Nabestaanden van het Limburgse model bij de rechtbank in Kuala Lumpur

Maleisische patholoog trekt verklaring over Ivana Smit in

Een Maleisische patholoog heeft delen van haar getuigenis over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit ingetrokken. Haar eerdere verklaring stond lijnrecht tegenover de visie van de Nederlandse onderzoeker Frank van de Goot.

Het twistpunt was of de 18-jarige Smit nog leefde toen ze in december een val van 42 meter maakte van een balkon in Kuala Lumpur. Van de Goot, die het lichaam heeft onderzocht, zegt dat ze mogelijk al dood was, bijvoorbeeld door een misdrijf.

De Maleisische patholoog die bij de zaak betrokken is, verklaarde eerder dat Smit na de val nog enkele minuten leefde. Die getuigenis trok ze vandaag in tijdens de rechtszaak in Kuala Lumpur. Dat deed ze onder druk van vragen van de advocaat van de familie Smit, meldt het medium Free Malaysia Today.

Mening

De vrouw gaf in de loop van het kruisverhoor toe dat haar eerdere verklaring "een mening" betrof. "Ik wil graag alle meningen terugtrekken die ik de rechtbank heb gegeven", zei ze.

Ook Van de Goot kwam vandaag in de rechtszaal aan het woord. Hij zei dat hij een wond in Smits nek heeft gevonden die haar dood mogelijk heeft veroorzaakt.

Iedereen zat met zijn mond open. Dit had volgens mij nog niemand eerder meegemaakt.

Oom van Ivana Smit

"Het is vandaag supergoed gegaan", laat de oom van Smit, Fred Agenjo, aan de NOS weten. Hij was vandaag aanwezig bij de rechtszaak. "We hadden ons ingesteld op een hele moeizame dag, maar het was al na tien minuten voorbij." Er werd geschokt gereageerd toen de patholoog al haar eerdere uitspraken introk, zegt Agenjo. "Iedereen zat met zijn mond open. Dit had volgens mij nog nooit eerder iemand meegemaakt."

Het verhaal van de patholoog rammelde aan alle kanten, zegt de oom van Smit. "Het hele weekend lang heeft het verhaal rondgezongen, maar het duurde slechts een paar minuten voordat de rechter een stift pakte en een streep door haar naam zette."

Het is de negende dag van de rechtszaak over de dood van Smit. Het Limburgse model viel onder invloed van drugs op 7 december van de twintigste verdieping van een appartementencomplex in Kuala Lumpur. Het betreffende appartement was van een Amerikaans echtpaar, met wie Smit eerder die avond was gaan stappen.

Smits familie gelooft niet dat sprake was van een ongeluk. De rechtbank in Kuala Lumpur onderzoekt nu of het ging om een misdrijf. Het Amerikaanse echtpaar werkt niet mee aan het onderzoek en zit vermoedelijk in de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl