NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Achttien nieuwe doden, meer tijd voor Nederlanders in Marokko

 • In totaal zijn 2460 mensen in Nederland positief getest op het virus, zegt het RIVM. 76 mensen zijn overleden.
 • Volgende week worden 500 tot 1000 coronapatiënten op IC's verwacht.
 • Banken geven MKB half jaar uitstel van aflossen leningen.
 • Italiaanse premier: verlenging lockdown is onvermijdelijk.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • Dit liveblog is gesloten

  We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat staat hier.

 • RIVM: 18 mensen overleden in de laatste 24 uur

  Sinds de laatste update van het RIVM, gisteren, zijn 409 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2460, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens. Onder hen zijn 594 mensen die werken in de zorg.

  Achttien mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 76 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. Hun leeftijd ligt tussen 63 en 95 jaar.

  De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 870 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid Holland (312) en Limburg (301).

 • Tóch nog sporten: fitness vanaf je balkon met instructeur op het dak

  Een sportschool bij de Zuidas bedacht wat leuks voor de buurtbewoners: een les vanaf het dak zodat iedereen vanaf het balkon mee kan doen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tóch nog sporten: fitness vanaf je balkon met instructeur op het dak
 • Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door

  Het Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door. Vanwege de corona-uitbraak vindt de organisatie het niet verantwoord om het evenement waar jaarlijks steeds bijna een miljoen mensen op afkomen, door te laten gaan.

  "Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen", zegt voorzitter Willem Heemskerk. "Een enorme teleurstelling voor ons allemaal. Want wij doen het voor al die lachende gezichten langs de kant van weg. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zoveel mensen, past niet in het tijdsbeeld van dit moment."

  Een praalwagen tijdens het bloemencorso in 2017 ANP
 • Volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op IC's verwacht

  De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant. Gisteravond waren dat er nog 177.

  Om daarop voorbereid te zijn, zullen de komende dagen patiënten van intensivecareafdelingen van Brabantse ziekenhuizen worden overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant. Zo neemt het UMCG, in Groningen, vandaag nog twee patiënten over.

  Op dit moment zijn er 575 IC-plekken in heel Nederland beschikbaar voor coronapatiënten. In een crisisfase kan dat aantal verhoogd worden tot 1500 bedden.

 • Operatie Europese Centrale Bank heeft effect: rentes voor overheden dalen

  De actie van de Europese Centrale Bank om 750 miljard euro in de economie te steken, heeft direct effect. Rentes dalen, waardoor landen zoals Italië, Frankrijk en ook Nederland goedkoper kunnen lenen.

  De Europese Centrale Bank koopt de komende maanden voor vele miljarden aan schuldenpapier op die overheden en bedrijven hebben uitgegeven. Dat gebeurt met nieuw geld. Doel van die operatie is om geld lenen goedkoper te maken, zodat overheden genoeg kunnen lenen om bedrijven en inwoners te helpen.

 • Nederlanders in Marokko hebben meer tijd om terug te keren

  Nederlanders die in Marokko zitten, krijgen langer de tijd om terug naar keren naar Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Marokko zegt dat de deadline van komende nacht 00.00 uur is verschoven naar zondag 12.00 uur. Duizenden Nederlanders zijn volgens haar de afgelopen dagen al teruggebracht naar Nederland.

  "Vandaag gaan dertien Transavia-vluchten vanuit vijf steden, en ook andere maatschappijen vliegen nog op Nederland", meldt ambassadeur Désirée Bonis via sociale media. "Je kunt ook nog via Frankrijk, Duitsland en Engeland naar huis. Het doel blijft om jullie tijdig naar huis te krijgen." De ambassadeur roept mensen op zich in te schrijven voor de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dan kunnen wij een beeld houden van hoeveel mensen er nog zijn."

 • 167 Nederlandse kampeerders keren terug uit Marokko, laten camper achter

  Een groep van 167 kampeerders komt vanavond zonder hun camper terug naar Nederland. Ze waren onderweg in Marokko met vijf verschillende groepsreizen van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). "In het belang van de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers, heeft de NKC de repatriëring met een extra vlucht van Transavia uit Marrakech geregeld", laat de organisatie weten. Vanavond landt de groep om 23.00 uur op Schiphol.

  De kampeerders laten hun camper achter in Marokko. Daar worden ze gestald op een bewaakt terrein. "Als de rust is teruggekeerd, kunnen ze hun huis op wielen weer ophalen en mogelijk hun abrupt gestaakte reis vervolgen", zegt de NKC. Volgens een van de reisleiders benaderde de plaatselijke bevolking de Nederlandse kampeerders de afgelopen dagen "minder vriendelijk".

 • Vier besmettingen op Aruba, 127 mensen in quarantaine

  Op Aruba zitten in totaal 127 mensen in quarantaine. Van hen zijn 82 daar geplaatst na aankomst op de luchthaven van Oranjestad en 45 na contactonderzoek. Ze zijn in quarantaine geplaatst om verspreiding van het virus op het eiland te voorkomen.

  Inmiddels is bij vier patiënten een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De laatste besmetting is een Amerikaanse toerist die sinds vorige week op vakantie is op het eiland. Van de vier gevallen ligt er één in het ziekenhuis, de rest is thuis en zit daar afgezonderd. Er zijn nog 5 vermoedelijke gevallen, waarvan de testresultaten nog binnen moeten komen.

 • Olympische vlam officieel overgedragen aan Tokio, maar zonder publiek

  In Athene werd de Olympische vlam officieel overgedragen aan het organisatiecomité van de Zomerspelen in Tokio. Het ceremoniële moment was zonder publiek, vanwege de corona-uitbraak.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Olympische vlam officieel overgedragen aan Tokio, maar zonder publiek
 • Zeven nieuwe doden in België, 309 nieuwe gevallen

  In België zijn de afgelopen 24 uur zeven mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental in België op 21. Ook zijn er 309 nieuwe geteste gevallen van het virus, waarmee het totaal aantal vastgestelde besmettingen in België op 1795 komt. In België liggen 634 mensen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus, 130 van hen liggen op de intensive care.

 • Evenementen aan de lopende band afgelast, maar wie draagt de kosten?

  2020 is het jaar waarin Koningsdag niet doorgaat, het EK voetbal is afgelast en er een streep is gezet door het Songfestival. Ook heel veel andere evenementen, zoals concerten, festivals en theatervoorstellingen zijn afgelast. Lees in het artikel hieronder wie er voor de kosten opdraait.

 • Coronavirus verdrijft Playboy uit de schappen in Amerika

  De Amerikaanse versie van de Playboy is voorlopig niet meer in gedrukte vorm te verkrijgen. De lente-editie, die deze week in de schappen verschijnt, wordt de laatste van 2020, schrijft de topman van Playboy in een open brief. Door de verspreiding van het virus is zowel de aanvoer van nieuwe inhoud voor het blad als de distributie verstoord.

  Het blad blijft wel online beschikbaar en is van plan volgend jaar terug te keren met een papieren versie in de schappen. De Nederlandse versie van het tijdschrift blijft wel gewoon verschijnen.

 • Brexitonderhandelaar Michel Barnier besmet met coronavirus

  Ook Michel Barnier, de man die namens de EU de brexitonderhandelingen voert, is besmet met het coronavirus. Op Twitter schrijft hij dat hij zich goed voelt en in een goed humeur is. Hij en zijn team volgen alle instructies.

  "Voor iedereen die al door het virus getroffen is en voor iedereen die momenteel in quarantaine is: we zullen hier samen doorheen komen."

 • Tientallen miljarden in noodfonds voor Duitse ondernemers

  De Duitse regering is van plan 50 miljard euro uit te trekken voor hulp aan kleine en zelfstandige ondernemers om de coronacrisis te doorstaan, meldt persbureau DPA. Het geld moet komen uit een solidariteitsfonds dat Berlijn snel wil opzetten. Kleine en zelfstandige ondernemers kunnen daaruit direct subsidies of leningen ontvangen. Het hulppakket maakt deel uit van een reeks maatregelen die Duitsland neemt vanwege de coronacrisis.

  Vanochtend meldde het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, dat het aantal vastgestelde besmettingsgevallen in Duitsland is opgelopen naar 10.999, 2801 meer dan gisteren. Het aantal doden staat op twintig.