Xavi Simons onlangs bij Jong Oranje
NOS Voetbal

Nieuwe namen in voorselectie Oranje: Simons, Van de Ven en Bakker

Bondscoach Louis van Gaal heeft enkele verrassende namen opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het WK. Micky van de Ven (VfL Wolfsburg), Mitchel Bakker (Bayer Leverkusen) en Xavi Simons (PSV) zitten bij de groep van 39 spelers. Ze debuteren in de voorselectie van Oranje.

De definitieve selectie moet straks bestaan uit 23 tot 26 spelers die ook in deze voorselectie zitten.

Ook Sven Botman (Newcastle United), Pascal Struijk (Leeds United) en Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen) staan op de lijst. Botman meldde zich in 2020 eerder bij Oranje en Frimpong en Struijk zaten al eens in de voorselectie.

Van de Ven, Botman en Struijk bieden Van Gaal extra opties voor de positie van linker centrale verdediger. De 21-jarige Van de Ven stapte vorig jaar van FC Volendam over naar Wolfsburg en heeft daar nu een basisplaats. Bakker, vaste kracht bij Jong Oranje, is een linker wingback en Frimpong een razendsnelle rechter wingback.

Micky van der Ven

Met het 19-jarige PSV-talent Simons kan Van Gaal beschikken over een veelbelovende aanvallende middenvelder. "Als er opeens een groot talent opkomt, selecteer ik hem", sprak Van Gaal eerder al.

Afvallers: Hateboer, Wijndal en Schouten absent

Hans Hateboer (Atalanta), Owen Wijndal (Ajax) en Jerdy Schouten (Bologna) zijn de voornaamste afvallers. Ook PSV'ers Jordan Teze en Joey Veerman kunnen een vakantie boeken in november tijdens het WK. Zoals bekend missen Georginio Wijnaldum en Bruno Martins Indi door blessures het eindtoernooi.

  • NOS
    Voorselectie Oranje
  • NOS
    Voorselectie Oranje

Met de selectie van Jasper Cillessen (NEC), Remko Pasveer (Ajax), Mark Flekken (SC Freiburg), Justin Bijlow (Feyenoord) en Andries Noppert (sc Heerenveen) stelt Van Gaal de keeperskeuze nog even uit. Hij neemt er hoogstwaarschijnlijk vier mee.

Drie keuzes voor iedere positie

Van Gaal besloot geen gebruik te maken van de mogelijkheid om meer dan 39 spelers, een maximum van 55 was mogelijk, op te nemen in de voorselectie. Uitgangspunt voor de keuzeheer is nu om op iedere positie minimaal drie keuzes te hebben.

"Het is een flinke lijst en dat is eerlijk gezegd niet mijn stijl", aldus Van Gaal in een persbericht. "Maar het is bekend dat de spelers die we volgende maand kiezen voor de definitieve selectie, nu al op deze voorlopige lijst moeten staan. Omdat niemand in de toekomst kan kijken moet je dus voorbereid zijn op mogelijke tegenvallers, zoals blessures."

Voorselectie Oranje nog geen harde schifting: 'Echte knopen moeten nog worden doorgehakt'

Na de laatste interlandperiode schreven we al over de dilemma's voor Van Gaal bij het formeren van zijn selectie. Geen plek in deze voorselectie betekent normaal gesproken geen WK. De definitieve selectie van 26 spelers, die op 14 november moet worden ingediend, moet namelijk bestaan uit spelers uit de voorselectie.

Definitieve selectie op 11 november

Van Gaal maakt de definitieve namen van Oranje al op vrijdag 11 november bekend. Op die dag geeft de bondscoach een persconferentie. Spelers en staf verzamelen maandag 14 november in Zeist en reizen daags daarna naar Qatar.

Alleen bij een blessure of ernstige ziekte mag een bondscoach tot 24 uur voor de eerste WK-wedstrijd van het land een speler vervangen. Deze vervanger hoeft niet in de voorselectie te hebben gezeten en blessure of ernstige ziekte van een ander vormt dus ook de enige ontsnappingsroute voor spelers die nu buiten de boot vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl