'Minder belastingen voor arbeiders en gepensioneerden', is de boodschap van deze demonstrant
NOS Nieuws

Wekdienst 8/12: Gele hesjes weer de straat op en nieuwe bisschop Roermond

Goedemorgen! Harrie Smeets wordt de nieuwe bisschop van Roermond en in Frankrijk wordt opnieuw geprotesteerd door de 'gele hesjes'. In Parijs hebben winkeliers en de politie zich voorbereid op een nieuwe veldslag. Etalages zijn gisteren dichtgetimmerd en de politie heeft pantservoertuigen klaar staan om gebouwen te beschermen en barricades uit de weg te ruimen.

Vandaag is er soms even zon, maar er vallen verspreid in het land ook een aantal buien. Het wordt een graad of 10 en er waait een vrij krachtige tot harde westelijke wind. Vanavond en vannacht vallen er meer buien. De komende dagen blijft het wisselvallig. Het wordt geleidelijk wel iets minder zacht.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Frankrijk protesteren de gele hesjes vandaag opnieuw. 89.000 agenten zijn op de been om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Er wordt gerekend op gewelddadige protesten. Ook in verschillende Nederlandse steden zijn protesten aangekondigd.
  • In Roermond wordt monseigneur Harrie Smeets gewijd tot bisschop. Bij de plechtigheid in de Sint-Christoffelkathedraal zijn 24 bisschoppen aanwezig, onder wie twee kardinalen.
  • Op het partijcongres van de Europese sociaaldemocraten in Lissabon wordt Frans Timmermans officieel gepresenteerd als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, volgend jaar mei.

Wat heb je gemist?

Bij een concert van de Italiaanse rapper Sfera Ebbasta in het Midden-Italiaanse Corinaldo zijn zeker zes mensen om het leven gekomen nadat er paniek was uitgebroken. Volgens de brandweer ontstond er een run op de uitgangen toen iemand een irriterende stof in de lucht had gespoten.

Ander nieuws uit de nacht

  • Op de kleding van Nicky Verstappen heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op zeker 17 plekken dna van Jos B. aangetroffen, onder meer aan de binnenkant van de onderbroek van de jongen. Dat schrijft De Telegraaf.
  • Syrische rebellen hebben twee weken geleden in Aleppo geen chloorgas gebruikt, zeggen de VS en Groot-Brittannië. Het lijkt er volgens hen op dat regeringstroepen traangas hebben gebruikt en vervolgens de rebellen beschuldigden van een chemische aanval.
  • De in Canada gearresteerde Huawei-topvrouw Meng Wanzhou brengt het weekend in de cel door. De rechter heeft een hoorzitting over haar vrijlating geschorst tot maandag.
  • Volgens Amerikaanse openbaar aanklagers heeft toenmalig presidentskandidaat Donald Trump zijn persoonlijke advocaat Michael Cohen opdracht gegeven om twee vrouwen te betalen, die zeggen dat ze een buitenechtelijke affaire met Trump hebben gehad.

En dan nog even dit

De Britse politie heeft vier mensen opgepakt voor de diefstal van een kostbare tiara, ruim twee weken geleden in het graafschap Nottinghamshire. De tiara vol diamanten is ruim honderd jaar oud en heeft een waarde van miljoenen euro's.

De Portland-tiara

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl