liveblog
NOS NieuwsAangepast

150 mensen bij rustig protest evenementensector • 11 patiënten minder op IC

  • Een demonstratie van zo'n 150 mensen uit de evenementensector op het Malieveld verliep rustig.
  • Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer voor het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten.
  • Het aantal patiënten op de intensive care is gedaald met 11, het zijn er nu 48.
  • Het RIVM meldt vijf coronadoden en drie ziekenhuisopnames.

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog van dinsdag 23 juni.

'EU blijft Amerikanen weren vanwege haperende corona-aanpak'

De Europese Unie wil ook na 1 juli bezoekers vanuit de VS te weren. Dat schrijft de krant The New York Times op basis van voorstellen die in Brussel op tafel liggen. De VS heeft in de ogen van de EU de corona-uitbraak nog niet voldoende onder controle.

Sinds half maart worden niet-EU-burgers, onder wie Amerikanen, geweerd aan de Europese grenzen. Die maatregel geldt tot zeker eind deze maand en de EU had eerder al aangegeven het besluit over verlenging te laten afhangen van de situatie per land. De EU blijft waarschijnlijk ook bezoekers uit Brazilië en Rusland weren, twee andere landen die nog altijd zwaar te lijden hebben onder het virus.

Als de EU Amerikanen blijft tegenhouden aan de grens, zou dat volgens The New York Times een klap in het gezicht zijn van president Trump. Die betitelde zaterdag tijdens een toespraak in Oklahoma zijn aanpak van het virus nog als een "fenomenale prestatie".

Zo'n 150 mensen bij rustig protest evenementensector op Malieveld

Op het Malieveld is een protest van de evenementenbranche rustig verlopen. Daar protesteerden horeca-ondernemers, festivalorganisatoren, artiesten, circussen en kermisexploitanten tegen de coronaregels voor evenementen. Zo'n 150 mensen hadden zich op het veld verzameld, schrijft Omroep West. De demonstranten vinden onder meer dat de regel om anderhalve meter afstand te houden te strikt wordt gehandhaafd in de horeca.

De demonstranten zien de nieuwe versoepelingen, die vandaag uitlekten, als een stap in de goede richting. Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer op het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan.

"Ik hoop alleen dat als dit nu goed gaat dat ze dan voorstellen om 100 aanwezigen binnen te hebben zonder die anderhalve meter", zegt een demonstrant. "En daarna 500 man en dan vanaf 1 september 1000 man. Laten we het gewoon proberen."

  • ANP
    Demonstranten op het Malieveld
  • ANP
    Demonstranten op het Malieveld
  • ANP
    Demonstranten op het Malieveld

Viroloog Fauci is bezorgd over sterke toename corona in de VS

De medisch adviseur van de Amerikaanse regering, dokter Anthony Fauci, is bezorgd over het snel stijgende aantal besmettingen met het coronavirus in een aantal staten. In ongeveer de helft van de Amerikaanse staten stijgt het aantal gevallen van corona nog steeds hard.

Met name in Texas, Florida en Arizona gaat het rap, terwijl in die staten de maatregelen tegen verspreiding van het virus juist snel worden afgebouwd. De komende weken wordt het bestrijden van het virus in die staten cruciaal, zegt Fauci.

President Trump zei afgelopen weekend op een campagnebijeenkomst in Tulsa, Oklahoma, dat er minder coronatests zouden moeten worden gedaan. Dan worden er volgens hem ook minder besmettingen vastgesteld. Later zei het Witte Huis dat dat begrepen moest worden als grap.

Dokter Fauci zei voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden dat er juist wordt ingezet op meer tests.

Amerikaanse viroloog Fauci: 'We gaan meer testen, niet minder'

Ahoy: substantiële stap vooruit voor evenementensector

Het nieuws dat er per 1 juli meer dan honderd mensen aanwezig mogen zijn bij een bijeenkomst, is heel goed nieuws voor de evenementensector. Dat zegt directeur Jolanda Jansen van Ahoy op NPO Radio 1.

"We moeten morgen het definitieve besluit afwachten", zegt ze. "Maar als het waar is, is het een substantiële stap voor de sector, die weer enig perspectief biedt." Ahoy is 50.000 vierkante meter groot. "We hebben heel veel verschillende soorten evenementen: van zakelijke congressen tot grote concerten. Bij zo'n concert zijn normaal 15.000 mensen aanwezig. Met de anderhalvemeterregel kunnen we 2500 mensen ontvangen. Dat is nog niet rendabel, daarvoor moet de zaal echt voor de helft of driekwart gevuld kunnen worden. Maar het is wel een goede stap voorwaarts."

Kort geding om bezoekregeling verpleeghuizen van de baan

Het kort geding tegen de Staat om de bezoekregeling in verpleeghuizen is van tafel. Dat meldt advocaat Liesbeth Zegveld na een gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Namens bewoners en familieleden eiste Zegveld een uitspraak van minister Hugo de Jonge dat zorginstellingen de rechten van de bewoners moeten respecteren.

Volgens Zegveld was het een goed gesprek. "Morgen komt minister Hugo de Jonge met een boodschap en dan wordt er meer bekend." Wat die boodschap is, kan Zegveld niet zeggen. Dat het kort geding van de baan is, wijst erop dat de eisen van de advocaat worden ingewilligd.

Vandaag werd bekend dat ook de Stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg dreigt met een procedure als er niets gedaan wordt aan de zorginstellingen waar bewoners nog beperkt worden vanwege corona. Advocaat Jan-Koen Sluis wil de boodschap van de minister afwachten, voordat hij beslist of de eis van de stichting nog zin heeft.

Studenten mogen na de zomer weer in de spits

Studenten in het mbo, hbo, en aan de universiteit mogen vanaf 1 september tóch in de spits reizen. Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Studentenvakbond Lsvb bevestigt de versoepeling die het kabinet morgen bekend maakt.

Nu mogen studenten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur gebruikmaken van het openbaar vervoer. Koepelorganisaties in het voortgezet onderwijs pleiten al langer voor een versoepeling. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten zorgen voor spreiding van lestijden, zodat niet alle lessen tegelijk beginnen. Ook moeten lokale vervoerders afspraken maken met hogescholen en universiteiten.

Vanaf 1 juli geen maximum aan bezoekers meer bij bijeenkomsten

Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer voor het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan. Haagse bronnen zeggen dat het kabinet dat morgen bekend gaat maken.

Nu geldt vanwege de coronamaatregelen nog dat maximaal 30 mensen bij elkaar mogen komen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dat aantal vanaf volgende week naar 100 zou gaan, maar volgens de bronnen wil het kabinet nu al verder gaan.

Voor bijeenkomsten binnen gaat gelden dat er een onbeperkt aantal mensen aanwezig mag zijn, zolang er van tevoren maar gevraagd wordt naar de gezondheid van de bezoekers, een zogeheten triage. Gebeurt dat niet, dan geldt een maximum van 100.

Besmettingsgetal R weer boven de 1

Het R-getal, het cijfer dat aangeeft hoeveel mensen besmet worden door één coronapatiënt, was op 5 juni waarschijnlijk iets boven de 1. Dat blijkt uit het coronadashboard met data van het RIVM. Boven de 1 neemt het aantal besmettingen exponentieel toe, daaronder neemt het af. Volgens het dashboard steeg het besmettingsgetal begin juni naar 1,15. Hierbij is de onzekerheidsmarge erg groot: volgens het RIVM lag het getal op 5 juni tussen de 0,23 en 2,18.

Doordat het getal wordt bepaald door te kijken naar de eerste ziektedag van coronapatiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, loopt het cijfer standaard een aantal weken achter. Wat het R-getal op dit moment is, publiceert het RIVM dus over een paar weken. Het is niet de eerste keer dat het getal boven de 1 komt. Op 18 mei was dat ook het geval, maar daarna zakte het naar 0,55 op 29 mei.

Kamer wil dit jaar nog van nertsenhouderijen af

De Tweede Kamer wil nog voor het eind van de maand een "fatsoenlijke" stopregeling voor nertsenfokkers. Het doel is dat alle nertsenhouders er voor 1 januari 2021 mee stoppen.

Aanleiding zijn de coronabesmettingen op meer dan tien locaties van verschillende bedrijven. De Kamer vindt het in verband met de zorgen bij omwonenden en het gevaar voor de volksgezondheid onwenselijk dat er de komende jaren nog nertsen worden gehouden.

De nertsen van besmette fokkerijen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De nertsenhouders krijgen na een taxatie van de waarde van de dieren een bedrag uitgekeerd ter compensatie.

Evenementensector demonstreert op Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag hebben zich de eerste demonstranten uit de evenementensector verzameld. Ze zijn niet blij met de regel dat er binnen maar dertig (en vanaf volgende maand honderd) mensen bij een evenement aanwezig mogen zijn.

'Wanneer lach ik weer? Ik zit al vier maanden thuis.'

Aantal meldingen huiselijk geweld niet toegenomen

De lockdown heeft niet geleid tot een stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld. Hoewel er wereldwijd meer meldingen zijn sinds het coronavirus, is dit in Nederland niet het geval.

"Gelukkig zien we geen significante stijging van het aantal adviesvragen of meldingen", zegt Debbie Maas, voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling van de overheid.

De verwachting was dat het aantal gevallen van huiselijk geweld wel zou toenemen, omdat mensen door de coronamaatregelen meer bij elkaar op de lip zitten, waardoor er sneller spanningen zouden kunnen ontstaan. Of er ook daadwerkelijk minder huiselijk geweld heeft plaatsgevonden, valt niet te zeggen.

Dagelijkse riooltest op corona

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat alle 352 rioolwaterzuiveringsinstallaties dagelijks worden gecontroleerd op het coronavirus. Het RIVM is gevraagd om de monitoring zo snel mogelijk op te zetten, in ieder geval voor 1 september moet het gebeurd zijn. Volgens het RIVM wordt dat geen probleem.

De dagelijkse metingen moeten terechtkomen in het coronadashboard. De verspreiding en opleving van het virus kan daarmee in een vroeg stadium worden gesignaleerd.

Het RIVM test nu al wekelijks het rioolwater op 29 locaties. Omgerekend komt dit neer op een kwart van de Nederlandse bevolking. Uit de recentste meting blijkt dat het coronavirus in het rioolwater afneemt. Per 2 juli worden de uitslagen van de rioolwatertests toegevoegd aan het coronadashboard. Het beeld moet gedetailleerder worden, naarmate er meer rioolwaterzuiveringsinstallaties worden toegevoegd aan de monitoring.

Stichting dreigt met rechtsgang om bezoekregeling verpleeghuizen

De Stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg (SOVIDZ) dreigt met een gang naar de rechter, als er niets gedaan wordt aan de zorginstellingen waar bewoners nog beperkt worden vanwege corona. Dat schrijven ze in een brief aan minister Hugo de Jonge. Volgens de stichting wordt er op sommige plekken geen of onvoldoende maatwerk geleverd. Bewoners van zorginstellingen mogen soms nog nauwelijks bezoek ontvangen of mogen niet naar buiten, terwijl dat volgens de richtlijnen van de brancheorganisaties wel mogelijk is.

Advocaat Jan-Koen Sluijs, vertegenwoordiger van de stichting, schrijft dat dat botst met fundamentele rechten van de mens. "De Staat heeft een verplichting om de mensenrechten van deze bewoners te beschermen", aldus Sluijs. De minister zou de woonzorginstellingen duidelijk moeten maken dat zij een evenwichtige bezoekregeling moeten treffen. Als De Jonge niet uiterlijk 30 juni reageert op het verzoek van de stichting, spannen ze een procedure aan.

Eerder stelde advocaat Liesbeth Zegveld hetzelfde ultimatum aan de minister, met als deadline 24 juni. Tot nu toe heeft de minister nog geen uitspraken gedaan over die brief.

Iran meldt hoogste aantal coronadoden sinds april

In Iran zijn het afgelopen etmaal 121 mensen overleden aan het coronavirus, het hoogste aantal sinds 11 april. Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het totaal aantal doden nu 9863 bedraagt. Het afgelopen etmaal testten 2445 mensen positief op covid-19, waardoor het aantal besmettingen gestegen is tot 209.970.

Iran heeft geen 'lockdown' ingesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wel zijn in maart scholen gesloten, openbare evenementen geannuleerd en is het reizen tussen de 31 provincies verboden. De regering heeft de beperkingen vanaf april geleidelijk opgeheven om de ook door sancties getroffen economie weer op gang te brengen. Sindsdien stijgt het aantal besmettingen weer snel.

Iran was na China een van de eerste landen waar het nieuwe coronavirus snel om zich heen greep. Het land staat wereldwijd op de tiende plaats qua besmettingen, en op de negende plek wat betreft het aantal geregistreerde doden.

Aantal corona-patiënten op IC daalt met 11, nu 48 in totaal

Er liggen 48 patiënten met covid-19 op de intensive care, 11 minder dan gisteren. Daarnaast liggen er 576 patiënten op de IC met andere aandoeningen, 64 meer dan gisteren. Dit blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt in een persbericht: "Na enkele weken van versoepeling zien we dat het aantal covid-patiënten op de IC en in de kliniek stabiel en laag is. Dat is een goed teken, en creëert volop ruimte voor de reguliere zorg."

Het aantal corona-opnames buiten de IC bedraagt 211, dat zijn er 17 meer dan gisteren.

Vorige week 100 nieuwe besmettingen ontdekt door bron- en contactonderzoek

Ruim 960 mensen zijn de afgelopen week (15 t/m 21 juni) getest naar aanleiding van bron- en contactonderzoek. Daarbij zijn zo'n 100 besmette personen ontdekt. Het totale aantal besmette mensen dat sinds 1 juni door GGD-onderzoekers is gevonden komt daarmee op zo'n 370, meldt het RIVM.

Sinds 1 juni kan iedereen met corona-achtige klachten worden getest. Bij een positieve testuitslag volgt een bron- en contactonderzoek. Huisgenoten en (niet) nauwe contacten met klachten wordt gevraagd zich te laten testen. Dat is in de afgelopen drie weken 2658 keer gebeurd, 13,9 procent testte positief.

Het aantal uitgevoerde coronatests ligt van 1 juni tot en met afgelopen zondag op 181.966. Het aantal positieven op 2813. In de afgelopen week zijn er 596 mensen positief getest, dat is 1 procent van het totale aantal van die week. Er zijn wel regionale verschillen: in Gelderland en Zuid-Holland zijn regio's waar 2 tot 3 procent van de geteste personen een positieve testuitslag kreeg.

Rij van tientallen meters voor studieplekken in Utrechtse bibliotheek

De centrale bibliotheek aan de Neude in Utrecht is sinds kort weer open, na een lange verbouwing. Ook de studie- en leesplekken in het monumentale postkantoor zijn weer beschikbaar, maar minder dan normaal vanwege de coronavoorschriften. Dat leidt tot een rij van tientallen meters om het gebouw heen, meldt directeur Ton van Vlimmeren op Twitter. Er worden muntjes uitgedeeld om het aantal bezoekers in de hand te houden: als alle muntjes zijn uitgedeeld, moeten andere bezoekers wachten tot er mensen naar buiten komen.

Najib Amhali wil weer optreden in omgebouwde Brabanthallen

De Brabanthallen zijn zo aangepast dat het publiek op ruime afstand van elkaar kan zitten. In september hoopt cabaretier Najib Amhali bij wijze van pilot een aantal shows te gaan geven in de evenementenhal.

Elk huishouden zijn eigen bankje, op afstand van ander publiek. Zo moet de show van Amhali eruit gaan zien:

Najib Amhali wil weer optreden in omgebouwde Brabanthallen

Ook tennisser Djokovic heeft corona

Na de tennissers Grigor Dimitrov, Borna Coric en Victor Troicki blijkt ook Novak Djokovic, de nummer één van de wereldranglijst, besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Dat heeft de Serviër vanmiddag bekendgemaakt.

Hij en zijn drie collega's zijn positief getest na hun deelname aan de Adria-tour, een serie demonstratietoernooien in Belgrado (Servië) en Zadar (Kroatië) die is georganiseerd door Djokovic zelf. Ook zijn vrouw Jelena is besmet geraakt, maar zijn kinderen zijn er van gevrijwaard gebleven.

Rioolmeting bevestigt: het coronavirus verliest terrein

De eerste resultaten van controles door het RIVM laten zien dat het coronavirus in rioolwater afneemt. Dit past bij de daling van het aantal gemelde patiënten, ziekenhuis- en intensivecareopnames tijdens de proefperiode in april en mei, zegt het RIVM.

Sinds 1 april test het RIVM het rioolwater om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Wekelijks wordt rioolwater van 29 locaties getest. Omgerekend komt dit neer op een kwart van de Nederlandse bevolking.

De metingen in rioolinstallaties zijn mogelijk ook van belang voor het op tijd signaleren van een tweede golf.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Amstel Gooi en Vecht.

Motie van afkeuring in Eerste Kamer voor minister Ollongren

In de Eerste Kamer is een motie van afkeuring aangenomen tegen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Een Kamermeerderheid vindt het onverteerbaar dat ze de huren niet wil bevriezen nu het land door de corona-uitbraak in een crisis verkeert.

De motie was ingediend door de SP. 39 senatoren van SP, Forum, PVV, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie OSF stemden voor, de 36 senatoren van de andere partijen stemden tegen.

Op 1 juli worden de huren verhoogd. Ollongren vindt een algemene huurbevriezing`niet nodig is. Ze wil dat verhuurders huurders die echt in financiële problemen komen hulp aanbieden.

Het gebeurt zelden of nooit dat in de Eerste Kamer een motie van afkeuring of wantrouwen wordt ingediend. De rol van de Eerste Kamer is in eerste plaats het controleren van wetgeving.

RIVM: drie ziekenhuisopnames, vijf coronadoden

Het RIVM meldt vijf nieuwe geregistreerde sterfgevallen door het coronavirus. Daarmee komt het totaalaantal geregistreerde coronadoden op 6095. Gisteren werden er nog nul doden gemeld, dat was voor het eerst sinds de uitbraak van het virus eind februari.

Ook meldt het RIVM drie ziekenhuisopnames. In totaal zijn nu 11.853 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege het virus. Gisteren meldde het RIVM twee nieuwe geregistreerde ziekenhuisopnames.

Verder heeft het RIVM zeventig meldingen ontvangen van coronabesmettingen. Daarmee komt het totaalaantal positief geteste personen op 49.722.

"Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden", aldus het RIVM. "Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld."

Van coronavlucht tot wattenstaaf: rugbyer Kieft toont alles in videodagboek

Zeno Kieft mag dan al tien jaar als profrugbyer spelen bij een van de beste ploegen van het rugbygekke Frankrijk, bij de coronapost op een parkeerplaats in La Rochelle is hij gewoon een mogelijke patiënt. Hij hield tijdens de coronaperiode een videodagboek bij.

Bekijk hier zijn verslag:

Rugbyer Kieft pikt draad weer op na Franse lockdown: 'Weer ervaring rijker'

Docenten niet te spreken over online onderwijs

Docenten en managers in het mbo en hoger onderwijs zeggen dat de onderwijskwaliteit is gedaald, nu er grotendeels online onderwijs wordt gegeven. Ook vinden ze dat de werkdruk flink is toegenomen, blijkt uit een enquête onder 1639 leden van onderwijsbond AOb. Driekwart van de docenten in het mbo en hbo en 69 procent van de universitaire docenten zegt zorgen te hebben over de kwaliteit.

Een docent noemt het online onderwijs in de enquête "een ramp", een ander zegt dat het onderwijs "voor zowel docenten als studenten niet vol te houden" is.

AOb-bestuurder Tamar van Gelder noemt de uitkomsten van de enquête zorgwekkend. "Nu is de werkdruk al te hoog, terwijl er prioriteiten zijn gesteld in bijvoorbeeld het alleen begeleiden van studenten die extra begeleiding nodig hebben. Er blijft werk liggen wat niet meer ingehaald kan worden en het gebrek aan perspectief is zorgelijk. We blijven dit aankaarten bij de politiek."

Toeristen weer welkom in Spanje, maar wel met veel controles

Sinds zondag zijn toeristen uit de meeste Europese landen weer welkom in Spanje, maar sommigen schrikken van de veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden of maken zich zorgen over het besmettingsgevaar.

'Het is best schokkend hoeveel er is veranderd'

Regionale lockdown in Noordrijn-Westfalen vanwege uitbraak bij slachterij

De Duitse autoriteiten stellen een lockdown in voor het gebied rond Gütersloh, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Aanleiding is een uitbraak van het coronavirus bij een slachterij. Het is voor het eerst dat Duitsland een regionale lockdown instelt om het virus onder controle te krijgen. De maatregel duurt in ieder geval een week.

Premier Laschet van de deelstaat spreekt van de grootste besmettingshaard in Duitsland. De 365.000 inwoners van het gebied mogen de komende week alleen in het openbaar zijn met leden van het eigen huishouden of één persoon van buiten. Bioscopen, sportscholen en cafés moeten dicht. Restaurants mogen open blijven, maar alleen mensen uit één huishouden zijn daar welkom. Inwoners kunnen zich gratis laten testen op het virus. Eerder werden de scholen en kinderopvangcentra in het gebied al gesloten.

Zo'n 1500 medewerkers van slachterij Tönnies zijn besmet geraakt met het virus. Zo'n 7000 medewerkers van het bedrijf zitten in quarantaine.

Coronamaatregelen in Lissabon aangescherpt

In de Portugese hoofdstad Lissabon zijn de coronamaatregelen vannacht weer aangescherpt, vanwege een toename van het aantal coronabesmettingen. De komende tijd mogen nog maximaal tien mensen bij elkaar komen en moeten alle winkels om 20.00 uur dicht. Restaurants mogen onder voorwaarden wel na die tijd open blijven.

Volgens lokale media zijn er tussen 21 mei en 21 juni 9000 nieuwe besmettingsgevallen bij gekomen, voornamelijk in Lissabon en omgeving. In totaal zijn nu zo'n 39.000 Portugezen besmet en meer dan 1500 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Wie zich niet aan de maatregelen houdt, kan volgens de Portugese omroep RTP rekenen op stevige boetes of een celstraf van maximaal een jaar.

'Deel zorgpersoneel wil ander beroep vanwege gebrek aan waardering'

Een groot deel van het zorgpersoneel denkt na over een andere baan. De reden is het gebrek aan waardering in de politiek. Dat zegt zorgvakbond NU'91 op basis van een ledenpeiling. Daar deden 3000 van de 40.000 leden aan mee. 39 procent zei over stoppen na te denken.

NU'91-voorzitter Stella Salden vindt de uitkomst schokkend. "Ze zijn terecht boos", zegt ze. Het gaat volgens haar niet alleen om een hoger salaris of een bonus. De zorgmedewerkers willen dat de politiek hen serieus neemt, dat er naar ze wordt geluisterd en dat zijzelf mogen meebeslissen over hun vak.

Lees meer over de ledenpeiling in onderstaand verhaal:

Verdubbeling aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika

Het aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika is de afgelopen twee weken verdubbeld. Het land telt nu ruim 100.000 besmettingen en 1991 doden. Meer dan de helft van de gevallen zijn in Kaapstad. Ook werd vanochtend bekend dat op een middelbare school in de provincie Oostkaap honderd leerlingen besmet zijn.

Zuid-Afrika ging eind maart in een strenge lockdown. Maandenlang mochten mensen enkel de deur uit om boodschappen te doen en voor medische hulp. Maar de afgelopen weken versoepelde de regering de maatregelen drastisch.

Sinds 1 juni zijn de meeste Zuid-Afrikanen weer aan het werk, gaat een deel van de kinderen weer naar school en mag er de hele dag buiten gesport worden. Afgelopen week maakte de president bekend dat ook restaurants, bioscopen en hotels weer open mogen en dat kappers en schoonheidsspecialisten weer aan de slag kunnen.

President Ramaphosa zegt te weten dat het versoepelen meer besmettingen oplevert, maar geeft voorrang aan de al zwakke economie. De oppositie reageert met gemengde gevoelens. Verschillende partijen vinden het te vroeg en wijzen erop dat Zuid-Afrika nog voor de piek zit.

Klanten in de rij voor een supermarkt in Johannesburg, begin deze maand

Europese autofabrikanten verwachten 25 procent minder nieuwe auto's

De autoverkopen in Europa vallen dit jaar mogelijk een kwart lager uit dan vorig jaar, verwacht brancheorganisatie ACEA. Vorig jaar gingen er nog 12,8 miljoen nieuwe auto's over de toonbank in de Europese Unie, voor dit jaar rekent de autobranche op 9,6 miljoen nieuwe wagens. Dat zou het laagste aantal verkochte nieuwe auto's sinds 2013 zijn.

Vooral in de periode half maart tot mei waren de autoverkopen in de EU slecht, zegt ACEA. Nu de coronamaatregelen in veel landen zijn versoepeld, verwachten de autofabrikanten wel herstel, maar dat zal bij lange na niet genoeg zijn om de stevige krimp in het voorjaar goed te maken.

De autobranche hoopt op steun van de Europese Unie en nationale overheden. Verschillende landen hebben al hulp toegezegd, variërend van stevige subsidies op elektrische auto's tot aan miljarden staatssteun.

Zr. Ms. Karel Doorman keert vrijdag terug

De Zr. Ms. Karel Doorman keert komende vrijdag na 2,5 maand terug in Nederland. Het schip en de bemanning zijn sinds 24 april ingezet in het Caribisch gebied in de strijd tegen het coronavirus.

Het ministerie van Defensie meldt dat er diverse vormen van ondersteuning geleverd zijn, zoals transport, maritieme grensbewaking en ordemaatregelen. De inzet van medische capaciteiten was uiteindelijk niet nodig. Defensie zegt dat het de autoriteiten in het Caribisch gebied de komende tijd blijft ondersteunen met andere eenheden. Eerder meldde De Telegraaf overigens dat de sfeer aan boord van het schip belabberd was, omdat de bemanningsleden te weinig te doen hadden. Ook werd er meerdere keren aangifte gedaan tegen een van de officieren, vanwege zedendelicten.

Een feestelijk ontvangst zal er vrijdag in Den Helder overigens niet bij zijn. Normaal gesproken staat de kade vol met familie en vrienden. Nu is dat vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk, zegt Defensie.

Het schip vertrok op maandag 13 april vanuit Den Helder:

Marineschip Karel Doorman vertrekt vanuit Den Helder om te helpen bij de coronacrisis

'Studenten stellen buitenlandervaring uit'

Een op de drie Nederlandse studenten en scholieren stelt plannen om naar het buitenland te gaan uit vanwege de coronacrisis. Dat stelt Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs, na een enquête onder 654 studenten en scholieren. Sommigen zien zelfs helemaal af van hun buitenlandplannen, omdat uitstel alleen al studievertraging oplevert.

Normaal gesproken gaan jaarlijks tienduizenden Nederlandse studenten uit het mbo en hoger onderwijs naar het buitenland. Zij blijven enthousiast of zijn zelfs nog enthousiaster over een buitenlandervaring als voor de coronacrisis. Een grote meerderheid (79 procent) ziet online-alternatieven echter niet als volwaardig alternatief.

"Een internationale ervaring waarbij je echt de grens overgaat, blijkt voor veel studenten in deze tijd onmogelijk", zegt de directeur van Nuffic. "Zonde natuurlijk, omdat we weten dat een buitenlandervaring studenten veel kan opleveren aan vaardigheden die je voorbereiden op de samenleving en de arbeidsmarkt van de toekomst. Die vaardigheden heb je tijdens en na deze crisis hard nodig. Daarom moeten we blijven zoeken naar manieren om studenten ervaring op te laten doen met andere culturen, zienswijzen en manieren van werken."

Waakhond geeft TUI en Corendon tik op de vingers

Reisaanbieders gaan nog altijd in de fout bij het aanbieden van vouchers voor reizen die vanwege de coronacrisis zijn geannuleerd. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt na controles. Volgens de waakhond moeten de reisaanbieders consumenten beter informeren over hun rechten, met name over het recht op geld terug. Ook als iemand een voucher accepteert, blijft dat recht bestaan, zegt de ACM.

"Met het accepteren van vouchers verlenen consumenten nadrukkelijk een gunst aan hun reisaanbieder om terugbetaling uit te stellen", zegt de ACM. "Maar uitstel is geen afstel. Juist nu de reisbranche weer opstart, is het belangrijk dat consumenten met een voucher weten waar ze aan toe zijn en dat hun rechten worden gerespecteerd. Goede en juiste informatie is cruciaal voor het vertrouwen van consumenten. Wij treden op tegen reisaanbieders die consumentenrechten onvoldoende respecteren."

De ACM zegt dat er veel meldingen over TUI en Corendon zijn binnengekomen. De waakhond wijst mensen erop dat klanten recht houden op het bedrag dat na een reis overblijft. Stel dat je een voucher hebt van 1000 euro en je boekt een reis van 500 euro, dan houd je recht op die andere 500 euro. Als een voucher niet is gebruikt binnen de geldigheidstermijn, dan moeten reisorganisaties de waarde ervan uit zichzelf uitbetalen aan de klant.

Corendon en TUI hebben volgens de ACM inmiddels beterschap beloofd.

Honderden marktkooplieden vandaag naar Den Haag en Nijmegen

Honderden marktkooplieden van jaarmarkten en braderieën protesteren vanmiddag. Ze starten in Nijmegen, omdat burgemeester Bruls van die stad ook voorzitter is van het Veiligheidsberaad. Daarna gaan ze naar Den Haag om te protesteren tegen het verbod op hun handel. Door de coronacrisis zijn tot 1 september alle evenementen verboden. En de honderden jaarmarkten en braderieën - die vooral in de zomermaanden worden gehouden - vallen ook in die categorie.

John Gruter, standhouder en organisator van het protest, vindt dat raar. "Waarom mag een weekmarkt wel, en een jaarmarkt niet? Kijk, dat heel grote jaarmarkten met 10.000 bezoekers worden verboden, snap ik. Maar als de weekmarkt open kan, kunnen wij dat ook. Wij kunnen toch ook werken met de regels van het RIVM?"

Gruter mist naar eigen zeggen zeker 118 markten dit hoogseizoen. "Dat is een drama. Niet alleen voor mij, maar ook voor al die andere marktkooplui. En niet te vergeten voor horeca en winkels, die ook enorme omzetten missen als zo'n braderie niet doorgaat." De sector hoopt dat het kabinet regels voor de marktkooplieden wil versoepelen, net als mogelijk voor de kermisondernemers.

Winkeliers: hou je aan de coronaregels en kom niet voor de lol

Klanten houden zich steeds minder aan de coronaregels in winkels, zeggen winkeliers. Ze houden geen anderhalve meter afstand of ze komen met het hele gezin binnen om te 'funshoppen'. En als winkelpersoneel de klanten wijst op de regels, levert dat felle discussies en in sommige gevallen zelfs agressie op.

Detailhandel Nederland vraagt daarom om de regels te respecteren. "Uiteraard zijn we blij dat er gewinkeld kan worden, maar funshoppen is nog echt niet aan de orde. We willen wel dat mensen met een veilig en prettig gevoel kunnen winkelen", zegt adjunct-directeur Bert van Steeg. De brancheorganisatie heeft een enquête gehouden onder ruim 300 leden. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de winkeliers meer discussies ziet door de coronaregels.

Lees meer:

Hulplijn Rode Kruis bijna 22.000 keer gebeld

De corona-hulplijn van het Rode Kruis is in honderd dagen tijd bijna 22.000 keer gebeld. Mensen kunnen bij de hulplijn terecht voor een luisterend oor, advies of extra hulp.

Volgens het Rode Kruis stond de lijn in de eerste weken roodgloeiend en kwamen er veel praktische vragen binnen over wat er wel en niet mocht door de corona-maatregelen. Nu duren de gesprekken gemiddeld langer, en hebben mensen het mentaal zwaar. "Wij zijn er voor die mensen die nog steeds niet of zeer weinig de deur uit gaan, omdat ze niet kunnen of durven", zegt het Rode Kruis. "Gewoon om te praten of misschien even te huilen. Het is heel normaal om je in deze omstandigheden verdrietig of gefrustreerd te voelen."

Sinds de start van de hulplijn zijn Rode Kruis-vrijwilligers ruim 2000 keer in actie gekomen, bijvoorbeeld om boodschappen voor iemand te doen of de hond uit te laten. De meeste hulp werd geboden in de vier grote steden.

Duitsland meldt 503 nieuwe corona-besmettingen

In Duitsland zijn de afgelopen dag 503 nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus gemeld. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde infecties in het land op 190.863, meldt het Robert Koch-Institut. Gisteren werden er 537 besmettingsgevallen gemeld. Het dodental staat in Duitsland nu op 8895, volgens het instituut. Dat is een toename van tien ten opzichte van gisteren.

Het reproductiegetal in Duitsland is licht gedaald, maar blijft hoog. Volgens het instituut staat het getal nu op 2,76. Dat betekent dat één besmet persoon gemiddeld 2,76 andere mensen besmet. Zondag stond het reproductiegetal op 2,88.

Het Robert Koch-Institut wijst erop dat in heel Duitsland het aantal besmettingsgevallen laag is, maar dat het reproductiegetal hoog is door lokale uitbraken.

Over lokale coronabrandhaarden lees je meer in onderstaand artikel:

Nog twee medewerkers van Trump-campagne besmet met coronavirus

Twee medewerkers van het campagneteam zijn positief getest op het coronavirus. Ze waren betrokken bij de organisatie van de rally die Trump zaterdag hield in Tulsa, in Oklahoma. De twee zijn in quarantaine gegaan en nagegaan wordt met wie ze contact hebben gehad.

Voor de verkiezingsbijeenkomst in Tulsa werd al bekend dat zes medewerkers van Trumps campagneteam positief waren getest. Onder hen waren ook twee mensen van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president en andere vooraanstaande functionarissen.

Welkom in het nieuwe liveblog

Van harte welkom in het corona-liveblog van dinsdag 23 juni. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.