Teleurstelling bij Erik ten Hag
NOS VoetbalAangepast

Ten Hag: nu zeggen dat je kampioen wordt, is lachwekkend

"Alle wedstrijden winnen en dan zijn we kampioen." Dat zei Ajax-trainer Erik ten Hag nog niet zo lang geleden. Inmiddels heeft Ajax punten verspeeld tegen ADO Den Haag (0-0) en Vitesse (3-2), waardoor de achterstand op koploper PSV is opgelopen tot tien punten.

Kan Ajax nog kampioen worden? "Ajax moet iedere wedstrijd winnen", bleef Ten Hag ondanks de zeperd in Arnhem bij zijn standpunt. "Maar zeggen dat je daarmee kampioen wordt? Nee, dat is nu lachwekkend."

Ten Hag praat niet meer over titel: dat zou lachwekkend zijn

De oefenmeester nam deze winter in Amsterdam de technische leiding over van de ontslagen Marcel Keizer. De achterstand op PSV bedroeg op dat moment vijf punten, nu zijn dat er tien.

"Ik ben niet aangeslagen, maar wel heel teleurgesteld. Deze wedstrijd mag je niet verliezen. Dat heeft te maken met houding. Wij hebben betere spelers en een beter team. Maar Vitesse wilde het gewoon meer."

Fouten

Vooral bij de tweede en derde goal van de Arnhemmers ging er het nodige fout in de defensie van Ajax. Maar dat was niet het enige probleem, vond Ten Hag.

"Alle goals zijn lachwekkend. Dat mag op ons niveau niet gebeuren. Wij hebben genoeg kwaliteiten voor een goede eindpass, genoeg voor een goede afronding. Maar het gebeurt niet. We creëren legio kansen, maar ze moeten binnen."

Is het gemis van Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar dan toch te groot? "Dat zijn onze spitsen", stelde Ten Hag vast. "Natuurlijk heeft dat effect. Maar wij hebben voldoende spelers met scorend vermogen. Die moeten het laten zien. Dat doen ze niet."

Veltman: we moeten het maar niet meer over de titel hebben

"We moeten maar even niet praten over het kampioenschap", besefte aanvoerder Joël Veltman. "Als Ajax heb je altijd de beste spelers, vind ik. Maar als er ook maar één procent gemakzucht in je lijf komt, zijn er altijd tegenstanders die de strijdlust wel op de mat leggen. En dan krijg je het heel moeilijk."

Nu de titel uit zicht lijkt, moet Ajax nog alle zeilen bijzetten om de tweede plaats en daarmee een plek in de voorronde van de Champions League veilig te stellen. Het verschil met nummer drie AZ is maar twee punten.

"AZ staat dichtbij", erkende Veltman met tegenzin. "Maar Ajax moet gewoon alle wedstrijden winnen."

Eigenwijze Linssen bewijst gelijk

Bij Vitesse, waar Bryan Linssen de gevierde man was, heerste euforie. Twee goals tegen Feyenoord, twee goals tegen Ajax. Andermaal bleek dat topclubs het beste in de aanvaller losmaken. "Dit zijn makkelijkere wedstrijden om te voetballen, omdat je meer ruimte hebt. Ajax, PSV en Feyenoord willen voetballen. Dan kun je er druk op zetten."

De Limburger maakte tegen Ajax zijn elfde en zijn twaalfde goal van het seizoen. De eerste was het gevolg van op het juiste moment doorjagen op Maximilian Wöber. "Aleksandar Rankovic (assistent-trainer, red. ) zei nog tegen me dat ik niet moest doorlopen, want dat kost energie. Ik vind dat je de tegenstander onder druk moet houden. Dan komen de foutjes vanzelf."

Ook de tweede kreeg een echt Linssen-stempel. "Guram noemde mij laatst 'fox in the box'", zei de aanvaller lachend. "Ik heb daar wel een beetje gevoel voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl