Israëlische aanval op wooncomplex in centrum Beiroet
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- Israëlische aanval in centrum Beiroet
- 105 doden in een dag in Libanon
- Iraanse president hekelt Israëlische aanvallen
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
Israëlische aanval in centrum Beiroet
Israël heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op het centrum van Beiroet, melden ooggetuigen aan onder meer persbureaus Reuters en AP. Het gaat om de eerste aanval binnen de stadsgrenzen in het afgelopen jaar, eerder werden vooral de zuidelijke buitenwijken van de stad aangevallen. De ooggetuigen melden dat een appartementengebouw is getroffen.
Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zegt dat er bij de aanval drie leiders zijn gedood. Het PFLP staat in veel Westerse landen op de terreurlijst.
105 doden door Israëlische aanvallen in Libanon
In Libanon zijn zondag 105 doden gevallen door Israëlische aanvallen. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. In Sidon, ten zuiden van Beiroet, werden twee aanvallen uitgevoerd. Daarbij werden 32 mensen gedood.
Zaterdag zijn er 33 doden gemeld. Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zijn dit weekend tevens veertien artsen om het leven gekomen.
Het Israëlische leger heeft in een verklaring alleen gezegd 120 militaire Hezbollah-doelen te hebben aangevallen in Libanon.
Netanyahu benoemt oppositielid Sa'ar tot minister in veiligheidskabinet
De Israëlische premier Netanyahu heeft Gideon Sa'ar benoemd tot minister zonder portefeuille in zijn veiligheidskabinet. Sa'ar verliet enkele jaren gelden de partij van Netanyahu en werd de leider van een kleine conservatieve partij. In een gezamenlijke verklaring laten Netanyahu en Sa'ar weten hun geschillen opzij te zetten voor het belang van het land.
Met de komst van Sa'ar in zijn kabinet is Netanyahu verzekerd van meer steun voor zijn plannen. De uiterst rechtse ministers Smotrich en Ben-Gvir hebben meermaals gedreigd de regering ten val te brengen als Netanyahu te veel concessies doet voor een akkoord met Hamas.
Enkele weken geleden berichtten Israëlische media dat Netanyahu defensieminister Gallant wilde laten vervangen door Sa'ar. Honderden Israëliërs demonstreerden vervolgens voor zijn huis. Gallant is nog altijd minister van Defensie.
Grote rookpluimen na de aanval op Jemenitische havenstad
Na de Israëlische aanvallen op de Jemenitische havenstad Hodeida waren vanmiddag grote rookpluimen te zien. Volgens het aan de Houthi-rebellen gelieerde ministerie van Volksgezondheid zijn daarbij zeker vier doden en 29 gewonden gevallen.
Israël heeft de aanval bevestigd. Volgens het Israëlische leger zijn tientallen vliegtuigen ingezet voor de aanval op militaire Houthi-doelen.
Op de beelden hieronder zijn rookpluimen en brand te zien na de aanval:
Dodental Ain El Delb loopt op
Het dodental na de Israëlische aanval op Ain El Delb in het zuidwesten van Libanon is opgelopen tot 32, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Ook het aantal gewonden steeg, naar 53.
Het Israëlische leger heeft geen afzonderlijke aanvallen bevestigd, maar zei in een verklaring 120 militaire Hezbollah-doelen te hebben aangevallen in Libanon.
Iraanse president hekelt Israëlische aanvallen op 'as van verzet'
De Iraanse president Pezeshkian veroordeelt de Israëlische aanvallen op wat Iran "de as van verzet" noemt. Iran steunt Hezbollah, Hamas, de Houthi's en pro-Iraanse milities in Irak met onder meer geld en wapens.
Bij de aanvallen op de Libanese hoofdstad Beiroet afgelopen vrijdag kwam ook een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven. "We kunnen dergelijke acties niet accepteren en ze zullen niet onbeantwoord blijven. Een beslissende reactie is noodzakelijk", citeren Iraanse media de president.
'4 doden en 29 gewonden bij Israëlische aanvallen bij Hodeida'
Bij de Israëlische aanvallen op de Jemenitisch havenstad Hodeida vanmiddag zijn 4 doden en 29 gewonden gevallen. Dat meldt het aan de Houthi-rebellen gelieerde ministerie van Volksgezondheid.
Israël heeft de aanval op Jemen bevestigd. De Israëlische luchtmacht zei met tientallen vliegtuigen de haven en meerdere elektriciteitscentrales te hebben aangevallen. Volgens het leger werden die door de Houthi's gebruikt om onder meer olie en Iraanse wapens te importeren.
Het leger zei vastbesloten te zijn "om te blijven optreden en iedereen die een bedreiging vormt voor de burgers van de staat Israël schade te berokkenen, ongeacht de afstand". Hodeida bevindt zich op ongeveer 1800 kilometer van de Israëlische grens.
Honderden aanwezigen bij pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam
Honderden mensen protesteerden vanmiddag op de Dam in Amsterdam tegen het geweld in Gaza. De demonstranten droegen protestborden, Palestijnse vlaggen en luisterden naar toespraken van bekende Nederlanders, onder wie cabaretier Najib Amhali en actrice Katja Schuurman.
Libanese autoriteiten: zeker 45 doden bij Israëlische aanvallen
Bij Israëlische aanvallen op Ain El Delb, in het district Sidon in het zuidwesten van Libanon, zijn zeker 24 doden en 29 gewonden gevallen. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid in een update op X.
Bij een aanval in Baalbek-Hermel, in het noordoosten van Libanon, zijn volgens het ministerie zeker 21 mensen gedood en zijn 47 anderen gewond geraakt.
Eerder vandaag meldde het Libanese staatspersbureau NNA dat zeker zes mensen waren omgekomen bij een aanval op een huis in het zuiden van de Bekavallei.
Israël voert luchtaanval uit op havenstad Hodeida in Jemen
Israël heeft zojuist een aanval uitgevoerd op de haven van Hodeida in Jemen. De Israëlische luchtmacht spreekt op X van een "grootschalige luchtoperatie in Jemen" waarbij met tientallen vliegtuigen Houthi-doelen zijn aangevallen. Het gaat om de haven van de stad en meerdere elektriciteitscentrales. Volgens het leger werden die gebruikt om onder meer olie en Iraanse wapens te importeren.
Volgens de luchtmacht was de aanval een reactie op de laatste aanvallen van de Houthi-rebellen op Israël. Eerder deze week eisten de Houthi's meerdere aanvallen op Israëlische steden op.
De Houthi-rebellen controleren op dit moment een groot deel van Noord- en West-Jemen. De Houthi's. die bondgenoten zijn van onder meer Hamas en Hezbollah, vallen al maandenlang schepen aan in de Rode Zee.
Bekijk in deze interactieve special meer over de rol van de Houthi's in de machtsstrijd in het Midden-Oosten:
'14 hulpverleners omgekomen bij Israëlische aanvallen'
In de afgelopen twee dagen zijn er zeker 14 medische hulpverleners omgekomen als gevolg van Israëlische aanvallen op Libanon. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
"Het is bekend dat medisch personeel niet deelneemt aan vijandelijkheden", schrijft het ministerie in een verklaring. Het ministerie zegt dat de herhaaldelijke aanvallen van Israël ingaan tegen internationale wetten en normen, "met name de Geneefse Conventies". Daarmee verwijst het ministerie naar de verdragen die tussen 1864 en 1949 werden vastgesteld in Genève. Daarin zijn regels omtrent oorlogsvoering vastgelegd.
Witte Huis: geen terugkeer evacués Noord-Israël bij totale oorlog
Het Witte Huis zegt dat geëvacueerde burgers uit het noorden van Israël niet naar huis kunnen terugkeren als er een totale oorlog wordt gevoerd met Hezbollah of Iran. Diplomatie is volgens Washington de beste manier. Israël zei gisteren juist dat de terugkeer nu een van de prioriteiten van het land is.
Woordvoerder John Kirby zei bij CNN dat Amerika scherp in de gaten houdt wat Iran doet, na de harde woorden over de dood van Hezbollah-leider Nasrallah. Ook wacht de VS af wie Hezbollah presenteert als opvolger van Nasrallah, die meer dan dertig jaar aan het hoofd van de organisatie stond.
Verder zei het Witte Huis dat de VS met Israël in gesprek blijft over de volgende stappen in Libanon en dat het belang van de veiligheid van Israël buiten kijf staat en dat dat niet zal veranderen.
Vlagvertoon in Iran voor Hezbollah-leider Nasrallah
Ook beschietingen vanuit Libanon
Ook Hezbollah heeft opnieuw beschietingen uitgevoerd. Er zijn raketten afgeschoten op een militaire basis in het noorden van Israël en op de nederzetting Sa'ar, niet ver van de Libanese grens.
Ook zijn Israëlische militairen aangevallen in de grensplaats Manara, in de buurt van Kirjat Sjmona, meldt Al Jazeera.
Bewoners werden gewaarschuwd door het luchtalarm:
Nieuwe aanvallen op Hezbollah-doelen
Israël heeft opnieuw bombardementen uitgevoerd op het Hezbollah-bolwerk Dahieh in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. De nieuwe aanvallen waren volgens het leger gericht op het uitschakelen van raketlanceerinstallaties en wapendepots van de terroristische organisatie.
Volgens het Libanese persbureau NNA zijn opslagplaatsen, landbouwgronden en woonwijken getroffen.
Bij een luchtaanval in het oosten van Libanon, in het noorden van de Bekavallei, zijn volgens het persbureau zeker zeventien leden van een familie gedood, onder wie vrouwen en kinderen. In hetzelfde gebied hebben reddingswerkers zes doden onder het puin vandaan gehaald. Ook zijn daar negen leden van een Syrische familie om het leven gekomen. In het zuiden worden ten minste vier doden gemeld.
Lichaam van Hezbollah-leider Nasrallah geborgen
Het lichaam van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is geborgen op de plek waar Israël vrijdag een bombardement uitvoerde. Dat meldt persbureau Reuters.
Gisteren bevestigde Hezbollah de dood van Nasrallah, maar er werd niet bekendgemaakt hoe hij is omgekomen en wanneer hij wordt begraven. De twee bronnen die Reuters sprak zeggen dat zijn lichaam geen zichtbare verwondingen heeft en dat hij mogelijk is omgekomen door de kracht van de explosie.
Camerateams van Reuters en Associated Press bezochten vandaag, twee dagen na de aanval, de plek in Beiroet waar Hezbollah-leider Nasrallah werd gedood. De verwoesting is groot en de puinhopen roken nog altijd.
Libanese premier: grootste ontheemding ooit in Libanon
De Libanese premier Mikati zegt dat de recente Israëlische luchtaanvallen op Libanon hebben geleid tot "de grootste ontheemding uit de geschiedenis" van het land.
In een persconferentie zei hij dat het aantal ontheemden kan oplopen tot een miljoen. Volgens Mikati is er een grote toestroom van mensen die vluchten uit het zuiden van het land en de Bekavallei in het oosten.
Camerateams van persbureaus Reuters en Associated Press bezochten vandaag, twee dagen na de aanval, de plek in Beiroet waar Hezbollah-leider Nasrallah vrijdagavond werd gedood. De verwoesting is groot en de puinhopen roken nog altijd.
Opnieuw belangrijke Hezbollahleider gedood
Volgens het Israëlische leger is bij de aanvallen van gisteren nog een belangrijke Hezbollahleider omgebracht. Het gaat om Nabil Kaouk. Hezbollah heeft zijn dood bevestigd. Vrijdagavond werden de hoogste leider van de beweging, Hassan Nasrallah, en andere kopstukken gedood door een Israëlisch bombardement.
Kaouk was lid van de zogenoemde centrale raad van Hezbollah. Hij was verantwoordelijk voor de veiligheid in de terreurgroep. "Kaouk werd beschouwd als iemand die dicht bij de hoge commandanten van Hezbollah stond en was direct betrokken bij terroristische aanslagen op de staat Israël en haar burgers", zegt het Israëlische leger in een verklaring.
Noodhulpactie gestart om miljoen Libanezen te voeden
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is een noodhulpactie gestart om aan een miljoen mensen in Libanon maaltijden te verstrekken. Er worden kant-en-klare voedselrantsoenen, brood, warme maaltijden en voedselpakketten uitgedeeld aan gezinnen in opvangcentra in het hele land.
Het WFP zegt dat de situatie nijpend is. "Een verdere versnelling van het conflict dit weekend onderstreept de noodzaak van een onmiddellijke humanitaire respons", schrijft de VN-organisatie.
Ook andere hulporganisaties zetten zich in voor de bevolking. Zo zijn in Noord- en Centraal-Libanon keukens opgezet om maaltijden te bereiden voor mensen die daar in schuilplaatsen zitten. Tot nu toe hebben meer dan 66.000 mensen in opvangcentra in het hele land op die manier te eten gekregen.
Een Libanese minister zegt dat de afgelopen twee weken ongeveer 1 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt door Israëlische luchtaanvallen. Persbureau Reuters meldt dat sinds vrijdag honderdduizenden mensen hun huis zijn ontvlucht.
11 doden bij aanval op huis in Zuid-Libanon
Bij een Israëlische aanval vanochtend vroeg op een huis in de plaats Ain in het zuiden van de Bekavallei zijn zeker zes mensen omgekomen, meldt het Libanese staatspersbureau. De lichamen zijn onder het puin vandaan gehaald. Vijf anderen worden nog vermist. De hulpdiensten gaan ervan uit dat ook zij de aanval niet hebben overleefd.
Eerder werd bekend dat bij een aanval vannacht zeven verpleegkundigen zijn omgekomen in de plaatsen Tayr Debba en Houmine in het zuiden van Libanon.
Leger Israël: drone onderschept boven Rode Zee
Israël meldt dat boven de Rode Zee een drone is onderschept. Die is uitgeschakeld door een raket. Vanwege de drone ging in de Israëlische badplaats Eilat het luchtalarm af. Israëlische media melden dat een Iraakse militie de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de drone.
Israël valt opnieuw tientallen Hezbollah-doelen in Libanon aan
Het Israëlische leger zegt vannacht tientallen doelen van Hezbollah in Libanon te hebben aangevallen. Volgens het leger waren de doelwitten onder andere raketwerpers die op Israël gericht waren en gebouwen die door Hezbollah werden gebruikt, zoals wapendepots. Waar in Libanon die aanvallen waren, zegt het leger niet.
Volgens Libanese media zijn er bij de aanvallen van vannacht zeven verpleegkundigen omgekomen. Dat zou zijn gebeurd in de plaatsen Tayr Debba en in Houmine in het zuiden van Libanon.
Ook gisteren gingen de bombardementen door. De Israëlische luchtmacht meldt dat toen honderden doelen zijn getroffen.
Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds het begin van de bombardementen op Hezbollah-bolwerken deze maand meer dan 700 mensen omgekomen bij Israëlische aanvallen.
Iran wil spoedvergadering VN-Veiligheidsraad na dood Nasrallah
Iran heeft in een brief opgeroepen tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad na de dood van Hezbollah-leider Nasrallah. Hij werd vrijdag geliquideerd bij een Israëlische luchtaanval op het zuiden van Beiroet. Volgens Iraanse media kwam bij de Israëlische aanvallen op Libanon ook een generaal van Iraanse Revolutionaire Garde om het leven, Abbas Nilforoushan.
In de brief roept de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Amir Saeid Iravani, de VN-Veiligheidsraad op om "onmiddellijke en beslissende maatregelen te nemen om de Israëlische agressie te stoppen en te voorkomen dat de regio wordt meegesleurd in een totale oorlog".
Iran is een belangrijke bondgenoot van Hezbollah. De Iraanse ayatollah Khamenei kondigde zaterdag al vijf dagen dagen van rouw af voor de dood van Nasrallah.
Biden pleit opnieuw voor staakt-het-vuren Libanon
De Amerikaanse president Biden heeft opnieuw opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Libanon. Op de vraag van journalisten of een Israëlische grondaanval in Libanon onvermijdelijk is, antwoordde hij: "Het is tijd voor een staakt-het-vuren."
Ook kreeg de president de vraag of de Verenigde Staten zouden reageren op raketaanvallen op Amerikaanse oorlogsschepen in de Rode Zee. Daarop zei hij: "We reageren."
Libanese ministerie: vandaag 33 doden bij Israëlische aanvallen
Bij Israëlische aanvallen in Libanon zijn vandaag 33 doden gevallen. Dat zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Het totale dodental van Israëlische aanvallen in Libanon sinds oktober vorig jaar is volgens het ministerie 1640, onder wie 104 kinderen en 194 vrouwen, staat in een vandaag gepubliceerd overzicht. Het is niet duidelijk hoeveel Hezbollah-strijders er onder deze doden zijn.
De beschietingen tussen Hezbollah en Israël begonnen direct na de aanslag van Hamas op 7 oktober. Het geweld escaleerde vorige week toen in Libanon duizenden piepers en walkietalkies ontploften, die veel door Hezbollah-leden werden gebruikt. Vorige week vrijdag werden zeker 45 mensen, onder wie zestien Hezbollah-commandanten en -strijders, gedood bij een grote Israëlische luchtaanval in het zuiden van Beiroet.
Maandag intensiveerden de Israëlische luchtaanvallen, waarbij de dodenaantallen snel stegen. Volgens het Libanese ministerie zijn sinds 16 september meer dan duizend doden gevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen bij de aanval gisteren in Zuid-Beiroet waarbij Hezbollah-leider Nasrallah werd gedood.
Bij aanvallen van Hezbollah op Israël sinds oktober vorig jaar zijn enkele tientallen doden gevallen.
Demonstranten in Sidon
In de Libanese kuststad Sidon gaan mensen de straat op om de gedode Hezbollah-leider Nasrallah te herdenken. Het land heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
Libanese minister: miljoen ontheemden door Israëlische aanvallen
Volgens de Libanese minister Nasser Yassin, die verantwoordelijk is voor crisismanagement, zijn tot nu toe een miljoen mensen in Libanon ontheemd geraakt door de Israëlische luchtaanvallen. Yassin zegt tegen persbureau Reuters dat er gisteren honderdduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.
Eerder vandaag zei NOS-correspondent Daisy Mohr al dat afgelopen nacht tienduizenden mensen in Beiroet halsoverkop waren gevlucht en op straat bivakkeerden uit angst voor luchtaanvallen.
Afgelopen maandag begon Israël met het uitvoeren van hevige luchtaanvallen, in eerste instantie voornamelijk in het zuiden van Libanon en in de Bekavallei. Toen vluchtten veel mensen naar Beiroet. Sinds gisteren zijn ook de luchtaanvallen op de zuidelijke delen van Beiroet geïntensiveerd.
Eerder vandaag zei de topman van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat er ruim 200.000 ontheemden waren in Libanon, en 50.000 mensen van Libanon naar Syrië waren gegaan. Waar het ruime verschil in de gecommuniceerde aantallen van de UNHRC en de Libanese minister vandaan komt is niet direct duidelijk.
Libanon kent een bevolking van ongeveer 5,5 miljoen mensen en daarnaast verblijven er ruim een miljoen Syrische vluchtelingen in het land.
Netanyahu: 'Ons werk is nog niet af'
Premier Netanyahu zegt dat de liquidatie van Nasrallah een "noodzakelijke stap" was voor Israël om zijn doelen te behalen. Maar, zo zegt hij in persconferentie, "ons werk is nog niet af".
Netanyahu zegt met de acties in Libanon "de machtsbalans in de regio" te willen veranderen, en hij wil dat burgers veilig naar het noorden van Israël kunnen terugkeren. Hij waarschuwt dat er nog "uitdagingen" in het verschiet liggen.
Frankrijk roept Israël op te stoppen met aanvallen in Libanon
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Noël Barrot, heeft Israël opgeroepen "onmiddellijk" te stoppen met de luchtaanvallen op Libanon. Dat staat in een verklaring die is vrijgegeven na afloop van een telefoongesprek tussen Barrot en de Libanese minister-president Najib Mikati.
Barrot zegt dat Frankrijk tegen een Israëlisch grondoffensief in Libanon is en roept tevens Iran en Hezbollah op zich te onthouden van acties die de regio verder kunnen destabiliseren.
Frankrijk is hiermee meer uitgesproken dan andere westerse landen, die veelal in algemene termen oproepen tot een einde aan het geweld maar daarbij niet expliciet naar Israël wijzen. Zo zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy, ook na een gesprek met Mikati, dat "een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig is om het bloedvergieten te stoppen".
Frankrijk heeft zich de afgelopen week actief ingespannen om de situatie te de-escaleren. Samen met de VS presenteerde het een voorstel voor een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Iran. Israël wees dat voorstel af, en met de dood van Hezbollah-leider Nasrallah en aanhoudende luchtaanvallen op Beiroet is de situatie alleen maar verder geëscaleerd.
'Israëlische aanval op 500 meter van vliegveld Beiroet'
Een Israëlische luchtaanval heeft een industriegebied getroffen op 500 meter van het vliegveld van Beiroet. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Libanese veiligheidsbron. In het getroffen gebied zitten volgens de bron voornamelijk garages voor de reparatie van auto's.
De directeur van de Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines vertelt aan Reuters dat het vliegveld zelf niet is geraakt en gewoon operationeel is. "Er zijn hier geen wapens", zegt de directeur.
Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen vanwege het geweld voorlopig niet op Beiroet en Tel Aviv.
Inwoners Beiroet geschokt: 'We hebben niemand meer'
De dood van de Hezbollah-leider leidt bij een deel van de inwoners van Beiroet tot geschokte reacties:
Biden: dood Nasrallah 'gerechtigheid'
De Amerikaanse president Joe Biden noemt de Israëlische aanval waarbij de leider van Hezbollah is gedood "gerechtigheid voor zijn vele slachtoffers". Hij herhaalde dat de VS het recht van Israël om zich te verdedigen tegen door Iran gesteunde groepen volledig steunt.
Biden meldde verder dat hij de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft opgedragen de defensieve opstelling van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten te versterken om het risico op een bredere oorlog te verkleinen. Uiteindelijk wil de VS de conflicten in Gaza en Libanon de-escaleren met diplomatieke middelen, zei Biden.
Vijf dagen rouw in Iran
Iran heeft vijf dagen van rouw afgekondigd vanwege de dood van Hezbollah-leider Nasrallah. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei bekendgemaakt.
Khamenei riep moslims eerder op om zich achter het Libanese volk en Hezbollah te scharen. Iran is een belangrijke bondgenoot van Hezbollah. Het land steunt ook Hamas en de Jemenitische Houthi's.
Bij de aanval op Nasrallah is volgens Iraanse media ook Abbas Nilforoushan omgekomen, een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde.
'Aanval toont sterke inlichtingenpositie Israël'
Midden-Oostendeskundige Erwin van Veen van Instituut Clingendael zegt dat de aanvallen van Israël via mobiele apparatuur en op het hoofdkwartier van Hezbollah aantonen dat Israël een sterke inlichtingenpositie heeft. Dat maakt hergroeperen voor Hezbollah moeilijker. "Er staan altijd wel weer mensen op die de rollen innemen, maar dat kan nu even duren."
Lees hier het hele artikel:
Duitse minister: situatie "extreem gevaarlijk"
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft gezegd dat ze de situatie in Libanon extreem gevaarlijk acht. "Er is een risico dat de regio verder wegzakt in een spiraal van geweld," zei de politicus van De Groenen in het ARD-programma Bericht aus Berlin.
De acties van Israël "dreigen heel Libanon te destabiliseren", waarschuwt de minister. "Dat is op geen enkele manier in het belang van de veiligheid van Israël."
Ze wijst erop dat Duitsland met de VS, Frankrijk en een aantal Arabische landen heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten om tot een diplomatieke oplossing van het conflict te komen. "Het tegenovergestelde is nu gebeurd", aldus Baerbock.
Nieuwe aanval op zuidelijke wijk Beiroet
Het Israëlische leger zegt dat het opnieuw een aanval heeft uitgevoerd op Dahieh, de wijk in het zuiden van Beiroet waar gisteren het Hezbollah-hoofdkwartier werd getroffen. De wijk staat bekend als Hezbollah-bolwerk. Daarbij is volgens een legerwoordvoerder Hassan Khalil Yassin gedood, het hoofd van een inlichtingeneenheid van Hezbollah die over het lokaliseren van doelwitten in Israël zou zijn gegaan.
Het leger liet ook weten afgelopen nacht smokkelroutes bij de Syrische grens met Libanon te hebben aangevallen. Via die routes zouden wapens voor Hezbollah Libanon zijn binnengesmokkeld.
Volgens het leger worden de aanvallen op "Hezbollah-terreurdoelen" vandaag voortgezet, onder meer op lanceerinstallaties, infrastructuur en wapenopslagplaatsen.
Rusland en China kritisch na aanval op Nasrallah
Rusland veroordeelt het doden van Hezbollah-leider Nasrallah door Israël met klem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou roept Israël op de vijandelijkheden in Libanon te staken, meldt de krant Times of Israel.
"Deze gewelddadige actie maakt de dramatische gevolgen voor Libanon en het hele Midden-Oosten nog groter", aldus het ministerie in een verklaring.
Ook China heeft gereageerd. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi veroordeelde in een toespraak voor de Verenigde Naties indirect de escalatie tussen Israël en Hezbollah. "De gevechten zijn hervat in Libanon, maar macht kan rechtvaardigheid niet vervangen", zei Wang enkele uren na de bevestiging van de dood van Nasrallah. Hij noemde Israël niet expliciet.
Wang zei verder dat het langgekoesterde Palestijnse verlangen naar een eigen staat en "het historische onrecht waaronder het Palestijnse volk heeft geleden" niet mogen worden genegeerd.
Explosies gehoord in Israël, 'raket uit Jemen onderschept'
In het midden van Israël zijn explosies gehoord nadat het luchtalarm was afgegaan. Volgens het Israëlische leger zijn er raketten afgevuurd vanuit Jemen. Ook in Tel Aviv klonk het luchtalarm. Dat gebeurde vlak nadat premier Netanyahu was geland op het vliegveld van de stad. Hij kwam terug van zijn bezoek aan de Verenigde Staten, waar hij onder meer de Verenigde Naties toesprak in New York.
Volgens het leger is de raket "buiten de landsgrenzen" onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem.
Verschillende reacties in Libanon op dood Nasrallah
In Libanon wordt het nieuws over de dood van Nasrallah wisselend ontvangen. "Voor zijn aanhangers was hij heilig, als een soort vaderfiguur die ze overal volgden, wat hij ook zei", zegt correspondent Daisy Mohr in Beiroet. "Er wordt gehuild, geschreeuwd, geschoten, er is ongeloof en woede. De sfeer op straat is erg gespannen. Maar er zijn ook Libanezen die hier helemaal niet rouwig om zijn. Dat zullen ze nu niet van de daken schreeuwen, maar zij zijn Nasrallah liever kwijt dan rijk, hoewel ze zich misschien nog niet realiseren wat dit de komende tijd allemaal teweeg kan brengen."
Wie Nasrallah opvolgt, is nog niet duidelijk. "Er circuleren wel namen, maar veel sleutelfiguren zijn de afgelopen tijd geliquideerd en het zal niet makkelijk worden na zoveel jaar en dan ook nog onder deze hoogspanning een vervanger te vinden. Een zwaarbewapende, door Iran aangestuurde groep, zonder leider, onder deze omstandigheden: heel gevaarlijk, zowel binnen Libanon als daarbuiten."
Hulp onderweg voor vluchtelingen Libanon
Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn inmiddels meer dan 50.000 Libanezen en Syriërs die in Libanon wonen naar Syrië gevlucht. Meer dan 200.000 mensen zijn binnen Libanon op de vlucht voor het geweld tussen Israël en Hezbollah.
Volgens topman Filippo Grandi worden er hulpoperaties op touw gezet, in samenwerking met de regeringen van Libanon en Syrië.
"Israël volgde Nasrallah al maanden"
Israël volgde de gisteren gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah al maanden, schrijft de New York Times op basis van drie hooggeplaatste Israëliërs. Het leger sloeg nu toe, omdat er geluiden waren dat Nasrallah op korte termijn naar een andere locatie zou verhuizen.
Twee van de drie bronnen van de krant zeggen dat er in een tijdsbestek van enkele minuten meer dan 80 bommen zijn gedropt op zijn schuilplaats.
Volgens de krant werd het lichaam van Nasrallah vanochtend gevonden en geïdentificeerd, samen met het lichaam van militair commandant Ali Karaki. Die informatie kregen de bronnen van de krant van contacten in Libanon.
Bij de aanval kwam volgens Iraanse media ook de tweede man van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven. Abbas Nilforushan zou bij de besprekingen in het Hezbollah-hoofdkwartier zijn geweest.
De operatie zou eerder in de week al zijn gepland, toen Israëlische politici met hun Amerikaanse collega's spraken over de mogelijkheden van een staakt-het-vuren. Premier Netanyahu vertrok daarna naar de Verenigde Naties om een toespraak te houden.
Tienduizenden gevlucht voor luchtaanvallen, op zoek naar veiligheid
Minder vliegverkeer boven Israël en Libanon
Iran Air vliegt voorlopig niet op Beiroet, alle vluchten zijn geannuleerd, zegt een woordvoerder van de maatschappij tegen Iraanse media.
Eerder vandaag hebben de Europese luchtvaartautoriteiten gezegd dat luchtvaartmaatschappijen de komende maand het luchtruim van Israël en Libanon moeten mijden. De raketbeschietingen over en weer kunnen een bedreiging vormen voor het vliegverkeer. De waarschuwing geldt voorlopig tot 31 oktober.
KLM besloot eerder al om vluchten van en naar Tel Aviv te schrappen tot eind oktober. Ook Transavia vliegt voorlopig niet naar Beiroet en Tel Aviv.
Hamas noemt dood Nasrallah "laffe terroristische daad"
Ook Hamas heeft gereageerd op de dood van Nasrallah. De Palestijnse militante beweging spreekt van een "laffe terroristische daad". Hamas zegt dat zijn dood olie op het vuur is in de strijd tegen Israël. Het zal de vastberadenheid bij het verzet in Palestina en Libanon om te blijven strijden voor de overwinning alleen maar groter maken, staat in een verklaring.
"De dood van Nasrallah zal het verzet tegen Israël niet breken en geen invloed hebben op de strijd tegen de bezetter", aldus Hamas, dat in de verklaring zijn solidariteit uitspreekt met Hezbollah en het Islamitisch Verzet in Libanon.
Eind juli kwam Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, om het leven bij een aanslag in Teheran. Volgens Iran zal Israël daarachter.
Ook terreurgroep Islamitische Jihad zegt dat het verzet in Libanon, de Palestijnse gebieden en de regio ertoe zal leiden dat "de vijand vroeg of laat de prijs moet betalen voor zijn misdaden" en verslagen zal worden.
Israël: Nasrallah was "legitiem doelwit"
Het Israëlische leger zegt dat de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een van de grootste vijanden was die Israël ooit heeft gehad en dat Hezbollah een zware slag is toegebracht. Een woordvoerder zei dat Nasrallah en andere kopstukken en het commandocentrum van Hezbollah "legitieme militaire doelwitten" waren volgens het internationaal recht en dat de infrastructuur van Hezbollah verder zal worden aangevallen.
Het leger zegt waakzaam te blijven en als doel te hebben om geëvacueerde burgers uit het noorden van Israël zo snel mogelijk weer thuis te krijgen. "We zullen alles doen wat daarvoor nodig is", zei hij. "Er liggen uitdagende dagen voor ons, dit kost tijd."
Israël is volgens het leger niet uit op verdere escalatie. Ook is het niet in oorlog met de Libanese bevolking, wordt benadrukt. Het doel blijft om de gijzelaars uit Gaza thuis te krijgen en ervoor te zorgen dat de Israëlische grenzen veilig zijn.
Gisteren elf doden in Libanon
Het dodental van de Israëlische aanvallen op Libanon van gisteren is opgelopen tot elf, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. 108 mensen zijn gewond geraakt.
Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen bij de aanvallen van vannacht en vanochtend.
VN-organisatie roept op burgers te sparen
De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA heeft zeven locaties voor opvang van vluchtelingen en ontheemden in Libanon geopend. Daar verblijven momenteel 1600 Libanezen, Palestijnen en Syriërs, zegt de organisatie.
Velen van hen zijn getraumatiseerd door de bombardementen, de onzekerheid en de angst, zegt topman Philippe Lazzarini. "Sommigen herbeleven situaties uit het verleden, door de conflicten van de laatste tientallen jaren."
Verdere uitbreiding van het conflict zal volgens hem nog meer lijden veroorzaken. Burgers moeten juist worden beschermd, zegt hij.
Hezbollah bevestigt dood van leider Nasrallah
Hezbollah heeft nu ook zelf bevestigd dat zijn leider Hassan Nasrallah gisteravond om het leven is gekomen bij een Israëlische luchtaanval. De militante beweging zegt de strijd tegen Israël te zullen voortzetten.
Frankrijk bevestigt dood van Hezbollah-leider Nasrallah
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt informatie te hebben dat Hezbollah-leider Nasrallah inderdaad is omgekomen. De Fransen zeggen zich in te spannen om verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten te voorkomen. Libanon en Frankrijk hebben een historische band, omdat Libanon lange tijd een Franse kolonie is geweest.
Nog geen verklaring Hezbollah, Libanon houdt adem in
Hezbollah heeft de dood van zijn leider Hassan Nasrallah nog niet bevestigd. Er is nog geen verklaring afgegeven. Wel wordt gezegd dat er sinds gisteravond geen contact meer is geweest met Nasrallah. "Er zijn veel geruchten, maar ook onder hun aanhangers het gevoel dat het niet waar kan zijn", zegt correspondent Daisy Mohr in Beiroet.
"Hezbollah-aanhangers in het centrum van de stad geloven de berichten niet, ze willen het eerst van Hezbollah zelf horen. In andere delen van Libanon zeggen ze dat ze het gisteravond al wisten toen ze de beelden van de krater in Beiroet zagen en de enorme bombardementen op wat het hoofdkwartier van Hezbollah zou zijn geweest."
Gemengde berichten, zegt Mohr. "Ik denk toch dat we moeten wachten tot Hezbollah met duidelijkheid en een verklaring komt. Maar dat kan nog wel even duren, want veel kopstukken zijn de afgelopen dagen geliquideerd."
Nasrallahs dood zou volgens haar een enorme impact hebben op Hezbollah. "Zijn aanhang staat als een huis achter hem, hij heeft de touwtjes in handen." Er is volgens haar wel degelijk nagedacht over zijn opvolging. "Maar op dit moment, in de chaos die er nu is, is het ook een gevaarlijke wending, een zwaarbewapende groep als Hezbollah die zijn leider verliest, dus we zullen moeten afwachten. Ondertussen is er veel angst hier over wat de komende uren en dagen zullen brengen. Als de berichten kloppen, zullen ze dit niet zomaar laten passeren."
Veel mensen op de vlucht
Ondertussen gaan de aanvallen door en zijn er tienduizenden mensen op de vlucht. Het is onduidelijk waar ze heen moeten. "Ik sta tussen hen in op het centrale plein van Beiroet. Het zijn mensen uit de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, maar ook uit andere delen van het land. De mensen zitten op een stukje karton of een klein matje, ze hebben niets mee kunnen nemen en hebben geen idee waar ze naartoe moeten. Ze zijn hiernaartoe gekomen omdat ze denken dat ze hier misschien veilig zijn. Mensen met kinderen, gevlucht net voordat hun huis gebombardeerd werd." Er is nauwelijks hulp voor deze mensen. "Er staan hier bussen om mensen naar de noordelijke havenstad Tripoli te brengen. Maar er is niets georganiseerd. Hezbollah heeft niets geregeld voor zijn achterban, de regering is afwezig. Het zijn burgerinitiatieven en hulporganisaties die doen wat ze kunnen. Ze delen wat eten en drinken uit, maar er is echt geen beginnen aan."
Iraanse leider vol in de aanval tegen Israël
In een reactie op de berichten over de dood van Hezbollah-boegbeeld Nasrallah gaat de Iraanse opperste leider ayatollah Khamenei vol in de aanval tegen Israël. Hij zegt dat "de heersende terroristische bende van het zionistische regime niets heeft geleerd van zijn jarenlange criminele oorlog in Gaza".
Ook "weten de zionistische criminelen dat ze te onbetekenend zijn om grote schade toe te brengen aan de sterke organisatie van Hezbollah in Libanon en dat het verzet verenigd is in de steun aan Hezbollah". Volgens Khamenei, die naar een beveiligde locatie is gebracht, zal Libanon ervoor zorgen dat Israël spijt krijgt van zijn daden. Hij roept alle moslims op de bevolking van Libanon en "het trotse Hezbollah" bij te staan in de confrontatie met het "onderdrukkende en slechte regime".
Iran is een belangrijke bondgenoot van Hezbollah.
'Echte bevestiging moet van Hezbollah komen'
Israël zegt niet hoe het zo zeker weet dat Hezbollah-leider Nasrallah is omgekomen. Volgens verslaggever Sander van Hoorn heeft Israël ongetwijfeld mensen in de buurt die dat kunnen bevestigen. "Maar de echte bevestiging hebben we natuurlijk pas op het moment dat Hezbollah dat nieuws bekendmaakt en dat heeft het nog niet gedaan."
Aanvankelijk was ook onduidelijk of de aanval specifiek gericht was op Nasrallah. "Eerst werd gezegd dat er een ondergronds commandocentrum was geraakt. Maar nu lijkt toch wel duidelijk dat de aanval echt op Nasrallah was gericht. Het Israëlische leger heeft zijn dood bevestigd, maar vanuit de politiek zijn er nog geen reacties. Zaterdag is hier natuurlijk de vrije dag."
Inwoners Beiroet slaan op de vlucht na nacht vol luchtaanvallen
Iran: hoogste leider overgebracht naar beveiligde locatie
De opperste leider van Iran, ayatollah Khamenei, is in de nasleep van de dood van Hezbollah-leider Nasrallah overgebracht naar een beveiligde locatie waar extra maatregelen zijn genomen, melden Iraanse regeringsfunctionarissen aan persbureau Reuters. Iran is een belangrijke bondgenoot van Hezbollah en van Hamas. In de zomer werd in de Iraanse hoofdstad Teheran de politieke leider van Hamas, Ismael Haniyeh, met een raket om het leven gebracht.
De functionarissen zeggen dat het land in nauw contact staat met "Hezbollah en andere bondgenoten in de regio" over stappen die nu tegen Israël genomen zullen worden.
Mogelijk honderden doden bij aanval op hoofdkwartier Hezbollah
Bij de aanval op het hoofdkwartier van Hezbollah gisteravond zijn mogelijk 300 doden gevallen, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van legerbronnen. Om het ondergrondse hoofdkwartier te kunnen aanvallen, zijn appartementengebouwen gebombardeerd. Bewoners waren opgeroepen te vertrekken. Een aantal slachtoffers zou in omliggende gebouwen zijn gevallen.
De aantallen zijn niet door Libanon bevestigd.
Bij de aanval zijn volgens het Israëlische leger behalve Nasrallah ook twee andere commandanten gedood: Ali Karaki, de commandant van het zuidelijke front en Abbas Nilforushan, de leider van de Quds-brigade in Syrië en Libanon.
Israëlische leger meldt dood van Hezbollah-leider Nasrallah
Het Israëlische leger heeft nu ook gemeld dat Hezbollah-leider Nasrallah bij de aanvallen van vannacht op Beiroet is gedood. De letterlijke tekst van het Israëlische leger is: "Hassan Nasrallah is niet langer in staat de wereld te terroriseren". Een woordvoerder van het leger zegt uitdrukkelijk dat hij is omgebracht.
Hassan Nasrallah zou zijn omgekomen bij een zware aanval gisteravond op het hoofdkwartier van Hezbollah in het zuiden van de Libanese hoofdstad. Hij leidde de terroristische beweging 32 jaar lang. Bij de aanval zijn volgens het leger ook andere kopstukken van Hezbollah omgekomen. Het bombardement werd uitgevoerd tijdens een bijeenkomst van de leiders van de organisatie. Het hoofdkwartier zat volgens het leger in ondergrondse bunker, onder een appartementengebouw.
Hezbollah zelf heeft de dood van zijn leider niet bevestigd. Volgens Libanon zijn bij de aanvallen van gisteren zes mensen om het leven gekomen. Zes appartementengebouwen zijn verwoest, met grote ravage tot gevolg.
De aanvallen gingen vannacht en vanochtend door.
Meer hierover in onderstaand artikel:
Chaos in Beiroet na nacht vol Israëlische luchtaanvallen
Onduidelijkheid over lot Hezbollah-leider Nasrallah
Het belangrijkste doelwit van de Israëlische aanvallen op de Libanese hoofdstad Beiroet was Hezbollah-leider Nasrallah, melden verschillende bronnen. Volgens Israëlische media is de aanval "geslaagd". Dat zou betekenen dat de Hezbollah-leider is omgebracht, maar daarvan is geen bevestiging van de kant van Hezbollah. Er zijn berichten dat er geen contact met hem is geweest sinds gisteravond, maar andere bronnen melden dat hij nog in leven is.
Lees meer hierover in dit artikel:
Mensen brengen de nacht door in de openlucht in Beiroet
Op het Martelaarsplein in het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet hebben tientallen mensen de nacht in de openlucht doorgebracht. Afgelopen avond en nacht waren er hevige bombardementen op de zuidelijke buitenwijken van de stad. Veel mensen zijn hun huis ontvlucht en op zoek naar een veiliger plek in het centrum aan de noordkant van de stad terechtgekomen.
Bombardementen op Beiroet: 'Niemand heeft geslapen'
In beeld: nachtelijke bombardementen op Beiroet
Nieuwe luchtaanvallen op zuiden Beiroet
Ook in de nacht gaan de Israëlische aanvallen op de zuidelijke wijken van Beiroet door. Iets na 2.00 uur kwam het leger met een nieuw evacuatiebevel voor een aantal gebouwen. Kort daarna meldde persbureau Reuters dat er opnieuw luchtaanvallen plaatsvonden.
Hezbollah ontkent bestaan wapenopslag
Hezbollah ontkent in een verklaring dat er wapens lagen opgeslagen in de gebouwen die aan het einde van de avond werden aangevallen door Israël. Dat land voerde "precisieaanvallen" uit op een drietal gebouwen in een buitenwijk in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens Israël zou Hezbollah de gebouwen gebruiken om wapens, waaronder antischeepsraketten, op te slaan.
Het Israëlische leger zegt dat een commandant van een raketeenheid van Hezbollah is gedood bij de aanvallen van vanavond. Ook de tweede man van de eenheid zou zijn gedood.
Nieuwe aanvallen Israël op Beiroet, 'gericht op wapenopslag'
Israël voert op dit moment nieuwe aanvallen uit op een wijk in het zuiden van Beiroet, meldt het Israëlische leger. Volgens het leger gaat het opnieuw om "precisieaanvallen", ditmaal gericht op wapens van Hezbollah.
Eerder op de avond werden inwoners van Beiroet opgeroepen om bepaalde gebieden te verlaten. Toen meldde het leger dat het ging om een drietal gebouwen waar Hezbollah wapens zou verbergen.
Dodental Israëlische aanval in Beiroet opgelopen tot zes
Zeker zes mensen zijn gedood bij de Israëlische aanval op Beiroet, meldt het Libanese ministerie van Gezondheid. 91 mensen zijn gewond geraakt. Verwacht wordt dat het dodental nog verder oploopt, meldt het ministerie.
'Geen contact meer met hogere leiding Hezbollah'
Volgens een bron dicht bij Hezbollah is er op dit moment geen contact meer met de hogere leiding van de militante beweging. Dat meldt persbureau Reuters.
Eerder vandaag voerde Israël een aanval uit op het commandocentrum van Hezbollah in Beiroet. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zou hierbij het belangrijkste doelwit zijn geweest. Of hij nog in leven is, is onbekend.
Hezbollah-bronnen hebben hebben aan Reuters laten weten dat Nasrallah nog in leven zou zijn, maar Israëlische media melden dat het leger ervan uit gaat dat hij is gedood.
Hezbollah-raketten raken stad in Noord-Israël, ook Israël voert aanvallen uit
Na de Israëlische aanval in Beiroet voert Hezbollah luchtaanvallen uit op Israël. Minstens twee raketten sloegen in in de stad Safad in het noorden van Israël, bevestigen Israëlische autoriteiten. Tientallen andere raketten werden volgens het Israëlische leger onderschept.
Volgens lokale autoriteiten zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar is er wel veel materiële schade veroorzaakt. Een 68-jarige vrouw zou lichtgewond zijn geraakt. Het Israëlische leger zegt dat Hezbollah het afgelopen uur 65 raketten afvuurde op Israël.
Op X worden beelden gedeeld van de inslag van de Hezbollah-raket:
Ondertussen voert Israël nog steeds luchtaanvallen uit in Libanon. Het Israëlische leger schrijft in een verklaring dat gevechtsvliegtuigen verschillende doelwitten aanvallen. Een woordvoerder van het Israëlische leger roept de bewoners van verschillende gebouwen in de wijk Dahieh in Beiroet, waar Israël eerder vanavond de grote luchtaanval uitvoerde, op om te vertrekken. Dahieh staat bekend als Hezbollah-bolwerk.
Israëlische media op basis van anonieme bronnen: 'Aanval op Nasrallah geslaagd'
Waar persbureau Reuters eerder op basis van een anonieme Hezbollah-bron berichtte dat Nasrallah nog in leven is, stellen verschillende Israëlische media dat het Israëlische leger ervan uitgaat dat Nasrallah wel gedood is bij de aanval.
Channel 12, de grootste Israëlische nieuwszender, meldt op basis van anonieme bronnen dat het Israëlische leger na de grote aanval in Beiroet inschat dat Nasrallah niet meer in leven is. Nieuwszender Channel 13 houdt een slag om de arm. "Voorzichtig optimisme in Israël: de aanval op Nasrallah is geslaagd", meldt de zender.
Het is onduidelijk waarop de bronnen van Channel 12 zich precies baseren. Volgens experts weet maar een klein aantal mensen waar Nasrallah zich ophoudt.
Wie is Hezbollah-leider Hassan Nasrallah?
Hassan Nasrallah werd in 1960 geboren in een sjiitische familie in een vluchtelingenkamp in een buitenwijk van Beiroet. Als tiener sloot hij zich, nadat de Libanese burgeroorlog in 1975 uitbrak, kort aan bij de sjiitische Amal-militie. In 1976 verhuisde hij naar Irak om te studeren in Najaf, voor sjiitische moslims een heilige stad. In 1978 werd hij samen met andere Libanese studenten Irak uitgezet door de toenmalige leider Saddam Hussein.
Na de Israëlische invasie van Libanon in 1982 sloot hij zich aan bij Hezbollah. Die militante beweging was een aantal jaar eerder opgericht om Israël uit het land te verdrijven. In 1992 werd Nasrallah benoemd tot leider van Hezbollah, nadat zijn voorganger werd gedood bij een Israëlische luchtaanval.
Onder zijn leiding voerde Hezbollah aanvallen - waaronder bomaanslagen - uit op Israëlische en Joodse doelen wereldwijd. Bij aanslagen op de Israëlische ambassade en een Joods cultureel centrum in Buenos Aires in de jaren 90 vielen tientallen doden.
Onder zijn leiding groeide de militaire capaciteit van Hezbollah flink, grotendeels door steun van Iran. In het jaar 2000 trok Israël zich terug uit Libanon, mede door gewapend verzet van Hezbollah. Dat was belangrijk voor de vorming van zijn wereldbeeld; in een interview met The Washington Post in 2006 stelde hij dat het oppakken van de wapens "de enige manier is om te vechten tegen de bezettingsmacht Israël".
Nasrallah vertoont zich zelden in het openbaar. Volgens experts weet maar een klein groepje hooggeplaatste Hezbollah-leden waar hij zich schuilhoudt. Naar verluidt woont hij in een ondergrondse bunker, waarvandaan hij Hezbollah aanstuurt.
Correspondent Daisy Mohr over de Israëlische aanval
Zeker twee doden en 'complete chaos' in Zuid-Beiroet na Israëlische aanval
Volgens het Libanese gezondheidsministerie zijn er zeker twee doden en 76 gewonden gevallen door de Israëlische luchtaanval in het zuiden van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Het is de grootste Israëlische aanval in Beiroet sinds 7 oktober.
Volgens Al Jazeera zijn zes woongebouwen met de grond gelijk gemaakt. Getuigen zeggen tegen de nieuwssite dat ze zagen dat er meerdere doden uit het puin werden gehaald. De kans lijkt dus groot dat het dodental nog verder oploopt.
Bewoners van de wijk Dahieh in het zuiden van Beiroet spreken van "complete chaos" na de Israëlische aanval eerder vandaag. "Ik kwam thuis van mijn werk en opeens was het alsof ik omringd werd door duizenden gasflessen, die allemaal tegelijk ontploften", zegt een man tegen Al Jazeera.
"Mensen schreeuwden", vertelt hij. "Het was complete chaos. Er was overal rook en vuur. Op dat moment weet je niet wat je moet doen. Ga ik nu dood? Het was verschrikkelijk."
Dahieh is een dichtbevolkte wijk in Beiroet. Volgens Al Jazeera wonen er ongeveer 700.000 mensen.
Netanyahu keert eerder terug uit New York
De Israëlische premier Netanyahu breekt zijn bezoek aan New York voortijdig af en reist terug naar Israël, laat zijn bureau weten. Hij was in New York voor de Algemene Vergadering van de VN en hield vandaag een toespraak. Het is ongebruikelijk dat Israëlische politici reizen tijdens de sabbat, de rustdag in het jodendom.
Het bericht komt enkele uren nadat het Israëlische leger een grote aanval uitvoerde op een wijk het zuiden van Beiroet. Volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios was de hoogste leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, het doelwit van de aanval. Verschillende persbureaus waaronder Reuters schrijven op basis van anonieme bronnen dat Nasrallah nog in leven is.
Reuters: 'Hezbollah-leider Nasrallah nog in leven'
Een anonieme bron meldt aan persbureau Reuters dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah nog in leven is. Volgens het persbureau gaat het om een bron met goede contacten binnen de militante beweging.
Het Israëlische leger voerde een grote luchtaanval uit op een dichtbevolkte wijk in het zuiden van Beiroet. De doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse nieuwssite Axios meldt op basis van een anonieme Israëlische bron dat Nasrallah het doelwit van de aanval was. Het Israëlische leger zou nu proberen te verifiëren of Nasrallah ook daadwerkelijk is getroffen bij de aanval.
'Hezbollah-leider Nasrallah doelwit van aanval Beiroet'
Het doelwit van de grote Israëlische aanval in het zuiden van Beiroet was Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van een anonieme Israëlische bron.
Het Israëlische leger zou nu proberen te verifiëren of Nasrallah ook daadwerkelijk is getroffen bij de aanval.
Hezbollah heeft nog niet gereageerd op de berichten. Nieuwszender Al-Manar, die wordt gerund door Hezbollah, zegt dat een serie Israëlische luchtaanvallen vier gebouwen in de Libanese hoofdstad heeft verwoest en een groot aantal slachtoffers heeft gemaakt.
Zware explosies in zuidelijke wijken van Beiroet
Het Israëlische leger zegt het centrale hoofdkwartier van Hezbollah in de wijk Dahieh in Beiroet te hebben getroffen. Persbureaus melden zware explosies en dikke rookpluimen in het zuidelijke deel van de Libanese hoofdstad.
Nieuwszender Al-Manar, die wordt gerund door Hezbollah, zegt dat de Israëlische luchtaanvallen vier gebouwen hebben verwoest. Over slachtoffers is nog niets bekend. Het Israëlische leger zegt dat het hoofdkwartier van Hezbollah onder een wooncomplex lag.
Een Libanese veiligheidsbron zegt tegen persbureau Reuters dat het om de grootste Israëlische aanval op Beiroet sinds het begin van het conflict gaat.
Eerder vandaag kwamen 25 mensen om bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon, volgens de Libanese minister van Volksgezondheid. Gisteren voerde Israël ook luchtaanvallen uit in Dahieh, een belangrijke machtsbasis van Hezbollah.
Houthi's claimen aanval op Amerikaanse oorlogsschepen
De Houthi's zeggen drie Amerikaanse oorlogsschepen in de Rode Zee te hebben aangevallen met 23 raketten en een drone. Volgens de woordvoerder van de groep waren de schepen op weg naar Israël en hebben de raketten hun doel geraakt.
Persbureau Reuters citeert een bron binnen de marine die zegt dat Amerikaanse oorlogsschepen meerdere drones en raketten van de Houthi's hebben onderschept en dat geen van de drie schepen in het gebied schade heeft opgelopen.
De Houthi's schoten eerder vandaag een ballistische raket af op Tel Aviv, die werd onderschept door de Israëlische luchtafweer. De Jemenitische strijdgroep beschiet al maanden schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden, waarvan ze vermoeden dat er een link met Israël is. Zo'n link is lang niet altijd duidelijk. De Houthi's steunen Hamas en zeggen door te gaan met de aanvallen zolang er geen staakt-het-vuren is in Gaza.
Netanyahu in VN: Israël vecht tot 'totale overwinning' als Hamas zich niet overgeeft
Premier Netanyahu heeft in de Algemene Vergadering van de VN in New York hard uitgehaald naar landen die zich kritisch uitlaten over Israëls optreden in Gaza. "Mijn land vecht voor zijn bestaan", zei Netanyahu. "We moeten ons verdedigen tegen deze woeste moordenaars."
Netanyahu zei dat hij niet van plan was naar de VN te komen vanwege de oorlog, maar dat toch gedaan heeft "om zaken recht te zetten". Hij zei dat landen die het optreden van Israël in Gaza veroordelen, en bijvoorbeeld als genocide beschouwen, niet begrijpen wat "goed" en "kwaad" is.
Voor Netanyahu het podium betrad had de premier van Pakistan in zijn toespraak de oorlog in Gaza omschreven als "de systematische slachting van onschuldige mensen in Palestina".
Verder zei Netanyahu dat als Hamas zich niet overgeeft, Israël zal doorvechten tot de "totale overwinning". Daarmee lijkt hij een staakt-het-vuren en gevangenenruil tussen Israël en Hamas, waar al maanden over wordt onderhandeld, uit te sluiten. Het Israëlische leger heeft volgens Netanyahu 90 procent van de raketten van Hamas vernietigd en de helft van zijn strijders uitgeschakeld.
Verder zei hij dat Israël meer dan genoeg voedsel de Gazastrook in laat. Internationale hulporganisaties hebben herhaaldelijk gezegd dat dat niet waar is.
Met betrekking tot de recente bombardementen in Libanon zei Netanyahu dat Israël zal doorgaan met het verzwakken van Hezbollah "totdat alle doelen zijn bereikt". Een van die doelen is de veilige terugkeer van geëvacueerde inwoners naar het noorden van Israël.
Tot slot haalde Netanyahu uit naar de openbaar aanklager van het International Strafhof in Den Haag, die arrestatiebevelen tegen Netanyahu en zijn minister van Defensie Yoav Gallant heeft aangevraagd vanwege oorlogsmisdaden in Gaza. Netanyahu zei dat de gevraagde arrestatiebevelen niet anders zijn uit te leggen dan als "puur antisemitisme". Ook de VN in het algemeen beschreef hij als een "antisemitisch moeras" vanwege de vele VN-resoluties waarin Israël wordt veroordeeld.
Hulpverlener gedood door Palestijnse schutters in Gaza
Palestijnse schutters hebben een hulpverlener van een in de VS gevestigde organisatie gedood in Gaza. Dat meldt persbureau Reuters. De auto van Islam Hejazy, programma-manager van Heal Palestine, werd donderdag beschoten met een groot aantal kogels in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook, vertellen inwoners en familie van het slachtoffer aan Reuters.
Hamas heeft niet gereageerd op het incident. De familie zegt van overheidsfunctionarissen te hebben gehoord dat Hejazy per ongeluk is gedood. De schutters, van wie niet duidelijk is wie ze zijn, zouden haar auto verkeerd hebben geïdentificeerd. Na bijna een jaar oorlog heerst er wetteloosheid in Gaza, wat de hulpverlening enorm bemoeilijkt.
Hejazy's organisatie zegt door te gaan met het verlenen van hulp in Gaza. "Heal Palestine is meer dan ooit toegewijd aan het helpen van Gaza, ter ere van haar," zegt de organisatie.
Houthi's zeggen 'ballistische raket' op Tel Aviv te hebben afgevuurd
De Houthi's in Jemen zeggen dat ze een ballistische raket en een drone richting de Israëlische steden Tel Aviv en Ashkelon hebben geschoten. Eerder vandaag meldde het Israëlische leger een raket vanuit Jemen te hebben onderschept. Over de drone heeft het leger geen informatie gedeeld.
Een woordvoeder van de Houthi's zegt dat ze aanvallen op Israël zullen blijven uitvoeren "voor het bloed van onze broeders in Palestina en Libanon". Eerder dit jaar viel een dode in Tel Aviv bij een drone-aanval van de Houthi's, waarna Israël de Jemenitische haven Hodeida bombardeerde. Woensdag trof een drone van Iraakse milities de Israëlische haven Eilat.
Deze Iraakse milities, onder de naam Islamitische Verzet in Irak, zeggen vandaag drones te hebben afgeschoten op de door Israël geannexeerde Golanhoogten. Zover bekend hebben deze geen schade aangericht. De Houthi's zijn een rebellengroep die grote delen van Jemen in handen heeft en bestuurt. Zowel de Houthi's als Islamitisch Verzet in Irak worden door Iran gesteund.
Libanese minister: 25 doden bij Israëlische aanvallen vandaag
Bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon zijn vandaag 25 doden gevallen. Dat zegt de Libanese minister van Volksgezondheid Firass Abiad. Eerder werden al negen doden gemeld bij een aanval in de plaats Shebaa in Zuid-Libanon.
Het totale dodental sinds het begin van hevige Israëlische luchtaanvallen deze week komt hiermee boven de 700 uit. Daarnaast zijn er 5000 gewonden opgenomen in ziekenhuizen. Voor deze week beschoten Hezbollah en Israël elkaar ook al vrijwel dagelijks, maar op een veel lagere intensiteit.
Daarnaast zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de afgelopen dagen meer de 30.000 mensen vanuit Libanon de grens met Syrië overgestoken, op de vlucht voor het geweld. 80 procent van hen zijn Syriërs die terugkeren, de rest Libanezen, zegt UNHRC.
'Negen doden binnen één familie bij Israëlische aanval in Zuid-Libanon'
Bij een Israëlische luchtaanval in de plaats Shebaa in Zuid-Libanon zijn negen doden gevallen, onder wie vier kinderen. Dat zegt de burgemeester van Shebaa tegen persbureau Reuters. De slachtoffers zijn allemaal familie van elkaar, aldus de burgemeester.
Het Israëlische leger zegt vanochtend tientallen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon, maar noemt de specifieke aanval in Shebaa niet. Het leger zegt verder vier drones vanuit Libanon te hebben onderschept. Ook heeft Hezbollah meerdere raketten afgevuurd op Israël. Daarbij is een man gewond geraakt, meldt Reuters.
Israël begon maandag met hevige luchtaanvallen op Libanon. Daarbij zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid rond de 700 doden bij gevallen, onder wie 150 vrouwen en kinderen.
Staatsmedia: Vijf soldaten gedood bij luchtaanval in Syrië
Bij een Israëlische luchtaanval op een militair doelwit in Syrië, aan de grens met Libanon, zijn vijf Syrische soldaten omgekomen. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Israël heeft de aanval niet bevestigd; het doet zelden uitspraken over veronderstelde Israëlische luchtaanvallen op Syrische grondgebied.
Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR), een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie die de situatie in Syrië in de gaten houdt, spreekt van zes doden bij Israëlische aanvallen op twee verschillende grensovergangen tussen Syrië en Libanon. Het zou gaan om reguliere soldaten en leden van de militaire inlichtingendienst.
Syrië is een bondgenoot van Hezbollah, en via het land kan Iran Hezbollah van wapens voorzien. Syrië is evenwel niet direct betrokken bij de beschietingen tussen Hezbollah en Israël.
Gisteren voerde Israël ook al aanvallen uit op grensposten tussen beide landen. Volgens SOHR heeft Israël in 2024 meer dan zeventig aanvallen uitgevoerd in Syrië, gericht op het Syrische leger of doelen met een link met Hezbollah, Iran of pro-Iraanse milities.
Het is deze dagen enorm druk bij de grensovergangen tussen Libanon en Syrië. Veel mensen proberen Libanon te verlaten vanwege de Israëlische luchtaanvallen:
Netanyahu: Israël blijft praten over een wapenstilstand Libanon
Israël praat nog steeds over het Amerikaans-Franse voorstel voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Volgens premier Netanyahu werd er gisteren nog op hoog niveau over gesproken en zullen die gesprekken de komende dagen gevoerd blijven worden. Hij voegde eraan toe dat hij de inspanning van de VS waardeert.
De verklaring is volgens Netanyahu bedoeld om opheldering te geven over het standpunt van Israël. Gisteren was namelijk in een verklaring van zijn kantoor te lezen dat hij het leger had opgedragen op volle kracht door te gaan met de aanvallen op Hezbollah. Minister van Buitenlandse Zaken Katz zei gisteren ook dat er wat hem betreft geen staakt-het-vuren komt. "We vechten met al onze middelen door tegen de terroristische organisatie Hezbollah totdat we hebben gewonnen en de mensen in het noorden veilig kunnen terugkeren naar huis."
Aan de andere kant lijkt ook Hezbollah niet echt bereid tot een wapenstilstand. De militante groepering zegt te zullen doorgaan met raketbeschietingen op Israël zolang er geen staakt-het-vuren is in Gaza.
Tienduizenden mensen rond het grensgebied van Israël met Libanon waren al geëvacueerd. En deze week zijn er in Libanon naar schatting nog een 150.000 tot 200.000 mensen naar het noorden gevlucht. Israël begon maandag met het uitvoeren van hevige luchtaanvallen op Libanon, waarbij bijna 600 doden vielen. Israël zegt de veiligheid aan de noordgrens te willen herstellen, waardoor de tienduizenden geëvacueerde burgers terug kunnen keren naar hun huizen.
Tegelijkertijd heeft Hezbollah honderden raketten afgevuurd op doelen in Israël, waaronder één op Tel Aviv. Het Israëlische luchtverdedigingssysteem heeft veel van die raketten onderschept, waardoor de schade relatief beperkt is gebleven.
Minimaal 11 doden bij Israëlische luchtaanval op school in Gaza
Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza zijn gisteren minimaal elf mensen, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven gekomen. Lokale artsen zeggen tegen persbureau Reuters dat zeker veertien mensen zijn gedood bij de aanval op de al-Faluja-school in het vluchtelingenkamp Jabalia.
De school werd gebruikt als opvangcentrum voor gevluchte families, zegt het ministerie van Volksgezondheid, dat door Hamas bestuurd wordt. Het Israëlische leger stelt dat de aanval gericht was op een commando- en controlecentrum van Hamas, dat eerder ontkende dat de school daarvoor wordt gebruikt.
Leger Israël: 220 aanvallen op doelen Hezbollah
Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de afgelopen dag zo'n 220 doelen van Hezbollah in Libanon getroffen. Volgens het leger zijn onder meer infrastructuur, lanceerinrichtingen, wapenopslagplaatsen en Hezbollah-strijders getroffen.
Israël heeft deze week het aantal luchtaanvallen op Hezbollah in Libanon sterk opgevoerd. Bij bombardementen zijn in de afgelopen 24 uur zeker veertig doden en tachtig gewonden gevallen, aldus het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Volgens het ministerie zijn in een week tijd 700 mensen omgekomen.
Schoof tot de VN: grote regionale oorlog tegen elke prijs voorkomen
In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft premier Schoof over het conflict tussen Israël en Hezbollah gezegd dat "een grote regionale oorlog tegen elke prijs moet worden voorkomen". Schoof sprak voor het eerst de Algemene Vergadering toe. Hij pleitte, zoals eerder al bekend werd, in zijn speech voor een tijdelijk staat-het-vuren tussen de strijdende partijen.
Het voorstel van de Verenigde Staten en Frankrijk voor een onmiddellijk bestand van 21 dagen is vooralsnog afgewezen door Israël. Dat land bereidt zich voor op een grondoffensief in Libanon om raketaanvallen van Hezbollah te stoppen.
Schoof riep desondanks op om "diplomatie een kans te geven". "Ik weet dat het makkelijk klinkt. En ik weet dat het simpelweg willen van iets niet hetzelfde is als het laten gebeuren. Maar zoals Nelson Mandela zei: 'Het lijkt altijd onmogelijk tot het is gedaan'", aldus Schoof.
De Franse president Macron zei vanavond dat hij niet gelooft dat de houding van Israël ten opzichte van een wapenstilstand definitief is. "We zullen de komende uren dus hard werken om Israël ervan te overtuigen het staakt-het-vuren voor 21 dagen vast te leggen en daadwerkelijk te verwezenlijken", sprak Macron op een persconferentie. Hij zei ervoor te willen waken dat Libanon het nieuwe Gaza wordt.
Ook Nederland roept op tot wapenstilstand
Ook Nederland pleit voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gaat premier Dick Schoof vannacht oproepen tot een tijdelijke wapenstilstand, zegt hij tegen Nieuwsuur.
"Het past in de lijn zoals we in Nederland de afgelopen periode steeds hebben gehandeld, namelijk proberen te voorkomen dat het verder escaleert", zegt Schoof. "Net zoals we een staakt-het-vuren hebben gevraagd rondom Gaza." Hoewel Nederland in het verleden zich heeft uitgesproken om tot een staakt-het-vuren te komen, heeft de regering om uiteenlopende redenen meerdere VN-stemmingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook niet gesteund.
Met de oproep aan Israël en Hezbollah steunt Nederland een verklaring van de Verenigde Staten en Frankrijk en een aantal Arabische landen. De groep landen zeggen al een aantal dagen te werken aan een plan voor een staakt-het-vuren in Libanon van drie weken om onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah mogelijk te maken. Ook onder meer de Europese Unie ondertekende die verklaring, maar het is nu voor het eerst dat het Nederlandse kabinet zich zo duidelijk uitspreekt voor een wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah.
Schoof verwacht in New York nog te spreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De premier zegt zijn wens voor een wapenstilstand aan Netanyahu te zullen overbrengen. De Israëlische regering heeft al laten weten de strijd tegen Hezbollah, die de afgelopen dagen al aan honderden mensen het leven heeft gekost, door te zetten.
Toch hoopt Schoof dat Israël openstaat voor gesprekken die "tot doel hebben de diplomatie een kans te geven. En dat is ook waar Nederland naar streeft. Proberen te voorkomen dat die oorlog daar echt nog veel verder escaleert en een groter regionaal conflict wordt. Want daar heeft niemand belang bij, ook de staat Israël niet."
Israëlische luchtmacht: 'Bereiden ons voor om troepen te helpen bij grondoffensief'
De Israëlische luchtmacht bereidt zich voor om troepen te helpen bij een grondoffensief tegen Hezbollah in Libanon. Dat heeft luchtmachtcommandant Tomer Bar gezegd in een verklaring van het Israëlische leger.
"We bereiden ons voor, zij aan zij met het noordelijke commando, voor de intrede van een grondmanoeuvre", aldus Bar in de verklaring. Volgens de luchtmachtcommandant ligt de beslissing om tot een grondoffensief over te gaan in handen van de politieke leiders. Gisteren zei de chef van het Israëlische leger dat de luchtaanvallen in Libanon zullen doorgaan, om Hezbollah te verzwakken en om de weg vrij te maken voor "een mogelijk grondoffensief".
Ook zei Bar dat Israël alle wapenleveranties van Iran aan Hezbollah zal stoppen. Iran is de belangrijkste steunpilaar van Hezbollah.
Noorse politie: arrestatiebevel tegen man die betrokken is bij verkoop exploderende piepers
De Noorse politie heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een man die mogelijk een rol heeft gespeeld bij de verkoop van de exploderende piepers aan de Libanese militante groepering Hezbollah. De 39-jarige Rinson Jose, die zowel de Noorse als Indiase nationaliteit heeft, vertrok vorige week voor een zakenreis naar de Verenigde Staten en is sindsdien spoorloos.
Jose is de oprichter van een Bulgaars bedrijf dat naar verluidt deel uitmaakte van de toeleveringsketen van de semafoons. De Noorse veiligheidsdienst kondigde gisteren aan een vooronderzoek te starten naar de betrokkenheid van zijn bedrijf bij de levering van de piepers aan Hezbollah. Of Jose ergens van verdacht wordt is vooralsnog onduidelijk.
In meerdere Europese landen wordt onderzoek gedaan naar de exacte herkomst van de piepers. De Noorse politie startte deze week een verkennend onderzoek naar een Noors bedrijf dat in verband werd gebracht met de verkoop van de piepers.
Hezbollah en de Libanese regering beschuldigen Israël van de exploderende piepers en walkietalkies, waarbij vorige week dinsdag minstens 39 mensen omkwamen en meer dan 3000 gewonden vielen. Israël heeft geen verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar algemeen wordt aangenomen dat Israël erachter zit.
Palestijnse president Abbas: 'Israël verdient VN-lidmaatschap niet'
De Palestijnse president Abbas vindt dat Israël niet bij de Verenigde Naties hoort. "Israël, dat weigert de resoluties van de VN uit te voeren, verdient het niet om lid te zijn van deze internationale organisatie", zei hij tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.
Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, riep landen op de oorlog in de Gazastrook te beëindigen. Ook wil hij dat er geen wapens meer naar Israël worden gestuurd. Daarbij richtte de president zich op de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël. De Amerikanen voorzien Israël van miljarden dollars aan hulp en militair materieel.
Volgens Abbas is de gehele wereld verantwoordelijk voor de huidige situatie in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. "Stop het doden van kinderen en vrouwen, stop de genocide en stop met het leveren van wapens aan Israël. Deze waanzin kan niet zo doorgaan", zei hij.
Abbas vindt dat de Palestijnse Autoriteit na de oorlog de controle moet krijgen over de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. De Algemene Vergadering nam vorige week een door de Palestijnen opgestelde resolutie aan waarin wordt geëist dat Israël binnen twaalf maanden "zijn illegale aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden" beëindigt.
Israël bombardeert Libanese hoofdstad Beiroet
Het Israëlische leger heeft opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op de Libanese hoofdstad Beiroet. De aanval in de zuidelijke voorstad Dahieh zou volgens bronnen van persbureaus Reuters en AFP gericht zijn tegen een hooggeplaatste Hezbollah-leider. Dahieh is een bastion van de militante beweging.
Volgens Israëlische media gaat het om het hoofd van de luchtmacht van Hezbollah, die onder meer verantwoordelijk zou zijn voor de drones van de militante beweging. Het Libanese staatspersbureau NNA meldt dat meerdere gewonden naar ziekenhuizen in de buurt zijn gebracht.
Foto's van de schade in Dahieh:
Het zou de tweede aanval op een hoge Hezbollahleider in Dahieh in twee dagen zijn. Dinsdag werd Ibrahim Qubaisi gedood. Hij was volgens Israël de leider van de raketdivisie van Hezbollah.
Beelden tonen rookwolken na de luchtaanval:
Podcast de Dag over de Israëlische strijd tegen Hezbollah
Podcast De Dag gaat vandaag in op de vraag: wat wil Israël met de aanvallen tegen Hezbollah? Het land voert sinds afgelopen maandag de luchtaanvallen op Libanon op. En inmiddels zegt de legerchef van Israël dat dat de voorbereiding is op een grondoffensief.
Volgens verslaggever Sander van Hoorn in Israël is de steun voor deze strijd tegen Hezbollah groot. Bewoners in het Noorden zijn al maanden verdreven uit hun huizen, door de onrusten aan de grens. De Nederlandse Okke Huising woont op een kilometer of twaalf van die grens met Libanon. Hij ziet elke dag boven z'n hoofd wat die opgevoerde aanvallen van Israël en Hezbollah betekenen.
Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. In deze aflevering belichten we het Israëlische perspectief op de aanvallen. Dinsdag vertelden we in deze aflevering hoe ernaar wordt gekeken vanuit Libanon.
Israël valt grensovergangen Libanon-Syrië aan
Het Israëlische leger voert aanvallen uit op grensovergangen tussen Libanon en Syrië. Volgens het leger worden die plaatsen gebruikt door Hezbollah om wapens te smokkelen vanuit Syrië. Over slachtoffers is niets bekend.
Het regime van de Syrische president Assad is een belangrijke bondgenoot van Hezbollah. Omgekeerd heeft Hezbollah Assad geholpen in het zadel te blijven nadat de opstand tegen hem was uitgebroken.
Het leger deelt op X een kaartje waaruit valt op te maken dat de aanvallen plaatsvonden bij Qasr in het noorden van Libanon en op verschillende plaatsen in het oosten van het land langs de Beka-vallei.
De Libanese minister van Transport zei eerder tegen persbureau Reuters dat Israël een smalle brug in Syrië had geraakt die wordt gebruikt om de grens over te steken. Hij wist niet of de brug nog gebruikt kon worden.
Persbureau AFP meldt op basis van bronnen binnen het Syrische veiligheidsapparaat dat deze week zo'n 31.000 mensen de belangrijkste grensovergang tussen Libanon en Syrië zijn overgestoken. Het zou gaan om 15.000 Syriërs en 6000 Libanezen, die gebruikmaakten van de overgang bij Jdeidet Yabous, in Libanon bekend als Masnaa. Bij een tweede, niet nader genoemde grensovergang zouden zo'n 1000 Libanezen en 500 Syriërs zijn overgestoken.
Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er bijna 775.000 geregistreerde Syrische vluchtelingen in Libanon. De Libanese overheid schat dat het er in werkelijkheid 1,5 miljoen zijn, op een totale bevolking van zo'n 5,3 miljoen. Een op de vijf Syrische vluchtelingen leeft onder erbarmelijke omstandigheden, zegt de Europese Commissie.
Correspondent Daisy Mohr was deze week bij de grensovergang Masnaa. Ze maakte daar deze reportage:
Ook buitenlandminister tegen wapenstilstand, Netanyahu zegt dat aanvallen doorgaan
Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz heeft zich gekeerd tegen de mogelijkheid van een wapenstilstand in het noorden. Op X schrijft hij dat er wat hem betreft geen staakt-het-vuren komt. "We vechten met al onze middelen door tegen de terroristische organisatie Hezbollah totdat we hebben gewonnen en de mensen in het noorden veilig kunnen terugkeren naar huis."
10 minuten eerder had de Israëlische premier Netanyahu getwitterd dat hij nog niet heeft gereageerd op het Amerikaans-Franse voorstel voor een staakt-het-vuren met Hezbollah. In een verklaring van zijn kantoor staat verder dat hij het leger heeft opgedragen op volle kracht door te gaan met de aanvallen op Hezbollah, in tegenstelling tot berichten in Israëlische media dat hij minder zware aanvallen zou willen.
Datzelfde geldt voor de Gazastrook, zegt Netanyahu. "Daarnaast gaat de strijd in Gaza door totdat de doelen van de oorlog zijn bereikt."
Sander van Hoorn vanuit Tel Aviv over een wapenstilstand
Aanvallen Israël en Hezbollah gaan door
Ook vanochtend en afgelopen nacht heeft Israël aanvallen uitgevoerd op Libanon. Volgens het leger werden vannacht zo'n 75 doelen in het zuiden van Libanon en de Beka-vallei aangevallen. Het zouden allemaal Hezbollah-doelen zijn geweest, zoals lanceerinrichtingen, wapendepots en strijders zelf. De berichten zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
Het Libanese staatspersbureau NNA meldt dat er bij een aanval op de plaats Aita as-Shaab drie mensen zijn gedood. In Qana viel een dode en raakten twee mensen gewond. Ook meldt de burgemeester van het dorp Younine in de Beka-vallei dat bij een Israëlische aanval gisteravond laat 23 mensen zijn gedood, merendeels vrouwen en kinderen. De slachtoffers kwamen allemaal uit Syrië, dat niet ver van Younine ligt..
Een Libanese minister die belast is met het opvangen van ontheemden zegt dat er door het oplaaien van het geweld 150.000 à 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. Hij zegt dat de overheid ruim 50.000 van hen op dit moment opvangt.
Het Israëlische leger zegt daarnaast dat militanten vanuit Libanon zo'n 45 raketten richting Israël hebben afgevuurd. Onder meer in de kustplaats Akko ging het luchtalarm af. Sommige projectielen werden onderschept, andere kwamen volgens het leger neer in open terrein. Er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers.
Inwoners van het noorden van Israël die niet wilden of konden evacueren, hebben de oproep gekregen om vanochtend dicht bij hun schuilplaats te blijven. Ook moeten ze bijeenkomsten vermijden en hun reisbewegingen beperken.
Ministers en partijgenoten Netanyahu tegen staakt-het-vuren
Verschillende Israëlische ministers hebben afwijzend gereageerd op de berichten over een staakt-het-vuren in Libanon. Onder meer de VS, Frankrijk en Arabische landen willen een bestand van 21 dagen. De Israëlische zender Keshet 12 meldt op basis van een bron binnen het kantoor van premier Netanyahu dat de seinen voor een wapenstilstand op groen staan.
Maar de uiterst rechtse minister van Financiën Smotrich is glashelder: "de strijd in het noorden mag maar op één manier eindigen: met het vernietigen van Hezbollah". Hij is bang dat de militante groepering tijdens een wapenstilstand van drie weken kan hergroeperen, waardoor de oorlog daarna gewoon weer doorgaat.
Ook partijgenoten van de premier zijn kritisch. Likud-minister Zohar (Cultuur) hoopt dat de berichten niet waar zijn en noemt een staakt-het-vuren "een ernstige fout die de grote vorderingen in gevaar brengt die Israël de afgelopen dagen op veiligheidsgebied heeft gemaakt". Parlementariër Gottlieb roept Netanyahu op om de druk van bondgenoten te weerstaan.
Oppositieleider Lapid is wel voor een wapenstilstand, maar wil dat die niet langer duurt dan een week. Ook hij vreest dat Hezbollah zich anders kan herstellen. En hij eist dat Hezbollah zich terugtrekt uit het gebied langs de grens met Israël. "Zelfs de kleinste schending van de wapenstilstand zal ertoe leiden dat Israël opnieuw met volle kracht overal in Libanon zal aanvallen."
Ook bondgenoten van Frankrijk en VS steunen staakt-het-vuren
Ook verschillende bondgenoten van Frankrijk en de VS roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah. Daarnaast uitten ze hun steun voor een staakt-het-vuren in Gaza.
Dat is te lezen in een gezamenlijke verklaring die het Witte Huis publiceerde. Zo roepen Australië, Canada, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Japan, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten ook op tot een staakt-het-vuren.
"Het is tijd om tot een diplomatieke oplossing te komen die ervoor zorgt dat burgers aan beide kanten van de grens veilig naar hun huizen terug kunnen keren", is te lezen in de verklaring.
'Bij een grootschalige oorlog in Libanon blijft Iran niet afzijdig'
Mocht er een grootschalige oorlog uitbreken tussen Hezbollah en Israël in Libanon, dan houdt Iran zich niet afzijdig. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, heeft Israël "alle rode lijnen" overschreden. Verder zei hij, bij de Verenigde Naties, dat de regio op de rand van een catastrofe staat. Araghchi riep de VN-Veiligheidsraad op om in te grijpen en de vrede te herstellen.
Iran is een bondgenoot van zowel Hezbollah als Hamas.
VS en Frankrijk: plan in de maak voor tijdelijk staakt-het-vuren
Frankrijk zegt samen met de Verenigde Staten te werken aan een plan voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Libanon om onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah mogelijk te maken. In het plan staat dat het staakt-het-vuren 21 dagen zou moeten duren.
"We rekenen erop dat beide partijen het meteen zullen accepteren, om de bevolking te beschermen en diplomatieke onderhandelingen te laten beginnen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot tegen de VN-Veiligheidsraad. Verder zei hij dat Frankrijk en de VS met de partijen hebben overlegd over "de laatste parameters voor een diplomatieke uitweg uit deze crisis", en voegde eraan toe dat "oorlog niet onvermijdelijk is".
De Amerikaanse VN-gezant zegt te hopen dat het voorstel zal leiden tot rust en gesprekken over diplomatieke oplossingen mogelijk zal maken.
VN-gezant: zonder diplomatieke oplossing zal Israël nog harder toeslaan
Israël heeft liever een diplomatieke oplossing in Libanon, omdat die beter is voor zowel Israël als de Libanese bevolking. Daartegenover staat wel dat als de diplomatie faalt, Israël 'alle beschikbare middelen zal inzetten'. Dat zei de Israëlische VN-gezant, Danny Danon, woensdag in een toespraak bij de Verenigde Naties. Het komt erop neer dat Israël dan nog harder zal toeslaan.
De VN-gezant zei ook dat terroristen het doelwit van Israël zijn en dat de aanvallen in Libanon direct zullen stoppen als Hezbollah ook stopt. Verder zei Danon dat Israël een staakt-het-vuren zou verwelkomen, net als de terugkeer van Israëliërs en Libanezen naar hun huizen.
Vrijdag zal de Israëlische premier Netanyahu de Algemene Vergadering van de VN toespreken in New York.
Ook premier Schoof is in New York. In een gesprek met de NOS zei hij dat de druk op alle landen in het Midden-Oosten wordt opgevoerd om verdere escalatie te voorkomen.
Dodental in Libanon loopt op: vandaag zeker 72 doden door Israëlische aanvallen
Het dodental in Libanon bij Israëlische aanvallen vandaag is opgelopen tot zeker 72. Ook raakten er honderden mensen gewond. Dat blijkt uit verschillende verklaringen van het Libanese ministerie van Volksgezondheid die persbureau Reuters bekeek.
Eerder vandaag meldde de minister van Volksgezondheid 51 doden. Het totale dodental sinds de verheviging van Israëlische luchtaanvallen op maandag komt hiermee op in ieder geval 641.
Oud-premier Israël: 'Israël en Hezbollah hebben beiden geen belang bij oorlog'
Israël moet de operatie in Libanon zo kort mogelijk houden en afzien van een grondoffensief, zegt de Israëlische oud-premier Ehud Olmert in gesprek met Nieuwsuur. Hij was premier ten tijde van de laatste oorlog tussen Israël en Libanon in 2006. Die oorlog, die een maand duurde, eindigde in een patstelling.
Israëlische luchtaanvallen en een grondoffensief brachten grote schade toe aan Hezbollah-doelen, maar er kwamen ook honderden Libanese burgers om. Aan Israëlische kant kwamen ongeveer 120 militairen en veertig burgers om het leven. Sinds die oorlog bleven grote confrontaties tussen de aartsvijanden uit, tot de aanval van Hamas vorig jaar.
Olmert is fel criticus van de huidige premier Netanyahu. "Ik steun hem niet en vertrouw hem niet. We moeten de publieke opinie in Israël inzetten om hem ertoe te dwingen het nationale belang voor ogen te houden, in plaats van zijn persoonlijke politieke doelen."
Hij pleit voor een einde aan de oorlog in Gaza. "We hebben alles bereikt wat we kunnen. We moeten focussen op het thuisbrengen van de gijzelaars en dat kan alleen als de oorlog stopt. Daarna kunnen we een overeenkomst bereiken met Hezbollah en ervoor zorgen dat zij hun troepen weer terugtrekken van de grens met Israël. Zowel Israël als Hezbollah heeft geen belang bij het doorzetten van deze militaire operatie."
Olmert verwijst naar de VN-resolutie die is gesloten aan het einde van de oorlog in 2006, waarna het Israëlische leger zich terugtrok uit Libanon en Hezbollah beloofde ten noorden van de rivier Litani te blijven, op zo'n 30 kilometer van de Israëlische grens. "Israël had toen geen reden om in Libanon te blijven, en die is er nu ook niet. Hezbollah begrijpt dat Israël veel sterker is, maar aan de andere kant zijn wij ons ook bewust van het arsenaal van Hezbollah. Daarmee kunnen zij ons grote schade toebrengen. En voor welk doel? Ik zie niet in waarom we geen overeenkomst kunnen bereiken die voor beide kanten acceptabel is."
Het hele interview met Ehud Olmert is te zien in Nieuwsuur, om 21.30 uur op NPO 2.
Haven van Eilat getroffen door drone
De haven van de stad Eilat in het zuiden van Israël is getroffen door een droneaanval. Een drone kwam neer en richtte schade aan, meldt het Israëlische leger. Een tweede drone werd onderschept.
Volgens de hulpdiensten liepen twee mensen lichte verwondingen op door de aanval. Op beelden van Israëlische media is een rookpluim te zien, en ten minste een beschadigd gebouw.
De droneaanval is opgeëist door het Islamitisch Verzet in Irak, een overkoepelende groep van door Iran gesteunde Iraakse milities. Het Israëlische leger zegt dat de drones "vanuit het oosten" kwamen.
Half miljoen mensen in Libanon op de vlucht
Door de aanhoudende aanvallen van Israël op Libanon zijn inmiddels een half miljoen mensen op de vlucht geslagen. Ze trekken naar het noorden om de luchtaanvallen te ontvluchten. Correspondent Daisy Mohr was bij de grensovergang in Masnaa, bij de grens met Syrië, waar mensen het land proberen te verlaten:
Netanyahu: 'We zullen Hezbollah hard blijven treffen'
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël Hezbollah "hard zal blijven treffen", totdat inwoners van het noorden van Israël veilig terug kunnen naar hun huis.
"Ik kan niet alles wat we aan het doen zijn in detail beschrijven, maar ik kan u één ding zeggen: we zijn vastbesloten om onze inwoners in het noorden veilig terug te brengen", zegt Netanyahu in een video. "We zullen niet rusten voordat ze weer thuis zijn."
De stafchef van het Israëlische leger zei vanmiddag dat het leger zich voorbereidt op een mogelijk grondoffensief in Libanon. Nu de spanningen tussen Hezbollah en Israël hoog zijn opgelopen, zegt de Amerikaanse president Biden dat de gevechten nog steeds tot een totale oorlog zouden kunnen leiden.
Premier Schoof: 'Druk op alle landen in Midden-Oosten om escalatie te voorkomen'
Premier Schoof maakt zich zorgen om de geweldsuitbarsting in het Midden-Oosten. Hij is momenteel in New York om zijn eerste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. "We willen allemaal voorkomen dat het een groot regionaal conflict wordt", zegt hij in gesprek met de NOS.
De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag in een spoedzitting bijeen om over de ontwikkelingen tussen Israël en Hezbollah in Libanon te praten. De premier verwacht dat de Veiligheidsraad zal oproepen tot de-escalatie. "Dat is een term die iedereen hier gebruikt. Er lopen verschillende internationale initiatieven. Het is afwachten wat daar uitkomt".
Volgens Schoof wordt de druk op alle landen in het Midden-Oosten opgevoerd om verdere escalatie te voorkomen.
Onthouden van stemming
Nederland heeft zich in de Verenigde Naties onthouden van stemming over een resolutie die Israël opriep om zich uit alle bezette gebieden terug te trekken. "In de resolutie die voorlag zijn een aantal dingen weggelaten. Zo werd er bijvoorbeeld niet gesproken over de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober. Daarom hebben wij, net als een aantal andere landen, besloten om ons te onthouden".
De resolutie werd met 124 stemmen voor aangenomen. 43 landen onthielden zich van stemming. Eerder onthield Nederland zich meerdere keren van stemming over een staakt-het-vuren in de Gazastrook.
Libanese zender: 'Onderhandelingen Hezbollah en Israël veelbelovend'
Er wordt aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël, melden bronnen aan de Libanese zender LBCI. De bronnen zeggen dat de gesprekken, onder bemiddeling van de VS, een serieus en vergevorderd stadium hebben bereikt.
Volgens LBCI zijn er mogelijk morgen al resultaten te zien van de onderhandelingen, die door de bronnen veelbelovend worden genoemd. Toch blijft de uitkomst nog onzeker. Die is onder meer afhankelijk van de verdere ontwikkelingen in de komende uren, in het opgelopen conflict tussen de terroristische groepering in Libanon en Israël.
De chef van het Israëlische leger dreigde vanmiddag met een grondoffensief. Er zijn Israëlische reservisten opgeroepen om te helpen in de strijd tegen Hezbollah. Israël wil dat er een einde komt aan de raketbeschietingen door Hezbollah, waardoor de tienduizenden geëvacueerde burgers in het noorden terug kunnen keren naar hun huis.
Aanvallen Gaza gaan door: Vrouw en vier kinderen omgekomen in Bureij
Terwijl Israël naar eigen zeggen de focus heeft verlegd naar Libanon, gaan de aanvallen in Gaza ook onverminderd door. Bij een Israëlische aanval op een huis Bureij in Centraal-Gaza werden een zwangere vrouw en haar vier kinderen gedood, zeggen Palestijnse gezondheidsfunctionarissen.
Een verslaggever van persbureau AP heeft de lichamen van de slachtoffers gezien. De 35-jarige vrouw was zes maanden zwanger, haar vier kinderen in de leeftijd tussen 8 en 18, meldt AP op basis van ziekenhuisdossiers. De hulpdiensten in Gaza maken daarnaast melding van twee aanvallen in Rafah, waarbij vijf mensen werden gedood.
Twee doden vielen toen hun tent werd geraakt in Nuseirat in Centraal-Gaza, meldt Al Jazeera. De nieuwszender spreekt van 53 doden in totaal bij Israëlische aanvallen gisteren en vanochtend.
Israëlische legerchef: luchtaanvallen voorbereiding voor mogelijk grondoffensief
Het hoofd van de Israëlische strijdkrachten, generaal Herzi Halevi, heeft gezegd dat de luchtaanvallen tegen Hezbollah als voorbereiding dienen voor een mogelijk grondoffensief. "We hebben de hele dag aanvallen uitgevoerd, om Hezbollah te verzwakken en de weg vrij te maken voor een mogelijke inval", zei Halevi bij een bezoek aan de strijdkrachten in het noorden van Israël.
Lees hier meer:
'Oproep reservisten past bij militaire planning'
Dodental Israëlische aanvallen vandaag in Libanon naar 51
Bij Israëlische aanvallen in Libanon zijn vandaag 51 doden gevallen. Dat zegt de Libanese minister van Volksgezondheid Firass Abiad. Eerder werden door het ministerie nog 23 doden gemeld. Het totale dodental sinds de verheviging van Israëlische luchtaanvallen op maandag komt hiermee op 620.
De minister specificeert niet of de doden Hezbollah-strijders of burgers zijn. Gisteren noemde hij dat er vijftig kinderen onder de doden zijn. Israël zegt doelen van terreurbeweging Hezbollah aan te vallen.
'Netanyahu roept veiligheidskabinet bijeen'
Premier Netanyahu heeft het veiligheidskabinet bijeengeroepen voor een vergadering vanavond om 20.00 uur lokale tijd (19.00 uur in Nederland). Dat melden Israëlische media. Het ligt voor de hand dat Netanyahu de strijd tegen Hezbollah gaat bespreken met zijn ministers.
Het Israëlische leger zegt vandaag 280 posities van Hezbollah te hebben geraakt. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid zegt dat er bij deze aanvallen 20 doden zijn gevallen. Het is de derde opeenvolgende dag van hevige Israëlische luchtaanvallen in Libanon, voornamelijk in de gebieden waar Hezbollah actief is. Volgens de VN zijn er de afgelopen dagen 90.000 Libanezen op de vlucht geslagen.
Israël heeft vandaag twee brigades reservisten opgeroepen voor de strijd tegen Hezbollah. Het hoofd van de noordelijke strijdkrachten van Israël zei dat de troepen voorbereid moeten zijn om actie te ondernemen.
Israël roept reservisten op voor de strijd tegen Hezbollah
Israël heeft twee extra reservisten-brigades opgeroepen voor "operationele activiteiten" in het noorden. Dat zegt het Israëlische leger. "Dit zal ons in staat stellen de strijd tegen de terroristische organisatie Hezbollah voort te zetten."
Eerder vandaag zei het hoofd van de noordelijke strijdkrachten van Israël, generaal-majoor Ori Gordin, dat de strijd in het noorden in een nieuwe fase is aanbeland. "De operatie begon met een grote klap voor de capaciteiten van Hezbollah, met de focus op hun vuurkracht, en een zeer grote klap voor de commandanten", zei Gordin tijdens een bezoek aan troepen in het noorden van Israël.
"Nu moeten we de veiligheidssituatie in het noorden veranderen, en we moeten volledig voorbereid zijn om te manoeuvreren en actie te ondernemen", aldus Gordin. Wat hij daar precies mee bedoelde, en of hij daarmee voorsorteert op een grondoffensief, maakte hij niet duidelijk.
Israël begon maandag met het uitvoeren van hevige luchtaanvallen op Libanon, waarbij bijna 600 doden vielen. Eerder hebben legerfunctionarissen gezegd dat een grondoffensief voor niet aan de orde is. Israël zegt de veiligheid aan de noordgrens te willen herstellen, waardoor de tienduizenden geëvacueerde burgers terug kunnen keren naar hun huizen. Hezbollah zegt door te zullen gaan met raketbeschietingen op Israël zolang er geen staakt-het-vuren is in Gaza.
Ochtend na de explosie in Jiyeh: 'Range Rover in stukjes'
Een van de Israëlische luchtaanvallen gisteravond trof de Libanese badplaats Jiyeh, net ten zuiden van Beiroet. Volgens het Israëlische leger was er een wapendepot van Hezbollah, maar omwonenden zeggen dat de aanval een gewone autogarage raakte.
"Dit is een civiele voorziening, gespecialiseerd in het repareren van auto's", zegt de eigenaar van de garage. Bij de aanval vielen zover bekend geen slachtoffers. Wel is de garage vrijwel volledig verwoest.
Ministerie: 19 doden bij Israëlische aanvallen in Libanon
Bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon zijn vandaag zeker 19 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Naast de eerder gemelde doden in een dorp in ten noorden van Beiroet gaat het om doden bij aanvallen in de Bekavallei en in Zuid-Libanon.
Het Israëlische leger zegt vandaag in deze gebieden aanvallen te hebben uitgevoerd op posities van Hezbollah en wapendepots. In Israël raakten twee mensen gewond bij een raketaanval van Hezbollah op een dorp in de buurt van de grens.
Israël begon maandag met hevige luchtaanvallen op Libanon, waarbij tot dusver bijna 600 doden vielen. Hezbollah vuurt op zijn beurt raketten af op Israël, die merendeels worden onderschept of in open gebied landen.
Egypte, Irak en Jordanië veroordelen 'agressie' van Israël
De ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Irak en Jordanië hebben in een gezamenlijk verklaring de "agressie" van Israël tegen Libanon veroordeeld. Ze waarschuwen dat de hevige Israëlische luchtaanvallen op Libanon "de regio naar een totale oorlog duwen".
De ministers doen een beroep op de internationale gemeenschap en de VN-Veiligheidsraad om de oorlog te stoppen en zeggen dat "Israël de volle verantwoordelijkheid draagt voor de verslechtering" van de situatie.
Egypte (1979) en Jordanië (1994) waren de eerste twee Arabische landen die vrede sloten met Israël en onderhouden over het algemeen goede relaties. De oorlog in Gaza heeft deze relaties evenwel onder druk gezet. Beide landen hebben een overwegend pro-Palestijnse bevolking die een hardere lijn tegenover Israël zouden willen zien. Egypte en Jordanië zijn sterk afhankelijk van westerse financiële steun.
Hezbollah: aanval Tel Aviv was met ballistische raket
Hezbollah zegt dat de eerder gemelde aanval op een doel in Tel Aviv is uitgevoerd met een ballistische raket, de in Iran gemaakte 'Qader 1'. Het zou de eerste ballistische raket zijn die Hezbollah heeft gebruikt bij aanvallen op Israël.
De raket werd onderschept boven Centraal-Israël. Volgens het Israëlische leger drong er niet eerder een raket van Hezbollah zo diep Israël binnen. Ballistische raketten hebben een veel groter bereik dan de raketten die Hezbollah doorgaans gebruikt.
Hezbollah zegt dat de raket het hoofdkwartier van de Israëlische geheime dienst Mossad bij Tel Aviv als doel had. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat de raket in de richting van burgerdoelen ging.
Drie doden bij Israëlische aanval in ten noorden van Beiroet
Bij een Israëlische aanval op het dorp Maaysrah in de bergen ten noorden van Beiroet zijn drie doden en negen gewonden gevallen. Dat meldt het het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Maaysrah heeft een sjiitische bevolking, maar ligt in overwegend christelijk gebied.
Deze aanval is uitzonderlijk, omdat Israël doorgaans zijn aanvallen concentreert op de sjiitische gebieden in Libanon: het zuiden, de Bekavallei in het oosten en de zuidelijke wijken van Beiroet. Hezbollah is een sjiitische beweging en heeft haar machtsbasis in deze sjiitische gebieden.
Het Israëlische leger zegt vanochtend wederom hevige luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op het zuiden van Libanon en op de Bekavallei. Het is nog niet bekend of en hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. Hezbollah zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op doelen in Israël. Hier zijn volgens Israël geen slachtoffers bij gevallen.
Piepers en walkietalkies
Israël begon maandag met zware beschietingen op Libanon. Daarbij vielen volgens de Libanese autoriteiten 569 doden. Hezbollah schiet daarnaast raketten af op Israël, die grotendeels worden onderschept of in open gebieden landen. Hezbollah en Israël beschieten elkaar al sinds het begin van de oorlog in Gaza, bijna een jaar geleden, maar tot maandag was dat met een relatief lage intensiteit.
Vorige week escaleerde de strijd toen in Libanon piepers en walkietalkies, die veel door Hezbollah worden gebruikt, massaal ontploften. Het wordt breed aangenomen dat Israël achter deze aanvallen zat.
Israël onderschept raket uit Libanon onderschept door Israëlische luchtafweer
Het Israëlische leger zegt dat de luchtafweer een raket vanuit Libanon heeft onderschept. Hezbollah bevestigt een raket te hebben afgevuurd. Deze was volgens de beweging gericht op het hoofdkwartier van de Israëlische geheime dienst Mossad bij Tel Aviv. Hezbollah houdt Mossad verantwoordelijk voor de de dood van verschillende leiders van de beweging en het opblazen van piepers en walkietalkies van Hezbollah.
In Tel Aviv klonk vanochtend het luchtalarm. Er zijn volgens het Israëlische leger geen gewonden gemeld.
Protesten in VS tegen situatie Libanon en Gaza
In New York en Washington zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de situatie in Libanon en Gaza. Ze riepen op tot een wapenstilstand en sancties tegen Israël.
Volgens de Libanese minister Bou Habib van Buitenlandse Zaken zijn bijna een half miljoen Libanezen gevlucht voor Israëlische aanvallen. Het is onduidelijk of hij met dit aantal doelt op de afgelopen dagen, en dus sinds het begin van de grootschalige Israëlische luchtaanvallen, of op de hele periode sinds het begin van de oorlog in Gaza in oktober.
'Britten moeten Libanon zo snel mogelijk verlaten'
Groot-Brittannië heeft alle Britten opgeroepen om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. In een verklaring zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er Britse troepen naar Cyprus zullen gaan, als onderdeel van noodplannen, om Britse staatsburgers in Libanon en omgeving te ondersteunen.
"De gebeurtenissen van de afgelopen uren en dagen hebben aangetoond hoe onstabiel deze situatie is", zegt de Britse minister van Defensie Healey. "Daarom is onze boodschap duidelijk: Britse staatsburgers moeten nu vertrekken."
Door de grootschalige Israëlische luchtaanvallen in het land vluchten Libanezen massaal naar het noorden.
Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad om 18.00 uur plaatselijke tijd, middernacht in Nederland, bijeen om de escalatie van de gevechten in Libanon tussen Israël en Hezbollah te bespreken. Dat meldde Slovenië gisteravond, nu voorzitter van de raad.
Bewakingscamera's leggen explosie vast na Israëlische luchtaanval
De Libanese badplaats Jiyeh is gisteravond laat getroffen door een Israëlische aanval. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Verschillende media melden dat er een harde explosie te horen was. Bewakingscamera's legden de explosie vast. De explosie was zo'n 20 kilometer verderop in hoofdstad Beiroet te horen.
Op deze geverifieerde beelden is een foto van de inslaglocatie te zien en een video van het moment van de explosie:
Persbureau Reuters schrijft dat het voor het eerst is dat deze plaats is aangevallen door Israël. Jiyeh ligt 75 kilometer ten noorden van de grens met Israël. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.
Hezbollah bevestigt dood commandant Qubaisi bij aanval Beiroet
Hezbollah heeft de dood van commandant Qubaisi bij een aanval in Beiroet bevestigd. Eerder vandaag zei het Israëlische leger al dat Hezbollah-commandant Ibrahim Qubaisi was omgekomen bij een aanval op een buitenwijk van Beiroet.
Veiligheidsbronnen in Libanon meldden dit al aan persbureau Reuters. Qubaisi was volgens het Israëlische leger de leider van de raketdivisie van Hezbollah en zou verantwoordelijk zijn voor meerdere aanvallen op Israël in de afgelopen decennia.
'Half miljoen Libanezen op de vlucht'
De Libanese minister Bou Habib van Buitenlandse Zaken zegt dat bijna een half miljoen Libanezen zijn gevlucht voor Israëlische aanvallen. Het is onduidelijk of hij met dit aantal doelt op de afgelopen dagen, en dus sinds het begin van de grootschalige Israëlische luchtaanvallen, of op de hele periode sinds het begin van de oorlog in Gaza in oktober.
De minister sprak op een evenement van een Amerikaanse denktank zijn teleurstelling uit over de VN-toespraak van de Amerikaanse president Biden eerder vandaag. "Het was geen sterke, veelbelovende toespraak. Maar ik heb nog hoop. De VS is het enige land dat een verschil kan maken in het Midden-Oosten en in Libanon."
Bou Habib hoopt op een ontmoeting tussen de Libanese premier en Amerikaanse ambtenaren in de komende dagen.
Minister Veldkamp: ingrijpen van Israël in Libanon is te verklaren
Volgens minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is het te verklaren dat de Israëlische regering onder druk staat om actie te ondernemen. Dat zei de minister over de oplopende spanningen in het Midden-Oosten tussen Hezbollah en Israël op de eerste dag van de jaarlijkse VN-vergadering in New York.
Op de vraag of hij het terecht vindt dat Israël ingrijpt in Libanon, zei minister Veldkamp: "Nee, wat ik zeg is dat het natuurlijk wel zo is dat er al tienduizenden mensen in Israël sinds oktober vorig jaar geëvacueerd zijn uit het noorden van het land. En dat er meer dan 8500 raketten op Israël zijn afgeschoten. Het is dus verklaarbaar dat er druk is vanuit de Israëlische samenleving en het parlement op de Israëlische regering om daar iets aan te doen."
Minister Veldkamp is "buitengewoon bezorgd" over het oplopende conflict tussen Hezbollah en Israël. "Ook over de burgerslachtoffers die er vallen. Er wordt hard getrokken aan een diplomatieke oplossing."
Volgens Veldkamp zou dat moeten gebeuren op op basis van de Veiligheidsraadresolutie 1701. "Dat betekent dat Hezbollah zich moet terugtrekken naar het noorden, achter de Litani-rivier. Dat is tot nu toe nog niet gelukt, maar het zou wel heel erg bijdragen aan de-escalatie."
School in Sidon vangt vluchtelingen uit Zuid-Libanon op
Na een week vol zware luchtaanvallen en honderden doden zijn inmiddels duizenden Libanezen op de vlucht geslagen. Correspondent Daisy Mohr ging langs op een school in Sidon, een stad met weinig aanhang van Hezbollah, waar vluchtelingen worden opgevangen.
Dag twee van hevige aanvallen tussen Israël en Hezbollah
Sinds gisteren voert Israël hevige aanvallen uit op buurland Libanon. De aanvallen kostten gisteren aan 492 Libanezen het leven en vandaag steeg het dodental naar 569. Ruim 1800 mensen in Libanon raakten gewond.
Volgens het Israëlische leger heeft Hezbollah vandaag driehonderd projectielen op Noord-Israël afgevuurd. Daarbij zijn voor zover bekend geen doden of gewonden gevallen. Wel is er schade aan gebouwen in het gebied.
Het verkeer op de snelwegen richting de Libanese hoofdstad Beiroet staat sinds gisteren muurvast. In een videobericht op X waarschuwde de Israëlische premier Netanyahu gisteren mensen in het zuiden van Libanon "om uit de gevarenzone te vertrekken". Een VN-mensenrechtenbureau zei daarover vandaag dat "het sturen van een waarschuwing het nog niet acceptabel maakt om burgers aan te vallen."
Bij een Israëlische aanval op de Libanese hoofdstad Beiroet zou Hezbollah-commandant Ibrahim Qubaisi zijn gedood. Volgens het Israëlische leger was hij de leider van de raketdivisie van Hezbollah en zou hij verantwoordelijk zijn voor meerdere aanvallen op Israël in de afgelopen decennia.
Het hoofd van het Israëlische leger, Herzi Halevi, zei vandaag de aanvallen op Hezbollah te zullen blijven opvoeren. "We mogen Hezbollah geen rust gunnen." Legerwoordvoerder Hagari voegde daar later vandaag aan toe dat Israël ernaar streeft de strijd tegen Hezbollah zo kort mogelijk te houden, maar dat het bereid is er de tijd voor te nemen.
Intussen gingen vandaag ook aanvallen op de Gazastrook door. Volgens lokale autoriteiten zijn vanochtend vroeg zeker zeven doden gevallen in de zuidelijke stad Khan Younis na Israëlische aanvallen. Ook zouden zeker zes mensen zijn omgekomen bij een aanval op een huis in het Nuseirat-vluchtelingenkamp.
Gevolgen van Israëlische luchtaanvallen enorm voor Libanon
De afgelopen dagen werd de Libanese bevolking verrast door de omvang van de Israëlische luchtaanvallen. De Israëlische strijdkrachten zeggen meer dan 1600 doelen van Hezbollah te hebben geraakt. Tienduizenden Libanezen uit het zuiden vluchten massaal naar het noorden. Het is zo druk op de wegen dat het soms wel zeventien uur duurt om Beiroet te bereiken. Een aantal snelwegen is kapot gebombardeerd.
Lees hier het artikel:
Biden in afscheidsspeech VN: 'Niemand heeft belang bij grootschalige oorlog'
In zijn laatste toespraak voor de Verenigde Naties benadrukte de Amerikaanse president Biden dat een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten "in niemands belang" is. Ondanks de escalatie van het geweld tussen Israël en Hezbollah in de afgelopen dagen, denkt hij dat een diplomatieke oplossing nog altijd mogelijk is. In zijn speech riep hij Israël en Hamas op het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren voor de Gazastrook van bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar aan te nemen.
Gisteren maakte het Pentagon bekend meer Amerikaanse troepen naar het Midden-Oosten te sturen naar aanleiding van het toegenomen geweld tussen Israël en Hezbollah. De VS heeft nu ongeveer 40.000 militairen in de regio. Hoeveel militairen er precies bij komen, is niet bekend.
De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon zegt dat Israël niet direct van plan is grondtroepen Libanon in te sturen. "Een diplomatieke oplossing heeft onze voorkeur. Maar als dat niet werkt, gebruiken we andere manieren om de andere kant te laten zien dat het ons menens is."
Israël: 'Hezbollah-commandant Qubaisi gedood bij aanval Beiroet'
Het Israëlische leger zegt dat Hezbollah-commandant Ibrahim Qubaisi is omgekomen bij een aanval op een buitenwijk van Beiroet, eerder vandaag. Eerder meldden veiligheidsbronnen in Libanon dit al aan persbureau Reuters. Qubaisi was volgens het Israëlische leger de leider van de raketdivisie van Hezbollah en zou verantwoordelijk zijn voor meerdere aanvallen op Israël in de afgelopen decennia.
Bij de aanval zijn zeker zes doden gevallen, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Volgens het Israëlische leger waren andere hooggeplaatste Hezbollah-leden bij Qubaisi tijdens de aanval. Het is onduidelijk om wie het zou gaan of zij ook zijn omgekomen.
Op deze geverifieerde beelden is de nasleep van de aanval te zien:
VN-chef Guterres: Libanon mag geen tweede Gaza worden
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres hekelt het toenemende aantal regeringen en andere groeperingen die het internationaal recht "met voeten treden". Hij verwees hierbij naar oorlogen in Oekraïne, de Gazastrook en Sudan.
"Ze kunnen een ander land binnenvallen, hele samenlevingen verwoesten of het welzijn van hun eigen mensen volkomen negeren. En er zal niets gebeuren", zei Guterres tijdens de opening van de jaarlijkse algemene vergadering van de Verenigde Naties. "De mate van straffeloosheid in de wereld is politiek onverdedigbaar en moreel onaanvaardbaar", vervolgde Guterres.
Volgens Guterres staat Libanon aan de rand van de afgrond. "De mensen van Libanon, de mensen van Israël en de mensen van de wereld kunnen het zich niet veroorloven dat Libanon een tweede Gaza wordt."
'Hezbollah-commandant Ibrahim Qubaisi gedood bij aanval Beiroet'
Bij de aanval op de buitenwijk Dahieh in Beiroet zou Hezbollah-commandant Ibrahim Qubaisi zijn gedood, meldt persbureau Reuters op basis van twee veiligheidsbronnen in Libanon. Qubaisi was een leider van de raketdivisie van Hezbollah, volgens de bronnen.
Bij de aanval zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zeker zes doden en vijftien gewonden gevallen.
UNHCR: twee medewerkers omgekomen bij luchtaanvallen Libanon
Bij de Israëlische luchtaanvallen op Libanon zijn gisteren twee medewerkers van de UNHCR gedood. Dat meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN op X. Gisteren kwamen bijna 500 mensen om het leven bij de luchtaanvallen op Libanon. Inmiddels is het dodental verder opgelopen.
"Israëlische luchtaanvallen in Libanon eisen nu zonder mededogen honderden burgerslachtoffers", schrijft de woordvoerder.
'Zes doden en vijftien gewonden na aanval Beirut'
Bij de Israëlische aanval vanmiddag op de zuidelijke voorstad in Beiroet zijn zes doden en vijftien gewonden gevallen, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Verwacht wordt dat de aantallen nog verder zullen oplopen, omdat hulpverleners nog zoeken naar mensen die onder het puin liggen.
Het Israëlische leger bevestigde kort nadat de eerste berichten over een aanval naar buiten kwamen dat het een aanval had uitgevoerd op de Libanese hoofdstad. Het leger weidde niet uit over het doelwit van de aanval.
Dode en meerdere gewonden gemeld na aanval Beiroet
Bij de Israëlische aanval op het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet van vanmiddag zijn meerdere mensen gewond geraakt, meldt het Libanese staatspersbureau NNA. Als gevolg van de luchtaanval stortten drie verdiepingen van een woongebouw in. Hulpverleners proberen de mensen die nog in het gebouw zitten te bereiken, bericht NNA.
Persbureau Reuters citeert twee veiligheidsbronnen in Libanon die zeggen dat er ten minste één dode is gevallen door de aanval. Eerder meldde Reuters al op basis van deze bronnen dat een Hezbollah-commandant het doelwit zou zijn geweest van de Israëlische aanval. Het is niet bekend of hij is geraakt.
Gistermiddag voerde het Israëlische leger ook een aanval uit op een zuidelijke voorstad van Beiroet. Volgens veiligheidsbronnen was de aanval toen gericht op Hezbollah-commandant Ali Karaki. Kort daarna meldde Hezbollah dat Karaki nog leefde en naar een veilige plek was gebracht.
Karaki heeft de positie van commandant Ibrahim Aqil overgenomen. Aqil werd vorige week vrijdag gedood bij luchtaanvallen in het zuiden van Beiroet. Bij die aanval kwamen volgens de Libanese autoriteiten tientallen mensen om het leven.
Podcast De Dag: angst en paniek in Libanon
In NOS-podcast De Dag vertellen de Belgische Layla El-Dekmak en correspondent Daisy Mohr over de impact van het oplopende conflict tussen Israël en Hezbollah op de inwoners van Libanon.
De telefoon van El-Dekmak stroomt deze dagen vol met verontrustende berichten van vrienden en familie in Libanon. Zelf is ze net terug van familiebezoek in Beiroet en ze beschrijft de zorgen en paniek die bij haar en haar naasten overheersen, nu heel Libanon wordt meegezogen in de oorlog tussen Israël en Hezbollah.
Ook correspondent Daisy Mohr leeft en werkt midden in de chaos die is uitgebroken. Zij maakt, net als iedereen, een eigen veiligheidsinschatting van wat wel en niet kan momenteel. Het liefste bleef ze nu zoveel mogelijk thuis, "maar voor werk ga ik veel op pad en dat is wel een dilemma".
Israël voert aanval uit op Beiroet
Israël heeft zojuist luchtaanvallen uitgevoerd op de Libanese hoofdstad Beiroet. Persbureau Reuters citeert twee veiligheidsbronnen in Libanon die zeggen dat een Hezbollah-commandant het doelwit was van de aanval. Het is niet bekend of hij is geraakt, zeggen de bronnen. Ook is niet duidelijk om welke Hezbollah-commandant het zou gaan.
Het Israëlische leger heeft de aanval bevestigd op X.
Ooggetuigen vertellen over hun vlucht vanuit Zuid-Libanon
Tienduizenden Libanezen zijn op de vlucht geslagen na de Israëlische aanvallen. Nieuwsuur sprak met verschillende Libanezen die richting het noorden zijn gevlucht. "Het is niet zo dat we weten welke militaire basis ze aanvallen. Ze vallen van alles aan, overal", zegt een van hen.
Hezbollah waarschuwt inwoners voor 'gevaarlijke barcodes'
De militante beweging Hezbollah waarschuwt inwoners van de Bekavallei om niet de "gevaarlijke barcodes" op de flyers te scannen die het Israëlische leger zou hebben laten vallen boven het gebied. Het scannen van de barcode zou ervoor zorgen dat alle informatie van een telefoon gehaald zou kunnen worden. Wat er naast de barcodes op de flyers staat, vermeldt Hezbollah niet.
Israël heeft niet gereageerd op de berichten over de barcodes. Wel heeft het leger een nieuwe ronde van aanvallen op "Hezbollah-doelwitten" aangekondigd.
Israel: 'We mogen Hezbollah geen rust gunnen, aanvallen worden versneld'
Het hoofd van het Israëlische leger, Herzi Halevi, zegt dat de aanvallen op Hezbollah zullen worden opgevoerd. "We mogen Hezbollah geen rust gunnen."
Sinds gisteren voert Israël voortdurend aanvallen uit op doelen in Libanon. Als gevolg van die luchtaanvallen zijn er volgens het Libanese ministerie van Gezondheid 558 doden gevallen. Ruim 1800 mensen raakten gewond.
Hezbollah vuurt ook raketten af op Israël. Tot nu toe zijn er geen doden gemeld in Israël als gevolg van die beschietingen.
Dodental Libanon loopt op tot 558
Het dodental na de Israëlische aanvallen op de Libanon is sinds gisteren opgelopen tot 558. Dat heeft het Libanese ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. Onder de doden zijn 50 kinderen en 94 vrouwen. Ruim 1800 anderen raakten gewond.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat sommige ziekenhuizen in Libanon overweldigd zijn door de grote aantallen gewonden, meldt persbureau Reuters. De nieuwe gewondenaantallen komen bovenop de duizenden gewonden die vorige week vielen nadat piepers en walkietalkies in Libanon ontploften.
Israëlische leger: 'Tweede aanvalsgolf afgerond'
Het Israëlische leger meldt in een update op X dat gevechtsvliegtuigen een "tweede aanvalsgolf hebben afgerond" in de Bekavallei en andere gebieden in het zuiden van Libanon. Daarbij zijn er door de luchtmacht "terroristische doelen van Hezbollah" aangevallen, zoals wapendepots en hoofdkwartieren. Volgens het leger waren er duidelijk "sub-explosies" zichtbaar, wat aangeeft dat er "veel wapens" waren opgeslagen in de gebouwen. De beweringen van het leger zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
Het leger zegt te blijven doorgaan met het vernietigen van militaire doelen van Hezbollah.
VN-mensenrechtenbureau: 'Waarschuwing maakt het niet acceptabel om burgers aan te vallen'
"Het sturen van een waarschuwing maakt het nog niet acceptabel om burgers aan te vallen", zegt het VN-bureau voor de rechten van de mens. De VN-mensenrechtenorganisatie verwijst daarmee naar de oproepen van de Israëlische premier Netanyahu en het Israëlische leger.
Gisteren plaatste Netanyahu een videobericht op X waarin hij de bevolking van Libanon toesprak. Hij zei in die korte toespraak dat Israël niet in oorlog met hen, maar met Hezbollah was. Hij zei dat het leger hen had gewaarschuwd "om uit de gevarenzone te vertrekken" en herhaalde die oproep. Sindsdien zijn tienduizenden inwoners in het zuiden van Libanon op de vlucht geslagen.
Zojuist herhaalde een woordvoerder van het leger opnieuw de oproep aan Libanese inwoners. "Als je in of bij een Hezbollah-gebouw bent of bij gebouwen die gebruikt worden voor de opslag van wapens, moet je onmiddellijk minstens een kilometer van die gebouwen vandaag gaan of het dorp verlaten", zegt de woordvoerder. Hoe burgers moeten weten dat er een wapenopslag in de buurt is, liet hij in het midden.
Lange files op wegen richting Beiroet
De wegen naar de Libanese hoofdstad Beiroet staan nog steeds vol met auto's richting het noorden. Het Israëlische leger heeft de inwoners in de grensstreek opgeroepen te vertrekken. Sindsdien zijn veel inwoners op de vlucht geslagen. Ook gisteren en vannacht ontstonden er lange files richting het noorden.
In Beiroet zijn volgens de Libanese minister Yassin, die verantwoordelijk is voor het crisismanagement, 89 tijdelijke schuilplaatsen gecreëerd in onder meer scholen. Meer dan 26.000 mensen kunnen daar schuilen voor de "Israëlische wreedheden", citeert persbureau Reuters de minister.
Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten naar Beiroet
Tientallen vluchten van en naar de Libanese hoofdstad Beiroet zijn geannuleerd door luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om vluchten vanuit onder meer Egypte, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Het vliegveld van Beiroet heeft aangekondigd dat het om meer dan dertig vluchten gaat.
Op basis van vluchtgegevens lijkt het er op dat ook een aantal vluchten die al vertrokken waren in de richting van Beiroet weer terugkeren.
Nieuwe aanvallen tussen Israël en Hezbollah
Israëlische en Libanese media melden dat Hezbollah en Israël ook vanochtend doorgaan met aanvallen. De Israëlische krant Haaretz meldt dat er vijftig raketten zijn afgevuurd door Hezbollah op het noorden van Israël. De Israëlische luchtmacht bevestigt de aanvallen op X. Sommige raketten zijn onderschept en er zijn geen slachtoffers gevallen, meldt de luchtmacht. Wel is er schade aan gebouwen in het gebied.
Libanese media melden aanvallen in onder meer de Bekavallei en ten noorden van de stad Baalbek. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen, meldt het Libanese staatspersbureau NNA. Het Israëlische leger heeft de aanvallen op het zuiden van Libanon bevestigd en zegt Hezbollahdoelen te hebben geraakt.
Volgens NNA werden dichtbevolkte wijken rond Baalbek aangevallen. Die wijken liggen dicht bij de historische Baalbek-ruïnes die tot het werelderfgoed behoren, schrijft het persbureau.
Doden gemeld in de Gazastrook na Israëlische aanvallen
In Khan Younis zijn volgens lokale autoriteiten vanochtend vroeg zeker zeven doden gevallen na Israëlische aanvallen op de stad in het zuiden van de Gazastrook. Zeker vijftien mensen raakten gewond. Ook in Deir-al-Balah worden dodelijke slachtoffers gemeld.
Volgens het Palestijnse persbureau Wafa is een wijk ten zuidoosten van Gaza-Stad vanuit de lucht aangevallen, terwijl andere stadsdelen vanuit voertuigen werden beschoten.
Israël heeft de aanvallen niet bevestigd.
Israëlische aanvallen de afgelopen uren
Het Israëlische leger heeft beelden op X gezet van de aanvallen die de luchtmacht vannacht uitvoerde. Die waren volgens een woordvoerder gericht tegen "de groep terroristen die 's nachts de regio Afula onder vuur nam", het gebied ten zuiden van Nazareth. De woordvoerder wijst in het X-bericht op de secundaire explosies, de ontploffingen die afgaan nadat de Israëlische raketten zijn ingeslagen. Het leger noemt dat bewijs dat er wapenopslagplaatsen zijn geraakt, waarin de munitie afging toen het doelwit werd opgeblazen.
Hezbollahaanvallen gingen door in de nacht
Hezbollah heeft in de nacht enkele tientallen raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger ging het om drie salvo's van in totaal zo'n twintig raketten. Geen daarvan zou doel hebben geraakt: ze werden neergehaald door het Israëlische raketschild Iron Dome of kwamen terecht in onbebouwd gebied. De Israëlische luchtmacht heeft de lanceerplekken van de raketten onder vuur genomen.
Er zijn geen berichten dat er iemand gewond is geraakt door de raketaanvallen zelf. Wel meldt de Israëlische ambulancedienst enkele mensen te hebben behandeld die zichzelf blesseerden in de haast bij een schuilkelder te komen toen het luchtalarm midden in de nacht afging. Ook was er beperkte schade op de grond, zo zijn er foto's van een auto die werd geraakt op de bezette Westoever.
Vanwege de aanvallen op Noord-Israël is er in dat gebied geen school vandaag. Het gebied waarin dat geldt is vannacht naar het zuiden uitgebreid, het gold sinds gisteren al voor de regio ten noorden van de lijn met Haifa.
Nachtelijke uittocht
Vluchtende Libanezen hebben ook afgelopen nacht tot grote verkeersopstoppingen geleid in het zuiden van het land. Israël riep gisteren inwoners van de grensstreek op te vertrekken omdat daar luchtaanvallen op Hezbollah worden uitgevoerd en velen geven daar gehoor aan. Ook in de nacht stonden er nog files in het gebied en was het druk bij tankstations. In supermarkten wordt veel voedsel gehamsterd.
In zuidelijker steden als Sidon stond het verkeer gisteren al muurvast door vluchtende burgers. Libanon heeft in de hoofdstad Beiroet en op noordelijker gelegen plekken scholen ingericht als opvangcentra voor de ontheemden, maar sommige vluchtenden vertelden persbureau AFP dat ze doorreizen naar Syrië uit angst dat het nergens in eigen land veilig is.
EU-buitenlandchef Borrell: Israël en Libanon aan rand van oorlog
EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt dat het conflict tussen Israël en Hezbollah in Libanon bijna een volledige oorlog is. Hij spreekt van een "zeer gevaarlijke en zorgelijke" situatie.
"Ik weet niet hoe ik het anders moet noemen dan een oorlogssituatie, zei hij naar aanleiding van de recente aanvallen en het aantal omgekomen mensen. Hij zegt dat hij zich blijft inzetten om de situatie in Libanon te de-escaleren. "Maar onze ergste verwachtingen worden werkelijkheid", voegde hij daaraan toe. Volgens hem betalen burgers een hoge prijs en zijn alle diplomatieke inspanningen nodig om een regelrechte oorlog te voorkomen.
Frankrijk heeft om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. "Ik denk aan het Libanese volk, aan de Israëlische luchtaanvallen die aan honderden burgers en tientallen kinderen het leven hebben gekost", liet de Franse minister Barrot van Buitenlandse Zaken in New York weten.
Israël zegt 1600 Hezbollah-doelen aan te hebben gevallen
Het Israëlische leger zegt op X dat het 1600 Hezbollah-doelen heeft aangevallen. "Straaljagers hebben de terroristische doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon en de Bekavallei diep in Libanon in verschillende aanvalsgolven getroffen", schrijft het Israëlische leger. Bij die aanvallen zijn bijna 500 mensen om het leven gekomen, volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn er bijna 1650 mensen gewond geraakt.
De gewapende tak van Hamas zegt dat een veldcommandant van Hamas in Libanon om het leven is gekomen. Deze Mahmoud al Nader zou zijn omgekomen bij Israëlische bombardementen in Libanon. De man zou als commandant verantwoordelijk zijn geweest voor het zuiden van Libanon.
Dodental aanvallen op Libanon naar 492
Bij de Israëlische aanvallen op Libanon zijn de afgelopen dag zeker 492 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn er zeker 1645 gewonden gevallen.
Onder de slachtoffers zijn 35 kinderen en 58 vrouwen, zegt het ministerie. Israël bestookte de afgelopen dag Hezbollah-doelen, voornamelijk in het zuiden van Libanon. Volgens Israël ging het om 1300 doelen van de militante beweging.
Hezbollah zegt dat commandant Ali Karaki nog leeft
De Hezbollah-commandant Ali Karaki leeft nog en is veilig, zegt Hezbollah. Volgens de organisatie is hij naar een veilige plek gebracht.
Vanmiddag voerde het Israëlische leger een luchtaanval uit op een voorstad ten zuiden van Beiroet. Een veiligheidsbron meldde aan persbureau Reuters dat de aanval gericht was tegen Ali Karaki.
Karaki heeft net de positie van commandant Ibrahim Aqil overgenomen. Die werd vrijdag gedood bij luchtaanvallen in het zuiden van Beiroet. Bij die aanval kwamen volgens de Libanese autoriteiten 45 mensen om. Aqil was een prominent lid van de Radwan-strijders, een elite-eenheid van Hezbollah.
Dodental Libanon loopt op naar ruim 350
Het aantal mensen dat is omgekomen bij de Israëlische aanvallen in Libanon is opgelopen naar 356, onder wie 24 kinderen. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn er meer dan 1200 gewonden.
Het Israëlische leger meldde eerder dat het sinds vanochtend ongeveer 800 plekken heeft gebombardeerd in Libanon. Het ging om plaatsen in het zuiden en in de Bekavallei waar Hezbollah volgens Israël raketten, lanceerinrichtingen, drones en andere militaire middelen had verstopt.
Hezbollah heeft op zijn beurt ook raketten op Israël afgeschoten. Daarbij is voor zover bekend niemand om het leven gekomen. Wel ging op verschillende plekken in Noord-Israël meermaals het luchtalarm af, ook in en rond de grote stad Haifa.
Vluchtelingen worden opgevangen in geïmproviseerd opvangcentrum in Beiroet
Amerikaanse president Biden wil de-escaleren
De Verenigde Staten proberen de situatie in Libanon te de-escaleren, zegt de Amerikaanse president Biden. Hij zegt dat hij door zijn staf op de hoogte wordt gehouden van de laatste ontwikkelingen in Israël en Libanon. "Ik blijf in contact met alle partijen en we werken aan de-escalatie, zodat de mensen veilig kunnen terugkeren naar hun huizen."
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres maakt zich grote zorgen over de escalerende situatie in Libanon, meldt zijn woordvoerder. Guterres heeft ook zorgen over het grote aantal slachtoffers dat door de Libanese autoriteiten wordt gemeld.
Vanmiddag liet het Libanese ministerie van Volksgezondheid weten dat er zeker 274 mensen zijn gedood bij de Israëlische aanvallen in Libanon. Ook raakten meer dan duizend mensen gewond.
Video: Israëlische raket slaat in in de stad Baalbek in Libanon
'Aanval op Beiroet was gericht op Hezbollah-commandant'
Een Israëlische luchtaanval op een voorstad ten zuiden van Beiroet was gericht tegen de Hezbollah-commandant Ali Karaki, meldt een veiligheidsbron aan persbureau Reuters.
Het is onbekend of hij daarbij gewond is geraakt of is gedood. Karaki had de positie van commandant Ibrahim Aqil overgenomen. Die werd vrijdag gedood bij luchtaanvallen in het zuiden van Beiroet. Bij die aanval kwamen volgens de Libanese autoriteiten 45 mensen om. Aqil was een prominent lid van de Radwan-strijders, een elite-eenheid van Hezbollah.
VS stuurt meer troepen naar Midden-Oosten vanwege oplopende spanningen
De Verenigde Staten gaan meer militairen naar het Midden-Oosten sturen vanwege de oplopende spanningen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Om hoeveel extra militairen het gaat en wat zij precies gaan doen, wil het Pentagon niet zeggen. Op dit moment heeft de VS zo'n 40.000 militairen in de regio.
Israël voert luchtaanval uit op Beiroet
Israël heeft een of meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens het leger gaat het om een gerichte aanval in de hoofdstad. Verdere informatie wordt nog niet gegeven.
Veiligheidsbronnen melden aan persbureau Reuters dat voorsteden in het zuiden van Beiroet worden bestookt.
Video: files in het zuiden van Libanon door vluchtende Libanezen
Op beelden uit de Libanese stad Habbouch is te zien hoe inwoners massaal op de vlucht staan na de aanhoudende aanvallen van Israël op Hezbollah-doelen in het zuiden van het land. In het hele land staan files richting het noorden.
Persbureau AP meldde eerder al dat het gaat om de grootste volksverhuizing sinds de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006.
Lufthansa annuleert opnieuw vluchten naar Tel Aviv en Teheran
De Lufthansa Group heeft besloten opnieuw alle vluchten naar de Israëlische stad Tel Aviv en de Iraanse hoofdstad Teheran te annuleren. Eerder had de luchtvaartmaatschappij al aangekondigd tot en met 24 september (oftewel morgen) niet naar Iran en Israël te vliegen. Dat is nu verlengd tot en met 14 oktober.
Lufthansa vliegt zelf niet naar Teheran, maar dochteronderneming Austrian Airlines deed dat wel. Vluchten naar Beiroet zijn tot zeker 26 oktober geschrapt. Andere luchtvaartmaatschappijen vliegen ook al langer niet meer naar de landen. Zo vliegt KLM tot 26 oktober niet naar Tel Aviv en vliegt Transavia tot en met 3 november niet naar Beiroet en tot en met eind maart niet naar Tel Aviv.
Ook onder meer United Airlines, Delta Airlines, American Airlines en Air Canada hebben hun vluchten naar Tel Aviv opgeschort. De Israëlische vliegtuigmaatschappijen El Al en Arkia Israeli Airlines blijven wel gewoon vliegen, net als onder meer budgetluchtvaartmaatschappijen als Wizz Air en HiSky.
Israël zegt zo'n 800 doelen te hebben aangevallen
In een nieuwe update van de gevechtshandelingen zegt het Israëlische leger dat het sinds vanochtend ongeveer 800 plekken heeft gebombardeerd in Libanon. Volgens het leger gaat het om plaatsen in het zuiden en in de Bekavallei waar Hezbollah raketten, lanceerinrichtingen, drones en andere militaire middelen had verstopt.
De minister van Volksgezondheid van Libanon zegt dat Israël tot dusver 274 mensen heeft gedood met de luchtaanvallen, onder wie 21 kinderen. Het aantal gewonden staat nu op 1024.
Hezbollah heeft op zijn beurt ook raketten op Israël afgeschoten. Daarbij is voor zover bekend niemand om het leven gekomen. Wel ging op verschillende plekken in Noord-Israël meermaals het luchtalarm af, ook in en rond de grote stad Haifa.
Correspondent Daisy Mohr over de situatie in Libanon
Netanyahu: 'We veranderen de machtsbalans in het noorden'
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat het leger bezig is om de machtsbalans in het noorden van Israël te veranderen. Sinds vanochtend valt het Israëlische leger honderden doelen in Libanon aan, met name in het zuiden van dat land.
In een video zegt Netanyahu: "Voor iedereen die het nog niet begrepen had, maak ik het beleid van Israël duidelijk. We wachten niet op een bedreiging, we anticiperen. Overal en altijd." Volgens hem vernietigt het leger duizenden raketten in Libanon die op Israëlische steden gericht staan.
De premier roept Israëliërs op om de eenheid te bewaren. Volgens hem gaat Israël "ingewikkelde dagen tegemoet".
Nieuw dodental in Libanon: 182 mensen omgekomen
Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen op Libanon is volgens het ministerie van Volksgezondheid opgelopen naar 182. Ook raakten zeker 727 mensen gewond.
De meeste bombardementen vonden plaats in het zuiden van het land, waar Hezbollah zijn machtsbasis heeft. Duizenden inwoners van die streek zijn naar het noorden gevlucht.
Persbureau AP zegt dat in de zuidelijke havenstad Sidon de belangrijkste snelweg richting de hoofdstad Beiroet muurvast staat met auto's. Het is de grootste volksverhuizing sinds de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006, stelt AP vast.
Kinderen van school gehaald in Beiroet
Uit vrees voor luchtaanvallen op de hoofdstad Beiroet hebben sommige Libanezen hun kinderen van school gehaald. Ze zeggen dat ze telefoontjes hebben gekregen waarin wordt gedreigd met aanvallen.
Daarnaast heeft de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt dat schoolgebouwen worden ingericht als noodopvang gezien "de grote aantallen ontheemden". Dat gebeurt in de hoofdstad, de noordelijke havenstad Tripoli en plaatsen in het zuiden en oosten van het land.
Ouders halen hun kinderen van school in Beiroet:
Ministerie Libanon verdubbelt dodental
Het ministerie van Volksgezondheid in Libanon heeft het dodental door de Israëlische luchtaanvallen naar boven bijgesteld tot zeker honderd. Ook raakten meer dan 400 mensen gewond, meldt het staatspersbureau NNA.
Het persbureau zegt ook dat Israël aanvallen heeft uitgevoerd op allerlei dorpen en steden in het zuiden en oosten van Libanon. In het dorp Sohmor in het zuiden van de Bekavallei zou een tapijtfabriek zijn gebombardeerd. Ook de rand van de stad Nabatiye in het zuiden van het land werd onder vuur genomen. Eerder werden al bombardementen gemeld uit de omgeving van Tyrus en Byblos.
Libanon meldt zeker vijftig doden
Het ministerie van Volksgezondheid van Libanon zegt dat er sinds vanochtend zeker vijftig mensen zijn gedood door Israëlische bombardementen. Ook zijn er meer dan 300 mensen gewond geraakt, onder wie vrouwen, kinderen en hulpverleners.
Details ontbreken over de aanvallen waarbij de slachtoffers vielen. Het Israëlische leger meldde aan het begin van de middag dat het tot dan toe meer dan 300 aanvallen op Libanon had uitgevoerd.
Leger meldt meer dan 300 aanvallen op Libanon
Het Israëlische leger zegt dat het sinds vanochtend meer dan 300 aanvallen op Libanon heeft uitgevoerd. Dat gebeurde niet alleen op plaatsen aan de grens met Israël, maar ook verder naar het noorden en oosten.
Onder meer rond de stad Tyrus en in de Bekavallei kwamen raketten neer. Ook werd voor het eerst sinds de beschietingen bijna een jaar geleden begonnen de streek rond de havenstad Byblos aangevallen.