Opnamestop in vijf Zuid-Hollandse ziekenhuizen • 'Triest record' in België
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- RIVM meldt 8306 nieuwe besmettingen, 430 minder dan gisteren.
- Politie bekeurt meer voor corona-overtredingen en geeft minder waarschuwingen.
- Nederland bestelt 9,2 miljoen coronasneltests, eerste 1,2 miljoen worden deze maand geleverd.
- Waarschijnlijk aanscherping coronaregels, mogelijk met twee mensen buiten.
Liveblog gesloten
Dit liveblog wordt gesloten. Dinsdag starten we een nieuw blog.
Opnamestop in vijf ziekenhuizen in de regio Rotterdam
Vijf van de negen ziekenhuizen in de regio Rotterdam hebben vanavond een opnamestop ingesteld omdat het ze niet meer lukte om alle coronapatiënten te verwerken. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Albert Schweitzer in Dordrecht.
Het is voor de ziekenhuizen onduidelijk wanneer ze weer coronapatiënten kunnen opnemen. Volgens de veiligheidsregio wordt de situatie per uur bekeken. De opnamestop in het Ikazia duurt nog de hele nacht. In het Albert Schweitzer in Dordrecht moeten patiënten naar verwachting de nacht op de spoedeisende hulp doorbrengen omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn in het ziekenhuis, meldt Rijnmond.
Burgemeesters willen vuurwerkverbod vanwege corona
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen zijn positief over een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Ze steunen daarmee de wens van de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en politiebond ACP. "Een verbod kan de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners wat verlichten", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, doelend op de coronacrisis en de extra capaciteit die voor vuurwerkslachtoffers nodig zou zijn. Eerder dit jaar pleitte het Veiligheidsberaad ook al voor een totaalverbod.
GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben een initiatiefvoorstel ingediend over een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle soorten vuurwerk. De Tweede Kamer debatteert morgen over het voorstel. Het is niet duidelijk of er een politieke meerderheid is voor een algeheel vuurwerkverbod dit jaar.
Duitse politie controleert op mondkapjes in het openbaar vervoer
Duitsland heeft duizenden agenten in het hele land ingezet om te controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd. Zo controleren ze op stations of mensen hun mondkapje wel dragen.
'Triest record' in België
België heeft een "triest record" gebroken in de coronapandemie, meldt VRT Nieuws. Vandaag liggen in Belgische ziekenhuizen 1302 coronapatiënten op de IC's, 17 meer dan tijdens de vorige piek op 8 april.
Hoewel de Belgische viroloog Steven Van Gucht deze ochtend nog "lichtpuntjes" zag in de vertraging van de groei van het aantal besmettingen, waarschuwde hij ook dat het aantal covidpatiënten op de IC's en het aantal ziekenhuisopnames de komende twee weken nog fors zal stijgen.
HagaZiekenhuis na 20.00 uur op slot
De hoofdingang van het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat per direct vanaf 20.00 uur op slot. De aanleiding is een opstootje gisteravond toen een groep rouwende familieleden niet tegelijk naar binnen mocht om afscheid te nemen van een overleden familielid. De politie moest er aan te pas komen om de groep buiten de deur te houden.
Wie na 20.00 uur naar binnen wil kan aanbellen. Beveiligers kunnen dan de deur opendoen.
RIVM kan nauwkeuriger de virusdeeltjes opsporen in riool
Rioolwater wordt een nog betere graadmeter voor het vroegtijdig opsporen van corona-uitbraken. De rioolmetingen van het RIVM zijn vanaf deze week zo aangepast dat ze eerder en nauwkeuriger de virusdeeltjes kunnen opsporen. Vanaf morgen zijn de nieuwe meetmethodes op het coronadashboard van de Rijksoverheid te zien.
"We laten dan andere cijfers zien", zegt Ana Maria de Roda Husman die het rioolonderzoek bij het RIVM leidt. "Namelijk: hoeveel virus er in het riool zit, gerekend per 100.000 inwoners. Dan kunnen de rioolmetingen beter vergeleken worden met andere indicatoren op het dashboard, zoals het aantal positief geteste mensen."
De Jonge: 'waken voor te veel optimisme'
Minister Hugo de Jonge is vanavond aangeschoven bij het Veiligheidsberaad in Utrecht. Daar wordt met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's gesproken over aanvullende maatregelen om het coronavirus terug te dringen.
Volgens minister De Jonge moeten we "waken voor te veel optimisme", wat de coronacijfers betreft. Het aantal besmettingen lijkt af te nemen, maar bij de ziekenhuiscijfers is dat niet het geval, zei de minister. "De druk op de zorg is fors."
'Eetgewoonten grotendeels gelijk gebleven tijdens eerste lockdown'
Ondanks de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie op het dagelijks leven hebben de meeste mensen hun eetgewoonten niet veranderd tijdens de eerste lockdown. Volgens onderzoekers van de Wageningen University & Research toont dit aan hoe moeilijk eetgewoonten zich laten doorbreken. 83 procent van de 1030 personen die meededen aan het onderzoek zei niet anders te zijn gaan eten en 73 procent zei geen ander eten te zijn gaan kopen of bestellen.
Mensen met overgewicht en obesitas zeiden vaker dat ze tijdens de eerste lockdown ongezonder zijn gaan eten. Volgens onderzoeker Maartje Poelman laat dat goed zien dat externe stress-factoren, zoals een lockdown, bij sommige mensen een grotere invloed hebben op hun eetgedrag dan bij anderen. "Dit heeft dus niets te maken met gebrek aan zelfbeheersing of wilskracht."
Ook hoogopgeleiden zeiden vaker ongezonder te eten en meer snoep en alcoholische dranken te kopen tijdens de lockdown. Dat komt volgens Poelman doordat hun dagelijkse routines door de lockdown vaker in de war werden gestuurd dan die van laagopgeleide mensen. "Hoogopgeleide mensen gingen meer thuiswerken dan laagopgeleide mensen. Pre-lockdown werkte ongeveer 9 procent van zowel hoog- als laagopgeleiden thuis. Tijdens de lockdown moest 56 procent van de hoger opgeleiden thuiswerken terwijl dit voor 14 procent van de lager opgeleiden het geval was."
Reisadvies Duitsland morgenmiddag gewijzigd naar oranje
Morgenmiddag om 12.00 uur verandert het reisadvies voor Duitsland van geel in oranje. Alleen noodzakelijke reizen zijn dan nog mogelijk en bij terugkeer in Nederland vraagt Buitenlandse Zaken mensen om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.
Wat precies de gevolgen zijn voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet duidelijk.
Reisadvies Portugal naar oranje
Vanaf morgen is het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen nog voor noodzakelijke reizen naar Portugal en Madeira te gaan. De kleurcode van het reisadvies wordt aangepast van geel naar oranje. Wie daar is geweest, wordt gevraagd na terugkomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode voor de Azoren blijft wel op geel staan. Reizen naar de Azoren blijft dus mogelijk, maar er wordt wel gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's.
Het aantal besmettingen in Portugal en op Madeira is de laatste weken toegenomen. Het reisadvies voor Porto en Lissabon stond al op oranje en vorige week kreeg ook de regio boven Porto die kleur.
Utrecht blij met mobiele teststraat, protest tegen sneltestbus in Oost-Vlaanderen
De Utrechtse GGD is vandaag met een nieuwe initiatief gestart: een mobiele teststraat. Die bestaat uit een vrachtwagen met oplegger, waarin een testruimte is gemaakt. De mobiele teststraat staat iedere dag op een andere locatie in de provincie. De aftrap was vandaag in Eemnes en morgen staat de vrachtwagen in Woudenberg en Lopik. De coronatests in de mobiele teststraat zijn gratis.
Sneltestbus
Ook in het Belgische Oost-Vlaanderen rijdt sinds vorige week een mobiele teststraat rond, de zogenoemd sneltestbus. Het is een privé-initiatief van een verzekeringsmaatschappij. De bus kan ingehuurd worden door bedrijven die hun personeel graag willen laten testen. Zo'n test kost 80 euro en binnen 20 minuten is het resultaat bekend.
Huisartsen hebben protest aangetekend tegen de bus bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ze vinden dat de sneltests onvoldoende betrouwbaar zijn en dat mensen daardoor een vals gevoel van veiligheid krijgen.
Het Agentschap heeft de bus inmiddels onreglementair verklaard. De testbus valt namelijk onder de voorwaarden van een bevolkingsonderzoek, en daarvoor is toestemming van het agentschap nodig. Dat is niet gebeurd. Als de verzekeringsmaatschappij toch doorgaat met testen kunnen er boetes volgen die oplopen tot 100.000 euro.
Merkel belooft Duitsers Kerst met familie
Grote nieuwjaarsfeesten zitten er dit jaar in Duitsland niet in, maar families moeten wel samen Kerstmis kunnen vieren als ze de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel op een persconferentie in Berlijn. "Het zal een Kerstmis onder coronaomstandigheden zijn, maar het zou geen eenzame Kerstmis moeten zijn."
Duitsland is sinds maandag in een gedeeltelijke lockdown. Horecazaken, sportscholen, bioscopen, theaters, tattooshops, nagelstudio's en culturele instellingen blijven tot het eind van de maand gesloten en buiten mogen maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. Als deze maatregelen werken kan de lockdown worden verlicht en kan Duitsland volgens Merkel een "draaglijke december" hebben. Maar veel hangt volgens de bondskanselier af van de mate waarin de regels nu worden nageleefd.
Uitgedunde selecties Ajax en Dinamo Kiev in Champions League
Ajax moet het tegen FC Midtjylland doen zonder onder anderen Dusan Tadic, Andre Onana, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen. De Amsterdamse club kent grote problemen in de aanloop naar het Champions League-uitduel met FC Midtjylland. De ploeg van trainer Erik ten Hag is vanmiddag met een flink uitgeklede selectie (slechts 17 spelers) afgereisd naar Denemarken. De club heeft officieel niet bekendgemaakt of het om coronabesmettingen gaat, maar RTL en De Telegraaf melden dat elf spelers positief hebben getest.
Dinamo Kiev laat zes spelers thuis die positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om Aleksandr Karavajev, Georgi Tsitaisjvili, Mykola Sjaparenko, Mikkel Duelund, Denis Garmasj en Tudor Belutze. Ook vijf stafleden, onder wie assistent-coach Emil Karis, zijn besmet. De club speelt woensdag tegen Barcelona dat waarschijnlijk ook een speler moet missen als gevolg van een coronabesmetting.
Mogelijk ook pretparken en musea dicht
Het kabinet overweegt om behalve de theaters en musea ook pretparken en dierentuinen voorlopig te sluiten. Volgens ingewijden ligt dat plan morgen prominent op tafel als er nieuwe maatregelen worden afgesproken om het coronavirus in te dammen.
Gisteren lekte al uit dat het kabinet strengere maatregelen overweegt, zoals het sluiten van theaters en musea en het verkleinen van de maximale groepsgrootte op straat van vier naar twee. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat mogelijk omlaag.
Verder zal het kabinet morgen een oproep doen om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. Dat wil zeggen niet in de kerstvakantie, maar ook niet daarna. Bij de eerste coronagolf waren veel besmettingen terug te voeren op wintersportvakanties. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt.
Hoewel het aantal besmettingen afvlakt, is de druk op de zorg nog steeds hoog. Daarom vindt het kabinet extra maatregelen nodig. Hoe het pakket er precies gaat uitzien, wordt pas morgen duidelijk op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Die is morgen vanaf 19.00 uur live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1 en nos.nl.
Nederland en Curaçao akkoord over derde steunpakket
Nederland en Curaçao hebben een akkoord gesloten over een derde coronasteunpakket voor het eiland. Het land krijgt een lening van zo'n 50 miljoen euro.
Ook krijgt Curaçao giften voor scholen (30 miljoen euro), versterking van de rechtsstaat (25,3 miljoen euro) en een beter investeringsklimaat (maximaal 20 miljoen euro). In ruil daarvoor moet de regering verschillende hervormingen doorvoeren, waaronder het verlagen van de ambtenarensalarissen en het aanscherpen van het belastingstelsel.
Nederland spreekt ook met Aruba en Sint-Maarten over noodsteun. Met Aruba ligt er bijna een akkoord over het derde steunpakket. Met Sint-Maarten worden besprekingen gevoerd over het tweede steunpakket.
3,6 miljoen Slowaken getest, 1,06 procent positief
Ruim 3,6 miljoen Slowaken hebben zich dit weekend laten testen op corona. 38.359 mensen, 1,06 procent, kreeg een positieve uitslag.
Slowakije wil in twee weken de hele bevolking van circa 5,5 miljoen mensen laten testen op het coronavirus. De overheid hoopt daarmee een groot deel van de besmettingen op te sporen, waardoor een harde lockdown zou kunnen worden voorkomen.
Voor het testen wordt gebruikgemaakt van antigeentests, die binnen 15 tot 30 minuten een uitslag geven. Volgens critici zijn deze tests minder accuraat dan de standaard PCR-tests.
GGD: vorige week bijna 300.000 coronatests afgenomen
Vorige week zijn er 295.147 coronatests afgenomen, meldt de GGD. Met gemiddeld zo'n 42.000 tests per dag zijn het er iets minder dan een week eerder.
Volgens een GGD-woordvoerder is onduidelijk waarom het aantal afgenomen tests nu wat lager ligt. "Het kan zijn dat de testbereidheid iets is afgenomen of dat meer mensen zich laten testen in commerciële teststraten."
Bij commerciële teststraten worden alleen de positieve uitslagen doorgegeven aan de GGD en meegenomen in de dagelijkse besmettingscijfers van het RIVM.
De GGD benadrukt dat een coronatest via de GGD gratis is en dat het zeker is dat dan een gevalideerde test wordt gebruikt. "Testen kan nu overal in Nederland binnen 24 uur", zegt de woordvoerder.
Oud-Romaspeler Totti positief getest
De Italiaanse oud-voetballer Francesco Totti is positief getest, schrijft sportkrant La Gazzetta dello Sport. Totti (44) is thuis bij zijn gezin en heeft voor zover bekend lichte klachten. Ook zijn vrouw is positief getest. De voormalige AS Roma-speler verloor minder dan een maand geleden zijn vader aan het coronavirus.
Spaanse regering keurt lockdownverzoek van deelstaat af
De Spaanse regering gaat niet in op een verzoek van de noordelijke deelstaat Asturië voor een complete lockdown van de regio. In het dunbevolkte Asturië, qua oppervlakte een kwart van Nederland, wonen ruim een miljoen mensen.
Volgens het regiobestuur is de situatie kritiek. Toch wil de Spaanse minister Illa van Volksgezondheid liever eerst wachten wat de huidige coronamaatregelen opleveren. "Op dit moment denken we nog niet over een situatie waarin mensen moeten thuisblijven", zegt de minister.
Vanmorgen kondigde het regiobestuur zelf al aan dat vanaf woensdag grote winkelcentra en andere winkels dicht zijn, op de bedrijven na die essentiële diensten uitvoeren (zoals supermarkten). Ook scholen, theaters en universiteiten gaan dicht. Maar een complete lockdown waarbij mensen alleen naar buiten mogen voor bijvoorbeeld boodschappen, gaat voorlopig niet door.
RIVM meldt 8306 nieuwe besmettingen, 430 minder dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8306 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 430 minder dan gisteren.
Het aantal positieve testen ligt nu drie dagen achter elkaar onder de 10.000. Op weekbasis is er nauwelijks nog een stijging van het aantal besmettingen. Morgen publiceert het RIVM zijn weekcijfers en beslist het kabinet of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
Er zijn 239 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 2 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 11 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Portugese premier zet in op noodtoestand, Italië scherpt maatregelen aan
Premier Costa van Portugal heeft president Rebelo de Sousa verzocht om de noodtoestand uit te roepen. En in Italië heeft premier Conte aangekondigd dat er strengere maatregelen komen en een landelijke avondklok.
De Portugese premier Costa wil met de noodtoestand sneller maatregelen kunnen nemen tegen het toegenomen aantal besmettingen. Ook wil hij de inwoners van het land bewust maken van de ernst van de situatie.
De Italiaanse premier maakte bekend dat winkelcentra in het weekend de deuren moeten sluiten. Ook wordt de maximale capaciteit van het openbaar verder teruggeschroefd van 80 tot 50 procent. Details over de avondklok zijn nog niet bekendgemaakt.
Ziekenhuis: 45 coronapatiënten eerder naar huis dankzij monitoring-app
Een proef waarbij 45 coronapatiënten thuis gemonitord worden, is volgens het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een succes. Dankzij het systeem kunnen herstellende coronapatiënten sneller naar huis en komen er bedden vrij voor nieuwe patiënten.
Via een app geven de coronapatiënten hun zuurstofgehalte in het bloed, hun temperatuur en eventuele klachten door aan ziekenhuismedewerkers. De gespecialiseerde verpleegkundigen worden aangestuurd door longartsen.
"Alle patiënten die stabiel zijn, twee liter zuurstof of minder nodig hebben en digitaal vaardig zijn, komen voor de thuismonitoring in aanmerking", zegt longarts Gea Helfrich.
Jong PSV niet in actie wegens coronabesmettingen
Waar PSV zondag wel aantrad tegen ADO Den Haag in de eredivisie, heeft de KNVB het duel van Jong PSV - SC Cambuur in de eerste divisie uitgesteld.
Bij PSV is een corona-uitbraak aan de gang. Zondag meldde de club dat zeker vijf spelers van Jong PSV besmet zijn geraakt. De regel is dat als een club over minder dan dertien fitte spelers beschikt, er niet gevoetbald hoeft te worden. Het is niet bekend wanneer de wedstrijd, die voor vanavond op het programma stond, wordt ingehaald.
Politie bekeurt meer voor corona-overtredingen
Het aantal bekeuringen dat de politie uitdeelt voor het niet naleven van de coronamaatregelen stijgt. Vorige week legde de politie 806 boetes op, waarvan de meeste (677) in het afgelopen weekend. Toen werden op verschillende plekken feestjes gehouden, zoals in een bos bij Geulle waar een groot aantal feestvierders op de bon werd geslingerd.
Ter vergelijking: in de week van 19 tot en met 25 oktober lag het aantal boetes op 663, de week daarvoor op 551. Sinds 14 oktober geldt in Nederland een gedeeltelijke lockdown.
De politie heeft de afgelopen week minder gewaarschuwd. Dat gebeurde zo'n duizend keer, tegenover 1500 keer de week ervoor. De waarschuwingen worden volgens de politie vooral gegeven aan jongeren tussen de 16 en 19 jaar. Of zij ook de meeste boetes krijgen, registreert de politie niet.
Behalve agenten delen ook gemeentelijke boa's bekeuringen en waarschuwingen uit. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend.
Thuiswerkende rijksambtenaren gebruiken onveilige communicatiediensten
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer (AR) blijkt dat thuiswerkende ambtenaren van de rijksoverheid onveilige communicatiemiddelen gebruiken. Zo gebruikt bijna 4 procent van de ondervraagden WhatsApp en ruim 2 procent privé-e-mail voor het uitwisselen van vertrouwelijke informatie, terwijl dit niet is toegestaan.
Vrijwel alle 175.000 ambtenaren van ministeries en van 'Hoge Colleges van Staat' als de Eerste en Tweede Kamer werken sinds maart zo veel mogelijk vanuit huis. De AR concludeert dat een vijfde van de ondervraagden niet op de hoogte is van afspraken over welke ict-communicatiemiddelen mogen worden gebruikt.
In het rapport staat dat ook bewindspersonen en topambtenaren soms de voorkeur geven aan populaire berichtenapps en aan minder veilige tablets en smartphones. Ze vinden dat die gemakkelijker, sneller en gebruiksvriendelijker zijn dan de sterk beveiligde faciliteiten.
Bij het onderzoek kwam ook aan het licht dat de overheid in het voorjaar van 2020 een extra beveiligde omgeving voor videovergaderen heeft ingericht. Die werd aangeboden voor vertrouwelijke communicatie tussen bewindspersonen, maar daar werd geen gebruik van gemaakt.
KLM-piloten: we staan open voor loonmatiging voor vijf jaar
Piloten van KLM zijn best bereid te praten over loonmatiging voor de komende vijf jaar. Willem Schmid, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), heeft dat gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.
Vrijdag werd duidelijk dat het ministerie van Financiën vindt dat de afspraken die KLM begin vorige maand met de vakbonden heeft gemaakt niet ver genoeg gaan. In die deal bereikten de vliegmaatschappij en alle vakbonden samen overeenstemming over bezuinigingen tot in 2022.
De voorzitter van de pilotenbond zegt dat de voorgestelde vijf jaar aan bezuinigingen wat hem betreft niet het probleem zijn. Hij zegt dat hij nog niet tekent, omdat hij wil weten wat er precies is afgesproken tussen KLM en het ministerie.
'Prins William verzweeg besmetting'
De Britse prins William heeft eerder dit jaar verzwegen dat hij besmet was geraakt met het coronavirus, melden Britse media op basis van anonieme bronnen. Hij zou in april positief zijn getest, rond dezelfde tijd dat ook bij zijn vader Charles een besmetting werd vastgesteld.
Bronnen bevestigen aan de BBC dat de prins positief was getest. De 38-jarige William zou de zelfisolatierichtlijnen hebben opgevolgd. Volgens tabloid The Sun maakte hij het nieuws niet openbaar om onrust in het koninkrijk te voorkomen.
'Onbegrijpelijk dat steunactie voor zorg wordt gekaapt'
Onder de slogan #ditismijnzorg is vandaag een steunactie voor zorgpersoneel gestart. Onder meer op posters en via sociale media vragen verplegers en artsen aandacht voor de basisregels om coronabesmetting te voorkomen.
Op Twitter wordt de hashtag overigens voornamelijk gebruikt door critici om kritiek te uiten op het Nederlandse coronabeleid. En dat stuit weer op verbazing bij voorzitter René Héman van artsenfederatie KNMG. "Ik vind het onbegrijpelijk dat men dit doet", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
De 'kaping' van de hashtag laat volgens Héman zien dat de actie hard nodig is. Hij verwijst naar de bedreiging en intimidatie waar een deel van het zorgpersoneel mee te maken krijgt. "In maart kregen we applaus en nu staat er bewaking voor de deur, dat is geen goede zaak."
Aandeel KLM zakt verder door onrust
Beleggers zijn niet te spreken over de onrust bij KLM dit weekend. Het aandeel Air France-KLM opende vanmorgen zo'n 2,7 procent lager op een verder licht positieve beurs in Amsterdam. In korte tijd zakte de koers steeds verder weg, met even een verlies van meer dan 6 procent, waarna het toch weer wat opklauterde.
Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het aandeel enorm in waarde gekelderd. Een jaar geleden kostte een aandeel nog 10,57 euro, maar toen het bedrijf vanaf februari de ene na de andere vlucht moest schrappen, bleef daar steeds minder van over. Nu kost een aandeel zo'n 2,74 euro.
Dat betekent ook dat de aandelen die de Nederlandse staat in handen heeft flink in waarde zijn gedaald. Begin vorig jaar werd duidelijk dat minister Hoekstra van Financiën het belang in het bedrijf flink had uitgebreid. De staat bezit 14 procent van de aandelen, en betaalde daar toen 744 miljoen euro voor. Daar zijn in het weekend nog een paar miljoen van verdampt.
Bij een koers van 2,74 euro is het pakket iets minder dan 160 miljoen euro waard. Dat is een papieren verlies, want de staat ziet pas echt geld verdampen als ze de aandelen daadwerkelijk tegen een lagere waarde verkoopt.
Nederland bestelt 9,2 miljoen coronasneltests
De Nederlandse overheid heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse concern BD, meldt het ANP op basis van een verklaring van het bedrijf. De eerste lading van 1,2 miljoen tests wordt halverwege deze maand geleverd, zegt het bedrijf.
De overheid had die 1,2 miljoen tests al eerder besteld en heeft de order dus uitgebreid tot 9,2 miljoen stuks. De kosten van de Nederlandse bestelling zijn niet bekendgemaakt.
De tests geven volgens BD binnen een kwartier uitsluitsel of iemand covid-19 heeft. Begin oktober werden ze getest in Breda en geschikt bevonden voor grootschalig gebruik.
Zo'n 47 procent meer webwinkels opgericht
In het derde kwartaal van 2020 zijn 47 procent meer webwinkels opgericht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het CBS meldt ook dat het aantal nieuwe horecabedrijven met 35 procent gedaald is.
De veranderingen zijn een gevolg van de voortslepende coronacrisis. Vanwege het thuiswerken en het advies om zo min mogelijk te verplaatsen, wordt vooral geïnvesteerd in webwinkels. Behalve in de horeca daalde de hoeveelheid opgerichte ondernemingen ook in de cultuur-, sport- en recreatiesector (34 procent), het onderwijs (31`procent) en de gezondheids- en welzijnszorg (elk 24 procent).
In totaal werden volgens het CBS 16 procent minder bedrijven opgericht in het derde kwartaal van dit jaar in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Kabinet vindt eisen Europees coronafonds lastig
Nederlandse ondernemers kunnen waarschijnlijk geen gebruik maken van geld uit het EU-coronafonds. In Den Haag wordt betwijfeld of er voor de verkiezingen van maart volgend jaar al afspraken met Brussel gemaakt kunnen worden.
Uit de pot van 750 miljard euro is ongeveer zes miljard euro voor Nederland beschikbaar, maar elk land dat geld wil hebben uit het fonds krijgt dwingende aanbevelingen uit Brussel: die moeten worden opgevolgd.
Voor Nederland zou dat onder meer betekenen dat de hypotheekrenteaftrek verder moet worden beperkt, dat er meer mensen in de zorg aan de slag moeten en er andere belastingregels komen voor grote ondernemingen. Ook wil de Europese Unie dat zelfstandigen beter worden beschermd.
Saba opent voorzichtig weer grenzen
Onder strenge voorwaarden heeft Saba de grenzen weer geopend. Zo moeten bijvoorbeeld alle bezoekers veertien dagen in quarantaine op het eiland.
Tot voor kort waren alleen bewoners, noodzakelijke reizigers en studenten die een medische opleiding volgen op Saba welkom op het eiland. Nu is het ook weer open voor alle andere bezoekers.
Op Saba zijn volgens de officiële statistieken in totaal vijf mensen besmet geraakt met covid-19. Het Nederlandse eiland telt zo'n 2000 inwoners.
Rode Kruis: meer hulp in tweede golf
Het Rode Kruis schroeft de hulpverlening op voor mensen die getroffen worden door het coronavirus. Ruim een half jaar geleden na de lancering van het Nationaal Actieplan is er in deze tweede golf nog meer hulp nodig, zegt de organisatie. Tot mei is er naar verwachting ruim 48 miljoen euro extra nodig voor medische ondersteuning, voedsel, onderdak en psychosociale hulp.
"We zitten midden in de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben. We verwachten dat de meest kwetsbaren in onze samenleving de gevolgen van deze coronacrisis nog tijden zullen voelen", zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik.
Duitsland vanaf vandaag deels op slot
Vanaf vandaag zijn cafés, restaurants, musea, bioscopen en theaters in heel Duitsland voor een maand op slot. Ook sportactiviteiten worden ingeperkt; teamsport voor amateurs wordt helemaal opgeschort en bij profwedstrijden is geen publiek meer welkom. Scholen en kinderdagverblijven blijven open, in tegenstelling tot bij de lockdown in het voorjaar.
'Werkgevers raden personeel gebruik corona-app af'
Er zijn werkgevers die hun werknemers afraden de CoronaMelder te gebruiken, meldt Trouw. Volgens vakbonden CNV en FNV verbieden sommige werkgevers het zelfs. CNV kreeg tientallen meldingen binnen, vooral uit de retail en de industrie.
"Werkgevers in die sectoren willen niet dat hun personeel de CoronaMelder installeert. Zij zijn bang dat ze bij iedere melding van de app hun werknemers tien dagen kwijt zijn, omdat ze dan in quarantaine moeten", zegt vakbondsvoorzitter Piet Fortuin tegen de krant.
Hans Biesheuvel van branchevereniging Ondernemend Nederland (ONL) zegt dat het gaat om ondernemers met maximaal negen werknemers zoals schilders, schoonmakers en vrachtwagenchauffeurs die afhankelijk zijn van de fysieke aanwezigheid van hun werknemers. "Het gaat om werkgevers die al hard zijn geraakt door de eerste lockdown en nu bang zijn dat hun zaak het niet overleeft als ze werknemers voor tien dagen moeten missen", zegt hij tegen Trouw. Biesheuvel herkent niet dat werkgevers het gebruik van de app verbieden.
76 procent minder luchtvaartpassagiers dan in derde kwartaal 2019
In het derde kwartaal vlogen bijna 5,5 miljoen reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat zijn 17,6 miljoen reizigers minder dan in het derde kwartaal van 2019, een afname van 76,3 procent, meldt het CBS.
Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar verzesvoudigde het aantal luchtvaartpassagiers.
WHO-baas in quarantaine na contact met besmet persoon
De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft contact gehad met iemand die positief heeft getest op het coronavirus en gaat in quarantaine. Hij heeft geen symptomen en werkt vanuit huis, twittert Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Nieuw blog
Goedenacht en welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van zondag 1 november kun je hier teruglezen.