Robin van Persie na de nederlaag in Breda
NOS VoetbalAangepast

'Het gaat bij Feyenoord van kwaad tot erger'

Het is nog geen tien maanden geleden dat de Coolsingel volstroomde om het kampioenschap van Feyenoord te vieren. Inmiddels zijn de Rotterdammers terug bij af.

Na de achtste nederlaag in de competitie en de vijfde na de winterstop - er werd zaterdagavond met 2-1 verloren bij NAC - is titelprolongatie ook mathematisch onmogelijk geworden.

Sterker, geen kampioen van een Europese competitie presteert dit jaar zo slecht als Feyenoord.

Grootste verval titelverdedigers (tot dit weekend)

verliespunten duels-punten W-G-V positie
1. Feyenoord (Ned) 33 25-42 12-6-8 5
2. Chelsea (Eng) 31 28-53 16-5-7 5
3. Real Madrid (Spa) 27 26-51 16-6-5 3
4. Besiktas (Tur) 25 23-44 12-8-3 3
5. AS Monaco (Fra) 24 27-57 18-6-4 2

Trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord wordt er moedeloos van. Steeds als zijn ploeg dit seizoen een succesje boekt, wordt dat gevolgd door een tegenvaller.

"We begonnen echt dramatisch aan de eerste helft", zei Van Bronckhorst gisterenavond na de nederlaag in Breda. "Zeker de eerste twintig minuten waren heel erg. We zaten totaal niet in de wedstrijd. Zo slordig zijn we het hele seizoen nog niet geweest."

Van Bronckhorst: veel balverlies en foute passes

"Een mirakel", vindt Arno Vermeulen, die zaterdag namens de NOS commentaar gaf in Breda. "En het gaat van kwaad tot erger. Feyenoord begon nog goed aan de competitie met vier zeges op rij. Daarna kwam de nederlaag bij PSV en de zeperd in De Kuip tegen NAC Breda. Sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan."

Afgelopen woensdag vierde Feyenoord nog een feestje, omdat met winst op Willem II (3-0) de finale van het toernooi om de KNVB-beker werd bereikt. "Een momentopname", vindt Vermeulen. "En het was met alle respect ook maar Willem II."

"Er zit geen enkele variatie in het spel", vervolgt Vermeulen. "Er is geen raffinement, geen overlap, alles is volkomen geprogrammeerd en statisch. De kampioenen van vorig jaar zijn niet beter geworden, integendeel: het wordt alleen maar minder. Spelers als Sofyan Amrabat en Renato Tapia lossen hun beloften niet in. En Jean-Paul Boëtius? Daar spelen ze de bal niet eens heen."

Berghuis is er klaar mee

Op dit moment zijn er maar twee spelers die het verschil kunnen maken in Rotterdam, vindt Vermeulen. "Robin van Persie kan een duel beslissen, maar speelt zelden. En dus gaat alles over Steven Berghuis."

Juist bij Berghuis lijkt het geduld langzaam op te raken. Vorige week kreeg hij het op de training fysiek aan de stok met collega Sven van Beek. Zaterdag in Breda ging die strijd gewoon verder, al vond Berghuis dat er helemaal geen sprake was van een akkefietje.

Wat volgde, was een opmerkelijk interview na afloop over de oorzaken van de malaise. "Ik heb wel een idee waar het aan ligt, maar ik heb geen zin om dat nu met jou te bespreken", zei de buitenspeler.

Berghuis ergert zich aan vragen: je probeert iets te zoeken

Feyenoord zet alles op de bekerfinale tegen AZ van eind april. Een risico, vindt Vermeulen. "In deze vorm zie ik Feyenoord niet zo snel winnen van AZ."

"Sterker, als ze niet oppassen, missen ze straks nog de play-offs om Europees voetbal. Op dit moment is Feyenoord niet veel sterker dan ADO, Excelsior of Heracles. En als ze de play-offs wel halen, zie ik ze die nog niet winnen. De kans bestaat dat ze dit seizoen overal naast grijpen."

Houdbaarheid

"Waar ik me nog meer zorgen over maak, is de reactie van Giovanni van Bronckhorst", aldus Vermeulen. "Die zei na afloop keer op keer dat hij geen idee had waar het aan ligt. Als de eindverantwoordelijke geen plan meer heeft, dan heb je wel een probleem."

Is de houdbaarheidsdatum van de trainer verstreken? "Voor de bekerfinale gaat in ieder geval niets gebeuren", denkt Vermeulen. "Van Bronckhorst is een echte gentleman. Die gaan ze niet zomaar ontslaan. Maar je mag toch hopen dat de directie deze zomer met de trainer om de tafel gaat zitten en de vraag stelt: beste Giovanni, waarom hebben we zo slecht gepresteerd in de competitie?"

Het zou ook kunnen dat Van Bronckhorst zelf zijn conclusies trekt. Misschien juist als hij de bekerfinale wint. "Hij zal ook de boeken in willen als de trainer die drie prijzen won", denkt Vermeulen. "En niet als de trainer die werd uitgefloten in de eigen Kuip, omdat het spel nergens op lijkt. Dat verdient hij ook, een afscheid door de voordeur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl