Midden-Oostenblog
Geweld Midden-Oosten
NOS NieuwsAangepast

Acht Israëlische militairen gedood bij gevechten Libanon • 300 aanmeldingen repatriëring

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Israël beraadt zich op vergelding, Iran dreigt met verdere escalatie
  • Hezbollah: gevechten met Israëlische grondtroepen in grensdorp
  • Tientallen doden bij Israëlische aanvallen in Gaza
  • Dodental van aanslag Jaffa naar zeven, daders uit Hebron

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Beelden tonen Iraanse raketten bij passagiersvliegtuig

Op beelden op X is te zien hoe Iraanse raketten gisteravond langs een passagiersvliegtuig vlogen. Het vliegtuig vloog toen boven de Iraanse stad Shiraz. De beelden zijn geverifieerd door de OSINT-redactie van de NOS. Om welke luchtvaartmaatschappij het gaat is niet bekend.

KLM liet na de raketaanval gisteren van Iran op Israël weten voorlopig niet meer boven Libanon, Israël, Jordanië, Irak en Iran te vliegen. Ook de Duitse branchegenoot Lufthansa vliegt niet meer door het Iraakse, Iraanse en Jordaanse luchtruim.

Schade aan restaurant in Tel Aviv na aanvallen Iran

Iran schoot gisteren honderden raketten op Israël af. Een dag later is de schade te zien. Zoals hier, aan de kust bij Tel Aviv.

"We hoorden sirenes en duwden iedereen de schuilkelders in":

Schade aan restaurant in Tel Aviv na aanvallen Iran

Hamas claimt achter dodelijke aanval Jaffa te zitten

De militaire tak van Hamas eist de verantwoordelijkheid op voor de dodelijke aanval van gisteravond in Jaffa, bij Tel Aviv. Daarbij zijn zeven mensen gedood. Meerdere mensen raakten gewond, van wie een aantal ernstig.

De twee Palestijnse daders zijn doodgeschoten. Ze kwamen volgens de politie uit Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische media schrijven dat de twee uit een tram kwamen, de een gewapend met een geweer en de ander met een mes, en op omstanders begonnen te schieten en in te steken.

Het Israëlische leger heeft op verschillende plekken op de Westelijke Jordaanoever nog verdachten gearresteerd. Israëlische troepen voeren regelmatig operaties uit op de Westoever. Volgens internationaal recht is de Israëlische bezetting van de Westoever illegaal.

De plek van de aanslag in Jaffa

Ruim 300 aanmeldingen voor repatriëring naar Nederland vanuit Libanon

Tot nu toe hebben ruim driehonderd mensen zich aangemeld voor hulp bij vertrek vanuit Libanon naar Nederland, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie zijn er "enkele honderden Nederlanders" in Libanon. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen ook in aanmerking komen voor hulp. Nederlanders, partners en kinderen van Nederlanders, ouders van een minderjarig Nederlands kind en mensen met een geldige verblijfsvergunning voor Nederland, of voor Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, St. Eustatius of Saba kunnen hulp krijgen.

De Nederlandse regering roept Nederlanders al een jaar op om uit Libanon te vertrekken en de situatie in het land wordt steeds gevaarlijker, met zware Israëlische luchtaanvallen en inmiddels ook een grondoffensief.

Andere Europese landen, zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Bulgarije zijn al begonnen met het terughalen van landgenoten. De eerste vlucht naar Nederland staat voor vrijdag gepland.

VS waarschuwt Iran in spoedzitting: val ons en Israël niet aan

In een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad waarschuwen de Verenigde Staten Iran om de VS en Israël niet aan te vallen. "Laat het duidelijk zijn: het Iraanse regime zal verantwoordelijk worden gehouden. We waarschuwen Iran en hun bondgenoten ten zeerste tegen acties gericht op de VS en verdere acties tegen Israël", zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

De Veiligheidsraad is vandaag bijeengekomen om de ontwikkelingen in het Midden-Oosten te bespreken. In een brief aan de Veiligheidsraad heeft Iran gisteren de recente aanval op Israël gerechtvaardigd door zich te beroepen op het recht op zelfverdediging. Israël heeft die verklaring afgewezen. "Het was een berekende aanval op burgers", zei de Israëlische ambassadeur voor de VN.

VN-baas António Guterres waarschuwt dat de "dodelijke cyclus van aanvallen en tegenaanvallen" moet stoppen. "De tijd dringt."

Drie doden bij luchtaanval in Damascus

Bij een vermoedelijk Israëlische luchtaanval in Damascus zijn drie doden gevallen. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR), een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie die de situatie in Syrië in de gaten houdt, spreekt van ook drie doden.

De luchtaanval zou een gebouw hebben getroffen waar vaak leiders van Hezbollah en de Iraanse Republikeinse Garde samenkomen, zegt het SOHR. Twee van de slachtoffers zouden niet de Syrische nationaliteit hebben. Welke nationaliteit dan wel, wordt niet vermeld.

In de nacht van maandag op dinsdag voerde Israël luchtaanvallen uit op twee auto's in hetzelfde deel van Damascus, aldus SANA. Daarbij werden drie doden gemeld, onder wie een presentator van de staatstelevisie. Bij vermoedelijk Israëlische luchtaanvallen in het oosten van Syrië werden 19 leden van een pro-Iraanse militie gedood, meldde SOHR.

Israël doet in de regel geen uitspraken over aanvallen op Syrische grondgebied, maar bekend is dat het daar regelmatig doelen van Hezbollah, Iran of het Syrische leger onder vuur neemt.

De nasleep van een vermoedelijk Israëlische luchtaanval gisteren in Damascus

Raketaanval Iran: beperkte schade, grote impact

De Iraanse raketaanvallen op Israël van gisteravond hebben beperkte schade op de grond aangericht. Toch is de impact in Israël groot, vertelt oud-correspondent in Israël Inez Polak in podcast De Dag. De roep om vergelding is luid, niet alleen onder Netanyahu en zijn achterban.

Volgens Polak blaakt Netanyahu de laatste weken van het zelfvertrouwen en ziet hij ook zijn populariteit groeien. Na de moeizame strijd in Gaza toont Israël zich momenteel militair superieur. De vraag is welke kant deze 'winning mood' Netanyahu opdrijft en wat het betekent dat hij de ogen nu zo direct op Iran richt.

De in Iran geboren Matin Abassi vertelt hoe de harde klappen die Israël uitdeelt Iran moreel verzwakken en hoe hardliners in dat land daar gebruik van proberen te maken. Zij grijpen het Iraanse gezichtsverlies aan om hun macht te versterken, onder meer door op harde acties als directe luchtaanvallen met ballistische raketten aan te sturen.

Luister hier naar de podcast:

Leger Israël: nog zeven doden bij gevechten in Libanon

Bij gevechten in het zuiden van Libanon zijn zeven Israëlische militairen gedood. Dat heeft de woordvoerder van het Israëlische leger bekendgemaakt. Eerder meldde het leger de dood van één militair, waarmee het totaal op acht komt.

De woordvoerder, Daniel Hagari, spreekt van twee verschillende incidenten waar de dodelijke slachtoffers bij vielen. Daar raakten ook zes militairen bij gewond. Bij een derde incident raakte nog een soldaat gewond. Hagari specificeert niet waar deze incidenten precies plaatsvonden.

Onder de omgekomen militairen waren drie officieren en vijf onderofficieren. Ze waren allen begin 20. Zes maakten deel uit van een commando-unit, twee van een infanterie-brigade.

Hezbollah sprak eerder vandaag van gevechten met Israëlische soldaten bij het Libanese grensdorp Maroun el-Ras. Israëlische troepen zouden ook noordelijker, bij het dorp Odaisseh, de grens zijn overgestoken.

Ministerie roept Nederlanders op Iran te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederland opgeroepen Iran te verlaten, "nu dat nog kan". In een bericht aan Nederlanders in Iran wijst het ministerie erop dat het reisadvies voor Iran rood is, wat betekent dat alle reizen naar het land worden afgeraden.

Het ministerie zegt dat de situatie in Iran onvoorspelbaar is en dat "de kans op escalatie tussen Iran en Israël verder is toegenomen". Israël heeft gezegd de Iraanse raketaanval van gisteren te zullen vergelden. Nieuwszender Axios meldde eerder vandaag dat Iraanse olie-installaties en defensiefaciliteiten doelwit van zo'n vergelding zouden kunnen zijn. Iran heeft gezegd hard terug te zullen slaan bij een Israëlische aanval.

Als de situatie in Iran verder verslechtert is het mogelijk dat vluchten van en naar het land worden geannuleerd, waarschuwt het ministerie. Ook Duitsland heeft een oproep gedaan aan zijn burgers in Iran om het land te verlaten, wijzend op de onstabiele situatie.

Een brokstuk van een Iraanse ballistische raket in de woestijn in Israël

Leger Israël: drie luchtmachtbases beschadigd bij Iraanse aanval

Het Israëlische leger zegt dat bij de Iraanse raketaanval gisteravond drie luchtmachtbases zijn beschadigd. Er zijn geen militairen, wapens of vliegtuigen geraakt, zegt het leger. Het functioneren van de luchtmacht zou niet zijn beperkt door de aanval.

Lees hier meer over de Iraanse raketaanval op Israël:

Dodental Khan Younis loopt op

Het dodental na Israëlische aanvallen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook is opgelopen tot 51. Dat zeggen de Palestijnse medische autoriteiten. Daarmee komt totale aantal doden bij aanvallen in de Gazastrook afgelopen nacht en vanochtend uit tot boven de 70.

"De explosies waren enorm", zei een inwoner van Khan Younis die vier familieleden verloor. "Veel mensen zouden nog onder het puin liggen. We kunnen niet bij hen komen om ze te redden."

Lees hier meer:

Deense politie: explosies bij Israëlische ambassade door handgranaten

De explosies bij de Israëlische ambassade in Kopenhagen zijn waarschijnlijk door handgranaten veroorzaakt. Dat zegt de Deense politie. Er zijn drie mensen aangehouden, onder wie twee Zweedse mannen.

Verder zegt de politie niet met zekerheid te kunnen stellen of de Israëlische ambassade doelwit was.

Israëlische militair omgekomen in Libanon

Bij gevechten in Libanon is een Israëlische militair omgekomen, zegt het Israëlische leger. Het gaat om een commandant van een team. Het is het eerste dodelijke slachtoffer gemeld door het Israëlische leger bij de grondoperatie in Libanon die gisteren begon.

De Libanese militante beweging Hezbollah sprak eerder vandaag over meerdere doden onder Israëlische troepen bij gevechten in het grensdorp Maroun al-Ras, maar dat is niet bevestigd.

Het reguliere Libanese leger zei eerder vandaag dat een Libanese soldaat gewond was geraakt bij een Israëlische drone-aanval in Zuid-Libanon. Ook zei het leger dat Israëlische troepen kort de grens over waren gestoken in het gebied rond Maroun al-Ras, en zich daarna hadden teruggetrokken.

Een Israëlische beschieting richting Libanon

Israël verklaart secretaris-generaal van de VN persona non grata

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz heeft secretaris-generaal Guterres van de VN persona non grata verklaard. Hij doet dit uit onvrede over de reactie van Guterres op de Iraanse aanval van gisteravond. "Ik heb hem de toegang tot het land ontzegd", zegt Katz in een bericht op X.

Na de Iraanse aanval schreef Guterres op X: "Ik veroordeel de uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten met escalatie op escalatie. Dit moet stoppen. We hebben absoluut een staakt-het-vuren nodig."

Katz verwijt Guterres dat hij niet expliciet de Iraanse aanval veroordeelt, wat Israël's bondgenoten zoals de VS, Nederland en Duitsland wel hebben gedaan. "Iemand die Irans afschuwelijke aanval niet ondubbelzinnig kan veroordelen [..] verdient het niet om voet op Israëlische bodem te zetten," schrijft Katz.

Guterres heeft nog niet gereageerd. Zijn berichten op X over het conflict in het Midden-Oosten zijn vaak algemene uitingen van zorgen of oproepen om te stoppen met het geweld. Vorige week haalde premier Netanyahu in zijn toespraak in de Algemene Vergadering al hard uit naar de VN, dat hij een "moeras van antisemitisme" noemde vanwege de vele VN-resoluties waarin Israël wordt veroordeeld.

Secretaris-generaal Antonio Guterres in de VN vorige week

Hezbollah: gevechten met Israëlische grondtroepen in grensdorp

Waar Hezbollah gisteren nog ontkende dat Israëlische troepen Libanon waren binnengetrokken, zegt de terreurbeweging vandaag dat die verwikkeld is in gevechten met het Israëlische leger in het dorp Maroun al-Ras nabij de grens. Er zouden slachtoffers zijn gevallen, wat niet wordt bevestigd door Israël of andere bronnen.

Het Israëlische leger zei vandaag dat er infanterie- en pantsereenheden naar Libanon zijn gestuurd, in aanvulling op de commando's en paratroepen gisteren, maar deelt geen informatie over specifieke gevechtshandelingen.

De Israëlische grondoperatie in Libanon is de vierde keer in een halve eeuw tijd dat Israël het buurland binnenvalt. Lees hier meer:

Kapper Walid heeft slapeloze nachten van oorlog in Libanon

Kapper Walid Yousef woont al dertig jaar in Nederland, maar komt uit Beiroet. Net als veel anderen Libanese Nederlanders maakt hij zich zorgen over zijn familie in Libanon. Zijn klanten leven met hem mee.

"Ik heb slapeloze nachten. Elke minuut kan er een explosie plaatsvinden", zegt hij:

Kapper Walid maakt zich zorgen over zijn familie in Libanon: 'Kunnen geen kant op'

Dodental van aanslag Jaffa naar zeven, daders uit Hebron

Het dodental van de aanslag in Jaffa gisteravond is opgelopen tot zeven. Het Israëlische leger zegt dat de twee daders uit Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever kwamen. Er zijn ook mensen aangehouden op verdenking van het helpen van de daders, die zouden wapens hebben geleverd en de daders vanuit de Westoever Israël hebben binnengelaten.

Een van de daders is doodgeschoten, de ander verwond, meldt de Israëlische krant Times of Israel op basis van een verklaring van de politie. Het leger heeft de huizen van de daders in kaart gebracht. Het is standaardpraktijk dat het leger de huizen van aanslagplegers sloopt. Verder zegt het leger dat op verschillende plekken op de Westelijke Jordaanoever nog 23 andere verdachten zijn gearresteerd.

Israëlische troepen voeren regelmatig operaties uit op de Westoever. Volgens internationaal recht is de Israëlische bezetting van de Westoever illegaal. De Algemene Vergadering van de VN nam vorige maand een motie aan die Israël opdroeg zich terug te trekken uit de Westoever, dat onderdeel moet worden van een Palestijnse staat. Het Israëlische parlement stemde dit jaar juist tegen de oprichting van zo'n Palestijnse staat.

De plek van de aanslag in Jaffa

Nog veel vragen over explosies bij Israëlische ambassade in Kopenhagen

De Deense autoriteiten en de Joodse gemeenschap in Kopenhagen hebben meer informatie verstrekt na de explosies in de buurt van de Israëlische ambassade daar. Volgens de Deense minister van Justitie neemt de politie de zaak "zeer serieus", maar is het te vroeg om iets over een motief te zeggen.

De ambassade ligt in een wijk met meer diplomatieke vestigingen. Om 03.20 uur hoorde bewakingspersoneel twee explosies. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De politie wil niet zeggen of er mensen zijn aangehouden of waardoor de explosies zijn veroorzaakt en of er schade is aangericht.

Een joodse school aan het eind van de straat blijft vandaag dicht. Dat is ook morgen en vrijdag het geval, maar dat was al zo gepland in verband met de viering van het joods nieuwjaar. Ook krijgt de belangrijkste synagoge in het centrum van de Deense hoofdstad extra beveiliging.

De voorzitter van de Joodse gemeenschap in Denemarken roept leden op waakzaam te zijn als ze zich op openbare plekken begeven. "En wees kritisch over wat je ziet op sociale media of op geruchten. Er is geen reden om niet deel te nemen aan het joodse leven."

Deense militaire politie houden de wacht bij de Israélische ambassade

Palestijnen in Gaza bergen doden na nachtelijke aanvallen

Palestijnen hebben de slachtoffers van de nachtelijke Israëlische aanvallen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook geborgen. Persbureau AP meldt op basis van ziekenhuisgegevens dat er zeven vrouwen en twaalf kinderen zijn onder de 32 doden. Gisteravond vielen ook negentien doden, onder wie twee kinderen, bij Israëlische aanvallen in Deir al-Balah in Centraal-Gaza, zeggen de ziekenhuizen.

Persbureau Reuters maakten foto's van de nasleep van de aanvallen in Khan Younis en Deir al-Balah:

  • Reuters
    Nasleep van Israëlische aanvallen op Khan Younis
  • Reuters
    Nasleep van Israëlische aanvallen op Khan Younis
  • Reuters
    Nasleep van Israëlische aanvallen op Khan Younis
  • Reuters
    Nasleep van Israëlische aanvallen op Khan Younis
  • Reuters
    Een gewonde jongen in het ziekenhuis na aanvallen in Deir al-Balah, Centraal-Gaza

'Israëlische vergelding volgt in enkele dagen'

Israëlische bronnen zeggen tegen de Amerikaanse nieuwssite Axios dat Israël de Iraanse raketaanval van gisteravond binnen enkele dagen zal vergelden. Na de Iraanse aanval met raketten en drones op Israël in april bleef de Israëlische reactie beperkt. Dit keer zal Israël harder terugslaan, aldus de bronnen. Doelwit zouden Iraanse olieinstallaties en defensiefaciliteiten kunnen zijn. De bronnen sluiten ook moordaanslagen niet uit, zoals in juli op Hamas-leider Haniyeh in Teheran.

Iran waarschuwt dat het "snel, resoluut en sterker dan voorheen" zal reageren als het tot een Israëlische wraakactie komt. Als dat gebeurt, liggen voor Israël alle opties op tafel, zeggen de bronnen van Axios, "inclusief aanvallen op Irans nucleaire faciliteiten". Israëls grote angst is dat Iran die faciliteiten gebruikt om kernwapens te produceren. Als die op een raket worden gezet, kan Iran daarmee Israël bereiken.

Iran liet in juni weten dat het zijn atoomprogramma wil uitbreiden. Het Internationaal Atoomagentschap zei het zicht op Irans programma kwijt te zijn.

Israël en westerse landen proberen al jaren te voorkomen dat Iran zijn atoomprogramma ontwikkelt:

Hoe snel kan Iran (in het geheim) een kernwapen maken?

Israël stuurt meer militairen naar Libanon

Israël heeft nu ook reguliere infanterie- en pantsereenheden naar Libanon gestuurd. Volgens het Israëlisch leger gaat het om een beperkte operatie. Inwoners van twee Zuid-Libanese dorpen kregen een oproep onmiddellijk te vertrekken. "Voor je eigen veiligheid, moeten jullie je huizen onmiddellijk verlaten. Iedereen die zich in de buurt van Hezbollahstrijders, hun gebouwen of hun wapens bevindt, brengt zichzelf in gevaar."

De Israëlische grondoperatie in Zuid-Libanon begon gisterochtend met de inzet van commando's en paratroepen. Ook de afgelopen maanden waren commando's al maandenlang in het gebied actief, zegt de Israëlische legerleiding. Daarbij werden tunnels en wapenopslagplaatsen van Hezbollah ontdekt.

Volgens het leger is vernietiging van de tunnelstelsels en andere Hezbollah-infrastructuur het belangrijkste doel van de operatie. Het hoopt zo te voorkomen dat Hezbollah van dichtbij het noorden van Israël onder vuur neemt. Als Hezbollah van nabij aanvallen uitvoert, is er in Israël nauwelijks tijd om het luchtalarm te laten gaan en schuilplaatsen op te zoeken.

Volgens het Israëlische leger heeft Hezbollah vanmorgen vijftig raketten op het noorden van Israël afgeschoten.

Israëlische militairen aan de grens met Libanon afgelopen zondag

Tientallen doden bij Israëlische aanvallen in Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het een school in Gaza-Stad heeft gebombardeerd. Het gebouw zou door Hamas-strijders als uitvalsbasis zijn gebruikt om Israëlische militairen en de staat Israël aan te vallen. Voorafgaand zou het leger waarschuwingen voor de aanval hebben gegeven "om schade voor burgers te beperken". Volgens het Palestijnse persbureau Wafa was de school bij vluchtelingen in gebruik als noodonderkomen. Bij de aanval van vannacht zouden zeker negen Palestijnen zijn omgekomen en twintig Palestijnen gewond zijn geraakt. Ook elders in Gaza-Stad vielen slachtoffers.

Volgens Palestijnse medische autoriteiten zijn in de stad Khan Younis vannacht zeker 32 doden gevallen. Een ziekenhuis daar meldt dat onder de doden vrouwen en kinderen zijn. Een arts van het ziekenhuis zei tegen persbureau AP dat het om gecombineerde lucht- en grondaanvallen ging in drie wijken van de stad.

Explosies bij Israëlische ambassade in Kopenhagen

De Deense politie doet onderzoek naar twee explosies in de buurt van de Israëlische ambassade in een buitenwijk van de hoofdstad Kopenhagen. Daar zijn geen slachtoffers bij gevallen. "We zijn een onderzoek gestart. Elke mogelijke connectie met de aanwezigheid van de Israëlische ambassade wordt bekeken", zegt de Deense politie. Die hoopt later meer informatie te kunnen geven.

Gisteravond werd de Israëlische ambassade in de Zweedse hoofdstad Stockholm onder vuur genomen. De politie vond kogelinslagen in het gebouw en in de omgeving zijn vuurwapens en kogelhulzen gevonden. Ook daar zijn geen slachtoffers gevallen. Wie er geschoten heeft, is niet bekend.

Politie gisteravond bij de Israëlische ambassade in Stockholm

Israël beraadt zich op vergelding, Iran dreigt met verdere escalatie

Na de Iraanse aanval op Israël van gisteravond beraadt Israël zich op vergeldingsmaatregelen. "Iran heeft een grote fout gemaakt en zal ervoor boeten", zei premier Natanyahu na overleg met het veiligheidskabinet. Het is nog onduidelijk hoe en wanneer Israël zal reageren. De Israëlische ambassadeur bij de VN zei gisteravond dat het "vernietigend", zal zijn. Israël is volgens hem niet uit op oorlog of een escalatie, maar kan volgens hem niet met de handen over elkaar blijven zitten als Israëlische burgers worden aangevallen.

De Iraanse VN-ambassadeur zegt dat Iran "snel, resoluut en sterker dan voorheen" zal reageren als het tot een Israëlische wraakactie komt. Dat zegt ook de Iraanse legerchef Bagheri. "Als het zionistische regime, dat gek is geworden, niet door de VS en Europa in toom wordt gehouden en iets doet dat onze soevereiniteit of territoriale integriteit aantast, komt er een veel grotere aanval op hun infrastructuur."

De raketaanval van gisteravond was Irans antwoord op de vernietigende klappen die Israël aan Irans bondgenoot Hezbollah in Libanon heeft toegebracht. Hezbollah-leider Nasrallah en veel naaste medewerkers werden vrijdag gedood bij een Israëlisch bombardement in Beiroet. Daar kwam ook een Iraanse generaal bij om het leven. Gisteren startte Israël een grondoffensief in het zuiden van Libanon, waar Hezbollah heer en meester was. Daarnaast kwam in juli Hamas-leider Haniyeh om het leven bij een aanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran. Naar alle waarschijnlijkheid zat Israël daarachter.

De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon

Vanmiddag spoedzitting Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad komt vanmiddag in spoedzitting bijeen om te praten over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Directe aanleiding is de Iraanse raketaanval op Israël van gisteravond. De vergadering van de Veiligheidsraad begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.

De Israëlische VN-gezant Danon wil dat de Veiligheidsraad, het belangrijkste orgaan van de Verenigde Naties, de Iraanse aanval veroordeelt. Ook wil hij dat de Revolutionaire Garde als terroristische organisatie wordt bestempeld. De Revolutionaire Garde is een Iraans elitekorps met grote politieke en economische invloed.

Meer weten over de Revolutionaire Garde? In deze video leer je er alles over:

Wat is de Iraanse Revolutionaire Garde?

Israël valt opnieuw doelen aan in Beiroet

Het Israëlische leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd boven Beiroet. Op X zegt het Israëlische leger dat de aanvallen waren gericht tegen terroristische doelen in de Libanese hoofdstad. Meer details gaf het leger vooralsnog niet.

Israël had eerder nieuwe aanvallen aangekondigd. De slagkracht van het leger en de luchtmacht zou niet hebben geleden onder de Iraanse raketaanvallen van dinsdagavond.

Vrijdag vlucht voor Nederlanders in Libanon

Nederland stuurt vrijdag een vliegtuig van Defensie naar de Libanese hoofdstad Beiroet om Nederlanders op te halen die daar weg willen. Zaterdag volgt een tweede vlucht, meldt het ministerie van Defensie. Beide evacuatievluchten starten vanaf vliegbasis Eindhoven.

Het toestel dat wordt gebruikt is een zogeheten Multi Role Tanker Transportvliegtuig, dat is gebaseerd op de Airbus A330 en plaats biedt aan 267 passagiers. Als er stoelen leeg blijven, worden mogelijk mensen met andere nationaliteiten meegenomen vanuit Libanon.

Het kabinet zei dinsdagmiddag Nederlanders die weg willen uit Libanon actief te gaan helpen. Voor Libanon geldt al lange tijd een negatief reisadvies en mensen worden al bijna een jaar opgeroepen om er weg te gaan. Het exacte aantal Nederlanders dat nog in Libanon verblijft, is niet bekend. Buitenlandminister Veldkamp heeft het over honderden mensen.

Een MRTT van Defensie op vliegbasis Eindhoven (archieffoto)

Afgelopen dag 55 doden in Libanon

In Libanon zijn de afgelopen dag 55 mensen om het leven gekomen bij Israëlische aanvallen, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Volgens de cijfers van het ministerie zijn er ook 156 gewonden geteld.

Deze nacht zijn er opnieuw aanvallen van Israël op doelen in Libanon te verwachten. Het Israëlische leger heeft in de late avond evacuatiebevelen gegeven voor meerdere zuidelijke voorsteden van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Daar voerde Israël de afgelopen tijd geregeld luchtaanvallen uit. Israël zegt dat het meerdere doelen van Hezbollah in gebouwen op het oog heeft.

Netanyahu: Iran begaat grote fout en zal ervoor boeten

De Israëlische premier Netanyahu heeft woedend gereageerd op de Iraanse raketaanval op zijn land. "Iran heeft vanavond een grote fout gemaakt en zal ervoor boeten", citeert persbureau Reuters hem.

Hoe Israël wil terugslaan, daarover heeft de premier niets gezegd. Netanyahu stelt dat de Iraanse luchtaanval is mislukt. Het is nog onduidelijk in hoeverre dat klopt; in tegenstelling tot de vorige grote raketaanval door Iran lijken ditmaal minder projectielen te zijn onderschept. Op videobeelden is te zien dat ten minste één luchtmachtbasis is getroffen door raketten.

De vrees voor een regionaal conflict is vanavond verder toegenomen. VN-chef Guterres spreekt van "escalatie na escalatie", maar noemt niet specifiek de aanval door Iran. Het Iraanse regime heeft al aangegeven dat het Israël opnieuw zal aanvallen als het land een vergeldingsactie uitvoert.

Israëlische ambassade beschoten in Stockholm

In de Zweedse hoofdstad Stockholm is de Israëlische ambassade vanavond onder vuur genomen. De politie heeft kogelgaten gevonden in het gebouw. In de omgeving zijn vuurwapens gevonden en kogelhulzen. Er zijn geen verdachten opgepakt.

Volgens de Zweedse autoriteiten is niemand gewond geraakt. De ambassade is onlangs gesloten voor publiek uit vrees voor mogelijke aanslagen.

Impact Iraanse raketaanval nog onduidelijk, luchtmachtbasis blijkt geraakt

Iran heeft volgens Israël afgelopen avond zo'n 180 ballistische raketten afgevuurd op Israël. De aanval werd uitgevoerd in twee golven. Volgens het Israëlische leger is "een groot deel" van alle raketten neergehaald. Daarbij is samengewerkt met het Amerikaanse leger. Op videobeelden op sociale media is te zien dat een Israëlische luchtmachtbasis wordt getroffen door meerdere raketten.

Er is weinig onafhankelijke informatie over hoeveel raketten zijn afgevuurd en hoeveel daarvan doelen in Israël hebben geraakt. De Iraanse Revolutionaire Garde stelt dat zeker drie legerbases van Israël zijn bestookt. De NOS heeft vastgesteld dat onder meer een luchtmachtbasis in de Negev-woestijn is getroffen door een barrage Iraanse raketten.

Op videobeelden op sociale media, waarvan de locatie is geverifieerd, lijken amper raketten te worden onderschept door de Israëlische luchtafweer:

Raketten slaan in op luchtbasis Nevatim

Iraanse staatsmedia beweren ook dat Israëlische tanks in Gaza succesvol onder vuur zijn genomen met ballistische raketten. Het zou gaan om tanks die Israël heeft gestationeerd in de bufferzone tussen Noord- en Zuid-Gaza. Deze claim is nog niet geverifieerd. Wel duidelijk is dat minstens één Palestijn op de Westelijke Jordaanoever is omgekomen nadat hij werd getroffen door brokstukken van een Iraanse raket. De raket was neergehaald door de Israëlische luchtafweer, zegt de gouverneur van stad Jericho tegen persbureau AFP.

Voor zover bekend zijn twee Israëlische burgers lichtgewond geraakt bij de grootschalige luchtaanval. Waarschijnlijk wordt pas in de loop van de komende dagen duidelijk hoeveel schade en verliezen het Israëlische leger heeft opgelopen. De Israëlische legerwoordvoerder Hagari zegt vanavond alleen dat er in het midden en zuiden van Israël een aantal inslagen is geweest. De luchtmacht is volgens hem nog altijd in staat om aanvallen uit te voeren verspreid over het Midden-Oosten.

Nederland, Duitsland en VK veroordelen Iraanse aanval

Een aantal Europese landen heeft de Iraanse raketaanval op Israël veroordeeld. Onder andere de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp uit kritiek op de aanval door Iran. "Dit heb ik ook telefonisch aan de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken laten weten", zegt hij op X.

Naast Nederland en Duitsland roept ook het Verenigd Koninkrijk op tot de-escalatie. Premier Starmer heeft gebeld met de Israëlische premier Netanyahu en de Jordaanse koning Abdullah. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zegt dat Iran "de regio dichter bij de afgrond heeft gebracht".

Raket slaat in winkelcentrum Tel Aviv bij aanval Iran op Israël

Raket slaat in winkelcentrum Tel Aviv bij aanval Iran op Israël

Iraanse diplomaat: VS en Rusland gewaarschuwd voor raketaanval

De Verenigde Staten en Rusland waren van tevoren gewaarschuwd dat Iran raketten ging afvuren op Israël, zegt een Iraanse diplomaat. Dit zou zijn gebeurd via diplomatieke kanalen.

Moskou en Washington hebben niet officieel gereageerd op het bericht dat Iran hen vooraf op de hoogte heeft gesteld. Als het klopt, heeft Iran stappen genomen om de kans op regionale escalatie te beperken. Ook bij de vorige grote raketaanval op Israël waren landen in de regio vooraf gewaarschuwd door Iran.

Lichtgewonden gemeld in Israël door Iraanse raketaanval

Bij de Iraanse raketaanval zijn in Israël voor zover bekend twee mensen lichtgewond geraakt. Dat schrijft krant The Times of Israël op basis van ambulancedienst Magen David Adom. De twee burgers waren geraakt door brokstukken.

Volgens het leger zijn er weinig mensen gewond geraakt. Israël heeft een van de meest geavanceerde luchtafweersystemen ter wereld. Ook moeten de raketten vanuit Iran over andere landen vliegen. Jordanië heeft bij de vorige grote aanval op Israël in april diverse Iraanse raketten onderschept.

Iraanse staatsmedia beweren dat 80 procent van de raketten het doelwit heeft getroffen. Het Israëlische leger zegt dat een aantal plekken in het midden en zuiden van het land is getroffen, maar gaf geen verdere details.

Op deze beelden op X zijn inslagen te zien:

Verslaggever Sander van Hoorn in Tel Aviv over Iraanse raketaanvallen

Verslaggever Sander van Hoorn in Tel Aviv over Iraanse raketaanvallen op Israël

Leger Israël: burgers kunnen uit schuilkelders komen

Het leger van Israël zegt dat burgers de schuilkelders kunnen verlaten. Daarmee lijkt Israël ervanuit te gaan dat de raketaanval vanuit Iran ten einde is gekomen. Eerder zei Iran al dat de actie was voltooid.

Volgens de legerwoordvoerder van Israël was het "een ernstige aanval". De aanval zal volgens hem gevolgen hebben.

Iran: wraakactie voor dood Hezbollah-leider voltooid

De grote raketaanval op Israël is een vergelding voor de dood van Hezbollah-leider Nasrallah, zo heeft Iran bekendgemaakt. Ook de dood van Hamas-leider Haniyeh wordt genoemd als reden voor de wraakactie. Beide bondgenoten van Iran werden eerder dit jaar gedood door het Israëlische leger.

Iraniërs vieren feest na de raketaanval en houden een foto van de gedode Hezbollah-leider Nasrallah omhoog

Volgens de verklaring van de Iraanse Revolutionaire Garde is de aanval voltooid. Volgens Iran zijn er tientallen raketten afgevuurd. Volgens het Israëlische leger gaat het om zeker 200 projectielen. Over de schade en mogelijke slachtoffers is nog niet veel duidelijk.

In deze video op X zie je de raketten boven Tel Aviv:

'Op dit moment nog onduidelijk wat de schade in Israël is'

Zwerm Iraanse raketten boven Israël

Israëlische leger: 'Iran vuurt raketten op Israël af'

Zes doden in Tel Aviv, daders gedood door politie

Bij de schietpartij in Jaffa, dat deel uitmaakt van Tel Aviv, zijn zes mensen om het leven gekomen. Dat melden Israëlische media. De politie meldt dat de twee daders zijn gedood. De schietpartij vond plaats bij een tramhalte.

Iran: tientallen ballistische raketten afgevuurd op Israël

Iran bevestigt dat het een grote raketaanval heeft uitgevoerd op Israël. Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van de Iraanse strijdkrachten, zijn tientallen raketten afgevuurd. In de verklaring wordt gedreigd dat er nog nog meer raketten zullen volgen als Israël terugslaat.

Als de informatie klopt, is deze aanval minder groot dan toen Iran in april Israël bestookte met raketten. Destijds werden ruim 300 raketten en drones gelanceerd. Een groot verschil is dat deze keer de raketten veel sneller in Israël zijn. Dat duidt erop dat Iran geavanceerde ballistische raketten heeft gebruikt.

Projectielen worden onderschept boven Tel Aviv

Luchtalarm klinkt opnieuw in Israël

Zojuist is opnieuw het luchtalarm afgegaan in Israëlische steden. Volgens Israëlische media is er een tweede golf van raketten aangekomen. In Tel Aviv is ten minste een gebouw getroffen, meldt krant Haaretz.

Boven Jordanië zouden meerdere projectielen zijn neergehaald.

Israëlische media: ruim honderd raketten afgevuurd

Iran lijkt een grootschalige raketaanval uit te voeren op Israël. Volgens Israëlische media zijn ruim honderd raketten afgevuurd. Een Iraans medium heeft video's gedeeld van raketten die over hoofdstad Teheran vliegen.

Ooggetuigen horen explosies in onder meer Jeruzalem. Ook op andere plekken zijn explosies, maar de omvang van de schade is nog onduidelijk.

Israëlisch leger: Iran vuurt raketten af op Israël

Het Israëlische leger zegt dat Iran raketten heeft afgevuurd op Israël. In Jeruzalem is het luchtalarm afgegaan en zijn inwoners opgeroepen om schuilkelders op te zoeken.

Over de omvang van de aanval is nu nog weinig bekend. Eerder vanavond zei het leger dat er een grootschalige raketaanval werd verwacht.

Schietpartij gemeld in Israëlische stad Jaffa

In Jaffa, een stadsdeel van Tel Aviv, is een schietpartij geweest, zo melden Israëlische media. De politie gaat uit van een terreurdaad. Volgens de eerste berichten zijn zeker vijf mensen gewond geraakt.

De vermoedelijke aanslag werd gepleegd bij een tramstation. De schutter opende het vuur op omstanders. Vier mensen zijn zwaargewond geraakt, melden de lokale autoriteiten. Het is onduidelijk of de schutter voortvluchtig is.

Leger Israël bereidt zich voor op mogelijke Iraanse raketaanval

De Israëlische strijdkrachten zeggen voorbereid te zijn op een mogelijke Iraanse raketaanval. Woordvoerder Hagari heeft dat gezegd na berichten vanuit de VS dat Iran een grote raketaanval voorbereidt. "We zijn in een staat van hoge paraatheid", zei hij volgens Israëlische media. Hagari vertelde dat het mogelijk gaat om een "wijdverspreide" raketaanval.

Iran heeft zelf niets gezegd over een mogelijke luchtaanval. Volgens de laatste berichten in internationale media zou Iran een aanval met ballistische raketten overwegen. "Deze raketten kunnen Israël binnen 12 minuten bereiken, in tegenstelling tot drones en kruisraketten die er langer over doen", zegt een journalist van de Amerikaanse nieuwssite Axios op X. Hij baseert zich eveneens op anonieme functionarissen.

Israël bombardeert Beiroet, Hezbollah schiet raketten af

De Israëlische luchtmacht heeft vanmiddag een aantal doelwitten in de Libanese hoofdstad Beiroet gebombardeerd, melden staatsmedia. In Israël raakte een man lichtgewond door brokstukken van een neergehaalde raket die was afgevuurd door Hezbollah.

Het leger van Israël zegt dat het een aantal raketten van Hezbollah heeft onderschept. Hezbollah op zijn beurt zegt dat het raketten heeft afgevuurd op Tel Aviv. Volgens Israël kwam een raket in zee terecht.

Het is nog onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen bij de nieuwste luchtaanvallen op Libanon. Op videobeelden is te zien dat er rookpluimen opstijgen boven de stad. Dat is onder meer het geval bij een gebouw op amper honderd meter afstand van een ziekenhuis, zo heeft de NOS vastgesteld aan de hand van beelden op sociale media.

In deze video van eerder vandaag is de ravage te zien in Zuid-Libanon:

Schade door luchtaanvallen in Zuid-Beiroet: 'De verwoesting is groot'

Nederland helpt burgers bij terugkeer uit Libanon

Nederland gaat burgers helpen met hun terugkeer uit Libanon vanwege de onzekere veiligheidssituatie in het land. Dit maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken via X bekend. "We gaan Nederlanders actief helpen om het land te verlaten door repatriëring met inzet van militaire middelen. Nederland zorgt in de komende dagen voor militair luchttransport", staat in het bericht.

Nederland organiseerde tot nu toe geen evacuatievluchten, maar riep Nederlanders in Libanon al wel enige tijd om uit het land te vertrekken. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er in Libanon verblijven, omdat er geen registratieplicht is.

Lees verder:

'VS verwacht spoedig Iraanse raketaanval op Israël'

Amerikaanse functionarissen zeggen tegen internationale media dat Iran van plan is ballistische raketten af te vuren op Israël. Volgens de anonieme bronnen helpt de VS zijn bondgenoot om zich voor te bereiden op zo'n luchtaanval.

Volgens sommige bronnen is de raketaanval ophanden, maar bewijs is daarvoor niet geleverd. De raketaanval wordt binnen 12 uur verwacht, zegt een bron tegen The New York Times. Tegen persbureau Reuters stelt een Amerikaanse functionaris dat de aanval mogelijk zo groot of zelfs groter kan zijn dan die in april.

Destijds vuurde Iran ruim 300 drones, kruis- en ballistische raketten af op Israël. Vrijwel alle projectielen werden neergehaald. Iran had buurlanden van tevoren gewaarschuwd dat het de raketten zou lanceren. Ook hielpen landen als Jordanië en Saudi-Arabië bij het onderscheppen van de raketten. Het was voor het eerst dat Iran een directe aanval op Israël uitvoerde.

'We zijn bang dat Gaza wordt vergeten'

Gisteren voerde Israël een luchtaanval uit op vluchtelingenkamp Nuseirat, vlakbij Deir-al-Balah in Gaza. Daarbij werd een aantal mensen gedood. In het vluchtelingenkamp rouwen ze vandaag tussen het puin om de slachtoffers terwijl de laatste lichamen geborgen worden. "Ze hebben 14 slapende mensen aangevallen", zegt een vrouw tegen persbureau Reuters. "Ze hebben niets gedaan, ze lagen te slapen."

De Israëlische aanvallen op de Gazastrook gaan nog altijd door. Tegelijkertijd lijkt de aandacht voor Gaza te verslappen nu de wereld zich lijkt te concentreren op de gebeurtenissen in Libanon, zegt een van de inwoners van het vluchtelingenkamp. "We zijn bang dat de hele wereld alleen maar naar Libanon kijkt", zegt hij.

Rouw na aanval op Deir-al-Balah: 'We zijn bang dat Gaza wordt vergeten'

Israël: al tientallen keren Libanon ingegaan afgelopen maanden

Het Israëlische leger heeft sinds vorig jaar oktober al tientallen invallen gedaan in Libanon. Dat heeft het leger zojuist bekendgemaakt. Het leger spreekt over "doelgerichte operaties" op Hezbollah-doelen bij de grens. De militairen zouden daarbij onder meer ondergrondse tunnels en wapendepots hebben aangetroffen.

Een deel van de wapens hebben de militairen meegenomen naar Israël, zegt het leger. Het leger deelt ook beelden waarop tunnels te zien zijn, die volgens het leger onder meer bij een huis vlak bij de grens waren. Waar en wanneer de beelden zijn gemaakt is niet te verifiëren.

Een woordvoerder van het Israëlische leger herhaalde dat Israël zich richt op de grens met Libanon. "We gaan niet naar Beiroet of de steden in het zuiden van Libanon."

'Israël valt luchtafweerradarstations aan in Syrië'

Israël heeft zeker drie luchtafweerradarstations getroffen in het zuiden van Syrië, meldt persbureau Reuters op basis van twee Syrische legerbronnen. Een van de doelen zou op een militair vliegveld zijn. Israël voert geregeld luchtaanvallen uit in Syrië.

Israël scherpt regels aan

Het Israëlische leger heeft per direct nieuwe beperkingen aangekondigd die gelden voor een aantal steden in Israël, waaronder Jeruzalem. Mensen mogen nog maar met maximaal dertig mensen buiten samenkomen. Voor activiteiten binnen geldt een maximum van 300 mensen. Ook worden stranden gesloten.

Ook mag er vanaf nu alleen nog onderwijs worden gegeven op plekken waar schuilplaatsen vlakbij zijn. Datzelfde geldt voor kantoren.

KLM schort vluchten naar Tel Aviv op tot eind dit jaar

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt tot het einde van dit jaar niet meer naar Tel Aviv, meldt persbureau ANP. KLM vloog op dit moment al niet naar Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij kondigde in augustus aan dat de opschorting tot 26 oktober zou duren, maar wordt dat wordt dus verlengd.

Nog veel onduidelijk over Israëlisch grondoffensief

Er is nog veel onduidelijk over wat het Israëlische grondoffensief op dit moment inhoudt. Persbureau AP citeert een anonieme Israëlische legerfunctionaris die zegt dat er nog geen confrontaties met Hezbollahstrijders op de grond zijn geweest. Het leger zou op "loopafstand" van de grens zijn en zich concentreren op de dorpen vlak bij de grens.

Volgens een woordvoerder van Hezbollah is het Israëlische leger de grens met Libanon zelfs nog niet overgegaan. Mochten ze dat wel doen, dan staan de Hezbollahstrijders klaar om slachtoffers te maken, vervolgde hij.

Israël: grondoffensief richt zich op dorpen langs de grens

Het Israëlische grondoffensief in Libanon zal zich alleen richten op plekken waar Hezbollah aanwezig is langs de grens met Israël. Dat zei legerwoordvoerder Hagari in de eerste persconferentie sinds het begin van het offensief afgelopen nacht.

Lees hier meer over wat Israël bekend maakte op de persconferentie:

Israëlische leger roept Libanezen in meer dan 20 dorpen op te vertrekken

Het Israëlische leger roept de inwoners van meer dan twintig dorpen in het zuiden van Libanon op om het gebied onmiddellijk te verlaten. Legerwoordvoerder Adraee heeft op X een lijst gedeeld met de plaatsnamen.

Op de kaart hieronder is te zien om welke plekken het gaat:

Het Israëlische leger heeft inwoners van twintig plaatsen opgeroepen om te vertrekken

VN-missie in Libanon werd gisteren op de hoogte gesteld van grondoffensief

De interim-vredesmacht van de VN in Libanon werd gisteren door het Israëlische leger geïnformeerd over het grondoffensief. Dat meldt de VN-missie op X, die zegt aanwezig te blijven op hun posities.

"Elke oversteek naar Libanon is een schending van de Libanese soevereiniteit en territoriale integriteit, en een schending van resolutie 1701", schrijft de VN-missie. Daarmee wordt verwezen naar een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die unaniem werd aangenomen in augustus 2006 waarmee Israël en Libanon werden opgeroepen hun oorlog te staken. Beide partijen stemden in met het staakt-het-vuren.

Er werd onder meer een gedemilitariseerde zone afgesproken, waar alleen het Libanese leger en de VN-missie wapens mochten hebben.

Israëlische media melden gewonden na aanval

Israëlische media melden twee gewonden door raketten die Hezbollah heeft afgevuurd op Centraal-Israël. Het gaat om relatief lichte verwondingen, meldt de Israëlische krant Times of Israël.

Eerder vanochtend ging op verschillende plekken in het midden van het land het luchtalarm af. Het Israëlische leger heeft gemeld "een aantal" raketten te hebben onderschept.

Tien doden na Israëlische luchtaanval op zuid-Libanon

Bij een Israëlische luchtaanval op Zuid-Libanon zijn tien doden gevallen. Het gaat om tien leden van een gezin, meldt het Libanese staatspersbureau NNA. Vijf anderen raakten gewond.

Rode Halve Maan: 'Hulpverleners beschoten in Nablus'

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat drie hulpverleners gewond zijn geraakt terwijl ze gewonden probeerden te evacueren vanuit een vluchtelingenkamp in Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens de hulporganisatie houdt het Israëlische leger ambulances tegen die de gewonde hulpverleners willen evacueren.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat vanochtend een jonge man is overleden aan zijn verwondingen nadat Israëlische militairen de stad Nablus waren binnengevallen.

Explosie gemeld in Tel Aviv

Het Israëlische leger meldt dat het luchtalarm in Centraal-Israël afgaat nadat er projectielen zijn afgevuurd vanuit Libanon. Persbureau Reuters bericht op basis van een getuige dat er een explosie is gehoord in de stad. Of die werd veroorzaakt door een inslag of door een onderschepping van een raket is onduidelijk.

Libanon en VN doen spoedaanvraag voor miljoenen aan hulp

De Libanese premier Mikati en de VN vragen om ruim 425 miljoen dollar voor "levensreddende hulp aan 1 miljoen mensen." Ze doen dat door middel van een zogenoemde flash appeal, een mechanisme dat gebruikt wordt door humanitaire organisaties en de VN bij een humanitaire crisis.

In beeld: verwoesting in Libanese hoofdstad Beiroet

Naast het grondoffensief gaat Israël ook door met het aanvallen van Libanon vanuit de lucht. De zuidelijke voorsteden van hoofdstad Beiroet werden vanochtend opnieuw aangevallen.

Het Israëlische leger heeft de aanvallen bevestigd en en zegt door te gaan met het aanvallen van wat het beschouwt als Hezbollah-doelwitten.

Gisteren werd Beiroet ook aangevallen door het Israëlische leger. In de video hieronder laat een ingenieur de schade zien:

Schade door luchtaanvallen op in Zuid-Beiroet: 'De verwoesting is groot'

Doden bij Israëlische aanval op school Gaza-Stad

Bij Israëlische aanvallen op een school in Gaza-Stad zijn negentien doden gevallen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het gaat om een van de scholen van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Veel van die scholen bieden de afgelopen maanden onderdak aan de ontheemde Palestijnse bevolking.

Israël heeft de aanval op de school bevestigd, maar zegt dat de school nu in gebruik was van Hamas, die het gebouw als commandocentrum in gebruik zou hebben gehad. Die claim is niet geverifieerd.

NAVO-chef Rutte: 'Zeer bezorgd over situatie in Libanon'

De NAVO is zeer bezorgd over de situatie in Libanon en staat in contact met alle partners in de regio. Dat zei Mark Rutte, die vanaf vandaag secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap is. "Uiteraard gaat de NAVO hier niet over, maar we zijn zeer bezorgd", citeert persbureau ANP de Nederlandse oud-premier.

Rutte is vanaf vandaag de secretaris-generaal van de NAVO

Libanese premier: 'Libanon staat voor een van de gevaarlijkste fases'

"Libanon staat voor een van de gevaarlijkste fases in de geschiedenis", zegt de Libanese premier Mikati. De premier zei dit in een vergadering met VN-organisaties en ambassadeurs.

De Libanese premier Mikati eerder deze week in gesprek met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Barrot

VN-gezant Hennis: 'Oorlogsmachinerie lost onderliggende problemen niet op'

VN-gezant voor Libanon Jeanine Hennis-Plasschaert schrijft op X dat "oorlogsmachinerie" er niet in slaagt de onderliggende problemen aan te pakken. "Het risico dat er opnieuw een generatie hetzelfde lot ondergaat, voor de zoveelste keer, is opnieuw zeer reëel."

Hennis is sinds juni dit jaar VN-gezant voor Libanon en spreekt namens de VN rechtsreeks met zowel Israël als Hezbollah. In gesprek met Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr noemde ze die gesprekken eerder "heel open en recht voor zijn raap".

Houthi's claimen droneaanvallen op Tel Aviv en Eilat

De Houthi's zeggen Israëlische legerposten in Tel Aviv en Eilat te hebben aangevallen met drones. Dat maakt een woordvoerder van de Houthi-rebellen bekend op X. De woordvoerder sprak steun uit voor de Palestijnse en Libanese bevolking. Israël heeft nog niets over de aanvallen gemeld.

De Houthi's krijgen net als Hezbollah en Hamas steun van Iran. Het afgelopen jaar vielen Houthi-rebellen regelmatig schepen aan in de Rode Zee die banden met Israël zouden hebben. Bekijk hier onze special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

Schade in vluchtelingenkamp bij Sidon

Afgelopen nacht en vanochtend voerde Israël ook luchtaanvallen uit op Libanon. Ook het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon werd daarbij aangevallen. In het vluchtelingenkamp wonen ook veel Syrische vluchtelingen.

Hulpverleners nemen de schade aan de gebouwen op na de aanvallen:

Hulverleners in Sidon na de aanvallen op een vluchtelingenkamp

Israël meldt gevechten met Hezbollahstrijders

Een woordvoerder van het Israëlische leger meldt dat de grondtroepen die vannacht de grens met Zuid-Libanon over trokken inmiddels zijn verwikkeld in gevechten met Hezbollahstrijders. Hij spreekt op X van felle gevechten, overigens zonder verdere details te melden.

Woordvoerder Avichay Adraee roept de burgerbevolking op ten zuiden van de Litani niet gebruik te maken van voertuigen. Die rivier geldt als de grens van zuidelijk Libanon. Volgens hem gebruikt Hezbollah de plaatselijke bevolking als menselijk schild, een aantijging die Israël in het verleden vaker gebruikte als rechtvaardiging voor aanvallen op burgerdoelen.

In beeld: Israëlische tanks worden naar de grens met Libanon gebracht

Wat het grondoffensief van het Israëlische leger precies inhoudt, is onduidelijk. Het leger sprak van "beperkte en gerichte" acties tegen Hezbollah-doelen. Israëlische functionarissen zeggen tegen CNN dat de militaire operatie op de grond niet zal leiden tot een "langdurige bezetting".

Op beelden van persbureau Reuters is te zien dat het Israëlische leger vanochtend tanks naar de Libanese grens bracht.

Israëlische tanks naar Libanon

'Infrastructuur is moeilijker te vernietigen vanuit de lucht'

In het NOS Radio 1 Journaal legt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies uit wat de voordelen kunnen zijn van een operatie over de grond. "Israël wil de infrastructuur van Hezbollah vernietigen. Tunnels met name. En ik denk dat sommige tunnels en opslagplaatsen moeilijk te bereiken zijn met alleen luchtaanvallen. Je moet weten waar ze zitten. Dat zie je gewoon moeilijker vanuit de lucht en veel van de infrastructuur bevindt zich ook onder de grond."

Wijninga ziet dat Israël al maanden bezig is met de voorbereiding van dit offensief. "Via agenten in Libanon hebben ze de locaties van Hezbollah heel nauwkeurig in kaart gebracht. Maar het is nog maar de vraag of het lukt om Hezbollah te zuiveren in dat gebied en zo te zorgen dat de raketaanvallen stoppen. Dan moet je eigenlijk veel dieper Libanon in. De vraag is of Israël zich dat kan veroorloven en of de rest van de wereld dat toelaat."

Volgens de defensiespecialist weet Israël heel goed dat er ook risico's verbonden zijn aan deze operatie. Zo zou Iran met een reactie kunnen komen. "Israël heeft Iran wel gewaarschuwd maar dat wil niet zeggen dat ze zich gedeisd houden. Ze houden in Israël ook rekening met een aanval van Iran. Maar ook Syrië kan zich in de strijd mengen. Die hebben misschien nog wel een rekening met Israël te verheffen. Je weet nooit hoe het gaat, maar dit heeft een groot risico om uit te wijden."

Zo werd de inval op de Israëlische televisie bekendgemaakt

De aankondiging van het offensief op de Israëlische tv

Israël: commando's en paratroepen ingezet

Israël meldt dat er bij de aanval op Zuid-Libanon onder meer commando's en paratroepen worden ingezet van de 98ste Divisie. Volgens het leger zijn de militairen al weken bezig met de voorbereiding van de aanval. Zo is er onder meer getraind in het noorden van het land.

"Na maandenlang in de Gazastrook actief te zijn geweest, waar de militairen van deze divisie vaardigheden en ervaring hebben opgedaan, zijn ze naar het noorden verplaatst. Nu opereren ze daar na de noodzakelijke aanpassingen om in Libanon te vechten."

Israël heeft beelden naar buiten gebracht van de voorbereiding van de inval. Het is onbekend wanneer de beelden precies zijn gemaakt en op welke locatie.

Israëlische soldaten vlak voor of tijdens de inval van Libanon

Video: Libanezen vluchten naar Cyprus

Op het vliegveld van Cyprus zijn vannacht twee vluchten vanuit Libanon geland. Het binnenvallen van het Israëlische leger was voor sommige inwoners het sein om te vertrekken uit Libanon.

Libanezen vluchten het land uit nu het nog kan: 'Willen alleen vrede'

Luchtalarm om raketten in Noord-Israël

Op verschillende plekken in Noord-Israël is vannacht en vanmorgen het luchtalarm afgegaan om te waarschuwen voor tegenaanvallen van Hezbollah. Onder meer in het grensplaatsje Metula en de streek Boven-Galilea werd meermaals gewaarschuwd voor raketaanvallen

Volgens het Israëlische leger werden in Boven-Galilea twee van de drie afgevuurde raketten onschadelijk gemaakt door het raketschild. Een derde sloeg in zonder schade aan te richten. Ook in Metula waren geen berichten over schade of slachtoffers. Zeker een keer was het luchtalarm vannacht onterecht afgegaan, verduidelijkte een woordvoerder vanmorgen.

Verslaggever Sander van Hoorn vanuit Israël

Correspondent Daisy Mohr in Libanon

Correspondent Daisy Mohr over het binnenvallen van Israël in Libanon

Explosies in Zuid-Libanon en Beiroet nadat Israëlisch leger Libanon binnenvalt

Explosies in Zuid-Libanon en Beiroet nadat Israëlisch leger binnenvalt

Ook vannacht weer luchtaanvallen

Gisteravond en vannacht heeft Israël meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in Libanon. In de zuidelijke stad Sidon werd een vluchtelingenkamp voor Palestijnen aangevallen. Naar verluidt was het doelwit Mounir Maqdah, de commandant van de Libanese tak van de militaire vleugel van de Palestijnse Fatah-beweging. Arabische media melden dat hij heeft overleefd. Zijn zoon zou wel zijn omgekomen.

Bij de aanval in het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh zouden zeker vijf mensen zijn omgekomen. Het is het grootste Palestijnse kamp in Libanon.

Amerikaanse minister reageert, Biden nog niet

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft contact gehad met zijn collega Gallant over het Israëlische grondoffensief in Libanon. Volgens een verklaring van Austins ministerie is er overeenstemming tussen Israël en de VS over de noodzaak om infrastructuur van Hezbollah in het grensgebied onklaar te maken.

"Ik heb duidelijk gemaakt dat de VS Israëls recht ondersteunt om zichzelf te verdedigen", twitterde Austin. "We zijn het erover eens dat dat de aanvalscapaciteit van Hezbollah aan de grens moet worden ontmanteld zodat er geen aanvallen als op 7 oktober op Israëls noordelijke gemeenschappen kunnen plaatsvinden."

Austin onderstreept ook dat alleen een diplomatieke oplossing echt vrede kan brengen. Daarnaast waarschuwde hij Iran geen aanval op Israël uit te voeren om bondgenoot Hezbollah te ondersteunen, dat zou volgens hem "ernstige gevolgen voor Iran" tot gevolg hebben.

President Biden heeft nog niet gereageerd op het Israëlische offensief in Libanon, maar gisteren zei hij op een vraag of hij "zich comfortabel voelt" met Israëlische plannen voor een grondoffensief dat hij "comfortabel is dat ze stoppen, we moeten nu een staakt-het-vuren hebben". Biden deed die uitspraken nog voor Israëlische militairen de grens met Libanon passeerden.

Austin (l) en Gallant bij een ontmoeting in december 2023

Nederlandse ambassadeur: 'Ga nu het nog kan'

Meerdere Europese landen zijn begonnen met het evacueren van onderdanen uit Libanon. Duitsland en Bulgarije stuurden gisteren vliegtuigen naar Beiroet, Groot-Brittannië doet dat morgen.

Nederland organiseert vooralsnog geen evacuatievlucht. De Nederlandse ambassadeur Frank Mollen zei in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat voor Nederlanders al enige tijd het advies geldt om op eigen gelegenheid te vertrekken. Het is nu nog goed mogelijk om met gewone lijnvluchten het land te verlaten. "Ga nu het nog kan."

Doden bij aanval Damascus, Syrië beschuldigt Israël

In Damascus, de hoofdstad van Syrië, zijn zeker drie mensen om het leven gekomen bij een luchtaanval. Een van de doden zou een presentator van de staatstelevisie zijn.

Syrische staatsmedia zeggen dat Israël achter de aanval zit. Israël heeft zich er nog niet over uitgelaten.

Israël voert geregeld luchtaanvallen uit in Syrië. Meestal gaat het om doelen die een link hebben met Iran, een vijand van Israël.

Meerdere raketten afgevuurd richting Israël

Vanuit het zuiden van Libanon zijn aan het begin van de nacht zo'n tien raketten afgevuurd richting Israël, zegt het Israëlische leger. Enkele daarvan kwamen terecht in open veld, andere zijn uit de lucht geschoten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Hezbollah-leden in Libanon vuren al maanden raketten af op Noord-Israël. Om die reden zijn daar tienduizenden mensen geëvacueerd. Israël wil dat zij terug kunnen naar huis. Het grondoffensief dat nu is begonnen is dan ook gericht tegen doelen van Hezbollah, zegt het Israëlische leger.

Wat is Hezbollah?

Israël zegt dat de militaire acties in Libanon zijn gericht tegen Hezbollah. In deze video zie je wat dat voor organisatie is en wat ze willen:

Wat is Hezbollah en wat willen ze?

Israël start grondoffensief in zuiden Libanon

Het Israëlische leger is begonnen met een grondoffensief in Libanon, heeft het leger zojuist bekendgemaakt. Het zou gaan om "beperkte en gerichte" acties tegen Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon. Het zou gaan om doelen in dorpen dicht bij de grens met Israël, die een bedreiging zouden vormen voor dorpen aan de Israëlische kant van de grens.

De grondtroepen krijgen volgens het leger ondersteuning van de Israëlische luchtmacht. Meer informatie is er vooralsnog niet.

'Veiligheidskabinet Israël akkoord met nieuwe fase oorlog'

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft formeel ingestemd met verdere militaire acties in Libanon, melden onder meer de kranten Haaretz en The Jerusalem Post. In de berichten wordt gesproken over een "volgende fase" van de Israëlische acties; daarmee wordt een grondoffensief in Libanon bedoeld. Verdere details worden niet gedeeld.

In het veiligheidskabinet zitten de meest betrokken ministers, onder wie die van Defensie, Nationale Veiligheid en Buitenlandse Zaken. Premier Netanyahu zit het speciale kabinet voor. Er zitten ook leden van de oppositie in, als minister zonder portefeuille.

Nieuwe luchtaanvallen Beiroet

Beiroet is opnieuw gebombardeerd door het Israëlische leger. Op beelden zijn zware explosies te zien in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad.

Kort daarvoor had Israël bewoners van het gebied gevraagd om daar te vertrekken. Het leger kondigde aan meerdere gebouwen in het zuiden van Beiroet aan te vallen, vanwege vermeende activiteiten van Hezbollah.

Bijeenkomst Israëlisch veiligheidskabinet voorbij, Netanyahu spreekt met klein groepje

Het overleg van het Israëlische veiligheidskabinet is voorbij. Naar verluidt kwamen de bewindslieden bijeen om een besluit te nemen over een grondoffensief in Libanon. Onduidelijk is nog wat het resultaat was. Volgens The Times of Israel overlegt premier Netanyahu momenteel met een klein groepje in zijn kantoor.

Netanyahu voor een ontmoeting met zijn kabinet (ter illustratie)

Israëlisch evacuatiebevel voor buitenwijken Beiroet

Het Israëlische leger heeft inwoners van enkele zuidelijke buitenwijken van Beiroet geadviseerd om weg te gaan. Het leger zegt aanvallen te zullen uitvoeren op een aantal gebouwen waarvan vermoed wordt dat Hezbollah daar opereert.

Een woordvoerder heeft kaarten gepubliceerd waarop te zien is welke gebouwen geëvacueerd dienen te worden. "U bevindt zich in de buurt van faciliteiten van Hezbollah, waar het Israëlische leger krachtig tegen zal optreden. Voor uw veiligheid en de veiligheid van uw familieleden moet u deze gebouwen onmiddellijk verlaten en zeker 500 meter afstand nemen", schrijft de woordvoerder:

Eerder op de avond kwamen er berichten over luchtaanvallen en artillerieaanvallen op meerdere dorpen in het zuiden van Libanon. Vooralsnog is er niets gemeld over eventuele slachtoffers.

De afgelopen dagen voerde Israël meerdere zware aanvallen uit op diverse plekken in Libanon, waaronder Beiroet zelf. Daarbij zijn bijna dagelijks tientallen mensen gedood. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, gedood bij een dergelijke aanval.

'Iedereen denkt terug aan de oorlog in 2006'

'Wat kan Hezbollah tegenover grondoffensief zetten?'

'Libanese troepen trekken zich terug uit grensgebied'

Libanese troepen hebben zich teruggetrokken uit het grensgebied met Israël, melden lokale inwoners en een Libanese veiligheidsbron aan persbureau Reuters. De troepen zouden zich hebben teruggetrokken tot zo'n vijf kilometer van de blauwe lijn, de officieuze grens tussen Libanon en Israël.

Een legerbron zegt tegen persbureau AFP dat het leger zich "herpositioneert en hergroepeert" in afwachting van het aanstaande grondoffensief van Israël tegen infrastructuur van Hezbollah in het grensgebied. Een woordvoerder van de Libanese strijdkrachten ontkent noch bevestigt dat tegenover Reuters. De Libanese strijdkrachten staan los van Hezbollah.

Libanese militairen

Leger Israël sluit gebieden in noorden af

Het Israëlische leger heeft enkele noordelijk gelegen gebieden aangewezen als "afgesloten militaire zone". Metula, Misgav Am en Kfar Giladi zijn vanaf nu verboden gebied voor burgers. De maatregel lijkt een volgende stap te zijn in het ophanden zijnde grondoffensief in de grensregio met Libanon. Het veiligheidskabinet is op dit moment bijeengekomen, volgens Israëlische media om een besluit te nemen over zo'n offensief.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat Israël met Washington gesproken heeft over "beperkte grondoperaties", zoals diverse media in de VS vanmiddag al hadden gemeld. "Ze hebben ons geïnformeerd over enkele operaties", zegt woordvoerder Miller. "Op dit moment weten we dat het gaat om beperkte operaties, gericht op infrastructuur van Hezbollah langs de grens. Maar we blijven in gesprek hierover."

Volgens de Israëlische omroep Kan heeft het Witte Huis er bij Israël op aangedrongen om de grondoperatie beperkt te houden en niet gedurende lange tijd gebied aan Libanese zijde te bezetten. Channel 12, een andere zender, meldt dat de schaal van de geplande operatie op verzoek van de Amerikanen is verkleind.

Woordvoerder Miller van Buitenlandse Zaken benadrukt dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen Hezbollah, wat dus ook betekent dat het de infrastructuur van de terroristische groep in Libanon mag aanpakken. Verder zegt hij dat de VS achter het doden van Hezbollah-leider Nasrallah staat, maar tegelijkertijd vindt de VS dat beide partijen geen escalerende stappen moeten zetten en tot een staakt-het-vuren moeten komen.

Gallant: volgende fase oorlog tegen Hezbollah begint spoedig

De Israëlische minister Gallant van Defensie zegt dat "de volgende fase van de oorlog tegen Hezbollah spoedig zal beginnen". Die uitspraak deed hij tegen burgemeesters van de noordelijke grensdorpen in Israël.

Volgens Gallant zal de volgende fase "een belangrijke factor zijn in het veranderen van de veiligheidssituatie". Ook zal die Israël in staat stellen om bewoners terug te laten keren naar hun dorpen, zegt Gallant. "We zullen dit doen. We zullen de situatie veranderen en inwoners laten terugkeren naar huis."

Meerdere Amerikaanse media, waaronder CNN en The Washington Post, melden vanmiddag dat er een Israëlisch grondoffensief in het grensgebied met Libanon ophanden is. Een functionaris zegt tegen CBS News dat het al binnen enkele uren kan beginnen.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant

Bron CNN: grondoffensief in Libanon begint 'binnenkort'

Ook CNN maakt inmiddels melding van een komend grondoffensief van Israël in Libanon. Een anonieme Amerikaanse functionaris zegt tegen de tv-zender dat die inval binnenkort zal beginnen. Wanneer is nog onduidelijk.

De bron zegt dat het gaat om een beperkt offensief. Dat zou inhouden dat het Israëlische leger zich zal terugtrekken na operaties in Libanese dorpen in het grensgebied, langs wat ook wel de blauwe lijn wordt genoemd. De VS gelooft volgens de functionaris niet dat het geplande offensief zo lang zal duren als de oorlog tegen Hezbollah in 2006, die 34 dagen duurde. Het zal een "aanzienlijk afgeslankte versie" daarvan zijn en ook zal de operatie minder groot zijn dan aanvankelijk gepland was, stelt de bron.

Nederland heeft nog geen plannen om ambassadepersoneel te evacueren

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen plannen om Nederlands ambassadepersoneel uit Libanon te evacueren. "Op dit moment is dat niet aan de orde, de ambassade blijft volledig operationeel", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ook niet van plan te zijn om Nederlandse burgers te evacueren uit Libanon. "We adviseren Nederlanders al bijna een jaar lang om het land te verlaten. Die oproep hebben we de afgelopen weken herhaald", zegt de woordvoerder.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde eerder vandaag aan dat het niet-essentiële medewerkers en familieleden van medewerkers van de ambassade gaat evacueren uit Libanon. Duitsers met een kwetsbare gezondheid worden ook geëvacueerd.

Washington Post: Israël informeert VS over plannen voor beperkt grondoffensief Libanon

Israël heeft de VS op de hoogte gebracht van plannen om een beperkt grondoffensief te beginnen in Libanon, meldt een anonieme Amerikaanse functionaris aan The Washington Post.

Volgens de bron zou het offensief van Israël kleiner van omvang zijn dan het offensief in de vorige oorlog tegen Hezbollah in 2006. De geplande invasie zou als doel hebben om infrastructuur van Hezbollah langs de grens met Israël te vernietigen, om daarmee het gevaar voor Israëlische grensdorpen te verminderen. Meer is nu niet bekend.

Eerder meldde The Wall Street Journal al op basis van anonieme bronnen dat Israëlische commando's kleine, doelgerichte invallen hebben gedaan in het zuiden van het buurland. Zij zouden inlichtingen hebben verzameld, verkenningen hebben gedaan voor een mogelijk grondoffensief en tunnels van Hezbollah hebben betreden. Dat is volgens de krant niet alleen recent gebeurd, maar ook in de afgelopen maanden.

Zes doden bij Israëlische aanval op Nuseirat

Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in Nuseirat in de Gazastrook zijn vanmorgen vroeg zeker zes mensen gedood. Persbureau AP meldt op basis van ziekenhuisdocumenten dat onder de doden een man, zijn twee dochters en een kleinkind zijn.

Op deze beelden uit Nuseirat is te zien dat tientallen mensen proberen om slachtoffers onder het puin vandaan te halen:

Reddingswerkers halen mensen onder het puin vandaan in Nuseirat, Gaza

Netanyahu tegen Iraanse bevolking: alles wordt anders

De Israëlische premier Netanyahu heeft in een toespraak gericht op het Iraanse volk gezinspeeld op een spoedig einde aan het regime van de ayatollahs. "Als Iran eindelijk vrij is - en dat moment zal een stuk sneller komen dan menigeen denkt - wordt alles anders", sprak Netanyahu in de Engelstalige videoboodschap van 3 minuten. Volgens hem komt er dan vrede tussen "de oeroude Perzische en Joodse volkeren".

Eerder in zijn monoloog had de premier de "tirannen" en "theocratische fanaten" in Teheran de schuld gegeven van de onrust in de regio. "Met elk moment dat verstrijkt brengt het regime u, het nobele Perzische volk, dichter bij de afgrond."

Netanyahu waarschuwde dat Israël op elke plek in het Midden-Oosten kan toeslaan en niets zal nalaten om het eigen volk en grondgebied te beschermen. "Vraag maar aan Mohammed Deif. Of aan Nasrallah." De leiders van Hamas en Hezbollah, organisaties die steun krijgen vanuit Teheran, werden door Israël omgebracht.

Maar hij benadrukte dat hij het Iraanse regime verantwoordelijk houdt, niet de gewone mensen. "Ik weet dat jullie de moordenaars van Hamas en Hezbollah niet steunen, maar jullie leiders doen dat wel. Jullie verdienen beter. Israël steunt jullie."

Gedode Hamas-leider Libanon was werknemer UNRWA

Hamas-leider Fateh Sherif, die vannacht met zijn gezin door Israël werd gedood, was niet alleen de leider van de militante beweging in Libanon, maar ook een werknemer van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Dat bevestigt een UNRWA-woordvoerder aan The Times of Israel.

Sherif was docent en schoolhoofd en stond al sinds eind maart op non-actief nadat er beschuldigingen waren geuit over zijn politieke activiteiten. De schorsing leidde destijds tot protest voor het UNRWA-hoofdkwartier in Beiroet als steunbetuiging aan Sherif. Daar ging al rond dat hij lid zou zijn van Hamas, tekende persbureau Reuters op.

Hamas-leider en UNRWA-docent Sherif spreekt bij een protest tegen zijn schorsing (27 maart 2024)

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken laakt het besluit van UNRWA om hem niet direct te ontslaan. Israël voert al langer een strijd tegen de VN-hulporganisatie, die het ziet als een verlengstuk van Hamas en andere terroristische organisaties in Gaza. In januari beschuldigde Israël twaalf UNRWA-medewerkers van deelname aan de terroristische aanslagen op 7 oktober. Een aantal landen schortte daarna betalingen op aan UNRWA. In de loop van het voorjaar kreeg de VN informatie van Israël over nog eens zeven verdachte UNRWA-medewerkers.

Uit onafhankelijk onderzoek bleek later dat Israël geen bewijs had geleverd dat de UNRWA als organisatie banden heeft met terreurbewegingen. Wel oordeelde de interne onderzoeksdienst van de Verenigde Naties uiteindelijk dat over negen van de negentien verdachte medewerkers bewijs is verzameld dat wijst op mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen. Zij zijn ontslagen, zei UNRWA-topman Lazzarini begin augustus.

Nieuwe Israëlische aanvallen op Gaza

Hoewel het Israëlische leger de afgelopen week met name aanvallen uitvoert op Libanon, gaat de oorlog ook in de Gazastrook onverminderd door. In het afgelopen etmaal zijn er twintig mensen gedood en 108 gewond geraakt, zegt het Hamas-ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat bij een aanval op een school met ontheemden in Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook vanmorgen vroeg twee burgers zijn gedood. Ook zijn er mensen gewond geraakt.

Bij een luchtaanval op Deir al-Balah werd een compleet gezin gedood: vader, moeder en twee kinderen. Volgens persbureau Reuters was het vrouwelijke slachtoffer journalist Wafa Aludaini. Zij schreef onder meer voor het Palestinian Information Center en plaatste berichten vanuit Gaza op X. De NOS sprak haar vorig jaar oktober.

In totaal zijn er nu 41.615 mensen gedood in Gaza en zijn er meer dan 96.000 gewonden geteld. Ook zijn er nog duizenden mensen vermist.

Mensen tussen de puinhopen in Khan Younis op de Gazastrook (29 september)

Tweede man Hezbollah zegt dat Israël doelen niet zal halen

Videoboodschap Naim Qassem

De plaatsvervangend leider van Hezbollah, Naim Qassem, zegt dat de militante beweging is voorbereid op een Israëlisch grondoffensief. "We zijn er klaar voor. Israël zal zijn doelen niet bereiken", zei hij in de eerste toespraak van Hezbollah sinds de dood van leider Hassan Nasrallah vrijdagavond.

Qassem sprak zijn aanhangers toe in een videoboodschap. Hij zei dat de strijd van Hezbollah tegen Israël doorgaat, ondanks het verlies van Nasrallah, andere leiders en de aanval met sema- en portofoons waardoor twee weken geleden duizenden mensen gewond raakten. "Andere organisaties zouden in elkaar storten, maar wij niet. We zullen zegevieren." Wel waarschuwde hij dat het een lange strijd zal zijn. "We moeten geduld hebben."

Volgens Qassem staan er voor alle uitgeschakelde leiders en commandanten opvolgers klaar. Op een later moment wordt ook een opvolger voor Nasrallah gekozen. Hij zei niets over een uitvaart voor gedode leider, die meer dan 30 jaar aan het hoofd stond van de militante beweging.

'Israëlische commando's waren in Libanon'

Israëlische commando's hebben kleine, doelgerichte invallen gedaan in het zuiden van Libanon, schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. De special forces verzamelden volgens de Amerikaanse krant inlichtingen en deden verkenningen voor een mogelijk grondoffensief, dat volgens de bronnen al deze week kan beginnen.

Militairen zouden ook tunnels van Hezbollah langs de grens met Israël hebben betreden. De invallen vonden niet alleen recent plaats, maar ook in de afgelopen maanden.

Israël trok zich in 2000 terug uit het zuiden van Libanon, na een bezetting van 18 jaar. De 120 kilometer lange grens tussen Israël en Libanon geldt sindsdien als demarcatielijn of blauwe lijn, waarachter het Israëlische leger zich terugtrok. Het is voor The Wall Street Journal niet duidelijk hoelang Israël na een grondoffensief in Libanon wil blijven of dat het offensief eigenlijk zal bestaan uit een reeks grotere invallen.

VN: 100.000 mensen naar Syrië gevlucht

Na meer dan een week van zware Israëlische luchtaanvallen op Libanon zijn nu meer dan 100.000 mensen de grens met buurland Syrië overgestoken. Dat meldt de hoge VN-commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi. Gisteren stond de teller van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR nog op ruim 70.000.

Volgens Grandi gaat het zowel om mensen uit Libanon als om Syriërs. In Libanon wonen naar schatting van de overheid zo'n 1,5 miljoen Syriërs, de meesten gevlucht vanwege de burgeroorlog.

Grandi zegt verder dat de UNHCR bij vier grensovergangen helpt met het opvangen van de ontheemden, samen met onder meer de Syrische tak van de Rode Halve Maan. Die zusterorganisatie van het Internationale Rode Kruis meldt vanochtend dat het met mobiele klinieken medische hulp geeft aan vluchtelingen bij de grens. Zo zijn vorige week meer dan 2000 mensen onderzocht.

Biden: totale oorlog vermijden

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij op korte termijn zal spreken met de Israëlische premier Netanyahu, nu de spanningen in het Midden-Oosten verder toenemen. "We moeten een totale oorlog vermijden", zei Biden. "We werken keihard samen met onder meer de Fransen en vele andere landen, maar we zijn er nog niet."

Vorige week wuifde Netanyahu een voorstel van de VS, Frankrijk en enkele bondgenoten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah weg. Wel zei Netanyahu dat er gesprekken plaatsvinden over een staakt-het-vuren.

Afgelopen zaterdag benadrukte Biden dat de Verenigde Staten Israël steunen en dat het land het recht heeft zich te verdedigen tegen militante groeperingen als Hamas en Hezbollah. Toch wil hij de situatie in de regio de-escaleren, zo zei hij.

Hamas: leider in Libanon gedood bij aanvallen

Hamas meldt dat de leider van de terreurorganisatie in Libanon, Fateh Sherif Abu el-Amin, is gedood bij Israëlische luchtaanvallen in het zuiden van het land. Volgens Hamas zijn bij de aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp El-Buss bij de stad Tyrus ook zijn vrouw, zoon en dochter omgekomen.

Het Israëlische leger heeft ook opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in de Beka-vallei. Israël zegt dat het daarbij tientallen locaties van Hezbollah heeft geraakt. Onder meer opslagplekken van wapens en raketinstallaties zouden zijn geraakt.

Hezbollah heeft niet gereageerd op de aanvallen. Het Libanese staatspersbureau NNA meldt doden en gewonden bij verschillende aanvallen.

Israëlische aanval in centrum Beiroet

Israël heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op het centrum van Beiroet, melden ooggetuigen aan onder meer persbureaus Reuters en AP. Het gaat om de eerste aanval binnen de stadsgrenzen in het afgelopen jaar, eerder werden vooral de zuidelijke buitenwijken van de stad aangevallen. De ooggetuigen melden dat een appartementengebouw is getroffen.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zegt dat er bij de aanval drie leiders zijn gedood. Het PFLP staat in veel westerse landen op de terreurlijst.

Appartement in centrum Beiroet verwoest door Israëlische aanval

105 doden door Israëlische aanvallen in Libanon

In Libanon zijn zondag 105 doden gevallen door Israëlische aanvallen. Dat heeft het Libanese ministerie van Volksgezondheid gemeld. In Sidon, ten zuiden van Beiroet, werden twee aanvallen uitgevoerd. Daarbij werden 32 mensen gedood.

Zaterdag zijn er 33 doden gemeld. Volgens het ministerie zijn dit weekend tevens veertien hulpverleners om het leven gekomen.

Het Israëlische leger heeft in een verklaring alleen gezegd 120 Hezbollah-doelen te hebben aangevallen in Libanon.

Welkom

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.