liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vaccinatie Waddeneilanden start dinsdag • Schoolleiders: middelbare scholen moeten snel open

  • Welkom in het coronablog van donderdag 11 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het RIVM meldt 4472 nieuwe besmettingen, dat zijn er meer dan gemiddeld.
  • Groepen kwetsbaren krijgen voorrang voor het coronavaccin AstraZeneca, zegt het ministerie van VWS.
  • Utrecht wil proef voor veilig openen horeca.

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog van donderdag 11 februari. Morgen praten we je graag bij in een nieuw coronablog.

Schoolleiders Amsterdam en Rotterdam: middelbare scholen moeten snel open

Schoolleiders van Amsterdamse en Rotterdamse middelbare scholen pleiten ervoor om ook middelbare scholieren weer naar school te laten gaan. Hierover hebben zij een brief geschreven aan demissionair minister Slob van Onderwijs. De schoolleiders zeggen zich zorgen te maken over "de ontwikkeling en het welzijn" van leerlingen en willen dat zij na de voorjaarsvakantie weer fysiek naar school kunnen.

Omdat leerlingen nu niet naar school gaan, hebben zij te weinig sociale contacten, krijgen zij te weinig beweging en hebben zij te weinig leuke activiteiten, zeggen de scholen. "Ze houden dit niet lang meer vol. De schade die leerlingen nu oplopen is echt groter dan de schade van alleen studiestof niet tot zich hebben genomen."

Bij een heropening van de middelbare scholen willen de schoolleiders bovendien af van de anderhalvemeterregel. Zij noemen het "onmogelijk" om goed onderwijs op anderhalve meter afstand te geven.

De briefschrijvers erkennen dat de heropening van de middelbare scholen risico's met zich meebrengt. "De risico's voor leerlingen zijn echter groter wanneer we de scholen dicht houden". De schoolleiders vinden dat docenten dan ook voorrang moeten krijgen bij het vaccineren, om het risico op besmetting te verkleinen.

Vorige week schreven de schoolleiders in het voortgezet onderwijs in de regio Utrecht ook al een brandbrief aan Slob. Ook zij willen dat de middelbare scholen snel open gaan.

Vaccinatie op Friese waddeneilanden start dinsdag

Komende dinsdag start het vaccinatieprogramma op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, meldt de GGD Fryslân. Op Ameland en Terschelling zijn de 75-plussers en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Vlieland en Schiermonnikoog ligt de leeftijdsgrens op 60 jaar, omdat daar te weinig 75-plussers wonen om een hele verpakking met vaccins aan op te maken. De vaccinatiestart op Texel (Noord-Holland) wordt binnenkort bekendgemaakt.

Oorspronkelijk zouden eilanders naar een priklocatie op het vasteland moeten om gevaccineerd te worden, maar op verzoek van de gemeentebesturen van de Waddeneilanden krijgen de vijf eilanden een eigen inentingslocatie.

Soepelheid bij eindexamens dit jaar, extra onvoldoende mag

Leerlingen die ondanks de eerder aangekondigde extra herkansing net niet slagen, mogen een extra onvoldoende op hun cijferlijst hebben. Dat lage cijfer mag alleen niet gescoord zijn op de kernvakken Nederlands, Engels of wiskunde.

Veel eindexamenleerlingen hebben dit schooljaar achterstanden opgelopen vanwege coronaperikelen. Daarom ligt een aantal maatregelen klaar om het makkelijker te maken voor kandidaten, maar die staan nog niet helemaal vast. Morgen maakt minister Slob van Onderwijs de details officieel bekend.

Basketbalsters Oranje besmet met corona

De teleurstellende trip naar Slowakije heeft voor vier van de Nederlandse basketbalvrouwen een vervelend staartje gekregen. Zij zijn met een coronabesmetting teruggekeerd uit Piestany, waar Oranje zaterdag het EK misliep.

Het gaat om twee speelsters die in het buitenland spelen en twee die in de Nederlandse competitie actief zijn, meldt de basketbalbond op haar website. Drie speelsters hebben "lichte griepklachten". Uit voorzorg zijn ook alle andere speelsters en stafleden in thuisquarantaine gegaan.

Branchevereniging sportscholen: 'Situatie is nijpend'

Januari is gewoonlijk de drukste maand voor fitnessclubs, yogascholen en sportverenigingen omdat mensen met het goede voornemen om meer te bewegen zich inschrijven. Maar door de coronacrisis vrezen veel sportscholen voor hun voortbestaan.

Algemeen directeur Ronald Wouters van NL Actief, de branchevereniging van sport- en beweegbedrijven, voorziet dat een op de zeven clubs het dit jaar niet redt als er geen aanvullend steunpakket komt voor de sportbranche. "Voor de coronacrisis deden ruim 3 miljoen mensen aan fitness. Het zou jammer zijn als dat verdwijnt en mensen niet meer in hun eigen buurt kunnen kiezen te doen wat bij ze past. De diversiteit in het aanbod is juist zo mooi."

'Laat jongeren voor bij nieuwe vrijheden'

De geestelijke gevolgen van de lockdown voor jongeren zijn volgens een groepje prominenten, onder aanvoering van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, niet meer verantwoord. "De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan", schrijven ze in een manifest.

De club pleit onder meer voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu ligt dat op achttien jaar. "Cijfers laten zien dat jongeren tot zeker 25 jaar sterk te lijden hebben onder isolement."

Streep door NK marathon op natuurijs

Slecht nieuws voor de marathonschaatsers. Het kabinet heeft vanuit corona-oogpunt geen toestemming gegeven om in deze vorstperiode een Nederlands kampioenschap op natuurijs te organiseren.

Het kabinet is er niet van overtuigd dat de volksgezondheid buiten gevaar blijft. "Het is op dit moment al erg druk met mensen die op en rondom het ijs aanwezig zijn", zo schrijft het in een reactie. "Het kabinet heeft overlegd met het Veiligheidsberaad over het organiseren van een NK. We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het helaas vanwege de druk op de zorg en politie en handhaving nu niet mogelijk is coronaproof afgebakend buiten een wedstrijd te organiseren."

Ondanks sneeuw en ijs wordt er niet minder getest of gevaccineerd

De landelijke GGD GHOR ziet geen terugloop in het aantal mensen dat zich laat testen of vaccineren vanwege het winterse weer. Zondag besloot de GGD alle test- en vaccinatielocaties vanwege code rood te sluiten. De 40.000 afspraken voor die dag zijn verzet naar een later moment.

"We maken nu extra meters om dit in te lopen, maar er is voldoende capaciteit", verzekert woordvoerder Jacqueline Toonen. "Ondanks de sneeuw wisten mensen de afgelopen dagen onze test- en priklocaties wel te vinden. Heel fijn."

Maandag heeft een kwart van de mensen die een vaccinatie zouden krijgen de afspraak moeten verzetten. "Er zijn maandag 19.411 mensen gevaccineerd, 6000 minder dan gepland. En op de testlocaties zijn er maandag 24.150 tests afgenomen, ongeveer 2000 minder dan gepland. Dinsdag werden er 30.920 mensen getest, 1900 minder dan gepland", aldus de woordvoerder.

100 dagen tot Songfestival

In Rotterdam is de aftrap gegeven voor het Eurovisie Songfestival. Over precies 100 dagen is de finale van het internationale liedjesfestijn in evenementenhal Ahoy. Burgemeester Aboutaleb onthulde daarom samen met de vier songfestival-presentatoren een grote klok bij Museum Boijmans van Beuningen, die aftelt naar de finaledag op zaterdag 22 mei.

De aftrap was in de buitenlucht en vanwege de coronamaatregelen voor het publiek geheim gehouden. Toch was het een bijzonder moment, zegt organisator Sietse Bakker. "Het songfestivalseizoen is nu officieel begonnen. Vanaf vandaag gaan we ons verheugen op wat komen gaat."

Nog 100 dagen tot songfestival: 'Het krijgt eindelijk weer een beetje kleur'

Eindexamens gaan door, mogelijk extra onvoldoende toegestaan

Het centraal examen gaat dit jaar door, bevestigen bronnen na berichtgeving van De Telegraaf. Vanwege corona ligt er een aantal maatregelen klaar om het makkelijker te maken voor kandidaten, maar die staan nog niet helemaal vast.

Zo ligt een plan op tafel om kandidaten een extra onvoldoende toe te staan. Ook is er sprake van dat de verschillende examens nog meer gespreid worden. Morgen maakt minister Slob van Onderwijs het besluit en de details officieel bekend.

Turkije haalt coronapatiënten in Nederland en andere landen op

Turkije heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie 233 coronapatiënten uit andere landen opgehaald, zegt het Turkse ministerie van Volksgezondheid. 74 patiënten kwamen uit de Europese Unie, van wie zeker vier uit Nederland. Het gaat om Turken die volgens de Turkse regering niet de "benodigde en specifieke zorg" konden vinden in het land waar ze wonen.

De vader van Furkan belandde met corona op een IC. Na een paar dagen wilde het ziekenhuis de behandeling stoppen, tegen de wil van de familie. Nu ligt Furkans vader in een Turks ziekenhuis:

De vader van Furkan werd hier opgegeven, Turkije liet het er niet bij zitten

Zorgautoriteit: 'Opnieuw iets meer operatiecapaciteit'

Ziekenhuizen hebben weer iets meer ruimte voor het uitvoeren van operaties. Op dit moment is 32 procent van de capaciteit afgeschaald, ten opzichte van 35 procent een week eerder. Dat blijkt uit wekelijkse cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van ZorgDomein, een verwijsplatform dat door ongeveer 90 procent van de huisartsen wordt gebruikt.

Het aantal ziekenhuizen dat aangeeft alle 'kritiek planbare zorg' te kunnen leveren, steeg licht met 1 procent. Onder kritiek planbare zorg vallen bijvoorbeeld operatieve verwijderingen van kankertumoren, chemokuren en nier- en stamceltransplantaties.

Huisartsen hebben wel iets minder mensen doorverwezen dan de week ervoor. Vorige week lag het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra op 85 procent van het verwachte aantal verwijzingen zonder corona-uitbraak, tegenover 86 procent de week ervoor.

Belgische kappers roepen op om niet naar België te komen

De Belgische Beautyfederatie, de belangenvereniging van onder meer kappers, roept Nederlanders op niet de grens over te gaan om zich in België te laten knippen. Een uitzondering geldt voor mensen die uit de grensregio komen en die eerder ook al in België naar de kapper gingen, zegt een woordvoerder van de federatie.

België besloot kappers dit weekend weer open te laten gaan, omdat die branche volgens de regering bijdraagt het welzijn van de bevolking. Wel zijn de regels nog strenger geworden: ramen en deuren moeten open blijven voor de ventilatie en als een klant geholpen is, is pas tien minuten later de volgende aan de beurt, zodat er tijd is om te ontsmetten. Bovendien moeten klanten vooraf een afspraak maken en buiten wachten op hun beurt.

Alleen essentiële reizen tussen Nederland en België zijn toegestaan, een bezoek aan de kapper valt daar niet onder. De branchevereniging roept kappers dan ook op alleen een afspraak te maken met vaste klanten over de grens.

Enschedese kunstenaar krijgt taakstraf voor bedreigen minister De Jonge

Een kunstenaar uit Enschede heeft 40 uur taakstraf gekregen voor het bedreigen van Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge. 'Kilroy Jackson', zoals de 63-jarige Michael C. zichzelf noemt, heeft volgens de rechter twee cartoons op sociale media geplaatst waarop De Jonge onder meer te zien was met een strop om zijn nek.

Op een van de afbeeldingen zou Hugo de Jonge als een gevangene achter tralies zijn afgebeeld, met buiten de cel een strop naast zijn hoofd. De andere tekening toonde de corona-minister met een strop om zijn nek, met de tekst 'Death' en 'Found guilty of treason'.

De kunstenaar, die 'faliekant tegen de coronamaatregelen' is, ontkent dat hij minister De Jonge wilde bedreigen. Een van de afbeeldingen is niet eens van zijn hand, beweert hij. Volgens RTV Oost denkt C. dat iemand zijn internetverbinding heeft misbruikt en de cartoon onder zijn naam heeft gepost.

De Almelose rechter gelooft het verhaal van de kunstenaar niet. Volgens hem staat vast dat C. beide cartoons plaatste. Naast een taakstraf waarschuwde de rechter ook dat C. bij herhaling een gevangenisstraf krijgt opgelegd.

Groepen kwetsbaren krijgen voorrang bij vaccinatie met AstraZeneca

Mensen met zwaar overgewicht, het syndroom van Down of een neurologische aandoening die de ademhaling bemoeilijkt, krijgen voorrang voor het coronavaccin AstraZeneca. Dat heeft het ministerie van VWS besloten, maar de huisartsen zeggen dat ze dit vooralsnog alleen voor de eerste twee groepen kunnen realiseren.

Huisartsen kunnen binnenkort per regio beginnen met het bestellen van de vaccins. Er zal begonnen worden in de regio Zeeland, zo laat een woordvoerder van VWS weten.

RIVM: 4472 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4472 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1256 meer dan gisteren. Het is niet bekend of hieronder ook mensen zitten die zondag of maandag niet terecht konden in de teststraten en een dag later zijn gekomen.

Het weekgemiddelde wordt gedrukt door de relatief lage besmettingscijfers van maandag en dinsdag ten gevolge van het winterweer.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1952 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1990). Het laagste aantal sinds half december. Van hen liggen er 537 op de IC (gisteren: 533), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 74 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 78. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 61 doden per dag een week eerder.

Protest in Loosdrecht tegen drukte door schaatsliefhebbers

De wegen naar de Loosdrechtse en de Ankeveense plassen staan helemaal vol met auto's van mensen die op de plassen willen schaatsen. Tot ergernis van bewoners die protestborden aan de kant van de weg hebben geplaatst.

De gemeente Wijdemeren heeft extra maatregelen genomen om de drukte het hoofd te bieden. Zo zijn er wegen afgesloten, is eenrichtingsverkeer ingesteld en gelden er op sommige plekken parkeerverboden.

Instagram verwijdert antivaxer Robert F. Kennedy Jr.

Facebook heeft het Instagram-account verwijderd van Robert F. Kennedy Jr., de zoon van de in 1968 doodgeschoten presidentskandidaat Robert (Bobby) Kennedy. Hij zou meerdere keren onjuiste informatie over corona en over de veiligheid van coronavaccins hebben gedeeld.

Facebook probeert sinds enige tijd om onjuiste informatie over de werking en bijwerkingen van vaccins van zijn platforms te weren. Kennedy's Facebook-account is er nog wel, hoewel hij daar ook de veiligheid van coronavaccins in twijfel trok. Een woordvoerder van Facebook zei tegen The Guardian dat bij de verwijdering van iemands account zijn of haar andere accounts niet automatisch ook worden verwijderd.

Kennedy is voorzitter van een organisatie die een onbewezen verband legt tussen gezondheidsproblemen bij kinderen en vaccinaties. Zijn organisatie zou ook de verspreiding van misleidende advertenties over vaccins op Facebook hebben gefinancierd.

Kledingbanken knijpen vanwege kou soms oogje toe

Niet alleen kledingwinkels, boekhandels en kookwinkels, maar ook kledingbanken hebben de deuren al weken dicht vanwege de coronamaatregelen. Nu afhalen mogelijk is, maken ook zij daar gebruik van.

"Juist nu met de kou hebben mensen behoefte aan nieuwe, warme kleding en er zijn door de coronacrisis ook meer mensen aangewezen op de kledingbank", zegt voorzitter Charles de Boer van de kledingbank IJmond tegen NH Nieuws. "Onze klanten sturen een mailtje met hetgeen ze nodig hebben, wij zoeken dat bij elkaar en dan kunnen ze hun kledingpakket bij ons afhalen."

In principe mogen klanten drie stuks per gezinslid aanvragen, maar zeker met het oog op de kou knijpen ze wel eens een oogje toe. "We vragen klanten in hun mail te vermelden welke kleding ze per persoon willen ontvangen en in welke maat. Als ze kinderkleding nodig hebben, moeten ze erbij vermelden of het voor een jongen of een meisje is."

30 procent sportschoolabonnementen opgezegd, zegt branche

Sportschoolhouders maken zich zorgen over de terugloop van het aantal leden. Volgens NL Actief, de grootste fitnessbond van Nederland, heeft ongeveer 30 procent van de leden inmiddels zijn sportschoolabonnement opgezegd. Daarnaast is de aanmelding van nieuwe abonnees gestopt.

Fitnessclubs, yogascholen en andere sportscholen moeten in ieder geval tot 2 maart dichtblijven, tot onvrede van de eigenaren. "De kans is groot dat het ons nog meer leden gaat kosten als we langer dicht moeten blijven", zegt Miriam Lous, medewerker van een sportschool, tegen Omroep Zeeland. "Januari is altijd onze topmaand en dat was het nu niet. De kosten gaan gewoon door en wij kunnen niet draaien zoals we normaal draaien."

Sportschoolhouders proberen wel een alternatief te bieden om hun leden tevreden te houden. "Wij hebben individuele buitentrainingen waar onze leden aan mee kunnen doen en dat wordt positief ontvangen", zegt Lous. Daarnaast zijn er scholen die apparatuur uitlenen aan abonnees.

Brussel: groei Nederlandse economie in 2021 laagst van alle eurolanden

Van de economieën van alle negentien eurolanden groeit de Nederlandse dit jaar het minst: 1,8 procent. Dat is de verwachting van de Europese Commissie in de zogeheten winterprognose die vanochtend is vrijgegeven.

Voor volgend jaar voorziet de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een relatief bescheiden economische groei in Nederland: 3 procent. Daar staat tegenover dat Nederland het vorig jaar minder slecht heeft gedaan dan de Commissie medio 2020 voorspelde. De krimp was niet 6,8 procent, zoals de Commissie verwachtte, maar 4,1 procent.

De verwachting is dat de eurozone als geheel dit jaar een economische groei laat zien van 3,7 procent. Die groei zal komende lente inzetten - als de strengste maatregelen voorbij zijn - en in de zomer verder toenemen. Het risico dat de pandemie alsnog roet in het eten gooit, is wezenlijk, schrijft de Commissie.

Tweede levering AstraZeneca voor Marokko

Marokko krijgt vandaag een tweede levering van het AstraZeneca-vaccin. De lading van 4 miljoen doses is in India geproduceerd en komt vanmiddag aan op de luchthaven van Casablanca. Vorige maand kreeg het land al 2 miljoen doses van hetzelfde vaccin en 500.000 doses van het vaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm.

"De nieuwe levering zorgt ervoor dat vaccinatiecampagne onverminderd kan worden voortgezet", zegt een lid van het wetenschappelijk comité van het ministere van Gezondheid.

Marokko heeft bijna 36 miljoen inwoners. Gisteren waren bijna 750.000 inwoners ingeënt. Er zijn 468.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 8500 Marokkanen zijn aan de gevolgen van een besmetting overleden.

EMA wil onderzoek naar werkzaamheid vaccins tegen nieuwe mutaties

Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft alle ontwikkelaars van coronavaccins gevraagd uit te zoeken of hun vaccins bescherming bieden tegen nieuwe mutaties van het virus. Voor het onderzoek naar aangepaste vaccins voor nieuwe mutaties zijn aanvullende richtlijnen in de maak. Daarin staan onder meer eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid.

Virussen veranderen in de loop van de tijd. Dat gaat niet altijd ten koste van de effectiviteit van een vaccin. Vaccins tegen mazelen en rode hond werken al tientallen jaren even goed, zonder dat er aanpassingen nodig waren. Griepvaccins veranderen elk jaar van samenstelling.

Gebruikte vaccinflesjes en -naalden ingezameld en vernietigd

Gebruikte vaccinflesjes en vaccinatienaalden worden om veiligheidsredenen ingezameld en vernietigd. Zo wordt voorkomen dat oplichters de flesjes vullen en weer verkopen en dat mensen zich aan de naalden prikken.

In Brabant is het Eindhovense bedrijf Renewi verantwoordelijk voor de vernietiging:

Vaccinflesjes en coronanaalden uit verkeerde handen houden

Belgische politie gaat streng controleren aan de grens

In België begint zaterdag de krokusvakantie. Niet-essentiële reizen van en naar België zijn daar tot 1 april verboden. De Belgische politie zal daarom aan de grenzen streng controleren en optreden, zei korpschef Paelinck van de politiezone Westkust tegen VRT Nieuws.

"De lokale en federale politie zal controleren via enkele gestructureerde acties en gerichte patrouilles", zei Paelinck. "Wie een overtreding maakt, krijgt per persoon een boete en wordt teruggestuurd." Er geldt een uitzondering voor grensarbeiders, reizen om gezinsredenen en "dagdagelijks" grensverkeer.

In de Nederlandse onderwijsregio Zuid begint zaterdag de voorjaarsvakantie. Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine, zegt het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Merkel: we hebben verkeerde inschattingen gemaakt

De Duitse bondskanselier Merkel zegt dat zij en haar regering de komst van de tweede golf in het najaar hebben onderschat. Duitsland werd door de eerste golf in het voorjaar minder getroffen dan andere landen, zei ze in de Bondsdag. Aan het eind van de zomer en het begin van de herfst waren we "niet voorzichtig genoeg en niet snel genoeg", zei Merkel.

Merkel was in de Bondsdag om het besluit over de verlenging van de lockdown tot 7 maart te verdedigen. Ze zei ook dat de vaccinatiecampagne minder snel op gang kwam dan was gehoopt. Dat heeft mensen teleurgesteld, maar het gaat steeds sneller, zei ze. Ze hoopt dat voor het einde van de zomer iedereen die dat wil zijn eerste vaccinatie heeft gehad.

Utrecht wil proef voor veilig openen horeca

Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen om te kijken onder welke voorwaarden de horeca weer veilig open kan. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met ook een bar en een fastfoodrestaurant.

De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. Als de Rijksoverheid akkoord gaat, kan de proef binnen twee weken beginnen. De gemeente Utrecht zorgt ervoor dat de kennis die tijdens de pilot wordt opgedaan snel landelijk kan worden gedeeld, zodat elders van de lessen kan worden geleerd.

"Ik denk dat de meeste mensen begrijpen dat de lockdown nodig is, maar tegelijkertijd zoeken naar perspectief", zei burgemeester Dijksma in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan moet je je voorbereiden op wat hierna komt. Dat zal gecontroleerd heropenen betekenen, vermoed ik. Als wij een bijdrage kunnen leveren om dat op een goede manier te doen, dan doen we dat heel graag."

Als Den Haag groen licht geeft, worden eerst de drie horecabedrijven geselecteerd. De aantallen mensen die naar binnen mogen, worden afgestemd op de grootte van de bedrijven. Medewerkers en bezoekers moeten meerdere keren worden getest.

Mobiele vaccinatieteams voor Britse dak- en thuislozen

Sommige gemeenten in het Verenigd Koninkrijk hebben teams op pad gestuurd om dak- en thuislozen te vaccineren. Omdat ze buiten of in een noodopvang verblijven, zijn er geen artsen die hen kunnen waarschuwen als ze aan de beurt zijn om een prik te halen.

"Wij denken dat daklozen actief moeten worden opgespoord", zegt een Britse organisatie voor dak- en thuislozen. "Ze hebben vaker last van chronische ziekten als astma en hartklachten en worden vroeg oud. Daarnaast verhoogt hun verblijf in de daklozenopvang de kans op besmetting."

In Oost-Londen heeft een klein team van artsen en verpleegkundigen al 200 dak- en thuislozen gevaccineerd. "Ze zijn moeilijk te bereiken", zegt een arts. "Ze kunnen overal rondhangen. Vandaag zijn ze hier, morgen in het centrum. We moeten echt achter ze aan."

Zuid-Afrika's coronadodental veel hoger dan officieel gemeld

In Zuid-Afrika is het merendeel van de coronadoden niet officieel geregistreerd. Dat stellen wetenschappers van de Zuid-Afrikaanse Medische Onderzoeksraad. Sinds mei vorig jaar zijn er bijna 138.000 meer mensen dan verwacht overleden. Het gaat om zogenoemde oversterfte. Dat is het aantal extra doden in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Officieel zijn 47.000 van die doden nu als coronapatiënt geregistreerd; van de 91.000 doden die overblijven, schatten wetenschappers dat het bij 70 tot 80 procent om corona gaat. Dat zou betekenen dat het echte coronadodental ruim boven de honderdduizend ligt. Vooral de provincie Oostkaap is hard geraakt met een oversterfte 485 doden per 100.000 inwoners.

De Oostkaap is een van de armste provincies van het land. Het is ook de provincie waar de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld. De nieuwe variant is, voor zover wetenschappers nu weten, niet dodelijker maar wel besmettelijker. Daardoor heeft de tweede golf in Zuid-Afrika veel harder toegeslagen dan de eerste.

De afgelopen week is het aantal besmettingen per dag hard naar beneden gegaan en lijkt Zuid-Afrika de tweede golf te boven.

WHO-delegatie: mogelijk in oktober 2019 al coronapatiënten in China

In de twee maanden voor het covid-19-virus opdook lagen er in Centraal-China al negentig mensen in het ziekenhuis met klachten die aan dat virus doen denken. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal na een gesprek met de WHO-delegatie die de afgelopen weken onderzoek deed naar het ontstaan van de pandemie. De delegatie heeft de Chinese autoriteiten gevraagd daar nader onderzoek naar te doen.

Twee derde van deze patiënten is in de afgelopen maanden op de aanwezigheid van antistoffen getest. Dat leverde niets op, maar dat komt mogelijk doordat de antistoffen niet meer te traceren zijn, omdat er al te veel tijd is verstreken.

"Er is meer onderzoek nodig", zei delegatieleider Peter Ben Embarek tegen de krant. De autoriteiten is gevraagd bloedmonsters te onderzoeken die in het najaar van 2019 in de provincie Hubei zijn afgenomen. Het onderzoek van de WHO-delegatie in de stad Wuhan bevestigde dat de eerst bewezen besmetting in december 2019 plaatsvond.

Wachtlijsten voor zwemles nemen toe

Door de coronacrisis worden de wachtlijsten voor zwemlessen langer, schrijft Omroep Gelderland. Bij sommige zwemscholen in deze provincie moeten kinderen anderhalf jaar wachten voordat ze aan de beurt zijn.

De zwemscholen moeten sinds half december hun deuren gesloten houden, nadat ze in het voorjaar en in november ook al dicht hadden gemoeten. "En ondertussen worden er natuurlijk nog steeds kinderen 5 jaar die op zwemles zouden willen", zei Oscar Boelema van een zwemschool uit Ede uit tegen de omroep.

De zwemscholen zoeken oplossingen. Die uit Ede gaat snelcursussen geven. Een zwemschool uit Tiel wil meer groepen tegelijkertijd opleiden. Dan zijn er wel meer instructeurs nodig en moet er meer tijd zijn om in zwembaden les te geven.

Online onderwijs lost contactarmoe studenten niet op

Studenten kampen met sociaal-emotionele problemen door het gebrek aan interactie en contact met docenten en medestudenten. Online onderwijs lost dat probleem niet op, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 11.500 studenten vulden de vragenlijst in.

Voor een op de drie WO-studenten en 17 procent van de hbo-studenten is het onderwijs volledig online. "Als de enige persoon die je de hele dag ziet je eigen spiegelbeeld op je beeldscherm is, dan is het logisch dat studenten zich eenzaam voelen en te kampen hebben met mentale problemen", reageert Dahran Çoban, voorzitter van studentenorganisatie ISO. De studenten vinden ook dat de kwaliteit van de lessen achteruitgaat.

Het ISO wil dat onderwijsinstellingen zo snel mogelijk kunnen opschalen naar meer fysiek onderwijs. Daarnaast moet er meer worden verbeterd aan de sociale kant van het onderwijs, stelt het ISO.

Ziekteverzuim in de zorg eind vorig jaar hoger dan ooit

Het ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnszorg is nog nooit zo snel toegenomen als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het ziekteverzuim in deze sector bedroeg 6,8 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is 0,9 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Vooral in de verpleeg- en verzorgingstehuizen was de stijging sterk: 8,2 procent.

Het ziekteverzuim onder alle Nederlandse werknemers is het hoogste in achttien jaar tijd. Het gemiddelde ziekteverzuim kwam in de maanden oktober, november en december uit op 4,9 procent. Ook in eerdere kwartalen vorig jaar werden hoge stijgingen gemeld.

'Herstel voor tienduizenden maandenlange lijdensweg'

Tienduizenden Nederlanders kampen maanden na hun coronabesmetting nog met zware klachten, zoals hevige hoofdpijn, kortademigheid, angstaanvallen en hartklachten, schrijft het AD. Driekwart is vrouw. "Het zijn mensen die volop in het leven zitten, vaak met een gezin", zegt een longarts in de krant, "maar het lukt ze nu allemaal niet meer".

De branchevereniging voor fysiotherapie KNFG schat dat fysiotherapeuten ongeveer 28.000 voormalige coronapatiënten in behandeling hebben. Daarvan is 54 procent jonger dan 55 jaar.

'Flinke toename arbeidsmigranten bij dak- en thuislozenopvang'

Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten dat onderdak vraagt bij een daklozenopvang is sinds de coronacrisis fors gestegen. In de vier grote steden zijn de afgelopen maanden honderden dakloze arbeidsmigranten opgevangen, meldt NRC op basis een inventarisatie door Valente, de branchevereniging voor maatschappelijke opvang.

Nieuw liveblog

Goedemorgen, welkom in het coronablog van donderdag 11 februari. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.