AZ zwoegt en ploetert, maar wint mede dankzij scorende basisdebutant van Go Ahead

Bekijk de samenvatting van AZ-Go Ahead Eagles

AZ heeft er hard voor moeten werken, maar is het nieuwe seizoen wel begonnen met een overwinning. Dankzij treffers van Vangelis Pavlidis en basisdebutant Myron van Brederode werd Go Ahead Eagles in Alkmaar met 2-0 geklopt.

De 19-jarige linksbuiten Van Brederode stond voor het eerst in de basis omdat een aantal belangrijke krachten nog ontbreekt bij AZ. Sterspeler Jesper Karlsson wordt het meest gemist en ook nieuwelingen Riechedly Bazoer, Jens Odgaard en Zinho Vanheusden waren niet van de partij tegen Go Ahead.

AZ zette voor de aftrap clublegende Kees Kist in het zonnetje. De voormalig aanvaller werd vandaag 70 jaar.

Na een tamme openingsfase van beide kanten wist AZ de bezoekers halverwege de eerste helft steeds verder achteruit te drukken. Dat leverde een aantal kansen en mogelijkheden op, maar met name Dani de Wit had zijn vizier niet op scherp staan.

Kuipers scoort ook niet in 113de eredivisieduel

De beste kans voor Go Ahead kwam op naam van aanvoerder Bas Kuipers. Maar ook in zijn 113de eredivisieduel wist de linksback niet te scoren. Zijn kopbal werd op katachtige wijze over de lat getikt door AZ-keeper Hobie Verhulst.

Kort na rust kreeg AZ-spits Vangelis Pavlidis twee flinke kansen. De Griek schoot eerst van dichtbij op de voet van Eagles-doelman Jeffrey de Lange en even later produceerde hij in kansrijke positie slechts een rollertje.

In de 70ste minuut was het eindelijk wel raak voor Pavlidis. Hij stond op de juiste plaats om een lage en harde voorzet van invaller Aslak Witry binnen te tikken.

Go Ahead had tot die openingstreffer in de tweede helft nog geen serieuze aanval ondernomen, maar moest nu uit zijn schulp kruipen. Het lukte de ploeg uit Deventer echter maar niet om gevaarlijk te worden.

Geel voor elleboog De Wit

AZ-middenvelder De Wit moest nog vrezen voor een rode kaart nadat hij met de elleboog het gezicht van José Fontan raakte. De VAR riep arbiter Allard Lindhout naar het scherm, die oordeelde dat een gele kaart voldoende was.

Van Brederode over zijn eerste treffer voor AZ: 'Alleen maar jonkies, mooi toch?'

Vijf minuten voor tijd viel de beslissing: Van Brederode kreeg de bal bij een scrimmage voor zijn voeten en liet De Lange kansloos: 2-0. Het zorgde voor opluchting en lachende gezichten bij AZ. Vooral bij Van Brederode, die bij zijn basisdebuut uitgebreid werd toegezongen door het thuispubliek.

Donderdag staat voor AZ de return tegen Dundee United in de derde voorronde van de Conference League op het programma. In het AFAS Stadion moet de ploeg van coach Pascal Jansen een 1-0 achterstand zien goed te maken. De Schotten kenden vandaag een slechte generale en verloren thuis met 0-1 van Livingston.