Mo Ihattaren traint bij Ajax
NOS Voetbal

Ajax hoopt dat Vanenburg Ihattaren in alle stilte weer op de rails krijgt

De stilte rond Mohamed Ihattaren is op dit moment oorverdovend. Het veelbesproken talent uit Kanaleneiland in Utrecht lijkt terug bij af. Het talent zelf geeft geen opening van zaken. Ajax, dat hem tot het eind van het jaar huurt van Juventus, hoopt na een roerige periode op een wederopstanding. Tegen beter weten in?

Hij was nog wel de positieve verrassing van de voorbereiding. Begin juli vertelde Ihattaren "gelukkig te zijn" bij Ajax en dat hij niet bang was voor een terugval. "Ik heb die val al gemaakt", was zijn stellige antwoord. Hoe anders hangt de vlag er twee maanden later bij.

Het begon met het bericht dat Ihattaren niet meeging naar trainingskamp in Oostenrijk. "Niet fit", was de eerste verklaring van Ajax. Maar al snel veranderde die reden in "het ontbreken wegens privéomstandigheden." Over die omstandigheden kwam in de weken daarna veel naar buiten.

Bedreigingen criminele circuit

Ihattaren zou te maken hebben met bedreigingen vanuit het criminele circuit, waarmee hij connecties zou onderhouden. Volgens De Telegraaf is hij door ooggetuigen gespot tijdens een bezoek aan een zware crimineel in de gevangenis. Het zou daarom niet verantwoord zijn om hem op de club te laten komen volgens veiligheidsexperts.

Begin augustus leek het weer even rustig te worden, toen Ihattaren via sociale media liet weten "back in business" te zijn. Hij zou een individueel trainingsprogramma volgen en volgens Ajax-trainer Alfred Schreuder "liepen er gesprekken tussen Ajax en Ihattaren".

Mohamed Ihattaren bij Ajax

De middenvelder kreeg echter geen rugnummer en werd niet ingeschreven voor de Champions League. Wat nu? Op vragen van de NOS laat Ajax weten dat Ihattaren een individueel programma volgt onder leiding van Gerald Vanenburg. "Ze zouden mij informeren als hij weer helemaal fit is", zei trainer Alfred Schreuder vrijdag.

Het is weer terug naar de situatie van begin dit jaar. Toen zat het talent in een diep dal en kreeg hij een appje van Vanenburg. De oud-international en techniektrainer bij Ajax wilde even praten. "Jij stoppen? Dat is geen optie", zei Vanenburg gelijk.

De volgende dag begonnen ze met trainen. Het resulteerde in een verrassende overgang naar Ajax met uiteindelijk in juli een piek in de voorbereiding met het eerste.

Kijk hieronder naar het interview dat NOS-verslaggever Joep Schreuder begin juli had met een opgewekte Mohamed Ihattaren op het trainingskamp in De Lutte:

Bij Ajax is Ihattaren de schaamte voorbij: 'Ik ben gelukkig'

Naar de huidige stand van zaken blijft het gissen. Vanenburg meldt aan de NOS dat hij met Ajax heeft afgesproken om niks meer te vertellen over Ihattaren.

Een spoedige terugkeer bij (Jong) Ajax lijkt onwaarschijnlijk, al blijft de club met het talent bezig. "We hebben nog geen concreet antwoord op de vraag wanneer hij weer aan kan sluiten", meldt Ajax aan de NOS. "Over de inhoud van gesprekken met hem doen wij geen uitspraken."

Deur naar uitgang wagenwijd open

Het huurcontract tussen Ajax en Juventus loopt op 31 december van dit jaar af. Wat er dan met de middenvelder gebeurt, is ongewis. "Ruim voor die tijd moet Ajax aan Juventus laten weten of al dan niet gebruik wordt gemaakt van de optie tot koop die in de huurovereenkomst is opgenomen", aldus Ajax.

Het contract van Ihattaren in Turijn loopt nog tot medio 2025. Juventus reageert evenmin op vragen hierover van de NOS. Ook alle andere partijen in de directe omgeving van Ihattaren houden hun lippen voorlopig stijf op elkaar. Tot kort was Ali Dursun zijn zaakwaarnemer, maar de twee hebben afscheid van elkaar genomen en Dursun laat weten niet in te willen gaan op de situatie.

Er is dus ontzettend veel onduidelijk over de huidige status van Ihattaren bij Ajax. En wat doet een club met een huurspeler die het nauwelijks kan inzetten en wiens huurcontract in de winterstop afloopt? De deur naar de uitgang staat wagenwijd open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl