Reumamedicijn effectief tegen covid-19 • Vwo-klassen naar thuis om coronafeestje
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Tussen de 1 en 5 procent van de coronabesmettingen in Nederland is besmet met de Britse variant van het coronavirus.
- Reumamedicijn effectief in de behandeling tegen covid-19
- Vwo klassen naar huis om coronafeestje
Bijna 150.000 zorgmedewerkers maakten afspraak voor vaccinatie
Tot nu toe hebben 144.913 mensen gehoor gegeven aan de oproep van hun werkgever om een afspraak te maken bij de GGD om zich te tegen het coronavirus te laten vaccineren. Vanaf gisteren wordt al gevaccineerd bij de GGD's in Houten en Rotterdam, vanaf aanstaande maandag kunnen zorgmedewerkers ook gevaccineerd worden bij de GGD's in Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Vanaf 15 januari zijn alle 25 GGD-locaties klaar om te vaccineren.
School in Zeist stuurt alle 6-vwo-leerlingen naar huis door coronafeestje
Scholengemeenschap De Breul in Zeist heeft alle 6-vwo-leerlingen naar huis gestuurd vanwege meerdere coronagevallen, meldt RTV Utrecht. Dit weekend werd een feest gehouden met ongeveer veertig mensen waar ook leerlingen van De Breul bij aanwezig waren. Inmiddels zijn vier leerlingen van de school positief getest op het coronavirus.
In het bron- en contactonderzoek heeft een leerling gemeld dat hij naar dat feestje was geweest, samen met andere leerlingen van De Breul. Na overleg met de GGD heeft de school besloten de examenklas zo snel mogelijk naar huis te sturen. Leerlingen die in het eindexamenjaar zitten, kunnen normaal gesproken gewoon naar school komen.
Op De Breul gaat het om zes vwo-klassen, met in totaal 150 leerlingen. De rector van De Breul is teleurgesteld en boos. "Wij doen ons stinkende best om alles goed te regelen. We sturen een grote groep leerlingen naar huis maar uiteindelijk zijn er maar een paar naar het feest geweest. Die verprutsen het voor de rest."
Meerdere gevangenissenafdelingen in quarantaine
Gedetineerden mogen vanwege corona niet meer op verlof, activiteiten zijn afgelast en het bezoek is beperkt. Nu moeten ook steeds meer gevangenen in quarantaine. Gevangenen maken zich zorgen dat ze in de gevangenis het coronavirus oplopen. Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zegt: "Ze zien dat er onvoldoende wordt gedaan om hen te beschermen en daar krijgen ze stress van."
In Nederlandse gevangenissen zitten inmiddels bijna 250 mensen in afzondering vanwege corona, op een totaal van 9000 gedetineerden. Bij 25 van hen is het virus vastgesteld. De rest wordt uit voorzorg geïsoleerd, bijvoorbeeld omdat ze contact hebben gehad met een medegevangene of een bewaarder die besmet is.
"Dat betekent 23 uur achter de deur en je wassen met een teiltje water", vertelt de partner van een van de gevangenen in Roermond.
In deze video vertelt ze over de impact die de quarantaine heeft op haar man en het gezin:
Chinese stad Shijiazhuang gaat dicht voor 11 miljoen inwoners
De 11 miljoen inwoners van de stad Shijiazhuang in de noordelijke provincie Hebei mogen hun stad niet uit. De miljoenenstad is in lockdown nadat er donderdag 120 nieuwe besmettingen werden gerapporteerd. Woensdag waren dat er 63.
Slechts één besmetting kwam van buiten de stad, waardoor Shijiazhuang nu de grootste cluster is van nieuwe besmettingen van het coronavirus in het land. De autoriteiten in Shijiazhuang hebben ook massatests voor alle inwoners van de stad gelanceerd, meldt de South China Morning Post.
Britse ziekenhuizen vol door corona: 'Wij moeten voor God spelen'
Nog niet eerder tijdens de coronapandemie stond de gezondheidszorg in Groot-Brittannië zo onder druk als nu. De nieuwe, Britse variant van het virus grijpt zo snel om zich heen dat 1 op de 30 Londenaren besmet is met covid. In heel Engeland is dat 1 op de 50.
Een verpleegkundige vertelt: "Er worden nu al operaties geschrapt. Wij moeten straks aan kankerpatiënten vertellen: sorry, maar er is voor u geen bed op de intensive care. Dat kan iemands doodsvonnis betekenen. Dan moeten wij als zorgpersoneel voor God spelen: bepalen wie er wel geholpen mag worden en wie niet. Als dat gebeurt, is er iets heel erg mis."
Nederland sloeg extra Moderna-vaccins af
Nederland heeft geen gebruikgemaakt van een aanbod om extra beschikbare doses van het inmiddels goedgekeurde Moderna-vaccin te kopen. Het gaat om miljoenen vaccins die waarschijnlijk eind dit jaar, maar mogelijk ook eerder, geleverd konden worden. De extra vaccins kwamen beschikbaar omdat andere Europese landen afzagen van hun aandeel in een totaal pakket voor EU-landen van 80 miljoen doses.
Nederland neemt daarin wel zijn aandeel af, maar maakt dus geen gebruik van de extra beschikbare doses. De reden is dat ze niet op korte termijn geleverd konden worden, zegt het ministerie van Volksgezondheid.
Inmiddels blijkt er toch weer interesse in extra vaccins van Moderna. Volgens het ministerie wordt er nu in EU-verband gesproken over een nieuwe overeenkomst met Moderna. "Mocht die er komen, dan overweegt Nederland serieus om daaraan mee te doen; waarbij dit uiteraard ook wordt afgewogen tegen andere opties", zegt een woordvoerder.
Reumamedicijn effectief in de behandeling tegen covid-19
Coronapatiënten die zijn opgenomen op de intensive care hebben meer kans om volledig te herstellen en korter in het ziekenhuis te verblijven als ze worden behandeld met medicijnen tegen reuma. Dat blijkt uit internationaal klinisch onderzoek, van onder andere het Imperial College London en Universitair Medische Centrum Utrecht. Het onderzoek is in vijftien Europese landen uitgevoerd, en er zijn meer dan 3.900 COVID-19-patiënten bij betrokken.
UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde coördineerde het onderzoek in Europa. "In het onderzoek was het aantal mensen dat overleed aan covid-19 op de IC, 35,8 procent. Door dit medicijn tegen reuma toe te dienen, is dat bijna met een kwart afgenomen. Wij vinden dit overtuigend bewijs dat we mensenlevens kunnen redden en patiënten minder lang op de IC hoeven te verblijven."
"Een prachtig resultaat," noemt internist Annelies Verbon het. Verbon is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Internist-infectiologen. "Als de studiedata op korte termijn gepubliceerd worden, dan kan het al heel snel worden ingezet", zegt ze.
Hoewel het middel in Europese ziekenhuizen op voorraad is, gaat het waarschijnlijk nog een paar weken duren voordat het gebruik van het medicijn officieel in de richtlijnen wordt opgenomen. "De data uit het onderzoek worden nu beoordeeld door richtlijncommissies, daarna kan worden bepaald of deze medicijnen op kort termijn worden ingezet", zegt Derde.
Eigenaren van niet- essentiële winkels door lockdown in de problemen
Steeds meer eigenaren van niet-essentiële winkels komen in de problemen door de lockdown, zeker als die na 19 januari verlengd wordt. Er zijn wel compensatieregelingen, maar dat is bij lange na niet genoeg, zegt de brancheorganisatie INretail. "Voor het doorbetalen van personeel bestaat wel een regeling, maar voor het voorraadverlies eigenlijk niet", zegt INretail-directeur Udo Delfgou.
"De voorraadregeling die er nu is, is echt maar een druppel op de gloeiende plaat en bij lange niet voldoende om de geleden schade te dekken. Als de schade zo groot is, dan kan het niet anders dan dat er retailers gaan omvallen. Dat geldt ook voor in de kern gezonde bedrijven, en dat zou dood-en doodzonde zijn."
Kledingwinkeleigenaar Ton Kelders heeft daarom aangekondigd dat hij zijn winkel hoe dan ook opent op 20 januari.
In deze video legt hij uit waarom:
Duitse politie beëindigt illegaal feest met sneeuwscooter
De Duitse politie heeft een sneeuwscooter gebruikt om een illegaal feest in een hut te beëindigen. De feestgangers hadden de enige toegangsweg naar de hut in de Zuid-Duitse streek Allgäu met een auto geblokkeerd, waardoor de agenten genoodzaakt waren een sneeuwscooter in te zetten, een voertuig dat niet tot de standaard vloot behoort.
Toen de politie bij de hut kwam, probeerden de gasten zich nog te verstoppen in een nabijgelegen bos. Uiteindelijk zijn meer dan 20 mensen aangehouden en met een boete voor het overtreden van de coronaregels naar huis gestuurd.
Reguliere ziekenhuiszorg de afgelopen week opnieuw iets verder afgeschaald
Ziekenhuizen hebben de reguliere zorg sinds afgelopen week opnieuw iets verder moeten afschalen. Het zorgpersoneel in ziekenhuizen kan zo worden vrijgespeeld om te ondersteunen op corona-afdelingen. Dit blijkt uit de vragenlijst van de Nederlandse Zorgautoriteit die werd ingevuld door de Nederlandse ziekenhuizen over de actuele beschikbaarheid van planbare maar kritieke zorg.
Het gaat om zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om levensbedreigende situaties te voorkomen, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, oncologische operaties en niertransplantaties. Semi(acute) zorg is nog wel in alle regio's beschikbaar, hoewel 3 procent van de ziekenhuizen aangeeft dat nog maar deels te kunnen leveren.
Ook het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg daalde. Over het hele jaar deden huisartsen ruim 1,19 miljoen minder verwijzingen dan te verwachten was zonder corona-uitbraak.
Overlevingskans besmette verpleeghuisbewoners lijkt toegenomen
Tijdens de eerste golf in het voorjaar was de kans dat een bewoner van een verpleeghuis aan een covid-besmetting overleed, groter dan in het najaar. Dat zeggen onderzoekers van het Amsterdam UMC.
In de eerste golf, gemeten van 18 maart tot en met 13 mei, overleed 42 procent van alle besmette bewoners. Tijdens de tweede golf, in de periode van 1 september tot en met 29 november, stierf 22 procent van de verpleeghuisbewoners met corona. Dat is een positieve ontwikkeling, maar er zijn wel wat vergelijkingsproblemen in het onderzoek. "We weten niet precies hoeveel mensen besmet waren in het voorjaar omdat we een beperkte testcapaciteit hadden," zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.
Ook toen de testcapaciteit in de eerste golf verruimd werd, is vooral getest op typische klachten, zoals hoesten, koorts en kortademigheid. "Daardoor hebben we in de eerste golf waarschijnlijk een deel van de covid-patiënten gemist", denkt Hertogh.
'Tussen 1 en 5 procent coronagevallen besmet met Britse variant'
Tussen 1 en 5 procent van de Nederlanders die positief worden getest, is besmet met de Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar virologie Marion Koopmans, die de mutatie in Nederland bestudeerde.
In Amsterdam en Rotterdam komt de variatie het vaakst voor: daar is ongeveer 5 procent van de nieuwe gevallen besmet met de Britse mutatie. In Engeland heeft inmiddels bijna iedereen die besmet is deze variant.
"We moeten erg oppassen wat hiermee gebeurt", zegt Koopmans. Zij waarschuwt voor een nieuwe golf bij een versoepeling van de maatregelen, omdat de Britse variant zich sneller verspreidt. Koopmans: "We zitten nog in een lockdown en dat helpt, maar we moeten serieus nadenken hoe snel we gaan versoepelen en hoe we dat doen."
Waddeneilanden willen alle bewoners tegelijk laten vaccineren op eigen eiland
De vijf Waddengemeenten willen dat alle bewoners van de Waddeneilanden tegelijk worden ingeënt tegen corona. Op hun eigen eiland en niet in Leeuwarden. Bestuurders van de Waddeneilanden hebben hun wens kenbaar gemaakt aan de veiligheidsregio en de GGD. De bestuurders willen een gelijke behandeling als de eilanden Saba en St. Eustatius, waar de eilanders waarschijnlijk tegelijk met het zorgpersoneel geprikt gaan worden.
Wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog wijst op de reisafstand die veel vraagt voor de oudere eilandbewoners. Hij ontkent dat de eilanders een status aparte willen om zo snel de deuren open te kunnen zetten voor het toerisme.
Efteling lijdt 17 miljoen verlies, personeel gaat het merken
De Efteling heeft in 2020 een verlies geleden van 17 miljoen euro. De situatie wordt door het bestuur van de Efteling omschreven als "zeer ernstig". In 2019 maakte het park nog een winst van 19,3 miljoen.
Het verlies komt door de coronapandemie. Het park moest drie keer de deuren helemaal sluiten, schrijft Omroep Brabant. Daar staat wel tegenover dat de Efteling in het voorjaar bijna 10 miljoen overheidssteun kreeg en binnenkort waarschijnlijk opnieuw steun krijgt.
In augustus werden al 15 mensen die werkten op de afdeling 'theater en evenementen' ontslagen. De directie zegt verder dat er in 2021 minder investeringen worden gedaan, geen 85 miljoen maar 27 miljoen. Nieuwe grote attracties werden eerder al op de lange baan geschoven. Ook de uitbreiding van het park gaat voorlopig niet door.
De Tweede Kamer gaat akkoord met een verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland
De Tweede Kamer is met een ruime meerderheid akkoord gegaan met een wet die een juridische basis moet geven aan een verplichte negatieve coronatest voor reizigers uit het buitenland.
Volgens het kabinet is bestrijding van de coronapandemie zo belangrijk dat reizigers uit 'hoogrisicolanden' - en dat zijn bijna alle landen nu - moeten worden geweerd als ze geen negatieve uitslag van een PCR-test kunnen tonen. De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen.
Het kabinet vond eigenlijk dat een aparte wettelijke regeling niet nodig was, maar is naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak alsnog met een spoedwet gekomen. De Haagse rechtbank bepaalde vorige week in kort geding dat het gezin van de jurist van actiegroep Viruswaarheid vanuit Tanzania naar Nederland mocht vliegen. En ook een nadere ministeriële regeling is inmiddels aangevochten bij de rechter.
Meer besmettingen, aantal doden en mensen in ziekenhuis daalt
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9737 coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2609 meer dan gisteren. Het aantal is hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 7731 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. In totaal liggen er nu 2764 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2835), van wie 712 op de IC (gisteren: 704), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 85 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 175. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 94 doden per dag, tegen 87 doden per dag een week eerder.
Dikke buik gevaarlijker bij corona dan vet rond heupen
Niet alle vormen van overgewicht leiden tot extra risico bij een coronabesmetting. Een dikke buik verhoogt wel de kans op een ongunstig ziekteverloop, maar vet rond de heupen speelt een veel kleinere rol, blijkt uit onderzoek van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
"Bij overgewicht kijken mensen vaak naar de body mass index (BMI). Maar dat vertelt je niet of je het figuur hebt van een appeltje of een peertje. Dat maakt voor het beloop van covid-19 wel veel verschil", zegt arts-onderzoeker Cathelijne van Zelst.
De onderzoekers volgden 86 coronapatiënten vanaf het moment dat ze bij de spoedeisende hulp kwamen. Van iedereen werd de omtrek van de buik en de heupen gemeten. Patiënten met een relatief grote buikomvang kregen vaker ernstige problemen met hun longen. Ze kregen meer zuurstof toegediend en belandden vaker op de intensive care.
Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat een gezonde levensstijl juist nu belangrijk is. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.
Zuid-Afrika krijgt deze maand alsnog miljoen vaccins
De Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheidszorg heeft bekendgemaakt dat het land deze maand alsnog een miljoen doses ontvangt van het Oxford/AstraZeneca-vaccin. Zuid-Afrika krijgt de vaccins via het Serum Institute of India, waar het vaccin wordt geproduceerd.
Het middel moet nog wel worden goedgekeurd in Zuid-Afrika en er is dus nog geen eerste prikdatum. In februari volgt naar verwachting nog een levering van een half miljoen doses. De eerste vaccins gaan naar zo'n 1,25 miljoen Zuid-Afrikanen die in de zorg werken.
Het bericht komt op het moment dat Zuid-Afrika een recordaantal van 21.832 besmettingen meldt. Ook overleden 844 mensen gisteren aan het virus.
Kritiek
Er was in Zuid-Afrika de afgelopen weken veel kritiek op de regering, omdat die te laat was met het bestellen van vaccins. Artsen en medische wetenschappers schreven een open brief aan de overheid waarin ze deze traagheid aan de kaak stelden. Tot nu toe had Zuid-Afrika alleen een overeenkomst via het Covax-programma, van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie, en die vaccins worden pas in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.
Opvallend genoeg speelt Zuid-Afrika een grote rol in het testen van coronavaccins op proefpersonen. Drie middelen die nog in ontwikkeling zijn, worden in de laatste klinische fase getest op de bevolking.
Koelvest nu standaarduitrusting voor corona-verpleegkundigen Radboudumc
Koelvesten die eigenlijk bedoeld waren voor topsporters op de Olympische Spelen in Tokyo, horen nu bij de dagelijkse kleding van verpleegkundigen op de corona-afdelingen in het Nijmeegse ziekenhuis Ramboudumc. De vesten zorgen ervoor dat het personeel het minder warm heeft. Door de slechte ventilatie van hun beschermende kleding kan de temperatuur onder die kleding oplopen tot 36 graden.
De vesten waren niet meteen geschikt voor gebruik en moesten wel iets worden aangepast. "Ze waren ontwikkeld om snel af te koelen vooraf of na afloop van een fysieke inspanning. In de covidzorg gaat het om langdurige inzet, waarbij de vesten tijdens de zorgactiviteiten gedragen worden. De vesten blijven daarom nu een langere periode koelen", zegt Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog en projectleider van het Olympische Spelen-project Thermo Tokyo.
De vesten worden al een tijdje gedragen door verpleegkundigen. Nu uit onderzoek blijkt dat het dragen van het vest effect heeft, met name in de persoonlijke beleving van zorgverleners, is het opgenomen in de standaarduitrusting. "Zonder koelvest ervaart bijna 90 procent van de verpleegkundigen discomfort en warmte. Met koelvest ervaart nog maar 20 tot 30 procent van de deelnemers dat", aldus onderzoeker Yannick de Korte.
Ook tijdens de eerste golf werden koelvesten van atleten aan zorgpersoneel uitgedeeld, meldt Omroep Gelderland. Dat gebeurde onder meer in Ede.
Boete voor taxichauffeurs zonder mondkapje op Schiphol
21 taxichauffeurs hebben een boete gekregen omdat ze op Schiphol geen mondkapje droegen in een publieke binnenruimte. Volgens de Marechaussee hielden ze onderling geen afstand.
De chauffeurs werden betrapt via cameratoezicht. Toen de marechaussees bij de chauffeurs arriveerden, rende de groep uiteen. 21 zijn er dus alsnog beboet.
Volgens de Marechaussee werd er ook gehandeld in vermoedelijk gestolen spullen. Vier taxichauffeurs zijn daarom opgepakt voor heling.
WHO: meer maatregelen nodig vanwege 'alarmerende' variant coronavirus
Europese landen moeten meer doen om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus te beperken. Dat zegt de leider van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Hans Kluge. Hij noemt het opduiken van de virusmutatie "een omslagpunt" in het verloop van het virus.
"Dit is een alarmerende situatie. Hierdoor moeten we voor een beperkte tijd meer doen. De zorg moet opschalen en sociale contacten moeten verder worden beperkt om de stijgende lijn in sommige landen af te vlakken", zei hij op een persconferentie.
Het dragen van mondkapjes, afstand houden, intensief testen en andere bekende maatregelen zullen effect hebben "als we er allemaal achter gaan staan", aldus Kluge.
Islamitische organisaties bezorgd over desinformatie vaccin
Islamitische organisaties in Rotterdam maken zich zorgen over de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavaccin via sociale media. "Als je het coronavaccin neemt, ben je over drie jaar dood" en "in het vaccin zit een chip om je te volgen" zijn bijvoorbeeld berichten die veel worden gedeeld, zegt Mohammed Bouimj van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond.
Volgens hem volgen veel mensen met een islamitische achtergrond geen nieuws en halen ze alle informatie uit de filmpjes die via Instagram, Facebook en Twitter rondgaan. Vooral mensen zonder kinderen vormen volgens Bouimj een kwetsbare groep. "Ze worden via WhatsApp opgeroepen om zich niet te laten inenten. Er zijn ook veel vloggers en influencers die zo'n oproep steunen", zegt hij tegen Rijnmond.
Bouimj pleit daarom voor een betere informatievoorziening aan die groepen. "Ik ben van plan om filmpjes te gaan maken met de juiste informatie en die vervolgens te verspreiden binnen de islamitische gemeenschap." Hij roept artsen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond op om hem te helpen bij het maken van de voorlichtingsfilmpjes.
Britse minister: veldhospitaal gereed voor overvolle ziekenhuizen
In Londen wordt mogelijk opnieuw een veldhospitaal ingezet om de druk op de ziekenhuizen op te vangen. Minister Hancock van Volksgezondheid vreest dat ziekenhuizen de komende twee weken worden overspoeld met coronapatiënten. "Ik ben uiteraard bezorgd over de druk op de zorg."
Hij zegt dat de regering alles doet om de zorg te ondersteunen in regio's waar de druk het hoogst is. "In Londen zorgen we bijvoorbeeld dat het Nightingale veldhospitaal kan bijspringen als dat nodig is."
Tijdens de eerste coronagolf werd voor het eerst gebruikgemaakt van het veldhospitaal, dat vernoemd is naar de beroemde oorlogsverpleegkundige Florence Nightingale. Ook toen werd gevreesd voor een tekort aan ziekenhuisbedden. Ongeveer twintig patiënten zijn in die periode daadwerkelijk in het veldhospitaal beland, terwijl er ruimte is voor ruim 1500 bedden.
'Begin volgende week klaar met vaccineren acute zorg'
De eerste fase van het vaccineren van acute zorgmedewerkers is begin volgende week afgerond, verwacht het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Maandag wordt de laatste partij vaccins verspreid onder de ziekenhuizen en volgens een woordvoerder duurt het daarna hooguit enkele dagen voordat deze vaccins zijn toegediend. Over drie weken krijgen de medewerkers in de acute zorg hun tweede prik.
Gisteren zijn in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Volgens het LNAZ hebben ongeveer 6000 acute zorgmedewerkers een prik gekregen. Het gaat daarbij om artsen en verpleegkundigen op de intensive care, spoedeisende hulp, corona-afdelingen en op de ambulance.
Volgens de organisatie zijn er ruim 30.000 doses beschikbaar en dat is niet genoeg voor alle acute zorgmedewerkers. Ziekenhuizen moeten daarom kiezen wie wel en wie niet wordt ingeënt. Doordat de flesjes met het Pfizervaccin meestal meer doses bevatten dan vooraf was aangegeven, verwacht het LNAZ dat maximaal 40.000 acute zorgmedewerkers in deze vaccinatieronde kunnen worden gevaccineerd.
Tot eind april geen nieuwe rijexamens ingepland vanwege mogelijke verlenging lockdown
Het CBR heeft ook voor de maand april de reserveringen voor nieuwe examens en toetsen geblokkeerd. Het CBR neemt die maatregel omdat het kabinet de lockdown waarschijnlijk met twee weken verlengt.
Tijdens de lockdown worden geen rijexamens en toetsen afgenomen. Mensen die hierdoor hun toets mislopen wil het CBR voorrang geven bij het inplannen van het examen. Nieuwe klanten moeten daarom wachten tot na april.
Japan kondigt noodtoestand af
Zoals verwacht heeft de Japanse regering de noodtoestand afgekondigd voor de hoofdstad Tokio en drie omliggende regio's vanwege de oplopende besmettingscijfers. Premier Suga roept Japanners op om na 20.00 uur thuis te blijven. Restaurants en bars zouden na dat tijdstip moeten sluiten. Op het niet opvolgen van de voorschriften staan trouwens geen straffen.
Winkelcentra en scholen blijven open. Onder meer bioscopen en musea worden opgeroepen om minder bezoekers toe te laten.
De noodtoestand gaat morgen in en duurt een maand. Het aantal besmettingen in Tokio is opgelopen naar bijna 1600 gisteren, het hoogste aantal tot nu toe. De belangrijkste gezondheidsadviseur van de regering noemt de toename "explosief".
'Meer motoren verkocht door corona'
Vorig jaar zijn bijna 15.000 motoren verkocht, het hoogste aantal sinds 2009. De verkoop is bijna 5 procent hoger dan in 2019, blijkt uit cijfers van onder meer de RAI Vereniging en de Bovag.
De populariteit komt volgens de Bovag mede door corona. "Sinds het begin van de crisis afgelopen maart is de behoefte aan individueel vervoer gegroeid. Dat is niet alleen te merken in de verkoop van fietsen en scooters, maar ook aan de registraties van nieuwe en tweedehands motoren."
Advocaten: hef mondkapjesverbod voor gevangenen op
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten wil dat het mondkapjesverbod voor gevangenen wordt opgeheven. "Het dragen van mondkapjes moet worden toegestaan, zeker als gevangenen tot de risicogroep behoren", zei voorzitter Jeroen Soeteman in het NOS Radio 1 Journaal.
Vanochtend meldde de Volkskrant dat negentien gevangenen aangifte hebben gedaan tegen de directeur van de gevangenis in Heerhugowaard vanwege de coronabesmettingen daar. Ze wijten de verspreiding van het virus onder meer aan het mondkapjesverbod. Dat is ingesteld zodat bewakers gevangenen kunnen identificeren en aan hun gezicht de gemoedstoestand kunnen aflezen. Op het toch dragen van mondkapjes staan straffen als niet meer sporten of geen bezoek mogen ontvangen.
Het kunnen zien van iemands stemming vindt Soeteman geen goed argument. "Het gestelde veiligheidsrisico is minder belangrijk dan hun gezondheid." Volgens hem zitten gevangenen soms urenlang binnen anderhalve meter van elkaar, bijvoorbeeld als ze aan het werk zijn.
Stijging besmettingen
Volgens de advocaat is het aantal besmettingen onder gevangenen nu nog beperkt, maar stijgt het wel snel. "Tot november waren het er 77, in november kwamen er 80 bij en in december waren het er 120."
Behalve opheffing van het mondkapjesverbod wil de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten ook dat bewakers altijd een mondkapje gaan dragen. Verder zouden de straffen voor overtreding van het mondkapjesverbod moeten worden teruggedraaid.
Republikeinse Afgevaardigde besmet met coronavirus
De Amerikaanse politicus Jake LaTurner is positief getest op corona. Dat meldt het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden op Twitter. LaTurner was zojuist aanwezig in het Congres, waar wordt vergaderd over de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Biden.
LaTurner had een test ondergaan als onderdeel van de inreisvoorwaarden voor Washington DC. Hij schrijft dat hij vandaag niet meer terugkeert in het parlement.
Ingeslikt mondkapje wordt hond bijna fataal: 'Ga meteen naar de dierenarts'
Een hond is met spoed geopereerd nadat die op nieuwjaarsdag tijdens een wandeling in Rolde een mondkapje had doorgeslikt. "Ik kon nog net zien dat het een mondkapje was, maar kreeg het niet meer uit zijn mond. We weten inmiddels dat Tinus alleen nog maar sneller probeert iets door te slikken als wij ons ermee gaan bemoeien", zegt eigenaar Janneke van Gerwen tegen RTV Drenthe.
De familie nam de hond niet meteen mee naar de dierenarts. "In de avond hoopten wij eigenlijk dat het er via de ontlasting uit zou komen, maar het kwam niet. We hielden het goed in de gaten." Ook de dag erna leek er niks aan de hand, maar daar kwam twee dagen na het inslikken verandering in. "Hij begon te braken en at steeds weer gras op om daarna weer te braken. Ja, dan weet je dat het niet goed zit."
Dierenarts Remco van het Hof concludeerde dat het mondkapje voor een verstopping had gezorgd. De enige oplossing was om de hond meteen te opereren. "Snijden in organen is natuurlijk altijd een zware ingreep. Hoe langer zoiets als een mondkapje in de maag zit, hoe meer schade het kan aanbrengen."
Volgens hem had het mondkapje de hond fataal kunnen worden als er niet op tijd was ingegrepen door de familie. "Je ziet steeds meer van die mondkapjes op straat liggen. Mensen moeten daar echt voor gaan waken." Het advies is om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan als een huisdier zoiets inslikt. "Zij hebben middelen om het dier direct te laten braken. Ga zelf niet proberen met zout, want dat kan weer andere problemen met zich meebrengen."
Hoogste aantal besmettingen China in ruim vijf maanden
De Chinese provincie Hebei heeft strenge maatregelen getroffen vanwege een sterke toename in het aantal coronabesmettingen. Inwoners van de provincie worden op grote schaal getest en bijeenkomsten zijn verboden. Ook kunnen treinreizigers niet langer via het centraal station naar de provinciehoofdstad Shijiazhuang komen. Eerder moesten trein- en vliegreizigers al een recente negatieve testuitslag laten zien.
De aanscherpingen volgen op de stijgende besmettingscijfers in Hebei. Vandaag zijn 51 lokale besmettingen gemeld in de Noord-Chinese provincie tegenover 20 gisteren. In heel China zijn afgelopen dag 63 nieuwe besmettingen gemeld en dat is het hoogste aantal sinds 30 juli.
Kamer stemt over spoedwet verplichte test
De Tweede Kamer stemt vandaag over een wetsvoorstel over een verplichte coronatest voor reizigers uit het buitenland. Het kabinet diende de spoedwet gisteravond in om de verplichting juridisch dicht te timmeren.
De regel dat reizigers alleen welkom zijn met een negatieve testuitslag ging vorige week al in. Jurist Jeroen Pols van actiegroep Viruswaardheid stapte hierop naar de rechter, die bepaalde dat Pols' vrouw en kind vanuit Tanzania naar Nederland mochten vliegen zonder een test te ondergaan.
Astrologie populair onder jongeren door corona
Jongeren hebben sinds het begin van de coronacrisis veel meer interesse in astrologie. De afgelopen drie jaar is er niet zo vaak als nu gegoogeld naar zoektermen als steenbok, tweeling en sterrenbeeld. Op platforms als TikTok en Instagram zijn ook veel accounts actief waar vooral jongeren zich bezighouden met de stand van de sterren, meldt NOS Stories.
Volgens Annemarie Foppen, die onderzoek doet naar godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit, is er een duidelijk verband met de coronacrisis. "Die geeft veel onzekerheid. Mensen raken ziek of verliezen dierbaren om zich heen. Je ziet dat juist dan mensen op zoek gaan naar iets dat houvast kan geven in je leven."
Australië begint volgende maand met vaccineren
Medio of eind februari worden de eerste Australiërs ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft premier Morrison bekendgemaakt: "Als we optimistisch zijn, dan hopen we dat we kunnen beginnen met 80.000 inentingen per week."
De eerste vaccins zijn voor zorgmedewerkers, ouderen, mensen met een beperking en Australiërs die vanwege hun werk in contact komen met internationale reizigers en mensen die in quarantaine zijn.
De eerste vaccins zijn van Pfizer-BioNTech. De Australische regering wil eind maart 3 miljoen mensen hebben ingeënt.
Kritiek
Net als in Nederland is er kritiek op de trage start van het vaccineren. "Toen het vaccin eerder dan verwacht werd goedgekeurd, had het meteen ingezet moeten worden", zegt oppositieleider Anthony Albanese. "Maar de regering weigerde om dat te doen."
Premier Morrison zegt dat hij de geplande vaccinatiestrategie niet meteen kon vervroegen, omdat hij geen beloftes wilde doen die hij niet kon waarmaken. "Wij proberen voorzichtige doelen te stellen."
Japanse evenementen met olympische fakkel uitgesteld
Alle evenementen met de olympische fakkel in de Japanse hoofdstad Tokio zijn uitgesteld. Met de maatregel wil de lokale overheid reisbewegingen beperken en voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. In de aanloop naar de uitgestelde Olympische Spelen van komende zomer wordt de fakkel regelmatig tentoongesteld in de hoofdstad.
Het aantal besmettingen in Japan stijgt snel; gisteren werd een record van 6000 infecties gemeld. De Japanse regering staat op het punt om de noodtoestand af te kondigen. Die zou vanaf morgen gelden in Tokio en drie omliggende provincies en een maand duren. Zo'n 150.000 horecagelegenheden moeten sluiten en Japanners wordt gevraagd om na 20.00 uur niet de straat op te gaan als dat niet nodig is.
Het regeringsplan voor het afkondigen van de noodtoestand is goedgekeurd door een belangrijk adviesorgaan en naar verwachting houdt premier Suga rond 10.00 uur een persconferentie.
'Aangifte tegen gevangenisdirecteur vanwege coronabesmettingen'
Negentien gevangenen hebben aangifte gedaan tegen de directeur van de gevangenis in Heerhugowaard. Zij houden hem verantwoordelijk voor de verspreiding van het coronavirus onder gevangenen, schrijft de Volkskrant. De gedetineerden wijten de besmettingen onder meer aan het mondkapjesverbod, dat is ingesteld zodat bewakers gevangenen kunnen herkennen en hun gemoedstoestand kunnen inschatten.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten zijn er ook bezwaren tegen het mondkapjesverbod in andere gevangenissen. Zo zou een gedetineerde in Krimpen aan den IJssel disciplinair gestraft zijn omdat hij vasthoudt aan het dragen van een mondkapje. Zijn klacht bij de Beklagcommissie is ongegrond verklaard "vanwege de veiligheid binnen de inrichting".
CDA-Kamerlid en oud-gevangenisdirecteur Madeleine van Toorenburg is kritisch over het het mondkapjesverbod voor gevangenen. "Het slaat echt helemaal nergens op dat het kunnen lezen van gezichtsuitdrukking wordt geprevaleerd boven gezondheid. Gedetineerden zijn geen ijsberen die gevaarlijk zijn vanwege een gebrek aan gezichtsuitdrukking. Dit zijn gewoon mensen met een heel terechte angst voor besmetting", zegt ze tegen de Volkskrant. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wilde nog niet inhoudelijk reageren.
Liveblog geopend
Welkom bij het liveblog met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het coronablog van gisteren is hier terug te lezen.