Ivana Smit op een foto genomen een paar dagen voor haar dood Instagram

Er komt voorlopig geen strafzaak over de dood van Ivana Smit. De rechter in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur oordeelde dat de dood van het Nederlandse model een ongeval was, meldt advocaat Sébas Diekstra. Hij staat de nabestaanden van Smit bij.

Het 18-jarige model viel op 7 december 2017 van de twintigste verdieping van een woontoren in Kuala Lumpur, waar ze bij een Amerikaans echtpaar verbleef. De voorgaande nacht was ze met het stel gaan stappen in een club, waar ze veel alcohol dronken en drugs gebruikten.

De Maleisische autoriteiten gingen meteen uit van een ongeval, maar de nabestaanden van Smit betwijfelden die lezing en schakelden een patholoog en een privédetective in. Zij vermoeden dat Smit al was overleden toen ze viel en dat de Amerikanen daar meer van weten.

In beroep

"De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar", zegt Diekstra. "Het lijkt erop dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden."

"Het is een slecht vonnis, waar we niets aan hebben", zegt Fred Agenjo, oom van Ivana en woordvoerder van de familie. "We verwachten van alles, maar niet een vonnis dat op meerdere manieren kan worden uitgelegd."

Hij noemt het daarom ook een onduidelijke uitspraak. De rechter stelt volgens hem dat Ivana in het appartement is overleden én gestorven is door een val van grote hoogte. "Dus we gaan in hoger beroep."

Vraagtekens

Het echtpaar waarbij Smit verbleef zegt niets met haar overlijden te maken te hebben, maar de verhoren van getuigen en experts riepen veel vragen op over hun verklaring.

Zo trok een Maleisische patholoog een deel van haar getuigenis over Smits dood in, onder meer dat het model na haar val nog enkele minuten had geleefd.

Daarmee stond de Maleisische onderzoeker lijnrecht tegenover de Nederlandse patholoog Frank van de Goot, die door de familie was ingeschakeld. Hij zei eerder dat Smit mogelijk al voor haar val dood was.

Schoonmaken

Ook bleek dat het Amerikaanse echtpaar het appartement had laten schoonmaken na Smits dood. Een Maleisische agent zei verder dat de politie in het begin van het onderzoek wel degelijk uitging van doodslag, wat in tegenspraak was met de officiële lezing van de Maleisische autoriteiten.

Het vonnis in de zaak over de doodsoorzaak van Smit was eigenlijk op 22 januari al gepland, maar werd eind vorig jaar uitgesteld omdat de rechter besloot op pelgrimstocht naar Mekka te gaan.

STER reclame