NOS NieuwsAangepast

Podcast De Dag: hoe gevaarlijk is 'the winning mood' van Netanyahu?

De Iraanse raketaanvallen op Israël van gisteravond hebben beperkte schade op de grond aangericht. Toch is de impact in Israël groot, vertelt oud-correspondent in Israël Inez Polak in deze podcast. De roep om vergelding is luid, niet alleen onder Netanyahu en de zijnen.

Volgens Polak blaakt Netanyahu de laatste weken van het zelfvertrouwen en ziet hij ook zijn populariteit groeien. Na de moeizame strijd in Gaza toont Israël zich momenteel militair superieur - zelfs na de Iraanse aanval, die voor het grootste gedeelte afgeweerd kon worden. De vraag is welke kant deze winning mood Netanyahu opdrijft en wat het betekent dat hij de ogen nu zo direct op Iran richt.

De in Iran geboren Matin Abassi studeerde internationale betrekkingen met speciale aandacht voor de politiek in het Midden-Oosten en de hedendaagse geschiedenis van Iran. Hij vertelt hoe de grote klappen die Israël uitdeelt Iran moreel verzwakken en hoe hardliners daar momenteel gebruik van proberen te maken.

Zij grijpen het Iraanse gezichtsverlies aan om hun macht te versterken, onder meer door op harde acties als directe luchtaanvallen met ballistische raketten aan te sturen.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Rosanne Sies en Lars Hulshof

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

NOS Amerika Kiest: iedere week praten de correspondenten van Bureau Washington je bij over het laatste nieuws rond de presidentsverkiezingen.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Jeugdjournaal-podcast: Iedere week vindt het Jeugdjournaal antwoorden op vragen van kinderen bij het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl