Joel Veltman na de nederlaag in Arnhem
NOS VoetbalAangepast

Achterstand Ajax tien punten na nederlaag in Arnhem

Ajax lijkt definitief af te haken in de titelrace. Op bezoek bij Vitesse leden de Amsterdammers voor de tweede keer in een week puntenverlies. Vitesse, dat eerder dit seizoen ook al wist te winnen in Amsterdam, won met 3-2.

De achterstand van de Amsterdammers op koploper PSV bedraagt met nog acht duels te gaan tien punten. Bij het ontslag van Marcel Keizer in december was dat nog vijf punten. De kans is groot dat de Eindhovenaren op 15 april in het thuisduel met Ajax de landstitel binnen kunnen halen.

En Ajax moet nog oppassen dat het de tweede plaats niet verspeeld, want AZ is de grote broer uit Noord-Holland tot op twee punten genaderd.

Fraaie openingsgoal

Ajax begon veelbelovend aan het duel in Arnhem, maar het was Vitesse-middenvelder Navarone Foor die op prachtige wijze de score opende. De middenvelder trok naar binnen vanaf de rechterflank en haalde verwoestend uit.

  • Pro Shots
    Ajax-doelman André Onana reikt vergeefs naar het afstandsschot van Navarone Foor
  • Pro Shots
    Arnhemse vreugde na de 1-0 van Navarone Foor

Na ruim een half uur ontsnapte Ajax aan de 2-0. Matt Miazga torende bij een hoekschop van Mason Mount hoog boven zijn bewaker Siem de Jong uit, maar zijn kopbal werd op de doellijn gepareerd door Hakim Ziyech.

Kort voor rust had Tim Matavz, die terugkeerde na zijn schorsing van vier duels, de 2-0 op de schoen, maar zijn inzet miste precisie. Uit de tegenaanval probeerde Justin Kluivert een imitatie van het beroemde 'hakdoelpunt' van Rafael van der Vaart, maar ook die poging mislukte.

Venijn Ajax verdwijnt

Na rust presenteerde Ajax zich met iets meer venijn, maar dat verstomde toen Bryan Linssen profiteerde van geklungel in de opbouw van Ajax. Hij ontfutselde de bal aan Maximilian Wöber en liet doelman André Onana kansloos.

Bryan Linssen juicht na de 2-0

Daarna was het even alle hens aan dek voor de Amsterdammers, maar invaller Matteo Cassierra bood uitkomst. Uit het niets kopte de Colombiaan, net een minuut in het veld, de bal achter Remko Pasveer en vlak daarna had Amin Younes zelfs de gelijkmaker op zijn schoen. De inzet van de Duitser toucheerde de buitenkant van de paal.

De comeback kwam er niet. Uit een vrije trap van Mount kopte aanvoerder Guram Kashia de bal voor het doel, waar opnieuw Linssen er als de kippen bij was om zijn elfde treffer van het seizoen te laten aantekenen: 3-1.

Ajax maakt het nog spannend

In de slotfase moest Pasveer nog een paar keer reddend in actie komen. De vaak bekritiseerde Vitesse-doelman stond zijn mannetje, maar werd toch nog een keer geklopt. Na een scrimmage bood Younes een niet te missen kans aan Siem de Jong. Maar veel reden tot Amsterdamse vreugde gaf de 3-2 niet.

  • Pro Shots
    Matteo Cassierra kopt raak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl