Top-20
NOS Voetbal

De toekomst van Oranje: de 20 grootste talenten van Nederland anno 2022

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Het hier en nu telt met het WK voor de deur. Maar hoe zit het met de toekomst van het Nederlands elftal? Met wie kunnen we rekening houden in 2026 of 2030?

Net als in de voorgaande jaren zet de NOS, met hulp van ervaringsdeskundigen uit het Nederlandse jeugdvoetbal, de twintig grootste Nederlandse voetbaltalenten onder de 20 jaar (dit keer geboren op of na 1 januari 2003) op een rij. In willekeurige volgorde.

Ibrahim Cissoko (NEC, 19 jaar)

Vorig jaar poseerde Ibrahim Cissoko met een shirt van FC Dordrecht. Hij zou voor twee seizoenen tekenen, maar uiteindelijk keerde de aanvaller terug bij NEC. Volgens de Nijmeegse club was de transferaankondiging voorbarig. Gelukkig maar, een jaar later is Cissoko publiekslieveling in Nijmegen.

Ibrahim Cissoko

Een week na zijn debuut maakte Cissoko de winnende goal tegen Go Ahead in de eredivisie. Dit seizoen was Cissoko in de eredivisie goed voor de gelijkmaker tegen FC Groningen. Het NEC-publiek wil meer van die dribbels en roept om een basisplaats voor de geboren Nijmegenaar.

Mike Kleijn (Feyenoord, 17 jaar)

"Mike Kleijn jongens, Mike Kleijn", zei oud-international Hedwiges Maduro begin dit jaar in het ESPN-programma Voetbalpraat. "Geloof me maar, hij komt eraan. Misschien volgend jaar al, let maar op."

Maduro staat niet alleen in zijn mening over de behendige middenvelder van Feyenoord. Drie Nederlanders werden onlangs door de Engelse krant The Guardian opgenomen in de Top 60 van de grootste talenten ter wereld: Gabriel Misehouy, Julian Rijkhoff én Mike Kleijn, die schittert op de foto boven dit artikel.

Xavi Simons (PSV, 19 jaar)

We moesten het allemaal nog maar zien na de hype die jaren duurde. Nou, dat hebben we. Na een jeugd bij FC Barcelona en Paris Saint-Germain bewijst Xavi Simons bij PSV meer te zijn dan een hype.

Xavi Simons

Vaardig en inmiddels ook beresterk. Van Woudestein tot in het Emirates Stadium toont Simons zijn veelzijdigheid, klasse en doelgerichtheid. Het WK lonkt. Simons mag volop dagdromen van een Robben- of Depay-scenario. Over een week weten we of hij ook Louis van Gaal heeft overtuigd.

Amourricho van Axel Dongen (Ajax, 18 jaar)

Amourricho van Axel Dongen werd in het seizoen 2020/2021 tot het grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax uitgeroepen. Na het ontvangen van de Abdelhak Nouri Trofee kreeg de in Almere geboren linksbuiten een berichtje van niemand minder dan zijn grote idool: Clarence Seedorf. "Ga zo door", was de boodschap.

In het bekerduel met Barendrecht en het eredivisieduel met FC Utrecht maakte hij vorig seizoen zijn eerste minuten in Ajax 1. Zonder blessureleed was Van Axel Dongen misschien verder geweest. In zijn jeugd kampte hij regelmatig met groeiblessures. Nu zit hij door een gescheurde enkelband in de lappenmand.

Maxim Dekker (AZ, 18 jaar)

Toen aanvoerder Bruno Martins Indi geblesseerd raakte, stond daar opeens Maxim Dekker centraal in de verdediging van AZ. Van het veld geplukt bij Jong AZ. "Je had niet eens door dat Martins Indi eruit was", sprak Rafael van der Vaart lovend in Studio Voetbal.

Maxim Dekker

De linkspoot maakte onlangs ook kennis met de harde wetten in het voetbal. Met co-talent Myron van Brederode werd hij al na 38 minuten geslachtofferd in de verloren uitwedstrijd tegen Excelsior.

Julian Rijkhoff (Borussia Dortmund, 17 jaar)

Afgelopen zomer stond Julian Rijkhoff op de training van Borussia Dortmund tegenover een ervaren rot als Mats Hummels. In oefenduels tegen Lüner SV en Dynamo Dresden maakte hij zelfs zijn officieuze debuut.

Het zijn momenten die voor de spits bevestigen dat hij na zijn vertrek bij Ajax, begin 2021, op de goede weg is. Al was het in de voorbereiding, toen de internationals van BVB nog vakantie vierden. Voorlopig speelt Rijkhoff zijn wedstrijden weer voor Dortmund Onder 19. Hij maakte acht goals in de competitie.

Youri Baas (Ajax, 19 jaar)

Youri Baas werd in de thuiswedstrijd tegen Rangers de vijftigste tiener die Ajax vertegenwoordigde in de Champions League. Een record. In beide wedstrijden tegen Napoli kreeg de linksback nogmaals speelminuten op het hoogste niveau.

Youri Baas

"Omdat Baas het al een hele tijd goed doet", verklaarde Alfred Schreuder de keuze voor Baas boven Owen Wijndal na het duel in Napels. "Hij is achttien jaar en fit." Baas komt uit het niet ver van Zeeland gelegen Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne en maakte in 2018 de grote stap van Excelsior naar Ajax en ging wonen in een gastgezin in Abcoude.

Dean Huijsen (Juventus, 17 jaar)

Het pad van Dean Huijsen is anders dan alle anderen. Hij werd geboren in Amsterdam en verhuisde op zijn vijfde naar Marbella. Daar in Zuid-Spanje werd hij door profclub Málaga CF op zijn tiende opgepikt bij amateurclub Costa Unida CF. Juventus haalde Huijsen vorig jaar naar Italië.

Vader Donny Huijsen was een talentvolle aanvaller van onder meer Ajax en AZ en kwam daarnaast in het nieuws vanwege banden met de criminaliteit. Zoon Dean Huijsen focust zich op voetbal. De boomlange verdediger was een van de opvallendste Nederlandse spelers op het afgelopen EK onder 17.

Jaden Slory (Feyenoord, 17 jaar)

Jaden Slory heeft een duidelijk doel voor ogen: beter worden dan zijn vader. Dat is in zijn geval geen eenvoudige opgave, want Slory is de zoon van Andwelé Slory, oud-speler van onder meer Telstar, Excelsior en Feyenoord en tweevoudig international.

Jaden Slory

De Kuip is de eerste stap. "Het is natuurlijk heel bijzonder om in hetzelfde shirt te mogen spelen als mijn vader", zei de jeugdinternational na het ondertekenen van zijn eerste contract. "Maar ik ben hier om mijn eigen boek te schrijven."

Bjorn Meijer (Club Brugge, 19 jaar)

Met 24 eredivisiewedstrijden achter zijn naam maakte Bjorn Meijer afgelopen zomer de overstap van FC Groningen naar Club Brugge, van de Nederlandse middenmoot naar de Belgische top.

Linksback Meijer paste zich razendsnel aan bij Club Brugge en plaatste zich met de Belgische kampioen in een groep met Atlético Madrid, FC Porto en Bayer Leverkusen voor de achtste finales van de Champions League.

Myron van Brederode (AZ, 19 jaar)

Bij afwezigheid van Jesper Karlsson toverde AZ-coach Pascal Jansen een linksbuiten uit de eigen jeugd uit de hoge hoed. Myron van Brederode was zijn naam en hij scoorde bovendien bij zijn basisdebuut tegen Go Ahead Eagles.

Myron van Brederode

Ook Karlsson was onder de indruk, maar gaf het talent wel een tip mee: "Hij is heel goed in dribbelen, maar je moet ook schieten. Dat is wat ik hem elke dag vertel."

Mikki van Sas (Manchester City, 18 jaar)

Twee jaar geleden koos Mikki van Sas voor een avontuur in Engeland. Hoewel ook Ajax interesse had, maakte het keeperstalent de overstap van FC Utrecht naar Manchester City. Of dat een goede zet is voor zijn loopbaan, moet nog blijken.

Op de goede weg is hij wel. Van Sas greep in zijn eerste seizoen met City onder 18 de Engelse titel en afgelopen seizoen werd hij met City onder 23 kampioen in de Premier League 2.

Kian Fitz-Jim (Ajax, 19 jaar)

Een blik op het Voetbal International-klassement voor Speler van het Jaar in de Keuken Kampioen Divisie leert dat er een Ajacied bovenaan staat: Kian Fitz-Jim, aanvoerder en stabiele factor bij Jong Ajax.

Kian Fitz-Jim

Fitz-Jim is een middenvelder, maar wie weet wat de toekomst brengt. Na een oefenduel met het eerste als rechtsback zei Alfred Schreuder: "Fitz-Jim is een slimme speler. Als je goed op die positie kan spelen en je leert ook verdedigen, dan is dat een heel mooie positie voor een slimme voetballer."

Fedde de Jong (AZ, 19 jaar)

Een droomdebuut was het voor Fedde de Jong in de derde voorronde van de Conference League. Als invaller maakte hij bij Tuzla City in Bosnië de vierde goal van AZ (0-4).

"Hij laat de afgelopen weken goede dingen zien op de training", zei trainer Pascal Jansen over de middenvelder van Jong AZ. "Dan is zo'n wedstrijd een mooi moment om hem zijn debuut te gunnen."

Livano Comenencia (PSV, 18 jaar)

"Hopelijk zien jullie me snel daar in het stadion", zei Livano Comenencia in februari na het ondertekenen van zijn contract bij PSV tot medio 2025.

Livano Comenencia

Bredanaar Comenencia begon in 2012 in de F-jeugd van PSV en doorliep de hele jeugdopleiding. Inmiddels is hij als middenvelder of verdediger een vaste waarde bij Jong PSV. Tot die laatste stap in het Philips-stadion kwam het nog niet voor de aanvoerder van Oranje onder 18.

Devyne Rensch (Ajax, 19 jaar)

Als Louis van Gaal het in je ziet zitten, dan moet je wat kunnen. "Dat vind ik een groot talent", zei de bondscoach over Devyne Rensch, de rechtsback van Ajax.

Dat was nota bene in een tijd dat die nog pendelde tussen Jong Ajax en het eerste. Na het vertrek van Noussair Mazraoui naar Bayern München startte Rensch het seizoen als de rechtsback. Zijn prestaties zijn wisselend, maar evenals voor Simons lonkt voor Rensch het WK, in zijn geval als back-up voor Denzel Dumfries.

Isaac Babadi (PSV, 17 jaar)

Dat Isaac Babadi een flinke dosis lef heeft, bewees de middenvelder op het afgelopen EK onder 17. Met een onvervalste panenka in de beslissende penaltyserie hielp hij Nederland ten koste van Servië naar de finale.

Isaac Babadi

Het moment typeert de PSV'er. Babadi is creatief, technisch sterk en hij beschikt over een goede dribbel. Echt een speler waarvoor het publiek later naar het stadion kan komen.

Salah Oulad M'Hand (19, Hull City)

"Er is een jongen genaamd Salah die eraan komt en die is erg goed", zei voormalig Arsenal-ster Jack Wilshere, nu coach van Arsenal onder 18. Wilshere had het over middenvelder Salah Oulad M'Hand.

Oulad M'Hand en zijn jongere broer Ismail verlieten de jeugdopleiding van Feyenoord in 2020 vanwege een verschil van inzicht tussen club en familie. Arsenal sloeg toe en legde de broers vast. Salah Oulad M'Hand wordt dit seizoen verhuurd aan Hull City. Vanwege een blessure wacht hij nog op zijn debuut in het Championship.

Gabriel Misehouy (Ajax, 17 jaar)

Manchester City, Chelsea, Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en FC Barcelona deden vorig jaar een poging om Gabriel Misehouy vast te leggen. De geboren en getogen Amsterdammer tekende toch bij Ajax, tot medio 2024.

Gabriel Misehouy

Misehouy is een van de kroonjuwelen van de jeugdopleiding van Ajax en was smaakmaker van Oranje op het EK onder 17. Technisch behoort hij tot de besten en ook zijn overzicht en creativiteit vallen op. De tweebenige middenvelder maakte dit seizoen drie goals voor Jong Ajax in de eerste divisie.

Naci Ünüvar (Trabzonspor, 19 jaar)

Het leek allemaal zo logisch. Naci Ünüvar geldt al jaren als een toptalent en vorig seizoen was hij een van de uitblinkers van Jong Ajax in de eerste divisie (16 goals, 12 assists). In juli tekende hij een contract tot medio 2026 en ging hij mee op trainingskamp naar Oostenrijk.

Een doorbraak in Ajax 1 moest volgen. Logisch. Maar het trainingskamp verliet hij geblesseerd en eind augustus vertrok Ünüvar op huurbasis naar Trabzonspor. Ook daar wacht Ünüvar vooralsnog op een echte kans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl