liveblog
NOS VoetbalAangepast

NEC boekt tegen Cambuur tweede zege • Ihattaren wilde hulp Van Hanegem

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend:

  • Eindstand SC Cambuur-NEC: 0-1. Lees hier het wedstrijdverslag
  • Zondag 'De Topper': Ajax vs. PSV, spits Luuk de Jong klaar voor negentig minuten
  • Zorgen rondom blessure van Matthijs de Ligt, ook Depay nog niet fit, De Roon wel terug
  • Mo Ihattaren probeerde advies in te winnen bij Willem van Hanegem
  • 23.13 uur: Studio Sport Eredivisie op NPO1 met een samenvatting van SC Cambuur-NEC
liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op voor vandaag. Morgen gaat het voetbalweekend verder, met onder meer drie wedstrijden in de eredivisie.

Ook dan houden we je via een liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Tot morgen!

  • NOS
    Het programma in de eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie

Heracles doet goede zaken in eerste divisie

In de Keuken Kampioen Divisie heeft koploper Heracles Almelo in Tilburg een late overwinning geboekt op Willem II (2-1).

MVV behoudt de tweede plaats dankzij een ruime thuiszege op Helmond Sport (4-0).

Meer over de ontwikkelingen van vanavond lees je hier.

Feest bij Heracles Almelo

KNVB negeert FIFA-oproep

Voetbalbond KNVB geeft geen gehoor aan de oproep van de FIFA om zich tijdens het WK in Qatar alleen met voetbal bezig te houden. De FIFA had dat middels een brief gevraagd aan de landen die deelnemen aan het toernooi.

Lees het volledige verhaal, met de reactie van de KNVB, hier.

Het WK in Qatar begint op zondag 20 november

CAM-NEC | Afgelopen!

Het is klaar in Leeuwarden. NEC neemt de drie punten mee naar Nijmegen.

Lees hier het wedstrijdverslag.

CAM-NEC | 67' Cambuur ongevaarlijk

Cambuur heeft het meeste balbezit, maar het komt in de jacht op de gelijkmaker nog niet in de buurt van het doel van NEC.

De Friezen hebben het hele seizoen al problemen met het maken van goals. Cambuur is de minst scorende ploeg in de eredivisie, met slechts acht goals in de eerste elf wedstrijden.

SC Cambuur-NEC 0-1

CAM-NEC | Tweede helft van start!

We zijn weer begonnen bij Cambuur tegen NEC. Kan de thuisploeg het tij in de tweede helft keren?

SC Cambuur-NEC 0-1

CAM-NEC | Rust in Leeuwarden

Het is rust in Leeuwarden, waar NEC met 1-0 leidt tegen Cambuur dankzij die fraaie treffer van Lasse Schöne.

SC Cambuur-NEC 0-1

CAM-NEC | 44' GOAL NEC!

NEC komt op voorsprong in Leeuwarden. Het is een prachtige goal van Lasse Schöne.

De Deense middenvelder mag in zijn 400ste wedstrijd in de eredivisie van afstand vrij uithalen en passeert Cambuur-doelman João Virgínia.

SC Cambuur-NEC 0-1

Lasse Schöne juicht na zijn openingstreffer in Leeuwarden

CAM-NEC | 20' Nog geen goals

Het duel tussen Cambuur en NEC staat nog niet bol van de spanning. Er gebeurt nog weinig in Leeuwarden, al kregen de bezoekers via Ibrahim Cissoko en Oussama Tannane al wel een aantal mogelijkheden.

SC Cambuur-NEC 0-0

TOP Oss voert actie voor arbeiders in Qatar

TOP Oss speelt vanavond in de Keuken Kampioen Divisie een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De Brabantse club vraagt rondom dat duel, met het WK voetbal in aantocht, aandacht voor de situatie van gastarbeiders in Qatar.

In samenwerking met Amnesty International voert TOP Oss actie voor de oprichting van een compensatiefonds voor (de nabestaanden van) de werknemers die in Qatar aan de WK-stadions hebben gewerkt.

De spelers van TOP Oss poseerden voor de aftrap met een speciaal spandoek

CAM-NEC | De bal rolt!

We zijn los in Leeuwarden, waar Cambuur en NEC zijn begonnen aan de eerste wedstrijd van speelronde 13 in de eredivisie.

Wie buigt neerwaartse spiraal om?

Cambuur is de huidige nummer zestien van de eredivisie, NEC staat vijftiende.

De Friezen kwamen niet tot scoren in vijf van de zes thuiswedstrijden. De 3-0 zege op PSV was de uitzondering. Sinds dat duel, op 1 oktober, hebben de Friezen geen wedstrijd meer gewonnen.

NEC wacht zelfs al sinds half augustus op een zege. De ploeg van Rogier Meijer was destijds met 4-1 te sterk voor FC Volendam.

Opstellingen Cambuur en NEC

Interim-coach Pascal Bosschaart heeft één wijziging doorgevoerd in de basisopstelling van SC Cambuur. Niet Felix Mambimbi, maar Michael Breij verschijnt aan de aftrap. Het is zijn tweede basisplaats van het seizoen.

Bij NEC begint publiekslieveling Ibrahim Cissoko voor het eerst in de basis. Elayis Tavsan en Calvin Verdonk, die vorige week nog startten op bezoek bij PSV (3-0 nederlaag), nemen plaats op de bank.

  • NOS
    De opstelling van SC Cambuur
  • NOS
    De opstelling van NEC

Het uitgangspunt: stand en programma eredivisie

Om 20.00 uur gaat de bal rollen in speelronde 13 van de eredivisie. Cambuur neemt het in Leeuwarden op tegen NEC.

Het is vooral het weekend van de topper tussen Ajax en PSV. De koploper en de nummer twee treffen elkaar zondagmiddag in de Johan Cruijff Arena.

  • NOS
    Het programma in de eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie

Selectie FC Groningen boycot RTV Noord

De spelers en staf van FC Groningen geven tot nader order geen interviews aan RTV Noord, meldt de regionale omroep. De selectie van de nummer dertien van de eredivisie is ontstemd over berichtgeving over de hond van Paulos Abraham.

RTV Noord schreef gisteren dat de 'American Stafford' van de linksbuiten van Groningen onlangs een chihuahua van een van zijn buren heeft doodgebeten. Een aantal medebewoners van Abrahams flat in Groningen zou doodsbang zijn voor de grote, sterke hond.

FC Groningen heeft RTV Noord laten weten dat de omroep komende zondag, na de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, niet met staf- of selectieleden mag praten. Chef radio Remy van Mannekes van RTV Noord hoopt dat de verhoudingen op korte termijn weer normaliseren.

Lees hier meer.

Paulos Abraham

De Roon terug in wedstrijdselectie Atalanta

Goed nieuws voor bondscoach Louis van Gaal: Oranje-international Marten de Roon lijkt net op tijd voor het WK hersteld van zijn blessure.

De middenvelder van Atalanta is door coach Gian Piero Gasperini opgenomen in de wedstrijdselectie voor het competitieduel met Napoli van zaterdag.

Afgelopen weekend moest De Roon het duel met Empoli nog thuis vanaf de bank bekijken.

Ihattaren vroeg Van Hanegem om hulp

Mohamed Ihattaren heeft onlangs de hulp van Willem van Hanegem proberen in te schakelen, vermoedelijk voor wat adviezen. De voetballegende werd benaderd door Soufiane Touzani, die een goede band met Ihattaren heeft.

"Mo is een heel aardig ventje als je hem zo ziet. Er werd gevraagd of ik een bakkie thee met hem wilde drinken. Ik heb gezegd: 'Goed, maar dan wel binnen een week, want ik heb nog meer te doen'", vertelt Van Hanegem in de Willem & Wessel-podcast van het Algemeen Dagblad. "Maar binnen een week hoorde ik niets. Toen heb ik gezegd: Opschieten dan! Het is wel of niet. Daaag!"

Deze week werd bekend dat Ajax de koopoptie in het huurcontract van Ihattaren niet zal lichten, waardoor de voetballer in januari terugkeert naar Juventus.

Van Hanegem wil de oud-speler van PSV nog niet afschrijven. "Er moeten toch mensen zijn, die hem aan het voetballen kunnen krijgen", aldus Van Hanegem. "Mensen die zeggen dat het nooit meer wat met hem wordt, omdat hij al een halfjaar niet heeft gespeeld zijn niet goed bij hun hoofd."

Trauner gaat los in feesttent

Gernot Trauner heeft na een fraaie Europa Cup-avond de zege van Feyenoord op Lazio en de bijbehorende groepswinst eens goed gevierd.

De centrale verdediger uit Oostenrijk was na afloop te vinden in een Rotterdamse feesttent en zong daar uit volle borst een Feyenoord-supporterslied mee.

PSV heeft afwezigen 'in principe' terug tegen Ajax

Ibrahim Sangaré, Jarray Branthwaite, Mauro Júnior en Marco van Ginkel zitten hoogstwaarschijnlijk weer bij de selectie van PSV voor de topper tegen Ajax van zondag (16.45 uur), zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Het viertal ontbrak donderdag bij de Eindhovenaren in het Europa League-duel met Bodø/Glimt vanwege ziekte of een lichte blessure.

Zaterdag na de afsluitende training maakt Ruud van Nistelrooij een definitieve keuze of bijvoorbeeld Sangaré en Branthwaite ook fit genoeg zijn voor een basisplaats.

Duitsland haalt opgelucht adem: Neuer staat voor rentree

Een opsteker voor het nationale voetbalteam van Duitsland. Het is de verwachting dat doelman Manuel Neuer na een afwezigheid van zeven wedstrijden bij Bayern München zijn rentree maakt.

"Als de afsluitende training goed gaat, zal Manu spelen", beloofde Bayern-trainer Julian Nagelsmann in aanloop naar de competitiewedstrijd tegen Hertha BSC.

De 36-jarige Neuer raakte op 8 oktober in het Bundesliga-duel met Borussia Dortmund (2-2) geblesseerd aan zijn schouder, waarna er onzekerheid ontstond over zijn deelname met Duitsland aan het WK in Qatar. Duitsland speelt op 23 november zijn openingswedstrijd op het WK tegen Japan.

Neuer onthulde woensdag dat hij in zijn leven al drie keer operatief is behandeld aan huidkanker in zijn gezicht. Hij is inmiddels genezen, meldde hij in een persbericht over de oprichting van zijn bedrijf in natuurlijke verzorgings- en zonbeschermingsproducten. Hij runt die onderneming samen met de Duitse tennisster Angelique Kerber.

De Ligt

Eerder werd duidelijk dat Bayern-verdediger Matthijs de Ligt met een knieblessure kampt. Dat betekent geen goed nieuws voor de Oranje-bondscoach Louis van Gaal. "Het plan is om hem volgende week weer erbij te hebben", aldus Nagelsmann.

Manuel Neuer

Pastoor voelt hete adem Maduro

Een onderonsje tussen Almere City-trainer Alex Pastoor en zijn assistent en voormalig international Hedwiges Maduro.

De oud-middenvelder is toegelaten tot de UEFA Pro-trainersopleiding. Pastoor weet dus dat hij met oog op de toekomst op zijn tellen moet gaan passen.

Almere City komt maandag in Eindhoven in actie bij Jong PSV.

Programma veertiende speelronde eerste divisie:

Vrijdag, 20.00 uur:
FC Dordrecht - Jong Ajax
MVV Maastricht - Helmond Sport
NAC Breda - Telstar
Willem II - Heracles Almelo
FC Den Bosch - De Graafschap
ADO Den Haag - VVV-Venlo
TOP Oss - PEC Zwolle

Maandag, 20.00 uur:
Jong FC Utrecht - FC Eindhoven
Jong PSV - Almere City FC
Jong AZ - Roda JC

Twee Nederlandse clubs in de Champions League, het kan bijna niet meer misgaan

Nederland heeft door de uitstekende prestaties van de Nederlandse clubs in Europa een gat met concurrent Portugal. Als Nederland nummer zeven Portugal dit seizoen van zich af weet te houden, krijgt de eredivisie in het seizoen 2024/2025 twee directe startbewijzen voor de Champions League.

Bovendien kan de nummer drie van de competitie via de voorronde ook nog een plaats afdwingen voor het hoogste Europese clubtoernooi. In de Europa League zou Nederland ook winst boeken: een ticket voor de voorronde wordt ingeruild voor directe plaatsing voor de groepsfase.

Hoe zit dat precies? Dat lees je via het onderstaande artikel:

Zoons Van Bommel bestormen met MVV top eerste divisie: 'Begint te leven'

MVV maakt een buitengewoon goede periode door. De club uit Maastricht staat momenteel op de tweede plaats van de eerste divisie.

De inbreng van de broers Ruben (18 jaar) en Thomas (20) van Bommel speelt daarbij een rol. "Ik merk dat het begint te leven in Maastricht en omstreken", zegt Ruben van Bommel, een van de gezichten van het nieuwe MVV.

Lees in het onderstaande artikel het verhaal over MVV:

Xavi: 'Piqué een van de beste centrale verdedigers in de geschiedenis'

Aan ieder moois, komt een eind: nog één keertje Gerard Piqué... Komende zaterdag neemt de centrale verdediger afscheid van FC Barcelona, als de ploeg in eigen Camp Nou Almería ontvangt in La Liga. Onder trainer Xavi Hernández raakte de 35-jarige Piqué zijn basisplek kwijt in Catalonië.

"Hij speelt minder, voelt zich minder nuttig en wil daarom een stap opzij doen", zei Xavi vandaag tijdens de persconferentie. "Gerard had nog een doorlopend contract en had ervoor kunnen kiezen om doorbetaald te worden, maar dit tekent zijn grootsheid. Hij is een clublegende en verdient het om op deze manier herkend te worden."

Xavi belooft Piqué geen basisplek, maar rekent wel op de routinier. "Hij zal op de best mogelijke manier willen vertrekken. Ik hoop dat de fans hem steunen, want hij verdient het. Gerard heeft een buitengewone carrière gehad en we zullen er alles aan doen om er zaterdag een geweldige dag van te maken. Voor de club én voor Gerard, een van de beste centrale verdedigers in de geschiedenis van deze sport", aldus de oefenmeester.

Piqué pakte acht keer het landskampioen met Barcelona, veroverde zeven Spaanse bekers en won drie keer de Champions League.

Xavi Hernández en Gerard Piqué

Brobbey fit genoeg voor topper, Berghuis en Wijndal vraagtekens

Brian Brobbey is volgens Ajax-trainer Alfred Schreuder waarschijnlijk fit genoeg om zondag in de competitietopper tegen PSV (aftrap 16.45 uur) eventueel een basisplaats te krijgen.

De aanvaller was afgelopen dinsdag bij het Champions League-duel niet fit genoeg om te spelen en bleef het hele duel op de bank. Schreuder is er echter nog uit of Brobbay of Mohammed Kudus zondag in Amsterdam aan de aftrap verschijnt.

Schreuder laat tevens weten dat achter het meespelen van Steven Berghuis en Owen Wijndal een vraagteken staat. Het tweetal kwam dinsdag wel in actie, maar verscheen vandaag niet op het trainingsveld.

"Wijndal heeft vandaag niet kunnen trainen, maar we hopen dat hij morgen meer kan doen. Voor Berghuis geldt eigenlijk hetzelfde", aldus Schreuder.

In gesprek met Tadic

Dusan Tadic (links) in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder

Waar hebben Ajax-aanvoerder Dusan Tadic en NOS-verslaggever Joep Schreuder het over? Het ziet er in ieder geval uit als een geanimeerd gesprek.

Het resultaat van het gesprek met Tadic, die onder meer vooruitblikt op de topper tegen PSV, is zondag te zien in een uitgebreid artikel op NOS.nl en in de NOS-app.

Janssen over WK-kansen: 'Ik weet dat-ie me in de gaten houdt'

Vincent Janssen gelooft in een plek in de WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal, zo heeft hij aangegeven in gesprek met Het Nieuwsblad. Dit seizoen is de spits van Royal Antwerp FC verantwoordelijk voor acht doelpunten en vier assists.

Janssen raakte de afgelopen jaren een beetje uit beeld bij het Mexicaanse CF Monterrey. Deze zomer koos de aanvalsleider voor een nieuw avontuur in Antwerpen. Daar heeft hij zich weer in de schijnwerpers gespeeld.

"Volgende week vrijdag weet ik of erbij ben", zegt Janssen. "Natuurlijk speelt die eventuele selectie mij in mijn achterhoofd. Hier had ik een jaar geleden geen rekening mee gehouden. Iedere kanshebber probeert de bondscoach van een land nog een laatste keer te overtuigen. Natuurlijk sta ik niet dagelijks in contact met Louis van Gaal. Ik weet dat-ie me in de gaten houdt."

Volgende week vrijdag maakt Van Gaal zijn WK-selectie bekend. Op 21 november begint het WK voor Nederland met de poulewedstrijd tegen Senegal.

Vincent Janssen

Giménez geniet tijdens persconferentie

De Mexicaan was donderdagavond de matchwinner voor Feyenoord in het Europa League-duel met Lazio (1-0).

Feyenoord-matchwinner Giménez geniet na: 'Voelde de energie van De Kuip'

FC Barcelona zonder Depay tegen Almería

Memphis Depay maakt dit weekend nog geen onderdeel uit van de FC Barcelona-selectie. De Oranje-international kampt nog altijd met bovenbeenklachten. De Catalanen ontvangen zaterdagavond UD Almería.

Dinsdag speelt FC Barcelona zijn laatste wedstrijd voor de start van het WK. Osasuna is dan de tegenstander.

De Wit en AZ horen zaterdagochtend uitspraak KNVB

Trainer Pascal Jansen van AZ weet pas zaterdag of hij zondag in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk kan beschikken over Dani de Wit. De tuchtcommissie behandelt vrijdagavond in Zeist de zaak van de nummer 10 van AZ, die vorige week tegen FC Volendam met rood van het veld werd gestuurd.

De Wit en AZ gingen niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal: drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De zaak wordt daarom voorgelegd aan de tuchtcommissie, die vermoedelijk zaterdagochtend met een uitspraak komt.

AZ speelt zondag vanaf 16.45 uur in Waalwijk tegen RKC. De Alkmaarse club hoopt vooral dat De Wit volgende week in de laatste competitiewedstrijd van dit jaar tegen PSV kan meedoen. Vanwege het WK in Qatar gaat de eredivisie dan al de winterstop in.

Dani de Wit (tweede van links) krijgt een rode kaart tijdens AZ-Volendam

Zorgen om De Ligt richting WK: 'Knie reageerde niet goed'

Matthijs de Ligt is er aankomend weekend niet bij als Bayern München bij Hertha BSC op bezoek gaat. Hij kampt nog steeds met knieklachten, zo heeft Bayern-trainer Julian Nagelsmann aangegeven op een persconferentie.

"De knie van Matthijs reageerde gisteren opnieuw niet goed", zei de oefenmeester over de laatste training. De Ligt liep de blessure afgelopen zaterdag op tegen FSV Mainz 05.

"Ik geloof niet dat het iets ernstigs is", vertelde de verdediger zelf na afloop van dat duel.

Maandag werd bekend dat De Ligt zijn kniebanden licht verrekt heeft. Op 21 november begint het WK in Qatar voor Nederland. Het is nog onduidelijk of de blessure van De Ligt gevolgen heeft voor het toernooi. Volgende week vrijdag maakt bondscoach Louis van Gaal zijn WK-selectie bekend.

Matthijs de Ligt

Welke teams kunnen Ajax en PSV treffen in Europa?

De groepsfase van de Europese voetbalcompetities zit erop en AZ (Conference League), PSV, Feyenoord en Ajax (allemaal Europa League) hebben deze week overwintering veilig weten te stellen.

Van deze vier clubs zijn AZ en Feyenoord als groepswinnaar al zeker van een plaats in de achtste finales. PSV (als nummer twee van de groep) en Ajax (als nummer drie uit de Champions League-poule) moeten in de Europa League nog een play-off spelen om zich te plaatsen voor de laatste zestien.

De loting voor de play-offs van de Europa League is komende maandag om 13.00 uur. De clubs die uit de Champions League afkomstig zijn, beginnen de dubbele ontmoeting met een thuiswedstrijd.

Bekijk hieronder de mogelijke tegenstanders van Ajax en PSV.

Mogelijke tegenstanders PSV
Mogelijke tegenstanders Ajax

De Jong: 'Verwacht dat ik negentig minuten kan spelen tegen Ajax'

"Ik voel me fit, dus ik zou niet weten waarom niet", zo antwoordde Luuk de Jong gisteren na het duel met FK Bodø/Glimt (1-2) op de vraag of hij negentig minuten kan spelen tegen Ajax. De spits raakte begin dit seizoen geblesseerd en keerde op 20 oktober terug toen PSV in Londen tegen Arsenal speelde.

Ook gisteren in Noorwegen maakte De Jong weer minuten. De spits stond in de basis, maar maakte nog geen wedstrijd vol. De vraag reist: kan De Jong een hele wedstrijd spelen komend weekend? "Dat verwacht ik wel", zei hij.

De Jong kijkt uit naar het duel met Ajax. In het verleden boekte PSV vaak goede resultaten in Amsterdam. "Het blijft een lastige wedstrijd, alleen we hebben altijd een goed strijdplan gehad om ze aan te pakken", aldus de aanvoerder.

Luuk de Jong

De 20 grootste talenten van Nederland anno 2022

Met het WK voetbal in aantocht is dit een mooi moment om eens te kijken hoe het is gesteld met het voetbaltalent in Nederland. Met wie kunnen we rekening houden voor de WK's van 2026 of 2030?

Voetbal- en Oranje-volger Jesse Wieten stelde weer een jaarlijkse lijst samen van de twintig grootste voetbaltalenten anno 2022.

Bekijk de lijst via het onderstaande artikel:

Nog precies één week...

En dan maakt bondscoach Louis van Gaal bekend welke spelers hij voor het Nederlands elftal heeft geselecteerd voor het WK voetbal in Qatar.

Van Gaal brengt op vrijdag 11 november de lijst van 39 namen uit de voorselectie terug tot maximaal 26 spelers. Voor de WK-selectie geldt een minimum van 23 en een maximum van 26 spelers, onder wie minimaal drie keepers.

Alleen bij een blessure of ernstige ziekte mag een bondscoach tot 24 uur voor de eerste WK-wedstrijd van het land nog een speler vervangen. Deze vervanger hoeft niet in de voorselectie te hebben gezeten.

Persconferentie Van Gaal live bij de NOS

De bondscoach geeft op dezelfde dag omstreeks 13.00 uur vanuit Zeist een toelichting op zijn WK-selectie. Deze persconferentie wordt live uitgezonden via NOS.nl en in de NOS-app.

De spelers van Oranje komen op maandag 14 november bij elkaar in Zeist en vertrekken een dag later richting Qatar.

Het WK voetbal duurt van 20 november tot en met 18 december. Nederland speelt op maandag 21 november om 17.00 uur zijn eerste groepswedstrijd tegen Senegal.

Louis van Gaal

Tegenslag voor FC Utrecht en Django Warmerdam

Een flinke domper voor Django Warmerdam. De vleugelverdediger van FC Utrecht staat maandenlang aan de kant met een knieblessure, zo meldt de club.

Warmerdam liep de blessure op in het bekerduel met Sportlust '46. FC Utrecht won met 3-0, maar zag de verdediger uitvallen. Nu is duidelijk geworden dat Warmerdam onder mes moet, daarna volgt een lange revalidatieperiode.

Extra zuur voor de 27-jarige, want hij had zich net weer teruggeknokt in de basis van Henk Fraser. "Het valt me zwaar dat ik de komende tijd niet mijn bijdrage kan leveren aan het team, maar me moet richten op mijn herstel. Dat ik deze blessure heb opgelopen op het moment dat ik juist weer basisspeler was, maakt het extra wrang", aldus Warmerdam.

Django Warmerdam

Opsteker voor België: vier clubs door in Europa

Euforie bij onze zuiderburen! Vier clubs hebben namelijk de groepsfase van de Europese toernooien overleefd. En dat is nog niet eerder voorgekomen.

Club Brugge - waar Noa Lang regelmatig basisspeler is - gaat door naar de laatste zestien in de Champions League, terwijl Union Sint-Gillis kroonde zich tot groepswinnaar in de Europa League-poule. Robin Veldman, interim-trainer bij Anderlecht, bereikte gisteren met zijn ploeg de volgende ronde in de Conference League. Ook KAA Gent heeft zich daarvoor geplaatst.

Door de uitmuntende resultaten is België naar de achtste plaats gestegen op de Europese coëfficiëntenlijst. Nu is al duidelijk dat er vanaf 2024 weer een rechtstreeks Champions League-ticket klaarligt voor de Belgen.

Noa Lang

Willem II vanaf nu eigenaar van het Willem II-stadion

Het was 'een lang gekoesterde wens', zo valt te lezen op de website van Willem II, dat vanaf nu eigenaar is van het eigen Koning Willem II stadion. De club heeft een overeenstemming bereikt met de gemeente.

Bij de koop is zo'n vijf miljoen euro gemoeid. "De aankoop van het stadion is een zeer belangrijk en historisch moment voor de club. Nu de aankoop is afgerond kan de club de vele kansen en voordelen daarvan benutten", reageert Martin van Geel, algemeen directeur van de Tilburgers.

Willem II krijgt te maken met minder huisvestingskosten. Daarnaast kan de club meer eigen vermogen opbouwen en het stadion voor andere doeleinden gebruiken.

"Als gemeente zijn we daarnaast blij met de maatregelen die genomen worden om de veiligheid te verbeteren", vertelt wethouder Maarten van Asten. "Een stadion waarbij genieten van voetbal in een goede veilige sfeer voorop staat; iets om als Tilburg heel erg trots op te zijn."

Koning Willem II-stadion

Van Nistelrooij: 'Wat er afgelopen weken gebeurd is, zegt niet zoveel'

PSV wist gisteren het laatste groepsduel in de Europa League te winnen. FK Bodø/Glimt werd met 2-1 verslagen en daarmee zijn de Eindhovenaren door naar de volgende ronde. Vanaf nu gaat de blik op zondag, want dan wacht 'De Topper' tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena.

"Daar kijken we naar uit, het is altijd geweldig om daar te spelen. We kunnen weer laten wat we waard zijn", vertelde trainer Ruud van Nistelrooij na afloop. "Als team moet we ons presenteren zoals we de afgelopen wekend doen. Beide teams zijn tot op het bot gemotiveerd én zijn er klaar voor."

PSV lijkt momenteel in een betere vorm te verkeren dan Ajax. Volgens Van Nistelrooij heeft dat weinig invloed. "Het is een wedstrijd op zich. Wat er afgelopen weken gebeurd is, zegt niet zoveel", besluit hij. Ajax is met 28 punten koploper in de eredivisie, PSV volgt op 27 punten (met één wedstrijd extra gespeeld). Van Nistelrooy verwacht - op Olivier Boscagli en Ismael Saibari (beiden geblesseerd) - geen personele problemen.

Van Nistelrooij na zege in Noorwegen: 'Een prima avond'

Jansen na nieuwe zege AZ: 'Nooit een probleem om jongens te motiveren'

De reactie van AZ-trainer Pascal Jansen na de Conference League-wedstrijd tegen SK Dnipro-1. Door de 2-1 zege eisen de Alkmaarders de groepswinst op.

Jansen na nieuwe zege AZ: 'Nooit een probleem om jongens te motiveren'

Slot trots op 'bijzondere prestatie' Feyenoord, maar niet blij met gedrag sommige fans

Feyenoord-trainer Arne Slot was zo trots als een pauw na de knappe 1-0 zege van zijn ploeg op Lazio, die de Rotterdammers een plek in de achtste finales van de Europa League opleverde.

"Voor de club is dit een bijzonder moment. Het is voor het eerst in twintig jaar dat we op dit niveau bij de laatste zestien van Europa zitten, als nummer drie van Nederland van vorig seizoen, waar bijna iedereen is weggegaan. Dat vind ik een ontzettend knappe prestatie van onze club", sprak een zeer tevreden Slot.

Feyenoord-trainer Slot trots op zijn ploeg: 'Ontzettend knappe prestatie'

Welkom!

Goedemorgen!

De Europese kruitdampen zijn nog maar net opgetrokken en een nieuw voetbalweekend staat alweer voor de deur!

We kijken terug naar de knappe prestaties van de Nederlandse clubs in Europa: Feyenoord werd knap groepswinnaar, AZ en PSV wisten ook te winnen.

Vanavond trappen SC Cambuur en NEC het nieuwe eredivisieweekend af! Zondag het absolute toetje: Ajax-PSV.

Je blijft via ons liveblog helemaal op de hoogte van het laatste nieuws.