De grootvader van Ivana Smit laat een foto zien van zijn kleindochter
NOS Nieuws

Uitspraak zaak-Ivana Smit uitgesteld door pelgrimstocht rechter

Het vonnis in de zaak over de doodsoorzaak van het Nederlandse model Ivana Smit in Maleisië is uitgesteld tot maart. Eigenlijk was de uitspraak op 22 januari gepland, maar de rechter gaat op umrah, een pelgrimstocht naar Mekka.

Advocaat Sébas Diekstra bevestigt het uitstel en zegt dat 8 maart als nieuwe datum voor de uitspraak wordt genoemd. De familie van Ivana Smit zegt tegen het AD teleurgesteld te zijn, maar te begrijpen dat het geloof belangrijk is voor de rechter. "We hopen dat ze uiteindelijk de wijsheid vindt om tot de enige juiste uitspraak te komen: doodslag", zegt Smits oom, Fred Agenjo, tegen de krant.

Het 18-jarige model viel op 7 december vorig jaar van de twintigste verdieping van een woontoren in Kuala Lumpur, waar ze bij een Amerikaans echtpaar verbleef. De Maleisische autoriteiten gingen meteen uit van een ongeval, maar de nabestaanden van Smit betwijfelden die lezing en schakelden een patholoog en een privédetective in.

Veel vragen

De afgelopen maanden zijn getuigen en experts gehoord over haar dood. Het echtpaar waarbij Smit verbleef zegt niets met haar overlijden te maken te hebben, maar de verhoren roepen veel vragen op over hun verklaring.

Zo trok een Maleisische patholoog een deel van haar getuigenis over Smits dood in, onder meer dat het model na haar val nog enkele minuten had geleefd. Daarmee stond de Maleisische onderzoeker lijnrecht tegenover de Nederlandse patholoog Frank van de Goot, die door de familie was ingeschakeld. Hij zei eerder dat Smit mogelijk al voor haar val dood was.

Ook bleek dat het Amerikaanse echtpaar het appartement had laten schoonmaken na Smits dood. Een Maleisische agent zei verder dat de politie in het begin van het onderzoek wel degelijk uitging van doodslag, in tegenspraak met de officiële lezing van de Maleisische autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl