Onduidelijkheid over dood van Ivana Smit zit vooral in details
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
Wat is er precies gebeurd op 7 december, toen het 18-jarige model Ivana Smit van de 20ste verdieping viel van een gebouw in Maleisië? Was er sprake van een overdosis? Heeft het Amerikaanse stel dat haar als laatste zag iets met haar dood te maken? En misschien wel de belangrijkste vraag: leefde de Nederlandse vrouw nog toen ze viel? Maandenlang wordt er al gezocht naar antwoorden, maar de zaak blijft onopgelost.
"De onduidelijkheid zit vooral in de details", zegt correspondent Michel Maas. Dat erkent ook de oom van Ivana Smit, Fred Agenjo, die momenteel in Maleisië is. "Wat er is gebeurd, zal nooit 100 procent duidelijk worden. Er zijn zo veel tegenstrijdigheden en rare dingen die gebeurd zijn. Maar de informatie komt inmiddels stapsgewijs op tafel."
Smit viel op 7 december van de 20ste verdieping van een woontoren in Kuala Lumpur. Ze verbleef bij een Amerikaans echtpaar. Er is een rechtszaak gaande om te kijken of er een strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Smit moet worden ingesteld. Volgens de familie van Smit heeft het echtpaar namelijk iets te maken met haar dood. Zij ontkennen alles.
In de nacht van 7 december ging Smit met het koppel, Alexander en Luna Johnson, naar een club in Kuala Lumpur. Ze gebruikten drugs en dronken alcohol en gingen uiteindelijk samen terug naar het appartement van de Johnsons. Volgens het echtpaar waren ze rond 05.30 uur thuis. Daar dronken ze nog meer en ontbeten ze. De vrouw zou haar dochter naar school hebben gebracht. Bij thuiskomst had ze seks met Smit. Daarna zijn de Johnsons gaan slapen, zeggen ze.
Even voor de middag werd de vrouw wakker. Ze claimt dat Smit toen niet meer in het appartement was. Ze viel weer in slaap en werd, samen met haar man, om 17.00 uur gewekt door de politie vanwege de dood van Smit.
De Maleisische autoriteiten gingen meteen uit van een ongeval, maar daar waren de nabestaanden van Smit het niet mee eens. Zij besloten met een patholoog en een privédetective de dood van Smit te onderzoeken. "Als deze zaak volgens de normale gang van zaken was gegaan, was-ie allang afgerond in Maleisië. Maar het stugge werk van Smits familie heeft allemaal dingen naar boven gehaald", zegt Maas.
Het is de vraag of de verklaringen van de Johnsons op waarheid berusten. De man en vrouw zijn in april verhoord en hebben over de nacht verteld in een interview. Ook tijdens de rechtszaak zouden ze worden gehoord, maar ze kwamen niet opdagen. Ze zijn inmiddels weer terug in de VS.
Opvallend, vindt de familie van Smit. "In de verklaring van de Johnsons lijkt een heleboel niet te kloppen. Dat hebben andere getuigen verklaard", zegt Agenjo.
Het tijdstip van Smits overlijden werd vastgesteld op 10.00 uur in de ochtend. Een restauranthouder verklaarde eerder dat hij op de dag van Smits overlijden tussen 13.00 uur en 14.00 uur een enorm harde klap hoorde bij de flat waar Smit verbleef. Dat zou bewijzen dat Smit al dood was voordat ze viel.
Zelfs als je partijdig bent, kun je om sommige feiten niet heen.
De Nederlandse patholoog Van de Goot onderschrijft dat scenario. Van de Goot, die het lichaam heeft onderzocht, zegt dat hij een wond in Smits nek heeft gevonden die haar dood mogelijk heeft veroorzaakt. Ook uit de foto van Smit die is gemaakt door de politiefotograaf toen ze werd gevonden, trekt hij zijn conclusies. "Op de foto is ze lijkstijf. Dat zou betekenen dat ze al dood was voordat ze viel", zegt Agenjo. "Zelfs als je partijdig bent, kun je om sommige feiten niet heen."
Een paar dagen geleden zei een Maleisische patholoog dat Van de Goots onderzoeksresultaten niet klopten. Smit zou nog hebben geleefd nadat ze was gevallen. Vandaag, op de negende dag van de rechtszaak over de dood van Smit, trok ze haar verklaring weer in.
Dat was een grote opluchting voor de familie, zegt Agenjo. Die gaan namelijk uit van een scenario waarbij Smit om het leven is gekomen door overmatig drugsgebruik. De Johnsons zouden haar vervolgens van het balkon hebben gegooid. "In Smits bloed zat een cocktail van mdma, cocaïne en alcohol. Het maakt niet uit hoe groot de hoeveelheden waren, door deze mix kan je hyperthermie krijgen en daaraan kun je overlijden", zegt Agenjo.
Voetstapdeskundige
Een Maleisische toxicoloog zei eerder dat een overdosis niet mogelijk was omdat de hoeveelheid drugs in Smits bloed "verwaarloosbaar" was. "Sommige dingen zijn verklaarbaar, maar andere dingen zijn gewoon regelrechte leugens", zegt Agenjo. "Je moet wel een erg gekleurde bril op hebben als je niet ziet dat er meer aan de hand is."
Ook over verklaringen van rechercheurs is verwarring. Een rechercheur meldde dat er in het appartement overal voetafdrukken werden gevonden, in allerlei richtingen. Volgens een andere rechercheur zouden er maar zeven voetafdrukken zijn gevonden. Ook de grootte van de voetafdrukken die naar de rand van het balkon lopen, creëren onduidelijkheid. Smit had schoenmaat 41, terwijl er 25,5 centimeter ofwel maat 40, is gemeten.
De vragen zijn nog niet allemaal beantwoord. Er zijn nog twee zittingsdagen. Morgen wordt een voetstapdeskundige gehoord in de zaak. Daarna zal de rechter beslissen of hij een strafrechtelijk onderzoek wil instellen naar de dood van Smit. Het is onduidelijk wanneer dit bekend wordt. "De weg naar de waarheid is heel zwaar, maar we blijven doorgaan", sluit Agenjo af.