Militair leider van Hamas, Mohammed Deif
NOS Nieuws

Jarenlang onder de radar, maar nu claimt Israël het doden van Hamas-kopstuk Deif

Mohammed Deif is bij een liquidatiepoging van Israël om het leven gekomen, claimt het Israëlische leger op X. Op basis van hun inlichtingen zouden ze die bevestiging nu hebben. Op 13 juli werd een grote aanval uitgevoerd op een tentenkamp bij Khan Younis in Gaza, waar hij zich schuil zou houden.

Kort na de aanval op de aangewezen humanitaire zone, waarbij zeker 90 mensen werden gedood, maakte Israël bekend dat Deif het doelwit zou zijn geweest. Premier Netanyahu zei toen dat ze er niet zeker van waren dat hij gedood was. Hamas zegt vandaag in een reactie op Telegram dat ze geen bevestiging geven.

Netanyahu zegt dat Israël met het doden van Deif vasthoudt aan het "eenvoudige principe dat we voor onszelf hebben gesteld: wie ons kwaad doet, zullen wij kwaad doen". De premier benadrukt dat Deif jarenlang bovenaan stond op een lijst van meest gezochte terroristen.

'Mijlpaal'

De Israëlische defensieminister Gallant noemt het "een belangrijke mijlpaal in het proces van ontmanteling van Hamas". Volgens Gallant bewijst de dood van Deif dat Hamas uiteenvalt. Israël heeft hiervoor al zeven keer geprobeerd om Deif te liquideren, aldus Israëlische media, maar hij wist steeds weer te ontkomen. Al sinds 1995 prijkte hij op de Israëlische lijst met meest gezochte personen.

Deif stond aan de leiding van de militaire tak van Hamas, de al-Qassam brigades, die door het Westen beschouwd wordt als terroristisch. Hij was in de jaren negentig een van de oprichters. Deif opereerde onder de radar en werd al die jaren niet in het openbaar gezien. Mede onder zijn aansturing transformeerde Hamas tot een omvangrijk paramilitair leger met enkele tienduizenden strijders.

Mohammed Deif staat hier in het midden op een verouderde foto, tussen Hamas-leiders Haniyeh en Sinwar

Onder leiding van Deif werden meerdere aanslagen gepleegd op Israëlisch grondgebied. Door Israël wordt hij gezien als het brein achter de terreuraanslag op 7 oktober, samen met politiek leider Yahya Sinwar.

Premier Netanyahu heeft na dat bloedbad beloofd om alle Hamas-leiders op te sporen en te doden. Gisteren werd Ismail Haniyeh, politiek leider van Hamas in Qatar, geliquideerd in de Iraanse hoofdstad Teheran. Door dat op Iraans buitenlands grondgebied te doen, nam Israël een groot risico op verdere escalatie in de regio. In januari werd al het Hamas-kopstuk Saleh al-Arouri in Beiroet geliquideerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl