liveblog
NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag: Troonrede, rijtoer, Miljoenennota en baard

 • De koets, veel hoedjes en het koffertje: het is vandaag Prinsjesdag
 • Koning Willem-Alexander sprak eerder vandaag de Troonrede uit in de Ridderzaal
 • Na een rijtoer door Den Haag volgde de balkonscène bij Paleis Noordeinde
 • Daarna is het koffertje met de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer
liveblog gesloten

De plannetjes van Prinsjesdag op een rij

Eerst de Troonrede en daarna de Miljoenennota; in totaal levert deze Prinsjesdag tientallen maatregelen, ideeën, plannen en plannetjes op.

In het onderstaande artikel staan de belangrijkste op een rij.

Overzicht van Prinsjesdag

Prinsjesdag is natuurlijk ook een dag vol tradities. Met de rijtoer en daarna de bordes-scene als hoogtepunten. Sommige Oranjefans zien alles voor het eerst, andere al vele malen.

'Je wilt de koning gewoon een keer in de ogen kijken'

Bereken je koopkracht

De koopkracht van niet-werkenden stijgt volgend jaar veel minder dan die van werkenden. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat voor 117 voorbeeldhuishoudens de koopkracht berekende.

Al die huishoudens gaan er in 2020 op vooruit, tenminste als de economie zich ontwikkelt zoals nu voorspeld. De koopkracht stijgt tussen de 0,2 en 4,6 procent, waarbij de koopkracht voor de meeste mensen met 1 tot 2 procent stijgt.

Het Nibud heeft de koopkracht van 117 voorbeeldgezinnen doorgerekend. Bekijk hier wat er met jouw koopkracht gebeurt. Kies de situatie die het meest overeenkomt met de jouwe:

Hoedjes, heel veel hoedjes

Ook vandaag weer zochten veel Kamerleden, ministers en andere genodigden een bijpassende hoed bij hun Prinsjesdagoutfit.

Hier een overzicht:

De hoedjes van Prinsjesdag

95 miljoen voor rechtspraak

Er gaat zo'n 95 miljoen extra naar de rechtspraak, staat in de Miljoenennota. De financiële tekorten zullen daarmee worden opgelost, zegt het kabinet.

"Onze rechtspraak piept en kraakt", schrijft minister Dekker in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. "Dat kan zo niet langer. Met deze extra investering kan de rechtspraak weer zwarte cijfers schrijven."

Zorgpremie 3 euro hoger, pakje sigaretten 1 euro duurder

In de nieuwe begroting staan de volgende opvallende zaken over de zorg:

 • Volgend jaar wordt 88,2 miljard euro uitgegeven aan de zorg. Dat is ruim 3 miljard meer dan dit jaar.
 • 1,9 miljard daarvan is gereserveerd voor de stijging van lonen en prijzen, waarvan 500 miljoen naar ziekenhuizen gaat
 • Er gaat 500 miljoen naar de ouderenzorg in verpleeghuizen, om de kwaliteit te verbeteren.
 • De zorgpremie groeit met ongeveer 3 euro per maand (36 euro per jaar). De zorgtoeslag stijgt met 67 euro voor alleenstaanden en 95 euro voor meerpersoonshuishoudens.
 • Een pakje sigaretten wordt volgend jaar 1 euro duurder. Verpakkingen van tabak krijgen een neutraal uiterlijk en ze worden niet meer zichtbaar in supermarkten verkocht. Vanaf het schooljaar 2020/2021 worden schoolpleinen rookvrij
 • Het verwachte personeelstekort in de zorg per 2022 is 80.000 mensen, de verwachting was eerder 100.000 tot 125.000 mensen.

Rutte noemt dividendbelasting 'spectaculair mislukt'

Premier Rutte sprak met Rob Trip en Arjan Noorlander over de Troonrede en de nieuwe begroting.

Het ging ook even over de mislukte maatregel over de dividendbelasting:

Rutte: Maatregel dividendbelasting spectaculair mislukt

Koopkrachtramingen

Van alle huishoudens krijgen vooral de werkende midden- en hogere inkomens er volgend jaar veel koopkracht bij. Dat staat in de ramingen voor Prinsjesdag van het Centraal Planbureau (CPB).

Bekijk hier de koopkrachtramingen van het CPB. Swipe om meer groepen te zien.

 • NOS/CPB
 • NOS/CPB
 • NOS/CPB
 • NOS/CPB

Scrollen door de Miljoenennota

De Miljoenennota staat online. De miljoenen en miljarden vliegen je zoals gebruikelijk om de oren. Maar wat als de volledige rijksbegroting maar 1000 euro was?

Om het wat inzichtelijker te maken, hebben we de begroting in deze interactieve Miljoenennota teruggebracht tot maar een paar euro:

Koning krijgt 99.000 euro meer aan salaris

Uit de nieuwe begroting blijkt dat het salaris voor de koning stijgt met 99.000 euro. Volgend jaar ontvangt het staatshoofd 949.000 aan salaris en 4.937.000 euro voor personeel- en materieelkosten. In totaal gaat het om 5.886.000 euro.

Ook staat er dat op 7 december 2021, als kroonprinses Amalia 18 jaar wordt, zij ontvangt 107.000 euro ontvangt. Vanaf januari 2022 ontvangt ze 1.587.000 euro, daarvan is 282.000 euro inkomen en 1.305.000 euro voor personeel en materiële ondersteuning.

Vorig jaar mochten de koning en de andere leden van het Koninklijk Huis voor 860.000 euro vliegen, voor komend jaar is dat bedrag 810.000 euro, dus 50.000 euro minder. Het geld wordt gebruikt voor gebruik van het regeringsvliegtuig en het inhuren van civiele vliegtuigen en helikopters.

De Miljoenennota zelf lezen

De Miljoenennota staat nu online op de website van het Ministerie van Financiën. Ook is er een speciale pagina met de belangrijkste maatregelen.

Minister Hoekstra maakte onderstaande video waarin hij een toelichting geeft:

Rutte over de Troonrede

Premier Mark Rutte geeft in de onderstaande video zijn reactie over het uitspreken van de Troonrede. De inhoud kende hij natuurlijk al, want de Troonrede wordt door hem zelf goedgekeurd.

Hoekstra: 'Nederlandse economie toont zich vooralsnog robuust'

Bekijk hier een deel van de speech van minister Hoekstra.

'Nederlandse economie toont zich vooralsnog robuust'

Dit staat er in de Miljoenennota:

Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die minister Hoekstra aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet vlakt de groei wel af, maar is de economie vooralsnog "robuust". Hoekstra spreekt van een "normaal groeitempo". Volgens hem houdt Nederland "zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt".

Bekijk meer over de Miljoenennota in het onderstaande artikel:

Hoekstra begonnen aan speech

De minister biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. "Deze Miljoenennota zal ons verder helpen", zei hij.

FNV over de Troonrede

Vakbond FNV roept het kabinet op om de lonen te verhogen. "Juist nu het beter gaat, moet je handelen en zorgen voor een fatsoenlijke loonstijging die ons land toekomstbestendig maakt", aldus FNV-voorzitter Han Busker.

De vakbond wil verder een minimumuurloon van 14 euro, minder hoge werkdruk en meer vaste contracten. Ook moeten de dreigende kortingen op de pensioenen voorkomen worden. "De mensen in Nederland willen dat ook en de samenleving heeft er recht op om te profiteren van de economische voorspoed."

Meer reacties van politici op Troonrede

Vanuit de oppositie in de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de plannen van het kabinet voor komend jaar.

Bekijk het onderstaande artikel voor de reacties:

Hoekstra in de Tweede Kamer

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is in de Tweede Kamer. Hij heeft het koffertje bij zich, daarin zitten de Miljoenennota en de Rijksbegroting.

Op weg naar de Kamer wilde de minister niets zeggen tegen journalisten, wel laat hij zich uitgebreid fotograferen.

Uit de Troonrede:

Een 96-jarige oud-Engelandvaarder, die als lid van de Prinses Irene Brigade deelnam aan de bevrijding van ons land, zei laatst het volgende: ‘Ik voel me verantwoordelijk om door te geven aan jongere generaties dat je in verzet moet komen als het nodig is.’ Het zijn de woorden van Rudi Hemmes. Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft.

Koning Willem-Alexander

Oud-strijder Rudi Hemmes werd een aantal maanden geleden geïnterviewd, bekijk het interview hieronder.

'Ik haatte de Duitsers niet, ik haatte onrecht'

Politici reageren op de Troonrede

Op het Binnenhof en in de Tweede Kamer geven politici hun eerste reactie op de Troonrede.

Vanuit de oppositie in de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de plannen van de regering voor komend jaar. Oppositiepartijen zijn positief over het eerder stoppen met de gaswinning in Groningen en de woorden van koning Willem-Alexander. Tegelijkertijd missen ze ambitie op het gebied van klimaat, onderwijs en de woningmarkt.

"Ik heb niets gehoord over extra geld voor onderwijs", zegt Asscher van de PvdA in reactie. "En terwijl steeds meer mensen geen betaalbaar huis kunnen vinden, hoorde ik niks over een huurverlaging. Voor echte vooruitgang moet het roer nú om. Nu investeren in leraren, agenten, verpleegkundigen. Nu omzien naar de kinderen en de ouderen. Nu aan zekerheid voor later bouwen", meent Asscher

Volgens Forum-leider Baudet maakt het kabinet keuzes die heel veel pijn doen. "Er wordt een hallelujah-verhaal gehouden over immigratie, de EU en het klimaat. Maar dat kost ons eigenlijk al onze welvaart. Dat betekent dat we niet kunnen investeren in de publieke sector. Daar hoor je de regering niet over."

Bij NPO Radio 1 gaf CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zijn reactie:

Bekijk hier de balkonscène

Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien zwaaiden vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar het publiek.

Prinsjesdag: de balkonscène

Uit de Troonrede:

Om de stem van jongeren luider te laten klinken, komt er een jongerenparlement.

Koning Willem-Alexander

Troonrede terugkijken

Bekijk hieronder de gehele Troonrede. Teruglezen kan hier.

Bekijk hier de hele Troonrede terug

Koning naar binnen

De koning en koningin zijn weer naar binnen gegaan. Op het programma staat nu het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Dat zal om 15.00 uur plaatsvinden.

ANP

Koning en koningin zwaaien

De koning en koningin verschenen even op het balkon van Paleis Noordeinde. Ze zwaaiden daar naar honderden mensen.

'Drukker dan vorig jaar'

De hekken zijn opengegaan, het plein voor het paleis stroomt vol met mensen. Het is drukker dan vorig jaar.

De hekken gaan zo open

Mensen kunnen dan naar het hek van het Paleis lopen. Dan is het wachten tot de deuren van het balkon opengaan.

Glazen Koets aangekomen bij Noordeinde

Leden van de koninklijke familie zullen zo op het balkon van Paleis Noordeinde verschijnen.

Veel vrouwelijke militairen

Langs de route staan veel vrouwelijke militairen. Voor vrouwelijke militairen is het een feestelijk jaar; ze zijn nu 75 jaar deel van de krijgsmacht. Daarvoor mochten ze enkel actief zijn in ondersteunde functies.

Glazen Koets gaat terug

De Koninklijke stoet gaat nu terug naar Paleis Noordeinde. Daar volgt zo de balkonscène.