Sinds corona is astrologie nog populairder onder jongeren
Steenbok, tweeling of sterrenbeeld. De afgelopen drie jaar is er in Nederland niet zó vaak naar astrologie gegoogeld als de laatste tijd, blijkt uit cijfers van Google Trends. Ook op platformen als TikTok en Instagram zijn een hoop accounts actief waar vooral jongeren zich bezighouden met de stand van de sterren en planeten.
Waarom is astrologie zo populair? En wie zijn die astrologen? NOS Stories zocht het uit:
Dat steeds meer mensen zich interesseren voor astrologie, merkt ook Nora Gosselink (24). Ze deed de afgelopen 8 jaar veel aan zelfstudie op het onderwerp en is ook actief op Instagram. Sinds twee jaar doet ze ook readings, het uitleggen van iemand z'n horoscoop tegen betaling. (Dat kost bij verschillende astrologen tussen de 100 en 500 euro, afhankelijk van hoe uitgebreid).
"Bij mij komen veel jonge vrouwen, rond de twintig, die geïnteresseerd zijn in liefde en relaties. Ze willen dan bijvoorbeeld weten of ze de ware hebben ontmoet", vertelt Nora. "De iets oudere groep tussen de 25 en 35 jaar wil vaak meer weten over hun carrière, die zoeken bevestiging dat ze op het juist pad zitten."
Veel meer astroboeken verkocht
Ook bij Bol.com merken ze dat astrologie in trek is. Tienduizenden boeken over de stand van de sterren en planeten gaan er als warme broodjes over de toonbank. Het afgelopen jaar verkocht het bedrijf 60 procent meer boeken over astrologie ten opzichte van 2019.
Online zijn gepersonaliseerde astrologie-apps zoals Co-Star en The Pattern zijn superpopulair en worden door miljoenen mensen gebruikt. Daarin krijg je geen ouderwetse brede horoscoop, maar juist hele persoonlijke dagelijkse updates gebaseerd op je geboortedatum, -tijd en -plek en met behulp van data. Voor het idee: in 2019 had Co-star volgens het Amerikaanse technologienieuwsplatform meer dan 5 miljoen gebruikers.
Houvast in tijden van crisis
Het is goed te verklaren, zegt Annemarie Foppen, die onderzoek doet naar godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit. "De coronacrisis geeft veel onzekerheid. Mensen raken ziek of verliezen dierbaren om zich heen. Je ziet dat juist dan mensen op zoek gaan naar iets dat houvast kan geven in je leven."
Het is alleen de manier waarop die houvast wordt gezocht, die is veranderd. "Mensen zijn meer op zichzelf gericht en religieuze gemeenschappen zoals kerken worden kleiner. Maar spiritualiteit en de zoektocht naar betekenis in je leven blijft. We zoeken het nu alleen bij dingen die wat toegankelijker zijn en niet al te veel verplichtingen hebben, zoals astrologie."
TikTok
Dat geldt bijvoorbeeld voor de 16-jarige Isabella Nieuwveld. Ze verdiept zich in astrologie en maakt daar ook Tiktok-video's over. "Ik gebruik het als een hulpmiddel om mijzelf te leren kennen en begrijpen. Nu staat de volle maan bijvoorbeeld in kreeft en dat is mijn sterrenbeeld, dat betekent dat emoties heel snel hoog oplopen. Ik snap door mijn horoscoop dan waarom ik mij de laatste tijd een beetje heethoofdig voel."
Dat de wetenschap geen bewijs heeft voor astrologie, heeft ze niet echt een boodschap aan. "De spirituele wereld heeft mijn ogen geopend, ik had mijzelf niet op een andere manier zo goed kunnen leren kennen."