Mohamed Ihattaren
NOS Voetbal

Geen zorgen Ajax-coach Schreuder om veelbesproken Ihattaren: 'Vertrouw hem'

Ajax-trainer Alfred Schreuder hoopt dat hij Mohamed Ihattaren snel weer op het trainingsveld kan treffen. De veelbesproken voetballer ontbreekt om onduidelijke redenen op het trainingskamp van de Amsterdammers in Oostenrijk.

Ajax meldde vorige week dat Ihattaren niet meeging omdat hij niet fit zou zijn. Dat blijkt toch anders te liggen. De aanvallende middenvelder is namelijk thuis gebleven vanwege privéomstandigheden.

"Wij weten ook niet precies wat er aan de hand is. We hebben vanuit de club intensief contact met hem, en dat is het enige dat ik tot nu toe weet", vertelt Schreuder vanuit Oostenrijk.

Bedreigingen en intimidatie?

De Telegraaf meldde zondag dat Ihattaren bedreigd en geïntimideerd werd. Het ging daarbij niet om supporters. Ajax heeft besloten daar niets over te zeggen.

Schreuder: 'Ben bij Ihattaren langs geweest, dat vind ik belangrijk'

Schreuder ging onlangs in Nederland nog op bezoek bij Ihattaren, maar wilde verder niet veel kwijt over die ontmoeting. "Dat was om te zien hoe het met hem ging. Ik wilde weten hoe zijn thuissituatie is. Ik vind het belangrijk dat een trainer daar interesse in toont."

Ihattaren leek na een lastige periode bij PSV en in Italië bij Ajax de weg weer omhoog te hebben gevonden. Hij oogde weer fit en in het trainingskamp in De Lutte was hij de grote blikvanger.

Tijdens dat trainingskamp zei hij niet bang te zijn om weer te vallen. "Ik weet wat me te doen staat voor de rest van mijn carrière."

Zorgen over het voormalig PSV-talent heeft Schreuder niet. "Ik heb vertrouwen in hem als mens, daar hebben we het ook met elkaar over gehad. Maar verder weet ik ook niet exact wat er speelt."

Mohamed Ihattaren in actie tijdens een oefenduel van Ajax met Paderborn op 2 juli

Schreuder zegt sowieso veel heil te zien in persoonlijke gesprekken met zijn spelers. "Ook omdat ik wil weten hoe zij dingen ervaren en zij zich voelen als persoon", zegt hij.

"De spelers zijn natuurlijk ook vierenhalf jaar een ander type trainer gewend geweest, ik ben weer anders. We moeten ook aan elkaar wennen."

Aankopen

Over de aankopen van Ajax is Schreuder zeer te spreken. Zo heeft hij inmiddels de handen kunnen schudden van verdediger Calvin Bassey en spits Brian Brobbey.

"Ik kende Bassey wel van Rangers, want daar is Giovanni van Bronckhorst de trainer, en ik volg Nederlandse trainers sowieso wel in het buitenland. Het is een sterke verdediger met veel snelheid."

'Bassey ken ik van Rangers, omdat ik ook Van Bronckhorst al volgde'

De terugkeer van Brobbey in Amsterdam is pikant. Het voormalig Ajax-jeugdproduct stapte vorig jaar transfervrij over naar RB Leipzig en wordt nu voor een bedrag van 16,35 miljoen euro (exclusief bonussen, die kunnen oplopen tot een extra 3 miljoen euro) teruggehaald.

Zelf blijft Schreuder weg van de bovengenoemde financiële sentimenten. "Het is wel duidelijk dat Brian gewoon een heel goede spits is. Er zijn spitsen vertrokken en daarvoor hebben we Brian terug. Het is belangrijk om een echte nummer 9 in je selectie te hebben."

Vaste spits?

De trainer laat het in het midden of Brobbey zijn vaste spits wordt. "Erik ten Hag zei het ook weleens: je hebt meer dan elf spelers nodig om kampioen te worden. We hebben er veel meer nodig. Wat dat betreft zijn we heel blij met hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl