liveblog
NOS NieuwsAangepast

VK: quarantaine na terugkeer uit Spanje, maatregel gaat om middernacht in

  • Het VK verplicht reizigers uit Spanje twee weken in quarantaine te gaan.
  • De provincie Antwerpen beperkt het aantal contacten dat inwoners mogen hebben.
  • Patiënten en zorgmedewerkers moeten voorrang krijgen bij testen, zeggen zorgorganisaties.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Noord-Korea meldt eerste mogelijke besmettingsgeval

Voor het eerst sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus meldt Noord-Korea officieel een geval van een vermoedelijke besmetting met het virus. Volgens staatspersbureau KCNA gaat het om iemand die drie jaar geleden Noord-Korea is ontvlucht en die op 19 juli vanuit Zuid-Korea terugkeerde.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een noodvergadering bijeengeroepen om "een noodgeval in Kaesong" te bespreken. Iedereen die met de mogelijk besmette persoon in contact is geweest, zou in quarantaine zijn geplaatst. Of ze ook zijn getest, wordt niet duidelijk uit de berichtgeving van het staatspersbureau.

TUI annuleert vluchten van Verenigd Koninkrijk naar Spanje

In reactie op de Britse quarantaineplicht voor mensen die uit Spanje komen, heeft touroperator TUI alle vakantievluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Spanje en de Canarische eilanden geannuleerd. Het bedrijf zegt teleurgesteld te zijn dat de Britse regering niet heeft gewaarschuwd voordat werd vanavond besloten om Spanje van de lijst met veilige landen af te halen. EasyJet en British Airways laten weten dat ze niet van plan zijn om de komende dagen vluchten naar Spanje te annuleren.

Door de maatregel van de Britse regering moeten mensen die terugkeren uit Spanje vanaf middernacht twee weken in thuisquarantaine in het Verenigd Koninkrijk. De regering roept werkgevers op om begrip te tonen voor vakantiegangers die plotseling twee weken niet meer naar hun werk kunnen komen.

Ook het kabinet van premier Johnson wordt getroffen door de aanscherping van de regels. De Britse minister van Transport, Grant Shapps, is op dit moment op vakantie in Spanje en kan door de maatregel twee weken niet op zijn kantoor verschijnen.

Antwerpen scherpt coronaregels aan

Vlaamse viroloog: Nederlanders, kom niet naar Antwerpen

Chinese viroloog 'Bat Woman' wil excuses van Trump

Shi Zhengli staat aan het hoofd van het virologisch instituut in de Chinese stad Wuhan en vindt dat de president van de VS zijn excuses moet aanbieden. Trump heeft meerdere keren gezegd dat het coronavirus in 'haar' lab is ontstaan. "Dat brengt zowel ons academisch werk als ons persoonlijke leven in gevaar", zegt ze tegen tijdschrift Science.

Het is voor het eerst dat Bat Woman, zoals haar bijnaam luidt, de publiciteit opzoekt. Ze heeft de afgelopen 15 jaar drie typen coronavirussen bij vleermuizen onderzocht. Volgens haar is iedereen uit het team negatief getest op covid-19 en klopt er niets van Trumps bewering dat een in het lab geïnfecteerd persoon de bron van de uitbraak is.

De Amerikaanse president zegt dat hij bewijs heeft gezien voor deze theorie, maar dat bewijs is niet openbaar gemaakt.

Weinig vliegtuigen in Tel Aviv, dus luchtballonnen gebruiken de startbaan

Opmerkelijk beeld van luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv. Het luchtruim boven het vliegveld werd zaterdag korte tijd gesloten om vier luchtballonnen te laten opstijgen. Het vliegveld is de laatste weken vaker door andere gebruikers benut, nu de startbanen amper gebruikt worden voor gewoon luchtverkeer. Zo mochten er twee weken terug zogenoemde ultralichte vliegtuigjes opstijgen.

Luchtballonnen boven vliegveld Tel Aviv

Het totaal aantal besmettingen in Israël is vandaag de 60.000 gepasseerd. In één dag kwamen er bijna 1800 nieuwe gevallen bij. Israël leek het virus al snel onder controle te hebben, omdat er heel vroeg een lockdown werd ingesteld. Sinds juni loopt het aantal besmettingen echter hard op.

VK: terugkeerders uit Spanje twee weken in quarantaine

Vakantiegangers en anderen die vanuit Spanje naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren, moeten twee weken in quarantaine. Dat heeft de Britse regering vanavond bekendgemaakt, melden Britse media.

Spanje wordt van de lijst met veilige landen afgehaald. "We zijn er altijd duidelijk over geweest dat we een land gelijk zouden verwijderen als het nodig is", aldus een regeringswoordvoerder tegen de BBC. De maatregel geldt vanaf middernacht.

In het Verenigd Koninkrijk beslissen de landen afzonderlijk over hun quarantainemaatregelen. De Britse regering bevestigde dat de quarantaineverplichting voor alle landen in het koninkrijk geldt, nadat Schotland en Noord-Ierland eerder op de avond de maatregel al hadden aangekondigd. Spanje was nog maar een paar dagen terug van de lijst met riskante landen afgehaald.

Spanje is een van de Europese landen waar het aantal besmettingen met het coronavirus weer oploopt. Er zijn echter grote regionale verschillen. Vooral in Catalonië, Aragón en Baskenland wordt een stijging geregistreerd. Dat is ook wat de Spaanse regering nu benadrukt in een reactie. Spanje is een land met "gelokaliseerde, geïsoleerde en gecontroleerde uitbraken", zegt een woordvoerder, maar het land "respecteert de beslissing van het VK".

Eerder vandaag stelde ook Noorwegen al een quarantaineplicht in voor reizigers uit Spanje. Verschillende landen scherpten hun reisadvies naar bepaalde Spaanse regio's zoals Aragón en Catalonië aan.

Britse toeristen zijn een belangrijke inkomstenbron voor Spanje. Van de 84 miljoen toeristen die Spanje vorig jaar bezochten, waren er 18 miljoen afkomstig uit het VK.

Testen corona-app in volle gang

Per 1 september moet de veelbesproken corona-app actief zijn en helpen met het snel opsporen van besmettingen. Op dit moment wordt de app die is ontwikkeld in opdracht van de overheid getest. In het bijzonder wordt er ook op gelet of mensen met een beperking de app makkelijk kunnen gebruiken, zoals laaggeletterden, mensen met een verstandelijke beperking en blinden en slechtzienden.

Gea Weerma is één van de testers. Ze kan bijna niets zien. Daarom is de app volgens haar ook zo belangrijk: "Voor slechtzienden is het moeilijk om de anderhalve meter aan te houden".

Bekijk hier hoe Gea de app test:

Helemaal helder, ook voor slechtzienden: Gea testte de corona-app

Spaanse soldaten bouwen kamp voor fruitplukkers na kritiek VN

Het Spaanse leger is eropuit gestuurd om een kamp te bouwen voor fruitplukkers, die volgens de VN leven onder mensonwaardige omstandigheden. De arbeidsmigranten lopen een grote kans om besmet te raken met het coronavirus, waarschuwde VN-rapporteur De Schutter gisteren.

De Afrikaanse seizoensarbeiders wonen in sloppenwijken, die volgens De Schutter vies en gevaarlijk zijn. Duizenden van hen zitten vast in Spanje, omdat buurland Marokko de grenzen dichthoudt. In de regio Aragón is bij een deel van de groep arbeidsmigranten het virus vastgesteld.

Daarom zijn de soldaten vandaag op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor alternatieve huisvesting. Behalve op hygiëne wordt er bij de aanbouw ook extra gelet op brandveiligheid. Vorige week waren er in vijf dagen drie branden in de sloppenwijken waar veel fruitplukkers wonen.

Middelburgs café dicht na besmetting barmedewerker

Café De Heeren van Holland in de binnenstad van Middelburg gaat per direct twee weken dicht. Eerder deze week bleek dat een barmedewerker en twee gasten besmet waren geraakt met het coronavirus. Het personeelslid werd afgelopen week ziek. Hoe het met de gasten gaat, is niet bekend.

De medewerker en de twee bezoekers waren los van elkaar aanwezig in het Middelburgse café in de nacht van 18 op 19 juli. Toen hadden ze nog geen klachten. Vandaag nam de GGD contact op met eigenaar Thijs van den Berge naar aanleiding van de besmetting van de barmedewerker. Mogelijk is hij of zij toch besmettelijk geweest in de bewuste nacht.

Van den Berge trok meteen zijn conclusie: "We moeten niet dicht, maar willen geen enkel risico nemen", zegt hij bij Omroep Zeeland. "We gaan zeker twee weken dicht om de veiligheid te waarborgen, we gaan als het ware in quarantaine."

Aanscherping provincie Antwerpen: maximaal tien mensen bijeen

Na crisisoverleg is besloten dat inwoners van de provincie Antwerpen met minder mensen mogen afspreken. Dat schrijven Belgische media. De zogenoemde sociale bubbel mocht wekelijks uit vijftien mensen bestaan, maar dat is nu beperkt tot tien. De maatregel geldt voor minstens vier weken.

Met de maatregel moet voorkomen worden dat Antwerpen in een "softe lockdown" terechtkomt. In de hele provincie wordt bovendien een mondkapjesplicht ingesteld voor alle drukke, publiek toegankelijke plaatsen. Volgende week wordt er een lijst straten gepubliceerd waarvoor dat geldt.

Antwerpen is de provincie in België waar de meeste nieuwe besmettingen bijkomen: 497 in de afgelopen week. Op nationaal niveau wordt maandag overlegd door het Belgische Veiligheidsberaad. Die vergadering is vervroegd vanwege zorgen over de verspreiding.

Braziliaanse president Bolsonaro weer coronavrij

Na drie keer positief getest te zijn is de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro weer coronavrij. Op Twitter laat hij weten negatief te zijn getest.

Op 7 juli werd bekend dat Bolsonaro besmet was met het virus. Hij had 38 graden koorts, maar leek verder geen ernstige symptomen te hebben. Nadat de ziekte werd vastgesteld liet hij weten hydroxycholoroquine te gebruiken, een anti-malariamiddel dat volgens hem helpt tegen de ziekte.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat hydroxychloroquine een gunstig effect heeft bij de behandeling van corona. Toch blijft Bolsonaro het middel aanprijzen. In zijn tweet waarin hij zijn negatieve test bekendmaakte, poseerde hij met een doosje van het medicijn.

Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie. Bolsonaro bagatelliseert het gevaar van het virus. Volgens hem is het niet meer dan een griepje. Ingrijpende maatregelen zijn daarom volgens hem ook niet nodig.

Eén extra coronapatiënt op IC

Het aantal patiënten met corona op de IC is de afgelopen 24 uur met één toegenomen naar 18, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarnaast liggen er nu 91 patiënten met corona op andere ziekenhuisafdelingen.

Volgens Ernst Kuipers van het LCPS leidt de toename van coronabesmettingen op korte termijn niet tot een grote toename van het aantal ziekenhuisopnames.

Belgische Veiligheidsraad vervroegd bijeen, crisisoverleg in Antwerpen

De Nationale Veiligheidsraad van België overlegt maandag of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt de Belgische premier Sophie Wilmès.

Eigenlijk was het overleg gepland voor aankomende vrijdag, maar gezien de oplopende besmettingscijfers in België is besloten de bijeenkomst te vervroegen. Vooral de situatie in de provincie Antwerpen is zorgwekkend.

Volgens de laatste cijfers kwamen daar in een week 497 besmettingen bij. Ter vergelijking: de provincie West-Vlaanderen staat met 164 gevallen op de tweede plek. Daarom was er zaterdag in Antwerpen al een regionaal crisisoverleg. Er is onder meer overlegd over een verkleining van de zogeheten sociale bubbel. Belgen mogen met maximaal vijftien mensen tegelijk afspreken.

Mondkapjesplicht

Afgelopen week werden er al strengere maatregelen afgekondigd in België. In een week tijd nam het gemiddeld aantal besmettingen toe van 115 naar 221 per dag.

Sinds vandaag is het in België verplicht op veel plekken in de openbare ruimte, zoals op markten, in winkels, het ov en in de horeca, mondkapjes te dragen. Daarnaast moeten horecabezoekers hun contactgegevens achterlaten, zodat ze makkelijker getraceerd kunnen worden als er iemand besmet blijkt.

Vanaf maandag geldt in bijna alle kustgemeenten van Oostende tot aan de Franse grens een algehele mondkapjesplicht in de openbare ruimte, behalve op het strand en in natuurgebieden. Burgemeesters van de gemeenten vinden dat de federale overheid niet streng genoeg optreedt.

Weer weekenddrukte in centrum Amsterdam

Opnieuw is het druk in de Amsterdamse binnenstad, meldt de gemeente. Daarom zijn er in de Kalverstraat weer maatregelen genomen.

Winkeliers in de Kalverstraat riepen afgelopen week op om een mondkapjesplicht in te stellen in de Amsterdamse winkelstraat. Zij vrezen dat de straat anders helemaal gesloten wordt.

Burgemeester Halsema van Amsterdam staat daar niet per se onwelwillend tegenover. Samen met haar Rotterdamse collega Aboutaleb vroeg ze het kabinet te overwegen om mondkapjes op meer plekken verplicht te stellen. Vooralsnog voelt het kabinet daar niets voor, maar het OMT wordt wel om een advies gevraagd.

Gommers: 'IC-verpleegkundigen vragen zich af, horen jullie ons wel?'

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is laag in vergelijking met de piek in maart en april. Toch zijn er zorgen onder het ziekenhuispersoneel, ziet Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Verpleegkundigen vragen zich af of ze wel worden gehoord, zegt hij tegen Nu.nl.

Gommers vangt boosheid op als hij spreekt met ziekenhuismedewerkers, ondanks een "ontspannen sfeer" op de IC's. "Verpleegkundigen willen zich gehoord voelen. Nu hangt er een beetje de sfeer van: horen jullie ons wel?", zegt hij tegen de nieuwssite.

"Het is niet meer nieuw als we een nieuwe uitbraak krijgen en iedereen verwacht dat de verpleegkundigen en dokters allemaal weer hetzelfde doen", zegt hij. Tegelijkertijd wordt er volgens hem geroepen dat de gewone zorg en het gewone leven moet doorgaan. "Dat wordt wel best lastig."

RIVM: 137 nieuwe besmettingen gemeld

Nog eens 137 mensen zijn positief getest op covid-19, blijkt uit de meest recente gegevens van het RIVM. Het is het laagste aantal gemelde besmettingen van de afgelopen week. Maandag werden er 185 besmettingen gemeld, dinsdag 163, woensdag 161, donderdag 163 en gisteren 191.

De dagelijkse cijfers kunnen een vertekening te zien geven: het RIVM registreert hoeveel positieve meldingen er op een dag binnenkomen, maar daar kunnen ook oudere positieve gevallen tussen zitten die pas later worden gemeld.

In absolute zin was de stijging in Rotterdam het grootst, met 23 geregistreerde gevallen. Met 49 was het aantal besmettingen ook gisteren het grootst in Rotterdam volgens het nationale coronadashboard. In Amsterdam steeg het aantal meldingen van besmettingen met 20 in de afgelopen dag. Verder kwamen er in Nederland twee nieuwe ziekenhuisopnames bij. Afgelopen dag werd er een nieuw sterfgeval gemeld.

Demonstratie tegen coronaregels in Amersfoort

In Amersfoort wordt gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen door onder meer Vrij Waanzinnig Amersfoort, Amersfoort in Verbinding en Viruswaanzin. Er zijn zo'n honderd mensen aanwezig en de sfeer is gemoedelijk, zegt verslaggever Marc Hamer.

De groep maakt een wandeling door het centrum van de stad. In de Langestraat, de langste winkelstraat van Amersfoort, moest men twee aan twee lopen.

De actiegroepen zijn tegen de anderhalvemetersamenleving en andere vrijheidsbeperkende coronamaatregelen. Gisteren oordeelde de rechter nog dat de coronamaatregelen niet ingetrokken hoeven te worden. Dat gebeurde in een kort geding dat tegen de staat was aangespannen door Viruswaanzin. Volgens de rechter handelt de regering "voldoende zorgvuldig" en zijn de genomen maatregelen "niet disproportioneel".

  • Marc Hamer / NOS
  • Marc Hamer / NOS
  • Marc Hamer / NOS
  • Marc Hamer / NOS

Sportscholen en zwembaden in Engeland na vier maanden weer open

In Engeland kunnen mensen vanaf vandaag weer naar de sportschool. Ook overdekte zwembaden mogen na vier maanden lockdown weer open. Vanaf begin juli mochten sportscholen al wel buiten gasten ontvangen, net zoals buitenzwembaden, omdat het risico op besmetting kleiner is in de buitenlucht.

Na gebruik moeten sporters de apparaten desinfecteren. Verder zijn er gebieden gemarkeerd waar ze in moeten blijven, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden. Ook is er een beperkt aantal mensen toegestaan en moeten sportscholen zorgen voor goede ventilatie.

In Noord-Ierland gingen de sportscholen deze maand ook weer open. In Schotland en Wales blijven ze voorlopig gesloten.

NVWA verbiedt slacht Offerfeest, twee slachterijen naar de rechter

Een slachterij uit Harderwijk en een uit Nijkerk zijn naar de rechter gestapt, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toestemming heeft gegeven om te slachten in aanloop naar het Offerfeest. Persbureau ANP schrijft dat de slachterijen alsnog toestemming eisen.

Slachthuizen zijn verplicht om van tevoren een plan van aanpak in te dienen. Ze moeten extra maatregelen nemen tijdens het Offerfeest om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De NVWA heeft niet bekendgemaakt of de bedrijven in Harderwijk en Nijkerk dat hebben gedaan.

Tijdens het Offerfeest worden veel dieren in korte tijd halal geslacht. Het vlees wordt meestal snel daarna opgehaald. Een van de voorwaarden is dat de slachterijen ervoor zorgen dat klanten buiten staan en dat ze niet tegelijk langskomen.

Zomerscholen schieten als paddenstoelen uit de grond

Scholieren die door de coronacrisis een leerachterstand hebben opgelopen, kunnen deze zomer bij honderden zomerprogramma's terecht. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).

In totaal worden er 486 programma's aangeboden door basis- en middelbare scholen. Daarvoor kon subsidie worden aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deskundigen twijfelen aan de kwaliteit van die zomerprogramma's. Volgens hen zijn ze onder meer met te veel haast opgetuigd en was het ministerie te losjes met het verstrekken van de subsidies.

"Op papier is het een goed idee", zegt Arjen Scholten in Trouw. Hij is projectleider bij Vinci, een organisatie die leerlingen met leerachterstanden helpt. "Maar veel programma's zijn volstrekt niet met wetenschappelijke kennis onderbouwd en leveren dus geen bijdrage aan de bestrijding van achterstanden."

Videotestament per september mogelijk in Engeland en Wales

In Engeland en Wales is het binnenkort mogelijk om je testament ook per video op te laten stellen. De huidige wet schrijft voor dat een testament moet worden opgesteld in het bijzijn van minstens twee getuigen, maar dat was tijdens de lockdown niet mogelijk. The Guardian schrijft dat veel mensen daarom de afgelopen maanden al videobeldiensten als FaceTime of Zoom gebruikten.

Voorwaarde is dat de kwaliteit en het geluid van de video goed genoeg zijn. "Hierdoor kan iemand zijn laatste wensen efficiënt en op een veilige manier vastleggen", zegt een vertegenwoordiger van de notarissen, die de testamenten opstellen. Het testament moet nog wel door twee personen ondertekend worden, waarbij een elektronische handtekening niet volstaat.

De wet gaat per september in, maar is met terugwerkende kracht al geldig vanaf 31 januari van dit jaar. Op die datum werd de eerste coronabesmetting vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk.

‘Zorgmedewerkers moeten voorrang krijgen bij coronatest’

Zorgmedewerkers die zich willen laten testen moeten vanaf nu voorrang krijgen. Dat zeggen zorgvakbond NU'91, beroepsvereniging V&VN, en branchevereniging voor de ouderenzorg Actiz in de Volkskrant.

Nu de wachttijden voor coronatesten in verschillende delen van het land oplopen, kan het een paar dagen duren voordat een testuitslag bekend is. Zorgmedewerkers kunnen in die tijd niet werken en dat is zeer onwenselijk, zeggen de drie zorgorganisaties.

Zorgmedewerkers in ziekenhuizen en grote (ouderen)zorgorganisaties zouden minder problemen hebben zich snel te laten testen. Die hebben vaak eigen testcapaciteit. "Personeel in kleinschalige wijk- of verpleeghuiszorg moet gewoon de GGD bellen voor een afspraak", schrijft de krant.

Mentaal aspect

Ook roepen de organisaties op om patiënten en zorgcliënten voorrang te geven. "Een besmet iemand die op een afdeling verblijft, kan ook personeel of andere patiënten besmetten", zegt Michel van Erp van NU'91 in het NOS Radio 1 Journaal. "Door snel duidelijkheid te verschaffen kan er gerichter worden gehandeld en een eventuele verdere uitbraak worden voorkomen. Zo zit je er gewoon veel dichter bovenop."

Daarnaast speelt er voor patiënten een belangrijk mentaal aspect mee, zegt Van Erp. "Patiënten worden afgezonderd in afwachting van de uitslag. Zij begrijpen door beperkingen of aandoeningen soms niet waarom dat nodig is. Dat wil je niet: je wil patiënten niet langer in onzekerheid laten zitten."

Coronagezant Sijbesma: nu ingrijpen om nieuwe lockdown te voorkomen

Feike Sijbesma, de speciaal coronagezant van het kabinet, maakt zich zorgen over een mogelijke tweede coronagolf. In NRC zegt de oud-topman van DSM dat hij wil dat het kabinet ingrijpt om een nieuwe lockdown te voorkomen. "We houden bijna geen afstand meer, over mondkapjes is onduidelijkheid en we laten ons heel weinig testen. Het gaat niet goed", zegt hij in de krant.

Ook ziet hij parallellen met het begin van de uitbraak. "We zagen het in februari niet aankomen, zelfs niet toen het er echt aan kwam. Dat zie je nu weer. We vragen ons opnieuw af of sommige maatregelen, zoals een mondkapjesplicht, wel proportioneel zijn. Maar stevige acties nu zijn beter dan later weer een lockdown. Dat is economisch veel verstorender."

São Paulo stelt carnaval uit

In verband met de coronapandemie is het carnaval in São Paulo voor onbepaalde tijd uitgesteld. Burgemeester Covas zegt dat het niet haalbaar is om in februari carnaval te vieren in de grootste stad van Brazilië. Een nieuwe datum voor het feest heeft hij nog niet, maar er wordt gekeken of het in mei of juli volgend jaar alsnog zou kunnen doorgaan.

Carnaval wordt vooral geassocieerd met Rio de Janeiro, waar jaarlijks de grootste en een van de beroemdste carnavalsvieringen ter wereld wordt gehouden. Die stad zou een soortgelijk besluit overwegen.

Brazilië is zwaar getroffen door het coronavirus. Het land telt inmiddels 2.287.475 geregistreerde besmettingen en 85.238 sterfgevallen. In de afgelopen 24 uur werden nog eens 1156 doden als het gevolg van het virus genoteerd.

Vier dagen op rij meer dan 1000 doden in VS

In de Verenigde Staten zijn voor de vierde dag op rij meer dan duizend sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Persbureau Reuters komt op basis van een eigen telling uit op 1019 doden, iets minder dan de ruim 1100 van donderdag, woensdag en dinsdag. Begin juni was de laatste keer dat er vier dagen op rij meer dan duizend doden per dag werden genoteerd.

In totaal zijn er in de VS nu 145.352 coronadoden geregistreerd. Sinds de uitbraak van het virus zijn er meer dan vier miljoen mensen in het land besmet. Er werden in het afgelopen etmaal 68.800 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vooral in de zuidelijke staten Arizona, Californië, Florida en Texas stijgt het aantal infecties hard.

Het aantal sterfgevallen in de VS neemt toe, maar blijft nog ver onder het niveau van april. Toen overleden gemiddeld zo'n 2000 mensen per dag aan het virus.

OMT gevraagd naar advies over corona-tests voor reizigers uit risicogebieden

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat naast een advies over een eventuele mondkapjesplicht ook kijken of het wenselijk is om reizigers uit coronabrandhaarden bij aankomst in Nederland te laten testen op het virus. Op die manier zouden ze dan minder lang in quarantaine hoeven. Nu moeten mensen die uit een risicogebied komen twee weken thuisblijven en worden reizigers alleen getest als ze klachten hebben en ze zichzelf melden.

Minister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij wil nagaan of het "asymptomatisch testen van reizigers uit risicogebieden een effectieve maatregel is om de import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen".

In Nieuwsuur pleitten Kamerleden voor strengere regels. Als het aan D66'er Paternotte ligt, worden reizigers op de luchthaven meteen getest. CDA-Kamerlid Van den Berg vindt het belangrijk dat ook mensen zonder klachten worden getest.

Vandaag besloten Frankrijk en Duitsland om burgers die terugkomen van een reis uit een coronabrandhaard preventief op het virus te controleren.