk is!"

Tot nader order is een speciale basisdienstregeling van kracht. Dit houdt in dat vanaf ieder station in Nederland in alle richtingen twee treinen per uur rijden. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo.

Spanje: 394 doden in een dag

In Spanje zijn in een dag tijd 394 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de hoogste stijging tot nu toe. In totaal telt het land nu 1720 coronadoden. Er zijn 28.572 mensen positief getest op het virus. 1785 van hen worden op intensivecare-afdelingen behandeld.

Eerder vandaag meldden Spaanse media dat de noodtoestand in het land vanaf komend weekend met vijftien dagen wordt verlengd. "Epidemiologen zeggen dat pas na die periode de piek gaat afzwakken", vertelt correspondent Rop Zoutberg vanuit Madrid op NPO Radio 1.

Hij merkt dat inwoners van zijn stad massaal thuisblijven. "Mensen zijn hier ongelooflijk gedisciplineerd. Er worden wel mensen gearresteerd die zich verzetten tegen de lockdown, maar dat zijn echt uitzonderingen. Het valt me op hoe keurig iedereen zich aan het verbod houdt. Op straat is het ongelooflijk rustig, mensen gaan alleen naar de supermarkt en dan weer naar huis toe. Er wordt volop geïnternet en mensen kijken zich suf aan televisie."

Zandvoort en Bloemendaal sluiten parkeerterreinen bij de stranden

De gemeenten Zandvoort en Bloemendaal hebben de parkeerterreinen bij de stranden afgesloten. Zij sturen dagjesmensen en recreanten terug. Langs toegangswegen staan borden waarop mensen dringend wordt gevraagd weg te blijven.

"Deze maatregel is genomen om risicovolle situaties te voorkomen. Het is van cruciaal belang dat iedereen zich aan de regels houdt om de verspreiding van het coronavirus te beheersen", schrijven de gemeenten. "De afstand van minimaal 1,5 meter is daarbij noodzakelijk. Wanneer de stranden te vol lopen, is het aanhouden van deze afstand moeilijk."

"Deze maatregelen zijn genomen om risicovolle situaties te voorkomen", schrijft burgemeester Roest van Bloemendaal op Facebook. "Het is van cruciaal belang dat iedereen zich aan de regels houdt."

Ook in Australië sluiten pubs en restaurants

Australië neemt verdergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer pubs, restaurants, gebedshuizen, bioscopen en indoor sportcomplexen gaan dicht, heeft premier Morrison bekendgemaakt. De maatregelen gelden voor zes maanden, maar elke maand wordt bekeken of sluiting nog nodig is. Aanvankelijk verspreidde het virus zich relatief langzaam in Australië, maar nu raken steeds meer mensen. In het land zijn bijna 1100 mensen positief getest en zijn zeven mensen overleden.

Tientallen tropenartsen bieden hulp aan in Noord-Brabant

71 Nederlandse tropenartsen hebben zich aangemeld om te helpen bij de corona-uitbraak in Noord-Brabant. Ze geven gehoor aan een oproep die gisteren werd gedaan door de Inspectie voor Volksgezondheid Noord-Brabant en artsenfederatie KNMG.

Die zeggen dat er behoefte is aan ervaren tropenartsen die de hulpverlening kunnen ondersteunen. Zo zouden ze de zorg kunnen coördineren, mede-organiseren en evalueren. Ook kunnen de tropenartsen ingezet worden om te beoordelen of mensen met klachten moeten worden opgenomen in een ziekenhuis.

De verwachting is dat na het weekend duidelijk is hoe de ondersteuning wordt georganiseerd. Aanmelden kan nog via azghelpt@amsterdam.msf.org.

8 nieuwe doden in België, totaal nu op 75

De afgelopen 24 uur zijn er acht mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat brengt het totaal nu op 75 sterfgevallen. Gisteren werden er nog dertig nieuwe doden gemeld. De meeste slachtoffers in het land zijn ouder dan 65 jaar, meldt de VRT.

Er zijn 586 nieuwe besmettingen vastgesteld in het land. In werkelijkheid ligt het aantal vrijwel zeker een stuk hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Het totaal aantal positieve tests komt daarmee op 3401.

Het is voor het eerst dat het aantal besmettingen in België lijkt te stabiliseren, maar volgens experts is het nog te vroeg voor conclusies. Cijfers zouden in het weekend minder snel verwerkt worden.

Lokale maatregelen: mensen actief aangesproken op strand Hoek van Holland

Bezoekers op het strand van Hoek van Holland worden door politie en toezichthouders ter plaatse verzocht om naar huis te gaan. Ook worden de parkeerplaatsen afgesloten om mensen te ontmoedigen naar het strand te gaan. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, roept mensen in een filmpje op sociale media dringend op het strand niet te bezoeken en zich te houden aan de anderhalve meter afstand. "Ik reken op u. We hebben elkaar in deze barre tijden hard nodig."

Mogelijkheden voor uitstel Olympische Spelen onderzocht

De kritiek van sportbonden en sporters op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zwelt aan. Het IOC wil de Olympische Spelen door laten gaan, maar steeds meer mensen vragen om uitstel. Nu lijkt het er toch op dat er aan alternatieve scenario's wordt gewerkt.

Volgens persbureau Reuters is de organisatie van Tokio 2020 aan het onderzoeken wat een verplaatsing van de Spelen zou kosten. "We zijn gevraagd diverse alternatieven uit te werken, waarbij we kijken naar verschillende uitsteltermijnen en de kosten die ermee gemoeid zijn", zegt een van de (anonieme) bronnen.

Natuurmonumenten: blijf thuis, natuurgebieden zijn overvol

Natuurmonumenten verzoekt mensen in een noodoproep dringend om weg te blijven uit natuurgebieden. "We zien dat duizenden bezoekers de gebieden overspoelen. Dit is echt niet meer verantwoord. Mensen moeten nu de veiligheid in acht nemen en naar huis gaan of thuisblijven", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten.

De organisatie zegt dat het geen leuke boodschap is, maar vindt het noodzakelijk om op te roepen nu niet de natuur in te gaan. "Mensen weten dat ze anderhalve meter afstand moeten houden. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid, maar kennelijk houdt niet iedereen zich eraan. We zien onszelf dus genoodzaakt deze oproep te doen."

NL-Alert verstuurd over coronavirus

De Rijksoverheid heeft een NL-Alert verstuurd over het coronavirus. Mensen worden nadrukkelijk opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden en om thuis te blijven als ze ziek of verkouden zijn. "Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona."

Vandaag geen nieuwe maatregelen kabinet verwacht

Er worden vandaag geen nieuwe, strengere maatregelen verwacht van het kabinet. Het ministerie van Volksgezondheid laat aan de NOS weten dat dat niet aan de orde is. Het huidige beleid blijft van kracht. "En we roepen weer op om op allerlei manieren die anderhalve meter afstand te respecteren", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Spanje verlengt noodtoestand met twee weken

De Spaanse regering verlengt de noodtoestand vanaf volgend weekend met twee extra weken, melden Spaanse media. De huidige maatregelen blijven tot die tijd van kracht. Na Italië is Spanje het zwaarst getroffen Europese land door de coronacrisis. Volgens de laatste cijfers zijn 1326 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Spanjaarden mogen alleen nog naar buiten om naar het werk te gaan of boodschappen te doen. Het Spaanse parlement moet nog akkoord gaan met de maatregelen, maar de verwachting is dat er geen problemen ontstaan.

Sinds gisteren valt het land onder een Nederlands vliegverbod. De meeste vluchten worden uit het land geweerd, behalve "geplande en ongeplande" vluchten met alleen Nederlanders aan boord die naar ons land terugkomen.

Waterschappen komen ondernemers tegemoet

Als ondernemers de waterschapsbelastingen niet kunnen betalen vanwege de coronacrisis, krijgen ze uitstel. Dat hebben de Unie van Waterschappen, MKB-Nederland en VNO-NCW bekendgemaakt. Meerdere waterschappen zetten de invordering van belastingen helemaal stil en betalen facturen meteen, ruim voor de vervaldatum. Aanslagen mogen ook over een langere periode wordt uitgesmeerd. Verder zegt de Unie alles op alles te zetten om de verlening van opdrachten en vergunningen aan bedrijven door te laten gaan.

Amsterdam neemt extra maatregelen tegen drukke markten

De gemeente Amsterdam neemt extra maatregelen tegen drukte op markten. Die moeten per direct aan acht voorwaarden voldoen. Zo moeten de kramen onder meer verspreid opgesteld worden, zodat het mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Als er te weinig ruimte is om afstand te houden, mogen alleen de kramen openblijven die eten verkopen. Ook mogen de bezoekers van de markt niet meer op straat eten. De gemeente zegt toezicht te houden op die voorschriften en houdt in de gaten of er niet meer dan honderd mensen tegelijk aanwezig zijn.

India schrapt rest van de maand passagierstreinen

De Indiase spoorwegen leggen alle passagierstreinen stil tot in ieder geval eind van de maand. Dat is een ingrijpende maatregel in het land waar dagelijks zo'n 12.000 treinen rijden die samen 23 miljoen passagiers vervoeren.

Na een oproep tot binnenblijven van premier Modi bleef de bevolking in het land massaal thuis, schrijft persbureau Reuters. Honderden miljoenen mensen kiezen voor zelfisolatie nu de overheid vecht tegen de snelle uitbraak van het coronavirus in het land. Tot nu is het virus bij 341 mensen vastgesteld. Vier mensen zijn aan de gevolgen overleden.

Indiërs blijven massaal binnen: stilte en uitgestorven straten in miljoenensteden

Iran weigert hulp VS: jullie hebben het virus gemaakt

De Iraanse geestelijk leider Khamenei heeft hulp van de VS bij de bestrijding van het virus geweigerd. Hij haalde in een tv-toespraak een samenzweringstheorie aan dat het virus door Amerika is gemaakt. "Mogelijk is jullie medicijn een manier om het virus verder te verspreiden. En als jullie dokters willen sturen, willen ze misschien juist zien hoe het staat met de effecten van het gif." Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat het virus door mensen is gemaakt.

Khamenei's uitspraken lijken op die van een woordvoerder van de Chinese regering, die eerder deze maand tweette dat het Amerikaanse leger mogelijk de epidemie in Wuhan heeft veroorzaakt. In Iran zijn volgens de nieuwste cijfers van vanochtend 1685 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Meer dan 21.000 mensen zijn positief getest.

Steeds meer oproepen: #blijfthuis

Steeds meer mensen roepen elkaar op sociale media tot de orde, omdat te veel Nederlanders toch nog de straat op gaan, ondanks de vele waarschuwingen. Onder andere politici spreken Nederlanders aan op hun gedrag. Klaas Dijkhoff (VVD) en Gert-Jan Segers (CU) noemden het onverantwoordelijk. Kamervoorzitter Khadija Arib luchtte haar hart:

PVV-leider Geert Wilders roept op tot een lockdown. Ook cabaretier Claudia de Breij ergert zich aan de huidige situatie:

NS-topman Roger van Boxtel sprak zich uit over de drukte in treinen. "De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te kunnen blijven brengen, niet voor een 'dagje eropuit'." Hij roept mensen op tot het nemen van verantwoordelijkheid.

In het huidige tijdperk is het van belang dat mensen afstand van elkaar houden, zeggen experts. Zo kan de uitbraak van het coronavirus teruggedrongen worden. Waarom? Dat zie je in deze video:

Barricades op grens met België

Sinds vrijdagmiddag zijn de buitengrenzen van België met omliggende landen gesloten. Toch probeerden Belgen nog de grens over te steken, en slaagden Nederlanders en Fransen erin het land binnen te komen. De grensgemeente Kinrooi plaatste daarom barricades op sluipwegen. Nu heeft ook Riemst hetzelfde gedaan, meldt de VRT. Er waren nog te veel verplaatsingen van en naar Nederland, zegt de burgemeester, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Amerikaans vicepresident Pence en vrouw testen negatief

Mike Pence en zijn vrouw Karen zijn beiden getest op het coronavirus. Dat gebeurde nadat deze week bij een van de medewerkers van de Amerikaanse vicepresident het virus werd vastgesteld. Het echtpaar blijkt het virus niet bij zich te dragen, meldt hun woordvoerder op Twitter.

Gestrande Indiërs weer onderweg

De 125 Indiërs die vastzaten op Schiphol nadat ze waren geweigerd door India, zijn weer onderweg. Het toestel is zojuist met de groep aan boord vertrokken uit Amsterdam en komt naar verwachting rond 20.30 uur aan in Delhi.

Ze hadden daar twee dagen geleden al moeten arriveren, maar toen kregen ze in verband met een Indiaas inreisverbod na ruim vier uur vliegen, boven Rusland, de opdracht om rechtsomkeert te maken. Omdat er in Nederland ook een inreisverbod geldt, zat de groep sindsdien vast in de internationale lounge op Schiphol.

Er is veel druk uitgeoefend om de vervolgvlucht door te laten gaan. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Indiase ambassadeur waren bij de kwestie betrokken.

Rusland en Cuba schieten Italië te hulp

Het Russische leger gaat medische hulp naar Italië sturen in de strijd tegen het coronavirus. Dat gebeurt na een telefoongesprek tussen de Russische president Poetin en de Italiaanse premier Conte, gisteren. De Russen sturen mobiele desinfectievoertuigen en specialisten naar de zwaarst getroffen Italiaanse regio's.

Cuba stuurt een eenheid van 52 dokters en verpleegkundigen naar Lombardije, de zwaarste getroffen regio in Italië. Het land stuurde de afgelopen dagen ook al zorgpersoneel naar Venezuela, Nicaragua, Jamaica, Suriname en en het Caribische eiland Grenada.

Cuba kent een geschiedenis van hulp bij rampen in het buitenland. Het 'leger van witte jassen' wordt sinds de revolutie in 1959 vaak in arme landen ingezet. Ook vertrok Cubaans medisch personeel de afgelopen jaren naar Haïti bij de uitbraak van cholera en naar West-Afrika toen daar ebola heerste.

Doutzen biedt excuses aan na ‘misplaatste post’ op Instagram

Na een video op Instagram waarin topmodel Doutzen Kroes het coronavirus bedankte, als een soort eerbetoon aan de stilte en natuur, moest zij niet veel later haar excuses aanbieden. Het bericht schoot haar volgers in het verkeerde keelgat. "Ik heb veel berichten ontvangen van mensen die gekwetst zijn door mijn bericht", zei Kroes daarom gisteravond in haar stories.

"Ik wil daar mijn excuses voor aanbieden. Zo was het niet bedoeld", zegt ze. "De video was bedoeld als inspiratie. Als iets om hoop uit te halen. Als ik door iets negatiefs geraakt word wil ik dat ombuigen naar iets moois, naar iets hoopvols." In reactie op de kritiek heeft ze de video verwijderd.

"Ik weet dat er mensen doodgaan. Dat er mensen in angst leven", zegt het model. "Dat er dokters zijn die 24 uur per dag werken. Het spijt me voor iedereen die ik vanavond pijn heb gedaan."

Pers Aruba weigert nog verslag te doen over corona

Het conflict tussen pers en overheid op Aruba over de avondklok is door journalisten op scherp gezet. Die weigeren nog langer verslag te doen van persconferenties van de overheid en persberichten van de regering en andere (semi-)overheidsinstanties over de coronacrisis over te nemen. Journalisten zijn kwaad omdat ze zich moeten houden aan de avondklok. Belangrijke mediaspelers doen mee aan de boycot, meldt NOS-correspondent Dick Drayer. Hij blijft verslag doen van de situatie op het eiland.

"Aruba heeft gisteren tot onbepaalde tijd een avondklok ingesteld. Iedere burger moet tussen 21.00 uur tot 06.00 uur binnen zijn", zegt hij. "Wie zich daar niet aan houdt riskeert een hoge boete en zelfs gevangenisstraf." De avondklok geldt niet voor mensen met een essentieel beroep, zoals politieagenten en personeel in de zorg. De pers wil aan die lijst van noodzakelijke beroepen worden toegevoegd, maar de regering van Evelyn Wever-Croes weigert dat vooralsnog, omdat ze bang is dat iedereen op straat zich 'pers' noemt.

'Kom niet naar Noordwijk'

De burgemeester van Noordwijk roept op om niet naar de kust te komen. Zaterdag kwamen er veel mensen naar het strand bij Noordwijk die zich niet hielden aan het voorschrift om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Burgemeester Verkleij is verbaasd dat "gasten zich zo weinig verplicht voelen" om mee te helpen het virus in te dammen. Haar oproep geldt niet alleen voor zondag, maar ook voor "al die andere mooie lentedagen die er nog gaan komen, zo lang corona bestreden moet worden".

Zaterdag riepen de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal mensen al op om weg te blijven en eerder zeiden de Waddeneilanden en de Veiligheidsregio hetzelfde.

Bruidsparen trouwen toch: 'Corona weert de liefde niet'

De snelle verspreiding van het coronavirus betekent voor bruidsparen dat ze hun mooiste dag niet kunnen vieren zoals gepland. Veel bruiloften worden daarom uitgesteld of geannuleerd. Maar er zijn ook stellen die op een creatieve manier tóch in het huwelijksbootje stappen.

Zo trouwden Berdien en Gerke Wassenaar dit weekend in hun eigen tuin in het Friese Surhuizum, in het bijzijn van elf gasten. "Het was heel duidelijk voor ons dat we op deze dag toch wilden trouwen. Een mooie datum, aan het begin van de lente. En belangrijker nog: ik ben nu 28 weken zwanger. Als we langer zouden wachten, ging trouwen voor de bevalling niet meer gebeuren", vertelt Berdien.

Steeds meer avondvierdaagsen afgelast

Steeds meer wandelclubs besluiten de avondvierdaagse dit jaar te annuleren of uit te stellen. Een grote wandelsportbond, de SGWB, heeft het evenement overal afgelast. Bij de SGWB zijn veel wandelclubs in het midden van het land aangesloten, maar ook bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord, Hendrik-Ido-Ambacht en Medemblik.

Verder gaat de avondvierdaagse in elk geval niet door in onder meer Hoogezand-Sappemeer, Sneek, Augustinusga, Surhuizum, Dronten en Roosendaal. Andere organisaties laten weten dat ze binnenkort een beslissing nemen.

Aan de avondvierdaagse doen vooral schoolkinderen mee. Ze lopen vier avonden achter elkaar een afstand van 5 of 10 kilometer. Dat gebeurt meestal in mei of in de eerste helft van juni.

Terugblik op zaterdag

In dit artikel hebben we de belangrijkste gebeurtenissen van zaterdag nog even op een rij gezet: