Troonrede: volgend jaar nog 'plussen', daarna gematigder groei
De vooruitzichten voor volgend jaar zijn goed, maar het kabinet geeft alvast een winstwaarschuwing af. "Nederland komt de komende jaren in een fase van een gematigder economische groei."
Dat zei koning Willem-Alexander in de Ridderzaal. De koning las voor de zevende keer de Troonrede, de tweede van het kabinet-Rutte III.
De Troonrede was verder positief van toon. Het kabinet zegt dat komend jaar een jaar van plussen wordt. Economisch gaat het in Nederland, in tegenstelling tot in andere landen, nu nog goed.
Maar er komen slechtere tijden aan, zei koning Willem-Alexander. Dat komt onder meer door de brexit, die zijn schaduw vooruit werpt en de handelsoorlog tussen de VS en China.
Daar voegde hij aan toe dat er geen Nederlander is op wie de koopkrachtplaatjes precies van toepassing zijn. "Geen enkel leven voegt zich naar de mediaan van een statistisch model."
Kijk hier de hele troonrede terug.
De koning ging ook in op de sociale verhoudingen. Op sociale media lijkt het soms alsof tegenstellingen de boventoon voeren, "maar de realiteit is anders", volgens het kabinet. "Nederland blijft een land van het brede midden", waar veel mensen vrijwilligerswerk doen en iets over hebben voor anderen en waar "verstandige compromissen" worden gesloten.
De koning kondigde aan dat het kabinet begin 2020 met de opzet van een fonds komt voor grote investeringen in onder meer de kenniseconomie en de infrastructuur. Dat moet een fundament voor de toekomst geven.
Om een impuls te geven aan de woningmarkt komt er een korting op de verhuurdersheffing voor woningcorporaties die meer woningen bouwen.
Gebrekkige solidariteit EU
De koning zei in de Troonrede nog dat er te weinig solidariteit is tussen de EU-lidstaten om iets te doen aan "het afschuwelijke lot van veel migranten die de Middellandse Zee proberen over te steken". Dat vraagt om een nieuwe aanpak; "Ieder land moet zijn deel doen".
Minister Hoekstra van Financiën biedt straks de Miljoenennota en de rijksbegroting in de Tweede Kamer aan. Veel plannen zijn al uitgelekt.