Renato Tapia druipt af in Breda

Feyenoord verliest ook bij NAC en is titel officieel kwijt

Feyenoord heeft zijn vierde nederlaag in vijf uitduels geleden. NAC, dat in september ook in Rotterdam drie punten had gepakt (0-2), won in Breda met 2-1 in een duel, waarin coach Stijn Vreven voor de derde keer dit seizoen werd weggestuurd - al na vijf minuten deze keer wegens hevig protesteren omdat NAC een penalty zou zijn onthouden.

Jens Toornstra werd verlost van een twee jaar durende vloek. Met zijn eerste doelpunt buiten De Kuip sinds 7 februari 2016 zette hij Feyenoord op voorsprong. Thierry Ambrose maakte uit de rebound de 1-1 nadat Umar Sadiq bij een rush nog op doelman Brad Jones was gestuit.

Sadiq, die meespeelde omdat spits Mitchell te Vrede in de warming-up geblesseerd was geraakt, maakte na de rust de 2-1 vanaf de stip nadat Jones de Nigeriaanse huurling omver had geduwd, overigens zonder dat er een bal in de buurt was.

Sadiq Umar heeft NAC vanaf de stip op 2-1 gezet

Feyenoord drong nog fel aan en kreeg kansen via Jean-Paul Boëtius en Bilal Basacikoglu, maar het moegestreden NAC hield stand.

26 punten achterstand

Door de competitienederlaag - de achtste van het seizoen al - en overwinning van PSV eerder op de avond kan Feyenoord nu ook officieel prolongatie van de landstitel verder vergeten. De Rotterdammers hebben met nog acht speelronden voor de boeg 26 punten achterstand op de koploper.

Feyenoord werd ook nog een record rijker. Als eerste regerend landskampioen in de historie van de eredivisie slaagde het er niet in om een wedstrijd te winnen van een gepromoveerde ploeg: er werd niet alleen twee keer verloren van NAC, maar ook tegen VVV-Venlo leed het een uitnederlaag (1-0), terwijl het duel met de Limburgers in De Kuip een remise (1-1) opleverde.

Geen kampioen verloor zo veel punten aan promovendi als Feyenoord: elf maar liefst. PSV had het record sinds het seizoen 1978/1979 in handen met zeven verliespunten.