Een man kijkt in Iran naar de staats-tv na de vermoedelijke aanval
NOS NieuwsAangepast

Explosies gemeld in Iraanse stad, media in VS spreken van Israëlische aanval

Israël heeft vannacht vermoedelijk een aanval uitgevoerd op een locatie in Iran. Amerikaanse functionarissen zeggen tegen verschillende Amerikaanse media dat het gaat om een luchtaanval van Israël. Volgens Iraanse staatsmedia gaat het om enkele drones die uit de lucht geschoten zijn. Israël heeft nog niet gereageerd.

Volgens het Amerikaanse ABC News, dat het nieuws als eerste meldde, vuurde Israël raketten af op Iran als vergelding voor de grote Iraanse luchtaanval van afgelopen weekend.

Iraanse staatsmedia ontkennen dat er sprake is geweest van een raketaanval. Zij zeggen dat drie drones boven de stad Isfahan door het luchtverdedigingssysteem daar zijn neergehaald. Hierbij wordt overigens niet gezegd dat de drones afkomstig zijn uit Israël. Ook spreken ze niet van een aanval. Iraanse en Arabische media hebben beelden uitgezonden waarop te zien zou zijn dat de Iraanse luchtafweer boven Isfahan in actie komt.

Bronnen meldden eerder aan het officiële persbureau van de Iraanse regering, Fars, dat er drie explosies waren gehoord bij een luchtmachtbasis in Isfahan. De Iraanse functionaris zegt tegen Reuters dat de explosies het gevolg waren van de activering van de Iraanse luchtverdedigingssystemen.

Volgens bronnen van The New York Times is een tweede groep drones door de luchtafweer neergeschoten in de regio Tabriz, zo'n 800 kilometer ten noorden van Isfahan. Het Iraanse staatspersbureau Fars meldt ook dat de luchtafweer ten westen van de stad Tabriz een verdacht object uit de lucht heeft geschoten.

Op de Iraanse staatstelevisie werd het volgende gezegd over de vermoedelijke aanval in Isfahan:

Iraanse televisie over aanval Israël 'Het is vredig hier'

Iran houdt commerciële vliegtuigen aan de grond in een groot deel van het land. Reuters noemt Isfahan een strategisch belangrijke stad waar verschillende militaire onderzoeks- en ontwikkelingslocaties gevestigd zijn.

Volgens Iraanse staatsmedia zijn alle nucleaire faciliteiten in het land volkomen veilig. Ook het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA bevestigt dat de nucleaire installaties in Iran niet zijn beschadigd. Op X roept de atoomwaakhond van de Verenigde Naties alle betrokkenen op tot uiterste terughoudendheid en herhaalt IAEA dat atoomcomplexen nooit een doel moeten zijn bij gewapende conflicten.

Israël had eerder aangekondigd wraak te nemen op de raket- en drone-aanval van Iran op Israël vorig weekend. Daarbij vuurde Iran honderden drones en raketten af, die volgens de Israëlische autoriteiten bijna allemaal uit de lucht gehaald werden voordat ze schade konden aanrichten op de grond. Het was voor het eerst dat Iran openlijk zijn aartsvijand aanviel.

Iran deed dat na een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus. Iran zegt dat Israël daarmee internationale wetten had geschonden en beriep zich voor deze tegenaanval op zijn zelfverdedigingsrecht. Daarbij kwamen onder meer twee generaals en vijf andere officieren van de Revolutionaire Garde om het leven.

Gesprekken Israël en VS

De Amerikaanse minister van Defensie Austin sprak gisteren, voor de aanval, nog met de Israëlische defensieminister Gallant over de regionale dreigingen en "de destabiliserende acties van Iran in het Midden-Oosten", aldus het Pentagon. Volgens de verklaring werd er niet gesproken over plannen van Israël om vannacht Iran aan te vallen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft Israël gisteren wel tegen de VS gezegd dat het de komende dagen een tegenaanval zou uitvoeren op Iran. De Amerikanen zouden die actie niet steunen. Woordvoerder Kirby van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei zondag op de Amerikaanse televisie dat de Verenigde Staten Israël zullen blijven helpen met zichzelf te verdedigen, maar dat ze geen oorlog met Iran willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl