Fahma bij de Kaaba in Mekka, het centrum van de heiligste moskee

Fahma (28) is op umrah, een soort mini-bedevaart

De meivakantie zit erop, dus keren veel Nederlandse moslims terug van een kleine bedevaart. Ook Fahma Sulchan van 28 ging op umrah. Dat is een soort afgeslankte versie van de grote hadj naar Saudi-Arabië die tijdens vakanties populair is onder Nederlandse moslims.

Met de umrah gaan moslims naar veel dezelfde plekken als tijdens de hadj. Fahma is nu nog in Mekka en heeft net de Kaäba gezien, de heiligste plek van de islam. Een paar dagen geleden was ze in Medina om heilige plekken te bezoeken.

Fahma vertelt over haar bezoek daar aan het graf van de profeet Mohammed in de Al Nawabi-moskee in Medina. "Vrouwen hebben bepaalde tijden waarop ze het graf mogen bezoeken. Dan staan alle vrouwen, duizenden tegelijk, te dringen voor de poorten om naar binnen te mogen."

  • Eigen foto
    Immense drukte bij de vrouweningang
  • Eigen foto
    Ingang voor de mannen
  • Eigen foto
    Onder de groene koepel ligt de begraafplaats van de profeet Mohammed

In de moskee is het Fahma gelukt om in een van de heiligste gedeeltes te komen, vlakbij de preekstoel van de imam. "Dat is een stukje paradijs op aarde. Alles wat je daar wenst komt vroeg of laat uit."

"Ik moest me wel echt concentreren en me niet laten afleiden door het geduw en getrek. Het is alsof je in een overvolle bus staat en je je nergens meer aan vast hoeft te houden, maar dan keer duizend."

"Maar het gevoel van een hogere macht, de aanwezigheid van een groot persoon, dat voel je." Fahma omschrijft die ervaring als "een vol gevoel". Ze had niet verwacht dat dat zó zou binnenkomen.

De moskee van de profeet in Medina

Datzelfde gevoel had Fahma ook in Mekka, waar ze nu nog is. Maar eigenlijk wist ze niet zo goed wat ze van tevoren van haar bedevaart moest verwachten. "Ik deed het meer voor de ervaring, dan om er echt iets uit te halen. Maar ik weet wel dat ik er rijker uitkom."

  • Eigen foto
    Fahma bij de moskee van de profeet

De hadj zit er voor Fahma voorlopig nog niet in: "Qua geloof ben ik nog niet perfect. Thuis bid ik nog heel onregelmatig. Maar ik vast wel tijdens de ramadan. Als ik weer thuis ben ga ik een paar dingen anders doen. Ik ga veel meer de Koran lezen, me meer verdiepen."

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, geeft Fahma toe. "Thuis word ik veel meer afgeleid. Terwijl ik hier in de stad ben waar de profeet heeft geleefd."

Deel artikel: