liveblog

Ajax haakt af, Sparta veert op en Roda JC is weer laatste

liveblog gesloten

Tot volgende week!

Tot zover de eredivisie van deze week. Speelronde 27 wordt op vrijdagavond afgetrapt met de derby tussen Heracles en FC Twente. En we sluiten zondagmiddag af met een op papier mooie wedstrijd tussen Feyenoord en AZ.

De stand

De stand in de eredivisie na speelronde 26. PSV loopt verder uit op Ajax, dat AZ achter zich ziet naderen. Onderin heeft Sparta de rode lantaarn overgedragen aan Roda JC.

De uitslagen

We hebben de uitslagen van de 26ste speelronde op een rijtje gezet.

Klaar in Enschede

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. FC Twente en FC Groningen houden het na een uiterst nerveuze wedstrijd op 1-1.

Vlak voor tijd was er nog een grote kans voor Boere: zijn kopbal na een voorzet van Maher werd door Padt over de lat getikt.

Voetbalwereld rouwt om dood Fiorentina-aanvoerder Astori

Het overlijden van Davide Astori heeft geleid tot een stortvloed aan rouwberichten op social media. De 31-jarige aanvoerder van Fiorentina overleed in de nacht van zaterdag op zondag in een hotel in Udine, waar Fiorentina verbleef.

De dood van de veertienvoudig Italiaans international zorgde voor ongeloof en verdriet bij oud-teamgenoten, oud-tegenstanders, oud-coaches, vroegere clubs en anderen in de voetbalwereld. Lees een overzicht van de reacties op sociale media.

"Ciao aanvoerder", staat er op een spandoek bij het stadion van Fiorentina

81' Slotfase

De slotfase is aangebroken bij Twente-Groningen. De gemoederen lopen af en toe flink op, want de wedstrijd staat nog steeds onder hoogspanning. Komt er nog een winnaar, is de vraag.

FC Twente-FC Groningen 1-1

70' Doelpunt FC Twente!

FC Twente komt uit het niets op gelijke hoogte met FC Groningen. Boere kopt knap bukkend binnen uit een strakke voorzet van Maher. Het is 1-1.

Kort daarvoor leek het 2-0 te worden voor Groningen, na vermeend hands van Twente-verdediger Bijen op de doellijn. Groningen wilde wel, maar scheidsrechter Janssen wilde niet van een strafschop weten.

Tom Boere wordt bedankt voor zijn gelijkmaker tegen FC Groningen

Go Ahead Eagles schaamt zich diep

Voorzitter Edwin Lugt van Go Ahead Eagles reageert op de misdragingen van de supporters in Deventer na het duel met De Graafschap.

"Go Ahead Eagles distantieert zich van en veroordeelt de gedragingen van een klein deel van het publiek van de wedstrijd Go Ahead Eagles-De Graafschap. Vanwege het afsteken en gooien van vuurwerk werd de wedstrijd in de openingsfase korte tijd stilgelegd. Na afloop van de wedstrijd betraden enkele personen het speelveld, waarna zij spelers van de tegenstander aanvielen."

"Go Ahead Eagles schaamt zich diep. De club stelt alles in het werk om gepaste maatregelen te nemen tegen de verantwoordelijken."

61' Assaidi valt uit

Nog meer slecht nieuws voor FC Twente: Assaidi moet geblesseerd naar de kant. Tighadouini is zijn vervanger.

FC Twente-FC Groningen 0-1

Oussama Assaidi is geblesseerd en moet naar de kant

57' Doelpunt FC Groningen!

Groningen kwam sinds de rust sterker voor de dag en nu is het raak: Doan schiet de Groningers op 1-0 bij FC Twente. De Japanner werkt zich technisch handig langs een handvol Twente-verdedigers en scoort.

Ritsu Doan werkt de 1-0 binnen tegen FC Twente

56' Groningen sterker

Groningen is na de rust beter uit de kleedkamer gekomen. Bacuna had een tweede schietkans en ook Mahi dook dreigend op in het strafschopgebied van Twente. Beide ploegen azen op drie punten, maar maken er een nerveuze wedstrijd van.

FC Twente-FC Groningen 0-0

Tweede helft

De bal rolt weer in Enschede. Het is nog 0-0 bij FC Twente-FC Groningen.

Na anderhalve minuut is er al een grote kans voor de gasten. Op een goed schot van Bacuna volgt een even goede redding van Twente-goalie Drommel.

Kramer: ik dacht, ik neem even een hapje

Bij Sparta zijn na de 2-1 zege op ADO Den Haag louter lachende gezichten te zien. Michiel Kramer nam na zijn goal een hapje uit een denkbeeldig broodje kroket en Dick Advocaat ging uit zijn dak.

Rellen in Deventer

Aanhangers van Go Ahead Eagles hebben na afloop van de wedstrijd (uitslag 0-4) tegen De Graafschap spelers van die voetbalclub aangevallen. Het begon toen verdediger Myenty Abena een feestje wilde vieren voor het uitvak van De Graafschap. Daarop kwamen er fans van Go Ahead het veld op.

Rust

Het is rust bij FC Twente-FC Groningen. Twente is op zoek naar de openingsgoal in het nerveuze duel met veel irritaties, maar de brilstand prijkt nog op het scorebord.

De reacties na Vitesse-Ajax (3-2)

32' Twente domineert

FC Twente heeft het heft in handen genomen en heeft het meeste balbezit, krijgt ook zijn kansjes, onder anderen via Boere, maar gescoord is er nog niet. Het tempo is ook niet overdreven hoog.

18' Nerveus maar leuk

Het is een nerveus gebeuren in Enschede, maar er gebeurt wel van alles. Bij Twente was Jensen dicht bij een treffer, maar Padt was er op tijd bij. Aan de andere kant is er een goede mogelijkheid voor Mahi na een prachtpass van Doan.

8' Twente in de aanval

FC Twente zoekt de aanval in de openingsfase van de wedstrijd. In de achtste minuut had het zomaar al 1-0 kunnen staan. Jensen zet goed door over rechts, zet voor op Boere, maar diens inzet is slap en Padt kan de bal simpel pakken.

Ook veel irritaties bij FC Twente-FC Groningen, laat trainer Gertjan Verbeek zien

Aftrap

De bal rolt bij de laatste wedstrijd van deze eredivisiezondag: FC Twente-FC Groningen.

Het publiek in Enschede begint de wedstrijd met het langdurig scanderen van 'Alles of niets'. Dat lijkt ook aan de orde voor Twente, dat momenteel voorlaatste staat, met evenveel punten als hekkensluiter Roda JC.

Ondertussen in de Adelaarshorst

Heracles-trainer John Stegeman, vanaf komend seizoen trainer van Go Ahead Eagles, is aandacht toeschouwer bij het Jupiler League-duel tussen de Eagles en De Graafschap. "Werk aan de winkel", zal hij wellicht denken, want De Graafschap leidt in Deventer met 4-0.

John Stegeman op de tribune bij zijn nieuwe club Go Ahead Eagles

Afgelopen in Rotterdam

Feest bij Sparta! De hekkensluiter wint met 2-1 van ADO Den Haag, dankzij een prima een tweede helft.

Afgelopen in Arnhem

Het is afgelopen in Arnhem. Vitesse verslaat Ajax met 3-2. De Amsterdammers zien hun kampioenskansen in rook opgaan.

85' Doelpunt Ajax!

Ajax doet wederom iets terug tegen Vitesse. Siem de Jong maakt er 3-2 van. Wat kunnen de Amsterdammers nog?

Vitesse-Ajax 3-2

Siem de Jong maakt de 3-2 tegen Vitesse

83' Doelpunt Sparta!

Doelpunt voor Sparta! Invaller Mühren zet de hekkensluiter op voorsprong tegen ADO: het is 2-1. Trainer Dick Advocaat gaat langs de lijn helemaal uit zijn dak.

Sparta-ADO Den Haag 2-1

Robert Mühren wordt bedolven na zijn 2-1 tegen ADO Den Haag

80' Kansen Ajax

Ajax ziet de kampioenskansen vanmiddag in rook opgaan, maar geeft nog niet op. De Amsterdammers kregen nog kansen via de prima invallende Cassierra en Neres, maar het ziet er somber uit voor de Amsterdammers.

Vitesse-Ajax 3-1

76' Spanning op Spangen

Nog een kwartier op Het Kasteel, waar Sparta sinds de rust echt weer meedoet. De grootste kans voor de Spartanen was na 68 minuten opnieuw voor Kramer: hij schoot op de paal.

Sparta-ADO Den Haag 1-1

70' Doelpunt Vitesse!

Ajax werd sterker, maar Vitesse komt op 3-1! Het is opnieuw Bryan Linssen die scoort. Hij is de Ajax-defensie te snel af na een bal van Kashia en brengt de marge weer op twee.

Bryan Linssen juicht voor de tweede keer tegen Ajax

67' Kansen Ajax

Ajax heeft sinds de aansluitingstreffer de geest gekregen. Younes schoot al op de paal en in de 67ste minuut kan Cassierra bijna zijn tweede maken. Het blijft vooralsnog 2-1 voor Vitesse.

Vitesse-Ajax 2-1

62' Doelpunt Sparta!

Doelpunt voor Sparta! Niemand anders dan Michiel Kramer schiet de Rotterdammers naast ADO Den Haag: 1-1.

Kramer doet na zijn doelpunt overigens net alsof hij een hap neemt uit een broodje kroket.

Michiel Kramer doet na zijn doelpunt alsof hij een broodje kroket eet

61' Doelpunt Ajax!

Cassierra is net een paar minuten in het veld en hij kopt meteen raak uit een hoekschop! De aansluitingstreffer van Ajax. Vitesse leidt nog wel met 2-1.

De Colombiaan was even daarvoor in het veld gekomen voor Kluivert. Younes heeft Wöber vervangen.

Mateo Cassierra kopt de aansluitingstreffer van Ajax binnen

57' Doelpunt Vitesse!

En daar is de 2-0 voor Vitesse na geklungel in de Ajax-defensie. Wöber gaat in de fout, Linssen profiteert en schuift de 2-0 langs Onana.

Vitesse-Ajax 2-0

Bryan Linssen juicht na de 2-0

47' Kans Kramer

Twee minuten na de rust is er zowaar een kans voor Sparta: Kramer neemt de bal handig aan en schiet knap, maar keeper Zwinkels pareert. En een minuutje later is er weer een schietkans voor Kramer, maar weer grijpt Zwinkels in.

Sparta-ADO Den Haag 0-1

De tweede helft is begonnen bij Vitesse-Ajax. De Arnhemmers leiden met 1-0. Bij Vitesse is Faye vervangen door Karavajev.

Ook Sparta-ADO Den Haag is hervat. De gasten leiden met 1-0 tegen de hekkensluiter. Twee wissels bij Sparta: Verhaar en Mühren zijn in de ploeg gekomen voor Dougall en Dos Santos.

De reacties na PEC Zwolle-VVV (1-1)

Rust

Het is rust in Arnhem. Vitesse leidt met 1-0 tegen een ploeterend en worstelend Ajax.

Ook bij Sparta-ADO Den Haag is het rust. Het Rotterdamse publiek fluit, want Sparta speelt niet best en ADO leidt met 1-0.

ADO op de paal

In Rotterdam is ADO Den Haag nog altijd de betere ploeg. En het had ook niet veel gescheeld of Falkenburg had zijn tweede van de middag gemaakt. Maar zijn inzet ging op de paal.

Ondertussen in Benevento

Het stadion blijft leeg in Benevento, waar het competitieduel met Hellas Verona vanmiddag gespeeld had moeten worden. Alle wedstrijden in de Serie A zijn afgelast in verband met het overlijden van Fiorentina-aanvoerder Davide Astori.

Een leeg stadion in Benevento

34' Ziyech reddende engel

Daar was het bijna 2-0 voor Vitesse. Miazga torent bij een hoekschop boven iedereen uit en kopt hard op doel, waar Ziyech redding brengt op de doellijn.

De Amsterdammers hebben het heel moeilijk in Arnhem.

Vitesse-Ajax 1-0

Matt Miazga kopt, Hakim Ziyech brengt redding

28' Ajax moet aan de bak

Ajax moet aan de bak tegen Vitesse, dat hartstochtelijk wordt gesteund door het publiek. De Amsterdammers kregen na 23 minuten een kansje: Schöne schoot een vrije trap op een gevaarlijke plek hard naast het Vitesse-doel.

Voor de rest is het even afwachten waar de Amsterdammers mee komen: vooralsnog draait het niet en is het spel statisch.

'Sloetski kandidaat nummer een bij Vitesse'

Vitesse hoopt op korte termijn Leonid Sloetski te presenteren als trainer voor het komende seizoen. De voormalige bondscoach van Rusland is kandidaat nummer één om Henk Fraser aan het einde van het seizoen op te volgen.

Dat heeft de technisch directeur van de Arnhemmers, Marc van Hintum, bevestigd aan de NOS. Lees meer over de mogelijke nieuwe trainer van Vitesse.

Leonid Sloetski bezocht op 28 januari het FA Cup-duel Chelsea-Newcastle United met Vitesse-directeur Joost de Wit en Marc van Hintum

16' Doelpunt Vitesse!

Vitesse komt op voorsprong tegen Ajax! Een schitterend afstandsschot van Navarone Foor zet de 1-0 op het scorebord.

Het doelpunt valt uit een hoekschop, die op ongelukkige wijze door Veltman werd weggegeven.

Arnhemse vreugde na de 1-0 van Navarone Foor

13' Leuke openingsfase

De beginfase van Vitesse-Ajax is amusant. Namens de Amsterdammers had Siem de Jong in de derde minuut al een grote kans, maar hij schoot van dichtbij naast. Dat zag ook de nieuwe teammanager van Ajax, Jan Siemerink.

De nieuwe teammanager van Ajax, Jan Siemerink, langs de lijn in Arnhem

6' Doelpunt ADO Den Haag!

ADO Den Haag begon als een wervelwind in Sparta en het is al snel raak: Falkenburg werkt de bal binnen na gestuntel in de Rotterdamse defensie.

Erik Falkenburg wordt bedankt voor zijn vroege treffer tegen Sparta

Aftrap!

Björn Kuipers heeft na lang blessureleed op zijn fluitje geblazen: Vitesse-Ajax is begonnen.

Ook in Rotterdam rolt de bal: de wedstrijd tussen Sparta en ADO Den Haag is in gang gezet.

Vitesse-Ajax en Sparta-ADO

We gaan om 14.30 uur verder met twee mooie wedstrijden, op papier dan in ieder geval: Vitesse-Ajax en Sparta-ADO Den Haag.

Voor aanvang van het duel in de Gelredome werd afscheid genomen van Marvelous Nakamba en Milot Rashica.

Afscheid van Marvelous Nakamba en Milot Rashica

Afgelopen in Zwolle

Het is klaar in Zwolle. VVV-Venlo speelt voor de twaalfde keer dit seizoen gelijk. Het wordt 1-1 bij PEC Zwolle.

Eerbetoon Theo Bos

In Arnhem wordt rond de wedstrijd tussen Vitesse en Ajax stilgestaan bij club-icoon Theo Bos, die vijf jaar geleden op 28 februari overleed.

Een spandoek voor Theo Bos in de Gelredome

Slotfase

De laatste minuten lopen in Zwolle, waar PEC op jacht gaat naar de drie punten. Mokhtar had nog een prima kans en Sandler schoot snoeihard naast. De stand is nog 1-1.

PEC Zwolle-VVV 1-1

73' Doelpunt PEC Zwolle!

PEC Zwolle komt alweer snel naast VVV. Saymak kopt een voorzet van Mokhtar tegen de touwen. Het is 1-1. Gezien het spelbeeld is de gelijkmaker ook wel terecht.

Mustafa Saymak haalt de bal uit het doel na zijn gelijkmaker

68' Doelpunt VVV!

Doelpunt voor VVV! PEC Zwolle kreeg de bal er maar niet in, en dan valt hij aan de andere kant. Van Crooy schiet de Limburgers via een vrije trap fraai op 1-0.

PEC werd ongeduldiger vanwege het uitblijven van de openingsgoal en VVV begon langzaam maar zeker op de deur te kloppen. En nu is het dan raak. Als VVV deze wedstrijd wint, dan zijn de Limburgers zeker van nog een jaar in de eredivisie.

PEC Zwolle-VVV 0-1

Een juichende Vito van Crooy wordt achtervolgd door Clint Leemans

59' Eenrichtingsverkeer

Liefst 73 procent balbezit heeft PEC Zwolle in deze wedstrijd. Het beeld wordt dan ook een beetje eentonig: PEC is aan de hand van uitblinker Namli op zoek naar een doelpunt, maar op de beslissende momenten ontbreekt de finesse voorin.

PEC Zwolle-VVV 0-0

Opstellingen Vitesse-Ajax (14.30 uur)

Bij Vitesse is Tim Matavz terug van zijn lange schorsing. Bij Ajax wordt de geblesseerde Frenkie de Jong vervangen door Maximilian Wöber. In de spits krijgt Siem de Jong opnieuw een kans. Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg zijn geblesseerd.

De tweede helft is begonnen bij PEC Zwolle-VVV. De stand is nog 0-0.

Na een minuut is er alweer een (moeilijke) kans voor PEC, maar spits Parzyszek krijgt de bal er niet in. VVV is echter ook met snode plannen uit de kleedkamer gekomen, want ook de Limburgers krijgen al snel twee kansjes. Een leuk begin van de tweede helft.

'Het gaat bij Feyenoord van kwaad tot erger'

Het is nog geen tien maanden geleden dat de Coolsingel volstroomde om het kampioenschap van Feyenoord te vieren. Inmiddels zijn de Rotterdammers terug bij af. Trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord wordt er moedeloos van. Steeds als zijn ploeg dit seizoen een succesje boekt, wordt dat gevolgd door een tegenvaller.

Feyenoord zet alles op de bekerfinale tegen AZ van eind april. Een risico, vindt voetbalcommentator Arno Vermeulen. "In deze vorm zie ik Feyenoord niet zo snel winnen van AZ."

Robin van Persie na de nederlaag in Breda

Rust

Het is rust in Zwolle. PEC Zwolle heeft - met Younes Namli in de hoofdrol - genoeg kansen gehad, maar het staat nog 0-0 tegen VVV-Venlo.

43' Namli blijft slalommen

Younes Namli blijft in de Marcel Hirscher-modus, want vlak voor rust slalomt hij wederom door de VVV-defensie. Dit keer lepelt hij de bal net naast het doel.

Zo blijft het 0-0 in Zwolle, maar PEC heeft genoeg mogelijkheden gehad om te scoren.

Geen duels in Serie A

Naar aanleiding van het overlijden van Fiorentina-aanvoerder Davide Astori zijn alle wedstrijden in de Serie A van vandaag afgelast.

34' PEC blijft sterk

Het beeld in Zwolle is na ruim een half uur hetzelfde: PEC Zwolle zoekt de aanval, VVV houdt tegen. Opvallendste man tot nu toe: PEC-aanvaller Namli. De Deen heeft al een paar mooie acties laten zien en ook al een handvol kansen om zeep geholpen.

19' PEC bepaalt het spel

PEC Zwolle heeft het heft helemaal in handen genomen en krijgt ook kansen. Zo was er een leep lobje van Namli in de 19de minuut, die maar net door Unnerstall over het VVV-doel kon worden getikt.

Drie minuten later slalomt Namli à la Marcel Hirscher door de VVV-defensie, maar hij bekroont zijn solo niet met een doel: hij schuift de bal voorlangs.

Younes Namli is een plaag voor de VVV-defensie

10' VVV dreigend, eerste kans PEC

De openingsfase in Zwolle was voor de bezoekers uit Venlo, die een paar keer dreigend opdoken rond het strafschopgebied van PEC. Maar de eerste kans is na acht minuten voor de thuisploeg: uit een voorzet van Ehizibue tikt Mokhtar de bal net naast de paal.

En twee minuten later is er weer een gevaarlijke doelpoging van PEC, maar de inzet van Saymak wordt gepakt door keeper Unnerstall.

Aftrap!

De bal rolt bij het duel tussen PEC Zwolle en VVV-Venlo, het duel tussen de twee revelaties van de eerste seizoenshelft.

Torino Hunte is bij VVV trouwens op het laatste moment afgehaakt; Romeo Castelen is zijn vervanger.

We gaan beginnen!

De spelers van PEC Zwolle en VVV-Venlo komen het veld op voor de opening van de eredivisiezondag. We gaan bijna beginnen!

Het spandoek voor PEC-spits Parzyszek is gemaakt omdat zijn moeder ernstig ziek is.

Aanvoerder Fiorentina Astori (31) plotseling overleden

Een schokkend bericht vanuit Italië: Davide Astori, de aanvoerder van Fiorentina, is afgelopen nacht overleden in het spelershotel in Udine. Het duel tussen Udinese en Fiorentina is afgelast.

De 31-jarige Astori speelde 14 interlands voor Italië. Hij speelde eerder voor Cagliari en AS Roma. Lees meer over het overlijden van Davide Astori.

'Anders zonder Frenkie'

Na het 0-0 gelijkspel tegen ADO Den Haag van vorig weekeinde staat Ajax om 14.30 uur opnieuw voor een pittige opgave: de altijd lastige uitwedstrijd tegen Vitesse. Nieuw puntenverlies kunnen de Amsterdammers zich niet meer permitteren.

Een extra tegenvaller voor Ajax was het afhaken van Frenkie de Jong. Voor Matthijs de Ligt zal er in de defensie wel iets veranderen nu zijn maatje achterin is weggevallen. "Frenkie is een speler die veel aandacht van de tegenstander opeist in de opbouw. Dus ik denk dat ik wel minder ruimte zal krijgen nu hij niet naast me staat."

De Ligt: zal lastig worden, maar we moeten vertrouwen houden

Opstellingen PEC Zwolle-VVV (12.30 uur)

Het bal wordt om 12.30 uur geopend met PEC Zwolle tegen VVV-Venlo. PEC, nummer zes in de eredivisie, kan bij een zege in punten gelijk komen met landskampioen Feyenoord - wie had dat gedacht in deze fase van de competitie - maar de Rotterdammers kunnen bogen op een veel beter doelsaldo.

VVV-Venlo staat op een keurige elfde plaats in de eredivisie.

Sneijder stopt als international na bezoek Koeman

Dat was een heftige mededeling zo op de vroege zondagochtend: Wesley Sneijder maakte een paar uur geleden bekend dat hij stopt als international. De 33-jarige recordinternational (133 interlands) besloot dat na een bezoek van bondscoach Ronald Koeman aan Qatar.

Gelukkig hebben we de beelden nog.

De carrière van Wesley Sneijder bij Oranje

Afscheid van de schaal

Feyenoord weet na de nederlaag van gisteravond tegen NAC Breda zeker van dat het dit seizoen niet opnieuw kampioen zal worden. De Rotterdammers hebben met nog 8 speelronden voor de boeg 26 punten achterstand op de koploper.

Na afloop van het duel ging het overigens vooral over NAC-trainer Stijn Vreven, die voor de derde keer dit seizoen naar de tribune werd gestuurd. Tijdens het interview met Arno Vermeulen na de wedstrijd waren de gemoederen van Vreven ondanks de winst nog niet helemaal bedaard.

Geïrriteerde Vreven loopt weg bij interview

De stand op dit moment

Tussentijdse stand eredivisie speelronde 26

Uitslagen en programma

Programma en uitslagen speelronde 26

Welkom bij de eredivisiezondag!

Hallo allemaal en welkom bij het liveblog van de eredivisiezondag. Vier wedstrijden staan er op het programma. We beginnen om 12.30 uur met het duel tussen PEC Zwolle en VVV-Venlo.